Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

από ψηλά

 


η Ερμιόνη.

Φωτογραφία του kevin Watkins

Η παρουσίαση των γεγονότων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 (Ερμιόνη – Τροιζήνα) και της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης 1829 (Άργος) από το Cosmote History.

 





Η παρουσίαση των γεγονότων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 (Ερμιόνη – Τροιζήνα) και της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης 1829 (Άργος) από το Cosmote History


 

                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Παρακολουθήστε αυτή την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 9μ.μ, στο Cosmote History, στο μεγάλο αφιέρωμα του μήνα,  το τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς: «Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα» με τίτλο: «Η Γ΄ & Δ΄ Εθνοσυνέλευση - Το Σύνταγμα της Τροιζήνας»  

      Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί δωρεάν στο κοινό, σε παράλληλη προβολή, από το κανάλι της Cosmote στο YouTube, στο σύνδεσμο: https://youtube.com/playlist?list=PLnxyoMVDsfQb2Bkn5_lMJlgbiBGnBVxeu

 

ΣΥΝΟΨΗ

  Το 1827, καθώς οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι εμφύλιοι συνεχίζονταν, και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο, συγκλήθηκε νέα Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη και στη συνέχεια στην Τροιζήνα.  Η Γ' Εθνοσυνέλευση ψήφισε καινούργιο Σύνταγμα, δημοκρατικότερο από τα προηγούμενα και όρισε το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας, ενώ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων ορίστηκαν αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων οι Άγγλοι αξιωματικοί σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς στην ξηρά και ο λόρδος Τόμας Κόχραν στη θάλασσα.

Αλλαγή ώρας: Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Γιάννη Λακούτση


Αλλαγή  ώρας: Πότε εφαρμόστηκε  για  πρώτη  φορά  στην  Ελλάδα.

Στις  15  Ιουλίου  1916  με  το Βασιλικό  Διάταγμα  της  27ης  Ιουνίου  1916 / ΦΕΚ 120, τα ρολόγια  τέθηκαν  25  λεπτά μπροστά:  « Το  Β. Διάταγμα  της  27  Ιουνίου θα  εφαρμοσθή  καθ’  όλην  την  Ελλάδα,  εις  την  οποίαν  ο  χρόνος  θα  μετρήται  εφεξής  δια  της  καλουμένης  Διεθνούς  ώρας  της  Ανατολικής  Ευρώπης.  Η  ώρα αύτη  θα  υπερέχη  κατά  δύο  ολοκλήρους  ώρας  της  εν  χρήσει  παρά  τοις Άγγλοις.  Συμφώνως  προς  το  Διάταγμα  τούτο  όλαι  αι  δημόσιαι  και  ιδιωτικαί  λειτουργίαι  μετακινούνται  κατά  25’…» ( εφημ.  ΑΘΗΝΑΙ  15 Ιουλίου 1916).

Η θερινή ώρα  έχει  καθιερωθεί με  βασικό επιχείρημα  την  εξοικονόμηση  ενέργειας,  αλλά  και  την  αποφυγή  τροχαίων  

ατυχημάτων.  Ωστόσο  νεότερες  έρευνες  δείχνουν  ότι  η  σύγχρονη  τεχνολογία  και    ιδιαίτερα  η  ψηφιοποίηση  εξοικονομεί πολύ  περισσότερη  ενέργεια  από  μια  αλλαγή  ώρας.  Το 2018  το  Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο  υιοθέτησε  ψήφισμα  υπέρ  της  κατάργησης  της  θερινής  ώρας,  με  το επιχείρημα  ότι  πλήττει  εκτός  της  ανθρώπινης  υγείας,  τη  γεωργία,  αλλά  και  την οδική  ασφάλεια.  Αυτή η  μετάβαση  στη  θερινή  ώρα  προβλέπεται  να  είναι  η  τελευταία  για  τις  χώρες  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  που  επιθυμούν  να  την  διατηρήσουν,  σύμφωνα  με  απόφαση  του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου.  Οι  χώρες  που  επιθυμούν    μόνιμη  επιστροφή  στη  χειμερινή  ώρα  θα  έχουν  τη  δυνατότητα να  το  κάνουν  επίσης  για  τελευταία  φορά,  την  τελευταία  Κυριακή  του  Οκτωβρίου 2021.Το  θέμα  ωστόσο  παραμένει  στάσιμο,  λόγω  της  πανδημίας,  με  τις  περισσότερες  χώρες  να  μην  έχουν  ξεκαθαρίσει  τις  προθέσεις  τους. 

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Η ιστορία της Ερμιονίδας και των γύρω περιοχών όπως αυτή διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του '21.(video)

 


200 Χρόνια από την επανάσταση του 1821. Παρακολουθήστε την ιστορία της Ερμιονίδας και των γύρω περιοχών όπως αυτή διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του '21, σε ένα
εξαιρετικό video!
Συγχαρητήρια στους συντελεστές.

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



https://www.youtube.com/watch?v=386Yw6c6A90

Έκτορας Γκάτσος: Ανάρτηση μελέτης "Ονόματα κατοίκων ΕΡΜΙΟΝΗΣ (Καστρίου) κατά την περίοδο 1821 – 1832." στο site ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Τα 218 ονόματα των Κατοίκων Ερμιόνης (Καστρίου) την περίοδο 1821 - 1832, ως βοήθημα για να αναζητήσουν οι Ερμιονίτες τις ρίζες τους και να δημιουργήσουν τα γενεαλογικά τους δέντρα.


Πάμε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, αριστερό κλικ στο ΣΥΛΛΟΓΕΣ, κλικ στο ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και στη συνέχεια κλικ στον τίτλο της μελέτης.
Ανοίγει ένα παράθυρο που στο κάτω μέρος του γράφει: Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη εδώ.
Κάνουμε κλικ στο εδώ και ανοίγει η μελέτη. Την διαβάζουμε και αν θέλουμε την κατεβάζουμε στο κομπιούτερ μας.

Χρόνια Πολλά!

Έκτορας Γκάτσος



ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


 ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Η πρώτη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης! Διπλή γιορτή, της Πίστης και της Λευτεριάς! Σήμερα «τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί»Σήμερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το «Χαίρε Κεχαριτωμένη» στην Παρθένα ψάλλει και το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού κομίζει. Σήμερα ο Δεσπότης Γερμανός το «Ελευθερία ή Θάνατος» βροντοφωνάζει και οι πυρακτωμένες ψυχές των Ελλήνων λυτρωτικά δέχονται το άγγελμα του αγώνα. Ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου τα δύο γεγονότα που συνεορτάζονται και μεγαλώνουν το μέγεθος τούτης της μέρας! Έρχονται σήμερα και τα χελιδόνια, καθώς οι παραδόσεις το θέλουν και οι προφορικές αφηγήσεις το συντηρούν, για να δώσουν κι εκείνα το παρόν στο μεγάλο γιορτάσι. Χωρίς αντιστάσεις, λοιπόν, με τη νοσταλγία και την πρόκληση των αναμνήσεων, θέλησα να αποτυπώσω τις μνήμες τούτης της γιορτής στον τόπο μας, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΕΛΛΑΔΑ 2021-ΕΡΜΙΟΝΗ 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Κοινότητά μας ανταποκρινόμενη στο πανεθνικό προσκλητήριο της επετειακής διοργάνωσης για τα «200 χρόνια από την Επανάσταση», θέλοντας, ως θεσμός της τοπικής κοινωνίας, να επιτελέσει το χρέος της προς τους προγόνους μας και να σταθεί αντάξια της ιστορίας του τόπου μας, καταβάλει προσπάθεια ώστε η πόλη μας και οι πολίτες της να δηλώσουν παρόντες στο σπουδαίο κάλεσμα του 2021. Να γίνουμε όλοι αποδέκτες των μηνυμάτων που σηματοδότησε ο αγώνας της ανεξαρτησίας και του ρόλου της στην πορεία των 200 ετών για το σημερινό ελληνικό γίγνεσθαι.

Με το σκεπτικό ότι η Ερμιόνη, γενέτειρα των οπλαρχηγών Μητσαίων, έδρα διεξαγωγής της 3ης κατ’ επανάληψη Εθνοσυνέλευσης αλλά και έδρα της ελληνικής κυβέρνησης από 1/10/1822 έως 9/2/1823, έχοντας με το Κρανίδι πρωταγωνιστικό ρόλο στις επετειακές εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Ερμιονίδα, προβήκαμε στα παρακάτω:

Η 25η Μαρτίου ( εφημ. Νέος Αριστοφάνης 28 Μαρτίου 1887)

 Η 25η Μαρτίου

εφημΝέος  Αριστοφάνης 28 Μαρτίου  1887)

Η ημέρα  αυτή  ψάλλεται  από  τους πιθήκους και  ουρακοτάγκους, τους τουπίκλην  γόνους της  μεγάλης  εκείνης γενεάς, με  διθυράμβους  και  ωδάςΕν  αυτή  προσπαθούν  να  επιδείξουν οι  ψιττακοί  της  ποιήσεως,  ως  οι  των  κάρων  της  Απόκρεω  μεταμφιεσμένοι  εις  ποιητάς  μασκαράδες,  το ύψος  της  φαντασίας  των.  Βλέπετε, εμπνέονται κατ’ αυτήν οι  τοιούτοι,  ως  αι  τετραπόδαραι  Μούσαι  τον  Μάιον. Οι  ιστοριογράφοι  ( sic) αναδιφούν  ιστορικών  κείμενα, άτινα,  αφού ληστεύσουν,  απαγγέλουν  εν  συλλόγοις  ως  προϊόντα των  γνώσεών  των. Οι  κλεινοί  δημοσιογράφοι  συρράπτουν  τετριμμένας  και  σκοληκωβρώτους φράσεις  εις  ουρανοκατέβατα  άρθρα,  με  τα  οποία  εξυμνούν  τ’ άθλα  των  ΗΡΩΩΝ  του  21,  ων  υιοί  αυτοκαλούνται. Και  οι  πολιτικοί… Οι  μεν  κυβερνώντες  το  Έθνος  θα  κατασπαταλήσουν  τον  ιδρώτα  του  φορολογουμένου Λαού  εις  γελοίας  τελετάς  και  γελοιωδεστέρας  φωταψίας,  ένθα  αι  ψυχαί  του  μεγάλου  εκείνου  αγώνος  περιίπτανται  δια  να  βλέπουν  την  ελεεινότητα  των  νάνων  γόνων  των  και  μας  οικτίρουν. Οι  δε  οπαδοί των  ιθυνόντων  τα  του  Κράτους  προσκαλούνται   ως  ευνοούμενοι  εις  γεύματα  και  δείπνα  ένθα  εμπαίζουν  και  χλευάζουν  τους  επιζώντας  αγωνιστάς  και  τυχόν  προσκληθέντας  εις  τας  τοιούτου  είδους  πανυχίδας,  εις  άς απαιτούνται  κωμωδοί  οίοι  οι  της  Βουλής,  και  αντικείμενα,  ως  τα  άγια  λείψανα  των  αγωνιστών,  προς  θυμηδίαν  των  ΜΕΓΑΛΩΝ.  Και  εν  τοις  δείπνοις  γενήσεται  η  εγωνοδικία  τίνων  τα  έργα  εισίν υπέρτερα.  Των  της  σημερινής  εποχής  ανδρών  ή των  ΓΙΓΑΝΤΩΝ  της  μεγάλης  επαναστάσεως του  21.  Διότι,  αν  οι  ΗΡΩΕΣ  συνέτριψαν  τον  δράκοντα  Μουσουλμάνον  και  τον  Αιγύπτιον  όφιν  και  ηλευθέρωσαν  την  ΜΗΤΕΡΑ,  οι  άνδρες  της  Κυβερνήσεως  και  της  Βουλής  των  Ελλήνων,  περιορίζουν  ολίγον  κατ’  ολίγον  τας  ελευθερίας αυτής  και  αφίνουν  να  ραπίζεται  από  υπόδουλα  εθνάρια. Αν  οι  ΓΙΓΑΝΤΕΣ  εθυσίασαν  περιουσίας  και  έχυσαν  ποταμούς  αιμάτων  προς  αποπεράτωσιν  του  μεγάλου  έργου  των,  οι  νάνοι  πολιτευόμενοι  αυξάνουν  τας  ιδικάς  των  δια  της  απορροφήσεως  του  ιδρώτος  του  « κυρίαρχου»  Λαού  και  δια  της  επιβολής  νέων  καθ’  εκάστην  δυσβάστακτων  φόρων  και  της  επισωρεύσεως  δανείων  επί  δανείων.  Αν  ΕΚΕΙΝΟΙ  εσεβάσθησαν  την  ελευθερωθείσαν  γην  και  άφησαν  αυτήν  υπερ  της ΜΗΤΡΟΣ,  Ούτοι,  αφού διεμοιράσθησαν  ταύτην, δωρίζουν  σήμερον  τ’  απομείνατα ολίγα  λείψανα…  Και  οι  Ελλανοδίκαι,  εν  τη  ευθυκρισία  και  δικαιοσύνη  των,  απονέμουν  το  βραβείον  εις  τους  άνδρας  της  σημερινής εποχής,  διότι,  ό,τι  ΕΚΕΙΝΟΙ  ηγνόουν,  ως  εκ  της  μακράς  δουλείας  εις  ην  είχον  γεννηθή,  να  παραγματοποιήσουν,  ούτοι  οι  εν  ελευθερία  γεννηθέντες  και  τραφέντες  ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΑΝ,  καταστήσαντες   του  Μωρέως  την  γην  τσιφλίκι  ΞΕΝΩΝ. Ιδού  τι  εορτάζει  η 25 Μαρτίου  1887.



( χωρίς  σχόλια).


Γιάννης Λακούτσης

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: Η ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ



Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021


Η  Εθνική  Επέτειος  της 25ης Μαρτίου, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων. Φέτος ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας  παίρνει ξεχωριστό χαρακτήρα αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το  μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι πάντα επίκαιρο και ισχυρό ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση  με την πανδημία και την οικονομική κρίση.

 Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση βρίσκουν την Ερμιονίδα μας να έχει διανύσει μια  μεγάλη  διαδρομή, με ανθρώπους που έδωσαν το στίγμα τους στην εποχή τους, στα γράμματα, στην πολιτική  και τις τέχνες. 

Είμαστε περήφανοι γιατί μέσω των  αγωνιστών  της  Επανάστασης του 1821 από την επαρχία μας,  προεξεχόντως του  Παπαρσένη και των  Μητσαίων, των σημαντικών εκπροσώπων  στην πολιτική   όπως ο Μίλησης,  ο Μάλλωσης , ο Ρέπουλης,κ,α., των  σημαντικών ιεραρχών της εκκλησίας μας,  των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών  και μέχρι τους σημερινούς  συνεχιστές σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής και  πολιτιστικής ζωής στην Ερμιονίδα, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έδωσε  και δίνει πολλά στην δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Μήνυμα για την Εθνικη Επέτειο Γυμνάσιο Κρανιδίου

Αγαπητοί μαθητές, /αγαπητές μαθήτριες του Γυμνασίου Κρανιδίου,

 

 Η Ιστορία του 1821 ας σταθεί έμπνευση για το μέλλον.  Η Επανάσταση του 1821 ήταν ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας για την ελευθερία ενός λαού που αισθανόμενος το βάρος της ιστορίας του ξεσηκώθηκε και αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Άλλαξε την ιστορική του μοίρα!

Μετά από 400χρόνια σκλαβιάς το πνεύμα και η ψυχή των Ελλήνων έμειναν αδούλωτα.

Το λάβαρο της Επανάστασης έγραφε < ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ΘΑΝΑΤΟΣ>.

Και όπως έγραψε ο Μακρυγιάννης ....<και όταν οι ολίγοι αποφάσιζαν να πεθάνουν, λίγες φορές χάνουν και ΠΟΛΛΕΣ κερδίζουν...>

Δύο αιώνες μετά , το μήνυμα παραμένει το ίδιο!! Το 1821 δημιούργησε την αρχή μιας Νέας Ελεύθερης Ελλάδας!

Γιατί όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά !!!

Χρόνια Πολλά !

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

 

 Η Διευθύντρια

Στογιάννου Ελένη

Γιάννης Λακούτσης: Όταν ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελούσε αντικείμενο αντιπολιτευτικών εκδηλώσεων.


Όταν ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου  αποτελούσε αντικείμενο αντιπολιτευτικών εκδηλώσεων.


«Μετ’ ολίγον  η  εκκλησιαστική τελετή τελειόνει.  Αλλ’ οποία  ήτο  η  έκπληξις  των  παρευρεθέντων,  όταν  παρετήρησαν  ότι  οι  ιερείς  ούτε  εμνημόνευσαν  εκείνους,  υπέρ των  οποίων  συνήλθον, εκείνους,  οίτινες  εθυσίασαν  την  ζωήν  των  υπέρ  της  πατρίδος  και  υπέρ  αυτής   της  θρησκείας… Αλλ’  ας  μας  συγχωρηθή  να διευθύνωμεν  εις  τον  Γραμματέα  των  Εσωτερικών  

τας  εξής  ερωτήσεις. Αφού  ο  Αρχηγός  του  Κράτους  καθιέρωσε  δια  διατάγματος  την  25  Μαρτίου  ως  ημέραν  μνήμης  δια  τους  πεσόντας  ήρωας,  δια  ποίον  λόγον  αυτός,  

επιτετραμμένος  την εκτέλεσιν,  δεν  ενεργεί  το  ρηθέν  διάταγμα,  αλλά  προσπαθεί  να  εμποδίση  την  ενέργειαν;  Αφου  η  Α  Μεγαλειότης  δια  της  παρουσίας  της  εις  

την εκκλησιαστικήν  τελετήν,  ενέκρινε  την  εορτήν  και  εξέφρασε  την  Βασιλικήν  του  θέλησιν  να  εορτασθή,  διατί  ο  κύριος  Γραμματεύς  δεν  την  εγκρίνει  και  δεν  εκτελεί την  υψηλήν  ταύτην  θέλησιν;». 

( εφημ.  ΑΘΗΝΑ  1 Απριλίου  1839).

 

Η  25η Μαρτίου έχει  καθιερωθεί ως εθνική εορτή με  Βασιλικό Διάταγμα  της 15 Μαρτίου 1838. 

Στα χρόνια  που θα  ακολουθήσουν,  μέχρι το 1843,  ο εορτασμός δεν  θα είναι ομόψυχος, αλλά  θα  αποτελέσει  αντικείμενο  αντίπαλων  εορτασμών  και αντιπολιτευτικών  εκδηλώσεων.  

Η  αντιοθωνική πλευρά, στην  πλειονότητά  τους νέοι, κάνουν τη δική τους γιορτή με μνημόσυνο στην εκκλησία της Καπνικαρέας και  με γλέντια  σε σπίτια. 

Το 1841 το επίκεντρο του εορτασμού  είναι οικία  στην οδό Αιόλου κοντά στην εκκλησία  της Αγίας Ειρήνης,  που ήταν τότε Μητροπολιτικός ναός, αφού  η  σημερινή Μητρόπολη κατασκευάστηκε  στα χρόνια  1842-1862. 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ο εορτασμός της πρώτης εκατονταετηρίδας στην Ερμιόνη το 1930


Ερμιόνη  1930
 Εορτασμός Εκατονταετηρίδος. 
Στο Μπίστι διακρίνεται ο μύλος. Στην άκρη διακρίνεται ένας ογκώδης διάκοσμος προφανώς πάνω στο τμήμα του τείχους που ακόμη υπήρχε (καραβάκι). 
Άλλα τρία μικρότερα κιβωτιόσχημα διακοσμητικά διακρίνονται κατά μήκος της βορινής ακτής του Μπιστιού. 
Στο Λιμάνι υπάρχουν κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος και στις γιρλάντες γύρω από το Ηρώον υπάρχουν λαπτήρες.

Η κοπέλα που κοιτάει προς τον φακό είναι η δασκάλα Κατίνα Φασιλή. Οι μαθήτριες φορούσαν άσπρη και γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά. Ό,τι παπούτσια είχαν τα μπάλωσαν και έβαψαν και τον πάτο με μουτζούρα από τα τηγάνια για τη γιορτή. 


Οι φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο της Καίτης Καλύβη- Παπαμιχαήλ στη

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμόνης


Αριστείδης Α. Μπίμπας:«200 χρόνια από την φωτιά που φώτισε τον κόσμο»


«200 χρόνια από την φωτιά που φώτισε τον κόσμο»

 

Πλησιάζοντας στην συμβολική φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας ορκίστηκαν να δώσουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα από το αίμα τους για να ελευθερώσουν την πατρίδα, νιώθουμε αμήχανοι, αφού δεν μπορούμε να αποδώσουμε με την λαμπρότητα που πρέπει το φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, λόγω του κορωνοϊού.

Οι δυσκολίες της εποχής μας κρατούν πίσω και ο κορωνοϊός μας «δένει τα χέρια». Ωστόσο το πατριωτικό αίσθημα δε μας αφήνει να ξεχάσουμε και να λησμονήσουμε όλους αυτούς που «έπεσαν στη φωτιά» για να έχουμε εμείς σήμερα μια ελεύθερη πατρίδα και μια ένδοξη ιστορία.

Ολοκληρώθηκε η λήψη δειγμάτων για την διάγνωση covid-19.


Κρανίδι, 23/03/2021

Ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε η λήψη δειγμάτων,  σήμερα Τρίτη 23/3/2021, από τις κινητές ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Αργολίδας του ΕΟΔΥ,  για την διάγνωση covid-19.

Πραγματοποιήθηκαν 155 rapid test σε δημότες, σε χώρο έξω από το Super Market ”Lidl”, όπου διαγνώστηκαν 3 θετικά κρούσματα και 3 μοριακά των οποίων  τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Πρέπει να είμαστε  προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα για να ανακόψουμε την μετάδοση του ιού, προστατεύοντας τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τους συμπολίτες μας.

Η προστασία της υγείας των δημοτών είναι πρώτη μας προτεραιότητα και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την διασπορά του ιού.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία το Εθνικό σύστημα υγείας είναι σε οριακή κατάσταση.

Ας προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ανθρώπων.

Ας φροντίσουμε να διασφαλίσουμε τη θετική εικόνα και τη φήμη του τόπου μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι κανένα μέτρο και κανένας κανόνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, εάν δεν αναλάβουμε ο καθένας ατομικά την ευθύνη του.

 

Γραφείο Δημάρχου 

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου.

 


Μαντώ Κων. Κομμά: Οικονόμου Βασίλης

 



Οικονόμου Βασίλης

Οπλίτης σώματος ατάκτων.

Την πολεμική του δράση επιβεβαίωσε ο στρατηγός Ν. Σταματελόπουλος σύμφωνα με έγγραφο του  Γ. Δ. Πανούτζου προς τη Β! Γραμματεία των Στρατιωτικών. Κατά το έτος 1827 διετέλεσε δημογέροντας Ερμιόνης.

Τα στοιχεία του αναφέρονται σε πίνακα ενόρκων Ερμιονίδας του έτους 1842 (ΦΕΚ 1842Α).

Παραχώρησε την οικία του για την πραγματοποίηση των εργασιών της Γ! Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: " Μητρώον Ερμιονέων Αγωνιστών της ελληνικής παλιγγενεσίας"

Γεωργίου  Μ. Βούτσινου


Γεννήθηκε το 1805. Γεωργός στο επάγγελμα. Είχε στην ιδιοκτησία του όλη σχεδόν την Κουβέρτα.

Απέκτησε τρία παιδιά.

Το Δημήτρη, τον  Κοσμά, το Γιώργο.


Αφιερωμένο στη μνήμη του προπάππου της μητέρας μου Λούλας.

Μαντώ Κων. Κομμά

Αφιέρωμα του ΙΛΜΕ στη Φιλική Εταιρεία. Μέρος 3ο (vid)


Αθανάσιος Τσακάλωφ. Η συνάντησή του με τον Νικόλαο Γαλάτη στη Μόσχα.


Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε το 1788 στα Ιωάννινα. Πιθανόν το επίθετό του να ήταν Τσάκαλος, το οποίο πηγαίνοντας στη Μόσχα, όπου ο πατέρας του ήταν έμπορος γουναρικών, το μετασχημάτισε σε Τσακάλωφ. 

Μικρό παιδί ακόμα υπήρξε θύμα απαγωγής από τον Αλή Πασά. Ευτυχώς σώθηκε με πληρωμή λύτρων και τη μεσολάβηση του κοινοτικού άρχοντα Αλέξη Νούτσου, ο οποίος τον φυγάδευσε στη Μόσχα. Ίσως για λόγους ασφαλείας άλλαξε εκεί το όνομά του.

Στη Μόσχα συνέχισε τις σπουδές του και αργότερα βρέθηκε στο Παρίσι ως φοιτητής. Δεν γνωρίζουμε χρονολογίες. Πάντως το 1809 συμμετείχε στην ίδρυση της πολιτικοφιλανθρωπικής εταιρείας, γνωστής ως «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον» στο Παρίσι. Εκεί μυήθηκε στο Γαλλικό τεκτονισμό. 

Δεν γνωρίζουμε ποιος από τους τρεις πρώτους (Σκουφάς, Τσακάλωφ, Ξάνθος) συνιδρυτές της Φ.Ε. συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσής της. Τα αρχικά του Τσακάλωφ στη Φ.Ε. ήταν ΑΒ, του Σκουφά ΑΓ και του Ξάνθου ΑΔ.

Μήνυμα Δημάρχου Ερμιονίδας για την 25η Μαρτίου 1821.


Κρανίδι, 22/03/2021

Μήνυμα για την 25η Μαρτίου !

Την 25η Μαρτίου τιμούμε την εθνική μας εορτή του ξεσηκωμού του Γένους για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και την απόκτηση της ελευθερίας μας και της εθνικής ανεξαρτησίας μας.

Το 1821 οι Έλληνες προετοιμασμένοι από τον Γαλλικό και Ελληνικό Διαφωτισμό με πρωτεργάτες τον Κοραή και τον Ρήγα αλλά και από την Φιλική Εταιρεία ήταν έτοιμοι ψυχικά για τον «υπέρτατον αγώνα». Ήξεραν ότι αυτό απαιτούσε θυσίες, αίμα, δάκρυα. Προσήλθαν στον Αγώνα με ελλιπέστατα πολεμικά μέσα, απειθάρχητοι κατά το πλείστον στην ιερή του Αγώνα μυσταγωγία σε μια επανάσταση, που χαρακτηρίζεται εθνική αλλά και θρησκευτική συνάμα.

Λειτουργία Λαϊκής Αγοράς Ερμιόνης – Τετάρτη 24.03.2021

 


Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Αποστολή αλληλεγγύης στην Ελασσόνα.

 Κρανίδι, 22/03/2021

Ανακοίνωση

Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, την οποία επισκεφτήκαμε χθες για να παραδώσουμε τα αγαθά που είχαμε συλλέξει στην από κοινού προσπάθεια μας με το Δήμο Επιδαύρου, οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν τρομακτικές.

Το ολοσχερώς κατεστραμμένο σχολείο, όπου από θαύμα γλίτωσαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, τα μισογκρεμισμένα σπίτια και οι ναοί αλλά και οι σκηνές που ήταν στημένες κατά δεκάδες για να στεγαστούν οι οικογένειες των πληγέντων, μας έκανε να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Δήμος Ελασσόνας στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες για να οργανώσει άριστα τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν, έχει «επιστρατεύσει» ευαισθητοποιημένους πολίτες που βοηθούν ακατάπαυστα στην οργάνωση και την ταξινόμηση των πραγμάτων, που παραλαμβάνουν από τις εκστρατείες αλληλεγγύης σαν τη δική μας.

Ελπίζουμε ότι η κίνηση μας αυτή, η οποία αγκαλιάστηκε από τους δημότες μας, βοήθησε και συνεισέφερε σημαντικά στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

GEORGE JARVIS ένας Φιλέλληνας που το όνομά του συνδέθηκε με την Ερμιόνη

 



GEORGE JARVIS

Μια ευχάριστη έκπληξη μάς περίμενε καθώς ξεφυλλίζαμε το κυριακάτικο «ΒΗΜΑ gazino» (21-3-21). Στο άρθρο της Ντιάνας Καρτσαγκούλη «Ο ελληνικός πυρετός και οι φιλέλληνες των Η.Π.Α.» εντοπίσαμε λιθογραφία του Γεωργίου Τζάρβις, του Αμερικανού Φιλέλληνα που το όνομά του συνδέθηκε με την Ερμιόνη. Όλο αυτό τον καιρό οι προσπάθειες «εντοπισμού της μορφής του» (που έφθασαν μέχρι τον Σύλλογο Φιλελλήνων Αμερικής) απέβησαν άκαρπες. Σήμερα, στο πνεύμα των ημερών, με ιδιαίτερη χαρά σάς την παρουσιάζουμε!

Γιάννης Σπετσιώτης - Τζένη Ντεστάκου

ποιήματα γραμμένα ή δημοσιευμένα στον τύπο της εποχής στα 1921


1921 - 2021: 100 χρόνια από την καρδιά του ελληνικού μεσοπολέμου. Στο παρόν αφιέρωμα διαβάζονται ποιήματα γραμμένα ή δημοσιευμένα στον τύπο της εποχής στα 1921, ένα για κάθε μήνα, καθώς και ένα εισαγωγικό ποίημα σε ανάγνωση του Τάκη Σπετσιώτη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε, όπως και όλους τους αναγνώστες που χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά αυτό. Διαβάστηκαν τα εξής ποιήματα : Ναπολέων Λαπαθιώτης - Μικρή ελεγεία (Τάκης Σπετσιώτης) Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος - Après la faute (Νίκος Καρζής) Λέων Κουκούλας - Απόψε Κ. Γ. Καρυωτάκης - Γραφιάς Μαρία Πολυδούρη - Το πρώτο δώρο Μήτσος Παπανικολάου - Μια λύπη Τέλλος Άγρας - από το Φθινοπωρινό ειδύλλιο (Αργύρης Van Brussel) Πάνος Ταγκόπουλος - Σαν τη θάλασσα (Μιχάλης Βάκρινος) Αθηνά Ταρσούλη - Οι ώρες - (Ντέμης Κωνσταντινίδης) Λάμπρος Πορφύρας - Προσευχή για το φως Ρώμος Φιλύρας - Κούκλες Φάνης Μιχαλόπουλος - από τους Διαλόγους Κλέων Παράσχος - Μια ανάμνηση Ακούστηκε το απόσπασμα: "E Lucevan Le Stelle" από την Tosca του Puccini.

Βιργινία Λικιαρδοπούλου

Rapid test στους δημότες της Ερμιονίδας

Κρανίδι, 22.03.2021

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε πως την Τρίτη 23/3/2021, μεταξύ 10.00- 13.00, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αργολίδας, θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Super Market ”Lidl”, στον κάμπο Κρανιδίου, για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through).

Ελπίζουμε σε μια σημαντική προσέλευση των Δημοτών ώστε να προκύψει μια έγκυρη ”εικόνα” της πορείας της πανδημίας στον Δήμο Ερμιονίδας.

Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Μια πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι η παρακολούθηση της διασποράς του covid-19 στην κοινότητα και η εκτίμηση του λεγόμενου ”δείκτη θετικότητας”.

Η προστασία της υγείας των δημοτών είναι πρώτη μας προτεραιότητα και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την διασπορά του ιού.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος