Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Μαντώ Κομμά : Ευχαριστώ

Ευχαριστώ

Ευχαριστώ εκ βαθέων 107  χαμόγελα κι αγκαλιές των Νηπιαγωγείων και του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο ραφείο των γονιών μου .

Το ΣΤ1 (7/12/2022), το Γ1 (14/12), το Δ2 (16/12), το ΣΤ2 (1/2/2023), το Πρώτο Νηπιαγωγείο (8/5), το Δεύτερο   Νηπιαγωγείο (15/5), το Γ2 (6/6).

Ευχαριστώ θερμά τους εκπαιδευτικούς  τους, νηπιαγωγούς και δασκάλους για την παρουσία τους και για την άψογη συνεργασία που είχα μαζί τους.

Την Ελένη Βλάσση-Κούστα, τη Βασιλική Μέλλου την Παρασκευή Σκούρτη-  Δαγρέ, το Γιώργο Αλεξάκο τη Μαρία Δέδε, τη Γεωργία Τζάρου, την Άννα-Μαρία Χρήστου, την  Ελένη Βλάσση-Δημαράκη, και την Τζωρτζίνα Σιάννα-Τζιέρη.

Μια ζεστή αγκαλιά όλοι μας, με απόλυτο σεβασμό στον Κώστα και στη Λούλα

γνωρίσαμε και ζήσαμε μια αληθινή ιστορία΄  την ιστορία ενός ραφείου της Ερμιόνης στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Ευχαριστώ θερμά έναν  πολυτάλαντο ευγενή της Ερμιόνης, τον Παναγιώτη Παπαμιχαήλ, όχι μόνο για την παρουσία του σε πρόγραμμα, αλλά και για την έκπληξη που μας είχε ετοιμάσει΄ την παραδοσιακή ερμιονίτικη φορεσιά, ραμμένη από τον ίδιο.

Ευχαριστώ επίσης την πρώην και την νυν πρόεδρο του ΙΛΜΕ  Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ και Τίνα Αντωνοπούλου για την παρουσία τους σε δυο προγράμματα, τη Ρίνα Λουμουσιώτη, τη Μαρία Ασλάνη, την Ντόνα και τις μητέρες των παιδιών Μαρία Αγρίμη-Ασλάνη, Μελίνα Νταντή-Άκληρου, Ελευθερία Μαυρίδου-Παλυβού και Μαίρη Βογανάτση- Μέλλου.

Σας ευχαριστώ όλους.

Τα προγράμματα ήταν αφιερωμένα

στον Κώστα και στην Λούλα


Μαντώ Κομμά

·  

* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Μαντώς Κομμά

Παρασκευή Δ. Σκούρτη: «ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ», ο κινηματογράφος των παιδικών και νεανικών μας χρόνων

«ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ», ο κινηματογράφος των παιδικών και νεανικών μας χρόνων

Θέλησα να καταπιαστώ με την ιστορία του Ερμιονίτικου κινηματογράφου χειμερινού
και θερινού, του ψυχαγωγικού δίπολου, τους πλέον δημοφιλείς χώρους της οικογενειακής εξόδου, του δυναμικού τομέα ψυχαγωγίας και πολιτισμού λαϊκής συμπεριφοράς και έκφρασης, ως μια νοσταλγική επιστροφή στα ψυχικά σκιρτήματα
ευτυχίας και πολιτισμού που ζήσαμε, παρακολουθώντας τις ταινίες.
 

Από τα εγκαίνια του σινεμά

Ήταν οι μέρες και οι νύχτες της εφηβικής και νεανικής ζωής μας. Η κινηματογραφική
τέχνη, η 7 η τέχνη μαζί με τη γλυπτική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, μουσική, χορό, λογοτεχνία. Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και θεάματος εύπεπτη και καθησυχαστική διασκέδαση βοηθούσε να αποδράσεις από την καθημερινότητα, προσφέροντας πλούσιο, ονειρικό, μαγευτικό θέαμα.
Το Σαββατοκύριακο οι άνθρωποι φορούσαν τα καλά τους ρούχα, οι γυναίκες τις γόβες τους, οι νεοαρραβωνιασμένοι και οι λογοδοσμένοι έκαναν τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους, οι άνδρες τα κουστούμια τους και μετά τον κυριακάτικο
περίπατο στο Μπίστι, κατέληγαν στον κινηματογράφο. Οι ταινίες προετοίμαζαν τον
θεατή για τις νέες στιλιστικές επιλογές. Στις κοπέλες ασκούσαν σημαντική επιρροή,
καθώς μάθαιναν τη νέα μόδα σε ρούχα και χτενίσματα που φυσικά μιμούνταν,
άκουγαν τα νέα τραγούδια. Δραπέτευαν στο όνειρο, απελευθερώνονταν από την πραγματικότητα. Ήταν επικοινωνία και επαφή.Στο σινεμά αγόραζες μια θέση στο σκοτάδι. Αληθινή μαγεία!
Η λειτουργία του «ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ» με την τεράστια οθόνη του προσέφερε στον τόπο μας γοητευτικό αέρα ψυχαγωγίας, μάς ταξίδεψε σε κόσμους μαγικούς, φώτισε σκοτεινές κοινωνικές πλευρές, γαργάλισε τις αισθήσεις μας, γκρέμισε προκαταλήψεις, πρόβαλε ανθρώπινες αξίες, συγκίνησε, συνεισέφερε στο παιχνίδι της ταύτισης με τους ήρωες των ταινιών.

Η Ιωάννα Παπαντωνίου αναγορεύεται σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην αναγόρευση της Ιωάννας Παπαντωνίου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος την Πέμπτη 15η Ιουνίου 2023 και ώρα 12.00 στον χώρο τέχνης FOUGARO ARTCENTER στο Ναύπλιο.

Στο πλαίσιο της τελετής, η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο: «Εμπνεύσεις...»
Η τελετή είναι δημόσια και ανοικτή για το κοινό.

H Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Καθηγήτρια Αγγελική Σπυροπούλου.

H Πρόεδρος του ΤΘΣ
Καθηγήτρια Αγγελική Σπυροπούλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της τιμωμένης

Η Ιωάννα Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για όλα τα κρατικά θέατρα, το θέατρο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τον θίασο Μινωτή-Παξινού, καθώς και για τον Michael Elliott στο Royal Exchange Theatre στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.

10 Ιουνίου 1877- 2023: 146 χρόνια συμπληρώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την ίδρυση του.


Το Σάββατο 10 Ιουνίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, γιορτάζει τη συμπλήρωση 146 ετών αδιάκοπης εθελοντικής προσφοράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι στενά συνυφασμένος με την ιστορία του Έθνους μας.
Στην Πλατεία Αγίου Πέτρου το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρες 10:00 - 12:00μμ. με την συμμετοχή των Εθελοντών μας θα πραγματοποιηθεί δράση αφενός να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις που υλοποιεί αφετέρου να προτείνει καλές πρακτικές προς όφελος της ατομικής και δημόσιας υγείας.
Σας περιμένουμε!
Χρόνια Πολλά εθελοντές!
Ευχαριστούμε από καρδίας για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που προσφέρετε καθημερινά!

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Διεθνές συνέδριο ραδιοαστρονομίας και αστροφυσικής στο Κεραστάρι

 


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 5ο διεθνές συνέδριο της ραδιοαστρονομίας και της αστροφυσικής.

Το συνέδριο θα γίνει στο χωριό Κεραστάρι, του δήμου της Τρίπολης.

Το υποστηρίζει ο δήμος της Τρίπολης και η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Το συνέδριο, έχει θέμα ” χρονομέτρηση και απεικόνιση συμπαγών πηγών με δρομολογητές και πρόδρομους SKA ”.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί απ’ τις 12 έως και τις 18 Ιουνίου 2023.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, στις 9.15 το πρωί, στο σχολείο της τοπικής κοινότητας Κερασταρίου δήμου Τρίπολης.

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Επικοινωνία και συναισθήματα του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


 Επικοινωνία και συναισθήματα 

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Έχω παρατηρήσει πως οι άνθρωποι στις διαπροσωπικές τους σχέσεις επικοινωνούν επενδύοντας, τις περισσότερες φορές, στο γνωσιακό μέρος (γνωστικές λειτουργίες) και ελάχιστα ή καθόλου στα συναισθήματα. Φαίνεται να αγνοούν πως η επικοινωνιακή τους σημασία και δύναμη είναι τεράστια, καθώς τα συναισθήματα είναι εκείνα που στέλνουν πολύ ισχυρά μηνύματα επαφής και αμοιβαιότητας στους άλλους.

Έχει παρατηρηθεί πως και στις πιο «δυσοίωνες προγνώσεις και παθολογικές καταστάσεις», όπου φαίνεται να υπάρχει επιπέδωση των συναισθημάτων, αυτά εξακολουθούν να είναι παρόντα, γιατί και στο «κενό» ακόμη ανιχνεύονται συναισθήματα!

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου στην επικοινωνία αποκρύπτονται συναισθήματα και σκιάζεται η καθαρότητα του προσώπου. Αν λοιπόν οι γνώσεις είναι ο κινητήρας του νου, τα συναισθήματα είναι τα «αμορτισέρ» της ψυχής που απορροφούν τους κραδασμούς, μηδενίζουν τις ταλαντώσεις και διευκολύνουν την επικοινωνία των ανθρώπων.

Ακούγεται συχνά πως τα παλαιότερα χρόνια τα συναισθήματα των ανθρώπων στήριζαν την επικοινωνία τους, κάτι που σήμερα έχει χαθεί. Δεν γνωρίζω πόση δόση αλήθειας περιέχει αυτή η εμπειρική διαπίστωση. Μπορώ,όμως, με βεβαιότητα να υποστηρίξω πως η πολυπολιτισμικότητα έχει προκαλέσει αλλοίωση στη σύσταση του πληθυσμού των σημερινών κοινωνιών. Η τεχνολογία, επίσης, που αν και ευνοεί την επικοινωνίασυχνά «στεγνώνει» από συναισθήματα.

Τέλος, θεωρώ, πως επειδή όλοι έχουμε ανάγκη από συναισθήματα πρέπει να μάθουμε να τα ενεργοποιούμε και να τα επικοινωνούμε. Έτσι «γεμίζουμε» το μέλλον και βελτιώνουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις κάνοντάς τες ειλικρινέστερες.

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου Η νέα παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας

 


«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου

Η νέα παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας

Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Παραστάσεις: 10&11/6

Ώρα: 21.15

Θέατρο Αρτίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ανανεώνει και φέτος το καλοκαίρι το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζοντας τη δέκατη κατά σειρά παραγωγή του, σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Βάλβη.

Τιμή εισιτηρίου 10€. 

Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 698 698 2224


Η παράσταση εντάσσεται ως Προφεστιβαλική στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»