Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Μεγάλη πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Στην πλατεία του Λευκού Πύργου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν σήμερα,  συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι. Η διαδηλωτές ήταν πάνω από 10.000.

Περισσότερα:rthess.gr


.

Νέος κύκλος διεθνών πτήσεων για Καλαμάτα

Ανοίγει αυτό το Σαββατοκύριακο ο νέος κύκλος των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η αρχή γίνεται σήμερα Σάββατο με την πτήση A3485 της Aegean από Στοκχόλμη, η οποία αναμένεται να προσγειωθεί στον αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” στις 5.05 μ.μ. H σύνδεση της μεσσηνιακής με τη σουηδική πρωτεύουσα θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και υπολογίζεται ότι κάθε πτήση θα μεταφέρει 160 με 180 επισκέπτες από τη Σκανδιναβία.
Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται με βασικό προορισμό την Costa Navarino και τα υπερσύγχρονα γήπεδα γκολφ του συγκροτήματος, ενώ αρκετοί θα διαμένουν και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Μεσσηνίας. Να σημειωθεί δε επιπλέον ότι στη Μεσσηνία κατοικούν σε μόνιμη βάση περίπου 70 οικογένειες Σουηδών.

Αναφορικά πάντως με τη Σκανδιναβία, εφόσον το... πείραμα της Στοκχόλμης πετύχει, επόμενος στόχος είναι η Κοπεγχάγη, ενώ θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί επίσης πτήσεις από Γκέτεμποργκ και Οσλο.

Παράλληλα, αύριο Κυριακή στις 9.10 μ.μ. αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η πρώτη πτήση της Aegean από το Μόναχο (A3481). Ανάμεσα στους επιβάτες θα βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας - γεγονός που καταδεικνύει τις σημαντικές προσδοκίες της αεροπορικής εταιρείας από τη σύνδεση με τη βαυαρική πρωτεύουσα. Μάλιστα, αύριο στις 8 μ.μ. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ειδική εκδήλωση υποδοχής της πτήσης από τη Γερμανία, με αφορμή την έναρξη της σύνδεσης της Μεσσηνίας με μια σειρά σημαντικών πόλεων του εξωτερικού.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά που κρατούν οι “επαγγελματίες επαίτες” κοιμούνται συνεχώς;

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνεχώς; 
 Μαίρη Φασιλή

Το άρθρο αυτό έχει κυκλοφορήσει στο facebook και ο συγγραφέας του είναι άγνωστος. Η ιστορία του όμως είναι, δυστυχώς, πολύ γνωστή.
Σίγουρα έχει μία δόση αλήθειας, αν και οι “ουσίες” φαντάζουν υπερβολικές.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη θηριωδία δεν έχει όρια. Ας θυμηθούμε το “ελεύθερο Κόσοβο” στο οποίο έσφαζαν αμάχους και τους έπαιρναν τα όργανα. Όταν η Κάρλα Ντελ Πόντε το αποκάλυψε, πήγε απ’ ευθείας στα αζήτητα.
Διαβάστε:

Στη στάση του μετρό συναντώ καθημερινά μια…. γυναίκα απροσδιορίστου ηλικίας. Τα μαλλιά της βρώμικα και ανακατεμμένα, τα ρούχα της κουρελιασμένα και το πρόσωπό της σκιμμένο στη θλίψη.
Η γυναίκα κατάχαμα στο βρώμικο πάτωμα και δίπλα της το ποτηράκι, όπου οι περαστικοί προσφέρουν τον οβολόν τους. Στα χέρια της γυναίκας, κοιμάται ένα δίχρονο παιδάκι. Του φοράει ένα βρώμικο καπέλο και εξίσου βρώμικα ρούχα.
Οι περισσότεροι περαστικοί, συγκινημένοι από το θέαμα προσφέρουν αβίαστα και το τελευταίο κέρμα από το πορτοφόλι τους, ξορκίζοντας με ανακούφιση την ενοχή της δικής τους ευδαιμονίας…
Καθημερινά, επί ένα μήνα, προσπερνούσα τη ζητιάνα, χωρίς βεβαίως να της δίνω χρήματα, γνωρίζοντας καλά ότι είναι “υπάλληλος” μιας καλοστημένης επιχείρησης απάτης, με διαχειριστή τον τοπικό ζητιανομαφιόζο, πιθανό ιδιοκτήτη βίλας και πολυτελούς αυτοκινήτου. Σε αυτόν θα καταλήξει η είσπραξη της ημέρας της ζητιάνας… Όχι ότι κι αυτή δεν κερδίζει τίποτα φυσικά… ένα μπουκάλι

