Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Με μαύρα ρούχα και φιμωμένα στόματα, παρέλασαν οι μαθητές στη Σύρο


Γύρισαν  το πρόσωπο τους  αριστερά προς το άγαλμα του Μιαούλη, οι μαθητές της Σύρου και όχι προς τους επισήμους στη χθεσινή παρέλαση.
Οι γονείς χειροκροτούσαν.
 Αυτά δεν τα δείχνουν τα κανάλια των Αθηνών..

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η ΝΕΡΟΜΑΝΑ

Του Βασίλη Γκάτσου
Η Ορεινή Ερμιονίδα Νερομάνα; ΝΑΙ !!!!

Ο Θάνος και ο Γιώργος, ο καθένας με τον τρόπο του, έφεραν στο προσκήνιο της ορεινή Ερμιονίδα, την όντως άγνωστη στους πολλούς.
Θα προσθέσω κάποια στοιχεία για να εξηγήσω, γιατί είναι η μελλοντική νερομάνα της Ερμιονίδας.

Ξεκινάμε από την Ακρογιαλιά. Είναι γνωστό ότι οι Αδέρες κατεβάζουν το πολύ νερό από την μεριά του Γαλατά. Από τη μεριά της Ακρογιαλιάς το λιγότερο. Αλλά υπάρχουν τρία – τέσσερα βασικά ρέματα (και άλλα μικρότερα) μέχρι το Θερμήσι, που κατεβάζουν αρκετό νερό. Δύο από αυτά έχουν παλιούς νερόμυλους, και το νερό, όταν έχει βρέξει καλά, κυλάει μέχρι και τον Μάιο. Τα ρέματα ξεσπούν στις παραλιακές πεδιάδες της Ακρογιαλιάς που είναι και οι πλέον εύφορες της Ερμιονίδας.
Οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες, γιατί οι εργατικοί κάτοικοι της περιοχής βάζουν και πολλά θερμοκήπια, χώρια τους ποτιστικούς ελαιώνες. Το νερό το παραθαλάσσιο έχει και εκεί σχεδόν χαλάσει και οι καλλιεργητές κάνουν γεωτρήσεις μέσα στις ρεματιές, ενώ με συστήματα αγωγών μεταφέρουν το τρεχούμενο νερό στις καλλιέργειές τους, όσο αυτό κυλάει. Όμως το καλοκαίρι που

Τα ευρήματα απο τη Νεκρόπολη της Αρχαίας Ερμιόνης


Επιμέλεια- φωτογράφηση 
Ρίνα Λουμουσιώτη

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά  τις ανασκαφές που έγιναν σε τμήμα αρχαίου νεκροταφείου, που ανακαλύφθηκε κατά τις εκσκαφές για την θεμελίωση του κτιρίου Γυμνασίου -Λυκείου στην Ερμιόνη. 
Ευρήματα  που συγκινούν  και προκαλούν δέος.

Στο βιβλίο του «Η ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ ΠΟΛΙΣ», ο Βασίλης Γκάτσος αναφέρει σχετικά:
"Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν περίβολοι συστηματικής ταφής της Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής χωριζόμενοι από ταφική οδό. 
Αποτελούσαν συστάδες οικογενειακών τάφων (συνολικά 19).
Μια σημαντική ανακάλυψη ήταν η εύρεση κάτω από τάφο ταφικού περιβόλου της Κλασικής Εποχής , άλλου τάφου Υπομυκηναϊκής Εποχής (του 10ου π.Χ. αι.),  μέσα στο οποίο υπήρχε λήκυθος και τριφυλλόσχημος οινοχόη.
Άλλες σημαντικές ανακαλύψεις:
1. Ασύλητος τάφος που ανασκάφθηκε την 25η Μαρτίου 1993. Βρέθηκε μπρούτζινο κράνος κορινθιακού τύπου και κτερίσματα, ένα κάτοπτρο, 4 μπρούτζινα αγγεία, τρείς περόνες και 12 ακέραιες μελανόμορφες λήκυθοι αττικής προέλευσης.
2. Τάφος του πρώτου μισού του 5ου π.Χ. αι. που ανήκε μάλλον σε Σαλαμινομάχο Ερμιονέα.
Πάνω από τον τάφο βρέθηκαν αγγεία που χρησιμοποιήθηκαν για σπονδές και έφεραν παραστάσεις: τον Ηρακλή με δικέφαλο κέρβερο, την Αθηνά και τον Ερμή, το Σίσυφο. Ο νεκρός ανήκε στην ανώτερη τάξη."

Τα ευρήματα:

Νεκρόπολη αρχαίας Ερμιόνης  "Τάφος πολεμιστή"


Χάλκινο  κράνος κορινθιακού  τύπου 525-500 π.Χ.

Προφητείες, αστοί και ληστές το 1821

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν Εθνική, παράγωγο της Γαλλικής του 1789

Του Σπ. Ι. Ασδραχα*
Οι συγχρονικές καταγραφές των πεπραγμένων του 1821 δεν απόκρυψαν τη φρίκη του πολέμου. Η Ελευθερία, αντικρύζοντας το τείχος της Τριπολιτσάς, επιθυμεί να του ρίξει «φόβου, τρόμου αστροπελέκι»· η άλωση της πρωτεύουσας του Μωριά δεν έφερε άλλον ύπνο, πάρει θάνατο πικρό. Παλιότερα, προφητεύοντας, όπως λέγεται, το «ποθούμενο» ο Κοσμάς Αιτωλός, έλεγε ή υποτίθεται ότι έλεγε, ότι τούτο θα γίνει όταν το μοσχάρι θα κολυμπούσε στο αίμα. Το ίδιο πίστευε και ο Χατζή-Σεχρέτης: η εξέγερση των Βλαχαβαίων δεν εγγραφόταν στην τελεολογία του «ποθούμενου», δηλαδή την ανατροπή των όρων κυριαρχίας, γιατί δεν έγιναν αυτό που είχαν πει οι «γνωστικοί», δηλαδή οι «επαΐοντες», ότι το θεόδοτο σήμα θα ήταν η «πλεγή», το κολύμπι του μοσχαριού στο αίμα. Ωστόσο η επανάσταση του 1821 δεν περίμενε τα σήματα της προφητείας για να ξεσπάσει.
Ηταν μια επανάσταση εθνική, παράγωγο του γαλλικού 1789, όπως το κρυστάλλωσαν οι

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οταν ο έρωτας νικά την Ιστορία

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αδύναμοι. Η ζωή θα μας συντρίψει μέσα σ' ένα λεπτό και κανένας δεν θ' ακούσει τις φωνές μας... Η αγάπη μου είναι πιο δυνατή από το μίσος τους» (Λιουντμίλα Μπιμπίκοφ). Οταν ο έρωτας και η ανθρώπινη θέληση νικούν την Ιστορία, όταν η πραγματικότητα της ζωής ξεπερνάει τη φαντασία της λογοτεχνίας. Το βιβλίο του Βρετανού σαραντάχρονου δημοσιογράφου Οουεν Μάθιους «Τα παιδιά του Στάλιν» (εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί») είναι ένα συναρπαστικό, περιπετειώδες χρονικό τριών γενιών της οικογένειάς του. Παράλληλα, μια ενδελεχής «ακτινογράφηση» της Ρωσίας και της προγενέστερης Σοβιετικής Ενωσης από τη δεκαετία του 1930 έως εκείνη του 1990.Σε πρώτο πλάνο η Ρωσίδα μητέρα του συγγραφέα, η Λιουντμίλα Μπιμπίκοφ, και ο Ουαλός πατέρας του Μέρβιν Μάθιους, διπλωματικός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας, που γνωρίστηκαν για λίγους μήνες και αλληλοερωτεύθηκαν στη Μόσχα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μην ενδίδοντας σ' εκβιαστικά παιχνίδια της σοβιετικής Κα Γκε Μπε, ο Μέρβιν θ' απελαθεί. Πεντέμισι αβάσταχτα χρόνια θα μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο (1964-1969) και θ' αναπτυχθεί μια φλογερή

Η συνέχεια για το νερό

Του Βασίλη Γκάτσου
Περιμένοντας το καλό νερό του Ανάβαλου και των φραγμάτων.
Ως τότε .... νεροπόλεμος.
Έστω ότι διαθέτουμε νερό Α ποιότητας με αγωγιμότητα 365 μS/cm και Χλωριόντα 17 mgr/lt.
Και ένα νερό υφάλμυρο Β ποιότητας με αγωγιμότητα 4000 μS/cm και Χλωριόντα 1300 mgr/lt το οποίο έχει προέλθει από είσοδο θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα.
Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ο λόγος αγωγιμότητας προς Χλωριόντα:
Νερό Α ποιότητας: 365/17 = 21.47
Νερό Β ποιότητας: 4000/1300 = 3.07
Κανούμε τις εξής μείξεις:
1 μέρος νερό Β ποιότητας + 1 μέρος Α ποιότητας. Η αγωγιμότητα θα είναι 2185 και τα Χλωριόντα 685 και ο λόγος: 3.19
1 μέρος νερό Β ποιότητας + 2 μέρη Α ποιότητας. Η αγωγιμότητα θα είναι 1576 και τα Χλωριόντα 445 και ο λόγος: 3.54
1 μέρος νερό Β ποιότητας + 3 μέρη Α ποιότητας. Η αγωγιμότητα θα είναι 1273 και τα Χλωριόντα 338 και ο λόγος: 3.77

Συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Ερμιόνης σήμερα 23/03/2011 στις 18:00

Τα θέματα
1. Προέγκριση άδειας ίδρυσης καταστήματος του κ.Φράγκου Γεωργίου.
2. Προέγκριση άδειας ίδρυσης καταστήματος του κ. Φοίβα Άγγελου.
3. Διόρθωση βεβαιωτικών καταλόγων ύδρευσης – αποχέτευσης, ενταφιασμού.
4. Ορισμός εκπροσώπων στην επιτροπή ελέγχου σταυλισμού ζώων Νομού Αργολίδας.
5. Ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή Λαϊκής Αγοράς Ερμιόνης.
6. Εκμίσθωση παραλιών.
7. Ανάπλαση αλσυλλίου και γύρω χώρου νοτίως του Δημαρχείου.

Στο "Συγγρού" στην Ερμιόνη

Σαν κόσμημα λαμπυρίζει,  έτσι που φρεσκοβαμμένο το λούζει ο ήλιος τα πρωινά, το τωρινό  Πνευματικό μας Κέντρο "Συγγρού".
Κατασκευάσθηκε σαν σχολείο, με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού (εδώ).
Έχει υπάρξει όμως, εκτός από σχολείο και κινηματογράφος.
Ο Βασίλης ο Γκάτσος, που  ξέρει την Ερμιόνη  κάτω  από τους σοφάδες και τους ασβέστες θυμάται,  ότι μέχρι πριν λίγο καιρό διέκρινες πιο καθαρά απο τώρα, πάνω από την πόρτα της εισόδου, μια μεγάλη επιγραφή που έγραφε «MON SINE».
Τη δεκαετία του ΄50 μας είπε, ο Λευτέρης ο Γκάτσος άνοιξε εκεί κινηματογράφο, που μετά το πήρε ο Στέφος Αλεξανδρίδης.
Πολλοί  το θυμούνται σαν σχολείο.
Κάποιοι που πέρασαν απο εκεί, σκάλισαν τα αρχικά τους στις πλάκες, στο πεζούλι.


Να χαίρεστε το γούστο σας κύριε..

Περνώντας από μια λαϊκή γειτονιά στις παρυφές της Λεωφ. Αθηνών στο Περιστέρι, με εντοπίζει μια στρουμπουλή πενηντάρα με κολάν να φωτογραφίζω το μπαλκόνι της. Κατεβαίνει.

- Τι τραβάς;
- Τον παρατημένο αρκούδο στο μπαλκόνι.
- Γιατί; Θα φωνάξω την αστυνομία!
- Τον αρκούδο σας λέω, έτσι φθαρμένος και παρατημένος που στέκει, να δείξω την μοναξ...

- Να χαίρεστε το γούστο σας κύριε!

athensville

Δημοτικά Συμβούλια και υποψηφιότητες OSKAR

Να είναι καλά αυτά τα παιδιά που εθελοντικά και ακούραστα, καλύπτουν και καταγράφουν όλα τα Δημοτικά μας Συμβούλια.
Και μπορούμε και τα έχουμε, για να τα βλέπουμε όταν αντέχουμε και να παίρνουμε σε δόσεις, μη μας πειράξει, τόση Δημοκρατία.
Στο τέλος μόλις ολοκληρωθεί η σειρά, θα μπορούμε να τα κάνουμε δωράκι, σε δερμάτινες γυαλιστερές κασετίνες, όλα αυτά τα συλλεκτικά επεισόδια.
Και θα απονείμουμε στο τέλος , τα ανάλογα OSKAR .
Στο χθεσινό επεισόδιο διακρίναμε, εκτός των άλλων και υποψηφιότητα για Oskar σκηνοθεσίας. Αφού διαβάσεις.. βγαίνω εγώ, περνάς βρήκες ανοικτά και μπαίνεις εσύ, αφού λείπει ο άλλος και το ξέρω, τον καλώ αλλά μιλάς εσύ. Εσύ κάνεις αποκλειστικό ρεπορτάζ και γράφεις αυτό. Τέτοια..
Ο κος Κοντοβράκης, την έκανε νωρίς.
Εμείς στο ίδιο έργο θεατές..

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Ένωση - Ελληνική Πολιτεία - Επαγγελματίες Αλιείς = το μέλλον της θάλασσάς μας και της αλιείας μας

Αλιείς Ερμιονίδας.
Από αυτόν τον χώρο σπάνια έρχονται στο φως ιδέες και απόψεις για το μέλλον της θάλασσάς μας, το περιβαλλοντικό και το οικονομικό. Βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ τι γίνεται σε άλλες χώρες και ζηλεύουμε.
Από τις σπάνιες φορές που ακούγονται απόψεις αλιέων και όχι φίλων της θάλασσας είναι και η ομιλία του κυρίου Μέξη  (εδώ) σε επίσημο forum την οποία καταγράφει το Εικονοσκόπιο. Περιέχει εξαιρετικές επισημάνσεις των ανθρώπων που μοχθούν στη θάλασσα και συναινούν στο ότι με τη βοήθεια της ΕΕ και της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει να γίνει βαθιά τομή στα πράγματα της θάλασσας. Δεν είναι αμαρτία η αναμετάδοσή της και από τα άλλα τοπικά μπλογκ, ή έστω μια αναφορά σε αυτή ως αφορμή για να γίνει παραπομπή – επίσκεψη στο Εικονοσκόπιο.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Ερμιονίδα 2010.158 τροχαία ατυχήματα, 240 κλοπές και 5 ληστείες καταστημάτων, τραπεζών

Για το 2010  158 τροχαία ατυχήματα, 240 κλοπές και 5 ληστείες καταστημάτων και τραπεζών, κατέγραψε το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.

Η αίτηση του Δήμου Ερμιονίδας πρός τονΥπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κο Χρήστο Παπουτσή

Κύριε Υπουργέ,
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Ερμιονίδας περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης, εκτίνεται στα γεωγραφικά όρια της παλαιάς επαρχίας Ερμιονίδας και έχει μόνιμο πληθυσμό 16 χιλιάδες κατοίκους, και ο τουριστικός και παραθεριστικός χαρακτήρας της ανάπτυξής του τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταστήσει την περιοχή μας προάστιο των Αθηνών. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τους θερινούς μήνες ο διακινούμενος πληθυσμός υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες. Πέραν αυτού υπάρχει σημαντική κίνηση τα Σαββατοκύριακα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι στην περιοχή μας διακινείται μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών πολλοί από τους οποίους στερούνται άδειες παραμονής και εργασίας.
Η αστυνόμευση της περιοχής γίνεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου, το οποίο έχει οργανική δύναμη 29 αστυνομικών, αλλά αυτή τη στιγμή υπηρετούν 19, και τον Αστυνομικό Σταθμό Ερμιόνης στον οποίο τα τελευταία χρόνια υπηρετεί μόνο 1 αστυνομικός.

Σημαντικές επιτυχίες για την αγωνιστική ομάδα optimist του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας στον "Οδυσσέας 2011".

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, διοργάνωσε στον Φαληρικό όρμο τον διασυλλογικό αγώνα ιστιοπλοΐας για σκάφη τύπου οπτιμιστ "Οδυσσέας 2011". Στον αγώνα συμμετείχαν 120 αθλητές και αθλήτριες στην μεγάλη κατηγορία άνω των 11 ετών και 60 αθλητές και αθλήτριες στην μικρή κατηγορία κάτω των 11 ετών, ενώ υπήρχαν συμμετοχές και από αθλητές του εξωτερικού. Ο αγώνας θεωρείται σημαντικός καθώς εντάσσεται στα πλαίσια προετοιμασίας όλων των αθλητών ενόψει της Πανελλήνιας πρόκρισης για την συγκρότηση της Εθνικής ομάδας όπτιμιστ που θα διεξαχθεί στην Ιτέα στις 26 Απριλίου 2011. Ο Ναυτικός Όμιλος Αίγινας συμμετείχε με δέκα αθλητές και αθλήτριες και τις δύο αγωνιστικές ημέρες διεξήχθησαν 5 ιστιοδρομίες. Σημαντική επιτυχία σημείωσε η αθλήτριά μας Γκαρή Νατάσα, η οποία κατετάγη πρώτη στην Γενική κατάταξη της μεγάλης κατηγορίας, με μόλις 8

Το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στον Θάνο Τοκάκη

Στον Θάνο Τοκάκη για την ερμηνεία του στον ρόλο τού «Σερ Άντριου» στη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (θέατρο Αλίκη), απονεμήθηκε το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Χορν της οδού Αμερικής.Ο περσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Μιχάλης Οικονόμου, παρέδωσε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν στον φετινό βραβευθέντα.
Πρόκειται για την ενδέκατη απονομή του ετήσιου βραβείου, που ξεκίνησε το 2001, ύστερα από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και τη χρηματοδότηση του αδελφού του ηθοποιού, Γιάννη Χορν.
Το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός και περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Ο Θάνος Τοκάκης, αποφοίτησε το 2005 από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έπαιξε στον «Θησαυρό της Αγγελίνας» (ΝΕΤ), ενώ υποδύθηκε τον Αχιλλέα, τηλεοπτικό γαμπρό του Πέτρου Φιλιππίδη στη σειρά του Mega «50 - 50», παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο θέατρο.

Επετειακή Εκδήλωση Ι.Λ.Μ.Ε.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αν για όλα τα κακά του τέως δήμου Κρανιδίου φταίει ο κύριος Σφυρής .....

Του Βασίλη Γκάτσου
ΔΕΥΑ Ερμιονίδας δώσε μας τα πραγματικά στοιχεία

Αν για όλα τα κακά του τέως δήμου Κρανιδίου φταίει ο κύριος Σφυρής και οι σύμβουλοί του και συνεργάτες του, τότε υπάρχει λύση. Να τον θυσιάσουμε για να φυσήξει ούριος άνεμος στη νέα διοίκηση και να λύσει όλα τα προβλήματα.
Για την ΔΕΥΑ Κρανιδίου ο λόγος. Την περίοδο 1999-2006 έδινε πόσιμο νερό όπως δείχνει και μια δυο αναλύσεις νερού από βρύση και όχι από γεωτρήσεις που αναρτήθηκαν. Με πλοία ερχόταν νερό από την Λέρνη, με συντονισμένες δράσεις, πολιτική διαχείρισης και άλλες ενέργειες. Και όλα αυτά από το 2006 και δώθε τα ανέτρεψε πλήρως ο κύριος Σφυρής και επιστρέψαμε σε αυτό που ίσχυε πριν 10 χρόνια.
Μάλλον θεωρούμεθα από τη νέα διοίκηση ...κουτόφραγκοι, που τα τρώμε όλα και αμάσητα. Στην Ερμιόνη πάντως θα έχει γίνει αντιληπτό (τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και δώθε) ότι δεν μασάμε ταραμά και δεν θυσιάζουμε εύκολα για χάρη κανενός.
Ερώτημα: Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας ως εκ του επαγγέλματός της είναι φυσικό να μη μπορεί να διαβάσει μια ανάλυση νερού και να αγνοεί όλα τα περί νερού. Και δεν είναι εύκολο να μάθει. Το

Ανάγκη πάσα

Του Βασίλη Γκάτσου
Ρορό
Δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο είχα διαβάσει ότι το ρέμα αυτό είχε το όνομα Παραροήτης ή Παρορίτης. Πιθανόν ήταν το ρέμα που παραμάζευε τα νερά από το οροπέδιο Ηλιοκάστρου. Είναι λογικό η σύντομη αρβανίτικη γλώσσα να το έκανε ρέμα Ρορό.
Το εκπληκτικό είναι ότι ο Γιώργος βεβαιώνει ότι το 1870 ήταν ήδη γνωστό ως Ρορό τόσο το ρέμα όσο και τοποθεσία. Άρα δύο πιθανά. Το ρέμα να είχε κάποιο οθωμανικό όνομα και μετά το 1828 να άλλαξε και να πήρε το Παρορίτης που στα αρβανίτικα να κατέληξε σε Ρορό. Πιθανόν όμως το όνομα να είναι και βυζαντινό και να άλλαξε πολύ πριν το 1828
Ξανατονίζω:
 Έχουμε εκατοντάδες τοπωνύμια, που είναι γραμμένα σε παλαιά συμβόλαια, τα γνωρίζουν οι παλαιοί κάτοικοι μαζί με την ιστορία τους αλλά και τη μετάφρασή τους πολλές φορές από τα αρβανίτικα ή τα οθωμανικά. Είναι λέξεις που θα χαθούνε. Και αν Πατρίδα είναι πρωτίστως το χώμα μας αμέσως μετά είναι οι λέξεις μας, να μην πω ότι το αντίστροφο είναι πιο σωστό.

Δωρεάν μεταφορά για τα ΑμεΑ

Τέλος η ταλαιπωρία για τα άτομα με αναπηρία, καθώς θα μεταφέρονται πλέον δωρεάν, αφού πρώτα θα έχουν διασφαλίσει να εξοικονομήσουν τις ανάλογες κάρτες μετακίνησης με τα αστικά και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών αναφέρει ότι «παρακαλούνται όλα τα Αστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ από την Πέμπτη 17 Μαρτίου να δέχονται τις κάρτες ΑμεΑ και οι κάτοχοι τους να μεταφέρονται δωρεάν».

Mια πολύ επίκαιρη δημοσίευση ηλικίας ενός αιώνα

Η εικόνα πρωτοδημοσιεύτηκε το 1911, σε εφημερίδα – όργανο της εργατικής τάξης, ως κριτική του καπιταλιστικού συστήματος. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μετά από έναν αιώνα, λίγο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη δομή της ανθρώπινης Κοινωνίας, η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Η εικόνα αυτή περιγράφει τα πράγματα κάπως έτσι: Στην κορυφή, όπως πάντα, η ανθρώπινη λατρεία για το επινόημα του χρήματος, το οποίο αποτελεί σκοπό ζωής και είναι πάντα είδος εν ανεπαρκεία.
Ακριβώς από κάτω, οι εξαγορασμένες Κυβερνήσεις κάθε λογής, που δεν κυβερνούν βέβαια με γνώμονα το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον. Για να γίνει κατανοητό αυτό, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιοι επωφελούνται π.χ. από τους πολέμους…
Πιο κάτω, το παρασιτικό ιερατείο, που για χάρη της προκλητικής συσσώρευσης πλούτου και ισχύος συνεργάζεται, υμνεί και αγιοποιεί ακόμα και τους πιο αιμοσταγείς αυτοκράτορες ή δικτάτορες, μαθαίνοντας έτσι το λαό να λατρεύει τους καταπιεστές του, ενώ κύριο έργο του έχει την απόλυτη αποβλάκωση. (Δίπλα τους σήμερα θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τους «ιερείς» της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, που επαξίως εκτελούν παρόμοιο σημαντικό κοινωνικό έργο.)

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη

Το 2011, ανήκει στον ποιητή του «Αξιον Εστί», αφού έχει ανακηρυχθεί ως Ετος Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το ερώτημα και η απάντηση που είχε δώσει ο ποιητής στην ομιλία του, κατά την απονομή του Νόμπελ, το 1979, είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Ελεγε: «Πότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση (...) η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών».
Σήμερα και για έναν μήνα, στίχοι του Ελύτη θα ταξιδεύουν, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (τόπο καταγωγής του), Ρόδο και Ζάκυνθο. Βαγόνια των συρμών του Μετρό και πάνελ θα «ντυθούν» με σχετικές αφίσες.
Αφίσες θα κολληθούν και σε στάσεις λεωφορείων και σε οχήματα του τραμ, του ηλεκτρικού και του τρόλεϊ.
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το φως και η πρώτη
χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου
η αλκή μες στο ζώο που οδηγεί τον ήλιo
το φυτό που κελάηδησε και βγήκε η μέρα

H στεριά που βουτά και υψώνει αυχένα
ένα λίθινο άλογο που ιππεύει ο πόντος
οι μικρές κυανές φωνές μυριάδες
η μεγάλη λευκή κεφαλή Ποσειδώνος

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το χέρι της Γοργόνας
που κρατά το τρικάταρτο σα να το σώζει
σα να το κάνει τάμα στους ανέμους
σα να λέει να τ' αφήσει και πάλι όχι

Ναταλία Ρασούλη. Ασέβεια στο έργο του πατέρα μου

Επιστολή προς όλα τα ΜΜΕ απέστειλε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη, Ναταλία, αναφορικά με το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν τραγούδια του πατέρα της από κυριακάτικες εφημερίδες, χωρίς την έκρισή της.Θα παρακαλούσα να γνωστοποιήσετε τα εξής: Τα δύο CD τα οποία θα δοθούν αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (και τα οποία είναι αντίστοιχα: «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» και το « Πότε Βούδας πότε Κούδας») δίνονται χωρίς την ηθική συγκατάθεση των νόμιμων κληρονόμων και υπευθύνων για τη διαχείρηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου του Μανώλη Ρασούλη.