Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος Καταφύκι: Ευλογία ή Κατάρα;

 Για τους παππούδες μας Ευλογία!
Αναφωνούσαν με χαρά: "Κατεβαίνει το Καταφύκι!
Φυσικά μαζί με το Καταφύκι κατέβαιναν: το ρέμα από το Καρακάσι, το ρέμα της Πικροδάφνης, τα ρέματα από τις Πόρτες και από τον Κατσιδιάρι, όπως και άλλα μικρορέματα.
Οι παππούδες μας εύκολα μπορούσαν να τα οδηγήσουν σε μια μεγάλη κοίτη και να πάνε τα νερά στη θάλασσα. Δεν το έκαναν, γιατί επιδίωκαν την πλημμύρα στον κάμπο που απλωνόταν στην μπλε περιοχή (βλέπε σχέδιο). Στην περιοχή αυτή υπήρχαν 700 στρέμματα αμπέλια (σωστά διαβάζετε) και πολλά περιβόλια, και η πλημμύρα άφηνε γόνιμη λάσπη και μπόλικο νερό. 
Στον Κάμπο δεν υπήρχαν φράχτες, συρματοπλέγματα, μάντρες, και το νερό απλωνόταν ομαλά. Τα σπίτια ελάχιστα χωρίς οικοσυσκευές, ηλεκτρικό ρεύμα, εργαλεία κ.λ.π. Κινδύνευε μόνον όποιος τολμούσε να διασχίσει τα νερά στο μέγιστο της πλημμύρας.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Άνθρωπος στη θάλασσα Άνθρωπος στη θάλασσα

μέσα μου η ρωγμή,

κόντρα φύσηξε ο καιρός

κόντρα η εποχή,


Άνθρωπος στη θάλασσα

σαν αερικό,

πόσα χρόνια χάλασα

μήπως και σωθώ,


Να πάψω να τρομάζω,

ν' αγρυπνώ,

ο άνθρωπος στη θάλασσα που βλέπεις

είμαι εγώ.


........................................................................


Απόσπασμα 

από το τραγούδι των Πυξ Λαξ: 

Άνθρωπος στη θάλασσα.


Στίχοι:

Φίλιππος Πλιάτσικας & Μπάμπης Στόκας

Πρόσωπα

Με μεγάλη σφοδρότητα χτυπάει τον Δήμο Ερμιονίδας η κακοκαιρία “Daniel”

 


Κρανίδι, 06.09.2023

Δελτίο Τύπου

Δυστυχώς σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, η κακοκαιρία “Daniel” χτυπάει με μεγάλη σφοδρότητα τον Δήμο Ερμιονίδας, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε αγροτικές καλλιέργειες και σε κατοικίες.

Η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου είναι πρωτοφανής για την περιοχή μας, αφού έως τώρα έχουν πέσει 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όταν το 2018 με τον τυφώνα Ζορμπά έπεσαν 120 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και τα μηχανήματα του Δήμου, βρέθηκε στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ζημιές, πάντα σε πλήρη συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

 Μετά από μια πρωτόγνωρη νύχτα..

 


που γινόταν μέρα από τις αμέτρητες αστραπές και τους κεραυνούς, έτσι ξημερώσαμε.Η βροχή  συνεχίζεται και σήμερα. 

Πολύτιμο  νερό ελπίζουμε μόνο να μην υπάρχουν μεγάλες ζημιές.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Λιμνιώνας, Εύβοια.


 

Η «άγνωστη» Μαριάννα ΒαρδινογιάννηΤου Σταύρου Θεοδωράκη

 Σε ένα «βαρύ» από πολλές απόψεις καλοκαίρι, έμελλε να προστεθεί και η απώλεια μιας γυναίκας που κατάφερε, με την προσφορά της, κάτι σπάνιο: να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των Ελλήνων. Ένας φόρος τιμής στο «σύμπαν της Μαριάννας». 

Οι μέρες της εξορίας του Βαρδή στην Αμοργό. Η φιλία της με την Μπριζίτ Μακρόν, τον Ομπάμα και τους Κένεντι. Η αγάπη της για τον Νέλσον Μαντέλα. Το πάθος της για την ζωγραφική και την αρχαιολογία. Η υπόσχεση στην Μελίνα για τα γλυπτά. Το καταφύγιο της στην Ερμιόνη. Τα μεσημέρια της με τον Βαρδή. Η επίδραση της κυρίας Ευαγγελίας. Η σχέση της με την Κική Δημουλά. 

 Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ενημέρωση / συστάσεις

 


Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες 

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού. 

Ειδικότερα, 

σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμωνη ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες: 


– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). 

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Καθάρισαν την Ερμιονη .. Χίλια μπράβο στην εθελοντική πρωτοβουλία κατοίκων & παραθεριστών που αγαπούν την Ερμιονίδα

 


ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για το χρόνο σας & τη στήριξη σας στην σημερινή 1η δράση μας για την φροντίδα & την καθαριότητα της Ερμιόνης. Οι πράξεις πάντα μιλάνε μόνες τους.

Σε 1 ώρα μαζέψαμε: #2,500 γόπες τσιγάρων

# 14 σακούλες με πλαστικά σκουπίδια #ξεβουλώσαμε 2 φρεάτια στον κεντρικό δρόμο

# καλύψαμε 5 περιοχές περιμετρικά της Ερμιόνης με 40 εθελοντές! 

 @keepermionidaklean  είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία κατοίκων & παραθεριστών που αγαπούν την Ερμιονίδα! 

Μοιραστείτε στον τοίχο σας τα νέα μας & παρακολουθήστε μας για τις επόμενες δράσεις μας!

https://www.facebook.com/profile.php?id=61550305854436

Παράδειγμα προς μίμηση …
Το εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης. Του Γεωργίου Ν. Φασιλή


Στο δυτικό άκρο της Ερμιόνης, ακριβώς στη μέση του λόφου Πρωνός, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα ο λόφος των Μύλων, σε ένα όμορφο τοπίο με απεριόριστη θέα, ανάμεσα σε συστάδα πεύκων, δεσπόζει ολόλευκη η μικρή εκκλησία της Αγίας Ερμιόνης. Κτίστηκε με δαπάνη του συμπολίτη μας μακαριστού Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονα Μπαρδάκου, και με θέλησή του αποτελεί ιδιοκτησία και μετόχι της Ι. Μ. Προφήτη Ηλία Βιλίων, του οποίου επίσης είναι ιδρυτής και κτήτορας, όπου μοναχή και αργότερα ηγουμένη ήταν εκεί η αδελφή του Μακρίνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολιτών μας, που τον γνώριζαν καλά, ο φωτισμένος Ιεράρχης, έτρεφε απεριόριστη αγάπη προς τη γενέτειρά του Ερμιόνη και παρά τη σημαντική ιερατική διαδρομή του μακριά από αυτήν, ποτέ δεν έπαυσε να την επισκέπτεται και να έχει πνευματική επαφή με τους συμπολίτες του. Διακαής πόθος του πάντοτε, ήταν η ανέγερση εκκλησίας αφιερωμένης στην Αγία Ερμιόνη, «Eις Δόξαν Θεού και Τιμήν Αγίας Ερμιόνης», όπως αναγράφει η μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του ναού, ως «αντίδωρο» της ευγνωμοσύνης του στο τόπο, που γεννήθηκε.


Κατάλληλο χώρο γι’ αυτό θεωρούσε το λόφο των Μύλων. Λόγω ησυχίας και έλλειψης υγρασίας πληρούσε τα κριτήρια, για να υλοποιήσει και το δεύτερο μελλοντικό μεγάλο στόχο του, τη δημιουργία ενός γηροκομείου δίπλα στην εκκλησία, για να στεγάσει τους ηλικιωμένους της Ερμιόνης. Το οικόπεδο 2000 τ.μ. στους Μύλους, που είχε στη κατοχή του, ήταν κοντά σε σπίτια και δεν ήταν κατάλληλο για το σκοπό αυτό. Ωστόσο μετά από άοκνες προσπάθειες και κατάλληλες ενέργειες προς την Κοινότητα Ερμιόνης, επί Προεδρίας Μόδεστου Καρακατσάνη, με ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. ο σεβ. Παντελεήμων κατόρθωσε να ανταλλάξει αυτό με άλλο κοινοτικό χώρο δυτικότερα, δίπλα στην τότε δεξαμενή νερού της Ερμιόνης. Η Νομαρχία συμφώνησε και μετά από 2 χρόνια η παραχώρηση πήρε τη μορφή συμβολαίου. Λέγεται, ότι κατά την αρχαιότητα στο ίδιο σημείο υπήρχε ναός προς τιμή της Θεάς Ήρας.