Σάββατο 24 Μαΐου 2014

το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Επιδαύρου

Τι θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου


  Δίνοντας έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών και σε πείσμα των καιρών, το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει  παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στα Επιδαύρια και στην Μικρή Επίδαυρου, πολλές εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή από νέους και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.

Θέλοντας να τιμήσει την επέτειο από τα 60 χρόνια από την ανεπίσημη έναρξή του, το Φεστιβάλ Αθηνών -Επιδαύρου 2014 καλεί Έλληνες -καταξιωμένους αλλά και νέους-δημιουργούς- και στηρίζει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Αυτό συμπεραίνει κανείς ρίχνοντας μία ματιά στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ που ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου: εικοσιτρείς στην Αθήνα (Ηρώδειο- Πειραιώς) , τρεις στα Επιδαύρια και μια στην Μικρή Επίδαυρο.
Από το ρεπερτόριο ωστόσο, δεν λείπουν και οι ξένες παραγωγές: Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει πέντε ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

5/7 «Ελένη»
του Ευριπίδη, σκην. Δ. Καραντζάς

Η σιωπή και το χαμόγελο

Η σιωπή και το χαμόγελο είναι δύο ισχυρές λέξεις…

Με ένα χαμόγελο μπορείς να λύσεις πολλά προβλήματα,

με τη σιωπή μπορείς να αποφύγεις πολλά προβλήματα…

Γιώργος Φασιλής

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας μελών του Φωτογραφικού Κύκλου

"Οι Θάλασσες του Φωτογραφικού Κύκλου" Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας μελών του Φωτογραφικού Κύκλου στο THE BOX. Εγκαίνια Τρίτη 27 Μαΐου 2014Μέλος του Φ.Κ. που συμμετέχει, είναι και ο  κ.Νικ.Κωνσταντινίδης, γιατρός μικροβιολόγος στο Κρανίδι.

Η έκθεση "Οι Θάλασσες τού Φωτογραφικού Κύκλου" περιλαμβάνει 233 φωτογραφίες 65 φωτογράφων μελών τού "Κύκλου". Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Πλάτωνα Ριβέλλη και τον Άγγελο Μίχα.

Η Θάλασσα δεν είναι ο τελικός στόχος των συγκεκριμένων φωτογραφιών, αλλά μόνον η αφορμή για τη δημιουργία τους. Με τον ίδιο τρόπο η Θάλασσα αποτελεί και την αφορμή για τη σύνθεση της συγκεκριμένης έκθεσης, της οποίας στόχος είναι αφενός να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και η ποικιλία των προσωπικών φωτογραφικών προσεγγίσεων, και αφετέρου να υπογραμμιστεί η εκλεκτική συγγένεια που συνδέει τους φωτογράφους και τους ωθεί να συμμετέχουν σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι δεν είναι ούτε οι μόνοι, ούτε οι συγκριτικά "καλύτεροι" του "Φωτογραφικού Κύκλου". Ανάμεσά τους υπάρχουν παλαιοί και έμπειροι, καθώς και νέοι και πιο άπειροι. Η συμμετοχή τους στην ίδια έκθεση  τονίζει τη σημασία τού σωματείου μέσα στο πέρασμα τού χρόνου, αλλά και τη χαρά που μοιράζονται όλοι οι φωτογράφοι-μέλη όταν συνειδητοποιούν ότι αποτελούν ζωντανά στοιχεία τής δημιουργικής πορείας τού «Κύκλου».  Όλα τα υπόλοιπα μέλη που δεν εκθέτουν έχουν ανάλογα σημαντική φωτογραφική δουλειά, η οποία όμως εστιάζεται σε άλλα από τη θάλασσα θέματα.

Οι φωτογράφοι των οποίων φωτογραφίες παρουσιάζονται είναι οι εξής:

Ελευθερία Αγγελάκη - Περικλής Αντωνίου - Ελένη Ανυφαντάκη - Αλεξία Αριστογένη - Λουκάς Βασιλικός - Γιώργος Βογιατζάκης - Βασίλης Βούκλιζας - Αλέκος Βρεττάκος - Βασίλης Γεροντάκος - Νίκη Γουζούαση - Άκης Δέτσης -Αλέκος Θεοφανίδης - Ιάκωβος Ζαννεττής - Λία Ζαννή - Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης - Αλέκα Ιακωβίδου - Solveigh Kaehler - Ειρήνη Κακουλίδου - Τριαντάφυλλη Καλδίρη - Κώστας Καραϊσκος - Μαριάννα Καράλη - Κώστας Καραμολέγκος - Νανά Καραμαγκιώλη - Ειρήνη Κορινθίου - Νίκος Κοροβέσης - Πέτρος Κοτζαμπάσης - Μπάμπης Κουγεμήτρος - Νίκος Κωνσταντινίδης - Βασίλης Κωνσταντίνου - Παναγιώτης Λάμπρου -

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Παρασκευή 23-Μαϊου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ+ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ

 1)  ΠΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 294+24=318
 2)  ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 275 +13=288
 3)  ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 219 +32=251
 4)  ΤΣΕΛΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 114 +782=196
 5)  ΝΟΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 171+10=181

 6)  ΛΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 116 +7=123
7)  ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ 115+4=119

8)  ΜΑΧΑΙΡΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΖΑ) 102+17=119

9)  ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 109+5=113

10) ΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 106+1=106
11) ΦΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 99 +2 =101
12) ΗΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 95 +6=101
13) ΜΠΑΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 70+3=73

14) ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 69+3=72
15) ΔΑΓΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 43 +21=64
16) ΑΝΕΣΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 58 +2=60

17) ΓΚΙΩΝΗ ΚΑΚΟΥΡΓΙΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 57+2=59

18) ΦΡΥΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 37 +15=52

19) ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 42+1=43
20) ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 29 +12=41

21) ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΡΟΖΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 38+2=40

22) ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 38+0  =38

23) ΟΡΛΟΒΑ ΤΑΜΙΛΑ 34+2=36
24) ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ 33+0=32
25) ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 16 +16=32
26) ΣΠΑΘΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 27+2=29
27) ΔΡΟΥΓΚΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ 7  +12=19

28) ΜΑΛΙΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ 17 +1=18

29) ΜΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 10  +0=10

 

Και να μη ξεχνάμε

Κάπου 26 δις είναι τα ΕΣΠΑ μέχρι το 2020. Πάρα πολλά λεφτά και για σκουπίδια, και για αγροτιά, και για φράγματα, και για θάλασσα, και για νέους επιχειρηματίες.
Γι' αυτό η πενταετία αυτή είναι η κρίσιμη για την Ερμιονίδα.
Άμα πάει σαν την προηγούμενη τετραετία, ζήτω που καήκαμε!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Αρχαίες, Ρωμαϊκές, Βυζαντινές, Φράγκικες, Ενετικές διαδρομές ορεινής Ερμιονίδας (3)

Του Βασίλη Γκάτσου
Στα δύο προηγούμενα άρθρα, με βάση τον χάρτη του Μηλιαράκη του 1886 είδαμε τη διαδρομή του Παυσανία και τα φράγκικα κάστρα που επιβάλουν την ανεύρεση των μεταξύ τους συνδέσεων με μονοπάτια κατάλληλα για ζα. Οι Αδέρες όμως είναι οροσειρά στην άκρη της Ερμιονίδας που οδηγεί στη θάλασσα και έχει κυρίως κτηνοτροφικό ενδιαφέρον και ελάχιστα αγροτικό. Οι κύριες διαδρομές λοιπόν που από την αρχαιότητα εξυπηρετούσαν παραγωγή, οικισμούς και σύνδεση με άλλα μεγάλα κέντρα βρίσκονται στο υπόλοιπο μέρος της Ερμιονίδας και της Τροιζηνίας. Οι διαδρομές στην χερσόνησο Κρανιδίου είναι βατές και σχεδόν έχουν εξαφανιστεί όλες από το μεγάλο σύγχρονο δίκτυο δρόμων, χωμάτινων και ασφαλτοστρωμένων.

1. Κλασσική και Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Εποχή. Με μπλέ χρώμα βλεπουμε ένα κομμάτι αμαξιτού δρόμου που ξεκινούσε από την πύλη της Ερμιόνης των χρόνων αυτών. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τις ράγες (αυλάκια) μέσα στις οποίες κινούντο οι ρόδες αμαξών και κάρων. Αυτό σημαίνει ότι στα πεδινά υπήρχαν αμαξιτοί δρόμοι που εξυπηρετούσαν την παραγωγή. Συνέδεαν την Ερμιόνη με τον οικισμό των Αλιέων και του Μάσητος στην Κοιλάδα; Πάρα πολύ πιθανόν.
Εύλογο το ερώτημα: Υπήρχε αμαξιτός δρόμος που να συνέδεε την Ερμιόνη με την αρχαία πόλη των Επιδαυρίων και των Ασιναίων; Η Ασίνη ήταν σύμμαχος και συγγενής πόλη με την Ερμιόνη, η δε Επίδαυρος σύμμαχος. Και οι τρεις σταθερά με το μέρος της Σπάρτης, αντίθετα με τη Τροιζηνία που ήταν πάντα με το μέρος της Αθήνας. Οι Σπαρτιάτες είχαν αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο αμαξιτών δρόμων σε όλη την Πελοπόννησο που πιθανόν να έφτανε μέχρι την Ερμιόνη. Δεν

