Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

           
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr), στην προσπάθεια της συνεχούς προβολής της Ελληνικής Παράδοσης συνεχίζει την προβολή φορεσιών της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κωστής Σκούρτης από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης μας παρουσιάζει ενδυμασίες από την περιοχή της Ερμιόνης. Η ομάδα συντακτών ευχαριστεί θερμά τον Κωστή Σκούρτη και όλα τα μέλη Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης που κουράστηκαν για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου και εκπαιδευτικού βίντεο.

Η λειτουργία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Θηλέων Κρανιδίου κατά την πρώτη 15/ετία του 20ου αιώνα

Η λειτουργία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Θηλέων Κρανιδίου κατά την πρώτη 15/ετία του 20ουαιώνα (1900-1915)

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Εισαγωγή

Η αρχή του 20ου αιώνα βρίσκει το Κρανίδι να έχει ένα «πλήρες» Δημοτικό Σχολείο για τα κορίτσια, ενώ στο Φ.Ε.Κ. 246/16 Οκτωβρίου 1903 αναδημοσιεύτηκε και η σύσταση του δεύτερου «κοινού διτάξιου Δημοτικού Σχολείου Θηλέων». Έτσι το σύνολο των μαθητών και των δυο σχολείων ήταν κατά τι λιγότερο του 10% του πληθυσμού της πόλης.

Ø 1ο πλήρες Δημοτικό Σχολείο Θηλέων

Οι διδασκάλισσες

·     Δέσποινα Οικονόμου, πρωτοβάθμια. Τοποθετήθηκε από το Υπουργείο στις 10 Ιανουαρίου 1895 και απολύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1915 με την υπ’ αριθμ. 32919 Υπουργική Πράξη.

·     Αθανασία Χαλκιοπούλου, πρωτοβάθμια. Διορίστηκε από το Υπουργείο στις 25 Σεπτεμβρίου 1895 και απολύθηκε «ως μη δυναμένη να εργάζεται επωφελώς εις Κρανίδιον» μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου. Πράξη Υπουργού 1832/25 Ιανουαρίου 1906, Φ.Ε.Κ. 24/27 Ιανουαρίου 1906.

·     Κυριακούλα Καθήκουρη, δευτεροβάθμια. Τοποθετήθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου 1902, μετά την παραίτηση, με αίτησή της, από το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Άνω Βόλου, με την Υπουργική απόφαση 22582/13 Δεκεμβρίου 1902, Φ.Ε.Κ. 310/16 Δεκεμβρίου 1902 και είχε τότε 12 /ετή υπηρεσία. Στη συνέχεια πήρε μετάθεση «εις το 1οΔημοτικό Σχολείο Θηλέων Ύδρας» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14270 Υπουργική Πράξη που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.203/9 Σεπτεμβρίου 1908. Από το παραπάνω σχολείο απολύθηκε «δι’ ανεπάρκειαν περί την εκπλήρωσιν των εαυτής καθηκόντων», με την υπ’ αριθμ. 10960 Υπουργική Πράξη που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 89/18 Μαΐου 1912. 

·     Μαρία Φωστίνη, δευτεροβάθμια. Πρωτοδιορίστηκε με εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 397/26 Ιανουαρίου 1906 απόφαση του Νομάρχη Αργολίδας Σ. Βάρβιογλη «επί βαθμώ κανονισθησομένου υπό του Εποπτικού Συμβουλίου». Στις 22 Σεπτεμβρίου 1913 πήρε απόσπαση από το 1Ο 3/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Κρανιδίου στο Δημοτικό Σχολείο Πορτοχελίου.

·     Ελένη Μίληση, δευτεροβάθμια. Πρωτοδιορίστηκε στο 1ο πλήρες Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Κρανιδίου σύμφωνα με την υπ’αριθμ.4455 απόφαση της Νομαρχίας στις 23 Οκτωβρίου 1908.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Μικροπλαστικά επιτέλους...... τέλος!


Εκτός και αν βρούμε κανένα παραθυράκι πάλι ......

Κάποτε είχα αναφερθεί σε μια μεγάλη καινοτομία της ΕΕ με τη δημιουργία του REACH, δηλαδή του καταλόγου όλων των χημικών ουσιών που παράγονται ή εισάγονται στην ΕΕ με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Για κάθε ουσία έγιναν δοκιμασίες πανάκριβες που να δείχνουν τεκμηριωμένα τι επιφέρει η ουσία στην υγεία του ανθρώπου, του φυτικού και ζωικού βασιλείου και του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος οι περίπου 400 000 χημικές ουσίες (!!!) που κυκλοφορούν στην ΕΕ να καταγραφούν, να αξιολογηθούν με μελλοντικό στόχο να περιοριστούν, αρχίζοντας από τις πιο επικίνδυνες. Έτσι κατά καιρούς ακούμε ότι η τάδε χημική ουσία εντός 5 ετών θα είναι απαγορευμένη (δεν θα παράγεται και δεν θα εισάγεται στην ΕΕ) και όσοι την χρησιμοποιούν πρέπει να την αντικαταστήσουν.


Αυτός ο κατάλογος είναι επίτευγμα που πραγματικά χτυπάει στην πηγή του προβλήματος: Στην παραγωγή, την εισαγωγή και τη χρήση. Γιατί μέχρι τώρα η εστίαση στην ανακύκλωση, αξιοποίηση, απόσυρση κ.λ.π. ΔΕΝ είναι η λύση. Είναι ψευδαίσθηση ότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δέστε τα τελευταία χρόνια τη χρήση του φελιζόλ που πλέον περιβάλλει και το σκορδόψωμο για να το φάμε ζεστό!
Έτσι το πρώτο πραγματικό περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι γεγονός. Απαγορεύει όλα τα μικροπλαστικά αντικείμενα, όπως φαίνονται στη φωτογραφία που ουδέν προσφέρουν, εκτός από την ευκολία να μη πλένουμε σκεύη, αλλά να τα πετάμε.

Επιστολή του Δημάρχου Ερμιονίδας προς τον Όμιλο ΟΤΕ – COSMOTE

Κρανίδι, 09.10.2020

Αρ. Πρωτ.: 9361

         Προς

Πρόεδρο Ομίλου ΟΤΕ - Cosmote

κ.  Μιχάλη Τσαμάζ

 

     Κύριε Πρόεδρε,

     Μόλις χθες ενημερωθήκαμε από μέλη της ΠΑΣΕ – ΟΤΕ για την ανακοίνωση της Διοίκησης σχετικά με το κλείσιμο αρκετών περιφερειακών καταστημάτων του Ομίλου σας, συμπεριλαμβανομένου και του καταστήματος Κρανιδίου.

     Σας θυμίζουμε ότι στον απομακρυσμένο Δήμο Ερμιονίδας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 13.000 κατοίκων ο οποίος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τετραπλασιάζεται, λειτουργεί μόνο ένα κατάστημα ΟΤΕ – COSMOTE. Το κατάστημα αυτό όπως γνωρίζουμε εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες κατοίκους από τις οκτώ συνολικά κοινότητες του Δήμου μας καθώς επίσης και τους κατοίκους της νήσου Σπετσών.

     Ακόμα σας ενημερώνουμε ότι αρκετοί δημότες που εξυπηρετούνται στο ανωτέρω κατάστημα έχουν μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να επιλύσουν τα προβλήματα που τους παρουσιάζονται με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και μοιραία τους είναι απαραίτητη η δια ζώσης εξυπηρέτηση. Επιπρόσθετα επισημαίνουμε την συμβολή του καταστήματος στην εμπορική δραστηριότητα του Δήμου μας αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

     Θέτοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω ζητούμε την εκ νέου εξέταση των δεδομένων που αφορούν την περιοχή μας σχετικά με την απαραίτητη καθ’ ημάς λειτουργία του καταστήματος ΟΤΕ – COSMOTE Κρανιδίου και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την ανάκληση της εν λόγω απόφασης.

Με Εκτίμηση  

 Ο Δήμαρχος

 

 Ιωάννης Γεωργόπουλος

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ «ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»: ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

«ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»: ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Η παράταξή μας συγχαίρει  όσους συνέβαλαν ώστε το «Ρόδι Ερμιόνης» να αναγνωρίζεται πλέον ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την σημερινή δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την εξέλιξη αυτή αναμφίβολα θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του.

Απαιτείται πλέον συντονισμός των αρμόδιων φορέων ( Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -Περιφέρεια Πελοποννήσου- Δήμος Ερμιονίδας) ώστε το νερό των πηγών του Αναβάλου να έρθει στην Ερμιονίδα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το δημοφιλές και υψηλής ποιότητας «Ρόδι Ερμιόνης» να πάρει την θέση που του αξίζει.

Το χρωστάμε στους αγρότες μας και μάλιστα τους νέους που με πολύ σκληρή προσπάθεια και δουλειά αγωνίζονται υπό αντίξοες συνθήκες και κρατούν ψηλά τον πήχη, όπως άλλωστε το πράττουν όλα αυτά τα χρόνια. 

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, ωστόσο τώρα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Κατοχύρωση του ροδιού Ερμιόνης ως προϊόν με Προστατεύομενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).


Χαιρετίζουμε την σημερινή εξέλιξη, σχετικά με την έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατοχύρωση του ροδιού Ερμιόνης, ως προϊόν με Προστατεύομενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ως επιστέγασμα προσπαθειών πολλών χρόνων.
Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να συγχαρώ ιδιαίτερα και για μια ακόμη φορά, όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία.
Η εξαιρετική ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Ερμιονίδας αναγνωρίζεται πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι αγρότες του τόπου μας, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Κύριε, όχι μ’ αυτούς. //πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου// Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου.

Γιώργος Σεφέρης,
Υστερόγραφο

Αλλά έχουν μάτια κάτασπρα χωρίς ματόκλαδα
και τα χέρια τους είναι λιγνά σαν τα καλάμια.
Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Γνώρισα
τη φωνή των παιδιών την αυγή
πάνω σε πράσινες πλαγιές ροβολώντας
χαρούμενα σαν μέλισσες και σαν
τις πεταλούδες, με τόσα χρώματα.
Κύριε, όχι μ’ αυτούς, η φωνή τους
δε βγαίνει καν από το στόμα τους.
Στέκεται εκεί κολλημένη σε κίτρινα δόντια.
Δική σου η θάλασσα κι ο αγέρας
μ’ ένα άστρο κρεμασμένο στο στερέωμα,
Κύριε, δεν ξέρουνε πως είμαστε
ό,τι μπορούμε να είμαστε
γιατρεύοντας τις πληγές μας με τα βότανα
που βρίσκουμε πάνω σε πράσινες πλαγιές,
όχι άλλες, τούτες τις πλαγιές κοντά μας·
πως ανασαίνουμε όπως μπορούμε ν’ ανασάνουμε
με μια μικρούλα δέηση κάθε πρωί
που βρίσκει τ’ ακρογιάλι ταξιδεύοντας
στα χάσματα της μνήμης—
Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου.


στίχοι: Φώντας Λάδης μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
ερμηνεία: Μαρία Δημητριάδη Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει. Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι. Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα. Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα. Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον. Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι, το κουρασμένο βήμα του το ξέρω και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει. Μα πάλι θέ΄ ν’ απλώσει σαν χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου, και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

Έλλη Βασιλάκη

Απόφαση δικαστηρίου: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή - Ένοχοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και άλλα στελέχη


Ένοχη για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η «αφρόκρεμα» της Χρυσής Αυγής

Ένοχοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίνονται οι κατηγορούμενοι που συγκροτούν τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγή.

Η απόφαση αφορά τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά, τον Γιώργο Γερμενή, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τον Νίκο Μίχο, τον Στάθη Μπούκουρα, τον Κώστα Μπαρμπαρούση, τον Νίκο Κούζηλο, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, τον Μιχάλη Αρβανίτη, τον Αντώνη Γρέγο, την Ελένη Ζαρούλια, τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.

περισσότερα: alfavita

Δεν είναι αθώοι. Χιλιάδες κόσμου έξω από το εφετείο σήμερα περιμένοντας την απόφαση




Ο ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ


Ο ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.
Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.

Βασίλης Γκάτσος: Είναι υποχρέωση του Δήμου να ενημερώσει για το Χαμηλό Φράγμα ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ


Υπάρχει έστω και ένας αγρότης  - δημότης Ερμιονίδας που να γνωρίζει τι είναι και πού θα κατασκευαστεί το ώριμο έργο: 
ΧΑΜΗΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΡΟΡΟΥ - ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - 55.000.000  ευρώ, το οποίο περιλαμβάνεται  μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;
Προσοχή: για πρόταση μιλάμε, άρα υπάρχει πλήρης φάκελος που το καθιστά ώριμο προς χρηματοδότηση. Άρα ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:
Υπάρχει  από τον Σεπτέμβριο του 1998 Πρόδρομη Έκθεση του ΙΓΜΕ (όχι μελέτη) με τίτλο "ΕΚΘΕΣΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ." Υπογράφεται από τον Υδρογεωλόγο Δ. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ και τον Μηχανικό Γεωλόγο ΑΛ. ΤΖΙΤΖΙΡΑ. Μεταξύ των άλλων προτείνονται δύο θέσεις για κατασκευή φραγμάτων, δηλαδή δύο φράγματα και όχι ένα, στη Τζερζελιά.
Το ένα φράγμα (κίτρινη παχιά γραμμή) μαζεύει τα νερά από το ορεινό οροπέδιο της Μαλαβριάς στο Δυτικό Δίδυμο, με λεκάνη απορροής περίπου 10 τετρ. χιλιόμετρα (κίτρινη γραμμή).
Το άλλο φράγμα (κόκκινη παχιά γραμμή) μαζεύει τα νερά από μια περιοχή περίπου 30 τετρ. χιλιομέτρων (κόκκινη γραμμή). Τα νερά αυτά συγκεντρώνονται από ένα πλήθος ρυακιών στο ρέμα της Ζωοδόχου Πηγής (κόκκινη εστιγμένη γραμμή), το οποίο με κανονικές βροχοπτώσεις ρέει μέχρι Απρίλιο - Μάιο. Τα νερά και των δύο φραγμάτων είναι κατάλληλα για ύδρευση, γιατί στις λεκάνες απορροής των δεν υπάρχει κατοίκηση και η γη καλλιεργείται ελαφρά.
Η Έκθεση τονίζει όμως ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να αποφασιστεί η δημιουργία αυτών των φραγμάτων.
Τονίζει δε ότι δεν μελετήθηκε όλη η λεκάνη απορροής του Ποταμού (σκούρα εστιγμένη πράσινη γραμμή) που περνώντας από τη χαράδρα της Μονής Αυγού εκβάλλει στη θάλασσα των Ιρίων, λεκάνη που είναι πολύ μεγάλη, γύρω στα 100 τετρ, χιλιόμετρα, και τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες.
Στον χάρτη βλέπουμε ότι εκτός του ρέματος της Μαλαβριάς και της Ζωοδόχου πηγής που, αφού ενωθούν, καταλήγουν στο Ποτάμι, από την Τραχειά έρχεται ο ομώνυμος χείμαρρος  (μπλε εστιγμένη γραμμή) ο οποίος, όταν βρέξει πολύ, κατεβάζει μεν πολύ νερό, αλλά μετά η ροή σταματά. Από τον Καρατζά έρχεται το ρέμα Μπεντένι (με ανοιχτό πράσινο εστιγμένη γραμμή) που ρέει μέχρι τον Μάιο. (Βλέπουμε τα νερά του στο γεφυράκι, στη στροφή του δρόμου προς Καρατζά.)
Αυτά τα δύο σημαντικά ρέματα, κατά την Έκθεση πρέπει να μελετηθούν.

Φαίνεται ότι με το πέρασμα των... δεκαετιών μελετήθηκαν και έτσι κατέληξαν οι αρμόδιοι στο ΧΑΜΗΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΡΟΡΟΥ - ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - 55.000.000  ευρώ.
Βέβαια, και ο πιο απληροφόρητος θα διαπιστώσει σύγχυση ονομάτων. Το Ρορό το ξέρουμε ως ρεύμα στο Θερμήσι, η Έκθεση μιλάει για δύο φράγματα στην Τσερτζελιά ενώ τώρα έχουμε ένα, άλλοι θεωρούν ότι το χαμηλό φράγμα θα γίνει στη χαράδρα κάτω από τη Μονή Αυγού κ.λ.π.

Άρα ο Δήμος μας πρέπει επιτέλους να ενημερώσει με απλά λόγια και ένα σχέδιο:
Τι είναι και πού θα κατασκευαστεί αυτό το χαμηλό φράγμα;
Ποια νερά θα δέχεται;
Για ποια χρήση προορίζεται το νερό του;
Σε μια κανονική υδρολογική χρονιά, πόσο νερό θα συγκεντρώνει;
Ποια ωφέλεια θα έχουν οι οικισμοί (νερό ύδρευσης) και ποια οι αγρότες μας (άρδευση);
Έχει σχέση αυτό το φράγμα με το νερό που θα έλθει από τον Ανάβαλο;
Θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και ως ταμιευτήρας νερού Ανάβαλου;

Αυτό το θέμα είναι φλέγον για τον τόπο μας, για τα νοικοκυριά και τους αγρότες μας, για τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Αν δεν ενημερώσει ο Δήμος με απλά λόγια, ποιος θα ενημερώσει επίσημα; Καλό είναι να μαθαίνουμε πόσους γλόμπους άλλαξε ο Δήμος με LED, αλλά προέχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα. Και αν ο Δήμος μας, μάς αφήνει ανενημέρωτους, η Αντιπολίτευση;

Σημείωση: Δεν μιλάω για ημερίδα όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του χαμηλού φράγματος σε ένα μικρό ακροατήριο που συνήθως το αποτελούν πολιτικά πρόσωπα και λίγοι μη αγρότες. Μιλάω για μια λιτή κατανοητή ενημέρωση που θα φτάσει σε όλους, ακόμη και με  μικρό φυλλάδιο  που θα μπει στους λογαριασμούς του νερού.

Βασίλης Γκάτσος

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου (σχετ. με την πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση)

 


Πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Γιάννη Γεωργόπουλου, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2020, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Κατά την διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν οι προτάσεις για τους άξονες των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν. Παράλληλα, εκφράστηκε η πρόθεση για διαδημοτικές συνεργασίες με τους γειτονικούς Δήμους, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας , αλλά και για την ευρύτερη ανάδειξη της Περιφέρειάς μας. Ακόμη, εκφράστηκε η πρόθεση, η νέα γενιά της Ερμιονίδας να γίνει κοινωνός της ιστορίας μας και της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι τέσσερις βασικοί άξονες που έχουν τεθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι :

Α. Το 1821 στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Β. Η Ελλάδα, στην πορεία 200 χρόνων.

Γ. Οι Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο.

Δ. Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι στις επόμενες συναντήσεις θα τεθούν συγκεκριμένες δράσεις από ομάδες εργασίας με χρονοδιαγράμματα και θα αναζητηθούν δραστηριότητες για την προώθηση θεμάτων, που άπτονται της ιστορίας της Ερμιονίδας.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΧΟΥΣ


Του Τάκη Σπετσιώτη

Ενώ προχωρούσε ο Οκτώβρης, κι ιδίως αν ψύχραινε και κάπως ο καιρός, ο νους του γύριζε συχνά σ' εκείνο τον Οκτώβρη του '71. Βρισκόταν στο πλοίο για τον Πειραιά, μόνος χαζεύοντας τα κύματα, ονειροπολώντας τη δική του τη ζωή με φράσεις από ξένα, εφηβικά τραγούδια σε πεζό ρυθμό : ''Tώρα η πόλη σε καλεί από καιρό. Το όνειρο. Το δέος. Η άγνωστη πόλη. Οι κλειστές θύρες. Οι άνθρωποι που όλο τρέχουν, που σ' αφήνουν μόνο...'' 


Βέβαια εκείνο το παράξενο διήγημα ''Ο ΄Αλλος', με το ίδιο θέμα, πούχε δημοσιεύσει ο Υιός της Νύχτας σ' ένα μισοτριμμένο κατοχικό λαϊκό περιοδικό, δεν το 'ξερε ακόμη - χρόνια πολλά μετά το 'χε μαζέψει από ένα καρότσι του δρόμου. Κι από τότε που το διάβασε, αν και δεν έπαυε, ως γραφή, να το συνδέει με τη λαική αισθηματογραφία μιας παρωχημένης εποχής, πάντα θυμόταν (κυρίως όταν ήταν μελαγχολικός και σκοτισμένος) τα λόγια του, τα σχετικά με κείνον τον Οκτώβρη του '71, με τη δική του τη ζωή. Ο ένας, έλεγε το διήγημα, - Νάσος τ' όνομά του-, καθισμένος σ' ένα βαγόνι τραίνου ερχότανε στην πόλη απ' το χωριό του. Κι ο άλλος, καθιστός στο τραίνο, απέναντί του - ''δυο μάτια μόνο κουρασμένα και στεγνά, δυο μάτια ξέθωρα που, από τον τρόπο που κυττούσαν, φαίνονταν πως είχαν δει πολλά... ένας νέος με πρόσωπο στεγνό καθώς τα μάτια του-, ένας νέος δίχως ηλικία... Και τα μάτια του που τού μιλούσαν δίχως καν ο Νάσος να τα κυττάζει: ''- Πού πας, πού πας μες στον μεγάλο κόσμο; Ο κόσμος είναι μια βαθειά, θανάσιμη παγίδα! Θα συμπαρασυρθής απ' τους τροχούς του και θα γίνης λυώμα, λυώμα, λυώμα! Γύρισε στον τόπο σου, στο ταπεινό σου σπίτι και κλείσε τα παράθυρα καλά...'' Τώρα, κοντά πενήντα χρόνια μετά απ' το φθινόπωρο εκείνο του '71, είχε δει κι αυτός πολλά : Σκιές που γλιστρούσαν κυνηγημένες απ' τη νύχτα τυλιγμένες στο σκοτάδι... στρατιώτες που περνούσαν... αεροπόρους μες στις φυλλωσιές των δέντρων... ναύτες κάτω από τις φωτεινές επιγραφές των κινηματογράφων... σκιές στην εκπλήρωση του πόθου παράμερα, όταν η πόλη πλημμύριζε από φως... σκιές παράνομης ύπαρξης.. κυνηγημένης κοινωνικής υπόστασης..., σκιές περιπολικών της Αστυνομίας στα δάση της πόλης και στις ύποπτες συνοικίες του λιμανιού. 


Και, ώρες -ώρες, κάτω από νυσταγμένα φεγγάρια, με το τραίνο απ' το σιδηροδρομικό σταθμό, κατάκοπος γυρίζοντας στο σπίτι, θαρρούσε - όταν ήταν κουρασμένος, κυρίως, απελπισμένος-, πως έβλεπε απέναντί του ξανά κείνα τα μάτια του ήρωα του διηγήματος '' Ο ΄Αλλος'', συλλογιζόμενος πώς κανείς δεν βγήκε ποτέ φευγάτος απ' το πορτραίτο της σκιάς, πάντα ήταν πολύ αργά, πάντα αντίθετα προς την ηθική τάξη, ενώ κείνα τα μάτια του άγνωστου νέου χωρίς ηλικία δεν έπαυαν ποτέ να του μιλούν με την παλιακιά, τη γλυκερή τους, αδέξια λογοτεχνικά γλώσσα : ''-...βούλωσε τις χαραμάδες, μην έμπουν μέσα υποσχέσεις δολερές, της μακρυνής σειρήνας - της ζωής!'' Κύριε, Κύριε πότε η μέρα θα γίνει φωτεινή, κι ως πότε η νύχτα το σκοτάδι θα πολεμάει; - θυμότανε απ' τη πόλη τη μικρή, απ' την πατρίδα του, μια προσευχή, σα φυλαχτό να τον φυλάει.

Αναστολή εορτών Ροδιού και Ελιάς – Ελαιολάδου

 


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Η λειτουργία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Αρρένων Κρανιδίου κατά την πρώτη 15/ετία του 20ου αιώνα (1900 - 1915)

 Η λειτουργία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Αρρένων Κρανιδίου κατά την πρώτη 15/ετία του 20ουαιώνα (1900 - 1915)

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Εισαγωγή

Η αρχή του 20ου αιώνα βρίσκει το Κρανίδι να έχει δύο Δημοτικά Σχολεία για τα αγόρια ένα πλήρες (τετρατάξιο) και ένα κοινό (διτάξιο), ενώ η πόλη είχε τότε τρεις χιλιάδες τετρακοσίους εξήντα οκτώ (3.468) κατοίκους. Έτσι το σύνολο των μαθητών (άρρενες) και των δύο σχολείων ήταν το 10% και πλέον του πληθυσμού της πόλης.

➢ 1ο (πλήρες) Δημοτικό Σχολείο Αρρένων

Οι δημοδιδάσκαλοι

• Ιωάννης Στρίγκος, πρωτοβάθμιος δημοδιδάσκαλος με πρώτο διορισμό στο Κρανίδι στις 7 Σεπτεμβρίου 1886. Η απόλυσή του δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 297/12 Δεκεμβρίου 1914.
• Δ. Τσαμαδός, πρωτοβάθμιος με διορισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 1901, ενώ λίγο αργότερα απεβίωσε.
• Γεώργιος Παπαπροκοπίου, πρωτοβάθμιος, με μετάθεση από το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων «εις το εν Κρανιδίω πλήρες Δημοτικό Σχολείο Αρρένων προς το συμφέρον της εκπαιδεύσεως και τη συγκατεθέσει του αρμοδίου Δημοτικού Συμβουλίου». Φ.Ε.Κ.234/29 Ιουλίου (ή Σεπτεμβρίου) 1900/Πράξη Υπουργού 17272/29 Ιουλίου 1900. 

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τοποθέτησή του το Εποπτικό Συμβούλιο στη νθ’ (59) πράξη της 28ηςΣεπτεμβρίου 1902 εξετάζει την αναφορά του Διευθυντή του Σχολείου Κρανιδίου Ιωάννη Στρίγκου, ο οποίος περιέγραψε τη γενική εικόνα και συμπεριφορά του εριστικού και απρόσεχτου δημοδιδασκάλου Γεωργίου Παπαπροκοπίου.Έτσι ο ανωτέρω με την Υπουργική Πράξη 2179/4 Δεκεμβρίου 1902 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.299/5 Δεκεμβρίου 1902 απολύεται από το Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου καθώς «ανωμαλίας περί τα οικονομικά του ιδιωτικού του βίου και το γόητρον αυτού εν Κρανιδίω κατέρριψαν και εις διάστασιν αυτόν προς τους συναδέλφους του περιήγαγον και εις ασέβειαν προς τας προϊσταμένας του αρχάς ώθησαν».

• Βασίλειος Σκλιας, δευτεροβάθμιος. Με την υπ’ αριθμ.λζ΄(37) πράξη της 6ης Σεπτεμβρίου 1900 παρ.3 το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετάθεση του δημοδιδασκάλου από το πλήρες Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κρανιδίου «εις το κοινό» Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κρανιδίου. Η μετάθεση δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.227/22 Σεπτεμβρίου 1900 και η σχετική με αρ. 16563 Υπουργική απόφαση τούκοινοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1900.