Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η Ελεύθερη κατάδυση τότε και …τώραΤου Γιάννη Λακούτση

Η ελεύθερη κατάδυση είναι τόσο αρχαία δραστηριότητα, όσο η ίδια η ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των παλαιοντολόγων, οι παλαιότερες ενδείξεις τοποθετούνται στα 5.400 π.χ. από φυλές που κατοικούσαν στα παράλια της Βαλτικής θάλασσας. Στο Μινωικό πολιτισμό το 2000 π.χ. εμφανίζεται η πρώτη μυθολογική φιγούρα ελεύθερου δύτη με το όνομα Γλαύκος. Αναφορά σε υποβρύχια δραστηριότητα  κάνει και ο Όμηρος, βάζοντας τον Πάτροκλο να θριαμβολογεί, λέγοντας για τον «αμαξολάτη» του  Έκτορα, Κεβριόνη, την ώρα που πέφτει από την άμαξα χτυπημένος: « Πωπώ, σβελτάδα που ’χει! Ανάλαφρες για ιδές βουτιές που παίρνει! Να θε βρισκόταν και στη θάλασσα την ψαροθρόφα ετούτος, κόσμο πολύ μαθές θα χόρταινε ψαρεύοντας για στρείδια, απ’ το καράβι πάνω αν έπεφτε, κι ας ήταν και φουρτούνα, σβέλτα αφού τόσο από το αμάξι του βουτάει στον κάμπο τώρα».
( Ιλιάδα ραψ.Π στχ. 745-749). Αλλά και ο Θουκυδίδης στην πολιορκία των Συρακουσών (415-412 π.χ.) αναφέρει ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν δύτες, οι οποίοι κατάστρεψαν τα υποβρύχια αμυντικά φράγματα που προστάτευαν την είσοδο του λιμανιού. Ο Ηρόδοτος, το 500 π.χ.κάνει λόγο για τον έλληνα Σκυλλία η Σκύλακα, ονομαστό κολυμβητή, ο οποίος είχε ακολουθήσει χωρίς τη θέλησή του, αυτό ίσχυε και για πολλούς άλλους Έλληνες, τις ορδές του Ξέρξη. Έψαχνε ευκαιρία να δραπετεύσει προς τα ελληνικά στρατεύματα και αυτή του δόθηκε όταν ο περσικός στόλος ναυλοχούσε στις Αφέτες, στο σημερινό Πλατανιά του νότιου Πηλίου.
Με ένα μακροβούτι μήκους πάνω από 80 στάδια ( περίπου 15 χιλιόμετρα), χάθηκε από τα μάτια των εχθρών και έφτασε στις απέναντι ακτές της Εύβοιας, μεταφέροντας στους Έλληνες πολύτιμες

Παιδικό Παραμύθι από το Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Κρανιδίου, τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και την Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας

Το Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Κρανιδίου, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας παρουσίασαν στις 17 και 18 Ιουνίου 2015 στον πολυχώρο ARTIKI, το μουσικό παραμύθι “Η Χιονάτη και οι εφτά (συν έντεκα) νάνοι”, μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση η οποία ενθουσίασε και ξεσήκωσε το κοινό, που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο και στις δύο παραστάσεις.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2015


Για φανταστείτε τους αθλητές να ξεκινούσαν από τα παλιά ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ Ερμιόνης των φωτογραφιών.
Αν είχαμε την πρόνοια να βάλουμε τον οικισμό της Ερμιόνης στους παραδοσιακούς οικισμούς με διατηρητέα τα σπίτια του και τα Μαντράκια προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου κάλους και υψίστης ιστορικής και λαογραφικής σημασίας, τα Διονύσια θα έκαναν αίσθηση παγκοσμίως.
Πάλι καλά που λειτουργεί ο βιολογικός. Για φανταστείτε να βούταγαν πριν μερικά χρόνια. Με ρουκούτα θα τριβόντουσαν να φύγει η βρώμα. Θέλω να πω ότι χωρίς τον βιολογικό τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

"Το κρεοπωλείο των μοναχικών" το πρώτο βιβλίο της Ζιζής Σφυρή.

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Το κρεοπωλείο των μοναχικών, της Ζιζής Σφυρή.

Στον δρόμο
Τα αόρατα πράγματα μετουσιώνονται σε διαθέσιμα 
Στην στροφή του υπογείου που οι τοίχοι ανοίγουν
οι εξοχές προβάλλονται κι εσύ προχωράς
χτυπώντας στα νέφη του μυαλού 
Στον δρόμο αφήνουν τα ίχνη τους οι έρωτες
για τα απλησίαστα
Όταν καταχωρίζονται στη διάσταση που θες
Αυτόν τον δρόμο που προχωρούμε να συναντήσουμε την αγνότητα
Των πρώτων ημερών
που δεν γράφτηκαν τα σήματα της οδικής μανίας
Την υπερβατική λεωφόρο


Ανέκαθεν είχες τον καημό της ποίησης;
Μάλλον με βρήκε ο καημός. Έγραφα παιδικές ιστορίες, αλλά και ενήλικες sort stories τις οποίες ποτέ δεν είχα μπει σε πειρασμό να εκδώσω. Μαζί της είχα τη φυσιολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει μια μη εμμονική αναγνώστρια. Η ανάγκη να χρησιμοποιήσω τη φόρμα της ποίησης προέκυψε, λοιπόν, ξαφνικά. Μου φάνηκε ως η πιο ενδεδειγμένη για να δώσω διέξοδο σ’ αυτά που ήθελα να πω… Μπορεί να φταίει και η κρίση της μέσης ηλικίας – νομίζω έβαλε πολύ το χέρι της. Η κρίση σε υποχρεώνει να ξανατοποθετηθείς απέναντι στη ζωή, στα πράγματα, τους ανθρώπους, να επαναπροσδιορίσεις το ποιος είσαι και το πού πας.

Περισσότερα: Στο athensvoice 

Η Ομιλία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ


Διονύσια Ερμιόνης 2015 -Στο Μένουμε Ελλάδα

O Ναυτικός όμιλος Sailability Hellas – Ιστιοπλοία για όλους ΑμεΑ στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015

O Ναυτικός όμιλος Sailability Hellas Ιστιοπλοία για όλους Α.M.E.Α μας τιμά που συμμετέχει  στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015.
Τους συνοδεύει η πρόεδρος  και η ψυχή του SAILABILITY HELLAS  κα Κική Βεντουρή - Σέρφα. 

Την Κυριακή 21 Ιουνίου στο αγώνισμα της ιστιοπλοϊας, αγωνίζονται οι Πρωταθλητές Πανελλήνιων αγώνων στην κατηγορία Hansa 2,3: Στράτος Αχλάτης , Λευτέρης Φωκιανός, Ειρήνη Κουρούβανη.
 Σύνθημά τους:
 Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι. Υπάρχουν αγωνίζονται και νικούν. Είναι οι ήρωες της καθημερινότητας μας !

Η Ελλάδα εις το χείλος του γκρεμού και το μεγαλείο της Κομματοκρατίας

Μετά από διαπραγματεύσεις 5 ετών για το δημόσιο χρέος της χώρας μας και την επιβολή των 2 ειδεχθών Μνημονίων, αλλά και μετά τις σκληρότατες, ανέλπιστες και άκαρπες διαπραγματεύσεις    των τελευταίων 5 μηνών, πού και αυτές δεν έβγαλαν την Πατρίδα μας από το αδιέξοδο, αλλά απεναντίας επέτειναν έτι περισσότερο το πρόβλημα με την ολοκληρωτική τώρα διεθνή απομόνωση μας, οφείλουμε επιτέλους να μιλήσουμε και πάλιν με την απλή και λιτή γλώσσα της αλήθειας.
Ως ήδη σε όλους πλέον γνωστόν, η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει, και ο Λαός μας έγινε αποδέκτης της έσχατης περιφρόνησης των Ευρωπαίων. Αίφνης και κατόπιν «παρότρυνσης» ανακαλύψαμε τώρα τις Πλατείες. Οι μεν υπερασπιζόμενοι τώρα την ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.,  οι δε την παραμονή μας εις το Ευρώ. Και όλοι μαζί για την δήθεν εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά ταυτόχρονα και για την αποκατάσταση της ασύμμετρης και αδικαιολόγητης ευδαιμονίας που χάσαμε τώρα με τα Μνημόνια.
Μέσα εις το χάλι μας, την απόγνωσή μας, την απελπισία,

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και ο Ελληνισμός αυτό που επιθυμούμε να επικρατήσει είναι η κοινή λογική, η οποία και θα εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι ιστορικοί του μέλλοντος αλλά και άλλες ειδικότητες επιστημόνων θα έχουν πολύ σημαντικό υλικό να εξετάσουν πώς από την απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα του έτους 2004 (επιτυχία στους οικονομικούς δείκτες, στα δημόσια έργα, στον αθλητισμό κλπ)  βρεθήκαμε στα πακέτα διάσωσης της οικονομίας το 2010 και σήμερα μετά από πέντε χρόνια στη λήξη των δανειακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων να υπάρχει και πάλι ένα σημαντικό διακύδευμα, ένα κρίσιμο δίλημμα εάν θα υπάρχει μία «νέα οικονομική συμφωνία» ή θα προκύψει ρήξη με τους δανειστές.
Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε υπάρχει μία μόνη λύση, ένας δρόμος που μας οδηγεί στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι καταστροφική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, Χρειάζεται να επικρατήσει η κοινή λογική και μέσα από την οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»: Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι 18/06/2015
                                                                                    ΠΡΟΣ:
κ. Ι. Ρούσση
Πρόεδρο Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
      Γραφείο Δημάρχου
         Μέλη Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου
Δήμου Ερμιονίδας

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑ

Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και μου ζητήθηκε η παρέμβασή μου για το μεγάλο θέμα της προβλήτας της Κόστας και συγκεκριμένα να ρωτήσω αν το διοικητικό σας Συμβούλιο έχει μεριμνήσει για να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των επιβατών και αν θα συνεργαστείτε με τον υπολιμεναρχείο Πορτοχελίου για να υπάρχει μία «λιμενική αστυνόμευση» στο συγκεκριμένο σημείο στις ώρες αιχμής.
Επίσης αν το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Ερμιονίδας έχει δρομολογήσει λιμενικά έργα στην προβλήτα της Κόστας της Δ.Κ. Πορτοχελίου και όπως γνωρίζουμε και το 2014 και το 2015 ο προϋπολογισμός έκλεισε και θα κλείσει με μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο πάνω από 200.000 ευρώ που σας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσετε άμεσα σε όλες εκείνες τις διαδικασίες (ωριμότητα μελετών, έγκριση αποφάσεων) για να υλοποιηθούν σημαντικές λιμενικές εργασίες στην προβλήτα της Κόστας, το οποίο είναι και αίτημα πολλών φορέων του τόπου μας  και ιδιαίτερα της  Δ.Κ. Πορτοχελίου.
Θεωρώ ότι απαιτείται να το εντάξετε στις άμεσες προτεραιότητές σας, η Κόστα είναι η βιτρίνα της Ερμιονίδας στον Αργοσαρωνικό, είναι η βιτρίνα της Αργολίδας στην Αττική. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που έχετε να αντιμετωπίσετε αλλά πρέπει να είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητές σας, το έχει ανάγκη η τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΕρμιονίδαςΠέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Διεξήχθη το 1ο Dakine Porto Heli SUP Challenge στο Πορτοχέλι

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2015 διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία  από την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας και την Dakine, το 1ο Dakine Porto Heli SUP Challenge, ένα διήμερο αθλητικό γεγονός με αγωνιστικό αλλά και διασκεδαστικό χαρακτήρα, με κατηγορίες για όλα τα επίπεδα (Race/Surf-Fun), για μεγάλους και παιδιά, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε διαγωνιζόμενους και θεατές να περάσουν ένα δραστήριο και διασκεδαστικό διήμερο στο πανέμορφο Πορτοχέλι.
 
Οι διαγωνιζόμενοι κωπηλατούν σε όρθια στάση σε συγκεκριμένες διαδρομές και σε διαφορετικές κατηγορίες (ανδρών, γυναικών, Race, Fun).
Οι συμμετοχές των διαγωνιζομένων ξεπέρασαν τις 80 και το Σάββατο

Δηλαδή καθαριστήκαμε στον Σταυρό;

"Για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν γραφτεί και ειπωθεί  τα τελευταία χρόνια παρά πολλά.
 Το μόνο που έφερε αποτέλεσμα ήταν η πολύ καλά στοχευμένη ενέργεια της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας να προσκομίσει τα κατάλληλα στοιχεία στο ΥΠΕΚΑ, ώστε αμετάκλητα  να ξεκινήσει η διαδικασία για να αποκατασταθεί ο χώρος με έξοδα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου".

(Από Ιχνηλάτες).

Έχουν κυρίως γραφτεί στα τοπικά μπλογκ πολλά και σημαντικά και όποιος τα παρακολούθησε έχει πλήρη εικόνα για το τι έγινε στο Σταυρό, για το τι έκανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο  ΦΟΔΣΑ, η Περιφέρεια, το ΥΠΕΚΑ κ.λ.π. Όλοι έκαναν .... ό,τι έπρεπε για να γίνει αυτό το χάλι, αλλιώς δεν θα είχε γίνει!
Τα κατάλληλα στοιχεία της ΠΑΠΟΕΡ ενεργοποιήσανε το ΥΠΕΚΑ; Αν είναι δυνατόν! Είναι σαν να τσιμπάει μύγα ελέφαντα.

Καμιά διαδικασία δεν ξεκίνησε αμετάκλητα, παρά μόνον στα λόγια.
Το μόνο που έχει γίνει είναι η αποδοχή ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο και για την αποκατάσταση (ήταν και για τη λειτουργία) του χώρου του δεματοποιητή, χώρο στον οποίο κακώς αναμείχθηκε ο Δήμος μας.
Η αποκατάσταση (αλλά και εξυγίανση και παρακολούθηση του χώρου που πολλές φορές έχω αναλύσει λεπτομερώς) είναι Εφαρμογή Μελέτης η οποία Εφαρμογή πρέπει να γίνει σύμφωνα με το νόμο και τις οδηγίες της ΕΕ. Κατ΄ εμέ η πλήρης αποκατάσταση θα υπερβεί το 1 με 2 εκατομμύρια Ευρώ (αυτά θα είναι τα έξοδα του ΦΟΔΣΑ) με την προϋπόθεση ότι οι χημικές αναλύσεις δείξουν ότι το εκεί "υλικό" είναι όντως αστικά απόβλητα και όχι επικίνδυνα απόβλητα. Αλλιώς θα πάνε Γερμανία με 3000 ο τόνος!
Τα έξοδα του ΦΟΔΣΑ θα είναι αυτά και πολλαπλάσια για όλες τις χωματερές της Πελοποννήσου. Τα έσοδά του τα ξέρει κανένας; ΄Έχει προϋπολογισμό και ισολογισμό ο ΦΟΔΣΑ; Για να μας τον δείξει κάποιος να πειστούμε για το επίπεδο των εσόδων του. Ή γενικώς "ο ΦΟΔΣΑ θα βρει κονδύλια από κράτος και ΕΕ;", δηλαδή κουροφέξαλα;

Ας μη δίδονται ψεύτικες ελπίδες επειδή απλά άλλαξε η Κυβέρνηση.
Και ο λαός θα έλεγε για τον ΦΟΔΦΑ: "Κατά τη λειτουργία και η αποκατάσταση!".

Εκτός αν αποκατάσταση είναι να τα φορτώσουν κάποιοι με 50 ευρώ τον τόνο και να τα πάνε κάπου, εκεί που θα τους υποδείξουν κάποιοι άλλοι, και κάποιοι από το ΥΠΕΚΑ να μας πούνε ..... ανεύθυνα ότι τώρα είσαστε μια χαρά εσείς και το υπέδαφος και τα υπόγεια νερά σας και ο χώρος του δεματοποιητή βγάζει πλέον μύρο!  Παλιά Σοβιετία δηλαδή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Προσφυγιά

Πρόσφυγες από τη Συρία στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Αθώοι, απελπισμένοι, θύματα.

( Φωτ: Liberation)

Pop up #1 Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης από τη συλλογή Φ. Κυριακοπούλου στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015Κυριακή 16 Αυγούστου 2015
Η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου επιλέγει και επιμελείται μία «pop up» έκθεση με έργα από την συλλογή τηςΕίναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μέρος αυτής της συλλογής στο ευρύ κοινό.
Δημιουργός του Χώρου Τέχνης ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο και εικαστικός η ίδια, η Φλωρίκα Κυριακοπούλου άρχισε να συλλέγει τέχνη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και μαζί τους έργα νέων ή λιγότερο γνωστών εικαστικών, δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου μία μοναδική συλλογή που καθρεφτίζει την ιστορία μιας ματιάς. Είναι η ματιά ενός καλλιτέχνη (που είναι και συλλέκτης) στις τελευταίες δεκαετίες: ένα πολύ προσωπικό απόσταγμα μιας εποχής.
Ακόμα και η ίδια η σύνθεση αυτής της έκθεσης, η επιλογή αυτών των έργων και όχι άλλων, ο τρόπος που αυτά τοποθετούνται και συνδιαλέγονται μέσα στο χώρο της FOUGARO Gallery, αποτελούν

Το αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου από τώρα και στο εξής θα περιπολεί με Nissan Qashqai.


Μετά το λιμενικό σώμα, τώρα και η ελληνική αστυνομία υποκύπτει στα πλεονεκτήματα του Nissan Qashqai. Το πρώτο περιπολικό ανήκει πλέον στο αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου και είναι δωρεά του εφοπλιστή K. B. Γουλανδρή.
H τελετή παραλαβής του αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε  στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε, όπου παρέστησαν τόσο ο διοικητής και τα στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, όσο και εκπρόσωπος του εφοπλιστή K. B. Γουλανδρή.
Το αστυνομικό Qashaqai είναι η έκδοση με τον πετρελαιοκινητήρα 1,6 λίτρων dCi, διαθέτει τετρακίνηση και αναμένεται να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη των αναγκών του αστυνομικού τμήματος Κρανιδίου και  φυσικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του. Λόγω της ικανότητάς του να κινείται σε κάθε είδους έδαφος, το συγκεκριμένο περιπολικό είναι ιδανικό για την περιοχή του Κρανιδίου, που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο αγροτικών δρόμων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε συμβατικά επιβατικά μοντέλα όλες τις εποχές του χρόνου.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΝΕΔΥΠΕΡ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δελτίο τύπου

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης  Ιουνίου 2015  η ΝΕΔΥΠΕΡ  ζήτησε ενημέρωση  από την πλειοψηφούσα παράταξη πάνω σε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το Δήμο Ερμιονίδας πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

Α) Στην πρώτη εξ αυτών,   η οποία κατά τη γνώμη μας είναι πολύ θετική ,ο ασκών καθήκοντα  Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Παναγιωτόπουλος Διονύσης  στις 20 Μαΐου 2015, αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς  στη θέση  «Σταυρός» της Τ.Κ. Διδύμων  κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 148/2009.  ΑΔΑ : 7Κ54ΟΡ1Φ-71Τ

Στην απόφαση γίνεται λόγος για την αναζήτηση στοιχείων από τη Δ/νση Τεχν. Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου  αναφορικά με την πορεία  υλοποίησης των έργων που αφορά η υπ’ αριθμ. 20239 /23-09-2013 ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων),   με την οποία προβλέπεται η σταδιακή επεξεργασία των υφιστάμενων δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του χώρου.

Στην περίπτωση που το έργο δεν δύναται να υλοποιηθεί ή δύναται να

Και μεταπάλι τα φράγματα

Στη φωτογραφία τα φράγματα της Ελλάδας, κάπου 129.

Μεσσηνία, Λακωνία, Ανατολική Αρκαδία, Αργολίδα, ώ του θαύματος! Οι περιοχές αυτές που χαρακτηρίζονται ως άνυδρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα ερήμωσης κ.λ.π., κ.λ.π., έχουν ένα και μόνο φράγμα : την υδατοδεξαμενή στον Καρατζά!

Σπολάτη!

Το νερό η πηγή της ζωής!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ο "φόβος" διώχνει τους τουρίστες


Η κ. Annette Thornett έρχεται με το σύζυγό της εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη για διακοπές. Μάλιστα κάθε χρόνο το ζευγάρι από την Αγγλία έρχεται τρεις φορές στο νησί μας και κάθε φορά διαμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες στην Αγία Πελαγία! Είναι ενθουσιασμένοι με το παραδεισένιο αυτό μέρος, όπως μας το χαρακτηρίζει η ίδια. Είναι ενθουσιασμένοι από το φιλότιμο των ανθρώπων του. Τους θεωρούν φιλόξενους και τους έχουν αγαπήσει.
Είναι αδιανόητο για το ζευγάρι αυτό από την Αγγλία να πάψει να γεύεται τη θάλασσα, τον κρητικό ήλιο και φυσικά τη μεσογειακή κουζίνα, όπως μας είπε μεταξύ άλλων η κ. Thornett όταν τη συναντήσαμε να οδεύει από την παραλία προς το δωμάτιο όπου διαμένει και συνάμα να χαιρετά τους περίοικους.
Για τους συμπατριώτες της όμως, όπως και για άλλους Ευρωπαίους ο προορισμός για διακοπές στην Ελλάδα και στην Κρήτη έχει πάψει να υφίσταται από καιρό. Όπως μας αναφέρει η κ. Thornett, οι ξένοι φοβούνται ότι θα πτωχεύσει η Ελλάδα και το κλίμα αβεβαιότητας που

Και πάλι τα φράγματα

Αυτά έχουν κάνει στην Κύπρο που οι βροχοπτώσεις είναι σαν της Ερμιονίδας και της ευρύτερης περιοχής της.
Αυτά τα κάνει η Τοπική τους Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχιακή ή Περιφερειακή, και η Κεντρική.

Μάλιστα η διανομή του νερού επιφέρει και αναδασμό, ώστε να δημιουργούνται βιώσιμα κτήματα. Η λέξη αυτή ακούστηκε λίγο τη δεκαετία του 1970 στην Ερμιονίδα και μετά χάθηκε μαζί με την έννοια βιώσιμο κτήμα, αφού όλα γίνανε αγροτεμάχια. Την κατάπιε ο τουρισμός, ο κακώς εννοούμενος.
Εδώ τους φαίνονται ακριβά (!), αφού σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια δανεικών  για να τρέφεται το δημόσιο και η διαπλοκή. Τους φαινόταν φτηνή η τροφή!
Αν οι Κύπριοι είχαν τον Ανάβαλό μας, δεν θα άφηναν σταγόνα να πάει στη θάλασσα και με τα νερά του θα πότιζαν όλη την Κύπρο και θα την έκαναν παράδεισο.
Σπολάτη!

Η Ερμιονίδα της Φωτογραφίας, με τα προτεινόμενα φράγματα δεν διαφέρει καθόλου από την εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος με τα φράγματά της.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης«Απόστολος Γκάτσος»:Καλοκαιρινή Eκστρατεία Aνάγνωσης και Δημιουργικότητας 2015

Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμούκαι Παιδείας
ΔήμουΕρμιονίδας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης«Απόστολος Γκάτσος»

Καλοκαιρινή Eκστρατεία Aνάγνωσης και Δημιουργικότητας 2015 

Για τρίτη χρονιά, η βιβλιοθήκη μας ξεκινά την καλοκαιρινή της εκστρατεία.   Φέτος, για πρώτη φορά, αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας FutureLibrary και την χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».Με την ανεκτίμητη βοήθεια και προσφορά των εθελοντών φίλων  και εκπαιδευτικών, φέτος θα βροντοφωνάξουμε πως…

« εδώ  δεν είναι βιβλιοθήκη…»
είναι όλος μας ο κόσμος…           
ο κόσμος της γνώσης, της φαντασίας, της πραγματικότητας,του ονείρου, της συνάντησης και της χαράς

ΕΛΑΤΕ… να φυτέψουμε κήπους, να γυρίσουμε την ταινία μας, να μαγειρέψουμε, να ζωγραφίσουμε, να ράψουμε, να χορέψουμε, να κάνουμε πειράματα, ναμπούμε στη μηχανή του χρόνου με προορισμόαπό το παρελθόν στο μέλλον…

Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης  τηλ. 2754032416 απόγευμα 6-8.30, dbiblerm@otenet.gr