Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Μοίρα και πεπρωμένο του Δημήτρη Τουτουντζή

 Μοίρα και πεπρωμένο

Κάποιοι λένε πως το πεπρωμένο είναι  το καθορισμένο από τη μοίρα, το προδιαγεγραμμένο, αυτό που κατευθύνει  την ανθρώπινη ζωή, χωρίς ο άνθρωπος να είναι σε θέση να αντιδράσει. Γιατί η μοίρα είναι εκείνη που έχει καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξή του.  

Κάποιοι άλλοι είναι πεπεισμένοι πως η μοίρα θεωρείται κάτι υπερφυσικό, που διαμοιράζει στον κόσμο τα καλά και τα κακά και το πεπρωμένο επαγρυπνεί, για να τηρούνται αυστηρά  όλα όσα προδιαγράφηκαν από τη μοιραία μοίρα. Συνεπάγεται, λοιπόν, κατ’ αυτούς, πως το πεπρωμένο είναι, κατά κάποιον τρόπο, το γέννημα αυτού που ονομάζεται μοίρα. Είναι έτσι όμως; 

Η μοίρα από τη μία και το πεπρωμένο από την άλλη είναι δύο όροι που τείνουν λανθασμένα να χρησιμοποιούνται ως ισοδύναμοι στις μεταξύ μας συνομιλίες ή γενικά στο νου μας. Ακούμε ανθρώπους συχνά να λένε "συνάντησε τη μοίρα του” ή "πρέπει να είναι το πεπρωμένο του”, αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πραγματικές  διαφορές μεταξύ μοίρας και  πεπρωμένου;  

Ο όρος μοίρα σημαίνει "αυτό που έχει ειπωθεί”. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η μοίρα έχει να κάνει μάλλον με αυτό που έχει προκαθοριστεί για τη ζωή μας, για τη ζωή και τον βίο καθενός από μας ξεχωριστά. Έτσι λοιπόν, η μοίρα βασίζεται στη φαντασίωση των ανθρώπων ότι υπάρχει μια  τάξη-νομοτέλεια στο σύμπαν που δεν είναι δυνατό να αλλάξει, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μπορεί να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν πως οι τρεις θεότητες -Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπος-, ή οι τρεις Μοίρες, αποφάσιζαν εκείνες την τελική πορεία των ανθρώπων, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέλησή τους ή την πίστη τους για κάτι καλύτερο που θα μπορούσαν οι ίδιοι να προκαλέσουν. 

Π.χ., οι άνθρωποι που βιώνουν δυστυχία και μαρασμό συχνά έχουν την εντύπωση πως ευθύνεται γι’ αυτό αποκλειστικά η μοίρα. Απαισιόδοξοι και μελαγχολικοί όροι όπως το "σφραγίζω τη μοίρα κάποιου” ή "μια μοίρα χειρότερη και από τον θάνατο” αποδεικνύουν περίτρανα πως η μοίρα είναι κάτι μάλλον ανεπιθύμητο και όπως έχει παγιωθεί στις σκέψεις των ανθρώπων και στο υποσυνείδητό τους, μάλλον και εξαιρετικά αρνητικό. 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Το κοινωνικό έργο του Δήμου Ερμιονίδας, στηρίζεται στην προσφορά και στην αλληλεγγύη.

 Κρανίδι, 17.12.2021

Δελτίο Τύπου

Η ανιδιοτελής προσφορά αποτελεί μια από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών φροντίζει έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι του Δήμου μας να βιώσουν το πνεύμα των εορτών και να αισθανθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το γιορτινό κλίμα.

Στη δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, υποδεχόμενος τον κ. Λάζαρο – Άκη Γούτο, δημοτικό σύμβουλο, κατά την παραλαβή των τροφίμων που με πρωτοβουλία του, μας προσέφερε η εταιρεία ΣΚΡΟΥΤΖ Α.Ε.

Τα αγαθά θα διατεθούν μέσω της Εθελοντικής Ομάδας Αλληλεγγύης του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, στις ευπαθείς ομάδες δημοτών μας.

Ευχετήρια κάρτα Δημάρχου

 


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Τα Μαντράκια


 αλλιώς .

Βασίλης Γκάτσος: Άλλα πρέπει να δουν το Λιμενικό Ταμείο, ο Δήμος και η Τοπική μας Κοινότητα.........Να σας επισημάνω ότι στα Μαντράκια π.χ. ήταν 1-2 σπασμένα και τώρα είναι 9 ολοκαίνουργα ανοξείδωτα παγκάκια.....

.......Μιλάμε για περίπου 150 φωτιστικούς ιστούς στην Χ.Ζ.Λ. Ερμιόνης χ 2 φωτιστικών σωμάτων  = 300 περίπου φωτιστικά σώματα......
(Εκ των του Λιμενικού Ταμείου Ερμιόνης).

Αυτά  μου έκαναν εντύπωση. Τα άλλα είναι της "τρέχουσας πολιτικής" όπως αυτή πάγια εκφράζεται στην Ερμιονίδα.
Όμως:
Οι Μαντρακιώτες και όλοι οι Ερμιονίτες στερηθήκαμε τον ζωτικό μας χώρο στα Μαντράκια. Αυτόν θέλουμε πίσω και όχι αποζημίωση ...... σε ανοξείδωτα  παγκάκια! Καταλάβετέ το.

Το Λιμενικό Ταμείο μάς λέει ότι έχει βάλει 300 φωτιστικά σώματα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος, δηλαδή στο Λιμάνι και στα Μαντράκια. Επειδή στη γειτονιά μας, μόλις λίγα μέτρα από τα Μαντράκια, το βράδυ πάμε στα σπίτια μας με φακούς (υπάρχουν και άλλες παρόμοιες γειτονιές) και έχουμε κάνει αίτηση - διάβημα στον Πρόεδρο της Τοπικής μας Κοινότητας να μεσολαβήσει ώστε να δούμε .... το φως το αληθινόν, ιδού η απορία: Το Λιμενικό Ταμείο πληρώνει το ρεύμα των 300 λαμπτήρων, αφού το χρησιμοποιεί στη ζώνη του για δικούς του σκοπούς, ή το ρεύμα μπαίνει στα δημοτικά τέλη, δηλαδή το πληρώνουν και όσοι πάνε σπίτι τους με φακό; Το πληρώνει και ο Λουκαϊσιώτης;

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ψυχοθεραπεία


Ειδικός στις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής  είπε στην ΕΡΤ   πως το κομμάτι με τις περισσότερο τέτοιες ιδιότητες είναι η "Σονάτα 448 για Δύο Πιάνα" του Μότσαρτ.

Η Σονάτα για δύο πιάνα σε ρε μείζονα, Κ. 448 είναι ένα έργο για πιάνο που συνέθεσε το 1781    ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε ηλικία  25 ετών.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει


 «Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, η συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; 

Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.» 

 Μάνος Χατζιδάκις.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Αναστολή χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ερμιονίδας.

 Κρανίδι, 13.12.2021

Ανακοίνωση

Κάθε πρώτη ημέρα της εβδομάδας, λαμβάνουμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εμπιστευτική εβδομαδιαία ενημέρωση (με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων) σχετικά με τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στον Δήμο μας.

Η σημερινή ενημέρωση και τα δεδομένα της είναι απογοητευτικά και μας θορύβησαν, καθώς σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά και στην Ερμιονίδα. Ήδη γνωρίζουμε όλοι από την ενημέρωση των τηλεπικοινωνιακών μέσων, πως η Αργολίδα είναι πάλι «στο κόκκινο». 

 Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η υπεύθυνη στάση όλων μας απέναντι στην πανδημία θα καθορίσει την πορεία της. Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε παράκληση και σύσταση τήρησης των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, όπως αυτά έχουν οριστεί από την Πολιτεία.

Λόγω των ανωτέρω, ο Δήμος Ερμιονίδας αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ανακοπή διάδοσης του ιού.  

Μοναδική μας προτεραιότητα για αυτές τις άγιες ημέρες είναι, κάθε οικογένεια με ασφάλεια και με υγεία να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου με περίσσευμα όμορφων στιγμών, προστατευμένη από τη λαίλαπα της πανδημίας.

Παρακαλούμε όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Είναι απαραίτητο. Η υγεία των πολιτών μας, η υγεία όλων μας είναι στο χέρι μας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος