Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Art-Athina 2017: δώδεκα ενότητες, πενηντα έξι γκαλερί

Δώδεκα ενότητες συνθέτουν το φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina 2017 με την συμμετοχή πενήντα έξι γκαλερί-43 από την Ελλάδα και 13 από το εξωτερικό. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 26 Μαΐου στο TaeΚwonDo Παλαιού Φαλήρου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου και έχει την σφραγίδα της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Στο νέο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στο βίντεο και την περφόρμανς, το ντιζάιν και την ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, αλλά και την ιστορία της διοργάνωσης, που θεμελίωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) το 1993. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς κι ένα πλούσιο VIP πρόγραμμα απευθυνόμενο σε συλλέκτες.

Είμαστε αυτοί που επέζησαν

Η ταινία μικρού μήκους ‘Είμαστε αυτοί που επέζησαν’ είναι μία εικαστική παρουσίαση του δράματος, που βίωσαν τα θύματα και οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι μαρτυρίες των επιζησάντων είναι η αδιάψευστη απόδειξη της ιστορικής πραγματικότητας. Οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής έχοντας για αιώνες ζήσει μεγαλουργώντας στις πατρογονικές τους εστίες Γενοκτονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, στα πλαίσια της πολιτικής του Παντουρκισμού του Μουσταφά Κεμάλ.

Δηλαδή να μη γίνει τίποτα .......

"ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ:   Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα και πάντοτε σύμφωνα με τη μελέτη και τις εισηγήσεις - γνωμοδοτήσεις αρμοδίων και ειδικών πρέπει να μπουν οι βάσεις και να διερευνηθούν όλες οι δυνατές παράμετροι για την υλοποίηση του έργου. Η μελέτη και οι μακέτες είναι μόνο η αρχή."ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στο κτήριο του ΟΤΕ και πολύ κοντά της ήταν και δεύτερη, αλλά σφηνωμένη κάτω από διπλανό σπίτι, η οποία δεν ανασύρθηκε. Άρα πρόκειται για θέση ταφής επιφανών Ρωμαίων Πολιτών και η μόνη σωστή θέση της αναστήλωσης της ρωμαϊκής σαρκοφάγου είναι αυτή που ορίζει η απόφαση του ΔΣ και καμιά άλλη, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Από τη στιγμή που παραχωρείται ο χώρος και βρεθεί χρηματοδότηση, η αναστήλωση είναι αποκλειστική δουλειά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι μελέτες και οι μακέτες σχετίζονται μόνον με την αρχιτεκτονική του χώρου και όχι με την αναστήλωση.
Το να μιλάμε πάλι για εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις  μη κατονομαζόμενων αρμοδίων και ειδικών, για διερεύνηση όλων των δυνατών παραμέτρων, προφανώς θέλουμε την διαιώνιση της ήδη προηγηθείσης γραφειοκρατίας.

Πρόταση: Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ενεργήσετε επίσης, ώστε το ΔΣ του Δήμου μας να πάρει απόφαση για τη συνέχιση των ανασκαφών στον ναό της Δήμητρας Χθονίας και για την ανάδειξή του.

Βασίλης Γκάτσος

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ)

ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ)
 ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ,
ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ : Το Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο Ερμιόνης, βρέθηκε το 1988 και 1990 σε τμήματα κατά τις ανασκαφές που έγιναν στο οικόπεδο ΟΤΕ Ερμιόνης. Το 2003 έγινε μια μελέτη η οποία όμως δεν προχώρησε διότι στερούνταν αναστηλωτικού μέρους. Το μνημείο τοποθετήθηκε μπροστά από το τότε Κοινοτικό κατάστημα Ερμιόνης και νυν Λιμεναρχείου. 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ :   “Επιλογή χώρου τοποθέτησης της Ρωμαϊκής σαρκοφάγου που βρίσκεται μπροστά από το Λιμεναρχείο Ερμιόνης” 

λες;...!


'Ελλη Βασιλάκη

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

SITE ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Δήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου


Σύμφωνα με την απόφαση ΑΔΑ: 7Ρ4ΕΟΛΤΞ-ΚΛΗ του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας, και την απόφαση ΑΔΑ: 7ΔΣ4ΩΡΡ-ΨΞΤ του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιονίδας έγινε αποδεκτή η δωρεά του Έκτορα Γκάτσου για τη Δημιουργία, Λειτουργία και Συντήρηση του site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης - Απόστολος Γκάτσος.
Κύρια αποστολή του site η δημιουργία και προβολή αρχείων πολιτισμικού περιεχομένου που αφορούν την Ερμιόνη που θα περιέχουν παλαιά έγγραφα ιστορικού, αρχαιολογικού, κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, τεχνολογικού ενδιαφέροντος και παλαιές φωτογραφίες.
Το site είναι ήδη στο Διαδίκτυο με νέα διεύθυνση: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ.ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


Κρανίδι 19/05/2017
Προς :
  • Δήμο Ερμιονίδας
Γραφείο Δημάρχου
κ. Δ. Σφυρή
Κοινοποίηση
- Εφορεία Αρχαιοτήτων
Αργολίδας
κ. Δρ. Αλκηστις Παπαδημητρίου 

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ
Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αρχαία Ερμιόνη : Ένα αστικό τοπίο και οι άνθρωποι του» που συνδιοργανώθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Κ. Δήμαρχε
Σας προτείνω να αναλάβετε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας να συνδιοργανώστε μια αντίστοιχη ημερίδα με το ίδιο θέμα και στην Ερμιόνη.
Είναι πολύ σημαντικό στον τόπο μας, στην Ερμιόνη να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη επιστημονική εργασία και να έχουμε όλοι εμείς την μεγάλη ικανοποίηση από την διοργάνωση αυτής της ημερίδας .
Οι δημότες του Δήμου αλλά και οι φίλοι , επισκέπτες της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας θα έχουν την μεγάλη χαρά να ενημερωθούν , να παρακολουθήσουν μια τόσο σημαντική επιστημονική ημερίδα.
Αναμένω από εσάς τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες και πιστεύω ότι η επιστημονική αρχαιολογική κοινότητα θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας και με την συμβολή όλων, να διοργανώσουμε μέσα στους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες μια ημερίδα στην Ερμιόνη που θα συμβάλει στην «κοινωνικοποίηση της γνώσης και της ιστορίας» σε όλους μας.Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

"Σας σκοτώνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου": Ανοιχτή επιστολή στους Έλληνες | Του Peter Koenig

"Σας σκοτώνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου": Ανοιχτή επιστολή στους Έλληνες | Του Peter Koenig
Να σηκώσουν το ανάστημά τους και να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης καλεί τους έλληνες ο διάσημος οικονομολόγος Peter Koenig.
"Μην πιστέψετε πολιτικούς και μίντια!
Βγείτε από αυτόν τον εγκληματικό οργανισμό που ονομάζεται Ε.Ε., από αυτό το δυτικό απατηλό νομισματικό σύστημα, πνίγεστε μέχρι θανάτου."
Το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για «σκλαβιά» και «ταπείνωση» του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι βιώνει καταστάσεις που παραπέμπουν μόνο σε μια χώρα η οποία έχει ηττηθεί σε πόλεμο και καλείται να πληρώσει το τίμημα της ήττας της.
Στην προκειμένη περίπτωση ο δυνάστης της είναι μια οικονομική ελίτ, ένα αρπακτικό - όπως αναφέρει - που αυτοαποκαλείται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην επιστολή του καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τους

2-5/6/2017 Τριήμερη εξόρμηση στο Πήλιο και στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας

http://fysiolatriki.blogspot.gr/2017/05/2-562017-1.html


2-5/6/2017 Τριήμερη εξόρμηση στο Πήλιο και στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής ΤοξοβολίαςΕτοιμαστείτε για την εξόρμηση της χρονιάς στο μαγευτικό Πήλιο…
Η Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας, ο Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους και ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικών Τεχνών Ερμιονίδας σας προσκαλούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος  από 2/6 – 5/6/2017 στην Πορταριά Πηλίου και στις εγκαταστάσεις της Mountain Activities Pelion όπου θα διεξαχθεί το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας, και σε συνεργασία με την Mountain Activities Pelion έχουμε προγραμματίσει δράσεις σε όλο το τριήμερο, όπως αγώνες τοξοβολίας 3D target, πεζοπορία, ιππασία για παιδιά, flying fox, αναρρίχηση πίστας, διαλογισμός, tai chiQigong, παιδική yoga και πολλές άλλες εκπλήξεις όπως της πηλιορείτικης κουζίνας.
Σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εμπειρία και ν’ ανακαλύψουμε μυστικά για μια καλύτερη ζωή που μας κρύβουν το σώμα το μυαλό η ψυχή και η φύση…


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
Διαμονή
Υπάρχουν δυο επιλογές για διαμονή:

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αναστήλωση - αποκατάσταση Ρωμαϊκής Σαρκοφάγου στην Ερμιόνη


Επιτέλους!

Επιπλέον:

 Όταν βρέθηκε η σαρκοφάγος, ήταν συναρμολογημένη. Όχι απλά λίθοι επί λίθων στη σωστή τους θέση, αλλά είχε γίνει και η σύνδεση των λίθων με σιδερένιους συνδέσμους με έγχυση μολύβδου. Το μνημείο ως εκ τούτου δεν σηκώθηκε ατόφιο (όχι ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά λόγω κόστους). Προ τούτο " Το Κ.Α.Σ. ενέκρινε την αποσυναρμολόγηση των τμημάτων του Μνημείου".  Αυτό όμως έγινε με την κοπή των συνδέσμων με τροχό, όπως βλέπουμε στα μέλη του μνημείου που φυλάσσονται στο Μπίστι.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το αισθητικό μέρος και το αρχαιολογικό αλλά και το τεχνολογικό μέρος, δηλαδή οι σιδερένιοι σύνδεσμοι (καλλίτερα χαλύβδινοι) και ο μόλυβδος. Πρέπει τμήματά τους να σταλούν στο ΕΜΠ που έχει κατάλληλα εργαστήρια για να γίνει πλήρης ανάλυση των υλικών και του τρόπου κατασκευής των συνδέσμων.
Για τους συνδέσμους των λίθων έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες και ιδιαίτερα του Παρθενώνα. Τη μεγαλύτερη έρευνα των συνδέσμων του Παρθενώνα την υλοποιήσαμε στα εργαστήρια της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν όλους τους ειδικούς.

Είναι πολύ σημαντικό θέμα η αρχαία τεχνολογία υλικών και πρέπει στην όλη δαπάνη να προστεθεί ένα μικρό ποσό γι' αυτή την έρευνα. Μέχρι από ποια εργαστήρια και από ποιους τόπους προέρχονται τα μέταλλα, μπορεί να βρεθεί.

Και επειδή στη "βράση κολλάει το σίδερο" πάρτε αμέσως απόφαση για την επέκταση των ανασκαφών στον ναό της Δήμητρας Χθονίας. Αν δεν το κάνετε, δεν θα το συγχωρέσουν αυτό, οι νέες γενιές. Χρέος δικός μας είναι.

Χαίρομαι που κόποι του υπογράφοντος, για την προβολή και συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, επί 27 συναπτά έτη, δικαιώνονται. Ας μη περάσουν άλλα 27 για τον ναό της Χθονίας.

Βασίλης Γκάτσος

Χημικός, τ. Διευθυντής Ποιότητας και Περιβάλλοντος ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΕ

Αναστήλωση Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου ΕρμιόνηςΑναστήλωση Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας στην συνεδρίασή του στις 16-5-2017 απεδέχθη να παραλάβει την εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης, στερέωσης, χωροθέτησης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των Γ. Αντωνίου (αρχιτέκτονος μηχανικού) και Κ. Χατζηαντωνίου (πολιτικού μηχανικού), η οποία αφορούσε το Ταφικό Μνημείο Ερμιόνης. Επίσης απεδέχθη να παραχωρήσει τη χρήση μέρους του δημοτικού οικοπέδου, ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ στην Ερμιόνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) για την τοποθέτηση του αναστηλωμένου Μνημείου σύμφωνα με την μελέτη.

Η μελέτη των παραπάνω μηχανικών, η οποία ολοκληρώθηκε με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., εγκρίθηκε το 2015 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και το 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η επιλογή του οικοπέδου για την τοποθέτηση του Μνημείου προτάθηκε από την Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, κα Αλκηστη Παπαδημητρίου και ενεκρίθη από το Κ.Α.Σ. Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε διότι είναι πλησίον του σημείου εύρεσης του Μνημείου και απέναντι από το αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου τείχους της Ερμιόνης.

Το αναστηλωμένο Μνημείο θα έχει ύψος 4,40 m και θα καταλαμβάνει επιφάνεια 35 m2 επί του οικοπέδου. Θα

H Νύχτα των Μουσείων στο NαύπλιοΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H Νύχτα των Μουσείων στο Nαύπλιο

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2016 τα Μουσεία και οι χώροι Τέχνης της πόλης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων!

Η μεγάλη γιορτή των μουσείων τον Μάιο κάθε χρόνο έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη

Διεθνής Ημέρα Μουσείωνnetwork

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
** Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. 

ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΣ - ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΔήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου
Το μακρύ ταξίδι γευσιγνωσίας μεταξύ του Ελληνικού Γαστρονομικού Οδηγού εκ μέρους του Γ. Πίττα και της Ερμιονίδας με σκοπό και στόχο την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας της περιοχής κάνει στάση στην  αναμφισβήτητα, πιο διάσημη παραθαλάσσια ψαροταβέρνα του «Παπαδία» στο Πόρτο Χέλι, Ερμιονίδας. Ο χώρος της είναι καλόγουστος, αν και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο και το φαντακτερό που να την ξεχωρίζει από τα άλλα εστιατόρια. Αυτό που κάνει όμως την διαφορά, είναι το μενού και κυρίως η πελατεία της, αφού εδώ συχνάζει η αφρόκρεμα του jet set της ελληνικής Ριβιέρας, δηλαδή όλοι οι επώνυμοι, βασιλιάδες,

Ανακοίνωση Παναγιώτη ΦλωρήΚοιλάδα, 18-5-2017
Προς:
ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ κον ΣΦΥΡΗ,
ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. κον ΠΑΛΛΗ,
Σεβαστό Συμβούλιο Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Θέμα: Αποχέτευση Κοιλάδας

Η αποχέτευση της Κοιλάδας δεν είναι για πολιτική Αντιπαράθεσης.  Επιτέλους μετά από 12 χρόνια έγινε πράξη έργου η Λειτουργία της Αποχέτευσης στην Κοιλάδα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Δήμαρχο κον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΦΥΡΗ και όλους όσους συνέβαλαν στην περάτωση του έργου.
Όμως… Έτος 2017. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην ΕΛΛΑΔΑ, επιβάλουν χαράτσια και μειώσεις μισθών, ανεργία κ.λπ. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των ανθρώπων. Οι υποχρεώσεις μας έγιναν διακανονισμός ζωής. Θεωρούν επιτυχία της κυβέρνησης την Κάρτα Σίτισης «ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». ΝΤΡΟΠΗ.

ΝΟΕΡ :ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Εστιατόριο Γανώσης ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Δήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου
Το εστιατόριο Γανώσης, το πιο παλιό εστιατόριο της Ερμιονίδας, κι ένα από τα ιστορικότερα της Πελοποννήσου βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμιόνης και λειτουργεί από το 1918. Ένας αιώνας ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και συνάμα εξυπηρέτησης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών γιορτάζεται από τον Ιωσήφ Γανώση που βρίσκεται στο τιμόνι, ως εκπρόσωπος της 3ης γενιάς ιδιοκτητών. Έτσι στις μέρες μας, το διώροφο αρχοντικό που στεγάζει το εστιατόριο έχει στολιστεί με εντυπωσιακές επετειακές αφίσες που υπενθυμίζουν το γεγονός: «one family, one century, one tradition», «μια οικογένεια, ένας αιώνας, μια παράδοση».
Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινά το 1900 όταν ο παππούς Γιώργος Γανώσης σε εφηβική ηλικία έρχεται από την Εύβοια στην Ερμιόνη για να φτιάξει την τύχη του. Με τον καιρό γίνεται μάγειρας και η μεγάλη του στιγμή είναι –όπως λέγεται- όταν μαγειρεύει για τον Ελευθέριο Βενιζέλο!

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Η "ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ" ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥΤετάρτη 17 Μαϊου 2017
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ  Η «ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ» ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Στο ΔΣ της 16ης Μαϊου 2017 ήρθε προς συζήτηση το θέμα για τη συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή πεζογέφυρας Ηλιοκάστρου»  καθώς και του έργου: «Αποπεράτωση πεζογέφυρας Ηλιοκάστρου».Στην τοποθέτησή μου έκανα λόγο για την επικινδυνότητα και την αντιαισθητική εικόνα της «νέας γέφυρας» που κατασκεύασε ο Δήμος Ερμιονίδας στο Ηλιόκαστρο και παρέδωσε στην κυκλοφορία το Καλοκαίρι του 2016 επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά αφού έργα σαν αυτό χρησιμοποιούνται στην κατασκευή  µεγάλων έργων οδοποιίας και σε μεγάλα αστικά κέντρα και δεν έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία της περιοχής..

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΙΛΜΕ. Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του ΙΛΜΕ στις 15-5-2017
«Η Ερμιόνη μοιάζει αδύναμη  σήμερα να προβάλει το ένδοξο παρελθόν της»  μας είπε πρόσφατα η  έφορος αρχαιοτήτων κα Άλκηστις Παπαδημητρίου και τα λόγια της αυτά μας συγκλόνισαν. Στη νέα γενιά λοιπόν απευθύνεται πλέον η αισιοδοξία και η ελπίδα μας!
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης διδάσκονται συστηματικά κάθε χρόνο σελίδες από την τοπική μας ιστορία που συμπληρώνεται με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΙΛΜΕ. Στην Ε΄ τάξη λοιπόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, διδάχτηκε και εφέτος  η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή ιστορία. Ποια πολιτιστική κληρονομιά άφησε στην πόλη μας η εποχή αυτή; Τη γνωρίζουμε; Και πώς θα την αναδείξουμε;
Ελπίδα μας λοιπόν ότι τα σημερινά παιδιά θα δουν σε αξιοπρεπές βάθρο στημένη τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο που η δική μας αδυναμία την έχει εγκαταλείψει παραμελημένη σε μια γωνιά, εκεί  όπου την επισκεφθήκαμε, την περιγράψαμε και συζητήσαμε γι αυτήν.
Με προβολή φωτογραφιών  καθισμένοι στην αίθουσα του Μουσείου είδαμε τα απομεινάρια του ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΔΑΠ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΔΑΠ  - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


 Αγαπητές μητέρες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η προθεσμία παράδοσης της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπως και των δικαιολογητικών για την συμμετοχή των παιδιών σας στα προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), θα γίνεται έως και την 31η Μαΐου 2017, καθημερινά 9:00-13:00, στα γραφεία του κεντρικού Δημαρχείου, Μελίνας Μερκούρη 11, στο Κρανίδι και όσον αφορά στις μητέρες από Ερμιόνη, Θερμησία και Ηλιόκαστρο, η συλλογή των δικαιολογητικών θα γίνεται στα ΚΕΠ Ερμιόνης (υπόψη της κυρίας Ελευθερίου). Επισημαίνεται επίσης, ότι όσες μητέρες δεν έχουν κάνει την νέα Δήλωση Φόρου Εισοδήματος, θα δοθεί προθεσμία έως και τις 20ή Ιουνίου 2017 για την κατάθεση του νέου εκκαθαριστικού (2016).
Σε περίπτωση περαιτέρω παράτασης των ημερομηνιών θα υπάρχει εκ νέου ενημέρωση.


Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 2754 360 003 & 028-029

Αργυρίου Ελίνα & Πουλή Ελένη


Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης συμμετείχε στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Μενελαΐδια 2017'' στην Καρδίτσα.


Φωτογραφία του χρήστη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε ευγνώμονες που 16 μέλη από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης συντέλεσαν με τον δικό της τρόπο στη διεξαγωγή του Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Μενελαΐδια 2017'' & έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην άρτια διοργάνωση αυτού !!!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον εκπρόσωπο του Χορευτικος Ομιλος Καρδιτσας ''ΜΕΝΕΛΑΙΣ'' , τον κύριο Αποστόλης Ξυδιάς που μας προσκάλεσε στην πατρίδα του και μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με χορευτές & χορεύτριες απ' όλη την Ελλάδα !!!
Κατά την κρίση μας , τα κύρια συστατικά επιτυχίας του Φεστιβάλ ήταν το κέφι,η δύναμη και η αγάπη για τον ελληνικό /παραδοσιακό χορό που διακατείχε όλες τις χορευτικές ομάδες που πήραν μέρος !!!
Σας ευχαριστούμε πολύ :) #χοερ
Μετά τιμής ,
Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης


Ανακοίνωση Αντιπροέδρου ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ


Κρανίδι 15-05-2017

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Ως Αντιπρόεδρος του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. αλλά και μέλος του πρώην Δ.Σ. με Πρόεδρο την κα Αγγελική Αλεβίζου θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής: 
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας τον Ιούλιο του 2016 (132/2016) κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον αρμόδιο εισαγγελέα Ναυπλίου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τη μη έκδοση των λογαριασμών της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης για τα έτη 2012-2013-2014.
Μετά από κλήση μου ως μέλος της πρώην διοίκησης και ενώπιων των αρμοδίων κατέθεσα ενόρκως τα εξής:
«Μετά την απόφαση του Γεν. Γραμ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με αριθμ. πρωτ. 8838/1351/5-7-11 περί επέκτασης της περιοχής αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. σε όλη την διοικητική περιφέρεια του Δήμου

Βραβείο στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άργους για το ντοκιμαντέρ «Φύλο και χημικές ουσίες»

Βραβείο στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άργους για το ντοκιμαντέρ «Φύλο και χημικές ουσίες» (βίντεο)Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργάνωσαν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας video, «Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης συγχαίρουν τα σχολεία που συμμετείχαν στην κατηγορία για την αξιόλογη προσπάθειά τους και καταλήγουν στη βράβευση των εξής ταινιών:
Ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ ή τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ:
1ο βραβείο: «Φύλο και νερό», Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου
2ο βραβείο: «Φύλο και μεταφορές», 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης
3ο βραβείο: «Φύλο και χημικές ουσίες», 1ο ΕΠΑ.Λ. Άργους


Επίσης απονέμεται εύφημος μνεία στην ταινία: «Τα τέσσερα Φ», Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρόδου, για την ιδιαίτερη προσέγγιση και ανάπτυξη του θέματος.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό για το εξαιρετικό τους έργο.

 
argolikeseidhseis

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2017Επτά (7) χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής και τα πακέτα μέτρων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης διαδέχονται το ένα το άλλο, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες, προβάλλοντας πάντα την επιβολή αναγκαίων δήθεν μεταρρυθμίσεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. «φόρτωσε» στον Ελληνικό λαό ένα ακόμη δυσβάσταχτο μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά, υλοποιώντας με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ευρωπαϊκού και εγχώριου κεφαλαίου.

Τα μέτρα που προωθούνται, στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές περί συρρίκνωσης του χώρου, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που τυπικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ανοικτή επιστολή στον Τοπικό Σύμβουλο Κοιλάδας κ. Φλωρή


Δευτέρα 15/5/2017

Ανοικτή επιστολή στον Τοπικό Σύμβουλο Κοιλάδας κ. Φλωρή Γεώργιο με αφορμή την ανεξαρτητοποίησή του και υπενθύμιση των θέσεων της παράταξής μας.
Αγαπητέ Γιώργο, θέλω να σε ευχαριστήσω για την συνεργασία μας και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγώνα σου για το καλό της Κοιλάδας, από την θέση του ανεξάρτητου Τοπικού Συμβούλου.
Για το θέμα της Τιμολογιακής Πολιτικής για την αποχέτευση της Κοιλάδας, ουδέποτε υπήρξε παραπληροφόρηση από την παράταξή μας.
Την παραπληροφόρηση ψάξε αλλού να την βρεις, γιατί είναι η συνήθης πρακτική της Δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ, που παραπλανούν τους Δημότες και τους Δημοτικούς Συμβούλους και δημιουργούν οικονομικά αδιέξοδα στην τοπική κοινωνία.
Τον Ιανουάριο του 2017 εμείς ως παράταξη ψηφίσαμε την εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης της Κοιλάδας με τρεις προϋποθέσεις:

Maryvonne Restaurant - Ηλιόκαστρο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου


Maryvonne Restaurant
Και από το λιμάνι της Κοιλάδας, το οδοιπορικό μας, συντροφιά με το Γαστρονομικό Ελληνικό Οδηγό και τον Γιώργο Πίττα http://www.greekgastronomyguide.gr/item/estiatorio-marivon-iliokastro-ermionida/, ταξιδεύει στο Ορεινό Ηλιόκαστρο (Καρακάσι) στους πρόποδες του βουνού Αδέρες, σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Ερμιόνη. Στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να γευτεί ποικίλες γεύσεις αλλά και να αλλάξει παραστάσεις, μεταξύ θάλασσας και βουνού. Ειδικότερα, λόγος θα γίνεται για το πιο φημισμένο εστιατόριο της Ερμιονίδας, η ξακουστή ΜΑριβόν ή γαλλιστί Maryvonne σ’ ένα αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό 500κατοίκων. Τι να ναι αυτό που κάνει κι όλο το jet-set που

ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ "ΝΤΑΓΚΛΑΣ" - ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Δήμος Ερμιονίδας Δελτίο τύπου
Επόμενη γαστρονομική στάση και επιλογή του γευσιγνώστη Γιώργου Πίττα, ένα ξακουστό μεζεδοπωλείο στην παραθαλάσσια περιοχή της Κοιλάδας, στο επίνειο του Κρανιδίου, ο «Ντάγκλας» ή «η ταβέρνα του Ντάγκλα» http://www.greekgastronomyguide.gr/item/mezedopoleio-ntagklas-ermionida/.  Δίπλα στο λιμάνι και μπροστά από τα καΐκια της Κοιλάδας, ο Τάκης Μπασιμακόπουλος ο επονομαζόμενος Ντάγκλας δημιούργησε την πιο αυθεντική ψαροταβέρνα της Ερμιονίδας! Πηγή της αυθεντικότητας ο ίδιος ο Ντάγκλας, ο οποίος μέχρι και την όψη του μαγαζιού μετέφερε κατά την τελευταία μετακόμιση του καταστήματός του! Το εσωτερικό της ταβέρνας φτιαγμένο με το λαϊκό γούστο του Τάκη ξαφνιάζει από τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς και το όμορφο στήσιμο των διακοσμητικών αντικειμένων. Παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες της Κοιλάδας, μία έγχρωμη του γιού του με μια συναγρίδα 20 κιλών, κουμπούρια της επανάστασης, πηδάλια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-Πρόκληση για Σύγκριση !!!
 Γιώργος Μπόλμπος
πηγή
  1. Ἡ μόνη γλῶσσα στὸν κόσμο ποὺ ὁμιλεῖται συνεχῶς ἐπὶ 4000 ἔτη. Ὅλες οἱ ὁμηρικὲς λέξεις ἔχουν διασωθεῖ στὴν παραγωγὴ τῶν λέξεων καὶ κυρίως στὰ σύνθετα. Π.χ. μπορεῖ σήμερα νὰ λέμε νερό (ἐκ τοῦ νηρόν, ἐξ οὗ καὶ Νηρηίδες, Νηρεὺς κ.λπ.), ἀλλὰ τὰ σύνθετα καὶ τὰ παράγωγα θὰ εἶναι μὲ τὸ ὕδωρ (ὑδραυλικός, ὑδραγωγεῖο, ὕδρευση, ἐνυδρεῖο, ἀφυδάτωση, κ.λπ.) Ἢ τὸ ρῆμα δέρκομαι (βλέπω), ποὺ ἔχει διασωθεῖ στὸ ὀξυδερκής
    2. «Ἔξυπνοι» τόνοι καὶ «ἔξυπνα» γράμματα. Οἱ τόνοι καὶ τὰ πνεύματα ἀλλὰ καὶ τὰ φωνήεντα εἶναι πολὺ σημαντικοὶ παράγοντες στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, γιατί, ἂν ἀλλάξει ἕνα πνεῦμα ἢ ἕνας τόνος ἢ ἕνα φωνῆεν, αὐτομάτως ἔχουμε διαφορετικὴ σημασία. Π.χ. τὸ ρῆμα εἴργω (μὲ ψιλὴ) σημαίνει ἐμποδίζω τὴν εἴσοδο, ἐνῷ μὲ δασεῖα (εἱργνύω) σημαίνει ἐμποδίζω τὴν ἔξοδο (κάθειρξις). Σῦρος (μὲ περισπωμένη) εἶναι τὸ νησί, ἐνῷ Σύρος (μὲ ὀξεῖα), εἶναι ὁ κάτοικος τῆς Συρίας. Ἡ λέξη φορὰ (μὲ ὄμικρον) σημαίνει τὴν κατεύθυνση ἑνὸς πράγματος, ἡ λέξη φωρά (μὲ ὠμέγα καὶ ὀξεῖα) σημαίνει τὴν κλοπή (επ’ αυτοφώρω: την ώρα που κλέβει ο ίδιος), ἐνῷ φωρᾷ (μὲ ὠμέγα, περισπωμένη καὶ ὑπογεγραμμένη) σημαίνει ζητεῖ.

Μια ινδιάνικη ιστορία

Πρόταση Μαίρη Φασιλή

Μια ινδιάνικη ιστορία

Μια μέρα, ένας σοφός Ινδιάνος έκανε την παρακάτω ερώτηση στους μαθητές του:
-"Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν, όταν εξοργίζονται;"
–"Γιατί χάνουν την ηρεμία τους" απάντησε ο ένας.
-"Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;" ξαναρωτά ο σοφός.
-"Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος"... είπε ένας άλλος μαθητής Και ο δάσκαλος επανήλθε στην ερώτηση:
"Μα τότε δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή; Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά.. καμμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο..
"Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι; 

Γιατί όταν θυμώνουν δυο άνθρωποι, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ.. και για να μπορέσει ο ένας να ακούσει τον άλλο θα πρέπει να φωνάξει δυνατά, για να καλύψει την απόσταση.. Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιο δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για ν' ακουστούν.

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Και βέβαια δεν τα πέταξα, θησαυρέ μου, όλα εκείνα τα παλιοπεριοδικά, μες στη σκόνη, τα περιοδικά της δεκαετίας του ' 60 που αγόραζες, τα τεύχη της ΓΥΝΑΙΚΑΣ του Τερζόπουλου, και που εγώ μορφωνόμουνα, χάρη σ' αυτά. Κάποια συνέντευξη σύγχρονου συγγραφέα, κανά ανθολόγιο ποιημάτων για τη γιορτή της μητέρας, την ανοιξιάτικη.... στίχοι που μ' έβγαλαν πολύ νωρίς στο δρόμο που ήταν γραφτό να πάρω..΄Αλλα χρόνια, θησαυρέ. Κι ύστερα ήρθαν οι μετακινήσεις, τα ταξίδια μου, οι επ
ισκευές του παλιού σπιτιού στη θαλασσοδαρμένη χερσόνησο εν μέσω των ανέμων, τα περιοδικά εκείνα χάθηκαν, σκορπίστηκαν δεξιά κι αριστερά, ούτε λόγος.Τα ξαναμάζεψα όμως απ' τα παλιατζίδικα και το Μοναστηράκι και, παρά τις γκρίνιες σου : ''Τί τα θέλεις; Μες στη σκόνη; Αναπνέεις όλη αυτή τη σαβούρα..'', τη φυλάω ως κόρην οφθαλμού όλη αυτή τη σαβούρα. ΄Αλλα φθαρμένα, μισοσκισμένα, άλλα κατακαίνουργια - ένα θαύμα!- όπως τα αγοράζαμε τότε, παλιά. Αν τα αγγίξεις, αν τα μυρίσεις λίγο, τα ξεφυλλίσεις, θα δεις ακόμα και τον μπαμπά καθισμένο με την εφημερίδα του στην τραπεζαρία, μετά το μεσημεριανό φαγητό.Θ' ακούσεις ήχους χαράς και μνήμες απ' τους εκλιπόντες καθ' οδόν. Τα φυλάω λοιπόν, κι έτσι δεν αναγκάζομαι να τρέχω συχνά στο νεκροταφείο. ΄Οπως τότε, που δεν είχα συνηθίσει, ήταν ακόμη αρχή, και ξεχνιόμουνα στο κρύο μάρμαρο του μπαμπά επάνω, μ΄ ένα ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΦΙΛΤΡΟ, για ώρες.

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

2-5/6/2017 Τριήμερη εξόρμηση στο Πήλιο και στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας

Ετοιμαστείτε για την εξόρμηση της χρονιάς στο μαγευτικό Πήλιο…
Η Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας, ο Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους και ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικών Τεχνών Ερμιονίδας σας προσκαλούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος  από 2/6 – 5/6/2017 στην Πορταριά Πηλίου και στις εγκαταστάσεις της Mountain Activities Pelion όπου θα διεξαχθεί το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας, και σε συνεργασία με την Mountain Activities Pelion έχουμε προγραμματίσει δράσεις σε όλο το τριήμερο, όπως αγώνες τοξοβολίας 3D target, πεζοπορία, ιππασία για παιδιά, flying fox, αναρρίχηση πίστας, διαλογισμός, tai chi, Qigong, παιδική yoga και πολλές άλλες εκπλήξεις όπως της πηλιορείτικης κουζίνας.
Σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εμπειρία και ν’ ανακαλύψουμε μυστικά για μια καλύτερη ζωή που μας κρύβουν το σώμα το μυαλό η ψυχή και η φύση…

Αφιερωμένο σε όλες τις Μητέρες 

Αφιερωμένο σε όλες τις Μητέρες 

    Κάποια μέρα ο Θωμάς Έντισον επέστρεψε στο σπίτι του μ’ ένα σημείωμα που του έδωσε ο δάσκαλός του για τη μητέρα του. Της το έδωσε λέγοντάς της: «Να το δώσεις στη μητέρα σου», μου είπε ο δάσκαλός μου.
    Η μητέρα της, αφού το διάβασε, βούρκωσε και δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό της. Ξαφνιασμένος ο μικρός Θωμάς ρώτησε τη μητέρα τι έγραφε το σημείωμα.
    Εκείνη το διάβασε δυνατά:
    «Ο γιος σας είναι ιδιοφυία. Το σχολείο είναι πολύ λίγο γι’ αυτόν. Δεν διαθέτουμε αρκετούς πόρους και καλούς δασκάλους, για να τον εκπαιδεύσουμε. Παρακαλούμε διδάξτε τον εσείς».
    Μετά από πολλά χρόνια η μητέρα του Έντισον πέθανε. Εκείνος είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες.
    Κάποια μέρα, καθώς έψαχνε ανάμεσα στα παλιά κειμήλια της οικογένειας, είδε ένα διπλωμένο χαρτί στη γωνιά ενός συρταριού που παλιού γραφείου. Το πήρε, το ξεδίπλωσε και το διάβασε: «Ο γιος σας είναι ψυχικά άρρωστος και δεν θα του επιτρέψουμε να ξαναρθεί πλέον στο σχολείο», έγραφε το χαρτί. Ήταν το ίδιο εκείνο σημείωμα που του έδωσε ο δάσκαλος στο σχολείο, για να το δώσει στη μητέρα του!
    Μετά το διάβασμά του ο Έντισον έκλαψε για ώρες και έγραψε στο ημερολόγιο του: «Ο Θωμάς Έντισον του Άλβαρου ήταν ένα ψυχικά άρρωστο παιδί, το οποίο με τη βοήθεια της ηρωίδας μητέρα του έγινε ιδιοφυία του αιώνα».

Επιμέλεια:  Μαρίκα Κανέλλη- Τουτουντζή.

,