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗ

Αγαπητοί/ες συνδημότες και συνδημότισσες
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μου κάνατε την τιμή και μου εμπιστευτήκατε την ψήφο σας.
Η πρώτη θέση στο Τοπικό ψηφοδέλτιο του Κρανιδίου με γεμίζει με δύναμη, θέληση κι αποφασιστικότητα να δουλέψω σκληρά μαζί με την ομάδα του Δ. Σφυρή και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας για την Ερμιονίδα.

Ελπίζω με την συμμετοχή και την βοήθειά σας  στον δεύτερο κύκλο εκλογών την Κυριακή 25 Μαϊου να μας δώσετε το δικαίωμα  και την ευκαιρία να αγωνιστούμε για τον τόπο μας.
Σας καλώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ της 25ης Μαΐου. 

Κοντοβράκης Ιωάννης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

Ευρωεκλογές 2014


Οι Ευρωεκλογές του 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της, εκπροσωπεί τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Είναι ένα από τα κυριότερα νομοθετικά όργανα της ΕΕ, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.Οι σταυροί προτίμησης.
Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.


Για περισσότερες πληροφορίες  Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Δοκιμάσαμε το καλύτερο γιαούρτι του κόσμου που παράγεται στο Άργος


Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί


Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί

Έτσι περιέγραψαν στο περιοδικό New Yorker το γιαούρτι που παράγει μία μικρή, οικογενειακή βιοτεχνία από την ελληνική επαρχία.
Φωτογραφίες: Αγγελική Παναγιώτου/ FOSPHOTOS 
ΕλένηΚυριακίδου
Μόλις μπήκα στο κατάστημα γαλακτοκομικών της οικογένειας Μαυρόγιαννη στο Βύρωνα προσπάθησα να φανταστώ πως ένιωσε η δημοσιογράφος του New Yorker όταν επισκέφτηκε τον περασμένο Αύγουστο την παραγωγική μονάδα στην Καρυά του Άργους. Με το καλωσόρισμα προσφέρθηκαν να φτιάξουν καφέ, ένα κουταλάκι μπήκε σχεδόν αυτόματα σε ένα πλαστικό κεσεδάκι με πρόβειο γιαούρτι και μερικά κομμάτια γραβιέρα με κριτσίνια τοποθετήθηκαν πάνω στη ζυγαριά. Όλα ήταν

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστρατεύτηκαν και πάλι οι γνωστοί κύκλοι της λασπολογίας, της συκοφαντίας και του ψιθύρου για να παραπληροφορήσουν τους πολίτες με σκοπό την δόλια υφαρπαγή της ψήφου. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Η παραπληροφόρηση και η παραποίηση της αλήθειας έχει χρησιμοποιηθεί κατά την προεκλογική περίοδο και επισήμως, μέσω λόγου και εικόνας. Εκτός των υπολοίπων γνωστών μεθόδων το νέο "όπλο" που κυκλοφόρησαν στην αγορά λέει: "Ο Γεωργόπουλος αν βγει Δήμαρχος θ' ανοίξει τις παλιές χωματερές στα Δισκούρια κλπ" 
Διαψεύδουμε κατηγοριματικά την παραπληροφόρηση αυτή και καταγγέλλουμε τους συκοφάντες. Ο κ. Γεωργόπουλος και η "Δυνατή Ερμιονίδα" έχουν επίσημες και ξεκάθαρες θέσεις και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο πρόγραμμα της παράταξής μας και από το άρθρο του κ. Γεωργόπουλου σε μεγάλης αναγνωσιμότητας ηλεκτρονική εφημερίδα των Αθηνών. Ειλικρινά είναι λυπηρό  το κακό παρελθόν να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Ο τόπος και οι πολίτες έχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα και με αυτά πρέπει να ασχοληθούμε για να δώσουμε λύσεις και διεξόδους. 

