Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ



 ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ

ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ  (εδώ )




Για τρίτη ημέρα οι Αγρότες της Αργολίδας στο δρόμο

Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες τις Αργολίδας. Εκεί γύρω από τις φωτιές που ανάβουν κάθε βράδυ για να μπορέσουν να ζεσταθούν, ξενύχτισαν και χθες ενώ δεχθήκαν την συμπαράσταση από εκπρόσωπους των οικοδόμων , των υγειονομικών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των απλών πολιτών.
Για σήμερα Σάββατο 2 Ιανουαρίου στις 7:30  το βράδυ έχει προγραμματιστεί λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα και μεζέδες. Στο βίντεο που ακολουθεί μιλάει ο νέος αγρότης Μιχάλης
Κρόκος στέλεχος της ΠΑΣΥ Αργολίδας.
                      

Τα αναγνωστικά βιβλία από το 1834-1900


Τα αναγνωστικά βιβλία από το 1834-1900

Του Γιάννη Λακούτση
Το 1834 είναι το  έτος που συναντάται η πρώτη νομοθετική προσπάθεια, για τη συγγραφή και κυκλοφορία των σχολικών βιβλίων και το 1880, έτος που καταργείται
η αλληλοδιδακτική μέθοδος διδασκαλίας. Η αλλαγή αυτή είχε συνέπειες στη δομή του περιεχομένου των αναγνωστικών. Με διάταγμα του 1834, « περί βιβλιοπωλείου εν τη Βασιλική τυπογραφεία», τα βιβλία θα εκδίδονται και πωλούνται από τη Βασιλική τυπογραφεία, ύστερα από γνωμάτευση διορισμένης επιτροπής.
Έτσι επιχειρείται η εισαγωγή του συστήματος μονοπώλησης των διδακτικών βιβλίων από το κράτος, προσπάθεια που δεν ευδοκίμησε και οδήγησε στην κατάργηση
του διατάγματος το 1838. Έως το 1854 τα σχολικά βιβλία κυκλοφορούν χωρίς έγκριση του Υπουργείου. Το βασιλικό διάταγμα (ΒΔ) 48/14/9/1856 «Περί διαγωνίσματος προς συγγραφήν  προσφορωτέρων διδακτικών βιβλίων δια τα Δημοτικά Σχολεία» αποσκοπεί σε έλεγχο των κυκλοφορούντων βιβλίων, ορίζοντας ότι τα υποβαλλόμενα βιβλία θα εξετάζονται από επιτροπή και όσα εγκρίνονται θα εισάγονται στα σχολεία, σε τιμή προκαθορισμένη από την επιτροπή.
Άλλη μια προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα και έως το 1875, τα βιβλία κυκλοφορούν ελεύθερα. Ένα παρεμφερές διάταγμα εκδίδεται τον Νοέμβριο του 1875 και ισχύει έως το 1882, χωρίς η ισχύς του να παρεμποδίζει την κυκλοφορία και χρήση βιβλίων

ραδιοφωνικό θέατρο: ΛΙΟΛΑ - ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ


Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απο την Έλλη Βασιλάκη
  Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ "ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ"
Στην εκπομπή της ΝΕΤ, Η Μηχανή του Χρόνου, το  Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 18.10 θα προβληθεί το δεύτερο μέρος της έρευνας για τον Ιωάννη Καποδίστρια, με τίτλο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ “ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ”.
Η εκπομπή παρουσιάζει την ένδοξη και τραγική πορεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και τον αγώνα του να ανασυγκροτήσει ένα κράτος από τα ερείπια της επανάστασης και τους εμφύλιους πολέμους και πολλές σκηνές έχουν γυριστεί στο Ναύπλιο.
Στην εκπομπή συμμετέχουν ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Πιτερός, ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Ν. Αργολίδας κ. Δημήτριος Χ. Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης.
 

Βρε τι πάθαμε!

Το Παρατηρητήριο που βγάζει δελτία τύπου με το οικόσημο CISD έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο ψηφοδοχείο του Ερμιονιδιστάν. Η Παρέμβαση με το οικόσημο ΠΑΠΟΕΡ από κοντά. Όπου νάνε η Συνεργασία τους με  οικόσημο CISD – ΠΑΠΟΕΡ θα υποκαταστήσει τον Δήμο μας, δηλαδή όλους μας.
Γνωρίζουν βέβαια καλύτερα από τον καθένα, ότι ο χώρος δεματοποίησης = νέος ΧΑΔΑ Ερμιονίδας είναι έργο και ευθύνη της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ. Γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους μας ότι ο χώρος δεματοποίησης Σταυρού δεν είναι έργο και ευθύνη του Δήμου Ερμιονίδας. Η ίδια η ΜΠΕ του χώρου δεματοποίησης γράφει ότι το έργο είναι για την διαχείριση των απορριμμάτων τριών γειτονικών Δήμων με διαχειριστές την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και τον ΦοΔΣΑ και όχι τον κάθε ένα από τους τρεις δήμους.
Η ευθύνη του τέως Δημάρχου Κρανιδίου κυρίου Σφυρή και της τότε αντιπολίτευσης του κυρίου Λάμπρου είναι η θετική γνωμοδότηση που έδωσαν για αυτό το έργο, και το έκαναν για να κλείσουν οι ΧΑΔΑ των Δήμων τους και να ανακουφιστεί η πεδινή τουριστική πολυπληθής Ερμιονίδα. Σωστό ή λάθος, έγκυρη πολιτική απόφαση ήτανε, και αλλάζει με εκλογές και νέες αποφάσεις.
Άρα η Περιφέρεια και ο ΦοΔΣΑ πρέπει να απολογούνται συνέχεια στους δημότες της Ερμιονίδας για την κατάσταση αυτή ως άμεσοι κύριοι και υπεύθυνοι της όλης απαράδεκτης αυτής κατάστασης και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας με την παράταξή του να απολογείται, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει αυτά που προεκλογικά έλεγε.
Περιφέρεια, ΦοΔΣΑ, Δήμος, είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν λύση, και οι δημότες και οι σύλλογοι και ό,τι άλλο, με νόμιμα μέσα πιέζουν αυτούς τους τρεις να δώσουν λύση.
Και ξαφνικά ο Περιφερειάρχης, σαν να μη γνωρίζει τίποτα, καλεί μεταξύ των άλλων την CISD – ΠΑΠΟΕΡ για να συνεδριάσουν και να συζητήσουν και να φτιάξουν ένα καλό δεσμευτικό κείμενο για ρεαλιστική λύση κ.λ.π, κ.λ.π., κ.λ.π. Δηλαδή ο αρχιυπεύθυνος Περιφερειάρχης για να δράσει έχει ανάγκη ένα καλό δεσμευτικό κείμενο ανευθυνοϋπευθύνων και η ΠΑΠΟΕΡ λυπάται που δεν πήγε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας σε αυτή τη ψηφοθηρική παραπολιτική μασκαράτα, αντί να χαίρεται που έσωσε τα προσχήματα.

Και ξαφνικά προκύπτει και .... μείζον θέμα κυρίου Μπούκλη: Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Και επειδή η πράσινη παράταξή του τον απέβαλε από την δική της πρασινάδα, ο εν λόγω καλεί με τη σειρά του τους νέους από όποιον πολιτικό χώρο, για να μπορέσουνε όλοι μαζί να πορευθούνε στη νέα πρασινάδα του κυρίου Μπούκλη, που δεν είναι δα και νέος. Και γιατί δεν του κάνουν οι γέροι και οι μεσήλικες; Καλή νύχτα κύριε Μπούκλη. Ναι στη μόρφωση, προσοχή στην παραμόρφωση.

Και στα καλά του καθουμένου, εκεί που μείναμε μέρες άγρυπνοι με το θέμα Μπούκλη και την εμφάνιση του νέου οικοσήμου CISD – ΠΑΠΟΕΡ, εμφανίζονται οι κοκορομάχοι αιρετοί του Δήμου μας να μιλούν για λωποδύτες, και νάσου και οι νόμιμες αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι άλλοι τρώγανε και πίνανε δίπλα στη Διώρυγα. Εντάξει το φαΐ, αλλά αυτός που δίψασε δεν έκανε λίγο υπομονή να φτάσει στην πατρίδα να πιει από τη βρύση του νερό με θαλασσίτσα; Άντε και καλέ εκλογέ!

Και ενώ όλα αυτά γίνονταν στο Ερμιονιδιστάν, στο παραδεισένιο νησί μας την Ύδρα, την Κιβωτό της Ελλάδας, ολοκλήρωσαν τη σήμανση των μονοπατιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έφτιαξαν χάρτες, ανάρτησαν το βιβλίο «Τα μονοπάτια της Ύδρας» στο διαδίκτυο απ’ όπου ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει, και όλα αυτά σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες της Υπαπαντής. Ποίος ξένος που περπάτησε την ορεινή Ύδρα δεν θα επιστρέψει στη πατρίδα του να αναφωνήσει: Τρέχτε να περπατήσετε σε έναν μικρό παράδεισο!

Δεν τους ζηλεύω. Όπου νάνε ο Δήμαρχος, ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης και οι συν αυτοίς θα αναρτήσουν στο διαδίκτυο τον πρώτο τόμο της σειράς «Οι κοκορομαχίες της Ερμιονίδας».
 
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
  

Ανοιχτός πόλεμος ανεξάρτητων καλλιεργητών με τις Αρχές στις Η.Π.Α.

Πηγή:tvxs
Ένας ανοιχτός πόλεμος εναντίον των μικρών ιδιόκτητων κήπων έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με διάφορες αφορμές, δημοτικές αρχές σε διάφορα σημεία της χώρας εξαναγκάζουν τους πολίτες να διαλύσουν τους μικρούς ιδιόκτητους κήπους των σπιτιών τους.
Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά στα οποία οι δημοτικές αρχές με διάφορες αιτιολογίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες μικρών κήπων να τους καταστρέψουν, να τους μεταφέρουν, ή ακόμα και να τους σμικρύνουν.
Ο Καρλ Τρικάμο, στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι, πρέπει σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές να ξεριζώσει τον κήπο μπροστά από το σπίτι του, επειδή παραβιάζει «τα μίνιμουμ στάνταρ εξωτερικής εμφάνισης» που θέτει η πόλη, τα οποία απαιτούν οι ιδιόκτητοι κήποι να βρίσκονται όπισθεν και όχι εμπρός της οικίας!
Ο δήμος της πόλης του Ορλάντο επέβαλλε πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε επιπλέον ημέρα που το ζεύγος Χέλβενστον θα κράταγε τον λαχανόκηπό του. Ο δήμος έδωσε διορία στο ζεύγος να ξεριζώσει τον κήπο του σπιτιού του, με αιτιολογία ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη «δημιουργία αγροτικών ζωνών εντός κατοικήσιμων περιοχών» και, όπως στο Φέργκιουσον, τη δημιουργία κήπων στο μπροστινό μέρος των κατοικιών. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου ότι η διορία δεν υπόκειτο σε άνωθεν κυβερνητική εντολή, όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι βλέπουν τις τοπικές αρχές να έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια διάλυσης των μικρών ατομικών κήπων. Το ζεύγος Χέλβενστον κινήθηκε νομικά και δικαιώθηκε με δικαστική

Από που πήραν το όνομά τους οι 12 μήνες του χρόνου

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ :
Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και…Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ :
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι. Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας «ΜΕΤΑpolis»



Insta-Love
Έκθεση Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας «ΜΕΤΑpolis»
Αθήνα, Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 - Το METApolis σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας 88 φωτογράφων-μελών της Φωτογραφικής του Ομάδας, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 20:00. Ο χώρος του ΜETApolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, Αιόλου 48-50, από τις 14/02/2013 έως τις 16/03/2013 μετατρέπεται σε χώρο πειραματισμού για τα μέλη της Φωτογραφικής του Ομάδας, που αναζητούν και φωτογραφίζουν τον «Ερωτα».
Ο Έρωτας είναι ένα φυσικό, αναμφισβήτητο και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, το οποίο συναντάμε πάντα στον πυρήνα των ανθρώπινων συναισθημάτων.  Ο Έρωτας μας καταστρέφει και μας λυτρώνει, τον φοβόμαστε αλλά και τον αναζητούμε. Μας εξαλείφει, μας παίρνει από το «είναι» και μας ρίχνει στο «τίποτα». Είναι η κοινή μοίρα όλων μας να βρεθούμε εκεί, γκρεμίζοντας προσωρινά τα τείχη των ατομικών ταυτοτήτων μας.  Στη φωτογραφία, ο άνθρωπος αντικρίζει μια περασμένη στιγμή, η οποία, όσο βέβαιο είναι ότι υπήρξε, εξίσου βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Αυτή η διαπίστωση, όσον αφορά τον εφήμερο χαρακτήρα του χρόνου, είναι που σχετίζει το φωτογραφικό μέσο με τον Έρωτα.

Κάτω απ' τη μαρκίζα

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου.
Μουσική: Γιάννης Σπανός



Δελτίο Τύπου του CISD για τον Δεματοποιητή και την διαχείριση ΑΣΑ στη Ερμιονίδα

Η καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζεται με σχήματα λόγου

Διακόσια χρόνια είναι λίγα, πολύ λίγα
του Τάκη Θεοδωρόπουλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:  Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στα  tanea 
Πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη
Εδώ που τα λέμε διακόσια χρόνια δεν είναι και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα,ειδικά όταν πρέπει να διανύσεις μια ιστορική απόσταση για να φτάσεις στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονται άλλοι λαοί ύστερα από πέντε και έξι αιώνες ιστορίας. Μπορεί ο Βησσαρίων να τροφοδότησε την Αναγέννηση με τα αρχαία χειρόγραφα που πούλησε στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, όμως οι συμπατριώτες του δεν την έζησαν.
Ο δε Διαφωτισμός ήρθε ως είδος εισαγόμενο και μάλιστα σε μια γλώσσα, την καθαρεύουσα, που μιλούσαν μόνον οι εκλεπτυσμένοι λόγιοι. Είδος εισαγόμενο που σκόνταψε στο φράγμα μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ήθελε πάντα να ελέγχει την παιδεία με την προσήλωσή της στους κανόνες και στο σχήμα, τα δύο οχυρά που την προστάτευαν από την πραγματικότητα των καιρών. Η επιρροή της νοοτροπίας της ήταν τόσο βαθιά που ακόμη και η σχέση με την αρχαία ελληνική σκέψη στον σύγχρονο ελληνισμό έπεσε στα χέρια των φιλολόγων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αναπαρήγαν τους γλωσσικούς κανόνες.  
Ο ελληνικός 19ος αιώνας έβγαλε σημαντικούς φιλολόγους, όμως δεν έβγαλε φιλοσόφους. Έβγαλε και μερικούς μεγάλους συγγραφείς, οι οποίοι όμως κρίνονταν από τις λούπες των φιλολόγων. Όσο για το υβρίδιο που ονομάστηκε κράτος και γεννήθηκε με εμβρυουλκό, αυτό γιγαντωνόταν ως υβρίδιο σε έναν κόσμο που άλλαζε. Για να μεγαλώσει, κατάπινε και κατέστρεφε κομμάτια του ελληνισμού. Για να προσαρμοσθεί, πάλευε να μιμηθεί τους τύπους, τους κανόνες και το σχήμα των σύγχρονων κρατών, γιατί έτσι προστατευόταν κι αυτό, μαζί με την Εκκλησία του από την πραγματικότητα.
Διακόσια χρόνια δεν είναι πολλά, ειδικά για έναν λαό του οποίου ο φαντασιακός ορίζοντας εκτείνεται ως την πιο βαθιά αρχαιότητα.
Να παραδεχθούμε πως είναι αρκετά για να φτάσεις στο όριο της ιστορικής εφηβείας; Γιατί εδώ που τα λέμε όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρώπη την υποδέχτηκαν ως έναν μάλλον χαριτωμένο και λίγο φασαριόζο έφηβο, με τη Μελίνα να ζητάει τα Ελγίνεια και τον λαό της να φωνάζει ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Την υποδέχθηκαν όμως μετά βαΐων και κλάδων, όπως και η Ελλάδα υποδέχθηκε την ένταξή της με την ανακούφιση που αισθάνεται κάποιος που έφτασε στο τέλος μιας μακράς πορείας.
Όσοι εξακολουθούν να βγάζουν λυρικές κορόνες περί ιδιοπροσωπίας κάνουν πως δεν βλέπουν ότι από την πρώτη στιγμή που έκλαψε το νεογέννητο προς την Ευρώπη είχε στραμμένο το βλέμμα του. Κι αν σήμερα ο έφηβος περνάει μια πρώτης τάξεως υπαρξιακή κρίση είναι γιατί η ίδια η Ευρώπη περνάει κρίση. Πίστευε πως θα οικοδομήσει έναν πολιτικό οργανισμό χωρίς τη δοκιμασία των κρίσεων, τον πειρασμό της διάλυσης ή τις απαραίτητες ήττες.
Διακόσια χρόνια δεν είναι πολλά.
Είναι όμως αρκετά για να μπορέσει ένας λαός να συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι αναπηρίες της οργάνωσής του και ποιες αγκυλώσεις τον εμποδίζουν να τις ξεπεράσει.
Είναι αρκετά για να συνειδητοποιήσει πως κανένας πολιτικός λόγος, από όπου και να προέρχεται, δεν μπορεί να τον βοηθήσει αν αρκείται στην παπαγαλία των κανόνων και των σχημάτων μιας δημοκρατίας που ποτέ δεν αφομοιώθηκε από την κοινωνία.
Η καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζεται με σχήματα λόγου.
Αυτό σκέφτηκα προχθές βλέποντας τους συμπολίτες μας που συνωστίζονταν στις στάσεις, θύματα της Καταστροφής του 2013.  

77 τόνοι φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου

Σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και του εδάφους από μεγάλες ποσότητες φορμόλης διαπιστώνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή του Πόρου, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ». Οι επιθεωρητές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η εταιρεία προμηθεύτηκε 77 τόνους φορμόλης, που θεωρείται ιδιαίτερα τοξική και ύποπτη καρκινογένεσης.

Για αυτό το λόγο, η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά άσκησε προς τους εκπροσώπους της εταιρείας ποινική δίωξη μετά από 2 χρόνια εξαντλητικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης και η "Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου", επικεφαλής της οποίας είναι ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.
Τα στοιχεία της έρευνας διαβιβάστηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Η αρχική αναφορά είχε ως αντικείμενο την ανακάλυψη κατ' αρχήν 2 τόνων φορμόλης έξω από σχολείο στον Πόρο.

Βασιλική πλέον η βίλα στο Κρανίδι

villaΤην παραίτηση της ανακοίνωσε με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση της χώρας της, η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας και το στέμμα περνάει στον πρωτότοκο γιό της Βίλεμ – Αλεξάντερ.
Αυτό σημαίνει ότι η βίλα του πρίγκιπα στο Κρανίδι, γίνεται πλέον βασιλική, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Ο οσονούπω βασιλιάς της Ολλανδίας την άνοιξη του 2012, πλήρωσε Γερμανό φωτογράφο που είχε χτίσει τη βίλα, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ! Τιμή πολύ καλή αν συνυπολογιστεί η γειτονιά. Δίπλα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Σον Κόνερι!
Πρόκειται για μία βίλα στην οποία τραβήχτηκαν και επαγγελματικές φωτογραφίες για τα νέα μοντέλα της Porsche και της Mercedes. Στην τιμή περιλαμβάνεται πισίνα, ιδιωτική παραλία και μαρίνα .
Ο 45χρονος Βίλεμ-Αλεξάντερ θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η μητέρα του.

Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ, θα γίνει έτσι ο πρώτος βασιλιάς της Ολλανδίας μετά τον Γουλιέλμο Γ΄ των Κάτω Χωρών ο οποίος βασίλεψε μέχρι το 1890 και πέθανε χωρίς να αφήσει αρσενικούς κληρονόμους.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ελληνική Ιθαγένεια


Δήμος Ναυπλιέων "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ"


Δελτίο τύπου
Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. διοργανώνει εκδήλωση για παιδιά δημοτικού σχολείου,
 ηλικίας ( 5- 12 ετών)
 
« ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ»
( Ταχύτητα, αντοχή, άλμα  εις μήκος, μπαλάκι, δρόμος μετ’ εμποδίων)
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΩΡΑ  10:00 πμ.
Τόπος διεξαγωγής: Δ.Α.Κ  ΝΑΥΠΛΙΟΥ ( στο γήπεδο ποδοσφαίρου)
Υπεύθυνος προγράμματος: Πασπαλιάρης Κώστας, καθηγητής φυσικής αγωγής.
Πληροφορίες:  6932501004

οι πετυχημένοι (δοκιμάστε)



Γιατί κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους τους,
ενώ άλλοι όχι;
Έλλη Βασιλάκη

Η αυθόρμητη απάντηση – ότι γεννιούνται με έμφυτα ταλέντα και επιδεξιότητες – είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ.
Στην πραγματικότητα,  η σχετική  έρευνα που γίνεται εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι οι πετυχημένο άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους μόνο και μόνο επειδή είναι αυτό που είναι, αλλά  επειδή κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. 


Είναι συγκεκριμένοι
Όταν θέτουν ένα στόχο, προσπαθούν να είναι όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται.
Το «θα χάσω 5 κιλά» είναι καλύτερος στόχος από το «θα χάσω κάποιο βάρος».
Γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν να πετύχουν, τους δίνει το κίνητρο να πιάσουν τον στόχο.
Επίσης, τους βοηθάει να  σκεφτούν τις συγκεκριμένες ενέργειες

ξέσπασμα εποχιακό κι επώνυμο...

From:  Aristidis-Telis, Aachen
Ας βγούμε από το ευρώ και ας σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές.
Και ας πεινάσουμε όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι ξένοι και οι έλληνες δοσίλογοι των καναλιών.

Όλοι λένε ότι θα σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές,
 αλλά έκατσε κανείς από εσάς να σκεφτεί τι ακριβώς εισάγουμε και τι ακριβώς να πάψει να έρχεται στην Ελλάδα; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα.
Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν Γερμανοί και Γάλλοι που δεν θα ξαναπουλήσουν ούτε ένα αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια.

-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε γάλα, τυριά και βούτυρο

Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν τα φασιστόμουτρα οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ξηρούς καρπούς από την Τουρκία.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε καρπούζια και σταφύλια από την Αφρική.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σταφίδες από την Χιλή (αν είναι δυνατόν!)
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σπορέλαια και άλλα γράσα.

Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ


Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ…


Του Γιάννη Λακούτση

Το μακροβιότερο περιοδικό για παιδιά που εκδόθηκε το 1879 από τον Υδραίο, Νικόλαο Π. Παπαδόπουλο.
Αρχισυντάκτης ήταν ο Αριστοτέλης Κουρτίδης. Τον διαδέχθηκε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο οποίος μετά τον θάνατο του ιδρυτή του περιοδικού ( στις 26/6/1941)ανέλαβε και τη διεύθυνση. Μετά το θάνατο του Ξενόπουλου, η  Διάπλασις κυκλοφόρησε ξανά από τους Αθαν. Και Κων. Εμμ. Παράσχου το διάστημα 1956-1970. Γράφεται αρχικά σε αρχαιότροπη γλώσσα, αργότερα σε καθαρεύουσα και τέλος, μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917, στη δημοτική.Η κυκλοφορία του περιοδικού ήταν αρκετά σημαντική. Το 1909 οι συνδρομητές υπολογίζονταν
σε 3.000 και το 1920 σε 6.000. Παρόλο που η Διάπλασις δεν ακολούθησε το παράδειγμα κανενός περιοδικού, η ίδια υπήρξε πρότυπο πολλών περιοδικών εντύπων που εκδόθηκαν ύστερα από αυτήν. Το περιοδικό συνδέθηκε
γρήγορα με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, ο οποίος είχε την ευθύνη της επιλογής της ύλης και ταυτόχρονα παρείχε σταθερά εβδομαδιαίες συνεργασίες που συντηρούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ο Ξενόπουλος γράφει σχεδόν  μόνος του πολλές σελίδες κάθε φύλλου της, χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα( όπως Κίμων Αλκίδης, Ερανιστής, Πέτρος Πυργωτός, Φωκίων Θαλερός, Λέανδρος Ξενότιμος, Ανανίας, Φαίδων, Κυρα-Μάρθα). «Εγώ έπρεπε να γράφω όλο το φυλλάδιο… Διάβαζα και απαντούσα στα γράμματα των παιδιών , διόρθωνα και συναρμολογούσα τις Ασκήσεις και διάλεγα τα Παιδικά Πνεύματα. Έτσι τα έκανα όλα», σημειώνει στην αυτοβιογραφία του.Τη σημασία των καινοτομιών που καθιερώνει ο Ξενόπουλος, επισημαίνει η συνεργάτρια και για ένα διάστημα αρχισυντάκτρια,  Αθηνά Ταρσούλη «Η Διάπλασις των παίδων ήταν ένα σεμνό τριανταφυλλί φυλλαδιάκι, που έβγαινε κάθε δέκα πέντε μέρες και δημοσίευε ψυχοφελή διηγήματα του Αριστείδη Κουρτίδη σε άψογη καθαρεύουσα, αρχαιότροπα ποιήματα του Αλεξ. Κατακουζηνού και νηπιακά αναγνώσματα…», ενώ η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ έγραφε τον

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ξέμπαρκοι - S/S Ἰόνιον 1934

Της Έλλης Βασιλάκη


Ὁ Νίκος Καββαδίας ὁ μεγάλος αὐτὸς «λαϊκὸς» ποιητὴς εἶναι πάντα ὁ ἀγαπημένος τῶν ἀνθρώπων τῆς μουσικῆς. Ἔχουν γίνει, μπορῶ νὰ πῶ, πάρα πολλὲς δουλειὲς πάνω στὴν ποίησή του. Λίγες εἶναι κατὰ τὴν γνώμη μου οἱ καλές. Κι αὐτὸ γιατὶ πιστεύω ὅτι ἡ ποίηση καὶ εἰδικότερα ἡ ποίηση τοῦ Καββαδία δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ μελοποίηση γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι ἡ μελωδία καὶ ὁ ρυθμὸς βρίσκονται καὶ βγαίνουν μέσα ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν λόγο.
Γι᾿ αὐτό, λοιπόν, στάθηκα στὴν δουλειὰ τῶν δύο φίλων ἀπὸ τὸ Ναύπλιο, τῶν «Ξέμπαρκων» ὅπως σωστὰ τοὺς ὀνόμασαν. Αὐτὰ τὰ παιδιὰ δὲν παῖξαν τοὺς «συνθέτες» εἰς βάρος τῆς ποίησης. Πῆραν δύο κιθάρες καὶ μὲ τὶς ἀκατέργαστες -ἂν μπορῶ νὰ πῶ- φωνές τους ἀπάγγειλαν μελωδικὰ τὰ ποιήματα τοῦ Καββαδία.
Ἔτσι, σὰ ν᾿ ἀκοῦς δύο φωνὲς μέσα ἀπὸ τὴν κουκέτα ἑνὸς φορτηγοῦ στ᾿ ἀνοιχτὰ κάποιας μεγάλης θάλασσας.

Δήμητρα Γαλάνη



"Κάποτε είχα μια γάτα...
 Μια μικρήν μαύρη γάτα.
 Το μαύρο έχει πάντα ιδιαίτερη γοητεία...
 Ψόφησε
 καθώς ψοφούν όλες οι γάτες που τις πιάνει το σίδερο στα καράβια...
 Όταν την έριξα στην θάλασσα
 και γύρισα για να την σκεφτώ στη συνηθισμένη μου θέση
 ένιωσα κάτι να τρέχει μέσα στο στήθος μου για πολλή ώρα
 και κατάλαβα πως έκλαιγα μέσα μου.
 Δεν είν' ωραίο να κλαίει κανείς χωρίς δάκρυα."
 Νίκος Καββαδίας - Το Ημερολογιο Ενός Τιμονιέρη

Oι Γάτες των Φορτηγών

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο


Επίδαυρος


Την δημιουργία Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με τις δηλώσεις του στην «Καθημερινή».
Όπως δήλωσε ο κος Τζαβάρας «μέρος από τον συμβολισμό της Επιδαύρου θα τον αξιοποιήσω κάνοντας ένα Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Έχω ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό. Είμαι σε συμφωνία με τον κ. Κ. Γεωργουσόπουλο και τις επόμενες ημέρες θα καλέσω όσους έχουν σκηνοθετήσει στην Επίδαυρο να πουν τις θέσεις τους ώστε να προχωρήσουν σ ένα λαμπρό και ακτινοβόλο φεστιβάλ σε οικουμενική κλίμακα».
Με άλλες δηλώσεις του πρόσθεσε ότι με αντίστοιχες επιστολές θα απευθυνθεί και στο εξωτερικό ώστε να φτιαχτεί μια διεθνής επιτροπή.
Μιλώντας και στο «Βήμα» για το ίδιο θέμα δήλωσε πως το Υπουργείο δεν σκοπεύει να μειώσει τις αρμοδιότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, οπότε το «Διεθνές θα λειτουργήσει παράλληλα με την υπόλοιπη Επίδαυρο».

Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας: Δελτίο Τύπου για την σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας,συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που διήρκησε 2 ώρες ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη.Το θέμα της σύσκεψης ήταν η συζήτηση του  δεσμευτικού πλαισίου ενεργειών  που προέκυψε απο την διαβούλευση που ξεκίνησε με την ημερίδα στο Κρανίδι της Αργολίδας σε συνεργασία με το CISD(Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη).
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε  σε κλίμα συνεργασίας,παρουσία  εκτός του κ.Τατούλη ,στελεχών της περιφέρειας και περιφερειακών συμβούλων(κ.Μιχαλόπουλος Σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα,κ.Λάμπρος Μπούκλης Περιφ. Σύμβουλος ,υπεύθυνος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,κ.Πουλάς Αντιπερειφεριάρχης για Θέματα Υγείας  ,κ.Καραβασίλη και κ.Σαχίνης (απο το CISD),κ.Καρρά και κ.Δημαράκης (απο την ΠΑΠΟΕΡ),κ.Σφυρής (Δημοτικός Συμβουλος επικ ΔΗΣΥΕΡ ,Δήμος Ερμιονίδας ),κ.Σπανός και κ.Πέτρου (Ομάδα Πολιτών Φούρνων -Διδύμων) και αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία και διαβούλευση  ολίγων ημερών των παρευρισκομένων φορέων και προσώπων ώστε να το τελικό κείμενο νά έχει τις απαραίτητες εξιδεικεύσεις  και προσαρμογές  που προέκυψαν κατα την  διάρκεια της σύσκεψης .
Το τελικό κείμενο θα παραδοθεί  στον κ.Περιφερειάρχη για τις περαιτέρω δικές του ενέργειες.
Εκφράζουμε την λύπη μας για την απόφαση  μη εκπροσώπησης της Δημοτικής Aρχής του Δήμου μας σε αυτη την σημαντική σύσκεψη που αφορούσε το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου μας.


Σοβαρότατα ζητήματα!!!

Ενημέρωση απο: Aristidis-Telis Aachen Γερμανίας

Tα ελληνικά ΜΜΕ
ενώ γνώριζαν από τις 3 Ιανουαρίου το περιεχόμενο της έκθεσης Μπλανσάρ,
έκαναν την πάπια...

Λέτε να περίμεναν πρώτα το άρθρο του γαλλικού περιοδικού, για να βγούν και να αποκαλύψουν στον κόσμο το εγκληματικό λάθος και την παραδοχή του από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ?

Οι ..."υπήκοοι" δεν πρέπει να μάθουν τίποτε σχετικό, μέχρι να ληφθούν και τα λοιπά μέτρα...", φαίνεται ότι διεμήνυσαν στους δημοσιογράφους τα αφεντικά τους!
Και οι δημοσιογράφοι ...μούγκα!
Στο Mega, στο SKAI, στον Ant1, παντού, σε όλα τα ΜΜΕ!
Τρέμη και σία, Παπαδημητρίου και Σία, Κώνστας, Μακρή και σία, έκαναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε...

Μάλιστα, εκείνος ο ανεκδιήγητος* "αποκλειστικός ρεπόρτερ" της τρόικας, ο συνεπαρμένος από τη γοητεία του Τόμσεν, του Mega, ψέλλιζε πως ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ επιμένουν, ότι πρόκειται για σωστά μέτρα και προβλέψεις!
Παρά την έκθεση του Μπλανσάρ!

* Εκτός των άλλων, είναι προφανές πως του προξένησε ανεπανόρθωτο κακό η συνεργασία με το περιοδικό του ΕΒΕΑ, προ τετραετίας!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΛΑΝΣΑΡ

ΔΝΤ:Mea culpa εφ' όλης της ύλης για τη λιτότητα L’incroyable erreur des experts du FMI


http://www.marianne.net/L-incroyable-erreur-des-experts-du-FMI_a225822.html
Vendredi 18 Janvier 2013 à 11:00 | Lu 51968 fois I 142 commentaire(s)


Arnaud Bouillin et Laurent Neumann - Marianne

Le principal bailleur de fonds de la planète vient d’admettre sa faute : il a gravement sous-estimé les effets néfastes des cures d’austérité qu’il préconise. «Simple erreur de calcul», dit-il, mais dont les conséquences sont dévastatrices. Or, devinez quoi : les tenants de la rigueur continuent à faire comme si de rien n’était...



Christine
                          Lagarde, directrice du FMI et le ministre de
                          l'Economie espagnol, Luis de Guindos - YE
                          PINGFAN/CHINE NOUVELLE/SIPA
Christine Lagarde, directrice du FMI et le ministre de l'Economie espagnol, Luis de Guindos - YE PINGFAN/CHINE

Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για τα 1.029 αυθαίρετα στην Πελοπόννησο;

Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, οργανώνει η κυβέρνηση, με σκοπό, αφενός μεν να συγκεντρωθούν έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ, και αφετέρου να εφαρμοσθεί και στο πολεοδομικό μέτωπο το «νόμος και τάξη».

Στη λίστα των αυθαιρέτων, που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, βρίσκονται συνολικά 3.305 κτίσματα. Τα 1.200 βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα 2.105 σε αιγιαλούς.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στο στόχαστρο του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνουν 1.029 ακίνητα στην Πελοπόννησο, 996 στην Αττική, 673 σε Μακεδονία και Θράκη, 241 σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, 234 στο Αιγαίο, 78 στην Κρήτη και 54 σε δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.
Παρά τις έξι συνεχόμενες παρατάσεις προθεσμιών για την τακτοποίηση (η τελευταία λήγει στις 31 Μαΐου 2013) οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περί τα 500.000 αυθαίρετα, που αντιστοιχούν σε έσοδα της τάξης τους ενός δις. ευρώ. Εισπράξεις που καλύπτουν το 30% των συνολικών εσόδων που προσδοκά το κράτος να εισπράξει.
πηγή

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπρόστιμο για χωματερές

 Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν από τις αρχές του έτους ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να ζητήσουν έως τον Μάρτιο τη δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο και την επιβολή χρηματικής ποινής. Τα πρόστιμα βέβαια δεν θα επιβληθούν άμεσα, αλλά ύστερα από ένα με δύο έτη ωστόσο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλά, λόγω του πλήθους των χωματερών και του μεγάλου διαστήματος που αυτές παρέμειναν ή εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία. Η κυβέρνηση πάντως έχει προ ετών υποστηρίξει ότι θα μεταβιβάσει τα πρόστιμα στους υπεύθυνους δήμους.
Η «ιστορία» από το 2005

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι ελληνικές αρχές πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι η Κομισιόν έχει πλέον κινήσει τις διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας για τις παράνομες χωματερές. Η Ελλάδα μετράει ήδη μία καταδίκη, στις 6 Οκτωβρίου 2005 (υπόθεση C-502/03), για τη λειτουργία (τότε) 1.125 παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών, που δημιουργούσαν προβλήματα σε περιβάλλον και δημόσια υγεία.

Μετά την καταδίκη, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει και θα αποκαταστήσει όλες τις παράνομες χωματερές μέχρι το 2008. Η προθεσμία αυτή δεν τηρήθηκε και η Επιτροπή ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τότε, η Επιτροπή επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τις ελληνικές αρχές για την προσπάθεια μόνο να κλείσουν τις 1.125 χωματερές που λειτουργούσαν τον Φεβρουάριο του 2004 (και βάσει των οποίων εκδόθηκε η καταδίκη του 2005) και όχι να τις αποκαταστήσουν ή να μη συμπεριλάβουν στις παράνομες χωματερές όσες έκτοτε δημιουργήθηκαν! «Η απόφαση του δικαστηρίου έχει γενικό πεδίο εφαρμογής και αφορά την ύπαρξη των ΧΑΔΑ και τους κινδύνους που ενέχουν για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Η αναφορά του δικαστηρίου σε 1.125 ΧΑΔΑ σε καμιά περίπτωση δεν στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος της απόφασής του, απλώς εικονογραφεί το εύρος του προβλήματος. Εάν η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο τους λειτουργούντες ΧΑΔΑ, αποκλείοντας τους ΧΑΔΑ των οποίων η λειτουργία έχει παύσει, αυτοί εκφεύγουν της υποχρέωσης αποκατάστασης», ανέφερε η επιστολή.

Τι έγινε στη συνέχεια; Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ελλάδα παρείχε στην Κομισιόν ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο όλες οι παράνομες χωματερές θα έκλειναν έως τον Ιούνιο του

Οι προτάσεις του Δικτύου Μικρών Νησιών για την ακτοπλοΐα

Τις προτάσεις του για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της χώρας παρουσίασε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
Στη παρουσίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ στη σημερινή κατάσταση. Ενδεικτικά σύγκρινε  την ακτοπλοϊκή κατάσταση  με το πληθυσμό δύο νησιών (Ύδρα  και Τήλο) και κατέληξε στο ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι Δημόσιο Αγαθό, θέμα εθνικής ασφάλειας και βασικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου.
Με αυτό το δεδομένο ζήτησε  από την Πολιτεία:
Την καθιέρωση της Ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας  ως  Δημόσιο Αγαθό, την θεσμική κατοχύρωση του Ελάχιστου Δημόσιου Συγκοινωνιακού Δικτύου ανά νησί και την εξασφάλιση της Λειτουργίας του. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι για εμάς τους νησιώτες  το πλοίο είναι ότι για της στεριανές πόλεις  το τραίνο και τα λεωφορεία.
Ζητούμε  την Εξασφάλιση λειτουργίας του Ελάχιστου Δημόσιου Συγκοινωνιακού Δικτύου  ανά νησί καθ όλη την διάρκεια  του χρόνου.
Κάλεσε επίσης τους μικρονησιώτες  αλλά και όλους του Έλληνες  φίλους των νησιών, σε τούτη τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία  να σταθούν δίπλα σε όσους δήμους παλεύουν για την επίλυση του ακτοπλοϊκού τους προβλήματος.
Στο θέμα αυτό ο Δήμος Λειψών δήλωσε ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης της θεσμικής αυτής πρωτοβουλίας, ο δήμος είναι έτοιμος κ θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Στη σημερινή κατάσταση  σύμφωνα με τις έρευνες  του ΕΔΜΝ παραβιάζονται οι βασικές αρχές  της Ευρωπαϊκής Ένωσης της:
•Επικουρικότητας
•Αναλογικότητας
•Υπηρεσίας κοινής ωφέλειας
•Δημόσιας Υπηρεσίας
•Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος

τα σβυστά κεριά πληθαίνουν...


Κεριά 

Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα —
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.

Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.

Δεν θέλω να τα βλέπω· με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.

ΚΑΒΑΦΗΣ Κ. Π.

Έλλη Βασιλάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ Α.Ο.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Το Σκακιστικό Τμήμα του Α.Ο. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ αντιμετώπισε την ομάδα του Ναυπλίου "Αγιος Νεκτάριος" στην προκριματική φάση του Κυπέλλου 2013 της ΕΣΣΠΕΠ (Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Περιφέρειας Πελοπονήσσου)
Η ομάδα της Ερμιονίδας  κέρδισε  κανοντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ:  Κυριακή  27  Ιανουαρίου  2013   ώρα 11:00

ΣΕ ΝΑΥΠΛΙΟΥ     -     Α.Ο.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΓΚΟΥΓΚΟΥΑ ΕΙΡΗΝΗ  -  ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ                    0 - 1
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ - ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ        1/2 - 1/2
ΔΕΩΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΑΥΔΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ    0  - 1
ΞΗΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ  - ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ      0  - 1

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο περιοδικό με εικόνες που κυκλοφόρησε στην Αθήνα


 Του Γιάννη Λακούτση

Το πρώτο περιοδικό με εικόνες που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ,το 1847-1855 ονομαζόταν «ΕΥΤΕΡΠΗ». Εκδότης,  ο Γρηγόριος Καμπούρογλος .

Στόχος του περιοδικού ήταν « εις τους μεν πεπαιδευμένους να παρέχει τέρψιν ουχί αναξίαν αυτών, εις δε τους άλλους πάντας, ωφέλειαν μετά τέρψεως».

      Οι εικόνες έφθαναν  στο τυπογραφείο που τυπωνόταν στην Αθήνα , από την    Γερμανία.
« …κιβώτιον με τύπους εικονογραφιών, τους οποίους με αδρότατα έξοδα φέρομεν από τα επισημότερα της Γερμανίας εργοστάσια, εχάθη καθ’ οδόν από Λειψίας  εις Τεργέστην …». Συνεργάτες, γνωστά ονόματα της πνευματικής κίνησης της εποχής:

Γεώργιος Ζαλοκώστας, Κωνσταντίνος Πωπ, Νικόλαος Δραγούμης, Ιωάννης Δεληγιάννης Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής  κ. α. Αν και η κάμψη του περιοδικού άρχισε το 1850, εν τούτοις συνέχισε να κυκλοφορεί για πέντε χρόνια ακόμη. Ο λόγος που έχασε την αίγλη του, ήταν η αποχώρηση του Καμπούρογλου από την θέση του εκδότη, και δύο βασικών συνεργατών, του Αλ.Ρίζου Ραγκαβή και  Νικόλαου Δραγούμη, εκδότες πλέον της εφημ. «Πανδώρα».

                  Πηγή: «Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου,1784-1974 Κ.Καρπόζηλου

Από το τεύχος του Σεπτεμβρίου 1847

« τεμάχια τινά του ποιήματος τούτου,                            

τα οποία παρά πόδας καταχωρίζομεν».

                 

Μην κοιμάσαι
Μην κοιμάσαι, ιδού ανατέλλει
Μειδιών ο χρυσούς εωσφόρος
Ως αδάμας αστράπτ’ εις το όρος,
Και την νέαν αυγήν προαγγέλλει.
To πτηνόν την ασπάζεται άδον,
Μελωδίας τη πέμπει η λύρα
Και τα ρόδα τη πέμπουσι μύρα,
Και την ψάλλ’ η ηχώ των κοιλάδων.

Αι φωναί αι ουράνιαι πάσαι
Κι’ αι επιγει’ υμνούσι συνάμα
Την αυγήν, γλυκύ νεύμα του Βράμα
 Ανατέλλει, ιδού! Μην κοιμάσαι.

όμορφος κόσμος (χειροποίη​τος)

Η τέχνη είναι παντού




Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Από: Aristidis-Telis Aachen 


 
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΘΥ ΝΟΗΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ...

Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλιά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων»...παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνα­κτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν.
Γι ' αυτό τουμπάραμε...

Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό