Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Συναυλία αφιερωμένη στο Μικρασιατικό Τραγούδι με τον Μπάμπη Τσέρτο


 Συναυλία αφιερωμένη στο Μικρασιατικό Τραγούδι μετά την καταστροφή

Η Συναυλία περιλαμβάνει Παραδοσιακά και Ρεμπέτικα τραγούδια της Σμύρνης, με ερμηνευτή τον γνωστό τραγουδιστή Μπάμπη Τσέρτο με την συνοδεία των παραδοσιακών μουσικών
Αθηνά Κουκή - Κανονάκι
Βαγγέλης Βοττέας – Βιολί
Γιώργος Τσοκάνης – Πλήκτρα
Απόστολος Καρποντίνης – Λαούτο
Συμπράττουν η Χορωδία και η Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.
Ενορχηστρώσεις , Καλλιτεχνική Επιμέλεια και Διεύθυνση : Γάσπαρης Θ. Μαμμάς.
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 και ώρα 9 μ.μ.
Προαύλιος Χώρος Κοινοτικού Καταστήματος Ερμιόνης
Είσοδος Ελεύθερη
Συνδιοργανωτές :
Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας
Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας , Δήμου Ερμιονίδας

ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (ΑΡΤΙΚΙ 26/8/2022)

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ


Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σας ενημερώνουμε ότι ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ η προγραμματισμένη μουσική βραδιά την Παρασκευή 26/8 με τον Βασίλη Προδρόμου. 

Σύντομα θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία!


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2022 στην Ερμιόνη, βραβεία και ευχαριστίες

Ο Διαγωνισμός- Έκθεση φωτογραφίας το διάστημα 16-20 Αυγούστου 2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 12η χρονιά.

Διοργάνωση - Χορηγία

 Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης


Τα βραβεία του διαγωνισμού.
1ο Σταύρος Παντερής

2ο Δημήτρης Γιαβής

 

                               

 3ο Matilde  Rubio1o Κοινού Matilde  Rubio

2ο Κοινού Γιώργος Γκούφας
 


3ο Κοινού Νίκος Παύλου Ευχαριστούμε :

Τους συμμετέχοντες, με 124 εξαιρετικές δημιουργίες, ερασιτέχνες φωτογράφους από όλη την Ελλάδα.

Όλοι τους αξίζουν  ένα βραβείο αλλά δίνονται μόνο έξι.

Τους φωτογράφους από τη  Φωτογραφική Ομάδα Παπάγου Χολαργού που μας εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες τους.

Την κριτική μας επιτροπή  Παντελή Μπαλή, Renata Mosaner,  Νίκο Κωνσταντινίδη (και για την προσφορά  φωτογραφικών λευκωμάτων στους νικητές) και την εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών  Ερμιόνης Ρίνα Λουμουσιώτη.

Την προσφορά της κοινότητας Ερμιόνης, φαναράκια και μετάλλια για τους βραβευθέντες και τον πρόεδρο  κ. Ιωσήφ Γανώση για τις καρέκλες.

Τους Βασίλη και  Σαρωνίδα Γκάτσου και τον Δημήτρη Μπαρδάκο που μας επέτρεψαν στα όμορφα πέτρινα σπίτια τους να στήσουμε την έκθεση.


ΠΡΟΣΟΧΗ


Πολιτική Προστασία: 

Οδηγίες προς τους πολίτες

 H γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ έχει εκδώσει μια σειρά οδηγίες για την αποφυγή κινδύνων και δυσάρεστων επιπτώσεων, κυρίως στις περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων.

Ειδικότερα επισημαίνεται στους πολίτες:
    Να ασφαλίσουν αντικείμενα 
τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 *  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 *  Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, 
πεζή ή με όχημα, 
κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 *  Να αποφεύγουν τις εργασίες 
υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές 

Άποψη του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Άποψη

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Με αφορμή το σημείωμά μου «Παναγία η Ερμιονίτισσα», ορισμένοι, καλοπροαίρετα, γι αυτό και απαντώ, διερωτήθηκαν αν ο καθένας μπορεί να δίνει στην Παναγία διάφορα προσωνύμια, ώστε ο αριθμός τους να ανέρχεται στα 23.564+1 με την πιθανότητα σήμερα να έχει αυξηθεί.

Απαντώ, λοιπόν, όσο πιο σύντομα και κατανοητά μπορώ, πως οι προσαγορεύσεις της Θεοτόκου, γενικά, διακρίνονται, κατά τη γνώμη μου, σε δύο κατηγορίες: τις θεολογικές και τις λαογραφικές (λαϊκές) για να συνδέεται πάντα το υπερβατικό με το γήινο. 

Οι θεολογικές έχουν ως βάση δογματικές αρχές της διδασκαλίας της εκκλησίας καθώς και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη λειτουργική ζωή της (Υμνολογία, Αγιογραφία κ.λπ.)Τέτοια προσωνύμια είναι: Πλατυτέρα, Δέσποινα, Θεομήτωρ, Άχραντε, Άξιον Εστί κ.α.

Οι λαογραφικές είναι εκείνες που αποδίδονται στη Θεοτόκο με αφορμή τα θαύματά Της, διάφορες παραδόσεις και γεγονότα (ιστορικά - κοινωνικά), τοποθεσίες που είναι χτισμένοι οι ναοί της, αγιογραφικές απεικονίσεις κ.α.

Έτσι λέμε στην Ερμιόνη η Παναγίτσα του Κατσιδιάρη αλλά και η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, η Κανάλα, η Αρμάτα, η Δεξιά και η Παναγία η Γοργόνα. Όλες αυτές οι προσφωνήσεις είναι δείγματα της βαθύτατης πίστης, της ευλάβειας και του σεβασμού των ανθρώπων ακόμα και των αλλόθρησκων προς το Πρόσωπό Της και έχουν έντονο λατρευτικό χαρακτήρα.

Στις κατηγορίες που προαναφέραμε δύο σημεία, νομίζω, ότι πρέπει να φωτίσουμε:

α)Στο άκουσμα του ονόματος της Παναγίας κινητοποιείται και ριγεί ολόκληρη η ανθρώπινη υπόσταση και αναβλύζουν τα πιο βαθιά συναισθήματα της ευσέβειας, της ευλάβειας και της τιμής προς το Πρόσωπό Της.

β)Τα προσωνύμια που της αποδίδονται και κυρίως τα λατρευτικά ή ακόμα και τα λαογραφικά, δεν αποσκοπούν στη βοήθεια και προστασία ενός ανθρώπου αλλά πολλών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εντυπωσιακό. 

Έτσι λέμε π.χ. Παναγία η Γρηγορούσα, Παναγία η Ερμιονίτισσα, για όσους το αποδέχονται καθώς δεν είμαι εγώ αυτός που θα το επιβάλλει. Άλλωστε, αρκεί ο καθένας μας στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής να ψελλίσει μόνο το όνομά Της, να πει «Παναγία μου, χωρίς προσδιορισμούς και Εκείνη θα προστρέξει.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΚΡΑΝΙΔΙ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΙΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ

 

Την Παρασκευή 26/8 ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας διοργανώνει μια μοναδική Μουσική Βραδιά με τον αγαπητό καλλιτέχνη Βασίλη Προδρόμου στο Θέατρο ARTίκι στο Κρανίδι.

Η εκδήλωση εντάσσεται ως μεταφεστιβαλική στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μεγάλης του Χορηγού Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ

Έναρξη 9μ.μ., Πολυχώρος ARTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ (περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης).

Είσοδος Ελεύθερη. 

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, με μια όμορφη μουσική βραδιά και προσκεκλημένο τον αγαπητό καλλιτέχνη Βασίλη Προδρόμου, τιμά, στο κλείσιμο αυτού του πλούσιου πολιτιστικού καλοκαιριού, τη μνήμη της Μεγάλης του Χορηγού Μαράϊκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, της μεγάλης Κυρίας του Πολιτισμού της Ερμιονίδας,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών από την εκδημία της.

Σχόλιο του Δημήτρη Ι. Σίδερη, Προέδρου του Θ.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”: “Μας πληγώνει η απουσία της, αλλά παράλληλα μας ενδυναμώνει η βούλησή της να στηρίξει τον Όμιλό μας. Τι κι αν λείπει η ίδια, η επιθυμία της πλανάται στον αέρα σαν ευλογία. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο και καμιά άλλη επιλογή, από το να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε μαζί. Ακόμα ακούω τη φωνή της: “Δημήτρη, τράβα μπροστά…”»


Στο κλείσιμο του φετινού καλοκαιριού, ο Βασίλης Προδρόμου κατηφορίζει στην Ερμιονίδα, στις 26 Αυγούστου, στον Πολυχώρο ΑRTiki.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Βιβή Σκούρτη: Μέρες πολιτισμού από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

 Μέρες πολιτισμού από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Κάθε ανθρώπινη ομάδα διαθέτει μια κουλτούρα πολιτισμού, ένα σύνολο δηλαδή κανόνων, συμπεριφορών και νοητικών αναπαραστάσεων. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει δώσει έμπρακτα τα δείγματα τούτα.

Μια από τις δράσεις της που υλοποιείται εδώ και χρόνια κάθε καλοκαίρι με συνέπεια,επιβεβαιώνοντας από πλευράς της την έγνοια και την αγάπη για τον τόπο μας, είναι η έκθεση φωτογραφίας και ο διαγωνισμός

Μια δράση κάθε φορά ίδια και διαφορετική, κάθε φορά περισσότερο εμπλουτισμένη και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Φίλες δεν ήμουν εδώ να σας χαρώ, όμως οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια που κυκλοφόρησαν μού έδωσαν την εικόνα.

Δώσατε δείγματα ατόφιου, αφτιασίδοτου Ερμιονίτικου πολιτισμού. Νοικοκυρέψατε, καθαρίσατε τα όμορφα σοκάκια μας, στολίσατε με τις παρουσίες σας και τις φωτογραφίες ενώνοντας το παλιό με το νέο, το χθες με το σήμερα  και προσδώσατε αίγλη σε παλιά σπίτια με ξεχωριστή ιστορία.

Ήρεμα, ταπεινά, με ξεχωριστή αισθητική, με θέληση, με γνώση, με σχεδιασμό και κυρίως, χωρίς αναθέσεις και ξόδεμα δημοτικού χρήματος, που τον τελευταίο καιρό αποτελεί κανόνα.

Προσφέρατε χαρά, ικανοποίηση, ενθουσιασμό, ευτυχία και τα συναισθήματα των επισκεπτών πολλαπλασιάστηκαν.

Με χαροποίησε ιδιαίτερα ο κατάλογος που αναρτήσατε με τα καυτά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας και το κάλεσμα ψήφισης για ιεράρχηση αυτών, μια άκρως δηλαδή πολιτική πράξη.

Εύγε σας για όλα τούτα!

Καλό το υπόλοιπο καλοκαίρι και του χρόνου! 

Βιβή Σκούρτη

Κλέφτες..

 


..αν ήταν να γίνουμε, μόνο τέτοιοι θα μπορούσαμε να είμαστε.

       Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ-7η δράση