Άρθρο του Γιάννη Γεωργόπουλου,Υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας, στη newsmail.gr


    Εκ του Γραφείου Τύπου
της "Δυνατής Ερμιονίδας"

H Ριζοσπαστική Κινηση Ερμιονίδας-Συμμετοχή για το δεύτερο γύρο των εκλογών

Την Πέμπτη 22/5/2014 έγινε συνεδρίαση των υποψηφίων της κίνησης, στην οποία εξετάστηκε η διαμορφωμένη κατάσταση μετά το αποτέλεσμα της 18ης Μαϊου.
Η ΡΙΚΕΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ευχαριστεί όλους – υποψήφιους και φίλους- οι οποίοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έκαναν ότι μπορούσαν για να περάσει το μήνυμα των θέσεων της.
Η ΡΙΚΕΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ θα μείνει στην πρώτη γραμμή, για την προώθηση και λύση των θεμάτων της Ερμιονίδας, τόσο με την παρουσία της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό, στις κοινωνικές διεργασίες και εξελίξεις.
Για την επιλογή  της 25ης Μαϊου, στο Β΄ γύρο των Δημοτικών εκλογών, κρατά ουδέτερη στάση και ΔΕΝ τάσσεται υπέρ του ενός η του άλλου συνδυασμού.
Καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους της να πράξουν κατά συνείδηση, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία.
                
              Για την ΡΙΚΕΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
                         Ο επικεφαλής
               Κώστας Λυμπερόπουλος

Γιάννης Δημαράκης: Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΛΠΗ

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΛΠΗ

(Γράφει ο Γιάννης Δημαράκης)
Οι πολίτες της Ερμιονίδας με την ψήφο τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έφεραν τη Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας με επικεφαλής τον κ. Σφυρή στην πρώτη θέση με ποσοστό 34,83% έναντι της Δυνατής Ερμιονίδας με επικεφαλής τον κ. Γεωργόπουλο με ποσοστό  30,64%.
Ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έδωσαν το καθαρό προβάδισμα.

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες της Ερμιονίδας αξιολόγησαν το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Σφυρή, εκτίμησαν τις προτεινόμενες λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας, μέτρησαν την αξιοπιστία των προσώπων, που στελέχωσαν το συνδυασμό και αποφάνθηκαν δίνοντας στον κ. Σφυρή το θετικό προβάδισμα, το οποίο προέκυψε ως προϊόν της βούλησης των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι του κ. Σφυρή ψήφισαν ελεύθερα και ανεπηρέαστα χωρίς να υπάρχει επιλεκτική και κατευθυνόμενη ψήφος σε κανέναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού μας.

Την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες της Ερμιονίδας θα κληθούν εκ νέου να επιλέξουν τον Δήμαρχό τους. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιλέγοντας τον κ. Σφυρή και την ομάδα του, επιλέγουν εκτός των άλλων ικανών προσώπων του Συνδυασμού και τεχνοκράτες με γνώση και εμπειρία, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα του Δήμου και να φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Η «καθαρή πόλη» σε συνδυασμό με την «έξυπνη πόλη»  http://enpoermionis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_9768.html
θα αποτελέσει έναν από τους άξονες γύρω από τον οποίο θα περιστραφεί η πολιτική μας.
Αντιθέτως η «παραμελημένη πόλη» με τα χύδην απορρίμματα παντού,

… εντελώς τυχαία !

Επιστημονικά επιτεύγματα… κατά λάθος

Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης.
Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση.

Πολλές από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν έχουν αμφισβητηθεί κατά καιρούς από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης: γράφει η Wikipedia.

Κι όμως πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις προέκυψαν… εντελώς τυχαία.

Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές, στη λίστα που ακολουθεί:

1.  Πενικιλίνη

Επιστημονικά επιτεύγματα… κατά λάθος

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης –μια ομάδα αντιβιοτικών που

ψηφιακή τηλεόραση: νέα αναβολή

Ψηφιακή μετάβαση με ανοιχτά θέματαΕκεί που λέγαμε πως τελείωσαν τα ψέματα και οριστικά πλέον, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις η Ελλάδα μπήκε σε ψηφιακή τροχιά στην τηλεόραση, έφθασε η νέα πληροφορία πως το switch off της Πελοποννήσου στις 30 Μάϊου δεν θα γίνει!
Θα δοθεί νέα αναβολή ως τις 27 Ιουνίου εξαιτίας των πανελλαδικών εξετάσεων και της ΝΕΡΙΤ.

Ξανά –μανά από την αρχή δηλαδή να περιμένουμε διορθωτική υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 15 Απριλίου με τις αλλαγές των προγραμματισμένων switch off στα 156 κέντρα εκπομπής.
Η Digea περίμενε το τελικό πράσινο φως για την εκτύπωση των ενημερωτικών φυλλαδίων στις περιοχές της Πελοποννήσου, και έβγαλε στην ιστοσελίδα της τις περιοχές Κάλυψης του ψηφιακού σήματος.

Η νέα αναβολή φέρνει τα πάνω-κάτω για μια ακόμη φορά.
Όπως λέγεται δεν πρόκειται να αλλάξουν τα άλλα προγραμματισμένα

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αρχαίες, Ρωμαϊκές, Βυζαντινές, Φράγκικες, Ενετικές διαδρομές Αδερών (2)

Του Βασίλη Γκάτσου
Στον χάρτη του Μηλιαράκη έχω σημειώσει τα "Kάστρα των Αδερών" και καλό είναι να τα ονομάζουμε έτσι. Μερικά υπήρξαν και κατά την αρχαιότητα, αλλά το κύριο είναι ότι κατά τη Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία ο οθωμανικός στόλος προσέγγιζε την Πελοπόννησο γρήγορα από την Τροιζηνία και Ερμιονίδα και, αν έκανε προγεφύρωμα σε αυτή την περιοχή, τότε εύκολα προωθούσε δυνάμεις προς Ναύπλιο. Έτσι μια σειρά κάστρων είχαν αποστολή να φέρουν τη μεγίστη δυσκολία στις οθωμανικές δυνάμεις ακόμη και αν επιτύγχαναν στην απόβασή των. Άλλη μια αποστολή είχαν να υποδέχονται τον γύρω πληθυσμό και τα υπάρχοντά τους, όταν η περιοχή δεχόταν πειρατικές επιδρομές ή ξαφνικά εμφανίζονταν ξένοι μεγάλοι στόλοι. Και να μη ξεχνάμε και την πειρατική δράση των κατοίκων της περιοχής μας.
Λίγα λόγια για τα Kάστρα των Αδερών. Με κόκκινο στον χάρτη τα κάστρα που δημιουργήθηκαν, με κόκκινο και μπλε κάστρα που υπήρχαν και κατά την αρχαιότητα, ανασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει.


1. Το Κάστρο της Ερμιόνης (Καστρί). Δεν έχει σχέση με τις Αδέρες αλλά ήταν το κύριο λιμάνι που μπορούσε να πιάσει μεγάλος στόλος και να εξυπηρετηθεί. Είναι γνωστό ότι εδώ έπιανε ο στόλος του Καπουδάν Πασά όταν κάθε χρόνο έβγαινε στο Αιγαίο να μαζέψει τους φόρους.

2. Το Κάστρο του Θερμησιού. Ήταν σημαντικό και για την προστασία των εκεί αλυκών. 
3. Το Κάστρο στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στη Φουρκαριά. Τα μπλόκια του έχουν μεταφερθεί σε Ύδρα και άλλα

Δελτίο Τύπου-Δήλωση Ν.ΠαππάΣυμπατριώτες-Συμπατριώτισσες,
Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπο μου, αναδεικνύοντάς με δεύτερο στο συνδυασμό του Οδυσσέα Βουδούρη στην Αργολίδα με 1728 ψήφους. Η εμπιστοσύνη σας αυτή με δεσμεύει να αγωνιστώ με όλες μου τι δυνάμεις για το καλό αυτού του τόπου.
Την επόμενη Κυριακή δίνουμε τη μάχη για τη νίκη του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα». Η επικράτηση του Οδυσσέα Βουδούρη θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία στην Ερμιονίδα να εκπροσωπηθεί με τρείς συμβούλους στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για την πορεία και το μέλλον του τόπου μας.
Με εκτίμηση
Νίκος Παππάς


ενδιαφέροντα παραλειπόμενα ...

Πώς πήραν την ονομασία τους τα χωριά της Αργολίδας

του Γιώργου Νικολόπουλου
ARGOLIKA / ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Το χωριό βρισκόταν στο κέντρο της περιοχής και αποτελούσε κόμβο για τους κατοίκους των γειτονικών. Όποτε γινόταν γάμος, η πομπή της νύφης αναγκαστικά περνούσε από εκεί. Οι κάτοικοί του έβγαιναν στο δρόμο και αναφωνούσαν: “Α, νύφη. Α, νύφη”. Έτσι ονομάστηκε Ανυφί. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, η λιγότερο διαδεδομένη: Ότι εκεί υπήρχε μεγάλη έλλειψη γυναικών. Το "A" δηλαδή είναι στερητικό...

Πριν από 150 χρόνια, αν κάποιος ανέβαινε στο Κάστρο του Άργους μπορούσε να αντικρύσει ένα χωριό που το σχήμα του θύμιζε άνθρωπο που έχει κομμένο πόδι. Δεν χρειάστηκε και πολύ να το ονομάσουν Koυτσοπόδι.

H παλαιότερη ονομασία για το Μοναστηράκι ήταν Πρίφτιανι. Η λέξη είναι αρβανίτικη και σημαίνει "Παπαδοχώρι". Κατά πάσα πιθανότητα, είχε βγάλει πολλούς παπάδες...

Η Φροσύνη ήταν μια όμορφη κοπέλα που ζούσε στα ορεινά της επαρχίας Άργους, επί τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι την έδεσαν σε ένα άλογο και τη σκότωσαν. Το χωριό της ονομάστηκε με τον καιρό "Φρουσιούνα".

Για το Λυγουριό η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι λέγεται έτσι επειδή υπήρχαν πολλές λυγαριές. Η δεύτερη, πως ίσως πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Λίγυρες. Η τρίτη, πως προέρχεται από ένα παλαιό κεφαλοχώρι που υπήρχε κοντά: Το Παλιγουριό. Διαλέξτε...

Για την προέλευση του Αργολικού μάλλον είναι περιττό να σας πούμε. Λέγεται

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κάνει αναφορά σε παρέμβαση 
της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ, που έχει σαν συνέπεια το «πάγωμα», από τον περασμένο Φεβρουάριο, 
των διαδικασιών χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί με 
τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Η παρέμβαση φέρεται να έχει σαν αφετηρία την προσφυγή (0238/2013) πολιτών 
της Πελοποννήσου στην επιτροπή αναφορών του ΕΚ. Της υπόθεσης φέρεται να έχουν επιληφθεί και οι γενικές 
διευθύνσεις περιβάλλοντος και ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς και οι αρμόδιοι επίτροποι περιβάλλοντος και 
εσωτερικής αγοράς.

Η διαπλοκή των σκουπιδιών. Ολα ξεκίνησαν έπειτα από προσφυγή φορέων και κατοίκων

enet 
 Η διαπλοκή έστησε ένα μεγάλο πάρτι στο όνομα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Κεντρική κυβέρνηση, υπουργεία (Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών), περιφερειάρχες και μεγαλοεργολάβοι δούλεψαν μεθοδικά κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών.
Εφεραν τους διαγωνισμούς στα μέτρα των εργολάβων και έφτασαν μέχρι του σημείου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους με συμβατικούς όρους, που βγάζουν μάτι. Οπως αυτός περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» σε κάθε περιφέρεια.
Ετσι οι ανάδοχοι διασφαλίζουν κέρδη για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια. Σε περίπτωση που ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρότερος, οι περιφέρειες, μέσω των τελών που εισπράττουν από τους πολίτες, θα καταβάλουν τις ρήτρες στους αναδόχους. Διαφορετικά, θα εισάγονται σκουπίδια -πάλι με δημόσια δαπάνη- από γειτονικές χώρες προκειμένου να καλύπτονται οι συμβατικές απαιτήσεις.
Το πάρτι της διαπλοκής έρχεται να χαλάσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανατρέποντας τη χρηματοδότηση των έργων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες που ήδη κινούνται οδηγούν, το αμέσως προσεχές διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, στον αποκλεισμό της χρηματοδότησης των έργων από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) λόγω βαρύτατων παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.
Στην πράξη τινάζονται οι «επενδύσεις» στον αέρα, ενώ η κυβέρνηση έχει το θράσος να κομπορρημονεί περί success story και ανάκαμψης. Τίθενται εκ των πραγμάτων ερωτήματα για τις «εκλεκτικές» επιλογές

Παναγιώτης Γούτος : Στο μέσον μίας δύσκολης μάχης

 
 Αγαπητοί μου Aργολιδείς. Το αποτέλεσμα σε απόλυτο μέγεθος για την παράταξή μας, δεν ήταν καλό. Από την άλλη όμως, πετύχαμε το στόχο μας, ο οποίος ήταν να περάσουμε στο δεύτερο γύρο. Τώρα λοιπόν, οι δυο μας.

Αγαπητοί μου, ο σημερινός περιφερειάρχης αναθέτει σειρά έργων σε στενά μέλη της οικογένειάς του. Είναι αμφιβόλλου ηθικής, και εώς τέτοιος προσβάλλει όλους εμάς που εκπροσωπεί. 
Είναι ανεπαρκής, διότι δεν ολοκλήρωσε κανένα έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του. 
Τέλος, είναι επικίνδυνος, διότι είναι ικανός να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας.  Η λύση που προκρίνει για τα σκουπίδια, απαιτεί διπλασιασμό των τελών καθαριότητας για τα επόμενα 28 χρόνια, ενώ από την άλλη φαίνεται να μην εγκρίνεται από την ΕΕ. Είναι επικίνδυνος, διότι ποτίζει φαρμάκι τον κόσμο στα Δίδυμα και το Λουκαίτι, ενώ στην Καραθώνα ακόμα καίγονται σκουπίδια.

Οι περιφερειακές εκλογές δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον των πολιτών. Αυτό, δίνει χώρο σε επαγγελματίες πολιτικούς, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους χωρίς να είναι αντιληπτά από ένα μεγάλο στρώμα της κοινωνίας. Την ώρα της κάλπης, εκμεταλλεύονται το κενό της ενημέρωσης και με επικοινωνιακά τρικ, υποκλέπτουν την εμπιστοσύνη του λαού, ενώ  χρησιμοποιούν υπόγεια και αθέμιτα μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Έτσι, δεν είναι δύσκολο, κι έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορία, την εξουσία να κατακτούν οι ακατάλληλοι.

Συμμετέχω στα κοινά θεωρώντας την πράξη αυτή ως χρέος μου. Φυσικά, δε θα εγκαταλείψω. Θα είμαι μπροστά στην τελευταία αυτή μάχη. Μία μάχη που οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Αντλώ δύναμη από τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες της παράταξής μας. Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις στην ενημέρωση των πολιτών. Η ατιμία και η ανηθικότητα δεν έχουν χρώμα. Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν παραδειγματικά κάποιον που στο τέλος τέλος δεν είναι του δικού τους χώρου. Οι πολιτικοί οφείλουν, να είναι υπόδειγμα και πρότυπο για τη νέα γενιά, είναι αλήθεια ο νυν; Εάν εκλεχτεί ο Βουδούρης, δε θα σταματήσει η γη να γυρίζει, δε θα σταματήσει ο ήλιος να ανατέλει. Αλλά σίγουρα κάτι νέο και καλό θα ξημερώσει.  

Υπόσχομαι πως μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα αγωνίζομαι για την ανατροπή. 

Παναγιώτης Γούτος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με τον Οδυσσέα Βουδούρη και την παράταξη Πελοπόννησος Πρώτα

Και από Δευτέρας;

Τι θα κάνουμε χωρίς άστυφτες λεμονόκουπες;
Οι στυμμένες δεν είναι καμία λύσις.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Για προεκλογική αποτοξίνωση

Αρχαίες, Ρωμαϊκές, Βυζαντινές, Φράγκικες, Ενετικές διαδρομές Αδερών (1)

Διαδρομή Παυσανία
 

Ο Παυσανίας περιέγραψε ό,τι είδε ερχόμενος από την πόλη των Τροιζηνίων στην πόλη των Ερμιονέων. Φυσικά πήρε πληροφορίες από τους συνοδούς του και από τις πόλεις. Ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε τις δύο πόλεις ήταν κατάλληλος για φορτωμένα ζα. Αυτό σημαίνει ότι στα δύσκολα σημεία είχε στρωθεί με πέτρες, είχαν γίνει μικρά πεζούλια στήριξης με ξερολιθιά, είχαν γίνει πρόχειρα έργα διέλευσης στα μικρά ρέματα. Άρα ένα ασκημένο μάτι μπορεί και σήμερα να διακρίνει αυτά τα σημάδια. Κυνηγοί μπορούν να παρατηρήσουν τέτοια ίχνη, αλλά και άλλα που μπορεί να τα κρύβει η βλάστηση. Η Ερμιόνη (Καστρί) σχεδόν ποτέ δεν ερημώθηκε, το ίδιο και η Τροιζήνα (Δαμαλάς), οπότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει ο αρχαίος δρόμος. Μπορεί για μια περίοδο να τον παραμελούσαν, αλλά μετά πάλι ήταν αναγκαίος και τον συντηρούσαν.
Άρα αν εντοπιστούν ίχνη που σχετίζονται με τέτοιον δρόμο, μπορούν να συσχετιστούν και να ενταχθούν σε μία διαδρομή Τροιζήνας - Ερμιόνης. Διότι ενδιαφέρει η διαδρομή του Παυσανία να είναι όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη και όσο γίνεται κοντά στην αρχαία.

