Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΕΚ μετά από 22 χρόνια στην Αργολίδα

Πηγή: sport-fm 
Αρκετός καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ έπαιξε στην περιοχή της Αργολίδας, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Ερμιονίδα για την 8η αγωνιστική της Football League.
Για αυτό τον λόγο στην «Ένωση» έκαναν ένα σχετικό αφιέρωμα, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστα σε πολλούς γεγονότα από εκείνες τις εποχές.

Η ενημέρωση της ΠΑΕ

H περιπέτεια που ζει η ΑΕΚ σε αυτή τη διετία, θα την υποχρεώσει να ξαναέρθει σε επαφή με αντιπάλους και με μέρη της Ελλάδας που είτε αγνοούσε μέχρι πριν ενάμιση χρόνο είτε τα γνωρίζει για πρώτη φορά φέτος. Συναντήθηκε ξανά, μετά από πολλά χρόνια, με ομάδες όπως ο Απόλλων, η Παναχαϊκή και ο Παναιγιάλειος, έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα με την Επισκοπή, ενώ βρέθηκε για πρώτη φορά σε ίδια κατηγορία με τον Αχαρναϊκό και τα Χανιά.

Σειρά αύριο παίρνει μια εντελώς νέα γνωριμία, αλλά και η επίσκεψη

Προσοχή απατεώνες στέλνουν SMS η ηλεκτρονικά μηνύματα για να μας κλέψουν κωδικούς

Σήμερα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε μήνυμα με αποστολέα την ATTICA BANK.  Επειδή καμία σχέση δεν έχουμε σαν Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης με τράπεζες, υποψιασμένες δεν το ανοίξαμε. 
Πολλά μηνύματα η SMS τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν  για να μας κλέψουν κωδικούς τραπεζών ή άλλα προσωπικά μας στοιχεία, γι αυτό ας είμαστε προσεκτικοί.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε σχετικά: 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking
T α μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing

«Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»

Το δικό τους μήνυμα κατά σχολικής βίας και του εκφοβισμού έστειλαν οι εκατοντάδες μαθητές από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό», τον οποίο διοργάνωσε και εφέτος το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα».

Περισσότερα από 200 σχολεία, 300 εκπαιδευτικοί, 500 ομάδες και σχεδόν 2.000 μαθητές από 142 πόλεις και χωριά πανελλαδικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Τις ομάδες των παιδιών βράβευσε η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κυρία Ντόρα Πάλλη στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το σωματείο  sailability.hellas έδωσε δυναμικό παρόν στην εκδήλωση της βράβευσης . 
 Στην φωτογραφία διακρίνονται η πρόεδρος Κική Βεντουρή Σέρφα η αντιπρόεδρος Βίκυ Αρβανίτη,  μέλη του ΔΣ, ο προπονητής Μαριος Παρασκευας και αθλητές  Στράτος Αχλάτης και Ειρηνη Κουρουβάνη .

10 ΠΛΟΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ


caleuche_ghost_ship_

Πρόταση του Δημήτρη Τουτουτζή

Πηγή:3otiko.blogspot.gr

Τα πλοία-φαντάσματα, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ναυτικής λαϊκής παράδοσης που έχει περάσει από γενιά σε γενιά στους ναυτικούς και στους ψαράδες όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοια πλοία λέγεται πως πραγματοποιούν φασματικές εμφανίσεις πριν εξαφανιστούν γρήγορα, και πιστεύεται ότι αποτελούν κακό οιωνός. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης και για εγκαταλελειμμένα πλοία που βρέθηκαν χωρίς πλήρωμα ή επιβάτες, συχνά κάτω από τρομακτικές και μυστηριώδεις συνθήκες.

Αληθινά ή όχι τα πλοία-φαντάσματα, παρακάτω θα δείτε τα 10 πιο διάσημα πλοία του είδους που συνεχίζουν να προκαλούν την κερδοσκοπία και το μυστήριο στη ναυσιπλοΐα.
10. Caleuche
caleuche_

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους της μυθολογίας Chilota της νότιας Χιλής, περιγράφει το Caleuche, ένα πλοίο φάντασμα που εμφανίζεται κάθε βράδυ κοντά στο νησί Chiloe. Σύμφωνα με τον

Οι 8 ελιές της Δήμαινας.

http://meklysma.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6349.html

Σε αυτήν την διεύθυνση θα διαβάσετε για τις 8 παλιές ελιές της Δήμαινας, που προστατεύονται με ΦΕΚ αν και πλέον δεν είναι εντοπίσιμες.

Και εκεί παμπάλαιος μοναστηριακός ελαιώνας σαν τον δικό μας της Μονής Αγίων Αναργύρων. Μόνο που ο δικός μας ζει και βασιλεύει και περιμένει την προστασία μας και την ανάδειξη του. Ούτε μια τάξη τοπικού σχολείου δεν έχει αξιωθεί μέχρι σήμερα να τον επισκεφτεί.
Σπολάτη μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ερωτικό έγκλημα με άρωμα γυναίκας ο θάνατος του 42χρονου ναυτικού στην Κοιλάδα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση ενός 42χρονου πρώην ναυτικού και πατέρα ενός 12χρονου κοριτσιού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος, την περασμένη Δευτέρα, στην αυλή του σπιτιού ενός φίλου του στην Κοιλάδα.
Ο άτυχος άνδρας είχε δυο τραύματα από περίστροφο, το οποίο βρέθηκε δίπλα του, στο στήθος και το κεφάλι του.

Στην αρχή, η αστυνομία εκτιμούσε ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Κάτι όμως που ανατράπηκε από τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή καθώς και τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων από το εσωτερικό του σπιτιού.

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι για το τραύμα στο στήθος υπάρχει έγκαυμα, το οποίο δείχνει εξ’ επαφής πυροβολισμό, το άλλο όμως στο κεφάλι φαίνεται να έχει προέλθει από απόσταση, και αυτό δεν δικαιολογεί την πιθανότητα αυτοτραυματισμού.

Πλέον οι Αρχές εικάζουν ότι πρόκειται για ερωτικό έγκλημα με έντονο το άρωμα… γυναίκας. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες φαίνεται πως μια γυναίκα μπήκε ανάμεσα σε θύμα και δράστη και ο τσακωμός κατέληξε σε…δολοφονία και στην συνέχεια σε κακή σκηνοθεσία αυτοκτονίας!

Για την υπόθεση έρευνες διενεργεί η υπηρεσία της Ασφάλειας Ναυπλίου.


argolikeseidhseis 

Το νερό

..... είναι στοιχείο και στοιχειό. 

Και φυσικά η ευλογία του Κάμπου της Ερμιόνης. Όταν κατέβαινε το Καταφύκι ήταν ημέρα γιορτής και χαράς για τους παλιούς, που έτρεχαν να ποτίσουν τ' αμπέλια τους. Πάντα έκανε ζημιές, πάντα για μία δύο μέρες δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις στον Κάμπο, πάντα ήθελε ΠΡΟΣΟΧΗ και όχι χωρατά με το στοιχειό. Το στοιχειό το παλεύεις και το κάνεις υπηρέτη με ΦΡΑΓΜΑ.

Μία θερμή παράκληση προς Πρωτοβουλία και Φυσιολατρικό Όμιλο: Χρόνια έλεγα (αλλά δεν το κατάφερα) με τέτοιες νεροποντές και κατεβασιές να πήγαινα στην Πικροδάφνη, και στο ρέμα Πικέρι απ' όπου έπαιρνε νερό με υπόγειο υδραγωγείο (το έχω σχεδιάσει στο βιβλίο μου) το κτήμα Ζωγράφου και τα Βουλγαρέικα. Δηλαδή πρέπει να έχουν "σκάσει" οι πηγές σε αυτά τα δύο μέρη και να εντοπιστούν ακριβώς. Από τη μια της Πικροδάφνης (πρέπει να είναι κοντά στην Αγία Τριάδα) κατά πάσα πιθανότητα έπαιρνε νερό το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Ερμιόνης και από την άλλη τα δύο ιστορικά κτήματα.
Είναι πολύ σημαντικό θέμα για την ιστορία του τόπου μας.
Αν έχετε το κέφι....

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Δήμαινα

Διάβασα για τους δουλευταράδες του χωριού και χίλια  ΜΠΡΑΒΟ τους. Όχι μόνον για τη δουλειά (ήλιο με ήλιο όπως οι παππούδες μας, γιατί αυτό είναι αγρότης) αλλά και για την οικονομική τους φιλοσοφία:
 Δουλεύω σκληρά, αποταμιεύω, επενδύω στη δουλειά μου παραγωγικά, αγοράζω γη, και καταναλώνω σαν άνθρωπος και όχι για επίδειξη και κοινωνικό στάτους. Χάνουν βέβαια την παρακολούθηση των αγώνων από την καρέκλα του καφενείου, και τις ανοησίες της TV από τον καναπέ τους. Ευτυχώς, τα χάνουν.
Και εδώ έρχεται η κρατική ανοησία: Η δουλειά του εργάτη γης είναι εποχιακή, καμιά σχέση με αυτό που λέμε εργάτης εργοστασίου. Ο οποιοσδήποτε γίνεται εργάτης γης για όσο θέλει. Και ο διευθυντής τράπεζας τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Από τη δουλειά του κερδίζει  η χώρα και η αγροτιά. Για τους Έλληνες δεν χρειάζεται ούτε ασφάλιση, ούτε διασφάλιση μεροκάματου, αφού ούτε παρακαλετά δεν πάνε. Όσοι πάνε διαπραγματεύονται το μεροκάματο ανάλογα την απόδοσή τους. Φυσικά ένας που θα σου μαζέψει 100 κιλά ελιές που θα σου δώσουν καθαρό 16 κιλά λάδι, δεν θα απαιτήσει μεροκάματο πάνω από 20 ευρώ. Και συ δεν θα του δώσεις 20 + 10 ασφάλιστρο, γιατί θα μπεις μέσα. Αν θέλει ασφάλιστρο, θα του δώσεις 10 μεροκάματο και αν δεν επιτρέπεται κάτω από 20,τότε θα δουλεύει δύο μέρες και θα τον πληρώνεις με 30 + 10 ασφάλιστρο για μία. Αν όμως σου μαζέψει 600 κιλά τη μέρα, έ, αυτόν θα τον παρακαλάς και με 100 ευρώ μεροκάματο. Άσε που οι περισσότεροι μαζεύουμε με ποσοστό στο λάδι, οπότε άντε βρες άκρη.
Με τους μετανάστες το ίδιο, χωρίς ασφάλιση, αλλά με αυστηρή διαδικασία πληρωμής τους.
Και για την ασφάλιση, όσων την έχουν ανάγκη, βάλε ένα ελάχιστο φόρο στην πώληση των προϊόντων και τα λεφτά πρόσθεστα στην ετήσια ασφάλιση αυτών που έχουν ελάχιστα μεροκάματα, που το 80% είναι εργάτες γης. Ποιο πολλά θα μαζέψουν τα ταμεία και ο αγρότης θα απελευθερωθεί από όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μήπως παλιά οι εργάτες γης είχαν ασφάλιση; Αλλά όταν φορτώναμε τα μανταρίνια για Αθήνα, στον Ισθμό τα ζυγίζανε και ο έμπορας παρακρατούσε γύρω στο 7% από τον αγρότη για φόρο. Δηλαδή ο μαθητής που πάει γκαρσόνι το καλοκαίρι για 20 μέρες, αυτός θα γεμίσει τα ταμεία του ΙΚΑ; Οι μικρές ευκαιριακές δουλειές δεν πρέπει να έχουν ΙΚΑ, ούτε ΦΠΑ και τέτοια. Υπάρχουν τρόποι να μαζευτούν περισσότερα από την πορεία των προϊόντων προς κατανάλωση.
Για να μη μπω το ανάποδο: Αν θέλουμε αγροτική ανάπτυξη, το κράτος πρέπει να επιδοτεί τον εργάτη γης, γιατί συμφέρει το κράτος να μη μένει η παραγωγή στο χωράφι.
Και παλιά δεν υπήρχαν χέρια. Στην Ερμιόνη έφερνε για δύο τρεις μήνες ένας μεγαλοπαραγωγός οικογένειες από την Καρδίτσα, τους εξασφάλιζε την διαμονή και αυτοί δουλεύανε με ποσοστό επί του λαδιού, ανάλογα το πόσο φορτωμένες ήταν οι ελιές και την δυσκολία του μαζέματος. Δεν θέλανε χρήματα. Παίρνανε λάδι, γιατί το πουλούσαν στην πατρίδα τους και έβγαζαν τα διπλά. Έτσι απλά. Αν αυτό γινόταν σήμερα, νά συμβόλαια ενοικίου για δύο μήνες, να δηλώσεις στην Εφορία, να ασφάλιστρα, να πληρωμή μεροκάματου με το οποίο θα αγόραζαν μετά λάδι που βγήκε στο λιτρίβι και το οποίο δεν μπορούν να πουλήσουν χωρίς παραστατικά.
Μετά τη μεταπολίτευση μόνο εμπόδια έμαθε να βάζει το κράτος στην επιχειρηματικότητα και στην εργασία και η ανάγκη του κράτους για είσπραξη αντιπαραγωγικών φόρων και ασφαλίστρων για να ταΐζει την διορισμένη κομματική πελατεία, βούλιαξε στη γραφειοκρατεία την καθημερινότητά μας, καθημερινότητα που εξοντώνει τον ΕΛΛΗΝΑ.
Καρεκλοκένταυροι, ελευθερώστε την καθημερινότητα του Έλληνα και τη δημιουργικότητα. Αν οι δημόσιες καρέκλες μειωθούν στο μισό, όλοι δεν θα σκεφτόμαστε τους λίγους φόρους που θα πληρώνουμε. Ο κρατισμός είναι η καταδίκη του ελευθερόφρονου και πολύτροπου Έλληνα.
 Αφήστε χίλια λουλούδια ν' ανθίζουν, όπως παλιά, όπως τώρα στη Δήμαινα!


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Αποκλείστηκαν ακόμα μια φορά κάτοικοι στον κάμπο της Ερμιόνης.



Η φωτογραφία σήμερα το πρωί.
 Κάθε φορά που το Καταφύκι ξεχειλίζει και τα νερά του απλώνονται από τα ρέματα στον κάμπο και τους δρόμους , το ρέμα που το οδηγεί προς την περιοχή της Αυλώνας, αν ανεβεί πολύ όπως αυτές τις μέρες  πάνω από 50-60 πόντους ύψος, αποκλείει τους κατοίκους  της γύρω περιοχής να επιστρέψουν στα  σπίτια τους  ή αντίθετα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης στην πόλη.

Επειδή αυτό μπορεί κάποια φορά να γίνει και επικίνδυνο,  τους δημιουργεί μια ανασφάλεια στην πολλή  βροχή.

Θα παρακαλέσουμε λοιπόν τον αγαπητό κο Δάγκλη, πρόεδρο της κοινότητας μας και όλους τους τοπικούς μας συμβούλους  να εισηγηθούν την κατασκευή ενός μικρού γεφυριού και επί τέλους να λυθεί το πρόβλημα.
Αφού το φράγμα στο Καταφύκι αργεί ακόμα..

Πρ. Ε. Π.Ερμιόνης


Οι "Ελαιώνες" μας στη Ζυρίχη

Οι "Ελαιώνες" εμπνευσμένη συλλογή από την γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων Αντιγόνη Καπουτζή, σε συνδυασμό με το βραβευμένο ελαιόλαδο Moria Elea που  αρχιτέκτονες και οραματιστές του  είναι οι Κώστας Μπαλάφας και Γιώργος Δημαράκης, διατίθενται στο πολυτελές κατάστημα Antigoni Jewellery Oberdorfstrasse 14, 8001, στη Ζυρίχη.

Προτείνονται σαν μια μοναδική ιδέα για  τα Χριστούγεννα ή Business δώρα. 

Πόσο μεγάλες δυνατότητες έχουν τα προϊόντα μας, όταν αναλαμβάνουν την προβολή τους νέοι άνθρωποι με φρέσκιες  ιδέες και όραμα.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο σύστημα

Πολύ κατατοπιστικό βλέπω το φυλλάδιο του Δήμου για το νέο τρόπο διαχωρισμού των αστικών απορριμμάτων.
Είναι διαχωρισμός στην πηγή, δηλαδή στην κουζίνα, στον κήπο, στο κατάστημα. Η πείρα έδειξε ότι αυτά τα τρία ρεύματα δημιουργούνται στην πηγή + τα ογκώδη + μπάζια και οικοδομικά υλικά.
Στα οργανικά δεν χωράει και άλλος επιμέρους διαχωρισμός. Ομοίως στα μικρο υλικά που δεν είναι συσκευασίες.
Στις συσκευασίες χωράει διαχωρισμός  σε χαρτόνι, λευκό χαρτί, γυαλί, πλαστικό έγχρωμο, πλαστικό λευκό νερού και αναψυκτικών, μεταλλικά κουτιά, αλουμινένια κουτιά. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο ούτε για προηγμένες χώρες με παράδοση στην ανακύκλωση. Χρειάζονται πολλοί κάδοι, συχνή συλλογή μάλλον πόρτα - πόρτα, και πολύ προσοχή στον διαχωρισμό.
Ας κάνουμε συνήθειά μας αυτά που μας λέει το φυλλάδιο και μετά από δύο χρόνια περνάμε και στον διαχωρισμό των συσκευασιών. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Πρώτα όμως να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά τα ανακυκλώσιμα, γιατί μέχρι σήμερα πετάγαμε μέσα σε αυτά πλήθος από χαρτάκια, μικροπλασικά και τόσα άλλα μικροαντικείμενα που μας φαίνονταν ανακυκλώσιμα, αλλά ο Ανακυκλωτής τα έβγαζε ως υπόλοιπο μη ανακυκλώσιμο και το επέστρεφε στο Δήμο. Και το ποσοστό επιστροφής ήταν πολύ μεγάλο.

Άλλη μια παρατήρηση: Τα αδειοδοτημένα Συστήματα Συλλογής ειδικών αποβλήτων, όπως μπαταρίες μολύβδου, λάστιχα αυτοκινήτων, ,μικρές μπαταρίες, παλιά αυτοκίνητα, αλλά και χαρτί, πλαστικό κ.λ.π. είχαν βρει ως οικονομικώς συμφέρουσα τη συλλογή στην Πρωτεύουσα, άντε και σε 4-5 μεγαλές πόλεις. Την επαρχία, με διάφορες προφάσεις, την είχαν κάνει στη μπάντα. Φαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια σιγά σιγά τους υπενθυμίζουν ότι η υποχρέωση συλλογής είναι πανελλήνια. Μία εταιρεία εμφιαλωμένου νερού πληρώνει το αντίστοιχο σύστημα για την πανελλήνια συλλογή των άδειων μπουκαλιών της, και όχι μόνο των μεγάλων πόλεων.

Από κάπου πρέπει να αρχίσει ο Δήμος και νομίζω ότι αρχίζει σωστά, δηλαδή από το αμέσως εφικτό. Δεν μας πρέπουν ούτε οι ΧΑΔΑ ως καιομένη βάτος, ούτε οι διάσπαρτοι δήθεν ΧΥΤΑ, ούτε τα χύδην, ούτε τα περιτυλιγμένα.

Να υπενθυμίσω ότι στις αριστερές και δεξιές δικτατορίες δεν υπάρχουν απορρίμματα, όπως δεν υπάρχει και φτώχεια. Αρκεί μια ανακοίνωση του αφέντη, κόμματος ή προσώπου, αδιάφορο, ότι έχει προ πολλού εξαλείψει τη φτώχεια και μία άλλη ότι προ πολλού έχει λυθεί το ζήτημα των απορριμμάτων και αμέσως οι υπήκοοι δεν βλέπουν γύρω τους ούτε φτώχεια, ούτε απορρίμματα. Άμα τολμούν ας δουν. Όσοι είναι εκτός του συστήματος και τα βλέπουν είναι απλώς εγκάθετοι και πράκτορες του εχθρού. Τα κάθε είδους απορρίμματα και το μεγάλο πρόβλημά τους αλλά και η λύση του, είναι όντως υπαρκτά μόνον στη δημοκρατία, την αρχαία μεσότητα. Ο εντοπισμός του προβλήματος, η ανάλυσή του και η λύση του, φυσικά είναι άσκηση δημοκρατίας για όλους μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

To νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας, διαχωρισμός απορριμμάτων και εναπόθεση στους κατάλληλους κάδους

Ανακύκλωση σε 4 ρεύματα

    Ποιά απορρίμματα ρίχνουμε σε κάθε κάδο:
Ανακυκλώσιμα απορρίμματα συσκευασίας (μπλε κάδος)

Ανακυκλώσιμα απορρίμματα μη συσκευασίας (πράσινος κάδος)

Βιοαποδομήσιμα (οργανικά) απόβλητα (καφέ κάδος)

Ογκώδη αντικείμενα (ανοικτό κοντέινερ)

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ
    Μπαίνουν όλες οι συσκευασίες
        Συσκευασίες από Αλουμίνιο  (π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κ.α.)
        Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο (π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές κ.α.)
        Συσκευασίες από Πλαστικό
(π.χ. μπουκάλια και δοχεία για νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα,  οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, πλαστικά τελάρα, φιλμ περιτυλίγματος  κ.α.)
        Συσκευασίες από Γυαλί  (π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς, τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά  κ.α.)
        Συσκευασίες από Χαρτί – Χαρτόνι ( π.χ. χαρτοκιβώτια, χαρτοσακούλες κ.α.)
        Εφημερίδες, περιοδικά      
        Συσκευασίες από Ξύλο ( π.χ. τελάρα)


ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΔΟΣ
     Μπαίνουν τα υλικά που δεν είναι συσκευασίες και οργανικά απόβλητα
  • Μεταλλικά αντικείμενα, που δεν είναι συσκευασίες
  • Πλαστικά αντικείμενα (π.χ. βούρτσες, γλάστρες, πινακίδες κ.α.)
  • Κούκλες, παιγνίδια, μπάλες
  • Δισκάκια CD/DVD, βιντεοκασέτες
  • Σπασμένα πιάτα και ποτήρια
  • Υφάσματα και υποδήματα (π.χ. ενδύματα, παπούτσια κ.α.)
  • Αφρολέξ
  • Λαστιχένια μικροϋλικά και γάντια
  • Δερμάτινα αντικείμενα
  • Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπήρουνα
  • Ξύλινα μικροαντικείμενα (π.χ. κορνίζες, καλαμάκια, φελλοί κ.α.)
  • Μονωτικές ταινίες και σελοτέιπ
  • Κεριά
  • Στυλό και τηλεκάρτες
  • Πλαστικοποιημένο χαρτί (π.χ. φωτογραφίες, ντοσιέ, αυτοκόλλητα κ.α.)
  • Καρφιά, κλειδιά, λουκέτα
  • Κεραμικά υλικά (π.χ. κεσεδάκια, βάζα κ.α.)
ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΣ
      Μπαίνουν όλα τα οργανικά απόβλητα
  • Φλούδες και άλλα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
  • Υπολείμματα τροφών (π.χ. κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και σαλάτες χωρίς τα υγρά τους, σάλτσες κ.α.)
  • Φίλτρα και υπολείμματα καφέ και τσαγιού
  • Αλλοιωμένα και ληγμένα τρόφιμα (χωρίς τις συσκευασίες τους)
  • Αλλοιωμένα φρούτα και λαχανικά
  • Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας (και τα ρολά)
  • Χαρτί υγείας, πάνες, βαμβάκι
  • Τσόφλια αυγών
  • Στάχτες από τζάκια
  • Μικρά υπολείμματα κήπου (π.χ. φύλλα κ.α.)

ΚΑΔΟΣ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
      Μπαίνουν όλα τα ογκώδη αντικείμενα
  • Έπιπλα (π.χ. καρέκλες, τραπέζια, κρεβάτια, στρώματα κ.α.)
  • Κλαδέματα από κήπους και πάρκα
  • Λάστιχα
      Σε ειδικούς κάδους συλλέγονται
  • Ηλεκτρικές λευκές συσκευές (π.χ. ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κ.α.)
  • Ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. τηλεοράσεις, οθόνες, Η/Υ κ.α.)
  • Τηγανέλαια
  • Φωτιστικά και λαμπτήρες
  • Φορητές ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες)
  •  

    To φυλλάδιο για το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας


     

Ανακοίνωση Δημάρχου Ερμιονίδας περί απορριμμάτων


Διαχείριση απορριμμάτων σε 4 ρεύματα - Διαλογή στην Πηγή
 
Αγαπητοί Δημότες, Φίλες και Φίλοι,


Από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης διαχείρισης. Στόχος είναι να έχουμε έναν Δήμο καθαρό και φιλικό, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία μας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, προσπαθήσαμε να εναρμονιστούμε στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Εθνικής Νομοθεσίας και του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να μην επιστρέψουμε σε εικόνες που προσβάλλουν τον τόπο μας και συγχρόνως να αποφύγουμε τα βαριά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισαν να επιβάλλονται από την 1η Δεκεμβρίου 2014. Γι’ αυτό το λόγο το σύστημα διαχείρισης θα γίνεται σε 4 διακριτά ρεύματα, που θα συλλέγονται με την ταυτόχρονη εφαρμογή ισάριθμων προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των αντίστοιχων υλικών. Σύντομα θα προχωρήσουμε και σε άλλα ρεύματα αποβλήτων όπως, μπάζα, οικοδομικά υλικά, λυματολάσπη, κ.λ.π.

Με νωπές τις μνήμες των ατάκτως ερριμμένων σκουπιδιών, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε, θα συνεργαστείτε και όλοι μαζί θα συμβάλλουμε στην καθαρή Ερμιονίδα που ονειρευόμαστε.

Σας Ευχαριστώ
Δημήτρης Σφυρής

Για περισσότερες πληροφορίες:
Διαβάστε την εισηγητική έκθεση για τον κανονισμό καθαριότητας εδώ
Διαβάστε τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας εδώ

Τηλέφωνο επικοινωνίας 27543 60028

Θαύμα στην Ερμιονίδα!

Ήρθε ο Ανάβαλος, έτοιμα και τα 3 μεγάλα φράγματα! Με τις φετινές βροχές γέμισαν με την πρώτη! Ο προνοητικός μας Δήμος έχει όχι μόνον έτοιμο το δίκτυο διανομής του νερού σε όλη τη γη της Ερμιονίδας, αλλά παράλληλα με γεωπόνους εφάρμοσε σχέδιο καλλιεργειών και προ-φυτεύτηκαν τα κτήματα με είδη, ώστε να τα βρει σχεδόν έτοιμα το νερό! Και παράλληλα δημιουργήθηκαν όλες οι καλλιεργητικές, βιοτεχνικές, εμπορικές σύγχρονες δομές! Και οι ανεξάρτητοι καλλιεργητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν τα χέρια! Ό,τι είναι καλό για το κτήμα τους να το πράττουν μόνοι τους, ό,τι είναι κοινό καλό για όλους, να το πράττουν όλοι μαζί! Και ένας ο εξ αρχής κανών: μόνο βιολογικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία στηριγμένη στον βιολογικό τόπο μας!
Και ήλθε η ευλογημένη μέρα ενός και μόνον Αγιασμού. Και το νερό γέμισε τις δεξαμενές και τα δίκτυα και ο κάθε αγρότης με τα καλά του άνοιξε τη βάνα του κτήματος του, και να το ευλογημένο νερό έτρεξε στις ρίζες! Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα!
Οι δύο βασιλιάδες μας ντυμένοι στα φτωχικά τους (πώς να τιμήσεις την ημέρα όταν όλο το χρόνο φοράς βασιλικά ρούχα;) άνοιξαν τις βασιλικές βάνες και το νερό έτρεξε στα κτήματά τους. 'Οτι και αυτοί, ως παλιά αριστοκρατία, δεμένη με τη γη τους είναι.
Ζήλεψαν και οι μεγαλοαστοί και έκαναν τα ίδια! Όσα φάμε και τα υπόλοιπα θα τα εμπορευτούμε, σκέφτηκαν.
Σε τρία χρόνια η Ερμιονίδα έγινε μια πλούσια καταπράσινη επαρχία, με πραγματικές κοκορομαχίες! Πλημμύρισε ξένους τουρίστες που έρχονταν να δουν το θαύμα και να προσκυνήσουν!
Και από τα διπλανά μέρη έρχονταν να θαυμάσουν!

Μόνο από την Ύδρα δεν ήρθε ούτε ένας! Χαράς το θαύμα, λέγανε. Εμείς ένα βράχο βρήκαμε και σε λίγα χρόνια, όλοι μαζί, με τα πλοία μας, το μυαλό και την αποκοτιά μας τον γεμίσαμε στέρνες γεμάτες χρυσό! Αυτό είναι Θαύμα, γιατί ζητήσαμε ευλογία για να φτιάξουμε αυτά που δεν χωρούσε ο νους, ενώ το θαύμα σας είναι αυτό που ο νους αντιλαμβάνεται ως εφικτό!

Υπάρχει ακόμα Ελπίς!


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ποιητή Κώστα Μόντη


    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας τιμώντας το έτος Κώστα Μόντη σας προσκαλεί σε μια βραδιά ποίησης με ποιήματα του μεγάλου ποιητή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη Ανθός στο Φουγάρο (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο) με ελεύθερη είσοδο.

   Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τον ποιητή η κ. Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος από τη Μεγαλόνησο. Ποιήματα θα απαγγείλουν οι φιλόλογοι Καλλιόπη Καλποδήμου και Τάσος Χατζηαναστασίου.
  Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε το1914 στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο, παιδί του Θεόδουλου Μόντη και της Καλομοίρας Μπατίστα. Στα 18 του έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1937. Συνέβαλε στον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα (1955-59) συμμετέχοντας ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ
   Ο Κώστας Μόντης ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιητής, μυθιστοριογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα της μεταπολεμικής περιόδου. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Ρωσικά και σε άλλες γλώσσες. Το 1980 τιμήθηκε με τον τίτλο του «δαφνοστεφούς ποιητή» (Poet Laureate) από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού. Το 1984 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1997 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανάλογη τιμή δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2001.
   Συγγραφέας πολυγραφότατος, βαθιά προβληματιζόμενος για το παρόν και το μέλλον της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Κύπρου. Πολλά από τα έργα του αναφέρονται στον αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση από την Αγγλία και ένωση με την Ελλάδα, την πορεία της νήσου μετά την Ανεξαρτησία, με σημαντικό σταθμό την Τουρκική Εισβολή και την έκτοτε κατοχή του 37% της Κύπρου.
   Μερικά από τα γνωστότερά του έργα είναι το Γράμμα στη Μητέρα, Στιγμές, μία νουβέλα για τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-59), οΑφέντης Μπατίστας, ένα ιστορικοαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος στην Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων της Κύπρου κ.ά. 

Η Θεωρία του Κικέρωνα..


Μάρκος Τύλλιος Κικέρων ( Marcus Tullius Cicero )                      

Γνωστός και ως Κικέρων, ήταν Ρωμαίος φιλόσοφος, πολιτικόςδικηγόροςρήτοραςύπατος και συνταγματολόγος.
Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και συγγραφείς στη λατινική γλώσσα.
Η Θεωρία του Κικέρωνα...

. Ο πτωχός, εργάζεται.
. Ο πλούσιος, τον εκμεταλλεύεται.
. Ο στρατιώτης, προστατεύει και τους δύο.
. Ο φορολογούμενος, πληρώνει και για τους τρεις.
. Ο απατεώνας, εκμεταλλεύεται και τους τέσσερεις.
. Ο μεθύστακας, πίνει στην υγεία και των πέντε.
. Ο τραπεζίτης, εξαπατάει και τους έξι.
. Ο δικηγόρος, αγορεύει ξεγελώντας και τους επτά.
. Ο γιατρός, σκοτώνει και τους οκτώ.
. Ο νεκροθάφτης, θάβει και τους εννέα.
. Ο πολιτικός, ζει σε βάρος και των δέκα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια!..

Γιώργος Μπόλμπος