Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Αυστραλία

Στο Δήμο Ερμιονίδας θα λειτουργήσουν μονάδες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Κρανίδι,10.01.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 10.01.2020 στο Ναύπλιο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος παρευρέθηκε στην εκδήλωση εφόσον η ανακύκλωση αποτελεί βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής.  
Υπέρμαχοι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στηρίζουμε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια και δηλώνουμε πως πολύ σύντομα και στο Δήμο μας θα λειτουργήσουν μονάδες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Γραφείο Δημάρχου


Με αφορμή την ευχετήρια κάρτα του Ερμιονικού Συνδέσμου

Με αφορμή την ευχετήρια κάρτα του ΕρμιονικούΣυνδέσμου 
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


«Και εσφραγίσθη μεν ως έθος δια του σημείου του σταυρού ευχόμενοι καλήν ελευθερίαν»
1. Η σφραγίδα της Πολιτείας Καστρί-Κάτω Ναχαγέ 1808
(επί εγγράφου της 11ης Αυγούστου 1821, από Καστρί1)
Το έγγραφο
Φιλογενέστατοι πρόκριτοι και επίτροποι της νήσου Σπέτζαςταπεινά προσκυνούμεν. Με το δουλικόν και προσκυνητικόνγράμμα σάς φανερώνομεν ημείς κατά την συνήθειαν του τόπου μας αύριο «Τετράδη» συν Θεώ θέλομεν να τρυγήσωμεν τα αμπέλια μας και αν αγαπάτε κοπιάστε να πάρετε2 ως καθώς και άλλες πολλές φορές επήρατε το μούστο μας και τη φετινή χρονιά ως γειτόνοι όπου είμαστε και «θεόθενΥγειαίνετε».
1821 Αυγούστου 16, Καστρί
Οι δούλοι σας πρόκριτοι και λοιποί Καστριώτες στους ορισμούς σας 
…. (λέξη δυσανάγνωστη) και την βούλα της Κοινότητος.
Η σφραγίδα είναι φθαρμένη και δύσκολα αναγνωρίζεται το αποτύπωμά της. Πρόκειται για τη γνωστή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία απεικονίζονται μόνο τα δύο κύρια πρόσωπά της, ο Χριστός και η Παναγία.3 Η Παναγία παρουσιάζεται τεθνεώσα επάνω σε στρωμένη κλίνη. Ακριβώς πάνω από το θεοδόχο σώμα Της ο Χριστός και γιός Της κρατά την Αγία ψυχή Της με τη μορφή σπαργανωμένου βρέφους. 
Σύμφωνα με την παράδοση όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό τον επικείμενο θάνατό της ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προετοιμαστεί και από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους για το γεγονός που επρόκειτο να συμβεί. Επειδή όμως κατά την ημέρας της Κοίμησής της ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια μεγάλη νεφέλη τους έφερε κοντά Της. 
Είναι γνωστό πως η Παναγία αποτελεί το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας μας. Το πρόσωπο της Θεοτόκου το ευλαβούνται όλοι οι Χριστιανοί και το περιβάλλουν με τιμή και σεβασμό ακόμα και οι αλλόθρησκοι, αφού η Παναγία αποτελεί «προστασία και σκέπη του γένους των ανθρώπων». Γι’ αυτό σε κάθε μέρος του κόσμου είναι χτισμένα μοναστήρια και αμέτρητες εκκλησίες μεγάλες και μικρές σε βουνά, χαράδρες, θαλασσινούς βράχους και ξέφωτα που μοσχοβολούν από την πνευματική ευωδιά της.
Ιδιαίτερα σε μας τους Έλληνες είναι βαθιά ριζωμένη η πίστη πως σε καιρούς και χρόνους χαλεπούς, όπως ήταν εκείνοι οι χρόνοι, αλλά και στις δύσκολες προσωπικές μας στιγμές πάντα η Παναγία «βάζει το χέρι της» και είναι συμπαραστάτης και βοηθός.
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως όσα προαναφέραμε δικαιολογούν την επιλογή του προσώπου της Θεοτόκου να αποδίδεται σε σφραγίδες των διαφόρων Πολιτειών εκείνης της εποχής. Ωστόσο, έχω τη γνώμη πως πιθανόν να υπήρχαν και ιδιαίτεροι λόγοι που ενέπνευσαν τους τότε Προεστούς του τόπου να επιλέξουν την απεικόνιση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη σφραγίδα της «Πολιτείας του Καστρίου». Ίσως, λοιπόν, η επιλογή αυτής της σκηνής και μάλιστα στην πιο λιτή αγιογραφική της απεικόνιση (πιθανότατα για τεχνικούς λόγους) να οφείλεται στο γεγονός ότι ο δεύτερος ενοριακός ναός της Ερμιόνης (Παναγία) αλλά και ο κεντρικός ναός της Ι.Μ. των Αγίων Αναργύρων είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτά,ωστόσο, σημειώνονται με κάθε επιφύλαξη, γιατί είναι πιθανόν να υπήρχαν και άλλοι λόγοι που με την πάροδο τόσων ετών είναι δύσκολο να διερευνηθούν.