Μετά τον Παυσανία έχουμε περιγραφή αυτής της διαδρομής;
Έχουμε!

Ο Πουκεβίλ περπάτησε αυτή την διαδρομή (το πιθανότερο γύρω στο 1817 - 1818), ερχόμενος από Τροιζήνα (Δαμαλά) στο Καστρί (Ερμιόνη), και όπως φαίνεται μέσω Καρακασιού, χωρίς όμως να παραβλέψει και τον δρόμο που οδηγούσε στο Θερμήσι. Είναι λίγο πριν την Επανάσταση, τα νησιά Τροιζηνίας και Ερμιονίδας σφύζουν από ζωή, το ίδιο και τα χωριά της απέναντι ακτής. Ο Πουκεβίλ σε πίνακά του γράφει ότι την περίοδο αυτή το Ναύπλιο έχει 4000 κατοίκους και το Κρανίδι 5000 !! Άρα ο "δρόμος του Παυσανία" είναι πολυσύχναστος και η "Σκάλα Μετόχι" σταθμός προς και από Ύδρα. Ως εκ τούτου, δεν αναζητά μέσα στη φύση τη διαδρομή του Παυσανία, αλλά την περπατά  καλοσυντηρημένη!
Την περιγραφή την δίνει στο πεντάτομο έργο του "Ταξίδι στην Ελλάδα" που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1820. Στη εικόνα διαβάζετε την περιγραφή από το βιβλίο "Ταξίδι στην Ελλάδα, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ", Πουκεβίλ, μετάφραση Νίκη Μολφέτα, Εκδόσεις Αφών Τολίδη, Αθήνα 1997. Η μεγάλη χρησιμότητα αυτής της περιγραφής είναι ορισμένα ερείπια που ίσως είναι ακόμη εντοπίσιμα, αλλά και η ακριβής χρονομέτρηση της διαδρομής κατά αναγνωρίσιμα τμήματα!
Άρα η διαδρομή "ανήκει" στον Παυσανία αλλά και στον Πουκεβίλ. Θα "ανήκει" όμως και σε αυτούς που συστηματικά θα την διερευνήσουν, θα την καθορίσουν τεκμηριωμένα και θα την επισημάνουν.

Στον χάρτη του Μηλιαράκη, του 1886, έχω σχεδιάσει την πιθανή πορεία του Πουκεβίλ προς το Καρακάσι (με κόκκινο) και στην συνέχεια προς Ερμιόνη, και την πιθανή πορεία προς Θερμήσι (με μπλε). Ο Μηλιαράκης δεν αποτυπώνει αυτές τις διαδρομές. Όμως με λεπτή μαύρη γραμμή αποτυπώνει στον χάρτη πολλές διαδρομές που συνδέουν χωριά της ευρύτερης περιοχής μας. Με ένα μεγεθυντικό φακό και λίγη υπομονή θα τις εντοπίσετε. Δεν είναι όλες, προσοχή! Όμως είναι ένας θαυμάσιος οδηγός για να βρεθούν ίχνη αυτών των διαδρομών. Απουσιάζουν πολλές ορεινές. Η μοναδική αμαξιτή οδός (κατάλληλη για άμαξες και κάρα) είναι Κρανίδι -  Πορτοχέλι. Μετά από λίγα χρόνια γίνεται αμαξιτή οδός και η Κρανίδι - Ερμιόνη.
Ο Μηλιαράκης με λεπτή γραμμή δίνει και τη διαδρομή Μετόχι της Μονής Ύδρας (κακώς το λέμε σκέτο Μετόχι) - Γαλατάς. Αυτόν τον δρόμο έπαιρναν οι Ερμιονήτες για να πάνε στον Πόρο (τα νεότερα χρόνια οι ναυτόπαιδες), ενώ συγχρόνως το Μετόχι ήταν σκάλα προς Ύδρα.

Αφού λοιπόν θέλουμε να επισημάνουμε τα αρχαία και νεότερα μονοπάτια μας, θερμή παράκληση όποιος γνωρίζει ίχνη κ.λ.π. διαδρομών να βρει ένα τρόπο να τα κοινοποιήσει, ώστε να μην γίνουν λάθη που μετά δεν διορθώνονται. Ποιμένες, κυνηγοί, φυσιολάτρες Ηλιοκάστρου, Διδύμων, Θερμησιού και Σαμπάριζας, Τροιζήνας, σε εσάς πέφτει το βάρος της πληροφόρησης.

Αυτά με ό,τι αποκαλούμε "διαδρομή του Παυσανία".

(Στο επόμενο η συνέχεια)

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος