Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Καλά Κούλουμα!Να πετάξει μαζί και η αποκριάτικη χαρά ΜΑΣ!
Μη μας την κλέβουν άλλο πια τα  σκουπίδια …

Καλό χαρούμενο τριήμερο!


.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Παναγιώτης Κονδύλης

«η νεοελληνική ιστορία, έτσι όπως τη γνωρίσαμε στα τελευταία διακόσια χρόνια φτάνει στο τέλος της…».
Δύο κείμενα για το τριήμερο.
Να ξεφύγουμε από την καραμέλα ότι ο μεταπολιτευτικός κόσμος δεν ανέδειξε Έλληνες στοχαστές. Απλά, λέγανε και προφητεύανε τα άκρως δυσάρεστα και τους γράψαμε στα παλιά μας τα παπούτσια, με πρώτο και καλύτερο τον πολιτικό μας κόσμο.
Βοηθούν να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει και στα επιμέρους, όπως είναι και η ακριβή μας Ερμιονίδα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

25Χ80 = 2000 € την ημέρα

Το χρόνο;
365Χ2000 = 730000 €

Αυτή είναι η επιβάρυνση για να μην έχουμε ΧΑΔΑ και δεματοποιητές, έστω προσωρινά, αλλά και με ικανοποιητική ανακύκλωση, αλλιώς οι 25 τόνοι είναι κατά πολύ περισσότεροι το καλοκαίρι.
Περίπου τα ίδια δεν πλήρωνε ο Δήμος μας για να δεματοποιείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων και να αποθηκεύονται χωρίς τα έξοδα προορισμού που για τα σημερινά «αποθέματα» είναι κάπου 3000000 €;
Αυτά τα έξοδα + τα έξοδα συλλογής των απορριμμάτων εμφανίζονται στα νοικοκυριά τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις ως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Το ίδιο και τα έξοδα για τους βιολογικούς σταθμούς λυμάτων + τα έξοδα αποχέτευσης + κατανάλωση νερού + ύδρευση, ως ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Και με αφορμή το ωραίο άρθρο περί Νεμέσεως και δίκαιης νομής που ανάρτησαν οι Ιχνηλάτες προκύπτει το παρακάτω θέμα:
Στους κύριους οικισμούς τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Τολμώ να πω ότι τα μισά σπίτια των κύριων οικισμών μας είναι σε αυτήν την κατηγορία. Μία καταμέτρηση στην συνοικία Μαντράκια Ερμιόνης, θα σας πείσει.
Τα περισσότερα είναι ζήτημα αν λειτουργούν πλήρως ως νοικοκυριά ένα μήνα το καλοκαίρι και 3-4 Σαββατοκύριακα όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και μία ένδειξη, ότι παρόλο τον τουρισμό, τις πωλήσεις γης κ.λ.π. ο πραγματικός πληθυσμός της Ερμιονίδας δεν αυξήθηκε ποτέ, σημάδι στάσιμης οικονομίας.
Αυτό το λιγοστό διάστημα ένα τέτοιο νοικοκυριό παράγει 100 κιλά απορρίμματα που μπορούν να γίνουν κομπόστ, 30 κιλά χαρτί, αν παίρνει εφημερίδες και περιοδικά, 150 μπουκάλια νερού και αναψυκτικών που με συμπίεση είναι μόλις 4 πράσινες σακούλες, και ανάξια λόγου ποσότητα αλουμινένιων κουτιών. Δηλαδή έναν όγκο το πολύ 0.2 κ.μ. και βάρος το πολύ 130 κιλών.
Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Δηλαδή όχι πάνω από 30 κ.μ. το χρόνο.
Όσο και να επικαλεστούμε το αναγκαίο πάγιο στους λογαριασμούς που έρχονται, είναι φανερό ότι η εν λόγω κατηγορία επιδοτεί μέσω των λογαριασμών τα μόνιμα νοικοκυριά του τόπου, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Το ίδιο πιστεύω ότι γίνεται και με τα εξοχικά εκτός οικισμών.
Ο Δήμος μας, αν θέλει να είναι δίκαιος, πρέπει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο που κατανέμει όλα αυτά τα βάρη, το σκεπτικό του κ.λ.π. Και η σημερινή δημοτική συμπολίτευση, στα θέματα αυτά μας κρατάει σε πλήρες σκότος.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ευθύνη των εξοχικών εντός και εκτός των οικισμών, είναι μόνον περίπου το ένα δωδέκατο της συνολικής ευθύνης, αλλά και η συμμετοχή τους στις λύσεις είναι μόνον για ένα καλοκαιρινό μήνα. Δεν μπορούν λοιπόν να είναι παρά ο τελευταίος στόχος της ανακύκλωσης στην πηγή και μάλιστα εξειδικευμένος στον μήνα Αύγουστο.

Σημείωση: Οι αιρετοί αντιπρόσωποι, όπου γης, έχουν απόλυτη ευθύνη της επιλογής τους να είναι αιρετοί. Δεν τους υποχρέωσε κανένας δημότης. Οι ίδιοι με ελεύθερη βούληση υποχρέωσαν και δέσμευσαν τους εαυτούς τους, για δικούς τους λόγους και όποτε θέλουν παραιτούνται. Χιλιάδες είναι έτοιμοι να τους διαδεχθούν. Και το «αιρετός αντιπρόσωπος» δεν είναι επάγγελμα. Δεν χήρεψαν ποτέ αυτές οι θέσεις, όπου γης. Ο «κλάδος» αυτός δεν γνώρισε ποτέ ανεργία, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Πέραν τούτου ουδέν.
Και επειδή στη χώρα μας δεν έχουμε εσωτερικά διαβατήρια, ο κάθε πολίτης μπορεί να εγκατασταθεί, να εργαστεί, να πηγαινοέρχεται όπου θέλει, να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα, να αγοράζει ό,τι θέλει κι όπου θέλει, να πίνει τον καφέ του όπου θέλει, να ακούει ό,τι θέλει και να λέει ότι θέλει, να ενδιαφέρεται ή να αδιαφορεί για ό,τι θέλει, να εκλέγει και να εκλέγεται, πάντα σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοινού των Ελλήνων. Πέραν αυτών και ανεμπόδιστα μπορεί να είναι και όσο βλάκας θέλει σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοινού των Ελλήνων. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι των νομίμων δικαιωμάτων, η των Αθηναίων ήταν των, διά κληρώσεως, υποχρεώσεων.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


        

Αυτοκριτική σε 366 λέξεις

Του Κώστα Αρβανίτη

Στο καθημερινό σοκ που ο καθένας μας υφίσταται παρακολουθώντας τη βίαιη επίθεση λόγων και μέτρων, έρχεται δυναμικά η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης προτεραιοτήτων, αξιών, αναγκών και σχέσεων.

Στον καταιγισμό αποφασίζεις ποιοι πρέπει να είναι αντάμα και προς ποιο προορισμό.

Ποιοι σε αντέχουν και ποιους αντέχεις.

Ποιους αγαπάς και ποιοι θα ήθελες να σε αγαπούν.

Σε πόσα «πρέπει» πρέπει να χωρέσεις.

Στην κρίση καλείσαι -καλούμαστε- να επιλέξεις όχι μόνο στρατόπεδο, αλλά στάση και θέση που θα καθορίσει την ποιότητα και τον προσανατολισμό του νέου περιβάλλοντος.

Μάθαμε να μιλάμε χωρίς να ακούμε, να ζητάμε χωρίς να δίνουμε,

Η Μαραθώνια πορεία διαμαρτυρίας του Βασίλη Λέκκα

Ο Βασίλης ο Λέκκας, ο ερμηνευτής σπουδαίων μουσικών έργων μεγάλων συνθετών, στιχουργών και ποιητών, επαναστατεί γι’ ακόμα μια φορά, διαμαρτυρόμενος για όλ’ αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και λιθοβολούν τις ζωές μας και πορεύεται σε μια πορεία 45 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον Τύμβο του Μαραθώνα και φτάνοντας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.  Εξουθενωμένος και πολύ ταλαιπωρημένος απ’ την πορεία τόσων χιλιομέτρων , με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μου λέει δυο λόγια για τη δεύτερη προσπάθειά του να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξυπνήσει αντιστάσεις. Την ίδια πορεία την είχε ξανακάνει το 2010. Ακούστε τον λοιπόν..
Συνέντευξη του Βασίλη Λέκκα στη Μαρία Παπαδάκη μετά την Μαραθώνια πορεία του.  Πηγή:mousikorama
mousikorama-lekkas-000  Μαρία: Για πες μου Βασίλη, πως σκέφτηκες και πως υλοποίησες αυτή την πορεία διαμαρτυρίας, που είχες ξανακάνει βέβαια το 2010, όταν τα πράγματα δεν είχαν φτάσει ακόμα στο χείλος του γκρεμού όπως είναι τώρα;

 Β. Λέκκας: Τι άλλο να κάνεις πια από δω και πέρα;  Όχι πως όλο αυτό ήταν εύκολο. Να σηκωθώ τώρα και να κάνω τόσα χιλιόμετρα με τα πόδια, από τον τύμβο του Μαραθώνα και να φτάσω στην Ακρόπολη και να έχω αυτή τη στιγμή τρομακτικούς πόνους, γιατί δεν είμαι και αθλητής για να μπορώ να το περάσω ανώδυνα, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα του κόσμου. Όμως πλέον, όσες προσπάθειες κι’ αν γίνονται για να κοινοποιήσουμε την αγωνία των ανθρώπων, να ξαναπούμε πολλές φορές για τα θύματα της ζωής, για την ανεργία, για τους φοιτητές που είναι σμπαραλιασμένοι, για την παιδεία που δεν υπάρχει, για όλο το κοινωνικό σύστημα που καταρρέει, κι’ αυτοί είναι στον κόσμο τους, τελείως απέναντι απ’ το λαό, κι’ έχουν πλέον καταστεί επικίνδυνοι, συλλογικές πράξεις δηλαδή, ατομικές αντιστάσεις, οτιδήποτε, έχουνε το μηχανισμό να τις καταστέλλουν.
Κυκλοφορούν με μπράβους, με μαύρα αυτοκίνητα, με πιστολέρο, γιατί πρόκειται για μαφία πια. Κι’ αυτοί οι άνθρωποι, όταν βγαίνουνε καμιά φορά στα κανάλια και προσπαθούν να μιλήσουνε για ήθος, για στήριξη και ότι όλοι μαζί προσπαθούμε για να βγάλουμε τον τόπο απ’ το αδιέξοδο, μας κοροϊδεύουν και μας φτύνουν κατάμουτρα.

  Μαρία: Από που ξεκινήσατε και που καταλήξατε σ’ αυτή την πορεία Βασίλη;

  Β. Λέκκας: Ξεκίνησα απ’ τον τύμβο του Μαραθώνα. Στην πορεία, στο ύψος του Πικερμίου, της Παλλήνης  άρχισαν να έρχονται διάφοροι άνθρωποι. Και στην εξέλιξη της πορείας, φτάνοντας μέχρις εδώ, είχαμε μαζευτεί κάμποσοι. Είχα δε τη χαρά να έχω μία έκπληξη στην πορεία. Μου τηλεφώνησε ο γιος του Γρηγόρη του Λαμπράκη και πορεύθηκε μαζί μας από το ύψος της Αγίας Παρασκευής μέχρι σχεδόν στο ύψος της Πανόρμου. Κι’ αυτός επίσης ετοιμάζει κάτι και θα πρέπει να το στηρίξουμε όλοι. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πορεία που έκανε ο Λαμπράκης το 1963 και είχε τις συνέπειες που είχε. Πιστεύω λοιπόν πως κάποιος κόσμος πρέπει να στηρίξει αυτή

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Τις τελευταίες 5 ημέρες, βρέθηκαν 40 εγκαταλειμμένα κουταβάκια στην Ερμιονίδα

Έλεος, φτάνει πια!
ADOPT DON'T BUY!
Βρέθηκαν 10 κουταβάκια στην Βερβερόντα. Τις τελευταίες 5 ημέρες, βρέθηκαν 40 εγκαταλειμμένα κουταβάκια. ΑΡΚΕΤΑ!
Αρκετά, η ευθύνη δεν πέφτει στα αδέσποτα. Ολα, μα ΟΛΑ τα κουταβακια που βρίσκουμε προέρχονται απο σπιτιά και είναι εγκαταλειμμένα στη μέση του πουθενά.
Αρκετα με την δειλία: Εαν δεν μπορείς να φροντίσεις κουταβάκια, στείρωσε τα σκυλιά σου.
Αρκετά με την ατιμωρησία αυτών των άνθρωπων, ο καινούργιος νόμος προστατέυει τα ζώα, τότε μην προστατέψτε αυτούς τους δειλούς: τραβήξτε φωτογραφίες, σημειώστε πινακίδες, και εαν αναγνωρίσετε κάποιον, επικοινωνήστε μαζι μας άμεσα!!!

Ίδιας 'ηθικής τάξης'

Είναι ο χώρος δεματοποίησης Σταυρού και ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με την αποδοχή του χώρου Σταυρού επί εποχής κ. Σφυρή και κ. Λάμπρου είχαμε ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ για τον πληθυσμό της τουριστικής Ερμιονίδας και των συμφερόντων αυτού. Ίδια η ερμηνεία της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», έχουμε λεφτά και πληρώνουμε, η Περιφερειακή Διοίκηση επιβάλλει έναν χώρο και τρόπο εκτός τουριστικής ζώνης, το αποδεχόμαστε και μετά ό,τι θέλει ας κατεβάσει για τον χώρο αυτό. Εμείς είμαστε μακριά του.
Το ίδιο τώρα για τον ΧΥΤΑ Φυλής, με ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ για το σύνολο της Επαρχίας μας και για τα καθημερινά της απορρίμματα. Εμείς είμαστε μακριά του.
Και επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, γιατί ο Δήμος μας να νοιαστεί άμεσα για ανακύκλωση; Εδώ και η αριστεροειδής αφασία εκφράζει πλέρια την ικανοποίηση για το ........ ριζοσπαστικό περιεχόμενο της ΚΥΑ.
Δεν είναι ΛΥΣΗ αυτή, όπως δεν ήταν και η προηγούμενη.
Η ΛΥΣΗ έχει δύο κομβικά σημεία: Την ΟΡΘΗ διαχείριση του χαρτιού συσκευασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και κάθε άλλο καθαρό χαρτί, εφημερίδες, κ.λ.π. Αυτό το κομμάτι είναι θέμα που μόνο οι επαγγελματίες και τα καταστήματα μπορούν να το λύσουν οριστικά και δευτερευόντως τα νοικοκυριά. Την ΟΡΘΗ διαχείριση των μπουκαλιών νερού και άλλων πλαστικών που κυρίως αφορά τα νοικοκυριά και δευτερευόντως τα καταστήματα. Αυτά τα υλικά είναι το 80% του όγκου των απορριμμάτων μας και είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και αξιοποιήσιμα. Μόνον όταν αυτά αποσυρθούν από τα σύμμεικτα σε καθαρή μορφή, μόνον τότε αρχίζει η ανακύκλωση. Τα κουτάκια και γυαλί είναι το εύκολο.
Άρα η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στην ΠΗΓΗ είναι υπόθεση των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των καταστημάτων, των ξενοδοχείων πρωτίστως και δευτερευόντως των νοικοκυριών.
Τα σύμμεικτα απορρίμματα δεν είναι διαχειρίσιμα, αλλά ούτε και τα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα είναι διαχειρίσιμα για τον απλό λόγο ότι αναπόφευκτα μπερδεύονται με μη ανακυκλώσιμα και καταντούν στο τέλος σύμμεικτα απορρίμματα.
Προκάμνει η ο κύριος Δήμαρχος να επιβάλλει την ανακύκλωση στην ΠΗΓΗ με πλήρη διαχωρισμό στο σύνολο των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, και των μπουκαλιών νερού στα νοικοκυριά. Αν αυτό το καταφέρει στα σχεδόν δύο χρόνια που απομένουν, πέτυχε στον τομέα απορρίμματα. Αν όχι, τότε δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Το να πηγαίνουν με αναγκαστική ΚΥΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής, το κάνει οποιοσδήποτε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
           

90 τόνοι σκουπιδιών ημερησίως στον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής απο Τρίπολη και ΕρμιονίδαΗ απόφαση.

Θέμα: Διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αποφασίζουμε την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώροι Υγειονομικής Ταφής, Χ.Υ.Τ), κατά παρέκκλιση των ισχυόντων Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) Πελοποννήσου και Αττικής, ως ακολούθως:

Απο την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης, τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας, και μέχρι την ποσότητα των 65 τόνων ημερησίως, θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής.

Απο την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας, και μέχρι την ποσότητα των 25 τόνων ημερησίως, θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής.

Το τέλος χρήσης, ανα τόνο, του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α. καθορίζεται ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43 του Ν. 4042/2012.

Αποδεκτά θα γίνονται μόνο τα απόβλητα με κωδικό του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) 20 «Δημοτικά απόβλητα» (ΚΥΑ 50910/2727/2003 – Παράρτημα ΙΒ) και ειδικότερα τα απόβλητα που μνημονεύονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο) και στην άδεια λειτουργίας του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α.

Ο Δήμος Τρίπολης οφείλει:

α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα

Οι πολίτες της Βιέννης απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων και τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων

Με συντριπτική πλειοψηφία, ένα ποσοστό 87%, οι πολίτες της Βιέννης απέρριψαν σε άτυπο δημοψήφισμα την ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών —ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, δημοτικές κατοικίες, δημόσια μέσα συγκοινωνίας
Eπίσης, με ποσοστό 72% τάχτηκαν εναντίον της υποψηφιότητας της αυστριακής πρωτεύουσας για την ανάληψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα —το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται στις 18 Μαρτίου, μετά την καταμέτρηση όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων— το ποσοστό συμμετοχής στο άτυπο δημοψήφισμα που διεξήχθη από 7-9 Μαρτίου, ήταν στο 31,5%.

Προβολή ντοκιμαντέρ Excision

patchwork ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


Cherop "i run away to save myself"

μια ομάδα 5 εθελοντών κινηματογραφιστών ταξίδεψαν στην αρχή του χρόνου στην Κένυα για τη δημιουργία του “Excision”, ενός ντοκιμαντέρ για την κλειτοριδεκτομή που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου στον κινηματογράφο ODEON OPEPA στις 20.00, πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο ταξίδι του:

-  ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως
-  έχει στόχο να δυναμώσει τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα της κλειτοριδεκτομής και που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους


Η κλειτοριδεκτομή δεν αφορά μόνο κάποιες άτυχες γυναίκες στην Αφρική.

140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα της πρακτικής.
Μάθε τις ιστορίες τους, μοιράσου τες, στήριξε το
“Excision” που μέσα από την ActionAid, φεστιβάλ, την

Τρομάρα μας, αυτή είναι η ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ;

«ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ Η ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Αποκλειστικό: Η υπουργική απόφαση για την μεταφορά των απορριμάτων

Τετ, 13 Μαρ 2013 - 21:36

Το ArcadiaPortal.gr εξασφάλισε αποκλειστικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νόμιμη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Τρίπολης και Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και την υπογραφή του Αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη.»

Αυτά μόνον στο Ελλαδιστάν γίνονται. Αντί να εφαρμόζεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή δίκαιο και σωστό είναι να υφίσταται ο ρυπαίνων τις συνέπειες της ρύπανσης που προξενεί, βγάζουμε μία ΚΥΑ η οποία νομιμοποιεί την μεταφορά των αστικών απορριμμάτων Ερμιονίδας και Τρίπολης στο ΧΥΤΑ Φυλής Δυτικής Αττικής, δηλαδή στον τεράστιο ΧΥΤΑ της πλέον επιβαρημένης περιοχής της Ελλάδας. Όχι μόνον νομιμοποιεί τη μεταφορά αλλά και επιβάλλει στον ΧΥΤΑ να πάρει τα απορρίμματα! Η ως άνω αρχή λοιπόν έχει την εξής ερμηνεία στο Ελλαδιστάν: Άμα ρυπαίνεις τον τόπο σου και έχεις λεφτά, πας και πληρώνεις έναν άλλο τόπο, ο οποίος εξαναγκάζεται από ΚΥΑ, και πας εκεί τους ρύπους σου.
Και αυτό Δήμαρχε και Αγαπητέ Αντιδήμαρχε το λέτε ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, αντί να το κάνουμε μόκο; Δηλαδή ήταν ο στόχος σας, ο σκοπός σας και το όραμά σας; Γι’ αυτό σας ψηφίσαμε;
Και θα τσαλαβουτάει ο δήμος στον ΧΑΔΑ του Σταυρού, για ημερήσια μεταφόρτωση 25 τόνων σκουπιδιών προς άμεση μεταφορά, και στο τάχατες δεν θα συνεχίσει αυτό που μέχρι πρότινος έκανε και με καμάρι;
Αυτή την χαρισματική πράξη της διοίκησης, την λέτε ΟΡΘΗ ΛΥΣΗ;
Μακριά η μεταφόρτωση από τον Σταυρό. Οι 25 τόνοι μεταφορτώνονται οπουδήποτε στρώσετε 300 τ.μ. τσιμέντο. Και αν  βγάλετε τα ανακυκλώσιμα, 25 τόνοι μαζεύονται κάθε βδομάδα. Και για τόσο μικρή ποσότητα εδώ και χρόνια έναν μικρός οργανωμένος ΧΥΤΑ στην Ερμιονίδα ήταν ικανοποιητικότατη λύση, μέχρι την οριστική λύση, αρκεί να γινόταν ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού κάποιου επιπέδου, όχι λεπτομέρειες. Αντ’ αυτού, ο ΧΑΔΑ του Σταυρού, για τον οποίο η ΚΥΑ δεν εξαναγκάζει κανέναν για ορθή λύση! Μία αόριστη ευχή για εφαρμογή προγράμματος αποκατάστασης, τη στιγμή που χωρίς την απομάκρυνση των υπαρχόντων δεμάτων και χύδην απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση.

Στο παρακάτω διαβάζουμε για την πρόοδο της ανακύκλωσης και μάλιστα της Ανταποδοτικής στην Ύδρα, όπως Σουηδία δηλαδή, με την εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης!
Δεν κάνετε κανένα ταξιδάκι στην Ύδρα για να κλέψετε καμιά ιδέα; Ονομαστά και τα αμυγδαλωτά της.
Και σαν να εόρταζε το γεγονός, μία φώκια εμφανίστηκε στο λιμάνι της Ύδρας, και χαροποίησε τους κατοίκους του. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η φύση επιστρέφει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα 5000 κ.μ. από την Αφαλάτωση του Γκολφ

Για να καταλάβουμε το μέγεθος.

Αν πάρουμε αυτή την ποσότητα για ύδρευση, σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι δημοτικές γεωτρήσεις που αντλούσαν αυτήν την ποσότητα καθημερινά για ύδρευση των χωριών μας.
Παλιά, ποτίζαμε τις μεγάλες μανταρινιές το καλοκαίρι κάθε 15 μέρες, όμως στο γάρδος τους ρίχναμε πολύ νερό, γύρω στο μισό κυβικό, μέσα από χωμάτινα αυλάκια.
Στις 15 μέρες έχουμε 5000 Χ 15 = 75000 κ.μ. νερό. Κάθε μανταρινιά ήθελε 0.5 κ.μ. ανά 15 μέρες, άρα μπορούσαμε να ποτίζουμε 75000 : 0.5 = 150000 μεγάλες μανταρινιές!
Με τις νέες μεθόδους ποτίσματος μπορούμε να καλλιεργήσουμε 300000 μανταρινιές.

Βλέπουμε λοιπόν ότι: οι δημοτικές γεωτρήσεις αφαιρούσαν από το υπόγειο νερό την θερινή περίοδο (ποτιστική περίοδος 5 περίπου μηνών) το νερό που χρειάζονταν όλα τα περιβόλια (είχαμε κάποτε 180000 εσπεριδοειδή) της Ερμιονίδας! Το αφαιρούσαν όμως και κατά την χειμερινή περίοδο (7 μήνες περίπου) μη αφήνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα να συνέλθει.
Γράφω, χωρίς να το καταλάβω, αφαιρούσαν, λες και έπαψαν να αφαιρούν σήμερα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

 

Τα Σφαγεία

Τι τάθελε ο Δήμος;

Ο Δήμος Κρανιδίου κάποτε αποφάσισε να κάνει τον σφαγέα – εκδορέα. Φυσικά και απέτυχε παταγωδώς και εν μέσω σκανδάλων. Σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας τα νοικιάζει προς 1000 € το μήνα. Υπάρχουν στην Ερμιονίδα τουλάχιστον 100 οικογένειες που ένα μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους προέρχεται από την κτηνοτροφία. Άλλωστε ο Δήμος αποφάσισε να κάνει τον εκδοροσφαγέα για να τους στηρίξει και όχι για να στήσει μια καπιταλιστική ληστρική επιχείρηση με σκοπό το κέρδος, αφού την απόφαση για τα Σφαγεία την είχε πάρει σοσιαλίζουσα διοίκηση.
Ο Δήμος πρότεινε αρχικά στους κτηνοτρόφους να αναλάβουν τη λειτουργία των Σφαγείων, όμως δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Δηλαδή δεν διέκριναν καμία ευκαιρία και κανένα κέρδος σε αυτήν την δραστηριότητα.
Περίεργο δεν είναι, ο δήμος Κρανιδίου να έδειξε κάποτε τόσο ενδιαφέρον για τους κτηνοτρόφους, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν ούτε έχουν κανένα ενδιαφέρον;
Εύχομαι στον ιδιώτη ή τους ιδιώτες που θα τα νοικιάσουν καλή επιτυχία στη δουλειά τους και καλά κέρδη.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Σάρωσαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο EUROLYMP


Της Κικής Βεντουρή-Σέρφα
Σάρωσαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο ATHENS EUROLYMP WEEK που ολοκληρώθηκε την  Κυριακή 10 Μαρτίου 2013. 

Συνολικά αγωνίστηκαν 400 ιστιοπλόοι από 6 χώρες.
 Συγκεκριμένα από  την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Γερμανία.
Τα τελικά αποτελέσματα έχουν  ως εξής : 

470 ανδρών-γυναικών (20 σκάφη, 9 ιστιοδρομίες) 
1. Π.Μάντης - Π.Καγιαλής 28β 
2. Β.Παπουτσόγλου - Ι.Ορφανός 33β    
3. Π.Καμπουρίδης - Σ.Παπαδόπουλος 33β  

Riomaggiore

Το πιο «χρωματιστό» χωριό της Ευρώπης!

Βρίσκεται κρυμμένο στη Βόρεια Ιταλία και λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το όνομά του.
Το Riomaggiore είναι ένα από τα πέντε χωριά της επαρχίας Cinque Terre στη Λιγουρία, και το πιο γραφικό ψαροχώρι της ευρύτερης περιοχής.

perierga.gr - Το πιο "χρωματιστό" χωριό της Ευρώπης!

Έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένο στο γκρεμό
και αγναντεύει από ψηλά τη θάλασσα μοιάζει… ψεύτικο,
σαν να έχει ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού.
«Νερά άλλοτε ασάλευτα που αλλάζουν χρώμα μέσα στην ημέρα,
άλλοτε φουρτουνιασμένα που σπάνε στα βράχια.

Greenpeace:

Η λίστα με τα μεταλλαγμενα για το 2013


Η Greenpeace όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και τα καταναλώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουμε, ειδικά όταν αφορά την διατροφή μας. Ορίστε λοιπόν η επίσημη λίστα μεταλλαγμένων προϊόντων από την Greenpeace!! 
Έλλη Βασιλάκη

ΚΟΚΚΙΝΟ
Προσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να προέρχονται από... ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.
Αυτή η κατηγορία περιλαµβάνει επίσης τα προϊόντα των εταιριών που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιριών που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής ήδη αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από µεταλλαγµένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι στο άμεσο
μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από µεταλλαγµένα συστατικά.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αφαλάτωση

Είναι η δεύτερη ‘μεταστροφή’ κατάστασης.

Μοιραίοι και άβουλοι επί δεκαετίες είχαμε αποδεχθεί σαν φυσικό νόμο τη ρύπανση, την υφαλμύρωση, την εξαφάνιση των ψαριών, και τόσα άλλα.
Η λειτουργία όμως του βιολογικού σταθμού καθάρισε τα λιμάνια της Ερμιόνης. Εκεί που η νέα γενιά πίστευε ότι τα λύματα στα λιμάνια της ήταν φυσικός νόμος, είδε ξαφνικά θεαματική αλλαγή. Είναι η πρώτη μεταστροφή.
Σήμερα παρουσιάζεται μία δεύτερη ευκαιρία. Μέσω της Μονάδας Αφαλάτωσης που θα τροφοδοτεί με νερό τις εγκαταστάσεις του Γκολφ, ο Δήμος Ερμιονίδας για πρώτη φορά θα δει να σταματάνε τη λειτουργία τους όλες οι δημοτικές γεωτρήσεις και να ανακουφίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Η ποσότητα των 5000 κ.μ. την ημέρα επαρκεί για όλα τα χωριά της πεδινής Ερμιονίδας για 9 μήνες και μόνον το καλοκαίρι θα χρειαστεί παραπάνω νερό. Όμως και η επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης για να δώσει άλλες 2-3 χιλιάδες κ.μ. νερό είναι εύκολη υπόθεση, χώρια που μπορεί το Γκόλφ να διαθέσει αυτό το επιπλέον νερό στον δήμο μας από το δικό του μερίδιο.

Αν είναι να περιμένουμε τα φράγματα της Τζερτζελιάς και το αφαλατωμένο του Ανάβαλου, ζήσε Μάη μου.
Εδώ η Περιφέρεια μας έβαλε δεματοποιητή και μας έπεισε (όσους έπεισε και όσοι θέλανε να πειστούνε) ότι σε δύο χρόνια θα έπαιρνε όλα τα δέματα. Έχουν περάσει 4 και ακόμη οι εγκαταστάσεις που υποτίθεται θα παίρνανε τα δέματα είναι στο μηδέν. Αντί αυτών συζητάει ο ΦοΔΣΑ, η Περιφέρεια, το ΥΠΕΚΑ και οι Δήμοι να ανοίξουν έκτακτες χωματερές, με έκτακτη ΚΥΑ, για τους Δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη! Η τέλεια εφαρμογή της οδηγίας της ΕΚ από την ελληνική Διοίκηση! Πολύ πιο εύκολα λύνεται το πρόβλημα με έκτακτη ΚΥΑ για υποχρεωτική ανακύκλωση στην πηγή. Δηλαδή ανακύκλωση με τον βούρδουλα, αφού κατά τους ένδοξους προγόνους μας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.
Αν υπάρξει βούληση, συνεργασία και συναίνεση μπορούμε μόνοι μας να μεταστρέψουμε την όλη κατάσταση της Ερμιονίδας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

          
 

Πρωτιά του Γυμνασίου Οιχαλίας σε Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Το 1ο βραβείο στο 5ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας Artfools (Ελληνικό-Διεθνές)κέρδισε η ταινία «ΚΛΕΙΩ» του Γυμνασίου Οιχαλίας

Η ταινία απέσπασε θετικότατα σχόλια τόσο από την Κριτική Επιτροπή όσο και από τους παρευρισκομένους στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.


Όπως αναφέρουν τα παιδιά της παραγωγής, ο καθηγητής τους κ. Φωτόπουλος τους έδωσε το έναυσμα. Στη συνέχεια όλα πήραν το δρόμο τους…
Η Άννα-Μαρία Σακελλαρίου έγραψε το σενάριο και έδωσε τον τίτλο της ταινίας «Κλειώ». Η παρέα συγκεντρώθηκε και όλοι ενθουσιάστηκαν με την ενδεχόμενο συμμετοχής στη δημιουργία αυτής της ταινίας. Βρέθηκαν λοιπόν δύο ερασιτεχνικές κάμερες, ένα μπούμαν και άρχισαν τα γυρίσματα.
Η σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Φωτόπουλου και η καθοδήγησή του, αλλά και το μεράκι των μαθητών έβγαλαν τελικά, ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Οι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα είναι αξιέπαινοι, καθώς-με πενιχρά μέσα- κατάφεραν να γυρίσουν ταινία και να αναδείξουν θέματα όπως η μετανάστευση, η φιλία, η τρίτη ηλικία.

Η υπόθεση της Ταινίας

«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς


«Για να σώσουμε τις τράπεζες ίσως χάσουμε μία γενιά», λέει ο Σουλτς

Επιτέλους, ένας Ευρωπαίος πολιτικός που βλέπει και λίγο πέρα από τη μύτη του…
«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν ΣουλτςΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι ενώ η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζές της, κινδυνεύει να χάσει μία γενιά.«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της ΕΕ να λύσει τα προβλήματά του» λέει ο Σουλτς.
Μιλώντας στο Reuters, o γερμανός ευρωβουλευτής είπε πως εάν η νεότερη γενιά χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη, «τότε στα μάτια μου η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».
«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» είπε. «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλεύψουν, η κοινωνία τους λέει “δεν έχουμε θέση για εσάς”» προσθέτει, λέγοντας πως «δημιουργούμε μία χαμένη γενιά».
«Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά έχουμε λίγες ιδέες για να τονώσουμε την ανάκαμψη» είπε.
Οταν ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η λύση, ο Σουλτς είπε ότι μέρος της είναι ο περιορισμός της κοινοτικής γραφειοκρατίας ώστε τα χρήματα να τοποθετούνται άμεσα εκεί που πρέπει.
Ως παράδειγμα ανέφερε μία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Κανονικά, είπε, θα λαμβανόταν μία απόφαση στις Βρυξέλλες, τα κεφάλαια θα κινητοποιούνταν κάπου αλλού, θα σχεδιαζόταν ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα χρήματα θα εκταμιεύονταν στην ελληνική κυβέρνηση, μετά σε διάφορα υπουργεία και θα καταλήξουν σε τοπικές αρχές για να επενδυθούν.
«Μέχρι τότε, θα είμαστε αρκετά γηραιότεροι» είπε, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτικότερη παρά ποτέ την άμεση σύνδεση κοινοτικών οργάνων και περιφερειακών αρχών.
Αντιθέτως, είπε, η πίεση που δημιουργεί η μεγάλη ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα «είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή, η οποία εάν καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες, αυτές θα εκραγούν». «Κάτι τέτοιο είναι απειλή για την ΕΕ συνολικά» είπε.

panosz

Άμα δεν θέλεις να σωθείς, δεν σε σώνει τίποτα

Του Βασίλη Γκάτσου
Ούτε ο Ανάβαλος, ούτε οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ούτε οι επιδοτήσεις, ούτε ο αγώνας κατά των ξένων πολυεθνικών ..... των τσοπάνιδων, ούτε τα αχ και βαχ.

Δεν θα τις πούμε «τάξεις» για να μην μπερδευόμαστε. Καλύτερα να τις πούμε συντεχνίες, σινάφια, (με την έννοια ότι ασκούν την ίδια τέχνη, έχουν κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις) παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών Ερμιονίδας.

Καλλιεργητές:
Παράγουν κυρίως για την εκτός Ερμιονίδας αγορά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι μάλλον υποτυπώδης. Ως εκ τούτου τα συμφέροντά τους είναι κοινά. Στον σύγχρονο κόσμο μας μοιάζει αδιανόητο οι καλλιεργητές να μην έχουν ένα συλλογικό όργανο που να εκφράζει αυτήν την κοινότητα συμφερόντων, επιδιώξεων, οραμάτων. Ένα όργανο που να εκφράζει τις θέσεις τους, τον προβληματισμό τους για όλα τα θέματα που τους αγγίζουν. Και δεν μπορεί να μην τους αγγίζει: το πρόβλημα της εμπορίας των προϊόντων τους, της υφαλμύρωσης των νερών, του κατακερματισμού σε αγροτεμάχια της καλλιεργήσιμης γης, της κοινής χρήσης αγροτικών μηχανημάτων, της αλληλοβοήθειας μεταξύ τους, ο Ανάβαλος, το Φράγμα της Τζερτζελιάς και το αναγκαίο σύστημα διανομής νερού άρδευσης, η μόλυνση των υπόγειων νερών και της γης, η κατάσταση των δασών, η κατάχρηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Πέραν αυτών δεν μπορεί να μην τους αγγίζει η οργανωτική πρόοδος καλλιεργητών άλλων περιοχών που δημιουργούν συνεταιρισμούς, εταιρείες κάθε είδους, συνεργασίες, συμμετοχές και προοδεύουν. Δεν μπορεί το κοινό συμφέρον να είναι μόνον οι καταβολές των επιδοτήσεων, οι αποζημιώσεις από την παγωνιά και το χαλάζι, η μείωση της τιμής καυσίμων και ρεύματος που χρησιμοποιούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι πατεράδες μας (με λίγες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου) καλλιεργητές της Ερμιόνης είχαν επί χρόνια πολύ οργανωμένο αγροτικό συνεταιρισμό που συγκέντρωνε την παραγωγή σιτηρών, διέθετε λιπάσματα κ.λ.π.

Κτηνοτρόφοι:
Παράγουν κυρίως για την αγορά της Ερμιονίδας, της Τραχειάς και του Κολιακίου. Είναι άλλωστε μικρή η παραγωγή και εύκολα διαθέσιμη. Και εδώ κοινό όργανο, κοινή φωνή δεν υπάρχει. Ενέργειες για μεταποίηση του προϊόντος, για λειτουργία των

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγινε σήμερα Δευτέρα στο ΥΠΕΚΑ ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ κα. Ευαγγελίδου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Αγγελάκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, που κάποια στιγμή αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, οι Δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος κ.Καφαντάρης, Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, Ευρώτα κ. Γρυπιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Το Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Σταύρο Κούστα.
Από όλες τις πλευρές αναγνωρίστηκε το σοβαρό, για όλη την Πελοπόννησο, πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες που παρουσιάζει στην επίλυσή του.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους στη σοβαρότητα του προβλήματος για τους Δήμους Ερμιονίδας, Πύλου-Νέστορος, που σημειωτέον και οι δύο διαθέτουν δεματοποιητές σύμμεικτων απορριμμάτων και Τρίπολης. Ήταν καθολική η απόρριψη του μοντέλου διαχείρισης με τον δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων με χαρακτηριστική την έκφραση : Όχι σε νέα Κρανίδια.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημα με θέσεις, έγγραφα ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στάθηκε δε με ιδιαίτερη έμφαση στο τι γίνεται αύριο το πρωί στο Δήμο Ερμιονίδας και τι πρόκειται να γίνει με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων με την Ανακύκλωση στην πηγή - Κομποστοποίηση - και διαχείριση του υπολείμματος, απευθύνοντας ερωτήματα, αποδίδοντας ευθύνες προς όσους έχουν και αναζητώντας λύσεις και προοπτικές " εδώ και τώρα ". Η τοποθέτησή του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και η συμπαράσταση  από όλους τους Δημάρχους ήταν καθολική.
Έγινε προσπάθεια ανάληψης δεσμεύσεων και ευθυνών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η επιλογή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΔΑΥ-Κομποστοποίηση για τους Δήμους που έχουν ήδη επιλεγεί και ανάμεσά τους είναι και ο Δήμος μας. Από πλευράς του Υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, έγινε έκκληση να υπάρξει υπομονή 2-3 ημερών, για να λυθεί τουλάχιστον προσωρινά η σοβαρή για την δημόσια υγεία κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα απορρίμματα στο Δήμο Ερμιονίδας.

Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος

Ερμιονίδα: Παρέμβαση Ανδριανού για τα σκουπίδια

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο και τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του κινδύνου για τη Δημοσία Υγεία στο Δήμο Ερμιονίδας από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω της μη λειτουργίας του δεματοποιητή και του κορεσμού του χώρου στο Σταυρό Διδύμων.
Ο κ. Γιάννης Ανδριανός   αναφέρεται στο μέγεθος του προβλήματος για την τοπική κοινωνία  και επισημαίνει την  ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Γιάννης Γαλανόπουλος
ert 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Αξιοποίηση της Δημόσιας έκτασης του οικοπέδου ΔΕ.ΠΟ.Σ. στο Πόρτο Χέλι».

Απάντηση έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει με θέμα: «Αξιοποίηση της Δημόσιας έκτασης του οικοπέδου ΔΕ.ΠΟ.Σ. στο Πόρτο Χέλι».
Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Ι. Στουρνάρα: «…. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, όταν αυτό καταστεί νομικά εφικτό, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Η όποια διαδικασία αξιοποίησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία».
 Αναλυτικότερα η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, αναφέρει:
«Σχετικά με την αριθ. πρωτ.5473/2-1-2013 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης, σας γνωρίζουμε ότι:
Σύμφωνα με τον Ν.3985/2010 “Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα”, η ΔΕΠΟΣ Α.Ε. λύθηκε και τέθηκε υπό καθεστώς εκκαθάρισης, στάδιο το οποίο έκτοτε και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από τους ορισθέντες εκκαθαριστές.
Οι εκκαθαριστές της ΔΕΠΟΣ Α.Ε. προβαίνουν με την ταυτόχρονη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για τη διενέργεια της εκκαθάρισης και την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο περιέχεται εν τέλει όλη η ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΣ Α.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης στο Πόρτο Χέλι.   
Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, όταν αυτό καταστεί νομικά εφικτό, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Η όποια διαδικασία αξιοποίησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία».

πηγή