Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

καλό μήναΓιατί ο Οκτώβριος δεν έχει «μ», όπως οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος;
Ποια είναι η εξήγηση που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί αυτούσιο.
Παλιά το ημερολόγιο είχε 10 μήνες, καθώς απουσίαζαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι προστέθηκαν αργότερα, με το νέο έτος να ξεκινά από τον Μάρτιο.
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο στα λατινικά ήταν το εξής:
1 ) Martius (στον Άρη)
2 ) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3 ) Maius (στη Μαία)
4 ) Junius (στην Ήρα)
5 ) Quintilis (πέμπτος)
6 ) Sextilis (έκτος)
7 ) September (έβδομος)
8 ) October (όγδοος)
9 ) November (ένατος)
10 )December (δέκατος)
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών.
Οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλ. ο Quintilis ήταν ο πέμπτος, ο Sextilis ήταν ο έκτος κ.ο.κ.
Αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο.
Οι επόμενοι μήνες όμως συνέχισαν αριθμητικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dogma.gr, ο έβδομος μήνας λεγόταν September από το septem (εφτά), ο όγδοος μήνας ονομάστηκε October από το octo (οκτώ), ο ένατος ήταν ο November από το novem (εννιά) και τέλος δέκατος και τελευταίος ήταν ο December από το decem (δέκα).
Επομένως, αφού ο Οκτώβριος δεν είχε μ στα λατινικά (October), δεν έχει, προφανώς, ούτε στα ελληνικά.
Αργότερα, όταν προστέθηκαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση… χάλασε, καθώς ο Σεπτέμβριος από 7ος έγινε 9ος, ο Οκτώβριος έγινε 10ος, ο Νοέμβριος 11ος και ο Δεκέμβριος 12ος. Ωστόσο, η ονοματολογία παρέμεινε η ίδια.


Πηγή: @tanea.gr
via Ε.Ε.Δ.
Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων για την ιστορική και πολιτισμική παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία (Αρχαιότητα - 1922)ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Καθώς το 2022 είναι έτος μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας θα προσφέρουν διαδικτυακά σειρά 10 διαλέξεων για την ιστορική και πολιτισμική παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, από την αρχαιότητα ως το 1922.

Για να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, συνιστούμε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Cisco Webex στη συσκευή σας.Οκτώβριος: Η άνοδος των ελληνικών κοινοτήτων στην Ιωνία, 19ος αιώνας

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης: ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!!

 🔸️ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ 🔸️
🔸️ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ🔸️
Ανανεωμένοι, φρέσκοι, ετοιμοπόλεμοι, ανυπόμονοι, χαμογελαστοί υποδεχόμαστε τη νέα χορευτική χρόνια!
Καλούμε μικρούς & μεγάλους να πλαισιώσουν την ολοένα και μεγαλύτερη χορευτική μας οικογένεια!
Γίνε κι εσύ κομμάτι της όμορφης παρέας!
🔸️Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή🔸️
🔸️12:00 - 13:30 & 20:00 - 22:00🔸️
❗️Σε περιμένουμε

Πρόσκληση – Λαογραφικό Εργαστήρι ΕρμιονίδαςΕγγραφές στη Δημοτική Φιλαρμονική Ερμιονίδας, για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023

Κρανίδι, 29/9/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης : Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Μήτσα

                                                   

Με ενθουσιασμό και Ερμιονίτικη υπερηφάνεια την Κυριακή 25/9/2022 γιορτάσαμε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Μήτσα Στρατηγού και Βουλευτή Ερμιονίδας  (1832-1897), στο περιβολάκι  του Ιερού Ναού Ταξιαρχών.

Η Κοινότητα μας ικανοποιημένη από την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας που επικύρωσε την  … Απόφαση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου, ευχαριστεί τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης για την συνεργασία  στη  συνδιοργάνωση της τελετής.


Είμαστε Ικανοποιημένοι από την Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΛΜΕ, που μετά το πέρας της  τελετής υποδέχτηκαν  και ξενάγησαν στο Ιστορικό μας Μουσείο τους προσκεκλημένους εκπροσώπους της οικογένειας Μήτσα  και παρατέθηκε η μικρή δεξίωση του Δήμου Ερμιονίδας εντός της όμορφης αυλής του ιστορικού μας κτιρίου, όπως είθισται σε όλα τα Μουσεία της πατρίδας μας να γίνονται οι ανάλογες δεξιώσεις.

Ευχαριστούμε την Δημοτική Φιλαρμονική και τον μαέστρο για την παρουσία τους

Ευχαριστούμε για τις δημοσιεύσεις μας στα ιστολόγια τους,  την πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Ερμιόνης , αλλά και τον ακούραστο τοπικό δημοσιογράφο κ. Σταμάτη Δαμαλίτη  για τα πολύχρονα συνεχή και προσωπικά  δημοσιεύματα και ρεπορτάζ  από εκδηλώσεις της Κοινότητας μας και γενικότερα του τόπου μας

Η Κοινότητα μας, σεβόμενη τον Ερμιονικό Σύνδεσμο  και αναγνωρίζοντας τον ως θεματοφύλακα της ιστορίας, της παράδοσης του τόπου μας, αλλά και της Ερμιονίτικης προοδευτικής φυσιογνωμίας ,  εργάστηκε και  είναι πάντα έτοιμη για οποιαδήποτε δράση χρειαστεί

Ημερίδα για την ημέρα του φροντιστή στην Ευρώπη | 6 Οκτωβρίου 2022
 Μέρος των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών είναι η διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή επαγγελματιών οι οποίοι δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών, νομικών, εκπαιδευτικών και εργασιακών θεμάτων που ενδιαφέρουν το κοινό και ειδικότερα τους φροντιστές  χρονίως πασχόντων.

Την Πέμπτη 6.10.2022 στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Amarillia στην Βουλιαγμένη (και διαδικτυακά) ημερίδα με αφορμή την ημέρα του φροντιστή στην Ευρώπη και επίκεντρο την ισότητα στην φροντίδα.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν οι Ευρωβουλετές Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και εκπρόσωπος από το γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η ημερίδα θα φιλοξενήσει αξιόλογους ομιλητές όπως την  κα Άννα Μπίμου, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του ΑΠΘ που θα αναφερθεί στις σχέσεις φροντίδας από παιδιά και νέους στην γονική ψυχική διαταραχή και την ψυχίατρο   κα Sladjana Ivezic που θα μιλήσει για τις καλές πρακτικές υποστήριξης φροντιστών στην,  Κροατία. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα Ευανθία Σακελλάρη και ο Λέκτορας Εφαρμογών κ.  Χρήστος Πράπας θα αναφερθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης στους φροντιστές και την προαγωγή της υγείας στην κοινότητα.

Τέλος η Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Μάγδα Τσολάκη θα αναφερθεί στην εμπειρία της από τα Ευρωπαικά Προγράμματα, την κλινική πρακτική, την εκπαίδευση και στήριξη των φροντιστών ατόμων με άννοια.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην Ελλάδα, της ομοσπονδίας Eurocarers, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Σύνδεσμος για συμμετοχή: https://us02web.zoom.us/j/82634492233


https://greekpatient.gr


Έλλη Βασιλάκη 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


 

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τελετή Αποκαλυπτηρίων της προτομής του Συνταγματάρχη και Βουλευτή Ερμιονίδας Αντώνη Σταμ. Μήτσα στην Κοινότητα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας

 


Κρανίδι, 26.09.2022

Δελτίο Τύπου

Με επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης  πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη, το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, η τελετή που οργανώθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας και την Κοινότητα Ερμιόνης  για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη και Βουλευτή Ερμιονίδας, Αντώνη Σταμ.  Μήτσα.

Η προτομή τοποθετήθηκε, έπειτα από  την ευγενική χορηγία του Παναγιώτη Μήτσα, απόγονου της ένδοξης οικογένειας των Μητσαίων, στη θέση «Περιβολάκι» των Ταξιαρχών της Κοινότητας Ερμιόνης, ανάμεσα από την προτομή του πατέρα του, οπλαρχηγού και Συνταγματάρχη Σταμάτη Μήτσα και την προτομή του θείου του,  οπλαρχηγού  Γιάννη Μήτσα.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος , ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του ήρωα, επισήμανε την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος Ερμιονίδας προκειμένου να τοποθετηθεί η προτομή στο συγκεκριμένο σημείο, τόνισε τη σημασία της γνώσης της τοπικής ιστορίας μας  και την ηθική υποχρέωση όλων μας να αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους αγωνιστές του τόπου μας.

Η παρουσίαση του ήρωα Αντώνη Μήτσα πραγματοποιήθηκε από  τον  κ. Ιωάννη Σπετσιώτη, Πρόεδρο του Ερμιονικού Συνδέσμου.