Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Δεν έχουν τέλος οι διαρρήξεις και οι κλοπές στην ΕρμιόνηΚάθε μέρα ακούμε για μια νέα κλοπή στην Ερμιόνη, στη Δάρδιζα, στην Κινέτα.
Ζούμε  με το φόβο και την ανασφάλεια. 
Διστάζουμε να βγούμε  από τα σπίτια μας.
Κάποιοι άλλοι φοβούμαστε  στην ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που είμαστε  μέσα στο σπίτι όταν θα μπει ο κλέφτης.
Καμία προστασία, ανύπαρκτη αστυνόμευση, οι κλέφτες το ξέρουν και δρουν ανενόχλητοι.
Και αν αμυνθείς θα βρεις  τον μπελά σου.
Κι αυτό το ξέρουν!
Τι θα γίνει; που θα σταματήσει όλο αυτό;

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

ένα παιχνίδι από τα παλιά, μια όμορφη συνήθεια


Το άρθρο πρότεινε η  Έλλη Βασιλάκη

Η ιστορία του χαρταετού


Στην αρχαιότητα, 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του.
Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος.

Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση. Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά.
Πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία,

Η Τράτα με την Έλενα Τουτουντζή


Έλενα Τουτουντζή Θεολόγος Αναγνωστόπουλος στα φωνητικά.

  ΤΡΑΤΑ

H τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη
όλο τηνε μπαλώναμε κι ας  ήταν ξεσκισμένη.
Αν το ’ξερε η μάνα μου πως δούλευα στην τράτα
θα μου ’στελνε τα ρούχα μου και την παλιά μου βράκα.
Εβίρα μια στα πανιά
Εβίρα δυό στο γιαλό
Εβίρα τρείς κι άλλες τρείς
Αν το ’ξερε η μάνα μου πως δούλευα στην τράτα
θα μου ’στελνε τα ρούχα μου και την παλιά μου βράκα.
Την τράτα μας την πούλησα εις την Θεσσαλονίκη
και γύρισα στο σπίτι μου με δίχως χαρτζιλίκι.

Τράτα αρχικά ονομάζεται το δίχτυ που χρησιμοποιούν οι

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Η Ερμιονίτικη Μασκαράδα στην πλατεία Πεύκου της Κυριακής 1/ 3/2020 ματαιώνεται

Η Κοινότητα Ερμιόνης σας ενημερώνει ότι, μετά το Δελτίο τύπου του Δήμου Ερμιονίδας για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων , σύμφωνα με τους λόγους που αναφέρονται σε αυτό,  η Ερμιονίτικη Μασκαράδα στην πλατεία Πεύκου της Κυριακής 1/ 3/2020 ματαιώνεται
Παρά ταύτα , εμείς  συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, μαζί με τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους υπεύθυνους καθαριότητας και εκδηλώσεων για την καλύτερη εικόνα της καθημερινότητας της πόλης μας και των συμπολιτών μας.
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος σας εύχονται καλή τελευταία Αποκριά  και καλή Σαρακοστή.

Άλκη Ζέη Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1923 - Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Κορωνοϊός Covid 19 – Χρήσιμες Οδηγίες - Ερωτήσεις - απαντήσειςΜαταίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ερμιονίδας

28.02.2020

Δελτίο Τύπου

Στις 27-2-2020 εξεδόθη η ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, οι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας του κορωνοϊού ματαιώνουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα λόγω άμεσου κινδύνου της Δημόσιας Υγείας.
Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη ΚΥΑ για προληπτικούς λόγους έναντι του συγκεκριμένου ιού.
 Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος κατόπιν επαφών με τους φορείς που οργανώνουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο μας τους εξήγησε ενδελεχώς τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Ερμιονίδας ματαιώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Το οικονομικό πλήγμα τόσο για τον Δήμο όσο και για τους επαγγελματίες της περιοχής μας είναι τεράστιο.
 Όμως αυτό που προέχει για την Δημοτική Αρχή είναι η υγεία τόσο των δημοτών μας όσο και των επισκεπτών. 
Μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο η απόφαση που λάβαμε για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο μας, αποτελεί δυστυχώς μονόδρομο
Γραφείο Δημάρχου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙΤην Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 7 μ.μ., η κοινότητα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας – Παράρτημα Κρανιδίου (Διευθυντής, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι) πραγματοποίησαν επίσκεψη ενημέρωσης στα γραφεία του Επιμελητηρίου στο Κρανίδι. Μας υποδέχτηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μερτύρη Χρυσαυγή, ο κ. Ψυχογιός Παναγιώτης και ο κ. Δανούσης Μανώλης.
Οι λόγοι της επίσκεψής μας ήταν πολλαπλοί και εντάσσονται στο πρόγραμμα δράσης του ΣΔΕ Κρανιδίου να είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να ευαισθητοποιεί τους τοπικούς φορείς για την αναγκαιότητα στήριξης αυτής της εκπαιδευτικής δομής, που τόσο αναγκαία είναι για πολλούς συντοπίτες μας, που κάποτε δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση και τους δίνεται μία μεγάλη δεύτερη ευκαιρία να το πετύχουν.
Από τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, τους σκοπούς της δράσης και παρουσιάστηκε το ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου στο Κρανίδι.

«Δρύοπες» Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους συντοπίτες δικηγόρους κ. Ιωάννη Γκιώνη & κα. Νταγλαράκη Αφροδίτη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙ, 27/02/2020
Χορηγία δικηγορικών γραφείων ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΗ & ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «Δρύοπες» Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους συντοπίτες δικηγόρους κ. Ιωάννη Γκιώνη & κα. Νταγλαράκη Αφροδίτη για την ευγενική χορηγία και προσφορά τεχνικών αθλητικών εμφανίσεων στους αθλητές μεγάλων αποστάσεων του δυναμικού του και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τον ευγενή σκοπό μας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00 διοργανώθηκε εκδήλωση παρουσίασης της νέας εμφάνισης και των χορηγών στο γραφείο του συλλόγου. Παραδόθηκαν οι μπλούζες στους αθλητές από τον κ. Ιωάννη Γκιώνη & την κα. Αφροδίτη Νταγλαράκη με την ευχή για μια υγιή αθλητική χρονιά με επιτυχίες.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.
Με εκτίμηση εκ μέρους του Δ.Σ.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κατασκευή δημοτικού καταφυγίου προσωρινής στέγασης αδέσποτων στην Ερμιονίδα


Εγκρίθηκε ομόφωνα  από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και μετά από εισήγηση του Δημάρχου, κου Γεωργόπουλου, η πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα αδέσποτα ζώα. Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή δημοτικού καταφυγίου προσωρινής στέγασης. Στη συνεδρίαση παρέστη και αντιπροσωπεία μας. Επιτέλους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ένα προβλεπόμενο από τον νόμο έργο, με το οποίο ευελπιστούμε να λυθεί σε κάποιο ποσοστό το πρόβλημα των αδεσπότων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Γαϊτανάκι 23/02/2020


Για πέμπτη χρονιά, τα γαϊτανάκια της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης πλημμύρισαν με χρώμα, με αποκριάτικη πνοή, με γέλια και τραγούδια τα στενά σοκάκια αλλά και τις γραφικές αλάνες της Ερμιόνης μας!!!
Συνοδοιπόροι μας σε όλο το εγχείρημα ήταν τα 45 παιδιά & οι 30 ενήλικες που συμμετείχαν στο δρώμενο, το σχήμα παραδοσιακής μουσικής "Πεντάηχον" που έδωσε κέφι και ζωντάνια στα χορευτικά μας πατήματα, οι γειτονιές που στολίστηκαν και ομόρφυναν για τα γαϊτανάκια μας, όλες οι κύριες της ομάδας μας που προσέφεραν μεζέδες και κρασί στις στάσεις μας, η κοινότητα Ερμιόνης που διευθέτησε τη κυκλοφορία των οχημάτων και συνεργάστηκε με την Λιμενική αρχή προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα, οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν που βοήθησαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της διεξαγωγής του δρώμενου και το τοπικό blog "Ερμιονίδα μας αρέσει, δεν μας αρέσει"!!!
Στόχος μας στο φετινό Γαϊτανάκι ήταν να γίνουμε όλοι μια φωνή και να ακουστούμε μέσα από τα τραγούδια του τόπου μας, προσπάθεια που φυσικά δεν θα σταματήσει εδώ... Ελπίδα μας να το καταφέραμε στο ποσοστό που προσπαθήσαμε! Ανάμεσα στις γλυκιές αντιφωνίες των ερμιονίτικων τραγουδιών, τέσσερις ερμιονιτικες φορεσιές που έδωσαν στίγμα τοπικό στο έθιμο!!!
Τέλος να ευχαριστήσουμε όλον το κόσμο που μας προσέφερε απλόχερα το χαμόγελο του και την ζέστη του αγκαλιά, δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε με βαθιές ανάσες ντόπιας πολιτιστικής δροσιάς & δημιουργίας!!!
Σας ευχαριστούμε θερμά!!
#Γαϊτανάκι2020 #χοερ


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ : ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

Κρανίδι 26/02/2020
ΠΡΟΣ :
Γραφείο Δημάρχου
κ. Γιάννη Γεωργόπουλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Πρόεδρο Δ.Σ.
κ. Αντωνία Αντωνοπούλου

ΘΕΜΑ : ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ Ή ΕΣΠΕΡΙΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Κύριε Δήμαρχε,
όπως έχουμε συζητήσει, ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς δημότες μας, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι να τους δοθεί μία μεγάλη δεύτερη ευκαιρία να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να παρακολουθήσουν ένα Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Απαιτείται το θέμα να εισαχθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία υποβολής αιτήματος και να προβούμε σε όλες τις ενέργειες για την υλοποίησή του.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

έκτακτη ενημέρωση (πληροφορίες - οδηγίες)

Πηγή: onmed

Νέος κοροναϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV)Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.
Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.
koronoios

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:
  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Μια γεύση ΑΝΑΒΑΛΟΥ

"Τα συσσωρευμένα χρέη (σταδιακά από το 2010 και μετά) των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), όπως ειπώθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να προσεγγίζουν και τα 200 εκατ. ευρώ."

  Ποιος θα τα πληρώσει;    Κατά το "σχέδιο" οι Περιφέρειες.
Πώς;    Θα πάρουν δάνεια να ξοφλήσουν τη ΔΕΗ με εγγυήσεις των Περιφερειών, που σημαίνει ότι στο τέλος ο εγγυητής πληρώνει. 
Και πού θα τα βρει να τα πληρώσει ο εγγυητής;    Προφανώς θα υπάρχει και εγγυητής του εγγυητή δηλαδή το Δημόσιο, διάβαζε ο φορολογούμενος.

Όταν έλθει ο Ανάβαλος και διανεμηθεί το νερό στα κτήματα, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα διαχειρίζονται το όλο έργο, και το κυριότερο κόστος θα είναι το ρεύμα .........

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η ζωή είναι αλλού: Κική Δημουλά

Νίκες

Μια ακόμα επιτυχία και ένα ακόμη πρωτάθλημα στις υποδομές για τον Αθλητικό Όμιλο

Ερμιονίδας.Οι κορασίδες της Ερμιονίδας στέφθηκαν πανάξια πρωταθλήτριες για τρίτη φορά στην ιστορία του συλλόγου αήττητες και θα εκπροσωπήσουν την ΕΣΚΑΚ στο πανεπαρχειακό πρωτάθλημα κορασίδων. Συγχαρητήρια στις αθλήτριες και στον προπονητή καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες.

Αποκριάτικο γλέντι με τον Νίκο Ζωιδάκη