Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

από το Αρτσάχ

 


« Σκέφτηκα να βάλω φωτιά να κάψω το σπίτι μου, μα δεν μου πήγε η καρδιά·  

έπλυνα τα πιάτα, τα τακτοποίησα στα ράφια, σα να περίμενα επισκέπτες... 
Φέτος είναι πολύ καλή η σοδειά των χουρμάδων. Θα τους φάνε οι Τούρκοι. 
Τους άφησα ένα γράμμα, τους έγραψα πως σ' αυτό το σπίτι ζούσαν έντιμοι άνθρωποι, 
που τα έβγαζαν πέρα με τον ιδρώτα του προσώπου τους, 
να το κρατάνε καθαρό. 
Τους παρακάλεσα να ποτίζουν τα λουλούδια. » 


...έγραψε μια πρόσφυγας από το Αρτσάχ - Ναγκόρνο Καραμπάχ...
τον Σεπτέμβριο του 2023... 

via Avgi Diomidous, Λευκωσία  

Έλλη Βασιλάκη

Διαδικτυακή Ημερίδα


 


Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και άλλους ενδιαφερόμενους. 


Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών






Έλλη Βασιλάκη 


Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού τη Δευτέρα

 


Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 14ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.


Η 14η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά»
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Βασίλη Τριαντάφυλλη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.

Αναρτήθηκε το 2016. Τι να κάνουμε με την καλλιεργήσιμη γη και τις καλλιέργειες; Για τους 500 περίπου υποψηφίους μας για να υπερασπιστούν την καλλιεργήσιμη γη των προγόνων μας.



 Τι να κάνουμε με την καλλιεργήσιμη γη και τις καλλιέργειες;


Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένες ασάφειες της έννοιας της αειφορίας. Αειφορία δεν σημαίνει να αφήσουμε τη φύση στους δικούς της ρυθμούς και εμείς να παίρνουμε τόσους καρπούς, ώστε να μπορούμε να τους παίρνουμε κάθε χρόνο. Σημαίνει να καλλιεργούμε τη γη με μεθόδους που να παίρνουμε κάθε χρόνο ό,τι έχουμε ανάγκη, διατηρώντας τη ικανότητα της γης να μας δίνει τα ίδια κάθε χρόνο. Η έννοια της αειφορίας είναι ανθρωποκεντρική.

Στην Ερμιονίδα είναι φανερό ότι τα διαθέσιμα υπόγεια νερά, αν διατηρούνται συνέχεια στην ποιότητα του καλού πόσιμου νερού, επαρκούν μόνο για τις χρήσεις οικισμών, εξοχικών και τουριστικών μονάδων. Για να έχουμε αειφορία νερού πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ποτιστικές καλλιέργειες σχεδόν παντελώς. Κοινώς να μην έχουμε να φάμε.
Όμως η καλλιεργήσιμη γη είναι για να καλλιεργείται, το πώς έχει από αρχαιοτάτων χρόνων διατυπωθεί εκ της εμπειρίας και των παθημάτων:

1. Με κλιμακωτές πεζούλες στα επικλινή εδάφη ακόμη και όταν έχουν ελαφριά κλίση. Έτσι συντηρείται το πολυτιμότατο έδαφος, συγκρατεί η πεζούλα περισσότερο νερό, εμποδίζει την απότομη ροή που ξεπλένει το γόνιμο χώμα. Με κάθετες κλιμακωτές πεζούλες όπου έχουμε ροή ρεμάτων. Αυτή η τακτική έγινε νόμος από τα προμυκηναϊκά χρόνια. Με πεζούλες καλλιεργείς και βουνά.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκινούν οι εγγραφές στη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 


Καλωσορίζουμε την εβδομάδα με ΕΓΓΡΑΦΕΣ


▪️Εντελώς φρέσκοι, εντελώς ανανεωμένοι, γεμάτοι χαμόγελα και όρεξη καλωσορίζουμε την εβδομάδα και σας περιμένουμε από Τετάρτη 27/09 έως και Κυριακή 01/10 να εξερευνήσετε τον ανακαινισμένο μας χώρο, καλωσορίζοντας τη νέα χορευτική χρόνια!

▪️Ελάτε να πιαστούμε στο κύκλο της παράδοσης, σε ένα μοναδικό παρεΐστικο ταξίδι!

▪️Καλούμε παλιά & νέα μέλη στον κύκλο της χαράς, στον κύκλο του χορού, στον κύκλο της παρέας, στον κύκλο του τραγουδιού, στον κύκλο της αισθητικής, στον κύκλο που προκαλεί χαμόγελα και δημιουργεί δυνατές στιγμές & αναμνήσεις!

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ #χοερ


▫️Σας περιμένουμε▫️

Υ.Γ. Ευλογία για εμάς, ένα μέλος της ομάδας μας, η Αντωνία Μπουρλόκα, ούσα φοιτήτρια γραφιστικής, να σχεδιάζει την αφίσα για τις εγγραφές μας!

Αντωνία σε ευχαριστούμε ❣️

Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης,
το Δ.Σ.

Αναρτήθηκε το 2015. Η παρουσίαση των κτηνοτροφικών πάρκων στο Λουκαΐτι από τον Πρύτανη της Γεωπονικής Γιώργο Ζέρβα. Για να κατανοήσουν οι περίπου 500 υποψήφιοι τα προβλήματα της κτηνοτροφίας μας.



 Η παρουσίαση των κτηνοτροφικών πάρκων στο Λουκαΐτι, από τον φίλο και συμμαθητή, Καθηγητή Γιώργο Ζέρβα που ακούραστα γυρίζει όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει και να ενθαρρύνει προς την σωστή κατεύθυνση.


Επειδή την παρακολούθησα, δεν νομίζω ότι απλά παρουσίασε έναν νέο θεσμό. Με πολύ απλά λόγια ανέλυσε την ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα είπε:
1ον. Η χώρα μας δεν έχει πλεονεκτήματα στην αγελαδοτροφεία, ούτε η Βόρεια Ελλάδα,πόσο μάλλον η Πελοπόννησος.
2ον. Η χώρα μας δεν έχει πλεονεκτήματα στην χοιροτροφεία, ούτε η Βόρεια Ελλάδα,πόσο μάλλον η Πελοπόννησος.

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ευρώπη σε αυτούς τους τομείς. Οι εισαγωγές μοιραία θα αυξάνονται. 

3ον Η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προβατο-γιδο-τροφεία, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και φυσικά στην ορεινή Ερμιονίδα.

Ο καλός καιρός, η ηλιοφάνεια, τα απέραντα βουνά που μπορούν να βοσκηθούν, τα πολλά αρωματικά φυτά των βουνών μας, ακόμη και οι ντόπια παραγόμενες ζωοτροφές, προσδίδουν στο πρόβειο και γιδινό γάλα εξαιρετική γεύση και άρωμα, χώρια που το εξαιρετικό λίπος του γάλακτος φτάνει μέχρι και 10%. Αυτά δεν μπορούν να τα πετύχουν στις Βόρειες χώρες, όπου κατά κανόνα, όπως στη Γαλλία, τα πρόβατα δεν τα αρμέγουν αφού τα έχουν μόνο για μαλλί και κρέας. Ήδη το γάλα μας έχει μεγάλη ζήτηση σε αυτές τις χώρες και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Από αυτό το γάλα βγαίνουν και αρίστης ποιότητας τυριά. Τόνισε δε ότι το πρόβειο και γιδινό γάλα είναι αναγκαίο για να γίνει οποιοδήποτε καλό τυρί.


Όμως έχοντας κάθε κτηνοτρόφος τη στάνη του, αγοράζοντας μόνος του ζωοτροφές, πουλώντας μόνος του το γάλα και το κρέας, έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. Πέραν αυτού δεν μπορεί να προσθέσει αξία στο προϊόν του, γιατί δεν μπορεί να φτιάξει τυροκομείο που είναι μια μεγάλη επένδυση, αναγκάζεται να πάει τα πρόβατα σε μακρινά σφαγεία και το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό. Άρα πάντα πουλάει γάλα, πάντα ο έμπορας είναι κυρίαρχος και παρ' όλες τις επιδοτήσεις, που και αυτές δεν είναι εξασφαλισμένες δια παντός, ο μεμονωμένος κτηνοτρόφος δεν έχει μέλλον. Αυτό όχι μόνον το ξεκαθάρισε, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι που τον άκουγαν προσεκτικά δεν είχαν καμία αντίρρηση.
Ανέφερε και το ανάλογο παράδειγμα του λαδιού που το 70% της παραγωγής εξάγεται σε χαμηλή τιμή κυρίως Ιταλία Ισπανία, όπου μόνον με την τυποποίηση στον τόπο μας υπάρχει βάσιμη ελπίδα κέρδους.
Ξεκαθάρισε ότι μόνον αν ενώσουν κατά ομάδες τις δυνάμεις τους σε όποια μορφή ομαδικής σύμπραξης και ιδιαίτερα τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, το κόστος θα πέσει θεαματικά, θα δοθεί η δυνατότητα τυροκομείου και μελλοντικά σφαγείου. Τόνισε ότι το καλαμπόκι ο μεμονωμένος κτηνοτρόφος το παίρνει μέχρι και 0.45 ευρώ το κιλό, ενώ αν μία ομάδα την εποχή της συγκομιδής παρουσιαστεί να αγοράσει 100 τόνους θα το πάρει με 0.17 ευρώ. Τόνισε ότι η ευκαιρία είναι μεγάλη, γιατί η επιδότηση φτάνει το 70% και από δίπλα υπάρχουν και τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς.

Απέκλεισε κάθε εμπλοκή του Κράτους και του Δήμου. Μπορεί να βοηθήσουν στις διαδικασίες, αλλά μέχρι εκεί.

Τα κτηνοτροφικά πάρκα είναι στη βούληση των κτηνοτρόφων, κυρίως των ΝΕΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ και κανένας δεν θα τους τα παραδώσει έτοιμα. Ακόμη και η μεγάλη επιδότηση θα είναι ελεγχόμενη, ανάλογα με την πορεία των έργων.
Η ισχύς εν τη ενώσει. 

Σημείωση: Να θυμίσω ότι πριν αρκετά χρόνια, για να γίνουν μοντέρνα λιτρίβια η επιδότηση έφτανε μέχρι και 75%. Στην Ερμιονίδα με αυτή την επιδότηση έγιναν αρκετά προς όφελος φυσικά και των παραγωγών. Τέτοια ευκαιρία είναι και για τα κτηνοτροφικά πάρκα.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου που κάποτε λειτουργούσε με 50 μαθητές, ενώ σήμερα έχει 5 που φυσικά πάνε σε άλλο χωριό. Η ίδια η αίθουσα έδινε το δίδαγμα: Μόνον οι κάτοικοι με τη θέλησή τους μπορούν να περάσουν σε καινοτόμες συλλογικές προσπάθειες και να σώσουν τα χωριά τους. Και σήμερα φαίνεται ότι δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
16-02-2015