Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Προσωρινή αποθήκευση

Και προσωρινή εναπόθεση

Όρος «προσωρινή αποθήκευση» αποβλήτου εντός του χώρου του εργοστασίου που το παράγει, υπάρχει. Αλλά είναι αδειοδοτημένος και φυσικά κατασκευασμένος σύμφωνα με σχετικές ΚΥΑ. Προσωρινή αποθήκευση είναι αδιανόητη, δηλαδή παράνομη εκτός αδειοδοτημένου χώρου εντός του εργοστασίου.
Τώρα που ο δήμος μας πείνασε αλλά δεν είχε μαγειρέψει πιο μπροστά, τώρα που ο μοναδικός  ΧΑΔΑ της Ερμιονίδας έκλεισε, δυστυχώς για τον Δήμο και την συμπολίτευση δεν υπάρχει άλλος αδειοδοτημένος χώρος για να πάει τα απορρίμματα.
Ξαφνικά φαίνεται ότι επικράτησε η σκέψη για προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων. Δηλαδή να βρούμε μία δημοτική, δημόσια ή ιδιωτική έκταση και ο Δήμος, το Δημόσιο ή ο ιδιώτης να μας επιτρέψει να εναποθέσουμε για λίγο τα απορρίμματα. Αυτό είναι παράνομο και σηκώνει επέμβαση εισαγγελέα. Δηλαδή είναι λειτουργία νέου ΧΑΔΑ.
Προσοχή λοιπόν, γιατί όσοι αιρετοί υπογράψουν για τέτοιες λύσεις πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα. Αυτός που θα εισηγηθεί στο ΔΣ τέτοια λύση, πρέπει να αναφέρει και τη νομοθεσία στην οποία στηρίζεται η εισήγησή του.

Υπάρχει μόνον μία προσωρινή θα την λέγαμε αποθήκευση, μέσα στην διαδικασία. Για παράδειγμα: Σε ένα εργοστάσιο το μεταχειρισμένο ορυκτέλαιο που είναι επικίνδυνο απόβλητο, συλλέγεται από το μηχάνημα που διαρρέει σε ένα βαρέλι και όταν αυτό γεμίσει μεταφέρεται στον κανονικό αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων. Αυτό το βαρέλι είναι προσωρινή αποθήκευση μέσα στην διαδικασία και δεν απαιτεί αδειοδότηση ξεχωριστή.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάδους που είναι στοιχεία συλλογής απορριμμάτων. Δεν αδειοδοτείται ο κάθε χώρος που τοποθετείται ο κάδος. Και ο κάδος μπορεί να είναι και όσο μεγάλος θέλουμε, δηλαδή επιπέδου μεγάλης νταλίκας. Ένας κάδος γεμάτος, μόνον από την υγειονομική υπηρεσία ελέγχεται.
Μόνον αυτό το παραθυράκι υπάρχει, κατά την γνώμη μου, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι μπορεί να χρησιμεύσει.
Καλά ξεμπερδέματα.

Σημείωση: Προφανώς δεν υπάρχει καμία νόμιμη άμεση λύση, εκτός από την άμεση φόρτωση σε κατάλληλα οχήματα (χωρίς τα απορρίμματα να πιάνουν στο χώμα) και η μεταφορά τους σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ. Αυτό που υποδεικνύουν και οι συμπατριώτες από τα Δίδυμα. Και οχήματα κατάλληλα βρίσκεις αμέσως αφού πληρώνεις, ΧΥΤΑ όμως;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος