Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Δραστηριότητες του Ι.Λ.Μ.Ε. (2015-16)

Δραστηριότητες του Μουσείου

από  16 Αυγούστου 2015 έως 31 Αυγούστου 2016

  1. Τρίτη 18-8-2015. Επίσκεψη μελών του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου στο Μουσείο και ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ.
  2. Παρασκευή 4-9-2015. Επίσκεψη στο Μουσείο ομάδας αλλοδαπών που διέμενε σε ξενοδοχείο της Ερμιόνης και ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ.
  3. Πέμπτη 22-10-2015. Επίσκεψη παιδιών του Παιδικού Σταθμού Ερμιόνης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ με θέμα τις ενδυμασίες του Μουσείου.
  4. Παρασκευή 13-11-2015. Πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων για προγράμματα ενηλίκων, Κομποδετικής και Κεραμικής Τέχνης.
  5. Τετάρτη 18-11-2015. Ξεκίνησαν τα μαθήματα Κομποδετικής τέχνης με συμμετοχή 22 γυναικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 18-12-2015. Διεξήγοντο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο Μουσείο με επιμορφώτρια την Κυριακή Σκούρτη. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Μιχάλης Παπακυριακού.
  6. Πέμπτη 19-11-2015. Ξεκίνησαν τα μαθήματα Κεραμικής Τέχνης με τη συμμετοχή 6 γυναικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 12-6-2016. Διεξήγοντο κάθε Πέμπτη με επιμορφώτρια την Αγγελική Μαντζαβίνου στο εργαστήριό της στο Ορλέντι.

Γιατί οι Δανοί κάνουν ουρές για να αγοράσουν ληγμένα τρόφιμα; Κάτι ξέρουν


Υπάρχει λόγος που καλοβαλμένοι Δανοί πολίτες στέκονται υπομονετικά για να αγοράσουν τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, η πώληση των οποίων είναι απολύτως νόμιμη
Οχι, οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι από την Black Friday. Είναι μια τυπική μέρα σε ένα σούπερ μάρκετ της Δανίας που πουλάει τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία πώλησης.
Και αν οι λέξεις «ληγμένα τρόφιμα» σας δημιουργούν αποστροφή, για πολλούς Δανούς είναι ένα γευστικό deal, αφού το πρώτο σούπερ μάρκετ της χώρας που πουλά τρόφιμα που έχουν λήξει έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές που άνοιξε και δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ωραία τα μεγάλα έργα και οι μαρίνες ..




Ωραία τα μεγάλα έργα και  οι μαρίνες, αλλά υπάρχουν  κάτι μικρά που δεν γίνονται  ενώ μπορούν,  γιατί κανένας δεν νοιάζεται.
Το «σταμπωτό»  που κακώς καθιερώθηκε,  στα Μαντράκια   χιλιοτρυπημένο - παρατημένο  μετά από βλάβες  και νέες σωληνώσεις  έγινε απαράδεκτο.


              Ένα από τα "συλλεκτικά" παγκάκια στα Μαντράκια
Και τα παγκάκια κύριοι του Λιμενικού,  κι αυτά ξεχασμένα παρατημένα και επικίνδυνα με τις πρόκες που ξεπροβάλουν. Αλήθεια πόσο κοστίζει  και πόσο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας, για να   γίνουν όπως αξίζει της Ερμιόνης.


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ιστοσελίδα:  https://mouseioermionis.com    Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: i.l.m.ermionis@gmail.com

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ι.Λ.Μ.Ε.

