Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

'Εξω οι λαθρομετανάστες...

Βραδιά ανάγνωσης του έργου του Albert Camus στο Φουγάρο

Με την έλευση του Φθινοπώρου, σας προσκαλούμε σε μια βραδιά ανάγνωσης αφιερωμένη στον Albert Camus (Αλμπέρ Καμύ)
Ένας από τους δημοφιλέστερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ιδρυτής του ρεύματος του παραλογισμού (absurd) και πραγματικός αναλυτής των ανθρωπίνων παθών.
Τιμούμε τον μεγάλο συγγραφέα διαβάζοντας αποσπάσματα από τα έργα του που έμειναν στην ιστορία, για την υπαρξιακή αγωνία των χαρακτήρων του μέσα από καθημερινές ανθρώπινες στιγμές, αλλά και για τον διεισδυτικό στοχασμό στην ψυχική κατάσταση του ατόμου.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: 8μμ
Τηλέφωνο:
2752047380
6947683387
Email: info@fougaro-library.gr

Στο μεταξύ γεννοβολάμε αισθήματα...Ποιος οργισμένος ουρανός μάς γύρισε την πλάτη;
Ποιος κλέφτης άκαρδος καιρός μάς έριξε αλάτι πάνω στις πιο βαθιές
πληγές;
Στο μεταξύ γεννοβολάμε αισθήματα κι αισθήσεις, πνιγόμαστε μέσα
σε παραισθήσεις
Κι ο ποταμός χόρτασε αίμα, λάσπη και χολή
Εμείς ρουφάμε ώσπου να σκάσουμε, ρουφάμε όπως το αίμα από τρύπημα
βελόνας που την έφαγε σκουριά
Βαδίζουμε χωλοί, τα πόδια μας βαριά, τα λες δεμένα, τριγύρω σφίγγει
το σκοινί της βουλιμίας, ο κάβος της πιο σκάρτης ηδονής κι επιθυμίας
Πληθαίνουν οι αγύρτες, ανασαίνουν τον αέρα γύρω μου – φωνάζω όπως
στα όνειρα, βουβά
Το τέλος το ’χω δει και κάνω πια πως αγαπώ, παίζω το σκύλο
το γρυπό, που γλείφει ξερό κόκαλο, ή βγάζω γλώσσα δηλητήριο,
μα εκείνη στρέφεται εντός μου
Ίλιγγος, κι η πέτρα ορίζει πια το στόχο, σπάστε την επιφάνεια
του νερού, αυτό το αποτρόπαιο κρυστάλλινο απόστημα της πλάνης
Εσάς σας πρέπει ο βυθός της αναβύθισης, κι η κόλαση που εγγυάται
αγιότητα
Ραντεβού στο κορδόνι...


Γιάννης Ευθυμιάδης
"Πατρείδα", ΙΚΑΡΟΣ 2018

Έλλη Βασιλάκη12oς Ποδηλατικός Γύρος Ερμιονίδας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου: 4ο χαριστικό παζάρι βιβλίων
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Το ρόδι και η ροδιά

Του Βασίλη Γκάτσου 
(Αναδημοσίευση)

Έχουμε και πάρα έχουμε μύθο
(μη παραμυθιαστούμε όμως γιατί η παραγωγή και η αγορά είναι πολύ δύσκολο πράγμα)


Το ρόδι είναι της χαράς, της γονιμότητας, της υγείας αλλά και του κάτω κόσμου. Για το ρόδι και τη ροδιά στη μυθολογία μας είναι εύκολο να εντοπίσετε πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο.
Το ρόδι σχετίζεται ως προς την μυθολογία με την Ερμιόνη ως περιοχή και ως οικισμός. Το ρόδι και η ροδιά σχετίζονται κυρίως με την Περσεφόνη, τη Δήμητρα, την Ήρα, αλλά και με τον Διόνυσο και την Αφροδίτη. Ο Παυσανίας αναφέρει το ιερό της Ήρας στον Πρώνα, στο σημερινό λόφο των Μύλων. Δυστυχώς τα ελάχιστα ίχνη αυτού του πανάρχαιου ιερού τα εξαφανίσαμε εν αγνοία μας, όταν κτίσαμε στη θέση αυτή, στη δυτική άκρη του Πρωνός, τη δεξαμενή ύδρευσης του χωριού.
Στον ναό των Ταξιαρχών υπήρχε ο ναός της Δήμητρας, πιο πέρα, στο κτήριο της σημερινής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η στοά της Ηχούς που είχε σχέση με τον κάτω κόσμο. Εδώ έχουμε και σημαντικότατα αρχαιολογικά ίχνη.
Η Ερμιόνη είναι ένα από τα μέρη που κατά την αρχαιότητα πίστευαν ότι έγινε το μεγάλο χάσμα που κατάπιε την Περσεφόνη προς τον κάτω κόσμο. Και έμεινε εκεί, γιατί έφαγε σπόρους ροδιού. Και η γιορτή της Δήμητρας και της Κόρης στην Ερμιόνη ήταν διάσημη σε όλον τον ελλαδικό χώρο.
Σε αρχαία κοσμήματα, μάλιστα από την Γεωμετρική Περίοδο, που έχουν βρεθεί στην Ερμιόνη, μικρά ρόδια μπρούτζινα κοσμούν τις άκρες των κοσμημάτων.
Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο, ότι δεν είναι δυνατόν να μην έπαιζαν στην Ερμιόνη

Η Ροδιά μέσα από τα Αρχαία κείμεναΤου Γιάννη Λακούτση
(Αναδημοσίευση)

«Τα χείλη σου σαν το κόκκινο σιρίτι και η λαλιά σου ωραία.

Κάθε παρειά σου, πίσω από τη διάφανη καλύπτρα του προσώπου σου,

μοιάζει με ροδαλό ήμισυ τμήμα ροδιού».

                        ( Άσμα Ασμάτων Δ 3).Στη Βίβλο αναφέρεται συχνά η ροδιά και παρομοιάζεται με τη γυναικεία ομορφιά. Οι σπόροι της συμβολίζουν γονιμότητα και ο κόκκινος χυμός της, το νέκταρ της αγάπης.

Οι μύθοι γύρω από τη ροδιά είναι ατελείωτοι, καθώς τόσο το δένδρο όσο και οι καρποί ήταν αφιερωμένα στην Αφροδίτη, στη  Περσεφόνη στη Δήμητρα, στην Αθηνά και στην Ήρα. Η Αφροδίτη σύνδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Η Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας, κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι. Στο ναό της Ήρας στο Άργος, ο Παυσανίας θαύμασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς που κρατούσε στο χέρι της ένα ρόδι.

« Το άγαλμα της Ήρας την παριστάνει να κάθεται σε θρόνο. Είναι μεγάλο σε μέγεθος, φτιαγμένο από χρυσό ελεφαντόδοντο, έργο του Πολυκλείτου, Φοράει στεφάνι που πάνω έχει ανάγλυφες παραστάσεις των Χαρίτων και των Ωρών. Στο ένα χέρι κρατάει καρπό ροδιάς και στο άλλο, σκήπτρο. Τα σχετικά με το ρόδι, επειδή είναι πολύ απόρρητα, δεν θα τ’ αναφέρω.» ( Παυσανία Κορινθιακά 17.4).Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει τη ροδιά με τον Ωρίωνα,

για ακόμα λιγότερη πλαστικούρα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη Δημάρχου Ερμιονίδας στα Κ.Δ.Α.Π.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, επισκέφθηκε σήμερα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) στο Κρανίδι, στην Ερμιόνη και στο Πορτοχέλι.
Συνομίλησε με όλους τους εκπαιδευτικούς και παρακολούθησε τις δραστηριότητες των Κ.Δ.Α.Π..
Παράλληλα, ενημερώθηκε για την στήριξη και την καθοριστική συνδρομή αυτού του Προγράμματος από το Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, που αποτελεί και τον αποκλειστικό διαχειριστή του.
Δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη στήριξη των εκπαιδευτικών των Κ.Δ.Α.Π. και ζήτησε την ενίσχυση των δραστηριοτήτων, ώστε η συμμετοχή παιδιών στο Πρόγραμμα να αυξάνεται διαρκώς.

Γραφείο Δημάρχου

Πρωινή στροφήστην Ερμιόνη.

αζμπέτε...!

Νοταράς Γεώργιος : Ανοιχτή επιστολή

Προς: Κον  Ιωσήφ  Γανώση                                                                                   Πρόεδρο της Κοινότητος Ερμιόνης                                               


Κ, Πρόεδρε έχω καταθέσει στέφανα εις το Ηρώων της Ερμιόνης, ως μαθητής, ως πρόσκοπος , και ως εκπρόσωπος αθλητικών σωματείων.  Όπως και σε αυτή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με Εθνική υπερηφάνεια θα ανταποκρινόμουν στην πρόσκληση σου, ως ευγνώμων ανώνυμος πολίτης της Ερμιόνης, να καταθέσω ένα λουλούδι στους αναφερόμενους στον τύμβο των Ηρώων, συμπεριλαμβανομένων και των κάτωθι: 1)  Προκοπιου Γεώργιο 2) Παπαμιχαήλ  Μιχαήλ 3) Μπατζάβελα Πανωραία και των αντιστασιακών της περιόδου 1941/1944,  εάν εσείς και η προκάτοχοι σας  είχατε τιμήσει τον όρκο σας να τηρείτε το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.    <Υπάρχει Καιρός>
Νοταράς  Γεώργιος       

http://oalivanistos.blogspot.com/   

Τάσος Λάμπρου Δελτίο τύπου

Κρανίδι 02/10/2019
Προς
Προέδρους Κοινοτήτων
Δήμου Ερμιονίδας
Κοινοποίηση
Γραφείο Δημάρχου
κ. Γ. Γεωργόπουλου

Θέμα : Οι ευχές μας και το αίτημα για διαβίβαση προσκλήσεων των Συμβουλίων σας

Στα πλαίσια της έναρξης της νέας δημοτικής περιόδου επικοινωνώ μαζί σας για να ευχηθώ για μια ακόμη φορά να έχουμε μια δημιουργική δημοτική περίοδο προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας , να φανούμε χρήσιμοι στους δημότες μας και να υπηρετήσουμε το γενικό συμφέρον των ανθρώπων του τόπου μας.
Θα ήθελα να υποβάλλω το αίτημά μου να μας διαβιβάζετε τις προσκλήσεις των Συμβουλίων σας στην δημοτική  μας παράταξη για να μπορούμε να έχουμε συμμετοχή στις συνεδριάσεις σας. Το αίτημα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων και της συμμετοχής σε αυτές μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται από τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και στα προγράμματα λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με τις πρόσφατες νέες κυβερνητικές τροποποιήσεις και το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Αξίζει να επισημάνω τρεις βασικούς στόχους της παράταξής μας,όπως είχαν διατυπωθεί κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο
Α) σεβασμός των αποφάσεων των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου μας για τα σημαντικά τοπικά θέματα των Κοινοτήτων σας
Β) ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των Συμβουλίων σας με ουσιαστικές συνεδριάσεις και με έκδοση αποφάσεων που θα διαβιβάζονται στα όργανα διοίκησης του Δήμου (Δήμαρχο-Δημοτικό Συμβούλιο-Οικονομική Επιτροπή-Επιτροπή ποιότητας ζωής) . Η ουσιαστική αναβάθμιση σχετίζεται με την συλλογική λειτουργία, με καταγραφή όλων των απόψεων, με τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών και φυσικά με τήρηση κάθε νόμιμης διαδικασίας.
Γ) ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο των Κοινοτήτων, αυτές που προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με τις τελευταίες τροποποιήσεις καθώς και τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί η καλή συνεργασία και ο συντονισμός  όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων του Δήμου μας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος προς όφελος των δημοτών μας.
Σας καλώ να μας διαβιβάζεται τις προσκλήσεις των Συνεδριάσεων των Συμβουλίων σας στις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις prosyer@hotmail.com και anastaslamprou@gmail.com και τόσο εγώ προσωπικά όσο άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου – εκπρόσωποι της παράταξής μας θα παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις σας, θα παρακολουθούν προσεκτικά τις τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών του συμβουλίου της κοινότητας και θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης  με διατύπωση ερωτήσεων και της τοποθέτηση πριν την τελική λήψη της απόφασης.
Η παρέμβαση μου αυτή σχετίζεται με την αναγκαιότητα ουσιαστικής αναβάθμισης των Συμβουλίων των Κοινοτήτων σας και με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τον πρώτο  μήνα της παρούσης δημοτικής περιόδου να μην έχει εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός κανόνας τήρησης της δημοσιότητας πριν και μετά την συνεδρίαση σε ορισμένες συνεδριάσεις των Συμβουλίων των συγκεκριμένων Κοινοτήτων του Δήμου μας.
Ευχαριστώ για την αναμενόμενη ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση
Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Κοινότητα Ερμιόνης:Σχετικά με την κατάθεση στεφάνων


σε άλλες ειδήσεις...

Η απέλαση της Sharareh Khademi στο Ιράν σημαίνει θάνατο | ARTI NEWSαααχ

άλλη μιάν είδηση για σοσιαλομιντιακή κατανάλωση,
αφορμή για κάθε ευχή και κατάρα καναπεδοτραφών, 
που θα πάει -ουσιαστικά- αδιάβαστη... (και αυτή)

πότε θα κάνει ξαστεριά;
και ποιοι θα ξημερώσουμε;

τρικυμία εν κρανίω
Έλλη Βασιλάκη

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


              Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης , εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Κο Φασιλή Πάρη για την ευγενική προσφορά του προς τον Σύλλογο μας.
              Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης , είναι μη κερδοσκοπικός φορέας πολιτισμού και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά. Τα έσοδα του είναι οι συνδρομές των μελών του τα δίδακτρα των μαθημάτων που προσφέρει και οι χορηγίες των φίλων του.  Γι αυτό και κάθε ενίσχυση , όπως αυτή του Κου Πάρη Φασιλή είναι πολύτιμη για να μπορέσει ο Σύλλογος να συνεχίζει την κοινωνική και πολιτιστική του δράση.

Τον Ευχαριστούμε Θερμά

Το ΔΣ του ΜΣΕ

1940-1947 Ελαιοκομικές δραστηριότητες στην Ερμιόνη


Βιβή Σκούρτη 

Τον καιρό που έγινε ανακαίνιση στο σπίτι του Χρυσοχόου Δημήτρη  Νάκου πετάχτηκαν στα σκουπίδια πολλά πράγματα και κατά τη γνώμη μου άκρως χρήσιμα, που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το Λαογραφικό μας Μουσείο. Έτυχε να περνώ από εκεί και καθώς είναι πια γνωστό σε όλους η αγάπη μου στην περίσωση παλαιών πραγμάτων, μέσα από τα πεταμένα ανέσυρα ένα τετράδιο. 

Παραθέτω κάποιες σελίδες του που αφορούν τις ελαιοκομικές δραστηριότητες της οικογένειας που ως γνωστόν ήταν ιδιοκτήτες αμπελιών και ελαιώνων.
Μερικές δικές μου υποσημειώσεις, αν και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τον μελετητή.


Οκτώβρης και Δεκέμβρης 1940: συλλέγουνστο Μαυρονίση και στου πατέρα η Ελευθερία και ο Τζίμης. Δεν εργάζονται στις γιορτές των Ταξιαρχών, Αγ. Σπυρίδωνα , Αγ. Νικολάου και τα Χριστούγεννα.  Εκτός από ελαιοπαραγωγοί αγοράζουν λάδι και από άλλους. Η οκά τιμάται 6, 500 δραχμές.
1945-46

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Κοινότητα Ερμιόνης ανακοινώσειςτου κόσμου τα βιβλία

Το δημοφιλέστερο βιβλίο σε κάθε χώρα του κόσμου

Το  περιοδικό Lifo, δημοσίευσε πρόσφατα την αναλυτική λίστα ενός χάρτη ο οποίος τους προηγούμενους μήνες έκανε πάταγο. Ο χάρτης δείχνει το δημοφιλέστερο βιβλίο κάθε χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι σχετικό και τα κριτήρια αξιολόγησης είναι υποκειμενικά, καθώς ο χάρτης δεν δημιουργήθηκε από κάποια επιτροπή, ούτε αναδείχτηκε από τα «αγαπημένα του κοινού». Δημιουργήθηκε από έναν χρήστη του κοινωνικού δικτύου Reddit.
Παρόλα αυτά τα όσα έχει να μας πει είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Κρίμα μόνο που -όπως επισημαίνει και ο αρθρογράφος του Lifo Γιώργος Καρακασίδης– απουσιάζουν οι χώρες τις Αφρικής.


Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη

ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Ο άνθρωπος άμεσα εξαρτημένος από τη φύση και τον κύκλο της βλάστησης, στάθηκε με σεβασμό και δέος απέναντι στη Γη και την αστείρευτη αναπαραγωγική της ικανότητα• Τη λάτρεψε ως Θεά.
Ελιά, δύναμη και αξία. Ελιά  πηγή ζωής για την Ελλάδα, δώρο της φύσης, των Θεών σύμφωνα με το μύθο που συνοδεύει το δέντρο της ελιάς.
Ο μύθος αναφέρει τον Ποσειδώνα να ερίζει με την Αθηνά (Γλαυκώπις)προστάτιδα της Ακρόπολης των Αθηνών, για την κηδεμονία της Αθήνας, με νικήτρια τη Θεά της σοφίας που έδωσε το μοναδικό δώρο στους Αθηναίους πολίτες, το δέντρο της ελιάς.
Από τότε ο κλάδος ελαίας συμβολίζει τη δύναμη της ζωής και της ειρήνης. Στη μινωική λατρεία υπήρξε το κατ’ εξοχήν ιερό δέντρο.
Αιωνόβια, αειθαλής, με ρωμαλέο κορμό και κλώνους που γεμίζουν καρπούς κάθε χρόνο, προσφέροντας τα πολύτιμα προϊόντα της στον άνθρωπο και την επιβίωσή του• τις ελιές, το λάδι, τα ξύλα της.

Λάδι ελιάς, το ελιξίριο της ευζωίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική τροφή, μυστικό ελιξίριο της καλής υγείας, πολύτιμο προϊόν της ελληνικής φύσης και η βάση της μεσογειακής διατροφής.