Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Οι Υδραίοι αναστηλώνουν τους ανεμόμυλους. Εμείς;;;;

 

Ο Δήμος της Ύδρας κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο των Υδραίων: Την αναστήλωση των ανεμόμυλων της Ύδρας. 

Το τοπίο της πόλης της Ύδρας δεν είναι μόνο ο οικισμός. Σε παλιές φωτογραφίες το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι 16 - 18 ανεμόμυλοι που στεφάνωναν τον οικισμό. Έχουν όλοι εντοπιστεί και καταγραφεί, αλλά οι περισσότεροι είναι σωρός ερειπίων, σώζεται μόνο η θεμελίωση.
Γι'  αυτό μιλάμε για αναστήλωση και όχι για ανακαίνιση, επισκευή, συντήρηση,
Αρχικά θα αναστηλωθούν 4 ανεμόμυλοι με κόστος 1740000 ευρώ,και θα διευθετηθεί ο γύρω χώρος τους. Σε λίγα χρόνια θα ακολουθήσουν προφανώς και άλλοι ανεμόμυλοι, και η Ύδρα θα ενισχύσει την ομορφιά και την παράδοσή της.
Εμείς είχαμε 8 στον λόφο των Μύλων. Μόνο ένας ήταν ερείπιο. Όλοι οι άλλοι στέκανε κανονικά, αλλά τους εξαφανίσαμε.

Ξαναγράφω την Πρόταση: Να "αναστηλωθούν" σε νέες θέσεις από Αγία Ερμιόνη μέχρι Δεξαμενή, να διευθετηθεί ο χώρος, να γίνει κατάλληλος για εστίαση, παιχνίδι, βόλτα, μια ανάσα για τον πάνω μαχαλά και για όλους μας.

Στη φωτογραφία, από το site ΥΔΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι ανεμόμυλοι της Ύδρας και φανταζόμαστε την ομορφιά που καταφθάνει.

Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Στην αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα της άρδευσης βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου .



https://argolikianaptiksi.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%ae%cf%84/

 

Στην παραπάνω διεύθυνση της "Αργολικής Ανάπτυξης" με τίτλο: "Περιφέρεια Πελοποννήσου : Στην αναζήτηση λύσης για την άρδευση μέσω λιμνοδεξαμενών" διαβάζουμε σχετικά.

 Αυτό που ενδιαφέρει είναι το παρακάτω:
" ...... Στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) υλοποιήθηκε το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Έργο «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους και προτάσεις ήπιων παρεμβάσεων για την αειφορική διαχείρισή τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», με Επιστημονικό Υπεύθυνο για την υλοποίηση της έρευνας τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος.
Αντικείμενο και στόχος έρευνας: Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να επιλεγούν οι ενδεδειγμένες θέσεις ήπιων παρεμβάσεων στις περιοχές με ελλειμματικό ή/και ποιοτικά υποβαθμισμένο υδατικό δυναμικό και συγκεκριμένα λιμνοδεξαμενές, καθώς και λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nature‐Based Solutions, NBS)..... 
 
ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Προτάθηκαν έργα στα διοικητικά όρια των Δήμων Αργούς – Μυκηνών, Ναυπλιέων και Ερμιονίδας, ειδικότερα:
Κατασκευή ιρλανδικής διάβασης και αναβαθμού (8 τεμάχια.)
Ανακατασκευή ιρλανδικής διάβασης και αναβαθμού (4 τεμ.)
Φράγμα ανάσχεσης (12 τεμ)
Εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή (1 τεμ)
 ....."

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Έρευνα για την πολιτιστική δράση φορέων στη κοινότητα Ερμιόνης

 Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας, παίρνοντας την πρωτοβουλία να αναδείξει θέματα του πολιτιστικού και ιστορικού ιστού της περιοχής μας, σας καλεί να απαντήσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο που αφορά την πολιτιστική δράση των φορέων που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην κοινότητα της Ερμιόνης.

Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να αναδείξει το πολιτιστικό "γίγνεσθαι" του τόπου μέσα από το έργο των φορέων αλλά και να παρακινήσει τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τόπο, σε νέους δρόμους, σε νέα μονοπάτια, μακριά από λάθη, τα οποία δυσαρεστούν και απομακρύνουν τους ανθρώπους της περιοχής από την ενασχόλησή τους με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα.
Η παρακάτω φόρμα δεν αφορά τους φορείς που εκπροσωπούνται από το εκάστοτε Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Πρόνοιας & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας (όπως Δημοτικές βιβλιοθήκες κ.α.).
Όλα τα στοιχεία σας είναι απόρρητα.
Οι απαντήσεις σας ομαδοποιούνται μέσα από το Google forms και ΔΕΝ θα μελετηθούν ατομικά.
Αφιερώστε 5 λεπτά.
Είναι σημαντικό για όλους μας!
Σας ευχαριστούμε!
Τα αποτελέσματα της μικρής αυτής έρευνας θα δημοσιοποιηθούν ηλεκτρονικά αλλά και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού "Ερμιόνη, άλλοτε και τώρα". Έρευνα για την πολιτιστική δράση φορέων στη κοινότητα Ερμιόνης

Βιβή Σκούρτη: Αφυπνιστείτε


 Αφυπνιστείτε

Το «Σεντόνι» είναι μια υπέροχη ακρογιαλιά, ένας μικρός κόλπος λίγα χιλιόμετρα από την Ερμιόνη. 

Στρωμένη με άμμο και μικρά βότσαλα, σε ξετρελαίνει η φυσική της ομορφιά, η ησυχία, τα καθαρά ρηχά, ανοιχτόχρωμα και ζεστά νερά της.

Είχα αρκετά χρόνια να την επισκεφθώ και έμεινα έκπληκτη από τις δυσάρεστες αλλαγές.

Δυστυχώς και αυτή η τοποθεσία δεν ξέφυγε από την οικιστική δραστηριότητα. Δεν ξέφυγε από την ιδιωτικοποίηση της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλίας.

Καταλήφθηκε από πέτρινους πανύψηλους τοίχους. Έως την θύρα του περίκλειστου τοίχου ο δρόμος προσεγγίζεται με άσφαλτο. Πέρα από εκεί στενός χωματόδρομος (δε χωρούν δυο αυτοκίνητα), με βαθιά κοιλώματα που αν δεν διαθέτεις υψηλό Ι.Χ. δεν μπορείς να κατέβεις.

Στο άλλοτε ακατέργαστο περιβάλλον ξεπροβάλλουν πολυτελείς κατοικίες με έκδηλες παρανομίες και ένας ιδιωτικός μόλος, που ελλιμενίζεται ιδιωτικό σκάφος αναψυχής.

Φυσικά τοπία που καταστρέφονται!

Τόσα χρόνια δεν ακούστηκε καμιά φωνή διαμαρτυρίας, καμιά κραυγή κατοίκου, φορέα, παράγοντα του δημοσίου συμφέροντος ενάντια στην καταστροφική μορφή «ανάπτυξης», παρά μονάχα από μια Ερμιονίτισσα που μένει χρόνια στην Αθήνα.

Καμιά φωνή ενάντια στην απληστία του οικονομικά ισχυρού-ισχυρών,  που λειτούργησαν με ιδιοκτησιακούς όρους, θεωρώντας προκλητικά ότι τους ανήκουν γη και θάλασσα κι αέρας ή μήπως και οι άνθρωποι;

Αυτός ο τόπος, αυτή η παραλία μας ανήκει.

Ανήκει στις ζωές μας, στην ποιοτική ζωή των παιδιών μας και ως ξεροκέφαλοι θα επιμένουμε.

Μας κλέβουν τις ζωές μας, γι’ αυτό αφυπνιστείτε!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Τελευταίο σκοτάδι. Το νέο βιβλίο του Αργύρη Παλούκα


 Στο πέμπτο ποιητικό του βιβλίο, «Τελευταίο σκοτάδι», ο Αργύρης Παλούκας εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την ελλειπτικότητα της προηγούμενης ποιητικής συλλογής, «Άνθρωποι που γελάνε» (2018). Τα οικεία του θέματα αναπτύσσονται και πάλι οικονομημένα, με δωρικότητα και ακρίβεια, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και βάθος. Το περιεχόμενο των καινούργιων ποιημάτων επιβάλει πιο αυταρχικά τους δικούς του κανόνες: άλλοτε πιο εσωστρεφή κι άλλοτε πιο επιτακτικά, τα ποιήματα δηλώνουν χωρίς οποιονδήποτε περισπασμό ότι υπάρχει πλέον μόνο ο χρόνος κατά τον οποίο τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.


Καλοτάξιδο!

Ομιλία στο Ναύπλιο: «Ζεϊμπέκικο και τσιφτετέλι ως μορφές λαϊκής έκφρασης και ως επιτέλεση»

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, σας προσκαλούν τo Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard, όπου θα μιλήσει η κυρία Ρένα Λουτζάκη, ανθρωπολόγος του χορού, αναπληρώτρια καθηγήτρια (αφυπηρετήσασα), με τίτλο «Ζεϊμπέκικο και τσιφτετέλι ως μορφές λαϊκής έκφρασης και ως επιτέλεση»

Ως ιδιαίτερα αντικείμενα μελέτης, ο ζεϊμπέκικος και το τσιφτετέλι, δύο χοροί που κατέχουν κεντρική θέση σε πολλά σύγχρονα-κοσμικά και λαϊκά- γλέντια, προσφέρονται για ανάλυση και προβληματισμό των βασικών χαρακτηριστικών τους. 

Στην παρούσα παρουσίαση, θα ασχοληθούμε με τη Νεοελληνική μορφή των χορών, όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά το 1922, μέσα από δύο παραμέτρους: η πρώτη αφορά τον προσδιορισμό τους ως λαϊκό φαινόμενο και η δεύτερη ως επιτέλεση.

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: "Όχι αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή"

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) απασχολεί την ιατρική κοινότητα, λόγω της υψηλής αναζωπύρωσής του. Οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει RSV, ωστόσο τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, καθώς το 80% των παιδιών εμφανίζουν τουλάχιστον μία λοίμωξη από RSV μέχρι την ηλικία των δύο ετών. 

Η γρίπη είναι μια εποχική, οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η COVID-19, η γρίπη και ο RSV έχουν παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ποια λοίμωξη μπορεί να έχει ένα άτομο ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό μας ιατρό ή τον παιδίατρό μας, αν πρόκειται για παιδιά.

Φέτος, η πρώιμη απότομη αύξηση των κρουσμάτων RSV έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους αριθμούς λοιμώξεων και νοσηλειών. Καθώς η αύξηση των περιστατικών RSV συμπίπτει με την αναμενόμενη άνοδο των περιστατικών Covid-19 εξαιτίας του χειμώνα, καθώς και με μια πρώιμη περίοδο γρίπης, υπάρχει ανησυχία για την πίεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σε νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Καλό σου ταξίδι Ανάργυρε. Έφυγες νωρίς…

 

Θα αποχαιρετήσουμε αύριο στις 3.00 μμ έναν αγαπητό φίλο.

Τον Ανάργυρο Γκολεμά που έφυγε ξαφνικά στα 54 του χρόνια.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους φίλους του.

Καλό ταξίδι Ανάργυρε..

Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού

Η 21η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day) το 1973 από τους Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, με αφορμή την ισραηλινοαραβική διαμάχη.

Για να συμμετάσχει κάποιος στον εορτασμό θα πρέπει να απευθύνει χαιρετισμό σε τουλάχιστον 10 άγνωστους συνανθρώπους του. Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.


https://www.sansimera.gr/worldays/110

Έλλη Βασιλάκη 


Γιάννης Κοτταράς, ο τελειομανής καραβομαραγκός!!

 


ΒΙΒΗ ΣΚΟΥΡΤΗ: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ


 Τι θα μας έλεγε η Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος μας, αν είχε φωνή;

Με ξεσκέπασαν κάτω από πολλούς θορύβους. Με ξέθαψαν. Με απέσπασαν με βίαιο τρόπο αθέλητα. Με ξερίζωσαν, με κακομεταχειρίστηκαν για να καταλήξω μπροστά σε δημόσιο οίκημα παραπεταμένο εδώ και πολλά…χρόνια.

Καταστράφηκαν τα αρχαιολογικά στρώματα μέσα στα οποία βρέθηκα κατόπιν πολυετούς περιπέτειας καθώς περνούσε από εκεί ποταμός.

Άγνωστος ο δημιουργός μου που σκάλισε αριστοτεχνικά το μάρμαρο και άφησε επάνω μου το αποτύπωμα της τέχνης του.

Η μαρμάρινη Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος (3ος ή 4ος αιώνας μ. Χ.) αποτελεί ένα  έργο τέχνης, μαρτυρία υλικού πολιτισμού του τόπου μας, κι εμείς ως κληρονόμοι του ανίκανοι κι ανεύθυνοι, ως προς τον σεβασμό, την ανάδειξη, την αποκατάστασή του.

Αυτές οι πέτρες, αυτά τα μάρμαρα δεν μας ανήκουν, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες τους∙ ανήκουν στην τοπική και την παγκόσμια ιστορία.



Προφανώς και δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και δεν αποφέρει κέρδη, έτσι παραμένει εκεί αφρόντιστο, κάτω από αναστηλωτικά διλήμματα χρόνων.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας, καθώς θα λογοδοτήσουμε στο μέλλον για όσα κάναμε και για όσα φυσικά δεν κάναμε. Τα μνημεία μας, η υλική και άυλη κληρονομιά μας απαιτούν τουλάχιστον τον σεβασμό μας.

Το πώς δηλαδή στεκόμαστε απέναντι στο παρελθόν και την ιστορία του τόπου μας. Ό,τι μας έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές.

Τα διδάγματα που ανασύρονται από τα βάθη της γης, από τα χαλάσματα είναι οι μνήμες και ιστορίες που μας βοηθούν να στοχαστούμε τη δική μας ζωή, τις δικές μας προτεραιότητες. 

Περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο στο Μπίστι εκτός από τη βάση του ταφικού μνημείου, αντικρίζεις θραύσματα, αντικρίζεις ρημαγμένα χαλάσματα χαρακτηριστικά της πνευματικής ευτέλειας της εποχής μας. 

Αντικρίζεις τις θαμμένες ανθρώπινες μνήμες.

Αν αφουγκραστούμε αυτές τις πέτρες, έχουν να μας διηγηθούν ιστορίες των ανθρώπων που τις εξόρυξαν, τις πελέκησαν, τις έκτισαν. 

Η «ματιά» εκείνων φυσικά χάθηκε για πάντα.

Η δική μας;

Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη