Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"100 ΧΡΟΝΙΑ KYKNOS"

  Ένα βίντεο 60 χρόνια πριν...Ίσως πολλοί αναγνωρίσουν σε αυτό το βίντεο τους γονείς τους, ακόμα και τους παππούδες τους ή τις γιαγιάδες τους, καθώς στο εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ δούλεψαν γενιές και γενιές Ναυπλιωτών

Το βίντεο προβάλλεται στην ομώνυμη έκθεση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα έως τέλη Δεκεμβρίου...
 
 
 

Μανιάτης: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του τέλους από αιολικά πάρκα στα ορεινά χωριά Αχλαδόκαμπο, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαο

Ο Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης, επανέρχεται με νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του Τέλους από Αιολικά Πάρκα σε ορεινά χωριά, συμπληρώνοντας ότι αντί να απαντηθούν τα ερωτήματα που είχε θέσει σε σχετική ερώτησή του για το ίδιο θέμα, η απάντηση που πήρε από τον αρμόδιο Υπουργό, δυστυχώς δημιούργησε νέα.
Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,
Η απάντηση την οποία έλαβα με το υπ’αριθμ.πρωτ.1438/9-11-2015 έγγραφο σχετικά με την ερώτησή μου για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους παραγωγής αιολικών σταθμών στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές των ορεινών κοινοτήτων της Αργολίδας, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα, δυστυχώς δημιούργησε νέα.
Εδώ και ένα χρόνο, με την από 23-12-2014 σχετική ΚΥΑ, προβλέπεται ο επιμερισμός των περίπου 20 εκατ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί για τα 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα της χώρας σε 111 Δήμους από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στην ομάδα των 272 χωριών περιλαμβάνονται και 6 ορεινές κοινότητες της Αργολίδας (Αχλαδόκαμπος, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαος) με συνολικό αριθμό οικιακών

Όταν η εξουσία δείχνει το αληθινό της πρόσωποΑπό: Επιτροπή Αγώνα Παναγίας <epitropiagonapanagias@gmail.com>

Ανελευθερία τύπου στη Χαλκιδική, η κατάσταση εξαίρεσης
 συνεχίζεται.
 Στον Πολύγυρο, προχθές Δευτέρα 23/11/2015 ολοκληρώθηκε η νιοστή θα λέγαμε δικαστική διαδικασία ενάντια σ’ αυτούς που αντιτίθενται στον παραλογισμό της καταστροφής της ΒΑ Χαλκιδικής.
Ολοκληρώθηκε ως διαδικασία συγκεκριμένη γιατί έπεται και συνέχεια αφού ο ένας από τους συναγωνιστές θα πρέπει να ξανανέβει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να απολογηθεί σε επίπεδο εφετείου αυτή τη φορά για την κατοχή κροτίδων ψαρέματος που του απέφεραν πρωτόδικα 4 μήνες φυλάκισης και 200 ευρώ πρόστιμο.
Τέσσερις (4) μήνες με αναστολή και 200 ευρώ είναι τα λάφυρα του ελληνικού κράτους από τη χωρίς προηγούμενο επιδρομή την Τσικνοπέμπτη του ’13 στην Ιερισσό. Φαινομενικά κάτι λιγότερο από ψίχουλα για τα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους αν αναλογιστεί κανείς το κόστος μιας κατασταλτικής επιχείρησης σαν αυτή που έλαβε χώρα στην Ιερισσό στις 7/3/2013 με κουκουλοφόρους ΕΚΑΜίτες, ορδές ΜΑΤ και σχολεία βομβαρδισμένα με χημικά.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Απάντηση Κουρουμπλή σε Ανδριανό για το ζήτημα στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος ΚρανιδίουΝαύπλιο, 27 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Απάντηση Κουρουμπλή σε Ανδριανό για το ζήτημα στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου: Συγκροτήθηκε η αρμόδια για την εκκίνηση των διαδικασιών μεταστέγασης, Επιτροπή Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών Ν. Αργολίδας.
Στην 878/5-11-2015 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το ζήτημα της στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, επισυνάπτοντας έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου αναφέρεται ότι με την 138432/3770/21-10-2015 Απόφαση συστήθηκε η αρμόδια για την εκκίνηση των διαδικασιών μεταστέγασης του Α.Τ. Κρανιδίου, Επιτροπή Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών Ν. Αργολίδας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα" σας προσκαλεί σε ημερήσια εκδρομή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα" πιστός στην διασκέδαση των μικρών του φίλων σε συνδυασμό με το πνεύμα των Χριστουγέννων, σας προσκαλεί στην ημερήσια εκδρομή που διοργανώνει στο "Santa Klaus Kingdom" καθώς και στο Εργοστάσιο/Μουσείο σοκολάτας "Choco Factory Musuem".
Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 σαν μια προετοιμασία για την μεγάλη γιορτή στο "Χριστουγεννιάτικο Χωριό" που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2015 στην Ερμιόνη.
Οι μικροί μας φίλοι θα μπορέσουν να μας ακολουθήσουν στην ημερήσια εκδρομή μας μόνο συνοδεία ΚΗΔΕΜΟΝΑ ανεξάρτητα της ηλικίας τους.
Οι τιμές για τη συμμετοχή σας στην εκδρομή διαμορφώνονται ως εξής:
- 1 άτομο 25 ευρώ (αφορά αποκλειστικά σε ενήλικες)
- 2 άτομα 45 ευρώ (1 παιδί + 1 κηδεμόνας)
- 3 άτομα 70 ευρώ (2 παιδιά + 1 κηδεμόνας)
- 4 άτομα 90 ευρώ (3 παιδιά + 1 κηδεμόνας)
Στις τιμές περιλαμβάνεται η είσοδος σε όλους τους χώρους.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις:
Αναστάσης Δεβελέκος: 6978382730
Γιώργος Κωνσταντόπουλος: 6984434407
Βενετία Μαμουλή: 6973307492
Σοφία Παπαφράγκου: 6974382452
Γιώργος Δημαράκης: 6974582850
Μετά Τιμής,
Το Δ.Σ.

Ο ΜΑΚΗΣ Ο ΝΑΚΟΣ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (3ο )

Το πρώτο μέρος της αφήγησης
Το δεύτερο μέρος της αφήγησης 

Πηγή: Αλιβάνιστος

Όπως έχω αναφερθεί στην αρχή η ζωή και η κίνηση, ήταν στο βόρειο λιμάνι της Ερμιόνης, στη μικρή προβλήτα, αράζανε ψαρόβαρκες και μικρό- κάϊκα. Οι βάρκες του βαποριού, γιατί τα βαπόρια δεν πλεύριζαν στη προβλήτα, αλλά σταματούσαν στο ύψος περίπου του Μύλου και από εκεί γινόταν πάντοτε η επιβίβαση και η αποβίβαση με τις βάρκες, εκεί άραζε και η μπενζίνα του Γρηγόρη του Καραγιάννη, η οποία στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής, έκανε τα δρομολόγια για τον Πειραιά, διότι τα βαπόρια είχαν επιταχθεί από το κράτος, για τις ανάγκες του στρατού, μεταφέροντας υλικά και εφόδια πολέμου, στο λιμάνι της Πρέβεζας.
Γιατί από εκεί γινόταν ο ανεφοδιασμός του στρατού, για το αλβανικό μέτωπο με τους Ιταλούς. Στο διάστημα της επίθεσης των Γερμανών τα περισσότερα τα βούλιαξαν τα στούκας (Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα). 
Στη μεγάλη προβλήτα αράζανε τα μεγάλα καΐκια, αυτά που πήγαιναν στην Μπαρμπαριά, του Απόστολου του Κατσογιώργη ο Μπαλαρμιώτης και η Αγία Μαρίνα, του Αντώνη και Γαβρίλη Γεωργίου (Σαλίακου), του Αντώνη του Νόνη (Κολινέκα), του Κοσμέτο, του Γιάννη του Οικονόμου (Νεότσιου). Παλαιότερα πηγαίνανε στη Μπιγκάζα με τα πανιά, αργότερα βάλανε μηχανές. Ερχόντουσαν και ξένα και αράζανε, προπαντός πολλά γριγρί με τις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

paidikos
Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 2/12/2015 και ώρα 17:30μ.μ στο χώρο του Παιδικού Σταθμού Κρανιδίου να παρακολουθήσετε την ομιλία-συζήτηση με θέμα:
΄΄Σχέση γονέα-παιδιού, πως γίνεται εφόδιο ή εμπόδιο στην ανάπτυξη του παιδιού΄΄
Ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτρης Μούγιος ψυχολόγος του Δήμου Ερμιονίδας.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας, η πρόεδρος κ. Κυριακή Μήτσου, η αντιπρόεδρος κ. Άννα Στρίγκου-Φωστίνη σε συνεργασία με την προ ϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού κ. Κατερίνα Γαλανοπούλου.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ανδριανός: Ερώτηση στη Βουλή για τις υπερβολικές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτώνΝαύπλιο, 26 Νοεμβρίου 2015ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ανδριανός: Ερώτηση στη Βουλή για τις υπερβολικές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών, κόστος που συνήθως μετακυλίεται στον καταναλωτή ή στο συμπιεσμένο έως ανύπαρκτο περιθώριο κέρδους των επαγγελματιών.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε  στη Βουλή Ερώτηση με άλλους βουλευτές του κόμματος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο με θέμα τις υπερβολικές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών κρατών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.

ΝΕΔΥΠΕΡ:ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

 Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 25 Νοεμβρίου 2015 του Δήμου Ερμιονίδας, εγκρίθηκε ομόφωνα το  Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των  Αποβλήτων.

Όπως είναι γνωστό η εκπόνηση και η εφαρμογή των τοπικών σχεδίων  αποκεντρωμένης διαχείρισης προβλέπεται στο νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός για την Διαχείριση των Αποβλήτων), ο οποίος ισχύει από το τέλος Ιουνίου του 2015

Κατά την συζήτηση του θέματος η παράταξή μας τάχτηκε βεβαίως υπέρ της ψήφισης του Τοπικού Σχεδίου, αφού πρόκειται επί της ουσίας για μία νέα πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού που διαμόρφωσε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ), για τις δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή των αποβλήτων που για πρώτη φορά γίνεται σε επίπεδο Δήμων.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι  τα περιφερειακά και αποκεντρωμένα Τοπικά Σχέδια Δημόσιου χαρακτήρα, να αντικαταστήσουν τα μεγάλα, κεντροβαρή σχέδια για την διαχείριση των αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας που είχαν τρέξει επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» Περιοδική έκδοση για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Ερμιόνης σε μορφή PDF

Περιοδικό «Στην Ερμιόνη Άλλοτε και Τώρα». Εξώφυλλο:Από τη σπανιότατη έκδοση του βιβλίου (σελ.55) του G. Rouillι «Promptuarii Iconum Insigniorum», (Κατάλογος Χαρακτικών Εικόνων) Lyon, France 1553.
«Στην Ερμιόνη Άλλοτε και Τώρα» Περιοδική έκδοση για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Ερμιόνης, μια έκδοσή της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας. Το τεύχος είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF, από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού.

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το 17ο τεύχος του περιοδικού «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα». Σ’ αυτό το τεύχος γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής του ονόματος Ερμιόνη από την Μυθολογία μέχρι την Αστρολογία και από τη Ζωγραφική μέχρι την Θεολογία, ας δούμε τη γράφει η συντακτική επιτροπή του περιοδικού, για το θέμα, στο εισαγωγικό της σημείωμα.
Εισαγωγικό Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής

Περιοδικό «Στην Ερμιόνη Άλλοτε και Τώρα». Εξώφυλλο:Από τη σπανιότατη έκδοση του βιβλίου (σελ.55) του G. Rouillι «Promptuarii Iconum Insigniorum», (Κατάλογος Χαρακτικών Εικόνων) Lyon, France 1553.

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει ότι σύμφωνα με τον περιηγητή και γεωγράφο του 2ου μ.Χ. αιώνα Παυσανία, η Ερμιόνη έχει πάρει το όνομά της από τον Ερμίονα, γιο του Ευρώπου. Θυμίζουμε ότι ο Παυσανίας, στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Κορινθιακά §34.4», του μνημειώδους έργου του «Ελλάδος περιήγησις», γράφει:

«τὰ μὲν δὴ Μέθανα ἰσθμός ἐστι τῆς Πελοποννήσου: ἐντὸς δὲ τοῦ ἰσθμοῦ τῆς Τροιζηνίων ὅμορός ἐστιν Ἑρμιόνη. οἰκιστὴν δὲ τῆς ἀρχαίας πόλεως Ἑρμιονεῖς γενέσθαι φασὶν Ἑρμίονα Εὔρωπος».
Όποια κι αν είναι η προέλευση του ονόματος της μικρής μας πόλης πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε μαζί μας πως η λέξη Ερμιόνη είναι εύηχη και εύρυθμη. Σε προδιαθέτει θετικά.

Αλήθεια όμως, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πόσες άλλες «Ερμιόνες» μπορεί να υπάρχουν;

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 συνεδρίασε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση του  Δημοτικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων.
Από τα 25 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρόντα ήταν τα 16 ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Γιάννης, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Κέλλη, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Σπανός Κώστας, η Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κ. Θεοδώρου Ντίνα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γεωργόπουλος Γιάννης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝΑθήνα, 25 Νοεμβρίου 2015
                                                                                   Αριθμ. Πρωτ.: 1181


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) κατόπιν αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δώσει το «πράσινο φως» στην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη να υπογράψει σύμβαση για έργο, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά την θέση της και καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την δική της.
·          Στο  νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που πρόσφατα εγκρίθηκε, ξεκάθαρα υπάρχει η λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με Δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.
·          Η  υλοποίηση του νέου Ε.Σ.Δ.Α. προϋποθέτει απεμπλοκή από τις Σ.Δ.Ι.Τ. και αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία θα μπορεί να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται η ίδια ήπιες Δημοτικές υποδομές και Δημοτικά Συστήματα Ανακύκλωσης.
·          Προβλέπεται επίσης η δημιουργία Εθνικού φορέα για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, που θα διαχειρίζεται σαν Δημόσιους τους πόρους της Ανακύκλωσης.
·          Οι στόχοι του νέου Ε.Σ.Δ.Α. για Ανακύκλωση και  επεξεργασία των Β.Α.Α. μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης περιορίζουν την ανάγκη για την κατασκευή των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που ήταν  και ο διακαής πόθος του «λόμπι» των σκουπιδιών.
·          Οι όποιες Μ.Ε.Α. γίνουν από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι μικρότερες για να είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τους Ο.Τ.Α., αποκεντρωμένες και να κατασκευαστούν σαν Δημόσια έργα.
·          Η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να καταργήσει τον διαγωνισμό

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Πλάνο ολικής επαναφοράς της συγκεντρωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΣΔΙΤ
Σας διαβιβάζουμε άρθρο που αναρτήθηκε στο efsyn.gr και το επισυνάπτουμε
Τάσος Κεφαλάς

Πλάνο ολικής επαναφοράς

της συγκεντρωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΣΔΙΤ


Το τελευταίο διάστημα, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σημάδια για το ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια επιχείρηση ολικής επαναφοράς του μοντέλου της συγκεντρωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, που είναι περισσότερο γνωστές σαν ΣΔΙΤ. Τι είναι, όμως, το μοντέλο της συγκεντρωτικής διαχείρισης και τι το αμφισβήτησε, για να μιλάμε για «πλάνο ολικής επαναφοράς» του; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Στη δεκαετία του ’90 ανάγονται οι πρώτες προσπάθειες να μπει σε μια ορθολογική βάση η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, που ήταν -και, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι- σε τριτοκοσμική κατάσταση. Καταρτίστηκε πλαίσιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (1996 - 1997) και το 1997 είχαμε τον πρώτο εθνικό σχεδιασμό. Η διαχείριση των απορριμμάτων πήρε πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά την επόμενη δεκαετία, τότε που άρχισαν να εγκρίνονται τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα λεγόμενα ΠΕΣΔΑ. Αυτό που προδιέγραφαν ήταν ένα μοντέλο, που έδινε μικρή σημασία στην προδιαλογή και στην ανακύκλωση των υλικών, εστιάζοντας σε μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης, χωρίς το τελευταίο να ομολογείται ανοιχτά. Έτσι, σε όλες τις περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας δρομολογήθηκε η κατασκευή μιας ή δύο τέτοιων κεντρικών μονάδων και σε λίγες περιπτώσεις τριών (Πελοπόννησος, Θεσσαλία) ή περισσοτέρων (Αττική, Κ. Μακεδονία).

Καλημέρα!
Ένας μετανάστης απο το Ιράν έχει ραμμένα χείλη του κάθεται σε βαγόνια στο μεταίχμιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ κοντά στο ελληνικό χωριό της Ειδομένης 23 Νοεμβρίου, 2015. Μια ντουζίνα  άλλων ιρανικών μεταναστών  βρίσκονται σε απεργία πείνας για δεύτερη ημέρα μετά την άρνηση διέλευσης των αρχών της ΠΓΔΜ.

REUTERS / Γιάννης Μπεχράκης

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ...ήταν τόσο παράξενο όλο αυτό με την καλή τσέπη του δερμάτινου παλτού μου σήμερα το πρωί ( η άλλη, λόγω ξηλωμένης φόδρας, παραμένει καιρό ανενεργή ως τρύπια, ίνα μη καταποντίζωνται εις το πυρ το εξώτερον τα αντικείμενα που τής εμπιστεύομαι), κι έγινε ακόμη πιο παράξενο ίσως λόγω πρωινής θυέλλης, όταν, αίφνης, επιστρέφοντας από κάποια μικροψώνια στη γειτονιά, βγάζοντας την λεία απ' την ενεργή τσέπη μου- πορτοφόλι, κλειδιά, δυο λογαριασμούς ΟΤΕ και δυο πακέτα τσιγάρα-, διαπιστώνω με έκπληξη ότι έλειπε το ένα. Κάνω ένα τσεκάρισμα στις μετρημένες κινήσεις μου μες στο σπίτι ( δεν είχα δύο λεπτά αφότου μπήκα), τίποτα. Παρόν μόνο το ΚΑΡΕΛΙΑ χρυσό το δικό μου, άφαντο το SILK CUT άσπρο της μαμάς. Βγαίνοντας, εκνευρισμένος λιγάκι (ομολογώ), για να το αντικαταστήσω μ' ένα καινούργιο, ή για να εξερευνήσω αν κάπου δέρνεται εν μέσω χιονοθυέλλης ένα τοσοδούλικο, λεπτεπίλεπτο SILK CUT AΣΠΡΟ SLIM βουτυρομπεμπέ, κι αφού πήρα αρνητική απάντηση από έναν ανεμοδαρμένο μανάβη της περιοχής απ’ όπου είχα περάσει εντωμεταξύ, ένα κοφτό : '' Δεν καπνίζω'', το βλέπω ξάφνου πεσμένο μες την άσφαλτο της λεωφόρου και το σηκώνω ευθύς. Λίγο τσαλαπατημένο, είν' αλήθεια, όλο και κάποια άπονη ρόδα θα πέρασε πάνω του ξυστά, αλλά όχι λυωμένο, λίγο χιονισμένο- μουσκεμένο μόνο, το σκουπίζω με το χέρι μου και το ανοίγω, τα slim όλα στη θέση τους, μια χαρά. Χαμογελάω στο μανάβη επιστρέφοντας, και πειράζω τον γείτονά μου τον Δημήτρη που βγάζει εκείνη τη στιγμή βόλτα δυο μπουλντόγκ σκυλάκια: '' Θα σού κρυώσουν τα ... δίδυμα..'' ‘‘Δεν είναι δίδυμα, είναι μητέρα και παιδί, γιαυτό και μοιάζουν τόσο πολύ..’’ μού απαντάει ο γείτονας συνεχίζοντας :  ''΄Ολα καλά;''  Γνέφω, χωρίς ν' απαντήσω ‘‘ναι, πώς, όλα καλά’’, αφού ένα λεπτεπίλεπτο SILK CUT ΑΣΠΡΟ SLIM βουτυρομπεμπέ πεσμένο μες στην άσφαλτο κάτω απ' τις ρόδες, δεν ήταν τελικά για να σκοτωθεί ούτε για να σκοτώσει - όπως προειδοποιεί πάνω του η επιγραφή: ‘‘TO ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ’’-, αλλά για να αναβλύσει εξαιτίας του τούτη η μικρή ποίηση πρωί πρωί..

TAKHΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Διήμερο Εκδηλώσεων στην μνήμη του Κρανιδιώτη ήρωα Ιερομονάχου Αρσένιου Κρέστα

paparsenis
 Ιερό Μνημόσυνο Αρσενίου Ιερομονάχου
      Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015  με αφορμή τη συμπλήρωση των 193 ετών από τη θυσία του γενναίου Κρανιδιώτη ήρωα Αρσενίου Ιερομονάχου και των πεσόντων στα Δερβενάκια στον Άγιο Σώστη στις 28 Νοεμβρίου 1822.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
Ιερό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου .
Ώρα  προσέλευσης 9.00 π.μ.
Ακολουθεί τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και  απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, στην πλατεία Παπαρσένη.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
Επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Μονή <<Κατακεκρυμμένης>> Άργους όπου θα τελεστεί λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος του αποκλεισμού του Παπαρσένη στη Μονή, του απεγκλωβισμού του τη νύχτα με τους στρατιώτες του και τη μετάβασή του στους Μύλους της Λέρνης.
Αναχώρηση 7.15 π.μ. από την  πλατεία Κύπρου στο Κρανίδι.
11.45 π.μ. Θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του  Ήρωα Αρσενίου Ιερομονάχου που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας
 Δημήτρης Σφυρής