Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Όγδοο μέρος


Μαυριτανική γαλιότα

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Όγδοο μέρος


Δημήτρης Τουτουντζής 

 Ο δέκατος έβδομος αιώνας   

    Έχοντας αρχίσει από την εποχή του πρώτου Μπαρμπαρόσα, οι Μπεϊλερμπέηδες (διοικητές), που είχαν σταλεί από την Κωνσταντινούπολη για να κυβερνήσουν τη Βόρεια Αφρική, είχαν εγκαταστήσει σαν κυβερνήτες στο Αλγέρι, το κυριότερο κέντρο των κουρσάρων, όχι μια πλειοψηφία Τούρκων ή Μαυριτανών, αλλά Ευρωπαίους αρνησίθρησκους που είχαν προκόψει μόνοι τους, χάρη στην επιτηδειότητα και το θάρρος τους, και είχαν φθάσει στην πρώτη σειρά του βασικού επαγγέλματος της χώρας. Μερικοί μάλιστα από αυτούς τους προσήλυτους έφθασαν ως το αξίωμα του Μπεϊλερμπέη. Ο Χαϊρεντίν, ο γιος του Έλληνα, ακολουθήθηκε από ένα Σαρδηνό και αυτός είχε σαν διάδοχο έναν Κορσικανό. Ο Οτσιαλί ήταν Καλαβρέζος και ο διάδοχός του ο Ραμαντάν Σαρδηνός. Ύστερα από αυτούς ήρθαν κατά σειρά ένας

Έκθεση κεραμικής στα Μαντράκια Ερμιόνης


Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΕΡΜΙΟΝΗ ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ 2018


Ευμενίδες του Αισχύλου Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου 14 & 15 Ιουλίου στις 06:00 ακριβώς


Στεφανία Γουλιώτη

Ευμενίδες του Αισχύλου


ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΕΣΤΕΙΑ


Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

14 & 15 Ιουλίου

στις 06:00 ακριβώς

Στο τρίτο μέρος της αισχύλειας τριλογίας, συναντάμε τον Ορέστη στο μαντείο των Δελφών όπου έχει καταφύγει για να ρωτήσει τον Απόλλωνα, πώς θα γλιτώσει από τις Ερινύες που τον κυνηγούν, μετά το φόνο της Κλυταιμνήστρας. Ο θεός τον συμβουλεύει να φύγει όσο οι Ερινύες ακόμα κοιμούνται και να καταφύγει στην Αθήνα. Στο ναό εμφανίζεται εν τω μεταξύ το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας που ζητά δικαίωση καθώς ο Ορέστης παραμένει ατιμώρητος. Οι Ερινύες ξυπνούν και πάλι και διωγμένες από το ναό του Απόλλωνα ακολουθούν τον Ορέστη ως την Αθήνα, ικέτη στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Η θεά εμφανίζεται και ζητά να ακούσει και τις δύο πλευρές, αφενός τις Ερινύες, αφετέρου την απολογία του Ορέστη. Καθώς η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη, η
Αθηνά αποφαίνεται πως πρέπει να συγκληθεί ειδικό δικαστήριο που θα κρίνει την αθώωση ή την ενοχή του ήρωα και θεσμοθετεί μ’ αυτό τον τρόπο ενώπιον των Αθηναίων πολιτών τον Άρειο Πάγο. Κατόπιν καταφτάνει κι ο θεός Απόλλωνας που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του μητροκτόνου Ορέστη αλλά το αποτέλεσμα της δίκης που καταλήγει σε ισοψηφία καθορίζεται εντέλει από την ψήφο της θεάς Αθηνάς που αθωώνει τον Ορέστη στην θεωρούμενη, ιδρυτική αυτή πράξη της Δημοκρατίας αλλά και της Πατριαρχίας. Οι Ερινύες εξευμενίζονται και μετατρέπονται σε Ευμενίδες. Η παράσταση πραγματοποιείται στις 14 και 15 Ιουλίου στις 6:00 το πρωί ακριβώς στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, δίπλα στον χώρο στάθμευσης.

3η Δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ''Απόστολος Γκάτσος''


Σας καλούμε , Παρασκευή 13/07/2018 στη βιβλιοθήκη μας, για να ζωγραφίσουμε δεδομένα ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΉΣΕΙΣ !!!

Σας περιμένουμε !!!

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Περισσότερο γραφικά τα σοκάκια στην Ερμιόνη


Υπάρχουν ευτυχώς πολίτες αυτού του  τόπου, που κάθε χρόνο με μικρές  παρεμβάσεις,  πότε βάφοντας παλιά παράθυρα και πόρτες λουλακί,  πότε ασβεστώνοντας τοίχους και τώρα  ζωγραφίζοντας τα στενά, μας ομορφαίνουν.
Μπράβο σε όσους παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και σε όσους συνεισφέρουν στο να πραγματοποιηθούν.
Κόντρα στην ασχήμια των σκουπιδιών που μας κατακλύζουν εφιαλτικά.


Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης 


Ο πολιτιστικός σύλλογος Καρυάς "Το Αρτεμίσιο" υποδέχεται το συγκρότημα FORMIX


Ο πολιτιστικός σύλλογος Καρυάς "Το Αρτεμίσιο" υποδέχεται το συγκρότημα FORMIX σε μια συναυλία που οργανώνουν Οι δρόμοι πολιτισμού της Περιφερειακής ενότητας Αργολίδας στην πλατεία της Καρυάς το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 στις 21:00.
Το μουσικό συγκρότημα Formix θα παρουσιάσει στη πλατεία του χωριού μια μοναδική συναυλία με τραγούδια των Πλέσσα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μπιθικώτση, Καζαντζίδη, Χιώτη, Νταλάρα, Σπανού, Ζαμπέτα κ.α.
Τραγούδι: Σίμος Γκάτσης 
Τραγούδι, Κιθάρα: Θάνος Γκάτσης 
Μπουζούκι, Τραγούδι: Μιράν Τσαλικιάν 
Μπουζούκι, Τουμπερλέκι: Κώστας Κούτρος

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ , ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Πέμπτη 12/07/2018

ΘΕΜΑ  : Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ , ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 9 Ιουλίου 2018 ομόφωνα ψηφίσαμε , όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να ανατεθεί με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης , σε ιδιώτη εργολάβο ύψους δαπάνης 20.000 ευρώ συν φπα η εργασία σχετικά με την αποκομιδή μπαζών , ογκωδών βαρέων αντικειμένων , κλαδεμάτων και λοιπών απορριμμάτων από κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας. Κρίναμε  την αναγκαιότητα της εργασίας στην  παρούσα περίοδο για το δήμο μας , εκφράσαμε την βούληση ότι ο δήμος μας με το υφιστάμενο προσωπικό που διαθέτει δεν μπορεί να ανταποκριθεί , να καλύψει αυτήν την συγκεκριμένη ανάγκη , για άμεση έναρξη των συγκεκριμένων εργασιών – παρεμβάσεων.
Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με αίσθημα ευθύνης ανταποκριθήκαμε υπεύθυνα , βοηθήσαμε και θα βοηθήσουμε στο μέλλον να επιλυθούν άμεσα τέτοιες έκτακτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο δήμο μας στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στον τομέα των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας είναι τραγική.

Στο ΔΣ της 9ης Ιουλίου 2018 και στη συζήτηση του θέματος «Αποκομιδή μπαζών, ογκωδών βαρέων αντικειμένων, λευκών συσκευών και λοιπών απορριμμάτων από κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ερμιονίδας» η παράταξή μας, λόγω του κατεπείγοντος, συναίνεσε στην απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτη αλλά κάναμε λόγο και για τις ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση ΙΛΜΕ. Αριστοφάνης και Καραγκιόζης


Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αυλή του Μουσείου, η εκδήλωση του ΙΛΜΕ με θέμα «Αριστοφάνης και Καραγκιόζης». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018» της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Κώστας Τσατσάνης, τ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Αριστοφάνης και Καραγκιόζης. Όψεις της παραδοσιακής ελληνικής κωμωδίας».
Στην αρχή ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αριστοφάνη. Στη συνέχεια,  παρέθεσε στοιχεία για τον Καραγκιόζη: από πού ήρθε στην Ελλάδα, πώς εξελληνίστηκε και πώς εμπλουτίστηκε το περιεχόμενό του. Κατόπιν περιέγραψε

Αν δεν μπορείς να δεσμευτείς με τον εαυτό σου δεν θα το καταφέρεις με κανέναν...

Οι Αγγλόφωνοι λαοί, τη δέσμευση τη λένε “commitment”! Τι ωραία λέξη που είναι, τόσο στη δική μας υπέροχη γλώσσα, όσο και στη δική τους.
Δεν έχει νόημα να πούμε πώς λέγεται η δέσμευση σε άλλες γλώσσες, η λέξη είτε ακούγεται ωραία είτε όχι, πάντα σημαίνει το ίδιο, το νόημά της όμως δεν είναι το ίδιο για όλους.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι λάτρεις της δέσμευσης, άνθρωποι που τη φοβούνται και άνθρωποι που ενώ νομίζουν ότι μπορούν να την υιοθετήσουν, αδυνατούν να την υπερασπιστούν.
 Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν λέμε αυτή τη λέξη, είναι οι σχέσεις και συνήθως οι συναισθηματικές. Λέμε πολύ συχνά ότι “Αυτός ο άνθρωπος έχει θέμα με τη δέσμευση” ή πόσες φορές έχουμε συναντήσει έναν άνθρωπο που αισθάνεται τη συναισθηματική δέσμευση ως φυλακή;

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Το Λύκειο Επιδαύρου ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους του Δήμου Επιδαύρου και όχι μόνο

Το Λύκειο Επιδαύρου ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους του Δήμου Επιδαύρου -και όχι μόνο-
Φέτος, για πρώτη φορά το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος Λύκειο Επιδαύρου που διεξάγεται στο Λυγουριό τον μήνα Ιούλιο ανοίγει τις πόρτες του στους φιλότεχνους και φιλομαθείς κατοίκους του Δήμου Επιδαύρου -και όχι μόνο- και τους καλεί να συμμετάσχουν στη μαθησιακή διαδικασία!

Δέκα κάτοικοι της περιοχής θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε ένα από τα εργαστήρια του διεθνούς σχολείου. Το πρακτικό σεμινάριο με τον Ινδό δάσκαλο Σαντζόι Γκανγκούλι και τη διδάσκουσα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, Χριστίνα Ζώνιου, στο οποίο θα συμμετέχουν 15 σπουδαστές του Λυκείου, νέοι ηθοποιοί και τελειόφοιτοι δραματικών σχολών και τμημάτων θεάτρου, θα λειτουργήσει ως ένα εργαστήρι κοινωνικού θεάτρου και ως τόπος συνεύρεσης ηθοποιών και μη ηθοποιών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος μαζί με ένα μικρό βιογραφικό στο

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Τι είναι αλήθεια πιο σωστό...


Γκραβούρα του Daniel Maclise (1842), παριστάνει την στιγμή που αποκαλύπτεται η ενοχή του Κλαύδιου.
Ο μονόλογος του Άμλετ της Γ΄ Πράξης
Πράξη Τρίτη,
Σκηνή πρώτη

ΑΜΛΕΤ
Να ζει κανείς ή να μην ζει – αυτή είν’ η απορία.
Τι είναι αλήθεια πιο σωστό,
να υπομένεις τα χτυπήματα μιας μοίρας ελεεινής,
ή να ορθωθείς στην τρικυμία των συμφορών και να την πολεμήσεις μέχρι τέλους;
Και, αν πεθάνεις... θα κοιμηθείς, αυτό είναι...
θα κοιμηθείς και θα γλυτώσεις απ’ τον πόνο κι από τα χίλια δυό δεινά,
Που δυναστεύουνε τη σάρκα.
Ποιος δεν το εύχεται ένα τέτοιο τέλος!
Να κοιμηθείς, να ονειρευτείς... Α, εδώ σε θέλω!
Γιατί, στον ύπνο ετούτο του θανάτου τί όνειρα θα αναδυθούν,
όταν απαλλαγούμε απ’ το θνητό περίβλημά μας;
Ετούτο μας τρομάζει.
Να, η αιτία που μας κάνει να δεχτούμε την καταδίκη μιας μακριάς ζωής.
Γιατί, ποιος θα ανεχότανε τις ταπεινώσεις που μας φέρνει η ηλικία,
τις αδικίες της εξουσίας, την έπαρση του πλούσιου,
τον πόνο του έρωτα που μένει δίχως ανταπόκριση,
την απραξία του νόμου,
το θράσος του υπαλλήλου και όλες τις προσβολές που αντέχει ο ταπεινός απ’ τον ανάξιο,
όταν μπορούσε ο ίδιος, τόσο απλά,
να κλείσει την αυλαία του με ένα γυμνό μαχαίρι;
Ποιος θα άντεχε τα βάρη;
Να αγκομαχάει και να ιδρώνει σε μια ύπαρξη ανούσια,
αν δεν τον συγκρατούσε ο τρόμος της μετά θάνατον πορείας,
στη χώρα την ανεξερεύνητη, απ’ όπου κανένας ταξιδιώτης ποτέ δεν επιστρέφει!
Αυτός ο τρόμος τη θέληση παγώνει κι αυτός μας οδηγεί να προτιμάμε τα τωρινά δεινά,
παρά να σπεύσουμε σε άλλα, άγνωστα.
Έτσι, η συνείδηση μας κάνει όλους δειλούς.
Και της επιθυμίας η φυσική ροπή εξασθενεί μες στη χλωμή σκιά της σκέψης και έργα θαυμαστά και μεγαλόπνοα,
χάνουμε τον παλμό τους καθ’ οδόν και μένουν άυλα νεφελώματα, ανυπόστατα.

Φεστιβάλ ΛελέΚιος Φιέστα 2018


Η ΛελέΚιος Φιέστα επιστρέφει στις 4 και 5 Αυγούστου 2018!

Το μοναδικό μουσικό φεστιβάλ της περιοχής μας που άνοιξε τις πύλες του θρυλικού εργοστασίου «Πελαργός» στην Νέα Κίο τον Αύγουστο του 2016, είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Πάντοτε με γνώμονα την επιθυμία μας να προσφέρουμε μια υπέροχη φεστιβαλική εμπειρία στους τομείς της διοργάνωσης και της παραγωγής προσπαθούμε ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε και ένα μοναδικό από άποψη ποιότητας αλλά και … ποικιλίας lineup!

Το Σάββατο 4 Αυγούστου θα επισκεφτεί  την περιοχή μας ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τον Σωκράτη Μάλαμα! Οι δύο