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

καταγγελία


τι ΔΕΝ κατάλαβα;

Το ότι δεν "μαζεύτηκε" ακόμα μια τέτοιου είδους ανάρτηση,
μετά το τραγικό γεγονός που διαδραματίστηκε στη Λάρισα,
απο-δεικνύει κάτι;

Πόσο εγκληματικά αδιάφοροι, ή/και προκλητικά αναίσθητοι
μπορούμε να καταντήσουμε,
με αφορμή την κρίση;

Η οικονομική κρίση άραγε,
παραμερίζει και εντέλει καταργεί την κρίση του σκεπτόμενου ανθρώπου
(δηλ. την διανοητική του ικανότητα αναγνώρισης-διάκρισης/συσχετισμού-σύγκρισης
εννοιών, καταστάσεων και διαφορών σωστού-λάθους; τίμιου-άτιμου, ασφαλούς-επιβλαβούς, δίκαιου-άδικου, κ.α.);

Εμένα δε μ΄ ενοχλεί απλώς, όταν μου πασάρεται στα μούτρα "πρώτο τραπέζι",
κάθε φορά που συνδέομαι διαδικτυακά με το ραδιόφωνο μέσω  http://live24.gr,
αλλά επαναστατώ, που εξακολουθεί και αδιάκριτα με καθιστά συμμέτοχο σε ξεδιάντροπη παραβατικότητα και κατάπτυστη απανθρωπιά (κομψά μιλώντας)!

Ευθαρσώς κι αναιδώς αναφέρω,
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Αρχέτυπα και στερεότυπα

Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, στενή συνεργάτιδα του Μανόλη Ανδρόνικου, ΣΤΑ ΑΚΡΑ με τη Βίκυ Φλέσσα. Απόσπασμα από την εκπομπή.



Ευχαριστούμε τη Μυρσίνη.

Ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος

Του Σταυρού φυσικά.

Είναι αδειοδοτημένος ως χώρος δεματοποίησης, δηλαδή ως εγκατάσταση εντός συγκεκριμένου οικοπέδου συγκεκριμένου εμβαδού. Εφόσον ή άδεια λειτουργίας του δεν έχει ανακληθεί εξακολουθεί να είναι αδειοδοτημένος και να ισχύει η ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του. Η ΜΠΕ του βέβαια εξαρχής είναι διάτρητη, και καλά θα κάνει ο κύριος Τατούλης να κάνει ΕΔΕ για το πώς εγκρίθηκε αυτή η ΜΠΕ, εφόσον εκτός των άλλων, δεν περιλαμβάνει υπογεγραμμένη σύμβαση με συγκεκριμένο παραλήπτη των δεμάτων.
Ένας περιβαλλοντικός ελεγκτής του ΥΠΕΚΑ ή της Περιφέρειας όταν μπει σε αυτόν τον αδειοδοτημένο χώρο, το πρώτο που θα κάνει είναι να μετρήσει το εμβαδόν που καταλαμβάνουν τα χύμα απορρίμματα στον χώρο αυτόν, να μετρήσει το μέγιστο ύψος, να υπολογίσει το μέσο ύψος και στη συνέχει τον όγκο των χύδην απορριμμάτων. Στη συνέχεια να βρει από την ΜΠΕ ποιος είναι ο αδειοδοτημένος χώρος προσωρινής αποθήκευσης χύδην απορριμμάτων μέχρι να τα πάρει ο δεματοποιητής, Είναι ΑΠΟΒΛΗΤΑ και εναποτίθενται μόνον σε αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης εντός του χώρου δεματοποίησης ο οποίος χώρος έχει επιστρωθεί με ειδικές στρώσεις χαλικιών και αργιλικού χώματος και ειδικές μεμβράνες πλαστικές, ώστε τίποτα να μη μπορεί να διαφύγει στο υπέδαφος, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ.
Αν ο ελεγκτής βρει στην ΜΠΕ έναν τέτοιο χώρο, τότε γράφει στην έκθεσή του ότι π.χ. στον χώρο αυτόν υπήρχε η νόμιμα αποθηκευμένη ποσότητα π.χ. των 100 κυβικών μέτρων, ενώ εκτός αυτού στο χώμα υπήρχαν 10000 κ.μ. Αν στην ΜΠΕ δεν ορίζεται τέτοιος χώρος, ακόμη χειρότερα.
Αυτά γράφει στην έκθεσή του και ο Περιφερειάρχης βάζει το πρόστιμο που νομίζει σωστό, η αφαιρεί την άδεια λειτουργίας, αν κρίνει ότι η παράβαση είναι μεγάλη.
Στον Σταυρό, όχι μόνον είναι μεγάλη, αλλά και κατ’ εξακολούθηση, και όλο μεγάλωνε μέχρι πρότινος, τόσο των χύδην όσο και των δεμάτων που δεν παύει να είναι και αυτά απόβλητα.
Άρα: Τελείως άλλο πράγμα είναι να λέμε «Η εγκατάσταση του Σταυρού είναι ο μόνος αδειοδοτημένος χώρος της Ερμιονίδας για δεματοποίηση των απορριμμάτων της», και άλλο να λέμε «Η εγκατάσταση του Σταυρού είναι ο μόνος αδειοδοτημένος χώρος της Ερμιονίδας για προσωρινή αποθήκευση, εναπόθεση, των απορριμμάτων της Ερμιονίδας». Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δηλαδή το δεύτερο ΔΕΝ υφίσταται, είναι λεκτικό κατασκεύασμα και απορώ πώς ο περιβαλλοντικός σύμβουλος του κυρίου Δημάρχου δεν προφυλάσσει τον ίδιο και τους αντιδημάρχους του από τέτοια ατοπήματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

              
 

Μιχάλης Γκανάς: γυναικών


Ο γνωστός ποιητής Μιχάλης Γκανάς έγραψε μια σειρά από μικρές και πολύ μικρές ιστορίες όπως δηλώνει και ο υπότιτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μελάνι. Είναι πράγματι μικρές οι ιστορίες του και ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: γυναικών.
Οι πρωταγωνίστριες είναι οι γυναίκες κάθε ηλικίας που ο συγγραφέας κάποιες συναντά (στην ιστορία: διαβάζει ένα βιβλίο) αρκετές υμνεί (Κυμοθόη, Καρμέλα) αλλά συνήθως αφήνει να αφηγηθούν οι ίδιες την ιστορία τους. Εκείνος απλώς επιχειρεί για άλλη μια φορά το πολύ απλό και μαζί ακατόρθωτο για κάθε άντρα: να δρασκελίσει τους δρόμους του μυαλού και της ψυχής τους. Το κέντρο βάρους πάντως δεν είναι η ερωτική ζωή τους. Οι γυναίκες που ζωνταντεύουν μέσα στις λιγότερες από εκατό σελίδες του βιβλίου είναι άλλοτε πανέμορφες, άλλοτε νέες, άλλοτε γερασμένες πρόωρα ή και τσακισμένες από τη ζωή. Μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις, μικροχαρές, χαμένες ευκαιρίες, νοσταλγία, και συχνά μια ήρεμη ενατένιση της ζωής που γαληνεύει και τον αναγνώστη είναι αυτά που συναντάμε στις ιστορίες του Μιχάλη Γκανά. Με ιδιαίτερη εμβάθυνση στον τρόπο που σκέφτονται οι ηρωίδες του και μεγάλη σημασία στον τρόπο που μιλούν με συχνές τις αναφορές στις μνήμες από την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, την Ήπειρο.
Διαβάστε ένα απόσπασμα από την ιστορία: κοιτάζει τα χέρια της
...Τα κοιτάζει κλεφτά και βλέπει μια σκουριά από καφέ στο δεξί. Σηκώνεται και πάει στο μπάνιο, πιάνει το μοσχοσάπουνο και πλένει τα χέρια της. Τα πλένει, τα ξαναπλένει, δεν λέει ν' αφήσει το σαπούνι, της αρέσει έτσι που γλιστρούν απαλά το ένα μέσα στο άλλο, «κοίτα», λέει «που μ' έβαλαν να τα χαϊδέψω θέλοντας και μη, τα σκασμένα» και γελάει από μέσα της που δεν την κοιτάνε τώρα όπως πριν, χαμένα μέσα στους αφρούς και τα χάδια, σαν να έχουν κλείσει τα μάτια, μην τους πάει σαπούνι και τα πάρουν τα δάκρυα.
Εκδόσεις Μελάνι, 2010


