Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

«Η ομηρική Μικρά Ασία και τα χεττιτικά τεκμήρια» Διάλεξη διαδικτυακή

 


Καθώς το 2022 είναι έτος μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας θα προσφέρουν διαδικτυακά σειρά 10 διαλέξεων για την ιστορική και πολιτισμική παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, από την αρχαιότητα ως το 1922.

10 διαδικτυακές διαλέξεις μέσα στο 2022

Οι διαλέξεις θα γίνονται διαδικτυακά ανά μήνα (εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) και απευθύνονται σε κάθε φιλίστορα. Δεν απαιτείται προεγγραφή και δεν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

α) «Η ομηρική Μικρά Ασία και τα χεττιτικά τεκμήρια»

Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας της Ανατολικής Μεσογείου

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022, 6 μ.μ.

Παρακολουθήστε τη διάλεξη

Για να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, συνιστούμε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Cisco Webex στη συσκευή σας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

 Κρανίδι, 27.01.2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Απόφαση Δ.Σ. 04/2022 (ΑΔΑ: ΩΤΣΓΩΡΡ-ΒΟ4)

Για την παύση της λειτουργίας του μοναδικού καταστήματος της Τράπεζας Eurobank σε ολόκληρη την Ερμιονίδα.

Ενημερωθήκαμε λίαν προσφάτως, σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Eurobank, ότι πρόκειται να κλείσουν 25 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό κατάστημα της Eurobank που εδρεύει στο Κρανίδι και εξυπηρετεί ολόκληρο τον Δήμο Ερμιονίδας.

Ήδη από καιρό διαφαίνεται η διάθεση της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα και τα γεωγραφικά της διαμερίσματα, ωστόσο στην περίπτωση της Ερμιονίδας, δεν πρόκειται απλά για συρρίκνωση ή μείωση των τραπεζικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, δημότες και επισκέπτες της, αλλά για πλήρη εγκατάλειψη της επαρχίας μας, ενός Δήμου μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, με πληθυσμό περίπου 13.500 κατοίκων, με πλούσια τουριστική ανάπτυξη και εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις, αλλά και  αγροτική οικονομία με τοπικούς αγροτοκτηνοτροφικούς παραγωγικούς πόρους.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Απόφαση δημάρχου Ερμιονίδας για τη λειτουργία των σχολείων στην Ερμιονίδα

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Μελίνας Μερκούρη 11 Τ.Κ.: 213 00 Κρανίδι

Τηλ: 2754-360028

E-mail: m.ermionidas@gmail.com

Κρανίδι, 26.01.2022 Αρ. πρωτ.: 523

 ΘΕΜΑ : Καθυστέρηση της ώρας έναρξης των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ερμιονίδας, λόγω παγετού.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας

Έχοντας υπόψη :

1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 και του άρθρου 94 παρ. 4 εδ. 27 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ87Α’).

2. Την υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.3608/2022/21.01.2022 απόφαση (ΦΕΚ 155 Β ́/21.01.2022) : Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 24.01.2022 ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα 31.01.2022 και ώρα 6:00,

3. Το γεγονός ότι λόγω χαμηλών θερμοκρασιών (παγετός), η μετακίνηση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών καθίσταται επικίνδυνη.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 η ώρα έναρξης των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας, ορίζεται στις 10:00 π.μ., λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (παγετός).

 Κοιν. :

1. Δ/νση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αργολίδας 2. Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αργολίδας 3. Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας

4. Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας

5. ΚΤΕΛ Αργολίδας

Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Με την "Ελπίδα" στο Ηλιόκατρο

 Η ΔΕΗ και οι νέοι Πάροχοι ρεύματος ως "εισπράκτορες" των Δήμων . Του Βασίλη Γκάτσου

 


Αλλάζουν οι καιροί. 

Υποχρέωση είσπραξης των Δημοτικών τελών είχαν πάντα οι Κοινότητες και οι Δήμοι (όπως κάνουν με τα τέλη νερού).
Αλλά επειδή δεν είχαν τα μέσα, κυρίως όμως είχαν το φόβο ότι λίγοι θα ήσαν συνεπείς, το Κράτος ανέθεσε, διαβαζε υποχρέωσε, την παλιά ΔΕΗ, που ήταν τότε το ισχυρότερο κρατικό μονοπώλιο, να γίνει αυτή εισπράκτορας και να τα αποδίδει στο Δήμο. Και επειδή υπήρχε ο φόβος της διακοπής ρεύματος, και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα να πληρώνεις μόνο το ρεύμα, πληρώνουμε όλοι αδιαμαρτύρητα μέχρι σήμερα.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Η ΔΕΗ άλλαξε, νέες ιδιωτικές εταιρείες παρέχουν ρεύμα. Καμία υποχρέωση δεν έχουν να γίνονται εισπρακτορες των Δήμων. Ούτε η ΔΕΗ.
Οι Δήμοι πρέπει να εισπράττουν τα Δημοτικά Τέλη, όπως κάνουν με το νερό. Άντε όμως να βρεις διευθύνσεις ιδιοκτητών, δεδομένου ότι δεν ταυτίζονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΕΡ, αφού χιλιάδες εξοχικά πληρώνουν δημοτικά τέλη, αλλά δεν έχουν παροχή νερού, αλλά μόνο ρεύματος. Χώρια που σε πολλά σπίτια υπάρχουν συνιδιοκτήτες και ο λογαριασμός ΔΕΗ πάει, από παράδοση και συνήθεια σε έναν και ας τα βρουν οι ιδιοκτήτες μεταξύ τους. (Τα δημοτικά τέλη βγαίνουν κατά ακίνητο και όχι κατά ποσοστό ιδιοκτησίας).
Σήμερα έχουμε ψηφιακή εποχή ....... Πιερακάκη και υπάρχει λύση:
Κάθε σπίτι είναι γραμμένο στο κτηματολόγιο. Κάθε πολίτης στο Ε2 της Εφορίας δηλώνει το ακίνητό του, πού αυτό βρίσκεται, δηλώνει το ποσοστό και το είδος ιδιοκτησίας του και υποχρεωτικά τον αριθμό ρολογιού ρεύματος.
Άρα με ένα κλικ ο κύριος Πιερακάκης μπορεί να δίνει στον Δήμο μας και κατ' έτος:

1). Τους ιδιοκτήτες ενός ακινήτου με τις διευθύνσεις τους από το Ε2 και Ε1 της Εφορίας και τον καθένα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας.
2) τον αριθμό του ρολογιού ρεύματος του ακινήτου.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Χιών άπλετος εκάλυψεν τας Αθήνας. Του Γιάννη Λακούτση

 


Χιών άπλετος εκάλυψεν τας Αθήνας.

 

Καθώς το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Αττική και το κέντρο της Αθήνας λευκοντύνεται. Ο μεγαλύτερος χιονιάς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, όλων των εποχών, ενέσκηψε το χειμώνα του 1934, όταν στο κέντρο της Αθήνας το θερμόμετρο έδειξε -7,9 βαθμούς και έκαναν την εμφάνισή τους χιονοδρόμοι« Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον, εσημείωσε ρεκόρ ανώτερο κάθε προηγούμενου. Εις το Ζάπειονεπι παραδείγματι, εσημειώθη τα χαράγματα θερμοκρασία 7,9 υπό το μηδέν, καταριφθέντος κατά ένα βαθμόν του προηγούμενου ρεκόρ που εσημειώθη το 1880. Πιο μεγάλη γραφικότητα προσέδωσαν οι χιονοδρόμοι. Στους κατηφορικούς δρόμους της Ακροπόλεως, στο Ζάππειο και στο Στάδιο, που ενεφανίσθησαν  έδιναν μίαν πρωτοφανή όψιν, ντυμένοι με μονοκόμματες φόρμες με κούκους, με γάντια ψηλά ως τους αγκώνες και τα σκι στα πόδια.» (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 16,17 Φεβρ. 1934).

Και το απαραίτητο στιχούργημααπό την εφημ. ΔΙΟΓΕΝΗΣ του 1874. 

Εις την ερωμένην μου εν καιρώ χιόνος.

Βλέπεις, οι δρόμοι άσπρισαν απ’ τα πολλά τα χιόνια  

και όλοι τρελλαθήκανε εφέτος απ’ το κρύο

και συ εις τα μεγάλα σου εκλείστηκες σαλόνια

και δε σε είδα τρείς αυγαίς να πας εις το σχολείο

Εσέ κρεββάτια μαλακά και παχουλά κοιμάσαι

και το κορμί σου το λυγνό στην παγωνιά δεν κρυώνει, 

μα άραγε στον ύπνο σου και ‘ μένανε θυμάσαι,

που κακαρώνω, μάτια μου, και λυώνω σαν το χιόνι;

Τρείς πρωιναίς στερήθηκα τα μαγικά σου μάτια

κατάλαβες, ντουντούκα μου; τρείς πρωιναίς δεν σ’είδα

τρείς πρωιναίς δεν μου ‘καμες τα τόσα σου γινάτια

και τώρα εις το σπίτι σου γυρνώ σαν νυκτερίδα.

Πάρα πολύ κουράστηκα…έβγα περδίκι έξω

και ρίξε μου και συ χιονιαίς, παίξε και συ μαζί μου

κι εγώ ξεφτέρι θα γενώ, στα χιόνια θε να τρέξω,

Αχ, έβγα, έβγα πια σκληρή κι εβράχνιασ’ η φωνή μου.

Ναι! Κτύπα με με τις χιονιαίς…το σώμα μου δεν κρυώνει.

Έχω φωτιά ερωτική μεγάλη μες τα στήθια

κι όποιος στα στήθη έχει φωτιά ποτέ του δεν παγώνει.

Αυτό δεν είναι ψέματα, είναι σωστή αλήθεια.

Ξέρεις τα χιόνια τι δηλούν, μελαχρινή θεά μου;

σημαίνουν πως ογρήγορα εγώ θα γίνω γέρος,

εσύ θα κάμης γρήγορα ν’ ασπρίσουν τα μαλλιά μου.

Αχ! έβγα και με ζούρλανε ο εδικός σου έρως. Γιάννης Λακούτσης                                                                              

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2021. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.


 Κρανίδι, 24.01.2022

Ανακοίνωση

Απογραφή Πληθυσμού 2021. Όσοι δεν έχουν απογραφεί ακόμη, μπορούν να απογραφούν ως εξής:

Α. Ηλεκτρονική Απογραφή / Αυτοαπογραφή 

Μέσω της πλατφόρμας https://gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα ή μέσω αναζήτησης  Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 – Gov.gr

Για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή είναι απαραίτητος ο μοναδικός «Κωδικός Απογραφής» της κατοικίας/νοικοκυριού σας. Εάν δεν έχετε τον κωδικό, παρακαλούμε στείλτε e-mail με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση :  nafpio@statistics.gr

Β. Φυσική απογραφή / Πόρτα-Πόρτα

Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά, εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!


 Τζένη Ντεστάκου 

Γι’ αυτό λέω ότι είμαστε όλοι μας αστρόσκονη

 


Γνώστης των μυστικών του σύμπαντος ο διακεκριμένος ερευνητής και συγγραφέας Διονύσης Σιμόπουλος, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το πρόσφατο πέρασμα του αστεροειδή με την ονομασία «7482», υπογραμμίζοντας ότι «η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να μας προστατεύει αρκετά από την εισβολή αντικειμένων με διάμετρο μέχρι 50 μέτρα». Σύμφωνα με την άποψη, που διατυπώνει ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ενδεχομένως, σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, όταν ο Ηλιος θα αρχίσει να εκπέμπει περισσότερη ενέργεια, «θα πρέπει να φύγουμε για κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε». Δεν παραλείπει να επισημάνει, ωστόσο, ότι «πρέπει στο μεταξύ να κρατήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κανενός είδους ταξίδι, αν έχουμε ήδη «τινάξει» στον αέρα τον πλανήτη και τον πολιτισμό μας».

 

Εκτεθειμένη στους κινδύνους του σύμπαντος η Γη από καταβολής κόσμου;

Δεν θα έλεγα εκτεθειμένη γενικά στους κινδύνους του σύμπαντος, αλλά της γειτονιάς μας. Σκεφτείτε πως οτιδήποτε υπήρξε ή υπάρχει σήμερα στο σύμπαν γεννήθηκε κι εξελίχτηκε μέσα σ’ αυτό.Το ίδιο και η Γη μας, έστω κι αν ο πλανήτης μας δεν είναι παρά ένα ελαχιστότατοκομμάτι ενός σύμπαντος που αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες, με συνολικά τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άστρα και πλανήτες, ενώ έχουμε επί πλέον και τεράστιες ποσότητες νεφελωμάτων αερίων και σκόνης στα οποία γεννιόνται ή θα γεννηθούν στο μέλλον νέα άστρα και νέοι πλανήτες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε επίσης και δύο ακόμη παράξενα συστατικά για τα οποία, ενώ βλέπουμε την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον τους, δεν γνωρίζουμε από τι ακριβώς αποτελούνται. Πρόκειται γι’ αυτά που ονομάζουμε «σκοτεινή ύλη», που αποτελεί το 27% του σύμπαντος, και «σκοτεινή ενέργεια, που αποτελεί το 68% των συστατικών του. Η Γη μας γεννήθηκε κι εξελίχτηκεμέσα σ’ αυτόν τον «κόσμο τον μικρό τον μέγα» πριν από πέντε περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε ακόμη κι ο πλανήτης μας, αυτός ο ελάχιστος κόκκος σκόνης, συμμετέχει κι αυτός αναγκαστικά σε οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτό, άρα και στους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν στη γειτονιά μας.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για μια ακόμη φορά, με την τροχιά τεράστιου αστεροειδούς να προκαλεί παγκόσμια αναστάτωση. Αβάσιμοι οι φόβοι, που εκφράζονται; 


Η συνέχεια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

«Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Ερμιονίδας, λόγω της πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ»

 


Κρανίδι, 23.01.2022

Ανακοίνωση

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί όλη η χώρα, εν αναμονή της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού λόγω της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ», σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 9087/20.01.2022 κατεπείγον έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο : «Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Ιδιαίτερο Προειδοποιητικό Σήμα», και σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 3582/20.01.2022 εγγράφου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Πέτσα, «περί ετοιμότητας μηχανισμών και υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας»,

….

 


via @diadromesdiadromes  · Κοινότητα

Έλλη Βασιλάκη