Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Να μάθεις να φεύγεις

 Να μάθεις να φεύγεις

Από την ασφάλεια τρύπιων αγκαλιών.

Από χειραψίες που σε στοιχειώνουν.

Από την ανάμνηση μιας κάλπικης ευτυχίας.

Να φεύγεις !Αθόρυβα, σιωπηλά, χωρίς κραυγές, μακρόσυρτους αποχαιρετισμούς.

Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.

Να τρέχεις μακριά από δήθεν καταφύγια κι ας έχει έξω και χαλάζι.

Να μάθεις να κοιτάς βαθιά στα μάτια όταν λες αντίο κι όχι κάτω ή το άπειρο.

Να εννοείς τις λέξεις σου, μην τις εξευτελίζεις, σε παρακαλώ.

Να μάθεις να κοιτάς την κλεψύδρα, να βλέπεις πως ο χρόνος σου τελείωσε.

Όχι αγκαλιές, γράμματα, αφιερώσεις, κάποτε θα ξανασυναντηθούμε αγάπη μου (όλα τα βράδια και τα τραγούδια δεν θα είναι ποτέ δικά σας).

Αποδέξου το.

Να αποχωρίζεσαι τραγούδια που αγάπησες, μέρη που περπάτησες.

Δεν έχεις τόση περιορισμένη φαντασία όσο νομίζεις.

Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι.

Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ»ανακοινώνει ότι και την φετινή χρονιά είμαστε αναγκασμένοι να ματαιώσουμε το έθιμο της πανηγυρικής πρωτοχρονιάτικηςεκδήλωσής μας, που αποτελεί για περισσότερο από έξι δεκαετίες σημείο αναφοράς των πατριωτικών δεσμών ενότητας και αλληλεγγύης των απανταχού Ερμιονιτών και το οποίο διέκοψε βίαια η λαίλαπα της πανδημίας πέρσι.

Με την ελπίδα και την ευχή η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας, ανακοινώνουμε, μέσω των φιλόξενων ιστοσελίδων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, τα αποτελέσματα του «ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» για τα έτη 2020 και 2021που η συγκυρία μας απαγορεύει να γιορτάσουμε, όπως επιθυμούμε.

Για το έτος 2020 κάτοχος του Βραβείου ανακηρύσσεται η Ελένη Βλάσση - Δημαράκη, η οποία απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής - Τέχνες στην Εκπαίδευση, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου.

Για το έτος 2021 κάτοχος του Βραβείου ανακηρύσσεται ο Ματθαίος Π. Μελάς, ο οποίος ανηγορεύθη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, από το Πανεπιστήμιο ABERYSTWYTH της Μεγάλης Βρετανίας.

Με την προσδοκία ότι η τελετή απονομής των βραβείων των ετών αυτών θα καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί, όπως όλοι επιθυμούμε, κατά την αμέσως επομένη πανηγυρική εκδήλωση του Συνδέσμου μας, περιοριζόμαστε προς το παρόν στη δημόσια έκφραση των πιο θερμών συγχαρητηρίων μας στους κατόχους του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ για τα έτη 2020 και 2021 ευχόμενοι ολόψυχα στους ίδιους και στις οικογένειες τους, ακλόνητη υγεία και κάθε προσωπική και επαγγελματική πρόοδο και επιτυχία!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η διαφύλαξη της ζώσας μνήμης και η μνήμη ως αφήγηση Της Βιβής Σκούρτη

 


Η διαφύλαξη της ζώσας μνήμης και η μνήμη ως αφήγηση

Κι όπως γράφει ο φίλος μου Αντώνης Μπουντούρης: « Δεν ξεδιψάει η θάλασσα όσο και αν μας πίνει» (Η αλλαξιά της θάλασσας)

Καταπιάνομαι να ανασύρω από τη λήθη πρόσωπα, πράξεις, ανθρώπινα  βάσανα, να εμπλουτίσω την τράπεζα των προφορικών μαρτυριών, πριν εξαλειφθούν από τη δημόσια μνήμη, αν δεν έχουν ακόμα λησμονηθεί.

Παιδιά που πάλεψαν σε τολμηρές και επικίνδυνες αποστολές περισσότερο ή λιγότερο. Παιδιά που πήραν αμούστακα τη ζωή στα χέρια τους. Κάποια τα κατάφεραν και κάποια όχι. Σε αυτά τα δεύτερα αφορά η ιστορία που αναφέρεται στο τραγικό τέλος δύο συμπολιτών μας. Αφορμή για να ξετυλιχτεί το νήμα της αφήγησης είναι το άλμπουμ των παρακάτω αναμνήσεων:

«Παιδί στα 18 του ο Σταμάτης Σκούρτης του Δαμιανού πλήρωσε το τίμημα που αρπάζει η θάλασσα απ' όσους τολμάνε να την τιθασεύσουν. 

Το μαύρο χειμώνα του 42-43 ο Σταμάτης πήρε την απόφαση να φύγει από την βάρκα του πατέρα του. Τη θέση του είχε πάρει ο μικρότερος αδελφός του, ο δικός μου πατέρας,  Περικλής που μόλις είχε συμπληρώσει τα 12 του χρόνια.

Έγινε "κουσέρβα" με τον πατέρα του Λούη του Οικονόμου. Με μια βαρκούλα πήγαν στον Πειραιά να ξεφύγουν από την θανατερή πείνα της Κατοχής. Δούλεψαν το καταχείμωνο και μόλις άνοιξε ο καιρός,μήνα Μάρτη θέλησαν να γυρίσουν στο χωριό. Βρήκαν ένα ερμιονίτικο καΐκι που έδεσε το βαρκάκι στην πρύμη. 

Φυσούσε ένας βοριάς χωρίς μπέσα, που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούσε να θεριέψει. Κι αλίμονο, αν ο καπετάνιος δεν κάτεχε τη θάλασσα, μπορούσε να γίνει το κακό. Δυστυχώς, ο φόβος πραγματώθηκε. 

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Νέα ανάρτηση στο site ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


 Στο site ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ αναρτήθηκε η μελέτη ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ, σελ. 59.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, ανοίγουμε την κατηγορία ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Δεξιά ανοιγουμε την κατηγορία ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και εντοπίζουμε τη μελέτη. Με κλικ την ανοίγουμε προς ανάγνωση. Μπορούμε να κάνουμε λήψη και να μεταφέρουμε αντίγραφό της στο κομπιούτερ μας κι αν θέλουμε το τυπώνουμε στον εκτυπωτή μας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Έκτορας Γκάτσος

Τι είναι για σας η αγάπη;

Τι είναι για σας η αγάπη;

Είναι ένα άγνωστο πράγμα… Ένα εντελώς άγνωστο και αβέβαιο πράγμα. Δεν ξέρω τι είναι η αγάπη.

Γιατί το λέτε αυτό;

Γιατί, αγαπητέ μου, δεν ξέρουμε τι είναι η ψυχή. Όπως επίσης δεν ξέρουμε και τι είναι τα αισθήματα. Τίποτα δεν ξέρουμε! Τίποτα δεν είναι σταθερό σ’ αυτό τον κόσμο και τίποτα δεν έχει μόνο μία μορφή διαρκώς. Έτσι και η αγάπη: αλλάζει συνεχώς. Σκεφτείτε πώς η πολλή αγάπη γίνεται ξαφνικά καθόλου αγάπη! Επομένως, ρωτάω κι εσάς, τι είναι η αγάπη;

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

δειλινό


 στη λιμνοθάλασσα  - υγρότοπο 
Ποτόκια 

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

 


Καθώς το 2022 είναι έτος μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας θα προσφέρουν διαδικτυακά σειρά 10 διαλέξεων για την ιστορική και πολιτισμική παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, από την αρχαιότητα ως το 1922.

10 διαδικτυακές διαλέξεις μέσα στο 2022

Οι διαλέξεις θα γίνονται διαδικτυακά ανά μήνα (εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) και απευθύνονται σε κάθε φιλίστορα. Δεν απαιτείται προεγγραφή και δεν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

α) «Η ομηρική Μικρά Ασία και τα χεττιτικά τεκμήρια»

Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας της Ανατολικής Μεσογείου

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022, 6 μ.μ.

Παρακολουθήστε τη διάλεξη

Για να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, συνιστούμε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Cisco Webex στη συσκευή σας.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Μια ιστορία μόνο με έξι (6) λέξεις.


- Και πώς κερδίζετε το ψωμί σας;
- Α, δύσκολα... πολύ δύσκολα... λέω ιστορίες...
- Αυτό είναι εύκολο...
- Η ζωή, ποτέ δεν είναι εύκολη...
- Και λέτε ιστορίες ζωής;
- Σε όσους μπορούν να τις καταλάβουν...
- Εμένα μου φαίνεται εύκολο.
- Όσα δε ζεις, φαίνονται εύκολα...
- Εγώ θα σας ζητήσω κάτι δύσκολο. Μπορείτε να διηγηθείτε μία αληθινή ιστορία με έξι -ας πούμε- λέξεις;
- Θα το αντέξετε;
- Ε, Ναι... πόσο να με δυσκολέψουν έξι λέξεις;
- Κόκκινα παιδικά παπούτσια. Δεν φορέθηκαν ποτέ. 

Βλέποντας το ξεβρασμένο από την θάλασσα άψυχο παιδικό σωματάκι σε παραλία της Νάξου. 
Τελικά υπάρχουν και  "σταυροί" -μέρες που 'ναι- που δεν κατάφεραν να "πιαστούν"... Καλή σας Κυριακή!... via f/b Μ. Γ.  


Έλλη Βασιλάκη