«Κατασκευάζω το ερμιονίτικο καραβάκι των Χριστουγέννων»

«Σ’ όλα τα νέα μαγαζιά, που στην παραλία του Λιμανιού και των Μανδρακιών ανοίξανε, καθώς και σ’ όλα τ’ Αρχοντόσπιτα του τόπου, τις παραμονές των μεγάλων εορτών του χρόνου, τριγυρίζανε συντροφιές από νέους, οι οποίοι κρατάγανε στα χέρια τους το παραδοσιακό καραβάκι, φτιαγμένο από τους ίδιους με σημαντικό καλλιτεχνικό γούστο και λέγανε τα Κάλαντα, όπως τα λέγανε και οι πιο μεγάλες απ’ αυτούς γενιές παλαιότερα, στον μεγάλο της κεντρικής Αγοράς ξεχασμένο πια δρόμο.»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θρύλοι και παραδόσεις της Ερμιόνης» του Μιχ. Αγγ. Παπαβασιλείου.

 Την κατασκευή αυτού του ερμιονίτικου παραδοσιακού καραβιού – τρεχαντηριού παρακολούθησαν οι μαθητές της Δ΄  τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Μουσείο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016.

Ο ερμιονίτης Παναγιώτης Αραπάκης, δεξιοτέχνης στην κατασκευή του καραβιού έδειξε στα παιδιά, με τη βοήθεια του Γιάννη Σκούρτη, τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζε το ερμιονίτικο καραβάκι όταν ήταν και αυτός παιδί.

Πρώτη ύλη το άδειο τσίγκινο δοχείο του λαδιού της οικογένειας, λίγα ξύλα για το άνοιγμα του σκαριού και την κατασκευή του καταρτιού καθώς και το απαραίτητο σχοινάκι για την πλοήγησή του. Ψαλίδι για το κόψιμο του δοχείου, προζύμι για να κλείσουν οι τρύπες του σκαριού και τα επιδέξια χέρια δημιουργούσαν το όμορφο πλεούμενο.

Τα παιδιά χάρηκαν την κατασκευή, πήραν ως ενθύμιο αυτοσχέδιες βαρκούλες με καραμέλες και κατέβηκαν τραγουδώντας το «γιάλα – γιάλα» στα Μαντράκια, όπου έριξαν το καραβάκι στη θάλασσα.

Απόλαυσαν τη μικρή διαδρομή του καραβιού, που ταξίδεψε στην αγκαλιά της θάλασσας το ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό.

Η εικόνα ξύπνησε αναμνήσεις και αναζητήσεις μιας άλλης γενιάς και μιας άλλης εποχής μακρινής αλλά νοσταλγικής και δημιουργικής.

Υπεύθυνη του προγράμματος η Κατερίνα Σκούρτη, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε., η οποία με βάση ζωγραφικό πίνακα της Ανθούλας Δουρούκου μίλησε στους μαθητές για το ερμιονίτικο καραβάκι, το έθιμο του «γιάλα – γιάλα» και τη σύνδεσή του με τα ταξίδια των ναυτικών.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι δασκάλες τους Κική Μέλλου και Παρασκευή Σκούρτη Δαγρέ, οι οποίες ανέλαβαν μαζί με τους μαθητές να βάψουν το καραβάκι στο σχολείο, να το στολίσουν και μαζί μ’ αυτό να πουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τον Παναγιώτη Αραπάκη, τον Γιάννη Σκούρτη και τις δασκάλες για την παρουσία τους και συνεισφορά τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 
   
Ερμιόνη 15-12-2016
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Τίνα Αντωνοπούλου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
Εγκρίθηκε η κατασκευή της Μαρίνας Ερμιόνης απο τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοιήκησης.
Ακόμη ένα έργο που ο Δήμος Ερμιονίδας είχε προγραμματίσει και είχε βάλει στους στόχους του.
Η κατασκευή και των δύο Τουριστικών Λιμένων (Ερμιόνης, Πορτο Χελίου) θα τοποθετήσει την Ερμιονίδα στον παγκόσμιο χάρτη και θα την κάνει ανταγωνιστική με τις άλλες μαρίνες της Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει κι άλλα έργα για την τουριστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έργα όπως αυτά θα εκτινάξουν την τοπική οικονομία.


Σαλβαντόρ Νταλί

Σαλβαντόρ Νταλί
The  Madonna  and  the  Mystical  Rose
1963
Ιδιωτική Συλλογή

Επιλογή: Σαρωνίς Βατικιώτη-Γκάτσου


Δεσμοί φιλίας και αίματος: «Μητσαίοι, Μαλλωσαίοι, Μερκούρηδες και Δεληγιανναίοι»


Δεσμοί φιλίας και αίματος: «Μητσαίοι, Μαλλωσαίοι, Μερκούρηδες και Δεληγιανναίοι»

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Με αφορμή το επετειακό έτος των Μητσαίων, την ευχετήρια κάρτα του Ερμιονικού Συνδέσμου και το άρθρο του κ. Λίνου Μπενάκη «Η οικογένεια του Ιωάννου Δελληγιάννη» στο 19ο τεύχος του περιοδικού «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα», δημοσιεύουμε και τα παρακάτω.

Ο καπετάν Γιάννης Γεωργίου Μήτσας είχε ως αχώριστο φίλο, πιστικό και σύντροφο τον συμπολίτη και γενναίο παλικάρι Θεοδωράκη Μάλλωση. Τον ακολουθούσε πιστά σ’ όλες τις αποστολές και ήταν εκεί, όταν ο καπετάν Γιάννης, στη μάχη της Καλλιρρόης, άφησε την τελευταία του πνοή «υπέρ πατρίδος». O Θεοδωράκης Μάλλωσης τιμήθηκε από την Πολιτεία για την προσφορά του με το «Αργυρούν Αριστείον του Αγώνα». Απεβίωσε το 1864 σε ηλικία 73 χρόνων στην Ερμιόνη.

Ο καπετάν Γιώργης Μερκούρης, ο Καρλάκης (τον έλεγαν έτσι επειδή είχε μικρό καΐκι, καρλάκι), γιος του ηρωικού πολέμαρχου της Επανάστασης Σπύρου Μερκούρη, παντρεύτηκε τη Θεοδότα (ή Θεοδώρα) Μήτσα, κόρη του καπετάν Σταμάτη Μήτσα. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Σπύρος Μερκούρης, ο μετέπειτα Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Σπύρος Μερκούρης ακολούθησε τον θείο του Αντώνη Μήτσα στη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, όπου και τραυματίστηκε στη δεύτερη μάχη του Πλατάνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της 25ης Οκτωβρίου 1933 στην εφημερίδα «ΕΡΜΙΟΝΙΣ» «επρότεινε όπως στηθή εις το «Μπίστι» και εις την θέσιν που ευρίσκετε ο μύλος πολυτελές κενοτάφιον εις μνήμην των Μητσαίων».

Ο Γεώργος Δεληγιάννης, συμβολαιογράφος στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα εννέα παιδιά του Ιωάννη Εμ. Δεληγιάννη, επίσης συμβολαιογράφου της Ερμιόνης, και της Παγώνας Καραγιάννη, μεγάλωσε στην Ερμιόνη και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων (1886 – 1990) και στο Μονοτάξιο Ελληνικό Σχολείο (1890 – 1891) της πόλης μας. Στη συνέχεια για δύο χρόνια φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο Κρανιδίου, όπου έλαβε και το απολυτήριό του (1894) που το υπογράφει ο Σχολάρχης Γ. Βανδώρος. Παντρεύτηκε τη Βασιλική (Κική) Μήτσα, κόρη του Σταμάτη Αντ. Μήτσα, εγγονού του καπετάν Σταμάτη. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιάννη, καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. και την Άννα, που είχε το όνομα της γιαγιάς της, συζύγου του Σταμάτη Αντ. Μήτσα.     

Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του γράφει: «Πατρίδα, να θυμάσαι πάντα αυτούς που για την τιμή και τη λευτεριά σου δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Κι αν εσύ τους λησμονήσεις, θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου εκείνοι έχυσαν αίματα και δάκρυα!». 


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Η ΧΑΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΥΦΑΛΜΥΡΟΥ ΝΕΡΟΥ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΧΑΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΥΦΑΛΜΥΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ



Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την πορεία της μελέτης η οποία ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο με απευθείας ανάθεση από την 1η Μαρτίου 2016, με συνολικό κόστος 3070 ευρώ και μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε την τύχη της. Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτείται να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ερμιονίδας

1)      Κατά το χρονικό διάστημα ανάθεσης της μελέτης είχατε προσδιορίσει χώρο, τόπο εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης ναι ή όχι;

2)      Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το μελετητικό γραφείο ναι ή όχι; Έχουν περάσει εννεά συνολικά μήνες και ήρθατε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Δεκεμβρίου με άδειο φάκελο, χωρίς μελέτη, χωρίς τεχνική έκθεση, χωρίς οικονομικά στοιχεία.

3)      Γιατί η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να προχωρήσει σε μία νέα μελέτη ενώ υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για αφαλάτωση από θαλασσινό νερό και η οποία διαθέτει εγκρίσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες και από το Περιφερειακό Συμβούλιο;

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΓΚΟΛΦΩ FOR EVER


Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας κάνει πρεμιέρα και σας περιμένει !! Μία βουκολική παρωδία για γέλια και για κλάματα !! Ένας μεγάλος διάσημος έρωτας "ανεβαίνει" στον Πολυχώρος Artiki !!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Δημήτρης Σίδερης ΜΟΥΣΙΚΗ : Τάκης Μανιάτης ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Δ. Σίδερης ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ : Δ. Στρίγκος - Γ. Δημαράκης – Χρήστος Σπανός
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : Γ. Δημαράκης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Γ. Δημαράκης – Δ. Στρίγκος
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Τζένη Σκλαβούνου

Η ανθρώπινη πλευρά της Γέννησης του Χριστού.



Αφήγημα Μαρίκας Κανέλλη – Τουτουντζή 

Δεκέμβριος Έτος Μηδέν.

    Στη Ναζαρέτ δεν έχει χαράξει ακόμα. Το κρύο έξω είναι τσουχτερό.΄Οστόσω ο κύρης του σπιτιού, που δεν είχε καλοκοιμηθεί το βράδυ, ετοιμάζει στον αχυρώνα το γαϊδουράκι του.
  - Θα είσαι συντροφιά μας Σταχτή μου, στο μεγάλο μας ταξίδι, είπε ο κύρης. Φόρτωσε στο Σταχτή ένα μεγάλο δοχείο νερό, το σανό του ζώου και ύστερα μπήκε στο σπίτι.
 - Μαριάμ, ψέλλισε. Ξύπνα καλή μου. Όσο πιο νωρίς φύγουμε τόσο καλύτερα. Ετοίμασε τα φαγώσιμα και ντύσου ζεστά. Άρχισε κιόλας  να χιονίζει.
  - Μην ανησυχείς Ιωσήφ, θα ετοιμαστώ γρήγορα. Νάμαι κιόλας. Πάρε τα ρουχαλάκια για το μωρό, εδώ τα έχω.
    Η Μαριάμ έριξε μια νοσταλγική ματιά στο σπίτι της. Πέρασε από το κατώφλι και με τη βοήθεια του Ιωσήφ ανέβηκε στο Γαϊδουράκι.
  - Ας ξεκινήσουμε και ο Θεός μαζί μας είπε ο κύρης.
    Προχωρούν σιωπηλοί, το χιόνι πυκνώνει. Ο Ιωσήφ που τραβάει το γαϊδουράκι κρυώνει λιγότερο. Η Μαριάμ πάνω στο ζώο και ακίνητη νοιώθει πολύ κρύο.
  - Πως είσαι Μαριάμ; - Κρυώνω Ιωσήφ.
  - Σταματώ. Τις απαντά και ρίχνει μια ζεστή κουβέρτα στα πόδια της.
  - Θα νοιώσεις καλύτερα - της λέει – με πολλή ηρεμία.
  - Αχ Ιωσήφ, πως ήρθαν έτσι τα πράγματα;

Είχαμε ποτέ πολιτική στην Ερμιονίδα για το νερό;

Του Βασίλη Γκάτσου
Αν είχαμε, σήμερα θα είχαμε νερό.

Τη δεκαετία του 1950 είχαμε τα πηγάδια μας και ποτέ δεν ακούστηκε η φράση "χάλασε το νερό στο πηγάδι" ακόμη και στα παραθαλάσσια.

Αρχές δεκαετίας του 1960 τα περισσότερα πηγάδια είχαν βάλει μηχανές και άρχισε να ακούγεται η φράση "μου λιγόστεψε το νερό στο πηγάδι".

Από τη δεκαετία του 1970 αρχίζουν οι γεωτρήσεις που ναι μεν δίνουν αρχικά πολύ νερό, αλλά σταδιακά όλο και λιγότερο, ενώ αρχίζει η θάλασσα να εισχωρεί στα υπόγεια νερά της Ερμιονίδας. Δεν υπάρχει συμπατριώτης, δεν υπάρχει Kοινότητα και Δήμος στην Ερμιονίδα, δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που να μη συνειδητοποίησε ότι η Ερμιονίδα χάνει οριστικά τα νερά της.

Από τότε λοιπόν έπρεπε να είχε τεθεί ως στόχος: Όλοι οι κάτοικοι να έχουν στα σπίτια τους πόσιμο νερό, και όλα τα κτήματα καλό νερό για άρδευση. Και όλοι έπρεπε να ενεργούν με έργα για την επίτευξη του στόχου.

Στόχος δεν υπήρξε ποτέ, ούτε σήμερα υπάρχει.
Αν υπήρχε στόχος, οι κάτοικοι της Ερμιονίδας θα τον είχαν αγκαλιάσει και σιγά σιγά θα τον έκαναν πραγματικότητα. Γιατί όσο βλέπεις ότι γίνονται έργα αποτελεσματικά, τόσο μέσα σου μεγαλώνει η πίστη στον στόχο. Όταν έχεις δει να υλοποιείται το 30% του στόχου, τόσο ενεργείς για την ολοκλήρωση.

Αντί λοιπόν στόχου είχαμε σπασμωδικές ενέργειες:

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ στους απατεώνες


Αποτέλεσμα εικόνας για «Χαμόγελο του Παιδιού»

Κρούσματα εκμετάλλευσης του ονόματος του «Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, τα οποία εντείνονται όσο πλησιάζουν οι γιορτές.

Σκοπός των επιτήδειων, σύμφωνα με το «Χαμόγελο» είναι να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, αλλά και υλικά αγαθά από ευαισθητοποιημένους και ανυποψίαστους πολίτες, με τη δικαιολογία ότι θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου του οργανισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς πολλά είναι τα κρούσματα εκμετάλλευσης του ονόματος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πανελλαδικά, ειδικά όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Σκοπός των επιτήδειων είναι να αποσπάσουν χρηματικά ποσά αλλά και υλικά αγαθά από ευαισθητοποιημένους και ανυποψίαστους πολίτες με τη δικαιολογία ότι θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου του οργανισμού.

Τα τελευταία περιστατικά εκμετάλλευσης για τα οποία έλαβε γνώση ο οργανισμός και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές αφορούν:
● Μια κυρία, περίπου 50 ετών, στην περιοχή της Ρηγίλλης στην Αθήνα, η οποία πουλά εικόνες και ημερολόγια προφασιζόμενη ότι τα έσοδα θα δοθούν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
● Τέσσερις γυναίκες στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης οι οποίες πωλούν περιοδικά διενεργώντας έρανο, επικαλούμενες το όνομα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
● Μια κυρία, πιθανόν αγγλικής καταγωγής, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, επισκέπτεται τα φαρμακεία της περιοχής επικαλούμενη συγκέντρωση φαρμάκων για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τάσος Γ. Λάμπρου: Επιτέλους τέλος οι πονηριές και τα ψέματα κ. Σφυρή  


Κρανίδι, 12 Δεκεμβρίου 2016



Επιτέλους τέλος οι πονηριές και τα ψέματα κ. Σφυρή



Αγαπητοί Συνδημότες,

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, για να καλύψει την ανικανότητά του, συνεχίζει να ψεύδεται και να παραποιεί την πραγματικότητα, βρισκόμενος σε μια διαρκή και μόνιμη σύγχυση.

Και του φταίνε όλοι εκτός από αυτόν, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Αντιπολίτευση, οι Ειδικοί Συνεργάτες, οι Δημοσιογράφοι και λοιποί Εκδότες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στην θέση Γκούρι Βιτόριζα, αναφέρει επί λέξει:

Η αντιπολίτευση σύσσωμη δεν ήθελε να παραχωρηθεί για χρήση το αγροτεμάχιο. 
Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκπόνηση τη. μελέτης και να μην δύναται να υλοποιηθεί το έργο επεξεργασίας πόσιμου νερού”
.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ηρωική οικογένεια των Μητσαίων


Η ηρωική οικογένεια των Μητσαίων1

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ανάμεσα στη δυτική πλευρά του Μουσείου της Ακρόπολης και την Ισπανική Πρεσβεία, κάθετα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βρίσκεται ένας δρόμος «γεμάτος ποίηση και απόκοσμη ομορφιά»: Η οδός Μητσαίων! Το όνομα της οικογένειας των Μητσαίων δόθηκε τιμητικά σε αυτή την οδό, σε αναγνώριση των ευεργεσιών της προς την Πατρίδα, καθώς για περισσότερο από 100 χρόνια πρωτοστάτησε στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αγώνες του Έθνους για Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Ειρήνη και Δημοκρατία.2

Τα μέλη της δεν έλειψαν ποτέ από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Η εθελοντική τους παρουσία σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ανδρεία, απογοήτευε τους αντιπάλους και εμψύχωνε τους συμπολεμιστές. Τα άφθαστα κατορθώματα και ο ηρωισμός τους υμνηθήκαν από τη λαϊκή μούσα και τους ποιητές της εποχής. Έτσι άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο ιερό σώμα της Ιστορίας της Πατρίδας μας ραίνοντάς το με το αγιασμένο αίμα τους και την αρετή τους.

Ειδικότερα: Στον ξεσηκωμό του Γένους και την Επανάσταση του 21 πρωταγωνιστές ήσαν τ’ αδέλφια, Γιάννης και Σταμάτης. Οι μέχρι τότε ατρόμητοι κυβερνήτες των πειρατικών πλοίων άφησαν τη θάλασσα, έβγαλαν τις ναυτικές στολές και έγιναν καπεταναίοι της στεριάς. Φόρεσαν την τιμημένη φουστανέλα και ανεδείχθησαν λεοντόκαρδοι πολέμαρχοι στις μάχες που ακολούθησαν στο Βαλτέτσι, στα Δερβενάκια, στους Μύλους και σ’ άλλα μέρη της Πελοποννήσου καθώς και στη Στυλίδα και στην Κρήτη. 

Δημήτρης Σφυρής : Ο Δήμος Ερμιονίδας θα δώσει πόσιμο νερό στους Δημότες του παρά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.


Ο Δήμος Ερμιονίδας θα δώσει πόσιμο νερό στους Δημότες του
παρά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Δεκεμβρίου ψηφίστηκε  κατά πλειοψηφία (12-8), λόγω αποχώρησης συμβούλων, η παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίου του Δήμου στη ΔΕΥΑΕΡ για την εκπόνηση της μελέτης μονάδας εγκατάστασης επεξεργασίας υφάλμυρου νερού από γεωτρήσεις. Η μονάδα θα παράξει πόσιμο νερό για την κάλυψη αναγκών του Κρανιδίου, του Πόρτο Χελίου και της Κοιλάδας. 
Το αγροτεμάχιο, μοναδικό Δημοτικό ακίνητο στην περιοχή, βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο πλησίον του κεντρικού αντλιοστασίου, των κεντρικών φρεατίων και των καταθλιπτικών αγωγών των Δημοτικών γεωτρήσεων. Κατά μήκος του αγροτεμαχίου περνούν οι αγωγοί που τροφοδοτούν με υφάλμυρο νερό το Κρανίδι, την Κοιλάδα και το Πόρτο Χέλι. 
Το αγροτεμάχιο είχε δωρηθεί από τον Κων/νο Ζέρβα "για την επίτευξη των σκοπών του Δήμου και την εξυπηρέτηση των Δημοτών", όπως αναφέρεται στο δωρητήριο. 

Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Του Βασίλη Γκάτσου

" Ποια η γνώμη της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αφαλάτωση υφάλμυρου νερού, αφού ως αρμόδια αρχή γνωρίζει πως στον Δήμο Ερμιονίδας υπάρχουν περισσότερες από 3.000 γεωτρήσεις (νόμιμες και παράνομες)  και πολλά πηγάδια; "
(Από την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ, κυρίου Τάσου Τόκα).

Η Διεύθυνση Υδάτων από το 2015 και μετά πρέπει να εφαρμόζει πλήρως την οδηγία 60/2000 ΕΚ. Πάμε στον δεύτερο χρόνο και δεδομένου ότι η οδηγία είναι του 2000, υπήρχε για τη χώρα μας περιθώριο οργάνωσης και προσαρμογής 15 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να έχει εγκαταστήσει πλήρες δίκτυο μέτρησης και παρακολούθησης των επιφανειακών, υπογείων και παράκτιων υδάτων της Ερμιονίδας για να διαπιστώνει την καλή κατάσταση των υδάτων, η οποία πρέπει να παραμένει τουλάχιστον σταθερή και, αν χειροτερεύει, πρέπει η Διεύθυνση να παίρνει μέτρα. Αυτή είναι η κύρια δουλειά της και όχι η καταγραφή και αδειοδότηση πηγαδιών και γεωτρήσεων.

Όμως η Διεύθυνση Υδάτων είναι δημόσια υπηρεσία και δεν

Ο μετανάστης από το Λυγουριό που έγινε ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας


Τρελό σενάριο θυμίζει η ιστορία του ομογενή επιχειρηματία Κώστα Μακρή από το Λυγουριό ο οποίος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος, ενώ θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της περιοχής.
Ο Κώστας Μακρής από την απόλυτη ένδεια έφτασε στον βαθύ πλούτο. Τα παιδικά χρόνια του ήταν εξαιρετικά δύσκολα στην Ελλάδα, γι' αυτό κι έγινε μετανάστης στην Αυστραλία. Τελικά πέτυχε αλλά είναι γνωστό ότι έχει μια πικρία μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για τη συμμετοχή του στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα. Ο Κώστας Μακρής, ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας, είχε τη μεγαλύτερη ήττα της ζωής του όταν αποφάσισε να μπλεχτεί με την Παναχαϊκή.
Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των 200 πλουσιότερων Αυστραλών ο Μακρής και ο γιος του Ρος συγκεντρώνουν μια περιουσία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας και βρίσκονται στις πρώτες τριάντα θέσεις των πλουσιότερων κατοίκων της μακρινής ηπείρου. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας είναι μάλιστα ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος Έλληνας της ομογένειας, καθώς μαζί με τον γιο του είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότια Αυστραλία.Περισσότερα:newsbeast

Ο Δημήτρης Σφυρής για την μονάδα επεξεργασίας νερού της ΔΕΥΑΕΡ



Στα: parapolitikaargolida
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Δεκεμβρίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (12-8), λόγω αποχώρησης συμβούλων, η παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίου του Δήμου στη ΔΕΥΑΕΡ για την εκπόνηση της μελέτης μονάδας εγκατάστασης επεξεργασίας υφάλμυρου νερού από γεωτρήσεις. Η μονάδα θα παράξει πόσιμο νερό για την κάλυψη αναγκών του Κρανιδίου, του Πόρτο Χελίου και της Κοιλάδας. 
Το αγροτεμάχιο, μοναδικό Δημοτικό ακίνητο στην περιοχή, βρίσκεται στον Περιφερειακό δρόμο πλησίον του κεντρικού αντλιοστασίου, κεντρικών φρεατίων και των καταθλιπτικών αγωγών των Δημοτικών γεωτρήσεων. Κατα μήκος του αγροτεμαμαχίου περνούν οι αγωγοί που υδρεύουν με υφάλμυρο νερό το Κρανίδι, την Κοιλάδα και το Πόρτο Χέλι. 
Το αγροτεμάχιο είχε δωριθεί απο τον Κων/νο Ζέρβα "για την επίτευξη των σκοπών του Δήμου και την εξυπηρέτηση των

Ανάψανε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Κοιλάδα

Ανάψαμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Κοιλάδα


 
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 6:00 μ.μ. ανάψαμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Κοιλάδα, σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας, παρουσία των Τοπικών Συμβούλων Κοιλάδας, της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου Ερμιονίδας κας Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελικής, του Πατέρα Θεμιστοκλή Μπάζου και των Εκπαιδευτικών του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου μας.


Το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο είναι μια ευγενική χορηγία του μηχανουργείου “Νάκης Βασίλειος και Υιοί” και ο στολισμός του έγινε με χορηγίες ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση.



Ακολουθεί η ομιλία που εκφώνησα στην εκδήλωση:

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Το Ναυάγιο και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Δημήτρης Τουτουντζής 

    Ήταν φθινόπωρο του 1900, όταν ο καπετάν Δημήτρης Κοντός και το πλήρωμά του είχαν πάρει το δρόμο του γυρισμού στην πατρίδα τους τη Σύμη, επιστρέφοντας από την ακτή της Τυνησίας όπου αλίευαν σφουγγάρια, ακολουθώντας βορειοανατολική ρότα με προορισμό το ακρωτήριο Μαλέα. Έπεσαν όμως σε ένα άγριο μπουρίνι και ο αέρας τους παρέσυρε προς ένα γυμνό και σχεδόν ακατοίκητο νησάκι. Κατά τη μακραίωνη ιστορία του, αυτό το νησί έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν Αιγιλία, και οι λιγοστοί του κάτοικοι το ονόμασαν Σιτζίλιο, ενώ οι περαστικοί ναυτικοί που μιλούσαν ιταλικές διαλέκτους το αποκαλούσαν Τσεριγότο, την εποχή του καπετάν Κοντού όμως, λεγόταν Αντικύθηρα. Σε σχήμα ρόμβου και με πλάτος μόλις 3 χιλιόμετρα, το νησί βρίσκεται 35 μίλια από το γειτονικό του νησί, τα Κύθηρα και ακριβώς στη μέση  της διόδου μεταξύ Μαλέα και Κρήτης.
    Η τρικυμισμένη θάλασσα γύρω από αυτό το θανάσιμο βράχο

ΓΚΑΝΤΙ ....μιά μικρή ιστορία !

Του Γιώργου Μπόλμπου
Όταν ο Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστημίου του Λονδίνου είχε έναν καθηγητή του οποίου το επίθετο ήταν Mr. Peters και ο οποίος δεν τον συμπαθούσε καθόλου.
Κάποια μέρα, ο Mr. Peters κατά τη διάρκεια τού μεσημεριανού γεύματος, καθόταν στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου, όταν ο Γκάντι πήγε με τον δίσκο του και κάθισε δίπλα του.
Σοβαρά ενοχλημένος ο υπερόπτης καθηγητής του είπε:
«Κύριε Γκάντι, δεν γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι και ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια του φαγητού τους;»
Η απάντηση του Γκάντι ήταν: «Μην ενοχλείστε κ. καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα» και λέγοντας αυτά πήγε και κάθισε σ’ ένα άλλο τραπέζι.Πράσινος από τα νεύρα του ο Mr. Peters θέλησε να πάρει την ρεβάνς στις επόμενες εξετάσεις, αλλά ο φοιτητής του