Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην ΕρμιόνηΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

27η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην Ερμιόνη.
Μαζί τους
Η Χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά
Corala Camerala Musicor Ploiesti Romania
Corul Barbatesc Canturi din Chioar Valeni Somcutei
Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 
27η Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης
Συναυλιακός Χώρος Δημαρχείου Ερμιόνης - ώρα 9μμ
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 (Πρωί)   
Η χορωδία του Αγίου Βασιλείου Πειραιά, θα ψάλλει όλη τη  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας της Κοιλάδας και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί θρησκευτικό αφιέρωμα από τις Συμμετέχουσες Χορωδίες.
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ  υπό την Διεύθυνση του Χρύσανθου Αλισάφη σε μιά μοναδική Συναυλία με την συμμετοχή των Σολιστ:

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Πριν από εικοσιπέντε περίπου χρόνια, βρέθηκα ως ασκούμενος δικηγόρος στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου λάμβανε χώρα η δίκη της διαβόητης «Εταιρίας Δολοφόνων». «Θες να σου δείξω κάτι που θα σε εντυπωσιάσει;» μού είπε σε ένα διάλειμμα της δίκης η ας την πούμε προϊσταμένη μου, η μεγαλύτερη συνάδελφος που είχε αναλάβει να με μυήσει στη μαχόμενη δικηγορία.
Βγήκαμε από την αίθουσα σε ένα στενό εξώστη με θέα το προαύλιο των φυλακών. Εκεί, καταμεσίς στο τσιμέντο που φλεγόταν απ’τον ήλιο, υψωνόταν ένα παράπηγμα. Μία παράγκα από πλίνθους και από ελενίτ. Στο κατώφλι της αντίκρυσα τη γυμνή πλάτη και την απαστράπτουσα φαλάκρα ενός εύσωμου ηλικιωμένου ανθρώπου, ο οποίος καθόταν σε μια πολυθρόνα θαλάσσης. Θαλάσσης ήταν και η λουλουδάτη ομπρέλλα που του έκανε σκιά. «Ξέρεις ποιος είναι αυτός; Ο Ιωαννίδης! Επειδή έχει χείριστες σχέσεις με τους υπόλοιπους χουντικούς κι αφού

Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Μάνεση


Ερμιόνη 1934, γιορτή του Προφήτη Ηλία


 Η ιστορία ενός πίνακα της κας Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου.

Τα  πρόσωπα: Οδηγός του αλόγου ο Δημήτρης Οικονόμου, η Μαντούλα Μπακούρου με την Καίτη Παπαμιχαήλ Καλύβη στην αγκαλιά στα φαρδιά αντρίκια αντί  για σταφύλια του  τρύγου, η Ηρώ Λαζαρίδου με την Κατερίνα Παπαμιχαήλ- Ρήγα και η Ανθούλα με τον Κώστα Παπαμιχαήλ.  Στα καπούλια η Ίων Φασιλή.

Τραγουδώντας ένα ποιηματάκι  που είχε σκαρώσει η μητέρα της Ηρώς και της  Ανθούλας, επέστρεφαν από την Κουβέρτα.

« Ίντα, Ίων, Τζόν, Ρετζίνα, Βασιλάκης και Μαντής πήγανε ως την Κουβέρτα για να κάνουνε  μπέν μιξ».

Μπεν μίξ,  λέγανε τότε τα κοινά μπάνια ανδρών και γυναικών που δειλά δειλά  ξεκίναγαν.

Στην Κουβέρτα, στο θέρετρο των Ερμιονιτών, για κάποιες οικογένειες του Προφήτη Ηλία η γιορτή δεν κρατούσε ούτε μια, ούτε δυο μέρες, αλλά πάνω από είκοσι συνδυάζοντας  με την παραμονή στην ύπαιθρο, τις διακοπές τους.

Όλη τη μέρα κολυμπούσαν στην Κουβέρτα αλλά και στο Μπουρλότο και ψάρευαν με καλάμια,  με δόλωμα τα θρουμπίλια που μάζευαν.

Οι γυναίκες κάθε  μια με τη σειρά  μαγείρευαν και οκλαδόν το μεσημέρι έτρωγαν όλοι μαζί, μέσα σε συζητήσεις και αστεία. 

Το βράδυ οι γονείς και οι παππούδες  ξάπλωναν στρωματσάδα έξω και τα παιδιά μέσα στο εκκλησάκι.

Παραμονή του Προφήτη Ηλία έφταναν με τις βάρκες όλοι οι Ερμιονίτες για τη γιορτή.

Αυτή τη χρονιά η επιστροφή είχε δυσκολία αφού ένας δυνατός Πουνέντης δεν άφησε τις βάρκες του μπάρμπα Σταμάτη του Λαζαρίδη, του μπάρμπα Γιάννη του Τζουβέκη και του μπάρμπα Κωνσταντή του Γκάτσου, να βγουν από την Κουβέρτα.

Ήταν βάρκες με κουπιά, οι ίδιες που μετέφεραν τον κόσμο από και προς στο «Υδράκι» το ιστορικό πλοίο της εποχής.

Έτσι αναγκάστηκαν να ζητήσουν την βοήθεια των Οικονομέων για να επιστρέψουν με τα άλογα τους .

Αυτός λοιπόν ο πίνακας, είναι από αυτή την επιστροφή.


Για  την καταγραφή  της αφήγησης της κας Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου,
Ρίνα Λουμουσιώτη.


Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ


ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Τον Άγιο Αιμιλιανό, Aγιο-Μιλιανό όπως συνηθίζουμε να τον λέμε, τον γνωρίζουμε όλοι στην επαρχία μας και οι περισσότεροι τον έχουμε επισκεφθεί. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία, από τις ωραιότερες της Ερμιονίδας, με τη θάλασσα δίπλα, ρομαντική και ερωτική ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά βράδια με το θεόρατο φεγγάρι σκαρφαλωμένο στον ουρανό.
Η περιοχή αυτή, στη Ν.Α. άκρη της «αργολικής γης», απολήγει στο ακρωτήριο Κάβο – Μιλιανό,  Κωλυεργία των αρχαίων, με τις επικίνδυνες ξέρες (υφάλους) σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Το όνομα «Κωλυεργία» (κωλύειν + έργο), που διέσωσε ο περιηγητής Παυσανίας, προσδιορίζει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί, όταν ήθελαν να περιπλεύσουν το ακρωτήριο. Οι άνεμοι, τα ρεύματα αλλά και οι ύφαλοι κάνουν το πέρασμα επικίνδυνο για τα κάθε λογής πλεούμενα.
Στο κέντρο σχεδόν της περιοχής πάνω στον αξιοπρόσεχτο λοφίσκο δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού.1
Η λαϊκή μας παράδοση με αφορμή, ίσως, κάποια «ατυχήματα

Οι Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου στη Βιβλιοθήκη του ΙΛΜΕ


Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 έγινε στον πολυχώρο «Φουγάρο» Ναυπλίου η παρουσίαση του βιβλίου «Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου, τέλη 17ου – αρχές 18ου αιώνα» το οποίο εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2018. Την επιστημονική επιμέλεια είχε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας κα. Όλγα Κατσιαρδή – Hering, η οποία έκανε την παρουσίαση του βιβλίου μαζί με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας κα. Αναστασία Παπαδία – Λάλα και την επίκουρο καθηγήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου κα. Κατερίνα Κωνσταντινίδου.

Το ΙΛΜΕ παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου. Η κα. Όλγα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Λύκειο Επιδαύρου


Το διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου.
Διαφορετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος, εναλλακτικές μεθοδολογίες για την υποκριτική και την κίνηση στο θέατρο, ποικίλες θεωρητικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα πολιτειότητας μέσα στο αρχαίο δράμα και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη ζωή, ξεναγήσεις και εστιασμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μια μεγάλη παρουσίαση με τους 100 φοιτητές του φετινού πρώτου κύκλου του Λυκείου Επιδαύρου, πλαισίωσαν και διαχειρίστηκαν το φετινό θέμα του Λυκείου Πολιτεία και Πολίτης σε μια γιορτή νεότητας και συνύπαρξης όπου μέσα από την τέχνη ειπώθηκαν πράγματα που αδυνατούμε να εκφράσουμε στην καθημερινότητά μας.

«Porto Heli Night Run 2»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλοκαιρινό βραδινό αγώνα δρόμου στο Πορτοχέλι το Σάββατο στις 21 Ιουλίου 2018 με τον διακριτικό τίτλο: 

«Porto Heli Night Run 2».
 Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη σημαντική . 
Παιδικός αγώνας απόστασης:  500μ με τον τίτλο “Kids run”
‘Ώρα εκκίνησης: 20:15 Απονομές: 20:50
Αγώνας απόστασης: 5 Km
‘Ωρα εκκίνησης: 21:00 Απονομές: 22:15

Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος
Άννα Στρίγκου – ΦωστίνηΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ:ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 100.000 € ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Νομικό Πρόσωπο

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 100.000 € ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Ιδιαίτερα θετική για τους  δύο (2) παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας (50.000 € ο καθένας) αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης  για διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για τους ΟΤΑ.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τα σημεία προπώλησης της Συναυλίας Έναρξης του 5ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» με τη Γιώτα Νέγκα


Τα σημεία προπώλησης είναι:
Κρανίδι: Φούρνος ΔΡΟΥΓΚΑ & Καφετέρια ΕΠ’ ΑΥΛΗΣ
Ερμιόνη: Φούρνος ΔΡΟΥΓΚΑ Λιμάνι & Τεχνικό Γραφείο 2 FOR ARCHITECTS
Κοιλάδα:Καφετέρια HAPPY FLO, Δίδυμα: Φαρμακείο Π. ΝΕΖΕ
Πορτοχέλι: Φούρνος DROUGAS FOOD HOUSE & Καφετέρια-Εστιατόριο ΟΣΤΡΙΑ
Ύδρα: PLAKOSTROTO brunch & cocktails.

Τιμή εισιτηρίου στην προπώληση: 10€.

Δυνατή Ερμιονίδα: Τελικά τι συμβαίνει με τα σκουπίδια ;


Η παράταξη μας, όπως και όλες οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεχτήκαμε με προθυμία, πριν 10 ημέρες, να συνδράμουμε και να συναινέσουμε για την εκτόνωση της τραγικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος την τελευταία περίοδο με τόνους σκουπιδιών μέσα και γύρω από τους κάδους απορριμμάτων. Μια εικόνα που δεν τιμούσε και δεν άρμοζε καθόλου σε μια τουριστική περιοχή, όπως είναι ο Δήμος μας, αλλά και που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Ψηφίσαμε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο στις 9 Ιουλίου 2018 για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο την εργασία «αποκομιδής μπαζών, ογκωδών βαρέων αντικειμένων, λευκών συσκευών και λοιπών απορριμμάτων» από κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ερμιονίδας. 
Δεν ψηφίσαμε όμως και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στον τρόπο υλοποίησης της σύμβασης με τον εργολάβο, προφανώς με εντολές και οδηγίες της δημοτικής αρχής, για την αποκομιδή χύδην απορριμμάτων και εν συνεχεία την εναπόθεση τους στο παλιό νταμάρι της Αυλώνας (πίσω από τα παλαιά κλωστήρια Λαναρά) και την δημιουργία έτσι μιας νέας ανεξέλεγκτης και παράνομης χωματερής. 
Για του λόγου το αληθές τα βίντεο που αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑ


Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: Ψήφισμα για την απώλεια του Τάκη Μανιάτη


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερμιόνη: 15-07-2018
Ψήφισμα

Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. με αφορμή την αναγγελία θανάτου του αγαπητού Μαέστρου
Τάκη Μανιάτη
ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής όλων των τμημάτων του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και με τη γνώση του και το ήθος του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην ανέλιξη της μουσικής παιδείας αλλά και στην προώθηση του πολιτισμού τόσο στην τοπική μας κοινωνία όσο και ευρύτερα, εκφράζει την οδύνη του για τον πρόωρο και απροσδόκητο θάνατό του.
Ο εκλιπών υπήρξε επίσης αρωγός και συνεργάτης του Ι.Λ.Μ.Ε.
Το Δ.Σ. του ΙΛ.Μ.Ε. τιμώντας την όλη προσφορά του Μαέστρου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, τα εξής:
1.       Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2.      Να παραστεί στην κηδεία.
3.      Αντί στεφάνου να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στο ταμείο του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.
4.      Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στα τοπικά ιστολόγια.


Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Τίνα Αντωνοπούλου