Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

23 Φεβρουαρίου 1957, απόκριες..


Κάποιες άλλες απόκριες.. Φεβρουάριος 1957
Απο το αρχείο της οικογένειας Μαρία Μαρουλά- Γιώργ.Παπαθανασίου
Καλό Σαββατοκύριακο!

Το Ρορό

Του Βασίλη Γκάτσου
Το Ρορό.
Μια Ερμιονίδα του μέλλοντος θα έχει στον σχεδιασμό της να πιάσει σε φράγμα τα νερά του Ρορού. Η σημερινή όχι.
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες, αλλά στέκομαι και στα παρακάτω:

Τα νερά που βγαίνουν από τις παλιές γαλαρίες της στοάς 90 και από τις άλλες πιο ψιλά προς Ηλιόκαστρο, βγαίνουν όλο το χρόνο, αλλά δυναμώνουν πολύ με τις μεγάλες βροχές. Διαπερνούν στρώματα σιδηροπυρίτη και χαλκοπυρίτη και γαληνίτη (μολύβδου). Κατά την Αχλαδίτσα είναι καρκινογενή ή όχι; Και αφού λίγοι τόνοι μεταλλεύματος που χρόνια πέσανε ακριβώς στη Σκάλα των Μεταλλείων, κάνανε το βυθό της Ντάρδιζας καρκινογενή, φανταστείτε τι γίνεται στης εκβολές του Ρορού, στις παραλίες του Θερμησιού και τους βυθούς του, στα υπόγεια νερά, στα φρούτα και λαχανικά. Τίποτα δεν γίνεται φυσικά, γι’ αυτό και δεν ανησυχεί η Αχλαδίτσα και οι ψαράδες μας οι οποίοι σημειωτέον, όταν είμαστε μικροί μας στέλνανε στη Σκάλα και στην εκεί τσαμαδούρα να ψαρεύουμε σύρτια μαζί με τα παιδιά τους, και στα καρκινογενή της Ντάρδιζας και της Ακρογιαλιάς για πυροφάνι. Από την Ερμιονίδα της ασυναρτησίας δεν περιμένουμε σωτήρια φράγματα, σαν αυτό που πολύ ορθά επισημαίνετε.

Το Ρορό, το Ρο Ρο, το Ρο-Ρο.
Γενική: του Ρορό, του Ρορού, του Ρο Ρο, του Ρο-Ρο.

Σε προκωματώδη κατάσταση 13 μετανάστες απεργοί πείνας

Με κίνδυνο της ζωής τους, ζητούν τα αυτονόητα..

Σχετικά με το βιβλίο: Πορφύρες απο την Ερμιόνη

Ο κ. Δημ. Ιω. Κουκουλομμάτης, καθηγητής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, γράφει για το βιβλίο «Πορφύρες από την Ερμιόνη»

Ο Γιάννης Σπετσιώτης και η Τζένη Ντεστάκου, αγαπητά μου πρόσωπα, είχαν την καλοσύνη να με καταστήσουν κοινωνό της χαριτωμένης εργασίας τους: «Πορφύρες από την Ερμιόνη», εργασία που μορφώνει και καθηλώνει.

Η περιγραφή, τα σχόλια και οι εικόνες, ιδιαίτερα επιλεγμένες και με συμβολισμό οι περισσότερες, ανταποκρίνονται στα διαφέροντα ενός κυνηγού τέτοιων αναγνωσμάτων. Η παρεμβολή, μάλιστα, του Μιχαλάκη ανοίγει καινούργιες ατραπούς μετάδοσης της γνώσης. Αυτή η γνώση μένει.

Στο Γιάννη και στη Τζένη θα συνιστούσα την «πορφύρα» των λίγων σελίδων να την κάνουν πόνημα με πολλές σελίδες, με στόχο η ομορφιά του λόγου να γίνει ομορφιά της γνώσης. Έχουν τη δυνατότητα.
Φιλικά
Δημ. Ιω. Κουκουλομμάτης

Με το άρθρο μου δεν αδικώ κανέναν.

Του Βασίλη Γκάτσου
Με το άρθρο μου δεν αδικώ κανέναν.
Διάβασα το άρθρο στο μπλογκ των εθελοντών «Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για έναν σεισμό στην Ερμιονίδα;», και είχε την υπογραφή Θ. Δ. που είναι η γνωστή του Θάνου, και κανένα στοιχείο επίσημης υπηρεσίας. Άρα είναι προσωπικές κρίσεις, δηλαδή ένα άρθρο. Άσχετα αν βασίζεται σε επίσημο υλικό που όμως δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο.
Εκεί γίνεται κρίση για το ότι έχουμε όλους και όλους 20 αστυνομικούς και μια χούφτα πυροσβέστες. Δηλαδή οι εθελοντές θα καθορίσουν την τοπική δύναμη αυτών των υπηρεσιών;
Περιγράφεται μια κατάσταση για την Ερμιονίδα που θα μπορούσε να ισχύσει, όμως αυτό που γράφεται και με τις υποθέσεις που γίνονται αφορά κάθε πόλη και χωριό όπου επί της γης. Γιατί εξειδικεύεται για την Ερμιονίδα; Γιατί όχι για την Ύδρα που έχει μόνον παλιά κτήρια που όμως στέκουν εκεί από το 1800;
Το άρθρο δίνει ένα απόσπασμα περί χλωρίου (χλωριόντων είναι το σωστό), χωρίς να γράφει την πηγή του. Υπάρχει όμως σαφής προδιαγραφή του ΕΛΟΤ και για το νερό που χρησιμοποιείται στα μπετά, όπου θα διαβάσετε ότι κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και κατόπιν αδείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θαλασσινό νερό.
Αλλά και με αυτά τα όρια που δίνει το άρθρο, γιατί δεν έκανε τον κόπο, αφού μιλάει για την Ερμιονίδα

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τρέχει, τρέχει το νερό.. Στο Ρορό

Το ποτάμι,  χείμαρρος  Ρορό.  Στο βάθος το κάστρο της Θερμησίας

Κέφια έχει ο ουρανός φέτος .
Τρίτη φορά κατεβάζει νερό, το ποτάμι (χείμαρρος) Ρορό της Θερμησίας.
Έρχονται από την Αγία Βαρβάρα Ηλιοκάστρου, λένε οι ντόπιοι τα νερά και καταλήγουν στην "90" όπως χαρακτηριστικά λέγεται η περιοχή των παλαιών μεταλλείων, πίσω από το χωριό.


Και από τις παλιές γαλαρίες εκεί , περίπου 1500 μέτρα μήκος μέσα στο βουνό, έρχεται κι άλλο.
Σμίγει μετά με τα κατεβάσματα απο τις ρεματιές Μπουρκόρεμα και Κοτσωνόρεμα (Τουτούνι), που έρχονται από τις Αδέρες και καταλήγουν όλα στο ποτάμι Ρορό.


Κι αυτό μετά καταλήγει στη θάλασσα..

Μήπως δεν θα έπρεπε να χάνουμε τόσο νερό;
Μήπως ένα φράγμα εκεί στην "90", το κρατούσε τόσο πολύτιμο που είναι;
Φωτογραφίες σήμερα

"ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ" ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
ΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
 “Αλκυών” ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ.

Φαγητά “Σπιτικό”, Κρασί ντόπιο, Μουσική ζωντανή με τα παιδιά της Ερμιονίδας, Αποκριάτικα δρώμενα και έθιμα, Μεταμφιεσμένοι ή όχι ολοι ευπρόσδεκτοι. Πρόσκληση για ξεφάντωμα κόντρα στη μιζέρια.'Ολα αυτά με 25,00€, ώρα προσέλευσης από 9.30 μμ.!!!!!!!

'Ελληνες στα σύννεφα

Του Σταύρου Θεοδωράκη protagon
Το ξέρω είναι ιεροσυλία αλλά θέλω να σας θυμίσω τι έλεγε ο Ανδρέας για τον Καντάφι. Ήταν το 1977 όταν ο Παπανδρέου επισκέφθηκε την Λιβύη. «Δεν είναι στρατιωτική δικτατορία, το αντίθετο μάλιστα… Πρόκειται για μια διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων». Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ανδρέας, όποτε του δινόταν η ευκαιρία, ανέφερε τον Μουαμάρ ως «μαχητή της ελευθερίας» και «μεγάλο ηγέτη και ελευθερωτή». Την ίδια άποψη επαναλάμβαναν τότε και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τον Τζουμάκα και τον Άκη μέχρι τον Μένιο και τον Γεννηματά. Στις «Γιορτές νεολαίας» του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, «η Λιβυκή επανάσταση» ή αλλιώς η «Μεγάλη Αραβική Λιβυκή Σοσιαλιστική Λαϊκή Τζαμαχιρίγια», είχε τα δικά της κιόσκια όπου πουλούσαν σημαίες, αφίσες του Μουαμάρ μαζί με το «πράσινο βιβλιαράκι» του (κάτι σαν το «κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο» αλλά προς το πιο γελοίο). Άλλωστε αυτό το κακοτυπωμένο και κακομεταφρασμένο «πράσινο βιβλιαράκι» ήταν από το 1977 μέρος της επίσημης πασοκικής διδακτέας ύλης και το έβρισκες υποχρεωτικά σε όλες τις Τοπικές και Κλαδικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (ναι αυτό το «πράσινο βιβλιαράκι» που τώρα καίνε στην Τρίπολη αλλά και στην Αθήνα οι επαναστατημένοι Λίβυοι).

Κινδυνολογ​ίας Εγκώμιον

Του Βασίλη Γκάτσου
Αν σας πιστέψουμε ....χαθήκαμε!

Καλύτερα μιας ώρας ανέμελης ζωής (στην Ερμιονίδα) παρά σαράντα αιώνες προσμένοντας τον σεισμό και την σωτήρια επέμβαση.

Στο μπλογκ της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας διαβάσαμε ένα κείμενο μνημείο κινδυνολογίας που θυμίζει τα κείμενα που λίγο πολύ βγάζανε την Ερμιονίδα ...ντίγκα στις διοξίνες και τα φουράνια.

Αν πιστέψουμε αυτό το κείμενο δεν είναι να επανδρώνουνε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας την ως άνω εθελοντική ομάδα, αλλά να εκκενώσουν την επαρχία, γιατί χωρίς να το ξέρουν αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από μελλοντικό σεισμό τόσο καταστροφικό που μέχρι ο δρόμος Ερμιονίδας Ναυπλίου θα κλείσει από κατολισθήσεις!

Βρε που ζούσαμε και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι! Πάνω στις διοξίνες, σε μολυσμένα υπόγεια νερά, σε βυθούς που μόλις ανασκαλευτούν θα φέρουν στην επιφάνεια τα καρκινογενή υλικά των μεταλλείων της Ντάρδιζας, σε ακατάλληλα σπίτια, ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, αχούρια, στάνες, δρόμους. Αυτή είναι η ένδοξη και ειδυλλιακή Ερμιονίδα μας που προσπαθεί να φέρει τουρισμό;

Και για να σοβαρολογούμε και λίγο, καλό είναι να γνωρίζει η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας ότι:

1. Οι σχολές πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνείων μας είναι από τις καλύτερες

H απαισιοδοξία "ακυρώνει" τα φάρμακα

Όταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι το αναλγητικό θα τους βοηθήσει να πονάνε λιγότερο, τότε μειώνουν ή και εξουδετερώνουν τελείως την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, σύμφωνα με μια νέα βρετανο- γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση των αρνητικών σκέψεων και προσδοκιών του ασθενούς στην ιατρική θεραπεία του.
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιρέν Τρέϊσι, σε συνεργασία με νευρολόγους των πανεπιστημίων του Αμβούργου και του Μονάχου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, χρησιμοποίησαν απεικονίσεις του εγκεφάλου εθελοντών, για να μελετήσουν την επίδραση που έχει ο νους πάνω στη δράση ενός αναλγητικού, με ποιο δηλαδή τρόπο τα αισθήματα και οι προηγούμενες εμπειρίες του ανθρώπου (στις οποίες βασίζονται οι προσδοκίες του για το μέλλον) "μπλοκάρουν" τη βιολογική δράση του φαρμάκου.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου (ΔΗ.ΘΕ.ΝΑ) σε συνεργασία με την ομάδα GAFF και με τη ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. παρουσιάζει το έργο της συντοπίτισσας μας Στέλλας Βλαχογιάννη« ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ»
Η παράσταση θα παιχτεί στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ την Παρασκευή 25 και το Σαββάτο 26 Φεβρουαρίου στις 21:15.
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.
( Για κρατήσεις στο τηλ.2752026461 ώρες γραφείου και στο 2752025285 δύο ώρες πριν την παράσταση)
 
Σκηνοθεσία:   Σοφία Καραγιάννη – 
Υρώ Μιχαλοκάκου
Σκηνικά:   Νίκος Τσιάμης
Κοστούμια:   Αγγελική Καραμούτσου
Μουσική:   Θέμης Καραμουρατίδης
Κίνηση:   Χρήστος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί:   Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν:   Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Μουρελάτου, Σοφία Καραγιάννη

Μην παίζεις με τα χώματα!
Δε με λυπάσαι;
Με φάγαν τα πλυντήρια.
Αλήθεια τι ψάχνουμε, από παιδιά ακόμη, να βρούμε στο χώμα;
Το παρελθόν μας ή το μέλλον μας;
Τους απόντες ή το χαμένο εαυτό μας;
Ένα παιδί που θα λερωθεί πολύ παίζοντας με το χώμα κερδίζει την αθωότητά του ως ενήλικας;

Απολογισμός έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος»

                                                          Ερμιόνη,Φεβρουάριος 2011                                                                   
Αγαπητοί φίλοι,

Ανατρέχοντας στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μας την 22α  Μαΐου 2007, στο Καποδιστριακό σχολείο (που μας δόθηκε αρχικά σαν στέγη), ξεκινούν και οι προσπάθειές μας για την πραγματική ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Ερμιόνης. Σε διάστημα περισσότερο του ενός χρόνου, και αφού μεσολαβούν αλλεπάλληλες αρνητικές εκτιμήσεις για το αν είναι οικονομικά εφικτό να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στο ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού σχολείου, ώστε να μας  στεγάσει, μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ερμιόνης ο δεύτερος όροφος του παλαιού κοινοτικού καταστήματος, το οποίο χρησιμοποιούσε έως τον Ιούνιο 2008 το Λιμενικό Ταμείο Ερμιόνης.

Τον Σεπτέμβριο 2008,μετά από εργασίες επισκευών συντήρησης της αίθουσας  και εγκατάστασης των επίπλων, παραλαμβάνουμε τη δωρεά του κ. Απόστολου Γκάτσου αποτελούμενη από 2000 περίπου βιβλία.

Η Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό, από το Δεκέμβριο 2008 , αδιάλειπτα, 6 ημέρες την εβδομάδα,( καθημερινά το απόγευμα και το πρωί του Σαββάτου), με εργασία των εθελοντών της, μερικοί από τους οποίους συνεχίζουν την προσφορά τους, αν και από τον Μάιο 2010 έχει προσληφθεί υπάλληλος με μερική απασχόληση και 18μηνη σύμβαση.

Εθελοντική ομάδα Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Ερμιονίδας

Η Εθελοντική ομάδα Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Ερμιονίδας σας καλεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 17.00 στο κοινοτικό κατάστημα Ερμιόνης(παλιό Δημαρχείο Ερμιόνης) για να συζητήσει τους τομείς και τις δράσεις που θα αναλάβει.
  Ο Συντονιστής της ομάδας ,
                         Γανώσης Αναστάσιος

Απεργία

 Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται ολόκληρη η χώρα σήμερα.
 Τα συνδικάτα εργαζομένων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.
Το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας,  συμμετέχει στις συγκεντρώσεις στο Ναύπλιο .

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Με τον αγέρα και με τ αγιάζι πάει μια μπρατσέρα για την Βεγγάζη. Άγιε Νικόλα..

Είναι η σωστή κατεύθυνση.

Του Βασίλη Γκάτσου
Η παραίτηση του κυρίου Βάθη από την αμοιβή του για το έργο του στα Σφαγεία Ερμιονίδας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι αιρετοί, αλλά και όλοι όσοι κληθούν από τον Δήμο να προσφέρουν συμβουλευτικό έργο, ή όποιο άλλο ειδικό έργο. Ο νέος δήμος είναι χρεωμένος, δεν ξέρει ακόμη τι του γίνεται οικονομικά και οργανωτικά, και η οικοδομή και η αγορά αγροτοτεμαχίων βρίσκονται σε βαθιά ύφεση, δηλαδή απευθύνεται σε απογοητευμένους δημότες, απογοητευμένους και από τα έργα τους, ή μάλλον κυρίως από αυτά. Το τούνελ είναι βαθύ και μακρύ, πολύ μακρύ. Ζητείται μπούσουλας. Ο χάρτης είναι γνωστός σε κάθε εχέφρονα.

Επιμένω σε αυτό, γιατί μόνον τότε ο δήμος θα σηκώσει το ανάστημά του προς όλους τους υπαλλήλους του, προς όλες της υπηρεσίες του, προς όλους τους δημότες με αξιώσεις οικονομίας και ανασυγκρότησης. Γιατί το συμμάζεμα, η οικονομία και η ανασυγκρότηση του δήμου Ερμιονίδας ως οργανισμού είναι το ζητούμενο και όχι οι κοκορομαχίες, ούτε οι ατέρμονες συζητήσεις για το ποιος και πότε έφταιξε. Αν δεν ανασυγκροτηθεί ως οργανισμός, δεν πρόκειται να πείσει κανέναν ότι μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο και την υποδομή για την φυγή προς τα εμπρός της επαρχίας Ερμιονίδας σε όλα τα επίπεδα.

Και ακόμα, μετά από δύο μήνες, δεν μπορεί να δώσει στους δημότες του μια σαφή εικόνα της υφιστάμενης κατάστασής του, ούτε καν πόσους υπαλλήλους έχει δεν ξέρουμε, και δεν γνωρίζουμε αν ξέρει και ο δήμος.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Μας πρόλαβε ο κος Γκάτσος.  Αξίζουν συγχαρητήρια στον κο Βάθη, γιατί τα  όσα μέχρι τώρα υποστήριζε για προσφορά , τα εννοούσε.

Αναγκαιότητα για την Ερμιονίδα και συμβάλει στην οικονομία της

Του  Βασίλη Γκάτσου
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν θα σταθώ στο πώς και γιατί βάρεσαν φαλιμέντο, γιατί είναι αυτονόητο αφού ήταν δημοτική επιχείρηση που ναι μεν δεν επεδίωκε το κέρδος, αλλά δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει ούτε το κοινωνικό σύνολο ούτε τους πελάτες της. Και δεν θα τα ξανακαταφέρει εκτός και αν γίνει κάποιο θαύμα. Αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων σφαγείων, το προσωπικό που διαθέτουν, πώς δουλεύουν, πώς πληρώνονται, τον υγειονομικό και κτηνιατρικό έλεγχο, τα οικονομικά τους κ.λ.π. ας γράψει κάτι.

Το σίγουρο είναι ότι είναι ο μόνος νόμιμος χώρος σφαγής στην Ερμιονίδα. Οποιοσδήποτε άλλος χώρος αλλά και τρόπος είναι παράνομος. Άρα χωρίς τα σφαγεία Ερμιονίδας ο ποιμήν, ο ζωοτρόφος και ο κρεοπώλης πρέπει να βρουν νόμιμο σφαγείο σε άλλη περιοχή. Αυτό προϋποθέτει έξοδα μεταφοράς, χάσιμο χρόνου, εξάρτηση, κ.λ.π. Πληροφορήθηκα ότι για να μεταφέρεις ένα μοσχάρι στα σφαγεία Κορίνθου και να επιστρέψεις με το κρέας του το συνολικό κόστος είναι 300 €. Δηλαδή δεν συμφέρει να τρέφεις στο περιβόλι σου 2-3 μοσχάρια, λόγω και μόνον αυτού του κόστους. Είναι λοιπόν αναγκαιότητα για την Ερμιονίδα και συμβάλει στην οικονομία της.

Κύριε Κούστα, μαθητές ζωγραφίζουν κάδους

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Καλαμπάκα επέλεξαν ένα μοναδικό τρόπο, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, για να δώσουν ζωή σε παλιούς κατεστραμμένους κάδους της πόλης, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα http://www.ota.gr/.
Ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος-χαράκτης, Ηλίας Κοτσίρας, μαζί με τους μαθητές του και τη συμπαράσταση του αντιδημάρχου Πολιτιστικών Δ. Γκαννούλη, ζωγραφίζουν κάδους ανακύκλωσης που ήταν σε αχρηστία, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.
 Εμπνευσμένοι από το αποκριάτικο πνεύμα των ημερών, ο κ. Κοτσίρας και οι μαθητές του βρήκαν την ευκαιρία να εκφραστούν ζωγραφικά, «χωρίς αναστολές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτικός και να μετατρέψουν τους πράσινους κάδους σε «χρωματιστά χαμόγελα νέων καλλιτεχνών».

Μια χαρά ιδέα δεν είναι;

«Νέα Γενιά σε Δράση» στην Κυνουρία

Το διάστημα από 18 έως 27 Φεβρουαρίου, 42 νέοι από έξι μεσογειακές χώρες θα συναντηθούν στην Κυνουρία Αρκαδίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».
Η συνάντηση που φέρει τον τίτλο «Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία» έχει ως στόχους, αφενός την ενημέρωση των νέων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της βιοποικιλότητας και αφετέρου την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μέσα από τις παραδόσεις, τη μουσική και το φαγητό της κάθε συμμετέχουσας χώρας.
Οι νέοι του προγράμματος θα είναι μεταξύ 20 και 25 ετών και θα προέρχονται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και φυσικά από την Ελλάδα.
Τις πρώτες πέντε ημέρες του προγράμματος η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Πέτρο, στις κορυφές του Πάρνωνα, όπου μέσα από εκδρομές και τοπικές περιηγήσεις οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με προστατευόμενες περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας όπως το Δάσος Δενδρόκεδρου, την Καστάνιτσα και τον Υγρότοπο Μουστού.

Σφαγή για το σφαγείο..

Ξενυχτίσαμε παρακολουθώντας την αιματηρή   σφαγή...
Τόσοι εισαγγελείς!  Τέτοια δίκη!  Τόση δίψα για αίμα, από το Δ(ημοτικό) Σ(φαγείο)..
 Κινδύνεψε το μυαλό μας να γίνει απόβλητο..
Έτσι κι αλλιώς  και για όλα αυτά, εμείς είμαστε  με τα πρόβατα..

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Χάκερς στη γειτονιά μας..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οπως καταλαβατε , το blog μας ¨ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ... ¨ δεχθηκε <<αυθορμητη>> παρεμβαση απο σατυρικο πολιτη με ακρατο χιουμορ!
Θα θελαμε να ενημερωσουμε ολους τους διαχειρiστες των blog οτι ουδεμια σχεση εχουμε με οποιαδηποτε αναρτηση γινει πλεον στο συγκεκριμενο blog .Τελευταια αναρτηση μας παραμενει η <<ΣΥΜΠΛΟΚΗ>> .
Επισης ειναι αυτονοητο οτι δεν στειλαμε κανενα email για να επανακτησουμε τη διευθυνση μας απο τους εν λογω κυριους .
Εκβιασμους ας κανουν αλλου...
Θα θελαμε επισης να μας δωσετε το βημα να απευθυνουμε ενα μυνημα προς τους <<αυθορμητους επισκεπτες>>:

Σήμερα στις 19:30 η 5η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας στην αίθουσα του Λυκείου Κρανιδίου

Τα θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο : Περί έγκρισης πρόσληψης εποχιακού προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών.
ΘΕΜΑ 2ο : Σχετικά με την λειτουργία Δημοτικών Σφαγείων του Δήμου Ερμιονίδας.
ΘΕΜΑ 3ο : Επικαιροποίηση με Α/Α 47/1999 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου ,σχετικά με την παραχώρηση του κτήματος «ΔΕΠΟΣ» του Δήμου Ερμιονίδας.
ΘΕΜΑ 4ο : Πρόταση για παραχώρηση του Δημόσιου κτήματος 157 τ.μ. στρεμ. που βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Ερμιόνης (πρώην Δήμου Ερμιόνης) στον Δήμο Ερμιονίδας.
ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση Α.Π.Ε «για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και των αντλιοστασίων» του Δήμου Ερμιόνης.

Έτος Οδυσσέα Ελύτη το 2011

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996). Η φετινή χρονιά έχει ανακηρυχτεί «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του.

Ο Ελύτης με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

Με αυτή την αφορμή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του Ελύτη στη νεοελληνική γραμματεία.

Μάζευε λέξεις όπως ένας μάστορας μαζεύει πέτρες για να φτιάξει μια ξερολιθιά ..

Ο Καβάφης ποιητής της Ιστορίας

Οι φιλόλογοι και οι λογοτέχνες που κατέκλυσαν τη Μικρή Σκηνή στον πέμπτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη το βράδυ γνώριζαν βεβαίως ότι η Ιστορία αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες του έργου του Καβάφη. Εκείνο που προσδοκούσαν να μάθουν ερχόμενοι ήταν πώς αποκωδικοποιείται η ιδιαίτερη σχέση του ποιητή με την Ιστορία – και οι τρεις ομιλητές, οι καθηγητές Ρενάτα Λαβανίνι, Νταϊάνα Χάας και Μιχάλης Πιερής, ήταν προετοιμασμένοι να ικανοποιήσουν τις αδήλωτες προσδοκίες.  Ζωντάνεψε με γραφικές λεπτομέρειες μέσα από τις ομιλίες τους ο Καβάφης ως συστηματικός αναγνώστης της Ιστορίας, ο οποίος κουβαλούσε τόμους Ιστορίας στα ταξίδια του και έλεγχε με εξακριβωτική διάθεση τα ιστορικά λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες ανατρέχοντας σε πρωτογενείς πηγές. Τη φημισμένη «Ιστορία της παρακμής και πτώσεως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» του

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης (Αφιέρωμα)



Η φωτογραφία απο το αρχείο των οικογενειών Δεληγιάννη και Πετρολέκα. 1947 όρθιοι δεξιά ο Μιχ.Δεληγιάννης, πρώτος πρόεδρος του συναιτερισμού και ο Νίκος Δέδες. (Ανοίξτε τη με κλικ πάνω της, για να αναγνωρίσετε κι άλλους)

Το 1947 η τότε κυβέρνηση,   θέλοντας  να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των αγροτών, δημιούργησε μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, τους Γεωργικούς Πιστωτικούς Συνεταιρισμούς που αργότερα μετονομάσθηκαν Αγροτικοί.
Στην Ερμιόνη ο  κος Μιχάλης  Δεληγιάννης και ο κος Νικόλαος Δέδες, μαζί με άξιους Ερμιονίτες και  Θερμησιώτες αγρότες-κτηματίες, οργάνωσαν τον «Αγροτικό  Γεωργικό  Πιστωτικό  Συνεταιρισμό  Ερμιόνης, οι  Άγιοι Ανάργυροι».
Η σφραγίδα του συνεταιρισμού αποτύπωνε τις μορφές των Αγίων, Κοσμά και Δαμιανού.
Περίπου 80-100 ήταν τα αρχικά μέλη  του,  από την Ερμιόνη και τη Θερμησία.
Κύριο όφελος των συνεταίρων ήταν η εξυπηρέτηση στις συναλλαγές τους, λόγω της δυσκολίας στις μετακινήσεις, αφού δεν υπήρχε τότε συγκοινωνία .
Αργότερα ο συνεταιρισμός κατάφερε να φέρει τα λιπάσματα στην  Ερμιόνη, για να εξυπηρετήσει τους αγρότες.
Αυτό  που προσέφερε όμως οικονομικό  όφελος στον συνεταιρισμό, εκτός από την  κοινή εμπορία, ήταν η αλωνιστική του μηχανή. Στην αρχή ήταν μια μικρή Geiss και μετά μια lancia.
Με την αλωνιστική πήγαιναν στα θυμονοστάσια ( χώροι συγκέντρωσης των θυμονιών, τα δέματα δηλαδή από στάρι μετά από το θέρος) και έκαναν το αλώνισμα.
Βασικά θυμονοστάσια  ήταν το κτήμα του συνεταιρισμού στο «Καλογερικό» πηγάδι, δίπλα στο τωρινό Γυμνάσιο – Λύκειο, που ήταν και το πρώτο  περιουσιακό στοιχείο του.

Ο αγέρας στους δρόμους..


Μια πρόταση του Κώστα