Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Ιταλία, σε αγαπάμε!


Βγαίνουν στα μπαλκόνια και με μουσικές ξορκίζουν το κακό..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 6,7 & 8 Μαρτίου 2020 | "Γυναίκα τ' όνομα μου"


Ας ξεχαστούμε λίγο...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 6,7 & 8 Μαρτίου 2020 | "Γυναίκα τ' όνομα μου" | Πολυχώρος ""Artίκι" | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης 

Τα φώτα χαμηλώνουν...

Δεύτερο κουδούνι...
Ακούγεται από μέσα ένα δυνατό "χοερ" λίγο πριν ηχήσει το τρίτο κουδούνι και η καρδιά μας πάει να σπάσει από εκείνο το δυνατό συναίσθημα που συνοδεύεται από το πιάσιμο των χεριών & από τον συγχρονισμό της φωνής...
Τρίτο κουδούνι...
Σιγή...
45 μέλη της χορευτικής ομάδας σε πλήρη αρμονία για να ολοκληρωθεί το παραστασιακό μας εγχείρημα που αφορούσε τον ρόλο της γυναίκας ως παιδί, ως κόρη, ως έφηβη, ως μάνα, ως χήρα σε αλλοτινούς καιρούς που μερικές φορές σχετίζονται τόσο πολύ με το σήμερα!!!

Η εκπαίδευση των κοριτσιών στο Κρανίδι (1830-1879)

Η εκπαίδευση των κοριτσιών στο Κρανίδι (1830-1879)
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης - Τζένη Δ. Ντεστάκου
Τα πρώτα στοιχεία
Την πρώτη μαρτυρία για τη λειτουργία σχολείου Θηλέων στο Κρανίδι τη βρίσκουμε στην υπ’αρ.410/Ιουλίου 1832 αναφορά-έκθεση «Περί των διδακτικών καταστημάτων» του Διοικητικού Τοποτηρητή της περιφέρειας του Κάτω Ναχαγέ (Ερμιονίδας) Λογοθέτη Ζέρβα «Προς την επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Γραμματείας».1 Σ’ αυτή αναφέρει ότι στο Κρανίδι2 εκτός των άλλων σχολείων λειτουργεί και ένα «ιδιαίτερον» στο οποίο «διδάσκεται παρά τινος γυναικός εκ Κρήτης η αλληλοδιδακτική μέθοδος την οποίαν όμως δεν επίσταται καλώς η διδάσκουσα· δύναται δε να χρησιμεύση ως δάσκαλος των κορασίων μόνον». Ορισμένοι όμως «φιλόκαλοι πολίται», συνεχίζει, στέλνουν τα παιδιά τους σ’ εκείνο το σχολείο «πληρούντες έκαστος εξ ιδίων την διδάσκουσαν κατά μήναν». Σύμφωνα με τα σημειούμενα στην αναφορά το σχολείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ιδιωτικό σχολείο. Εντυπωσιάζει ωστόσο η άποψη του Διοικητή πως η διδασκάλισσα με τις ελάχιστες γνώσεις της «περί την αλληλοδιδακτικήν μέθοδον» κρίνεται ικανή να διδάσκει μόνο κορίτσια και όχι αγόρια!

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κλειστά τα καταστήματα εστίασης στην Ερμιόνη από αύριο Σάββατο 14/03/2020 έως Δευτέρα 23/03/2020.

Σήμερα Παρασκευή 13/03/2020 κατόπιν πρωτοβουλίας ομάδας επαγγελματιών καταστημάτων εστίασης της πόλης μας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου όλοι οι επαγγελματίες με θέμα την πρόληψη και τη λειτουργία των καταστημάτων τους την τρέχουσα περίοδο.
Κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης αποφασίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία για λόγους ατομικής, συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους των καταστημάτων, τους πελάτες και  συμπολίτες, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά από αύριο Σάββατο 14/03/2020 έως Δευτέρα 23/03/2020. Πέραν τούτου για τις οποιεσδήποτε νεότερες ενέργειες θα ακολουθηθούν με ευλάβεια οι αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Η απόφαση είναι συλλογική και πέραν τούτου ο κάθε συνάδελφος επαγγελματίας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη εάν και εφόσον θέλει να διαφοροποιηθεί.
Με επιθυμία των καταστηματαρχών που συγκεντρώθηκαν το ανωτέρω δελτίο τύπου συντάχθηκε και δημοσιεύεται με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης.

Δήμος Ερμιονίδας : Ανακοίνωση σχετικά με τον Κορονωϊό


Δελτίο τύπου
Ο Δήμος Ερμιονίδας με αίσθημα ευθύνης εφαρμόζει τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοιού.
Ο Δήμος έχει προχωρήσει ήδη στην αναστολή λειτουργίας όλων των προγραμμάτων του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας καθώς και της Κοινωφελούς Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, στην αναβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα και είναι έτοιμος να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον
μέτρων αν προκύψει ανάγκη.
Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμόζουν.
Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι επείγουσας ανάγκης για το διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει οι δημότες μας να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους στις υπηρεσίες του Δήμου.
Αν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμού, η απολύμανση των χεριών κατά τις ώρες εξυπηρέτησης κοινού : καθημερινά από τις 9:00 έως τις 13:00.
Για το διάστημα αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγουν την ηλεκτρονική ή την τηλεφωνική επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Επισημαίνουμε, για ακόμη μια φορά, πως ο Δήμος εφαρμόζει πρόγραμμα απολύμανσης στους παιδικούς σταθμούς, τις σχολικές μονάδες, τα δημοτικά κτήρια καθώς και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.
Ο Δήμος απευθυνόμενος στους πολίτες επισημαίνει την ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης. Δεν πανικοβαλλόμαστε, ενημερωνόμαστε, πράττουμε υπεύθυνα προστατεύοντας την ατομική και δημόσια Υγεία.
Επικοινωνείτε με τις υπηρεσίες για επείγοντα θέματα μέσω τηλέφωνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax όπως αναφέρονται στο σύνδεσμο https://ermionida.gr/tilefonikos-katalogos/ , για όσο διάστημα είναι σε εφαρμογή τα προληπτικά μέτρα.
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Ερμιονίδας θα παρέχεται τακτική και αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό, τα μετρά και τις αποφάσεις του κράτους και τις ενημερώσεις όλων των υπηρεσιών σχετικά με τον εν λόγο θέμα.

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Μέχρι ώρας δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην ΕρμιονίδαΓιάννης Γεωργόπουλος  (από την σελίδα του στο FB)

Ο πανικός και η υπερβολή ειδικά αυτές τις μέρες δεν βοηθούν πουθενά. Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η υπεύθυνη στάση όλων μας θα είναι τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ενημερώνω ότι μετά από φημολογίες για ύπαρξη επιβεβαιωμενου κρούσματος COVID-19 επικοινώνησα τηλεφωνικά προ λίγων λεπτών με το Κ.Υ. Κρανιδίου όπου ενημέρωθηκα πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ο Δήμος μας θα παρέχει αναλυτική και άμεση ενημέρωση, με αίσθημα ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας.

Κορωνοϊος: Τι λέω στο παιδί μου;


"Μαμά θα πεθάνεις από τον κορωνοϊο;" "Ο παππους και η γιαγιά κινδυνεύουν;" "Γιατί αρρωσταίνουμε;" είναι μερικές από τις ερωτήσεις που απαντάμε στο βίντεο με τους ψυχολόγους μας Γιάννη και Στέφανο.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

μήνυμα ελήφθηΈλλη Βασιλάκη«Το Θέατρο Τέχνης-και-στο σπίτι»


Το Θέατρο Τέχνης, μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, ανακοινώνει το σχεδιασμό δυνατότητας παρακολούθησης των παραστάσεων μέσω διαδικτύου (πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι») για εκείνους που πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους (νοσούντες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά κτλ).
Έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα, οι φίλοι του Θεάτρου Τέχνης που αδυνατούν να έρθουν στις σκηνές μας, με ένα χαμηλό αντίτιμο, θα έχουν τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης των τρεχουσών παραστάσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης http://www.theatro-technis.gr/  Η νέα αυτή δυνατότητα αφορά σε παραστάσεις της σεζόν που παίζονται αυτή τη στιγμή στις δύο σκηνές του και απευθύνονται τόσο στο ενήλικο, όσο και στο εφηβικό και παιδικό κοινό.
Το Θέατρο Τέχνης ζητάει από τους θεατές να το στηρίξουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είτε απολαμβάνοντας στις δύο σκηνές του την αυθεντική θεατρική εμπειρία, είτε φέρνοντας μέσω διαδικτύου το θέατρο στο σπίτι τους. Στηρίξτε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του ιστορικού θεάτρου με όποιον τρόπο μπορείτε και από όποια γωνιά της Αθήνας, της Ελλάδας, του κόσμου κι αν βρίσκεστε. Ψυχραιμία, υπομονή, αισιοδοξία και τέχνη θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε γρήγορα τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε διεθνώς.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες εντός των ημερών σχετικά με την άμεση έναρξη της νέας υπηρεσίας «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι».

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Πανδημία κήρυξε οΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε προ ολίγου σε «πανδημία» το επίπεδο εξάπλωσης του κορωνοϊού.  «Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό και θα χρειαστεί να κάνουμε τα ό,τι πρέπει με ηρεμία», ήταν τα λόγια του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.
Πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι. Σημείωσε ότι αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και σε περισσότερες χώρεςΤρίτη 10 Μαρτίου 2020

Φέξε μου και γλίστρησα!

"Όσον αφορά τον φετινό χρόνο, ειδικότερα, από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα υπάρξει στόχευση στον εσωτερικό τουρισμό και κυρίως στην Αττική, ενώ θα προωθηθούν επίσης και αναγκαία έργα υποδομής, όπως η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, η συντήρηση μνημείων, καθώς επίσης η προστασία και η ασφάλεια σε χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.  "

Μόνο που τα λεφτά στην Αττική έχουν προ πολλού τελειώσει. Πάει η εποχή που δέναν "τα σκυλιά με τα λουκάνικα". Για να έλθει μια οικογένεια στην Ερμιονίδα με το ΙΧ της θέλει 8 ευρώ διόδια, 50 ευρώ βενζίνα και 5 ευρώ για μελλοντική συντήρηση. Σύνολο 61 ευρώ. Θα ταξιδέψει 6 ώρες εκ των οποίων τις 4 όλο στροφές που βγαίνεις .... κοτόπουλο.
Θα κάτσει η οικογένεια κάπου να φάει και να πιει ένα καφέ, 70 ευρώ στο νερό. Πήγαμε στα 131 ευρώ. Θα έρθει για ποιον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και για ποιον επισκέψιμο χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους; Άμα βάλουμε και μία διανυκτέρευση, πάει το βδομαδιάτικο!
Πάει στο τσάκα τσάκα στο Πάρκο με τους ελαιώνες στο Ίδρυμα Νιάρχου, περνά θαυμάσια, παίζουν τα παιδιά, τρώνε και κάτι από τη καντίνα, όλα μαζί και με τα εισιτήρια 20 ευρώ.
Πάνε στη Πλάκα (το ωραιότερο μέρος της Ευρώπης), περπατάνε επιλέγουν μουσεία, εκθέσεις κ.λ.π. Με 30 ευρώ έχουν φάει και από 2 σουβλάκια στο πόδι με θέα. Και άμα θέλουν γεύμα με θέα την Ακρόπολη με τιμές Ερμιονίδας τρώνε θαυμάσια.
Και άμα θέλουν μπάνιο, κατεβαίνουν σε μια οργανωμένη πλαζ Γλυφάδα - Βουλιαγμένη και με 40 ευρώ η οικογένεια περνά θαυμάσια και τρώει.

Θέλω να πω ότι ναι μεν τα λεφτά στην Αττική έχουν τελειώσει, αλλά πλέον και η Πρωτεύουσα δεν είναι όπως πριν 30 χρόνια πνιγμένη στο καυσαέριο, με βρώμικες, από λύματα και πλαστικά, ανοργάνωτες παραλίες, χωρίς Μετρό, με μόνη διέξοδο την επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Εθνικό Μουσείο. Είναι πλέον πρωτεύουσα - προορισμός με δεκάδες αξιόλογα μουσεία, ιδρύματα, εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, 300 θέατρα και ένα σωρό άλλα.
Μάλλον η Περιφέρειά μας θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κρατάει τους κατοίκους της "στους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους ιδιαιτέρου κάλους" του κυρίου Νίκα, από το να πηγαίνουν να αφήνουν τα λεφτά τους στην Πρωτεύουσα του κυρίου Μπακογιάννη, περνώντας και θαυμάσια.
Αφού ολόκληρη η Πελοπόννησος (κατά τον γράφοντα που την έχει γυρίσει όλη πάνω κάτω είναι το ωραιότερο, και μπορεί να γίνει το παραγωγικότερο μέρος της Ευρώπης) καταφέρνει να πάρει μόλις το 2.6% του εισερχόμενου τουρισμού, με ποια προσόντα θα κερδίσει την Αττική;

Οι καιροί έχουν αλλάξει ιδιαίτερα για επαρχίες σαν την Ερμιονίδα που το "άξιον θέας" είναι τα χορταριασμένα εξοχικά, οι άθλιοι δρόμοι, το "πόσιμο" νερό, οι "επιδώσεις" στην ανακύκλωση, οι τσιμεντοπαραλίες και τα κάγκελα των μαρινών μας. Τόσο που και το "εξοχικό" δεν συναρπάζει όπως παλιά τους ιδιοκτήτες του, δεν είναι "in", πέρα από τα προβλήματα νερού και ασφάλειας ζωής και περιουσίας που αντιμετωπίζει.
Ω καιροί, ω ήθη!

Βασίλης Γκάτσος

Nέα ιστοσελίδα στο Δήμου Ερμιονίδας

10.03.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από σήμερα ο Δήμος Ερμιονίδας παρουσιάζει και λειτουργεί τη νέα και σύγχρονη ιστοσελίδα του κρατώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ermionida.gr. Στόχος της καινούργιας ιστοσελίδας είναι αφενός η προβολή του δήμου μας με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο και αφετέρου η πληρέστερη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του δήμου μας.
Η ιστοσελίδα για διάστημα είκοσι ημερών θα λειτουργεί δοκιμαστικά. Για το λόγο αυτό, με χαρά περιμένουμε τις υποδείξεις και προτάσεις σας για τη βελτίωσή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: anti3ermionidas@gmail.com.    
  
Γραφείο Δημάρχου

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Αναβολή των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού της Γ΄Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψη» στην Ερμιόνη

Ο Δήμος Ερμιονίδας, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του ιού 2019-nCoV (κορωνοϊού) και κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τους συνδιοργανωτές, αποφάσισε να αναβάλει τις επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της Γ΄Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψη» στην Ερμιόνη, που θα ελάμβαναν χώρα το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2020.
Ο Δήμος Ερμιονίδας θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προχωρά σε αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία και την θωράκιση της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Ερμιονίδας

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Στην παράσταση: Γυναίκα τ' όνομά μου..


Ο Κωστής Σκούρτης  και η  Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης μας πρόσφεραν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,
μια  εξαιρετική θεατρική μουσικο-χορευτική παράσταση.

Κατάφεραν  μέσα από την παράδοση, τη δύναμη της μουσικής, των φορεσιών, των κειμένων,   να μας κάνουν να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε  το ρόλο της γυναίκας διαχρονικά.


Οι  χορευτές όλων των ηλικιών  που συμμετείχαν, με το κέφι και το ταλέντο τους, μας ταξίδεψαν προκαλώντας συγκίνηση και περηφάνια για τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ευχαριστούμε παιδιά  άλλη μια φορά για τις  φωτεινές

Μη χάσετε σήμερα μια αξιόλογη παράσταση αφιερωμένη στο πνεύμα της ημέρας

Μη χάσετε σήμερα μια αξιόλογη παράσταση αφιερωμένη στο πνεύμα της ημέρας
Χθες είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μία καταπληκτική παράσταση στο ΑΡΤΙΚΙ από τους χορευτές της ΧΟΕΡ αφιερωμένη στο πνεύμα της ημέρας με τίτλο: «Γυναίκα τ’ όνομά μου»,  και επιμέλεια της εκδήλωσης ο Κωστής Σκούρτης.
Ο Κωστής διδάσκει τρόπους, μεθόδους, σχήματα, φόρμες και καλλιεργεί το χορευτικό ταλέντο που έχει ο άνθρωπος  μέσα του ως ένα προσωπικό πλεόνασμα, δηλαδή τη χορευτική μας φύση.
Όλοι τους, μικροί κυρίως αλλά και οι μεγάλοι βιώνουν ατομικά και ομαδικά τη χαρά και τα οφέλη του χορού.
Χορός, μια γλώσσα ζωντανή!
Χορός, ανάγκη κι επικοινωνία, συνάντηση και συνύπαρξη, σχέσεις και μέσο έκφρασης!
Κείμενα, χρώματα, παιχνίδια, τραγούδια, μουσικές, έκφραση, παιχνίδια.
Μικροί και μεγάλοι «άνθισαν» σαν λουλούδια στην άνοιξη!

Βιβή Σκούρτη

Μήνυμα Δημάρχου Ερμιονίδας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα Δημάρχου Ερμιονίδας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συμβολίζει τη δικαίωση αγώνων πολλών ετών για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και για  την ισότιμη  παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική και πολιτική ζωή. Είναι μια γιορτή που τιμά τη γυναίκα και όσα εκείνη προσφέρει καθημερινά.
Αφορμή για τούτη την ημέρα μνήμης, είναι η  μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις  8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση του εργάσιμου χρόνου και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Η μεγάλη αυτή διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα.
Παρά τα βήματα όμως που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα, σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος.
Δυστυχώς εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε σε πολλούς τομείς της κοινωνίας τεράστιο χάσμα μεταξύ της νομικής  ισοτιμίας και της πραγματικής  ισότητας.
Στην απασχόληση, το αίτημα της ίσης αμοιβής ανεξαρτήτως φύλου δεν έχει ακόμη πλήρως ικανοποιηθεί, ενώ τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι σταθερά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, φαινόμενο που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις μέσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση.
Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από ότι οι άνδρες και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.
Σε κάποιες άλλες χώρες ακόμα και σήμερα οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Στην οικογενειακή ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών δεν έχουν εξαλειφθεί όπως και οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η ισότητα, η ισονομία και ο σεβασμός στην γυναίκα δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και αποτελεί απόδειξη ενός κόσμου ελεύθερου, πολιτισμένου και δημοκρατικού.
Μέλημα της πολιτείας, του κράτους αλλά κι όλων μας σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να είναι η βοήθεια και η υποστήριξη της γυναίκας που είναι άνεργη, ανασφάλιστη, μητέρα πολύτεκνη, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, συνταξιούχος, θύμα βίαιων πράξεων και καταστάσεων.
Ο σημερινός εορτασμός έχει επιπλέον και το νόημα να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, για μια κοινωνία πλήρους και ουσιαστικής ισότητας, ισονομίας και καθολικού δικαιώματος στην ποιότητα της ζωής και στις ίσες ευκαιρίες.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου!!
Χρόνια Πολλά  στη Μητέρα, στη Σύζυγο, στην  Κόρη, στην Αδελφή, στη Γιαγιά, στη Φίλη!!
Χρόνια Πολλά στην εργαζόμενη, στην άνεργη, στην επιστήμονα, στην αγρότισσα, στην επιχειρηματία, στην νοικοκυρά, στην γυναίκα του μόχθου και της προσφοράς!!
Χρόνια Πολλά στο «άλλο μισό του ουρανού»!!

Ιωάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας