Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

2ος Αργολικός Διαγωνισμός Διηγήματος

 Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας 

     Σταϊκοπούλου 52, Ναύπλιο, Τ.Κ.21100 

           Emaileslargolidas2023@gmail.com

FB: Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας

 

 

2ος Αργολικός Διαγωνισμός Διηγήματος

Η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας προκηρύσσει τον 2ο Αργολικό Διαγωνισμό Διηγήματος. Απευθύνεται σε όσους έχουν γεννηθεί εντός του 2007 ή νωρίτερα, κατοικούν ή κατάγονται από την Αργολίδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα διηγήματα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. 

Διάρκεια:

Βασίλης Γκάτσος : Λέτε η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει και την Αργολίδα, οπότε και την Ερμιονίδα;

 Αν ΝΑΙ Σωθήκαμε! Τέρμα οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης).


Από ανάρτησή μου το 2020:
....... Γ΄ ΤΡΟΠΟΣ:  Η ΔΕΥΑΕΡ να διαλυθεί και το όλο θέμα του Πόσιμου νερού και της Αποχέτευσης να περάσει σε μια επιχείρηση σαν την ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή ο Δήμος δεν θα ασχολείται με το νερό καθόλου, όπως δεν ασχολούνται οι Δήμοι της Πρωτεύουσας. Αυτή η επιχείρηση μπορεί να έχει αναλάβει πολλούς άλλους γειτονικούς Δήμους, να είναι 100% ιδιωτική, να είναι μεικτή ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, αλλά ανεξάρτητη πλήρως από Δήμους και Περιφέρεια.......

....... Ο Γ' ΤΡΟΠΟΣ. Είναι ο άριστος γιατί θα δεχθούμε νερό πόσιμο και από μακρινές πηγές. Παράδειγμα: Ο Δήμος Αιγίνης έχει πλέον πόσιμο νερό ΕΥΔΑΠ, νερό που έρχεται από τα φράγματα Ευήνου και Μόρνου. (Παλαιότερα είχα δείξει ότι είναι εφικτό αυτό το νερό να περάσει εύκολα από Αίγινα στα Μέθανα και στη συνέχεια να φτάσει Τροιζηνία, Ερμιονίδα, Πόρο, Ύδρα Σπέτσες. Πιστεύω ότι αυτό θα γινόταν, αν δεν είμαστε επαρχία της Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά του Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής). Έτσι ενώ ο Δήμος Αιγίνης ήταν σαν το δικό μας ψάχνοντας με γεωτρήσεις για νερό, τώρα αποδεσμεύεται και έρχεται η ΕΥΔΑΠ με το δικό της νερό.........

Από ανάρτησή μου το  2021:
Άρχισαν τα έργα πόντισης του αγωγού νερού ΕΥΔΑΠ από Σαλαμίνα για Αίγινα. Το καλοκαίρι το έργο θα είναι έτοιμο και η Αίγινα μπαίνει στον πολιτισμό του Νερού.......
Να υπενθυμίσω ότι η απόσταση της Πέρδικας Αιγίνης μέχρι τη χερσόνησο Μεθάνων είναι μόλις 7 χιλιόμετρα. Κάτι μου λέει ότι σε λίγα χρόνια Μέθανα, Τροιζηνία και Ύδρα θα έχουν νερό ΕΥΔΑΠ.

Πρόσφατα νέα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

ΙΛΜΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2023.

Α) Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΛΜΕ με τίτλο «Ο τρύγος μέσα από την τέχνη». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον ανθρώπινο μόχθο, την εργασία και συνεργασία των ανθρώπων στη φύση.

Αξιοποιήθηκε ο πίνακας, που υπάρχει στο ΙΛΜΕ, της αείμνηστης ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου Δουρούκου, που αποτέλεσε και τον κρυμμένο θησαυρό.

Τέλος οι μαθητές με μιμητικό παιχνίδι υποδύθηκαν τους τρυγητές και τραγούδησαν τραγούδια του τρύγου.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποίησε η νηπιαγωγός Δρ Ελένη Βλάσση Δημαράκη, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ, συνεπικουρούμενη από την πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου και Κατερίνα Σκούρτη αντιστοίχως.

Βασίλης Γκάτσος : Γεμίζουμε .... αστέρια.

 

Πριν καιρό είχα επισημάνει ότι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ερμιονίδας, που τελικά έμειναν κουφάρια παραθαλάσσια επί χρόνια, δεν ήταν πρόβλημα. Ανήκαν σε εταιρείες και μόλις οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν και ανακάμψει ο τουριστικός μας τομέας, θα εμφανίζονταν νέοι επενδυτές που θα τα ανακαίνιζαν πλήρως ή θα τα γκρέμιζαν και θα τα έκτιζαν από την αρχή με νέα αρχιτεκτονικά σχέδια. Δεν διαψεύστηκα, ως εκ της εμπειρίας μου στη βαριά βιομηχανία και την "καινούργια τύχη" πολλών κτιριακών συγκροτημάτων της.


Είχα όμως σημειώσει ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι η καταστροφή των παραδοσιακών οικισμών μας, ιδιαίτερα το γκρέμισμα των παλιών πανέμορφων και ανθρώπινων πέτρινων σπιτιών της Ερμιόνης και η αντικατάστασή τους με 2οροφα και 3οροφα τσιμεντένια σπιρτόκουτα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιοκτήτη, με μια εταιρεία στην οποία ανήκαν όλα τα σπίτια τής Ερμιόνης. Έχουμε να κάνουμε με εκατοντάδες ιδιοκτήτες, ενώ πολλά σπίτια ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους. Εδώ λοιπόν είναι αδύνατο να γίνει αυτό που γίνεται με τα παλιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Πάει η Ερμιόνη που ξέραμε........

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα μεταμορφωθεί το ιστορικό Costa Perla

“Πράσινο φως” δόθηκε για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Infinity στην Αργολίδα, έργο που ουσιαστικά θα μεταμορφώσει το ιστορικό ξενοδοχείο Costa Perla.

Τον Αύγουστο είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια για τις κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτιρίων στο ακίνητο, ενώ πλέον προεγκρίθηκε και η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του νέου πολυτελούς resort.ωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023 εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η μετατροπή του σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα.


Ως Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, το νέο Infinity θα διαθέτει εκτός των άλλων:

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η 12η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη

 Κρανίδι, 30.10.2023

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το διήμερο της 28ης & 29ης Οκτωβρίου 2023, η 12ηΓιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη. Ένα φεστιβάλ με πρωταγωνιστή το μοναδικό Ρόδι της Ερμιόνης που μας φέρνει πιο κοντά με την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα μας.

Η γιορτή διοργανώθηκε με την εποπτεία του Αντιδημάρχου της ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανού Κουτούβαλη και με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Κ.Π.Α.Π.Π του Δήμου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κοινότητας Ερμιόνης, των  Ροδοπαραγωγών της Ερμιόνης, του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης και πολλών Ερμιονιτών εθελοντών.

Βασίλης Γκάτσος : Τα 75 διαρκώς προτεινόμενα έργα της Δημοτικής μας Κοινότητας Ερμιόνης που παραμένουν 75 και δεν γίνονται ούτε 76 ούτε 74.

 


Η ιστορία αρχίζει με την ουσιαστική κατάργηση των Κοινοτήτων μας που  κατάντησαν ένα ολιγομελές συμβούλιο, στην πράξη ένας αιρετός πρόεδρος - συμβουλευτικό όργανο του Δήμου και τελικά ένας μη αιρετός πρόεδρος.

Έτσι ως σύμβουλος του Δήμου το προηγούμενο συμβούλιο έδωσε 75 έργα που πρέπει να γίνουν στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης. Το νυν συμβούλιο επαναπρότεινε στον Δήμο τα ίδια ακριβώς 75 έργα!
Λογικό. Αφού από τα 75 έργα δεν έκανε κανένα ο Δήμος, τι νόημα θα είχε να προστεθούν και άλλα;
Αναλογικά, αν και οι υπόλοιπες Κοινότητες, με την έκταση, τον πληθυσμό τους και φυσικά τις δραστηριότητες τους, έκαναν το ίδιο (δεν είχαν άλλωστε άλλο αντικείμενο πέρα από το να συμβουλεύουν και να προτείνουν στον Δήμο), θα έπρεπε το Κρανίδι να προτείνει περίπου 150 το Πορτοχέλι 50, η Κοιλάδα 20 και πάει λέγοντας.
Οπότε έρχεται η σειρά του Δήμου να αναφωνήσει: Τι να πρωτοκάνω, ποιον να πρωτοϊκανοποιήσω και με τι πόρους; Λογικό και αυτό.
Δύο εκδοχές λογικές που προσδιορίζουν το όντως παράλογο.

Με τη σειρά:

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Γ. Γαβρήλος από την Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης: Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αδιέξοδο. Χρειάζονται άλλες πολιτικές για να πάρει ανάσα ο πρωτογενής τομέαςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ναύπλιο, 29/10/23

 

Θέμα: «Γ. Γαβρήλος από την Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης: Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αδιέξοδο. Χρειάζονται άλλες πολιτικές για να πάρει ανάσα ο πρωτογενής τομέας»

Από το βήμα της 12ης Γιορτή Ροδιού της Ερμιόνης, όπου παρευρέθηκε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος, έδωσε συγχαρητήρια στους συν- διοργανωτές για την επιμονή και το όραμά τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του θεσμού. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Αργολίδας, η γιορτή Ροδιού συμβάλλει σημαντικά στο πολιτιστικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο της περιοχής, αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του τόπου της Ερμιονίδας, ενώ δίνει και την ευκαιρία στον κόσμο να εξοικειωθεί με τα οφέλη του σπάνιου αυτού προϊόντος. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας έχει να προσφέρει πολλά στην εθνική Οικονομία, όμωςμια σειρά πολιτικών έχουν κάνει τον αγρότη να ζει με την αγωνία της επιβίωσης. Οι παραγωγοί σήμερα είναι σε αδιέξοδο, καθώς έχουν να παλέψουν με τις συνεχώς μειούμενες τιμές, στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε τα προϊόντα τους, αλλά και με το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος. Αποτέλεσμα, το εισόδημα των παραγωγών να έχει καταρρεύσει, την ώρα που η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη και ανεχόμενη ουσιαστικά τα ασύδοτα καρτέλ στην ενέργεια και την αγορά των τροφίμων. Περαιτέρω, η νέα ΚΑΠ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φαίνεται να είναι στραμμένα στην στήριξη του πραγματικού παραγωγού, γεγονός που δεν δημιουργεί συνθήκες ελπίδας για ανάκαμψη του κλάδου. 

Ανδριανός στη 12η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, για τα έργα του Αναβάλου στην Ερμιονίδα


Ναύπλιο, 29 Οκτωβρίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ανδριανός στη 12η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη, για τα έργα του Αναβάλου στην Ερμιονίδα: Έγινε ο διαγωνισμός δημοπράτησης, άνοιξαν οι προσφορές και υπάρχει προσωρινός μειοδότης.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε στην 11η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης.

Ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία υλοποίησης των έργων του Αναβάλου στην Ερμιονίδα. Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής, 12ης γιορτής ροδιού, αυτού του καταξιωμένου θεσμού για την προβολή ενός από τα ποιοτικότερα προϊόντα της Αργολίδας μας. 

Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην ανάδειξη αυτών των προϊόντων, στη δημιουργία ολοένα και μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για τους παραγωγούς μας, στη διασύνδεσή τους με τη συνολική ταυτότητα του τόπου μας, αλλά και τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την διαρκή ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, ιδίως απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούν μεταξύ άλλων τόσο η κλιματική κρίση, όσο και οι εκάστοτε διεθνείς συγκυρίες.