Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Νομοσχέδιο για τη Διαχείριση Απορριμμάτων

greenpeace
Παρά τα αρκετά θετικά σημεία που εισάγει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων που κατατέθηκε στη Βουλή, υπολείπεται σημαντικά των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και δεν εγγυάται την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τις 4 οργανώσεις (Greenpeace, WWF, Μεσόγειος ΣΟΣ, Οικολογική εταιρεία Ανακύκλωσης) απαιτούνται άμεσες βελτιώσεις για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και να απομακρυνθεί ο εφιάλτης της επικίνδυνης (και πανάκριβης) καύσης, προς όφελος της κοινωνίας, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.
  Στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται η υποχρεωτική χρέωση ανά τόνο για τους ΟΤΑ για την τελική διαχείριση των υπολειμμάτωναπορριμμάτων, που παραδίδονται στους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ή σε χώρους ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και άλλων φορέων, καθώς αποτελεί το πιο αποτελεσματικό οικονομικό κίνητρο για τους ΟΤΑ για την αποφασιστική και ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων τους.
 Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται η ρύθμιση πολλών ζητημάτων που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), ενόψει του σημαντικού και δύσκολου έργου που καλείται να επιτελέσει στον διαρκώς μεταβαλλόμενο -σε διεθνές και εθνικό επίπεδο- χώρο της ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
  Το πιο αρνητικό ίσως σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι εξακολουθεί να μην προκρίνει κάποιες λύσεις σε βάρος κάποιων άλλων παρά τα προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τους. Το νομοσχέδιο δεν δίνει οριστική και ξεκάθαρη απάντηση στο πιο κρίσιμο δίλημμα: ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων (Πρόληψη - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση) ή ακριβή, αναποτελεσματική και επικίνδυνη καύση απορριμμάτων; Η απουσία ξεκάθαρης πολιτικής προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, τελικά ευνοεί την καύση. Όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, στις περιπτώσεις που «η επιλογή αφήνεται στην αγορά» επικρατούν οι πιο ακριβές (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και επικίνδυνες) τεχνολογίες, αφού αυτές αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τον επενδυτή εις βάρος της εθνικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
 Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς για την Ελλάδα, οι 4 οργανώσεις καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και τους βουλευτές των κομμάτων να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, ώστε αυτό να εγγυάται το τρίπτυχο Πρόληψη - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση. Συγκεκριμένα, οι 4 οργανώσεις προτείνουν:
• Υιοθέτηση της οικιακής κομποστοποίησης ως μέτρου πρόληψης-μείωσης του όγκου των απορριμμάτων αλλά και της κομποστοποίησης ως τεχνολογίας διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων.
• Διαλογή των υλικών στην πηγή.
• Δημιουργία νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.
• Δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης (ΚΑ) σε όλη την Ελλάδα.
• Δημιουργία κινήτρων για τους πολίτες (μέσα από τα δημοτικά τέλη).
• Επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δόλο βγάζω..


Σουρούπωνε κι έσκαβε τη λάσπη με ένα φτυάρι.
Μας ήταν άγνωστος. 
Τι φτιάχνετε τον ρωτάμε.
Δόλο βγάζω..
Τι δόλο;
Καραβιδάκι..
Ψαρεύετε ; Για να περνάει η ώρα;
Δεκαπέντε ώρες τη μέρα δουλεύω, για να τα φέρω βόλτα..

Στη λιμνοθάλασσα προς την Κουβέρτα χθες.

Πριν 120 χρόνια!

Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σʼ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νάʼχει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ʼχει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
*******
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.
*******
Όλα σʼαυτή τη γη μασκαρευτήκαν

Κρίταμο, το μυστικό για νεανική επιδερμίδα

Ο Γιάννης Συλλιγνάκης είναι φαρμακοποιός. Πάντα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φύση, ενώ κατάφερε να αναπτύξει μια ειδική τεχνική φωτογράφησης φυτών. Συμμετείχε, μάλιστα, στη δημιουργία της Ερυθράς Βίβλου Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών Ελλάδας.  Πριν από καιρό, ήρθε σε επαφή με βοτανολόγους, επιστήμονες και εκπροσώπους του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θεσσαλονίκη. Μίλησαν για το κρίταμο, ένα φυτό που ευδοκιμεί σε περιοχές κοντά στη θάλασσα και περιέχει υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά ωμέγα τρία.
  Έτσι, ξεκίνησε μια πιλοτική καλλιέργεια κρίταμου στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη. Ο κ. Συλλιγνάκης, από την πλευρά του χρησιμοποίησε το φυτό και το εκχύλισμά του για τη δημιουργία μιας εξαιρετικής καλλυντικής κρέμας προσώπου, με δράση κατά του αντιοξειδωτικού στρες, που συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.
Λίγο μακρύτερα, στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες της περιοχής καλλιεργούν φασκόμηλο, θυμάρι,

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μάνος Ξυδούς. Αυτή η νύχτα..Στίχοι: Θανάσης Πασπαλάκης Μουσική: Μάνος Ξυδούς
Πρώτη εκτέλεση: Μάνος Ξυδούς.Συμμετεχει ο Γιαννης Χαρουλης.

Καλό ταξίδι..

Στη λίμνη..

Όταν βραδιάζει στη λίμνη Θερμησίας

 

Φωτ: Ρίνα Λουμουσιώτη

Ματιές στην «εξωτική» Ελλάδα του ’55. Στον Πόρο

 Ο Ρόμπερτ Μακέιμπ ανοίγει τη θερινή σεζόν της γκαλερί Citronne στον Πόρο με έκθεση 45 φωτογραφιών.
Της Μαργαριτας Πουρναρα  kathimerini

 Ξεφυλλίζω το φωτογραφικό λεύκωμα που μου έχει δώσει ο Ρόμπερτ Μακέιμπ, ξανά και ξανά. Στις σελίδες του, εικόνες από την Αθήνα, την ύπαιθρο και τα νησιά διαδέχονται η μία την άλλη, σαν καρέ από ασπρόμαυρη ταινία. Δεκαετία του ’50 και μια Ελλάδα φτωχική και ξυπόλυτη αλλά αξιοπρεπής, χαμογελαστή με μάτια που καίνε από ζωντάνια και πείσμα. Πίσω από τον φακό, ένας 20άρης Αμερικανός με περιπετειώδη φύση και διάθεση να μάθει τον κόσμο, από την Ανταρκτική μέχρι τη Μεσόγειο. Μονάχα που η γνωριμία με τη χώρα μας δεν ήταν ένα απλό φλερτ.
Στον Πόρο
Εξήντα χρόνια μετά, παραμένει κοντά μας. Παντρεύτηκε Ελληνίδα, έχει σπίτι στην Πλάκα και τα ελληνικά του είναι εξαιρετικά όπως διαπιστώνω και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας στο «Σχολαρχείον» για μεζέ και κουβέντα. Αφορμή, η έκθεσή του με την οποία εγκαινιάζει τη θερινή σεζόν η γκαλερί Citronne στον Πόρο, όπου

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ. Μια ορχήστρα αλλιώτικη απ’ τις άλλες!

  Γιατί η ορχήστρα Μπολιβάρ είναι μια διαφορετική ορχήστρα. Ιδρύθηκε το 1975 από έναν οικονομολόγο, σαν κομμάτι ενός συστήματος που θα κατεύθηνε νέους από την εγκληματικότητα στη μουσική. Το αποτέλεσμα; Eκατοντάδες ορχήστρες σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα και πάνω από 110.000 νέοι (καλά διαβάσατε) να παίζουν ημι-επαγγελματικά μουσική. Μια ορχήστρα λοιπόν με νέους κάτω των 18 ετών που ξέρουν όμως να παίζουν καλή μουσική.Το αστέρι όμως της ορχήστρας δεν είναι άλλος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή (και πρώην μαέστρο) Γκουστάβ Ντουνταμέλ. Ο Ντουνταμέλ θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στο διεθνές στερέωμα της κλασσικής μουσικής, ξεκίνησε από την ορχήστρα και κατέληξε καλλιτεχνικός διευθυντής της φιλαρμονικής του Λος Άντζελες. Το ενθουσιώδες στυλ του βοηθάει, αλλά πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι ένας καλός μουσικός.
Απολαύστε τους..

KOΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιόνης με την 68/2010 απόφαση του στις 23-3-2010 αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου μας στο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, που σημαίνει ανακύκλωση οργανικών υλικών. Έτσι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε, έρχεται να εφαρμόσει το παραπάνω πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε δημότη μας να συμμετέχει με μόνη προϋπόθεση να διαθέτει λίγα τ.μ. κήπο. Πιστεύω μας είναι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και κυρίως να αποδείξουμε έμπρακτα πως μπορεί ο καθένας από `μας να αποτελέσει λύση του προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων κι όχι κύριος υπαίτιος του, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
 Ο δήμος θα προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη δωρεάν ένα πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει τον κάδο κομποστοποίησης 330 λίτρων, που θα συνοδεύεται από ένα κάδο με καπάκι για την καθημερινή περισυλλογή των οικιακών οργανικών υπολειμμάτων, κιβώτιο ή μπουκάλι, που θα περιέχει μικροοργανισμούς και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη ζύμωση, καθώς και 12σέλιδο τετράχρωμο βιβλιαράκι, με τις σχετικές οδηγίες.


 Όποιος δημότης ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοστοποίησης του Δήμου μας, μπορεί να καταθέσει την αίτησή του στο Δήμο Ερμιόνης και με σειρά προτεραιότητας (ανάλογα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης) να προμηθευτεί το παραπάνω πακέτο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη δημοτική υπάλληλο κ. Τούλα Πασχαλίδου και στο τηλέφωνο 2754360217 ή μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιόνης στην διεύθυνση www.ermioni.gov.gr

Γιορτάστηκε η επέτειος της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος».

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φιλοξενία του συγγραφέα παιδικών βιβλίων και προέδρου του κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου κ. Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που έγινε στο Πνευματικό κέντρο Ερμιόνης, που είχε κατακλυστεί από πλήθος παιδιών σχολικής ηλικίας , το Σάββατο 10-4-10.
  Ο συγγραφέας παρουσίασε τα νέα βιβλία του με διάλογο, άνεση και χιούμορ, κέρδισε τα παιδιά και κινήθηκε ελκυστικά και εύστοχα στα θέματα φιλομάθειας , σεβασμού της φύσης , οικολογίας.
Κεντρικά συνθήματα της εκδήλωσης ήταν:
-Τα βιβλία είναι θησαυρός , ο θησαυρός είναι βιβλία.
-Οικολόγος γίνε κι εσύ, μ΄ άλλο μάτι δες τη ζωή.

 Μια πολύ όμορφη εκδήλωση γεμάτη χαρούμενα πρόσωπα και χαμόγελα, που εξελίχτηκε σε θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τα παιδιά , που στο τέλος της βραδιάς ασχολήθηκαν δημιουργικά με κατασκευές στο πνεύμα του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αγάπης στα βιβλία.
  Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Πνευματικού κέντρου Ερμιόνης κ.Θεοδότη Σκλαβούνου για την παραχώρηση του Σχολείου Συγγρού, την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης κ.Κική Μέλλου , τον εκπαιδευτικό κ.Νίκο Κουραχάνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιάννη Κρητσωτάκη και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης
Αναστασία Γιαγκιόζη

Aloe Vera ( Aλόη ) το δώρο της φύσης για την υγεία μας.

"Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, τα δημητριακά, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τρέφει, το δεύτερο ανυψώνει το πνεύμα, το τρίτο δίνει αρμονία και το τέταρτο θεραπεύει."
Cristoforo colombo 1451-1506
  Το φυτό θαύμα Aloe Vera προκαλεί πολλές εκπλήξεις και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα μελέτης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από διάφορα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

  Με μια πρώτη ματιά θυμίζει κάκτο αλλά δεν είναι. Ανήκει στην οικογένεια των λειλιδών, στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες αλόης, λίγες όμως είναι οι θεραπευτικές.
  Η Aloe Barbadensis Miller έχει βρεθεί ότι περιέχει τα περισσότερα ζωτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν στο σύνολο τους από τον οργανισμό ανθρώπων και ζώων. Το όνομα Aloe Vera δόθηκε σε αυτό ακριβώς το φυτό το 1720 από τον Carl Von Linne για να ξεχωρίσει αυτή την άκρως θεραπευτική ποικιλία.
  Καταγεγραμμένες, οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης από την αρχαιότητα βρίσκονται σε εκατοντάδες πετρώματα, τοιχογραφίες, παπύρους και βιβλία. Η αλόη δεν αποτελεί ξαφνική ανακάλυψη του σύγχρονου κόσμου.
  Οι πρώτες καταγραφές της παρουσίας της οι οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα ξεκινούν το 2.500 π.Χ. από τους Σουμέριους οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως για χαλάρωση σε όλο το σώμα, για θεραπεία των πληγών αλλά και δερματικών προβλημάτων. Σίγουρα ο λαός αυτός παρατήρησε τον τρόπο που η ίδια η αλόη κλείνει μόνη της τις πληγές της μέσα σε λίγες ώρες. Ίσως το ίδιο μπορούσε να κάνει και σ’ αυτούς. Και το έκανε.
  Προσπερνάμε εκατοντάδες μαρτυρίες για να φτάσουμε στον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Άνοιξη, για να ομορφαίνουμε..
« Κέντημα χειρός »

  Ο Δήμος Ερμιόνης σε συνεργασία με την Ν.Ε.Λ.Ε. Αργολίδας διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:  « Κέντημα χειρός »
( Παραδοσιακό κέντημα, βελονιές, ασπροκέντι )
  Τα σεμινάρια θα έχουν διάρκεια 75 ώρες και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Καποδιστριακού Σχολείου

Δευτέρα και Τετάρτη στις 17.00
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2754360223 ( Αντωνία Μπαλωνά )

Στο φως 14 ελληνορωμαϊκοί τάφοι στην Αίγυπτο

Κάιρο

  Δεκατέσσερις ελληνορωμαϊκοί τάφοι που χρονολογούνται τον τρίτο αιώνα π.Χ. ήρθαν στο φως στη διάρκεια ανασκαφών από Αιγύπτιους αρχαιολόγους σε περιοχή όπου έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο νεότητας.
  Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτισμού, οι τάφοι εντοπίστηκαν στην όαση Μπαχαρίγια, η οποία βρίσκεται 300 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου. Ανάμεσα στους 14 ελληνορωμαϊκούς τάφους βρέθηκε και ένας μιας γυναικείας μούμιας ύψους 97 εκατοστών, που ήταν καλυμμένος με κοσμήματα.
«Νεώτερες έρευνες αποκάλυψαν τέσσερις ανθρωποειδείς μάσκες, φτιαγμένες από γύψο, ένα κομμάτι χρυσό διακοσμημένο με γκραβούρες των τεσσάρων γιων του Χόρους (Ωρος), μια συλλογή νομισμάτων, καθώς και πήλινα και γυάλινα αγγεία» αναφέρει η  ανακοίνωση, που επικαλείται τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Είναι το δικό μας σύμπαν μέσα σε ένα άλλο μεγαλύτερο;

 Μια σκουληκότρυπα είναι ένα υποθετικό «τούνελ» που συνδέει δύο διαφορετικά σημεία του χωροχρόνου, και θεωρητικά, σε κάθε άκρη του τούνελ θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο διαφορετικά σύμπαντα. Ο θεωρητικός φυσικός Nikodem Poplawski, πολωνικής καταγωγής, από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι ίσως το σύμπαν μας θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό μιας σκουληκότρυπας, και η οποία να αποτελεί μέρος μιας μαύρης τρύπας μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν. Οι σκουληκότρυπες έχουν προκύψει ως λύσεις στις εξισώσεις της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Στην πραγματικότητα, αυτές αναφύονται τόσο εύκολα σε αυτό το πλαίσιο, που ορισμένοι θεωρητικοί βρήκαν το θάρρος να νομίζουν ότι κάποιοι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί να τις έχουν ανακαλύψει και, ενδεχομένως, να χρησιμοποιούνται για διαστημικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας ή/και για ταξίδι στον χρόνο. Ωστόσο, μια γνωστή ιδιότητα της σκουληκότρυπας είναι ότι είναι εξαιρετικά

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

"Έρωτας στον Καιρό της Ειρωνείας" της Αγγέλας Καστρινάκη

Πρόταση βιβλίου
  Νεαρή γυναίκα με ικανοποιητική οικογενειακή ζωή συνάπτει αιφνιδίως εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της, την ίδια εποχή, αποκτά και αυτός έναν εκτός γάμου δεσμό με αρκετά νεότερή του κοπέλα.Το μεγάλο πάθος της την οδηγεί στη λυτρωτική απώλεια κάθε αναστολής και αυτοελέγχου, στην πλήρη ταύτιση με τον άλλο και με τον εαυτό, στη χαρούμενη συμφιλίωση ακόμα και με την ιδέα του θανάτου. Αναλώνεται όμως μάλλον γρήγορα.
Όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων, βαθιές μεταβολές στη σχέση του αρχικού ζευγαριού συντελούν στην επανεκτίμηση της νηφαλιότητας, του χιούμορ και της αυτοσυνείδησης, στην επιστροφή της ειρωνείας. Η σχέση όμως του άντρα με την κατά πολλά χρόνια νεότερή του κοπέλα διατηρείται, δημιουργώντας νέες ισορροπίες, την πάλη με το αίσθημα της ζήλιας και, για τη σύζυγο που επανέκαμψε, τη νοσταλγία του πάθους' την πιθανότητα να ξαναρχίσει κάποτε μια καινούργια ιστορία έρωτα. Πρόκειται για ένα τέλος ανοιχτό.

Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας στο Φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων και έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου για τη μελέτη της "Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950".

Στο Γυμνάσιο Κρανιδίου "Γυναικολογικός Καρκίνος Πρόληψη και θεραπεία"

  Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 18/4/2010 και ώρα 12 στο Γυμνάσιο του Κρανιδίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα "Γυναικολογικός Καρκίνος Πρόληψη και θεραπεία" από το Σύλλογο Μαιών-Μαιευτών Ναυπλίου σε συνεργασία με τη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική Ναυπλίου. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά!

Μαυευτικό Τμήμα Κ.Υ.Κρανιδίου

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αριθμός, στης φίλης..


Οδός Αγίας Ερμιόνης.  Αριθμός… «στης φίλης».
Για καφεδάκι πρωινό, μετά το σχόλασμα της εκκλησίας, Κυριακή.

Φωτ. Ρίνα Λ.

Τα άγρια άλογα της οροσειράς Σουλίου περιφέρονται αναζητώντας τροφή…

  Στα άγρια βουνά του Σουλίου εξακολουθούν να περιφέρονται, αναζητώντας τροφή, πάνω από 115 άγρια άλογα, χωρισμένα σε 9 κοπάδια, εγκαταλελειμμένα από την Πολιτεία. Ο Πρόεδρος της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας» Νίκος Στράτης, που έχει αναλάβει μια εκστρατεία διάσωσής τους, δήλωσε ότι «τα άλογα αυτά εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να πολλαπλασιαστούν».
«Εμείς σαν οργάνωση κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να τα φροντίσουμε…», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα άγρια άλογα της οροσειράς Σουλίου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τον τόπο έναν αξιόλογο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Όμως, μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι δεν έχουν ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και δεν βοηθούν τους τοπικούς φορείς όσο θα έπρεπε.
Τα άλογα αυτά ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τύπου. Δεν έχει υποστεί προσμίξεις με ξένες φυλές. Το ύψος ακρωμίου (το ψηλότερο σημείο της πλάτης) είναι 1,15 – 1,25 μ.
Το σώμα τους είναι στενό, ο λαιμός και τα καπούλια αδύνατα.
Το κεφάλι είναι λεπτό, εκφραστικό (ογκώδες κεφάλι έχουν άλογα νομάδων κτηνοτρόφων, που προέρχονται από διασταυρώσεις με άλογα πεδινού τύπου). H γραμμή της ράχης είναι ευθεία και οι μηροί αδύνατοι. H χαίτη είναι άφθονη και η ουρά μακριά.
econews
Πηγή: εφημερίδα Πρωινός Λόγος