Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΦΗΣ


The Open Window, Juan Gris (1921)
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ


Μας είπαν, μέρες τώρα, να ετοιμαστούμε για την
εξόρμηση
με προκηρύξεις στην τσέπη, με τηλεβόες, με χειρο-
βομβίδες.

Πρέπει, επιτέλους, μας είπαν, να ραγίσει ο τοίχος
της σιωπής,
να χαραχθούν δρόμοι για την αλήθεια, διαβάσεις για
τους ενθουσιασμούς,
να καθελκυστούν καράβια για την ειρήνη,
να γίνουν τσιμεντένιες γέφυρες τα όνειρα,
να μην πάει χαράμι τόσο και τόσο αίμα.

Ήταν, στ' αλήθεια, όμορφη η προετοιμασία κι ο μήνας
ζεστός, εαρινός, με πράσινο κι ανθισμένους κόρφους
κοριτσιών
στα κιγκλιδώματα των κήπων.

...Παρ' όλες όμως τις διαβεβαιώσεις
αποφασίσαμε να μείνουμε στο παράθυρο, κοιτάζοντας
μόνο.

Δεν τις αντέχουμε πια τις κακουχίες.


[Τάσος Κόρφης, "Ημερολόγιο 2", εκδόσεις Διαγωνίου, Θεσσαλονίκη 1964˙ τώρα Τάσος Κόρφης "Ποιήματα", Πρόσπερος, 1983.]
 
 
Τάσος Κόρφης, (1929-1994) 
Βιογραφικό: 

ΙΛΜΕ. Οι Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα. Ματιές στην Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη.



 Οι Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα. Ματιές στην Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη.

 

Επίσκεψη τριών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΙΛΜΕ

 

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου   Γυμνασίου Κορίνθου, οι μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου της Ελληνικής Παιδείας Αμαρουσίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΙΛΜΕ στις 24/4/2023, 5/5/2023 και 16/5/2023 αντιστοίχως.

 

Οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ιστορική αίθουσα με θέμα «Οι Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα. Ματιές στην Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη».

 

Αρχικά στάθηκαν στον κήπο των Μητσαίων και ενημερώθηκαν για τη δράση των τοπικών ηρώων καθώς και για την ορκωμοσία των πληρεξουσίων του Έθνους στον συγκείμενο Ι. Ναό των Ταξιαρχών.

 


Ακολούθως ανέβηκαν στην ιστορική αίθουσα,

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

fail = First Attempt In Learning

 

Η αποτυχία στη Δανία:
Η πρώτη απόπειρα μάθησης

Στη Δανία, η αποτυχία αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος (πρόγραμμα "δοκιμή και αποτυχία").
Η Λίνεα Νορς, μία μαθήτρια Λυκείου από τη Γιουτλάνδη, λέει ότι ο δάσκαλός της την ενθάρρυνε πολύ να κάνει λάθη. Αντλούσε παραδείγματα από τα άσχημα διαγωνίσματα και όχι τόσο από τα καλά. Αυτή είναι μία πολύ συχνή τακτική στα σχολεία της Δανίας.
Η Λένε Κριστόφερσεν, μία δασκάλα έξω από την Κοπεγχάγη, διδάσκει στους μαθητές να αποδέχονται την αποτυχία και να δείχνουν περιέργεια γι' αυτή. Χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο fail (=αποτυχία) που σημαίνει First Attempt In Learning, δηλαδή πρώτη απόπειρα μάθησης. Βάζει τα παιδιά να επικεντρώνονται στη διαδικασία της μάθησης και όχι στο αποτέλεσμα.
Η βάση για αυτό είναι ότι μαθαίνουμε πολλά περισσότερα από τα λάθη μας, παρά από τα πράγματα που κάνουμε σωστά.
Η Λίνεα είπε ότι τα παιδιά δεν στεναχωριούνται, ούτε ντρέπονται να επικεντρώνονται στο άσχημο διαγώνισμα, γιατί το θεωρούν φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας. Αυτό ενθαρρύνει και την ευαισθησία στην τάξη, αφού τα παιδιά δεν κρίνουν ποιος είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος. Μαθαίνουν από τα λάθη που κάνουν μαζί και ανταγωνίζονται μόνο τον εαυτό τους.
Η ευαισθησία, όπως ξέρουμε, συνδέεται άμεσα με την ενσυναίσθηση. Δημιουργεί μεγαλύτερη σύνδεση με την κατανόηση παρά αποσύνδεση με τον ανταγωνισμό. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κουβαλάνε την ασπίδα της τελειομανίας είκοσι τόνων για να προστατεύονται από την κριτική, επειδή τα λάθη είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είσαι ο καλύτερος. Το σχολείο δεν έχει σχέση μόνο με τα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έχει σχέση με το να αισθάνονται τα παιδιά συνδεδεμένα με τους άλλους. Αυτή η σύνδεση δημιουργεί περισσότερη ευτυχία. Αυτό ενθαρρύνουν, γιατί "όταν νιώθεις καλά μαθαίνεις καλά".

"Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια"

Jessica Joelle Alexander
(επιτυχημένη συγγραφέας, ειδική στη γονεϊκή φροντίδα, αρθρογράφος, ομιλήτρια και ερευνήτρια. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στους New York Times, στο Vanity Fair, στο ΝΡR, στη Huffington Post, στο Mother Mag και στο Greater Good Science Centre στο Μπέρκλεϊ. Το προηγούμενο βιβλίο της Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα) έγινε best seller σε πάνω από 19 χώρες. Γράφει άρθρα για τη Huffington Post, την Copenhagen Post και τη Local Denmark. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, και ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους στην Ευρώπη. jessicajoellealexander.com)



πηγές: Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας και εκδόσεις διόπτρα

.


δεν πάμε καλά...

 ethnos

Πόρτο Χέλι:Δύο αλλοδαποί ηλικίας 72 και 77 ετών συνελήφθησαν τη Δευτέρα από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πορτοχελίου για ασέλγεια σε ανήλικο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 47 του Π.Κ. περί «συνέργειας κατάχρησης ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη», καθώς και του άρθρου 338 παρ. 1 του Π.Κ., περί «κατάχρησης ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη». 

Οι δυο ηλικιωμένοι συνελήφθησαν κατόπιν καταγγελίας από οικείο πρόσωπο του ανηλίκου, για πράξεις που έγιναν σε χώρο της μαρίνας Πορτοχελίου, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής Ναυπλίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Πορτοχελίου του Λιμεναρχείου Ναυπλίου.

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ.



Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ.


Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα εορτασμού των Μουσείων. Η ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επιλέγει κατ’ έτος ένα γενικό κοινό θέμα για όλα τα μουσεία επιδιώκοντας τα Μουσεία να αναδείξουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιάς τους, να συμβάλουν στη σύγχρονη δημιουργία αλλά και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της σύγχρονης ζωής.

Το θέμα του φετινού εορτασμού των Μουσείων είναι «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής». 

Με αφετηρία το συγκεκριμένο θέμα, το ΙΛΜΕ οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τον τίτλο, όπως καταγράφηκε στο Ελληνικό Τμήμα της ICOM «Η κλιματική αλλαγή, μία από τις αιτίες της μη αειφορίας της Γης. Με ποιους τρόπους τα Μουσεία θα μπορούσαν να συνδράμουν ώστε ο Πλανήτης μας να προστατευθεί». 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ‘ΜΑΝΑ – ΓΗ ΜΟΥ, ΓΕΝΕΘΛΗ ΜΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΙΓΚΟΥ-ΚΑΤΣΙΝΑ’

Το Ιστορικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου πραγματοποίησε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρανιδιώτισα κ. Μαρία Στρίγκου-Κατσίνα για την απλόχερη, συνεχή και εγκάρδια προσφορά της στη γενέτειρά της. Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η Γιορτή της Μητέρας που στο Κρανίδι γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Άγαλμα της Μητέρας, το οποίο είναι χορηγία της, καθώς και η επερχόμενη Διεθνής Ημέρα Μουσείων.  Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Κρανιδίου, ξεκίνησε με ανάγνωση σύντομου βιογραφικού της και συγγραφικού της έργου. Στη συνέχεια, στην πολυβραβευμένη συγγραφέα αποδόθηκε αναμνηστική τιμητική πλακέτα από το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο. Ακολούθησε ομιλία της ίδιας της συγγραφέως, ανάγνωση ποιήματός της για τη μητέρα καθώς και αποσπασμάτων από διηγήματά της. Η συγκινητική για τη συγγραφέα εκδήλωση έκλεισε με ομιλία για τη σπουδαιότητα του έργου της και την προσφορά της στο Κρανίδι ενώ στο τέλος προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκόμενους, από το Δήμο και την κ. Μαρία Στρίγκου-Κατσίνα.

τιμητική εκδήλωση για τη Δόμνα Σαμίου

 



Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Την Τετάρτη, 10-05-2023, πραγματοποιήθηκε ο 1ος Παν/Πελοποννησικός Μαθητικός Διαγωνισμός για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Καλαμάτα.

Η Πράξη < Αγησίλαος> αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και προάγει την Ένταξη των Ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

Οι μαθητές/ τριες του Γυμνασίου Κρανιδίου συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους απενεμήθη Τιμητικός ‘Έπαινος. Με το σύνθημα < Διεκδικούμε Μαζί > δημιούργησαν ένα σποτ αφιερωμένο  σε αυτή την δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία  ,στις θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται και στην εξάλειψη του ρατσισμού. Οι μαθητές/ τριες του Γυμνασίου Κρανιδίου, με την συμμετοχή τους στο Μαθητικό Φεστιβάλ Diversity Up >, θέλουν να προωθήσουν την ανάγκη ανάδειξης των ικανοτήτων αυτών των ατόμων και την ενεργό συμμετοχή τους στο ευρύ κοινωνικό και επαγγελματικό σύνολο. Οι μαθητές/ τριες του Γυμνασίου Κρανιδίου θέτουν ως προτεραιότητα  ορθής κοινωνικής συμπεριφοράς την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των αρνητικών θέσεων  απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών  για τα βασικά δικαιώματα αυτών των συμπολιτών μας είναι η βασική αιτία του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Ας ελπίσουμε ότι παρόμοιες δράσεις θα σταθούν παράδειγμα και θα δώσουν ευκαιρίες ενεργής συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στην σημερινή κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές , τις μαθήτριες μας και τις εκπαιδευτικούς  μας  γι’ αυτή την  ευγενική  πρωτοβουλία τους   και  για τον χρόνο που αφιέρωσαν ,ώστε να διαδώσουν το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία  στην ζωή και στην εργασία.

Η Διευθύντρια

Στογιάννου Ελένη κλ. ΠΕ05