Το ΙΛΜΕ συγχαίρει την κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη

 Αξιότιμη κυρία Μπενάκη

Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ σας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την αναγόρευση και την ανάληψη οσονούπω των καθηκόντων σας ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2020.
Η επιλογή σας σ’ αυτή τη θέση, στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, αποτελεί αναγνώριση του πολύπλευρου έργου σας τόσο στον επιστημονικό χώρο όσο και τον πολιτικό βίο.
Περιποιεί όμως τιμή και σε μας τους συντοπίτες σας, το γεγονός ότι η πρώτη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κατάγεται από την Ερμιόνη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04-01-2020 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα  στο Κατάστημα της Κοινότητας Ερμιόνης πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης  Βασιλόπιτας για το έτος 2020 και η βράβευση των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου 2020
Ο Πρόεδρος  και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι  υποδέχτηκαν τους συμπολίτες, επισκέπτες και επισήμους προσκεκλημένους  σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα  , ανάλογη των ημερών.
Την  Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα ευλόγησαν οι πατέρες Ιωάννης Αμπελάς, Δημήτριος Αμπελάς και ο ιεροκήρυκας Ιερόθεος Λουμουσιώτης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Ι. Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γανώσης,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τόνια Αντωνοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Μερτύρης Ιωσήφ και Τσαμαδός Ιωάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κουτούβαλης Δαμιανός, Τσεγκής Γεώργος, Φασιλής Γεώργιος, Χρήστος Δρούζας, Άννα Στρίγκου – Φωστίνη, Λάμπρου Αναστάσιος, Φλωρής Μανώλης, Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική, ο Διοικητής του Β΄ Τμήματος Λιμεναρχείου  Ερμιόνης κ. Παππάς Δημήτριος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Διδύμων  κ. Προσίλη Ελένη, της Κοιλάδας κ. Μπασακιώτης Σταύρος και Ηλιοκάστρου κ. Σαλογιάννης  Χρήστος , εκπρόσωποι των Κοινοτήτων Κρανιδίου  κ. Βλαχογιάννης Παντελής και Θερμησίας  κ. Μπουρίκα Γεωργία και όλο το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ερμιόνης.
Παρέστησαν επίσης οι Πρόεδροι του ΙΛΜΕ κ. Αντωνοπούλου Τίνα, του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Βαρσόπουλος  Δ., η Πρόεδρος κ. Καισαρεύς  Μαντίκα  και μέλη του  Προεδρείου του Φιλόπτωχου Ταμείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης, κ. Κατσουράνης Κ.  και η Διευθύντρια του Λυκείου Ερμιόνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2020 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του στολισμού για τα Θεοφάνεια στο λιμάνι μας, ο Αγιασμός  των Υδάτων έγινε χοροστατούντων  των ιερέων π. Ιωάννη και Δημητρίου Αμπελά  ενώπιον πλήθους κόσμου.
Από το Σάββατο 4 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της Κοινότητας μας,  με την βοήθεια των παιδιών που ήταν οι πρωταγωνιστές του Θρησκευτικού μας εθίμου, με την αμέριστη βοήθεια σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο από τον  Πρόεδρο   του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας κ. Δαμιανό Κουτούβαλη.
Την παραμονή το βράδυ 5 Ιανουαρίου, υποδέχτηκε τα παιδιά ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, παρουσία Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων στο γραφείο συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπου τους ευχήθηκε και τους συμβούλεψε με πατρική φροντίδα , κατόπιν τους συνόδευσε στην ταβέρνα “Μιχάλης” για το εθιμοτυπικό  τραπέζωμα και ο Πρόεδρος της Κοινότητας μας τους πρόσφερε αναμνηστικά ψαροκάικα, έργα του εθελοντή Παναγιωτακόπουλου Αντώνη και της Αργυρούλας Νάκου – Κουτούβαλη.
Κατόπιν  τα παιδιά συνέχισαν το ξέφρενο γλέντι τους όλη την νύκτα με τις γνωστές καντάδες από το μοναδικό έθιμο “Γιάλα -Γιάλα” .

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τάσος Λάμπρου : ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ 2020

Κρανίδι 07/01/2020

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ 2020

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και ιδέες, μαζί με τις ευχές μου για μία δημιουργική και ειρηνική χρονιά. Μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, γεμάτη με προκλήσεις, τόσο στο σύνολό της Ελληνικής κοινωνίας όσο και στην τοπική κοινωνία της Ερμιονίδας.
Η πρώτη πρόκληση αφορά στην πατρίδα μας που πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ειρήνης μαζί με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο με πολλές γεωπολιτικές διεκδικήσεις, αλλά και με διαμόρφωση νέων διακρατικών συμμαχιών. Απαραίτητες για την σωστή χάραξη εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες θα μας επηρεάζουν για τα επόμενα χρόνια.
Το ζητούμενο είναι η χάραξη μια ουσιαστικής εθνικής στρατηγικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Ελληνισμό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν οι απειλές, αλλά και να διαμορφωθούν εκείνοι οι όροι που θα εγγυηθούν την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης. Με παράλληλη στήριξη μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα μία «ισχυρή χώρα».

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

απόψε

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 9:10- 10:10 ώρα βραδινή
Μικρές Δεξαμενές Μελάνης

"Μ.Τσβετάγιεβα- Ρ.Μ.Ρίλκε: Αλληλογραφία"
* Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)


9 Μαΐου 1926
Ράινερ Μαρία Ρίλκε!
Μου επιτρέπετε να σας αποκαλώ έτσι; Εσείς, η προσωποποίηση της ποίησης, πρέπει ασφαλώς να ξέρετε πως το όνομά σας και μόνο είναι ένα ποίημα. Ράινερ Μαρία, αντηχεί εκκλησιαστικό - και παιδικό- και ιπποτικό.
...
Τι θέλω από σένα, Ράινερ; Τίποτε. Όλα. Να μου επιτρέψεις να σηκώνω το βλέμμα μου σε σένα κάθε στιγμή της ζωής μου- όπως σε ένα βουνό που με προστατεύει (σαν ένας πέτρινος φύλακας άγγελος!) Όσο δεν σε ήξερα, μπορούσα, τώρα που σε ξέρω -χρειάζομαι άδεια.
Γιατί η ψυχή μου έχει καλή ανατροφή.
Μαρίνα Τσβετάγιεβα

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης ( #χοερ ) σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ομάδας μας στην Ερμιόνη, την Κυριακή 19/01/2020 στις 18:00.

Γλέντι & χορός θα συνοδεύσουν την πρώτη μας δράση για το 2020!

Σας περιμένουμε!!!

Γιάλα-Γιάλα 2020 videoΕξαιρετικό video του Σεραφείμ Ζίου

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Στο Γιάλα Γιάλα


Αρκετός κόσμος παρά τη βαρυχειμωνιά παρακολούθησε το μοναδικό μας έθιμο των Θεοφανείων "Γιάλα - Γιάλα".
Πρωταγωνιστές και συνεχιστές της παράδοσης, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, παλικάρια του Σταυρού ήταν οι:

Αγγελής Φανούρης
Βλάχος Λουκάς 
Καλογιάννης Αλέξης 
Κανελλάκης Κοσμάς
Λαζάρου Νίκος  (έπιασε την εικόνα)
Μπόλλας Θάνος
Μπουκουβάλας Ανάργυρος
Ντόκο Ανδρέας 
Ποτάκης Κωνσταντίνος 
Πρέγκα Λέντι.    (έπιασε το σταυρό )
Τσεγκής Κωνσταντίνος 
Τσέλλος Κωνσταντίνος
Φοίβας Άλκης

Συγχαρητήρια και καλή τύχη σε όλους!Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Όλα έτοιμα για το μοναδικό μας έθιμο
Οι πρωταγωνιστές αυτής της χρονιάς παίρνουν  τη σκυτάλη της παράδοσης. 


"Ο βοριάς δεν τους τρομάζει
ούτε η άπιστη νοτιά,
ούτε χιόνι ούτε χαλάζι,

ούτε κύματα πλατιά "

και είναι:

Αγγελής Φανούρης
Βλάχος Λουκάς 
Καλογιάννης Αλέξης 
Κανελλάκης Κοσμάς
Λαζάρου Νίκος 
Μαμουτάι Χρήστος 
Μπόλλας Θάνος
Μπουκουβάλας Ανάργυρος
Ντόκο Ανδρέας 
Ποτάκης Κωνσταντίνος 
Πρέγκα Λέντι
Τσεγκής Κωνσταντίνος 
Τσέλλος Κωνσταντίνος 
Φοίβας Άλκης

Καλή τύχη!
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας

                                                                    ΚΡΑΝΙΔΙ, 05/01/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που θα πλήξει τον Νομό και την επαρχία μας, όπως έχει προβλεφθεί, τα επόμενα εικοσιτετραωρα από την ΕΜΥ.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας καθώς και το δυναμικό του Δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τις περιοχές που έχουν δημιουργηθεί προβλήματα κατά το παρελθόν.
Εκτιμούμε πως τυχόντα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επισημαίνουμε στους οδηγούς να μην κινούνται χωρίς λόγο στις ορεινές περιοχές του Δήμου καθώς και να διαθέτουν αλυσίδες για όπου και αν χρειαστεί.
Γραφείο Τύπου

Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα τεύχος 25

ΣΕ ΤΩΝ ΕΠΙ ΥΔΑΤΩΝΠαρότι στις δόξες της τα καλοκαίρια, με τις καθαρές της θάλασσες, ή το Πάσχα με την ανθισμένη της φύση, την οργιαστική της βλάστηση, για μένα ανέκαθεν - από τότε που, παιδάκι του Δημοτικού και μαθητής του Γυμνασίου, ζούσα εκεί -, η ''στιγμή'' της παραθαλάσσιας Ερμιόνης ήταν η παραμονή των Φώτων και ανήμερα τα Θεοφάνεια. Ειδικά η παραμονή με τα παλληκαράκια ζεσταμένα με κονιάκ να τριγυρίζουν τραγουδώντας τις μελωδίες της βραδιάς, και να ξυπνούν τους νοικοκύρηδες των σπιτιών για να τους φιλέψουν κι άλλο αλκοόλ ώστε να πέσουν ''ζεστοί'' στα παγωμένα νερά του λιμανιού την άλλη μέρα το πρωί, ανασύροντας τον Σταυρό και την Εικόνα. Πόσα χρόνια λείπω από την γενέτειρα, ποσειδώνια χερσόνησο; Καμιά πενηνταριά- κάποιες φορές αμφιβάλλω κιόλας αν έζησα ποτέ εκεί, τόσο τα διαλύει όλα ο χρόνος κι η συνήθεια. Πόσα χρόνια έχω να πάω για τα Θεοφάνεια; Είκοσι;- σάμπως θυμάμαι; Όμως το μυθικό νυχτερινό τραγούδι των ναυτών ''Στη θάλασσα θα πέσω καλέ, στη θάλασσα θα πέσω καλέ..'', έτσι όπως με ξύπναγε παιδί μες στη βαθειά νύχτα, ερχόμενο απ' τα καλντερίμια μαζί με το βουητό του κύματος, δεν το ξέχασα ούτε μία φορά μια τέτοια μέρα, και νομίζω ούτε και θα το ξεχάσω όσο ζω - ποτέ.

Τάκης Σπετσιώτης