Bread Roses

"Bread and Roses''
Του Γιάννη Λακούτση

8 Μαρτίου 1908: 15.000  γυναίκες διαδήλωσαν στην Ν.Υόρκη απαιτώντας λιγότερες ώρες δουλειά, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να πάψουν να απασχολούνται παιδιά ως εργάτες.
Υιοθέτησαν το σύνθημα «Bread and Roses» (Ψωμί και Τριαντάφυλλα), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με αφορμή το σύνθημα αυτό, το 1912 ο James Oppenheim Αμερικανός ποιητής , συντάκτης και ιδρυτής του αμερικανικού λογοτεχνικού περιοδικού «Οι επτά τέχνες»,έγραψε το ποίημα «Bread and Roses» που δημοσιεύτηκε σε ένα αμερικάνικο περιοδικό και ήταν αφιερωμένο «στις γυναίκες της Δύσης».
(σε ελεύθερη μετάφραση από την εφημ. «Ριζοσπάστης» 2008).


 
Ψωμί και τριαντάφυλλα
Βαδίζοντας στη διαδήλωση είναι όμορφη μέρα
Τα σκοτεινά μαγεριά, οι γκρίζες αποθήκες των κλωστοϋφαντουργείων,
Λούζονται με τη λάμψη ενός αναπάντεχα ανατέλλοντος ήλιου.
Για τους ανθρώπους που μας ακούν να απαιτούμε:
Ψωμί και τριαντάφυλλα! Ψωμί και τριαντάφυλλα!

Βαδίζοντας στη διαδήλωση, παλεύουμε και για τους άντρες εργάτες,
Γιατί τους γέννησαν γυναίκες, και μεις γινόμαστε τώρα οι μάνες τους.
Ποτέ πια οι ζωές μας ένας μόχθος, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο,
Οι καρδιές μαραίνονται το ίδιο όπως και το κορμί,
ανάγκη το ψωμί, ανάγκη τα τριαντάφυλλα.

Βαδίζοντας στη διαδήλωση, τα συνθήματά μας,
Αιώνια κραυγή αγωνίας αναρίθμητων νεκρών γυναικών για ψωμί,
Γιατί δούλες αυτές λίγη ομορφιά κι αγάπη γνώρισαν.
Ναι παλεύουμε για το ψωμί, μα παλεύουμε και για τριαντάφυλλα.

Βαδίζοντας στη διαδήλωση, φέρνουμε τις υπέροχες ημέρες,
Ο ξεσηκωμός μας, ξεσηκωμός του Ανθρώπου.
Ποτέ πια σκλάβοι και αφέντες, ποτέ πια οι πολλοί να ταΐζουν τον ένα
Όλοι να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής:
Ψωμί και τριαντάφυλλα, ψωμί και τριαντάφυλλα.
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στον θείον αέρα πα στα νύχια σείσου
ολόιση σαν οχιά, να πλημμυρίσει
ανθοβολή παντού και να μυρίσει,
ω, κλώνε λυγερέ στην άνθισή σου!
Που αληθινή δω στην αιώνια γη Σου
κάμνεις την ψεύτρα τη ζωήν η βρύση
του θαύματός σου πλήθια ν’ αναβρύσει,
ω σαν κλωνάρι ολάνθιστο λυγίσου!
Και πα στου στίχου το σκοινί, με τάξη
πλεμένο από χρυσάφι και μετάξι,
ζύγιασμα στέριο το κορμί σου ας πάρει
και με ψιλή φωνή να κελαηδήσεις,
της αυγής το ρουμπίνι με της δύσης
το φλογερό να ενώσεις κεχριμπάρι!
                                       Κώστας  Βάρναλης

Το παραπάνω ποίημα «Τραγούδι της γυναίκας», του Κώστα Βάρναλη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Γράμματα» της Αλεξάνδρειας το 1914 ( τόμος 2). Δεν το συμπεριέλαβε σε κάποια συλλογή του.


Smart Hydra

Η Ύδρα τώρα και στα smart phones

Διαβάστε το άρθρο «Ύδρα, πρώτο πιλοτικό νησί στις έξυπνες τηλεματικές εφαρμογές της Μεσογείου» στο παρακάτω:


Με την έναρξη του Καλλικρατείου πόσα δεν ακούσαμε για ηλεκτρονικά μουσεία, ηλεκτρονικές περιηγήσεις στην Ερμιονίδα με ή χωρίς κινητά, ακόμα και διαγκωνισμοί για το ποια μέρη θα μπουν στο πρόγραμμα (ποιο πρόγραμμα...), σε ποια κτήρια θα εγκατασταθεί κ.λ.π., κ.λ.π. Ήταν ακόμη η συμπολίτευση στο κλίμα προ της κρίσης τότε που ο Γιωργάκης έβλεπε ότι λεφτά υπάρχουν, και η συμπολίτευση το πίστευε (μη μου πείτε ότι δεν το πίστευε η αντιπολίτευση) ότι σε λίγο θα αρχίσει να ρέει το ευρώ από ΕΣΠΑ και άλλα παρόμοια προγράμματα, και ότι θα αρκούσε ένα απλό τηλέφωνο στον ομοϊδεάτη βουλευτή, ή στον πολιτευτή μας για να ανοίξει η βρύση. Ωραία φύσηξε ο μπάτης........
Το ξαναθυμήθηκε το θέμα η αντιπολίτευση και όταν το κτήριο Μίληση θέλησε να το νοικιάσει ο δήμος, βγήκε η αντιπολίτευση να θυμίσει ότι εκεί, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να γίνει το ηλεκτρονικό μουσείο Πορτοχελίου κ.λ.π. Δυστυχώς βουλιάξαμε στα σκουπίδια μας και που μυαλό για τέτοια.
Όμως η τεχνολογία τρέχει σαν τον παπατρέχα, όμως τον παπατρέχα τον έπιασε πρώτη η Ύδρα.

Το βέβαιο είναι ότι παγκοσμίως οι πωλήσεις των smart phones έχουν υπερβεί κατά πολύ τις πωλήσεις οικογενειακών PC. Δηλαδή με το πέρασμα του χρόνου θα κρατάμε στο χέρι μας ένα υπερκομπιούτερ. Σήμερα λοιπόν ένας χώρος ‘δομείται’ με ένα πλέγμα γεωγραφικών συντεταγμένων, ένα πλέγμα πραγματικών στοιχείων αναγνώρισης και μία αποθήκευση στοιχείων σε εικόνα, ήχο, βίντεο. Δηλαδή ένας περιηγητής μπαίνει για πρώτη φορά στο Μπίστι Ερμιόνης. Του είναι τελείως άγνωστο το μέρος. Βγάζει το κινητό του και βάζει μπρος την κάμερα. Αυτή εντοπίζει θέσεις ενδιαφέροντος και τον καθοδηγεί. Φτάνει, ας πούμε στον Μύλο. Αμέσως στην οθόνη του βγαίνει η ιστορία του μύλου, παλιές φωτογραφίες, λεπτομέρειες της κατασκευής του, βιβλιογραφία, μέχρι και η τελετή των εγκαινίων του σε βίντεο.
Φυσικά έχουμε επιλέξει όλα αυτά σε κατάλληλο πρόγραμμα και φυσικά ο επισκέπτης πρέπει να ξέρει και ποιο site να ανοίξει για να αρχίσει το κινητό του να βλέπει και να αναγνωρίζει. Απλά το site αυτής της ξενάγησης υπάρχει παντού, στις βιτρίνες καταστημάτων Ερμιόνης, στα προσπέκτους, στα τραπεζομάντιλα των εστιατορίων. Απλά το σκανάρει η κάμερα και ξεκινάει η περιήγηση.
Άτιμη τεχνολογία, και μεις ετοιμαζόμαστε για δημιουργία παρωχημένων ηλεκτρονικών μουσείων εντός δωματίου!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

        

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Θανάσης Παπακωνσταντίνου:Αποξηραμένοι τεχνοκράτες, κομπιναδόροι και ψεύτες

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ

Οι περισσότεροι πολιτικοί που έχουν περάσει από τη χώρα μας-και την έχουν καταστρέψει- είναι,σε μεγάλο βαθμό,απολίτιστοι. Αποξηραμένοι τεχνοκράτες, κομπιναδόροι και ψεύτες. Επειδή η παιδεία και ο πολιτισμός δουλεύουν βαθειά και μακροπρόθεσμα,ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτών που μας κυβερνούν. Θέλουν να δείχνουν άμεσα ότι παράγουν έργο,μπας και ξεγελάσουν τους ιθαγενείς για να τους ξαναψηφίσουν. Και επίσης , δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σ΄αυτούς τους δύο πυλώνες της κοινωνικής ζωής γιατί ένα λαό με παιδεία και ακμαίο πολιτισμό,πολύ πιό δύσκολα μπορούν να τον καθυποτάξουν. Είναι λοιπόν προφανές αυτό που γίνεται σήμερα. Η συμμαχία διεφθαρμένων πολιτικών και αδηφάγου χρηματοπιστωτικού συστήματος,στην προσπάθειά της να επιβιώσει, τα πρώτα που εγκαταλείπει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.
Το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής των ΤΕΙ Άρτας καλύπτει και τις δύο σπουδαίες ανθρώπινες κατακτήσεις. Εκπαιδεύει στον πολιτισμό. Και δεν είναι λόγια του αέρα αυτά που λέω. Το λέω με βεβαιότητα γιατί γνωρίζω εξαιρετικούς μουσικούς,που είναι καθηγητές της σχολής-με μερικούς από αυτούς είμαι χρόνια συνεργάτης-αλλά και αποφοιτήσαντες που είναι άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης. Αυτή η παράδοση είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να νοιώθω τυχερός που ζω σ’ αυτό τον τόπο. Και αισιόδοξο ,ότι στο τέλος η τέχνη θα κερδίσει. Ενα κλαρίνο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, μπορεί να κάνει σκόνη όλα τα σούργελα της βουλής. Και να οδηγήσει την οργή που νοιώθουμε,όχι στη φασιστική σχιζοφρένεια αλλά στο στοχασμό και στην αλληλεγγύη.
Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές,ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το τμήμα , οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση,χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να ‘ρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Μεταξοχώρι 7-3-2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Σε απάντηση σχολίων σχετικά με τη θέση σε διαθεσιμότητα της υπαλλήλου του Δήμου μας κας Δημαράκη Αικατερίνης, γνωρίζουμε τα εξής:
1. Η απόφαση του Δημάρχου είναι αναρτημένη στη διαύγεια, ως όφειλε.
2. Όλη η σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών και δικαστικών αρχών έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί.
3. Η ενέργεια και η απόφαση του Δημάρχου έγινε σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, η οποία δεν συναρτά με κανέναν τρόπο τα διοικητικά θέματα που προκύπτουν από την έλλειψη της υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ερμιονίδας, με την ποινική διαδικασία κατά της υπαλλήλου και τις συνέπειές της.
4.Οι σχετικές αποφάσεις των Προϊσταμένων των υπαλλήλων για τη θέση σε διαθεσιμότητα δεν υπόκεινται στην διακριτική τους ευχέρεια, ούτε έχουν δυνητικό χαρακτήρα.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των σχετικών νόμων ή παρακώλυση της διαδικασίας συνιστά ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα σε βάρος του Προϊσταμένου εάν δεν ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

 

Περιγελαστικά (Σατιρικά) Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης


Περιγελαστικά (Σατιρικά) Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Ξέρουμε πως από το μάτι και τη γλώσσα του λαού κανένας δεν ξεφεύγει! Όλα τα παρακολουθεί και τα σχολιάζει ανάλογα! Σαρκάζει και ειρωνεύεται ανθρώπινα ελαττώματα, όπως την περιέργεια, την τεμπελιά, τη λαιμαργία, την ξινίλα, τη μιζέρια, την τσιγκουνιά, τη φλυαρία αλλά και σωματικά ελαττώματα. Ακόμα και διάφορες αταίριαστες κοινωνικές συμπεριφορές και καταστάσεις, του δίνουν τροφή και διέξοδο. Γελάει και ξεχνάει, για λίγο, τα δικά του προβλήματα και βάσανα. Πολλές φορές δε διστάζει ν’ αναφερθεί και σε ονόματα, μέσα στα τραγούδια που σκαρώνει.
Πρόκειται για τα «Περιγελαστικά ή Σατιρικά τραγούδια», μια ξεχωριστή κατηγορία των Δημοτικών μας Τραγουδιών με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον. Στα τραγούδια αυτά επικρατεί ένας τόνος ευθυμίας και γέλιου, όχι και τόσο συνηθισμένος στη Δημοτική μας Ποίηση. Εδώ, ο «ανώνυμος» ποιητής χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Δε μιλά μόνο για καημούς και βάσανα, αλλά επικεντρώνεται στη διασκέδαση και τη φαιδρότητα.
Εντύπωση προκαλεί και η μουσική τους. Ο σκοπός, δηλαδή, που έχει επιλέξει ο δημιουργός τους, για να τραγουδηθούν. Νομίζω, πως και ο καλύτερος επαγγελματίας Μουσικοσυνθέτης, τόσο επιτυχημένη μουσική γι’ αυτού του είδους τα τραγούδια, δεν θα μπορούσε να συνθέσει.
Οι ημέρες της Αποκριάς, με τις διασκεδάσεις, τους χορούς, τα ξεφαντώματα και τα μασκαρέματα, είναι οι κατεξοχήν ημέρες που λέγονται τα σατιρικά τραγούδια. Θα σας παρουσιάσω δύο απ’ αυτά, που περιέχονται στην ανέκδοτη συλλογή μου «Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης».
Το πρώτο είναι καταγεγραμμένο από τη μητέρα μου. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω και τη μουσική του. Σε όσους απευθύνθηκα, γνώριζαν μόνο τα λόγια.

Η βουλή της γριάς
Μια γριά μαγείρευε, πράσα με το βούτυρο
και της ήρθε μια βουλή, για να πάει να παντρευτεί.
Δίνει μία του τσουκαλιού και άλλη μια του μπακαλιού.
Πάρτε γάτες τα φαγιά και σεις σκύλοι τα ζουμιά,
γιατί εγώ θα παντρευτώ και θα σπιτονοικοκυρευτώ.
Το δεύτερο είναι ένα τετράστιχο, στ’ αρβανίτικα, που μου το τραγούδησε, γύρω στα 1980, ο μακαρίτης Αντώνης Τσούκας, αδελφικός φίλος του πατέρα μου, με τη σωστή, γλυκιά και σιγανή φωνή του.


Κούσσε σκούντι ντάρδ_ν
ρούσα με_τ μπάρδ_ν
Κούσσε σκούντι μυδαλένε
ρούσα με μελαχρινένε.
Ποιος τίναξε την αχλαδιά
η ξανθιά με την άσπρη.
Ποιος τίναξε τη μυγδαλιά
η ξανθιά με τη μελαχρινή.


Ανάλογο με το προηγούμενο και το παρακάτω τετράστιχο, που κι αυτό μου είχε πει ο «κυρ» Αντώνης. Το τραγουδούσαν οι Ερμιονίτες στον παπα-Μιχάλη Μπούρλα, άνθρωπο ευχάριστο, γλεντζέ και κουβαρντά, που συνήθιζε να κερνά τις παρέες, όταν χόρευε...
Παπαδιά μωρ’ παπαδιά
παπαδιά πού είν’ ο παπάς,
ο παπάς ο μερακλής
ο διπλοτριπλοχορευτής.
Τελειώνοντας παραθέτω τη μουσική του αρβανίτικου τετράστιχου με Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή σημειογραφία. 

Το CISD

Του Βασίλη Γκάτσου
«....     Η μέχρι πρόσφατα, πλημμελής λειτουργία του Δεματοποιητή Κρανιδίου, με αποτέλεσμα την σώρευση χύδην σύμμεικτων ΑΣΑ στον χώρο του με την μορφή άτυπου ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις.
Η διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή και ο αποκλεισμός του χώρου του για διάθεση επιπλέον σύμμεικτων ΑΣΑ από κατοίκους της περιοχής με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς από αυτανάφλεξη των σωρών των χύδην ΑΣΑ και αποτέλεσμα την αδυναμία συστηματικής συλλογής και επεξεργασίας/διάθεσης των συνεχώς νέων παραγόμενων ΑΣΑ.....»
Δηλαδή κατά το Παρατηρητήριο CISD που τελευταία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα πράγματα της Ερμιονίδας μέσω ΠΑΠΟΕΡ:
1). Η Σώρευση χύμα απορριμμάτων οφείλεται στην πλημμελή λειτουργία του Δεματοποιητή. Δηλαδή κατά το Παρατηρητήριο, αν δούλευε ο δεματοποιητής θα είχαμε όλα τα χύμα σε δέματα και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ώστε αν δουλεύουν δεματοποιητές και κάνουν τα σκουπίδια φοντάν, μια χαρά είμαστε. Τότε πάρτε ένα οικιακό δεματοποιητή στο σπίτι σας κάντε φοντάν στην αυλή σας και λύθηκε το θέμα των απορριμμάτων πανελληνίως. Είναι πάρα πολύ απλό. Μια σακούλα νάιλον για μπάζια οικοδομής, εξαιρετικής αντοχής και τελείως στεγανή, βάλτετα μέσα τα ΑΣΑ, δέστετα καλά, βάλτετα σε σκιερό χώρο και κρατήστετα 10 χρόνια. Δεν θα πάθουν τίποτα! Γιατί να πάμε τις σακούλες στον Σταυρό;
2). Αφού δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική έρευνα από πού βγάζετε το συμπέρασμα για την επικίνδυνη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος κ.λ.π. και ότι αυτή έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις; Είναι επιστημονική άποψη αυτή ή ψηφοθηρική; Λίγο πριν

Έκλεισε η Πολεοδομία στην Ερμιονίδα


Η κα Αικατερίνη Δημαράκη
Με δημοτικό υπάλληλο, παραδόθηκε σήμερα το πρωί, στην προϊσταμένη Πολεοδομίας του Δήμου Ερμιονίδας κα Αικατερίνη Δημαράκη, η πράξη με την οποία τίθεται σε διαθεσιμότητα (από 5-3-2013), υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας.

Λόγω της διαθεσιμότητας αυτής και της από καιρού χρήσης της άδειας εγκυμοσύνης της μοναδικής υπαλλήλου της υπηρεσίας, από αύριο 6 Μαρτίου, η Πολεοδομία του Δήμου Ερμιονίδας παύει να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, στους επενδυτές και στους μηχανικούς της περιοχής. Αν μάλιστα αναλογισθεί κανείς ότι, δεν θα μπορούν να καταφύγουν στις πολεοδομίες Ναυπλίου ή Άργους (λόγω αναρμοδιότητας) κατανοούμε το χάος που θα δημιουργηθεί. Προθεσμίες θα χαθούν. Η χειμάζουσα οικοδομική δραστηριότητα θα διακοπεί πλήρως. Οι επενδύσεις που ετοιμάζονται σε τουριστικές υποδομές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, παγώνουν και βεβαίως τα λουκέτα και η ανεργία προβάλλουν απειλητικά.
Η κα Αικατερίνη Δημαράκη, ερωτηθείσα από την «Ενημέρωση Πελοποννήσου», μας δήλωσε τα εξής:

«Η θέση σε αργία είναι δυνητική αφού αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το άρθρο 104 του νεοψηφισθέντος νόμου. Ήταν λοιπόν, στη διακριτική ευχέρεια του Δημάρχου να μην κλείσει, στην ουσία, μία υπηρεσία που βασιζόταν σε μία υπάλληλο. Αν ο Δήμαρχος έχει ενδοιασμούς ή φοβάται, είναι άλλο».
Παράγων της Δημοτικής Αρχής που ρωτήθηκε για το πώς σκέπτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απάντησε πως «θα επιδιωχθεί η απόσπαση μηχανικού από τον Δήμο Ναυπλιέων ή την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας».

Απο Ιχνηλάτες