Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Θεατρικός Ομιλος Ερμιονίδας στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννης με την "Μηδεια" του Ευριπίδη


Χρήστος Μπαλαμπάνης δελτίο τύπου

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες 
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας με ομόφωνη απόφαση του με εξέλεξε Πρόεδρο. 
Είναι τιμή για εμένα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την εκλογή μου στο αξίωμα του  Προέδρου.
Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, γεμάτος ευθύνες και υποχρεώσεις.
Δηλώνω έτοιμος να ανταποκριθώ, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα μου, πάντα με την δική σας βοήθεια για το καλό του τόπου μας.
Η ομόφωνη απόφαση στην εκλογή του Προέδρου και οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις για τις άλλες δύο θέσεις, του αντιπροέδρου και του γραμματέα, στέλνουν το μήνυμα της συνεργασίας και της συνένωσης των δυνάμεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και ενός κοινού οράματος, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.
Πυξίδα της πολιτικής μας πρέπει να είναι, η λειτουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού στον Δήμο μας που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και όχι ως τροχοπέδη για την πρόοδο της κοινωνίας και του τόπου μας.
Όλοι μαζί παραγωγικά θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής που μόλις τώρα ανέλαβε, για μια Ερμιονίδα όπως ακριβώς την ονειρευόμαστε, όπως ακριβώς την θέλουμε για τους κατοίκους, τους επισκέπτες, για τα παιδιά μας.

Δυνατή Ερμιονίδα:Ο πρώην Δήμαρχος του facebook ξαναχτύπησε!!

Ο πρώην δήμαρχος Ερμιονίδας, αυτός που αποδοκιμάστηκε από το 60% του λαού της Ερμιονίδας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, εμφανίστηκε ξανά από το μόνο μέσο επικοινωνίας που έχει με τους δημότες, δηλαδή το facebook. Ο πρώην δήμαρχος του facebook έχει το θράσος να μας καταλογίζει τη μη ορθή εκ μέρους μας διαχείριση των απορριμμάτων αντί να μας επιβραβεύσει που επιτέλους αρχίσαμε να καθαρίζουμε το χάλι που άφησε και στον τομέα των απορριμμάτων από τη μαύρη πενταετία 2014 έως 2019 που είχε την ατυχία ο λαός της Ερμιονίδας να τον διοικήσει.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έκανε ο δήμαρχος του facebook τα εννέα χρόνια που διοίκησε το Δήμο, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων :

1) Με την επιλογή του για εγκατάσταση δεματοποιήτη στο Σταυρό Διδύμων, χρεώθηκαν οι δημότες μας πάνω από 2 εκ. ευρώ.

2) Κουκούλωσε την υπερ-χωμετερή που δημιουργήθηκε, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και το υπέδαφος της περιοχής των Διδύμων και των Φούρνων.

3) Δημιούργησε πολλές νέες χωματερές, οι οποίες υπάρχουν μέχρι και σήμερα (παλιός δρόμος Λουκαϊτίου – Κρανιδίου, παλιό νταμάρι Αυλώνας, Κοκκινάρι, κτήμα δωρεάς Φωστίνη κ.α.) 

ΠΑΛΙΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΑΥΛΩΝΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ :«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ; ME ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ.KAI ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Αυτά είπε ο νέος Δήμαρχος κος Γεωργόπουλος ΟΤΑΝ απέτρεψα την επιστροφή στο παρελθόν ( από την πρώτη μέρα της νεας Δημοτικης Αρχής)για την δημιουργία νέας χωματερής στον ΚΑΜΠΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ, δίπλα στα 50 μ από την παλιά που είχε δημιουργηθεί με τον ίδιο Αντιδήμαρχο κο ΤΣΑΜΑΔΟ.
Έχω πει πολλές φορές επι Δημαρχίας μου ότι με τα Απορρίμματα δεν μπορούμε να παίζουμε.
 Και το απέδειξα κλείνοντας όλες τις χωματερές και τις απεκατεστησα μέσω κονδυλίων της Περιφέρειας. Όπως καθάρισα την Ερμιονίδα από το 2014, βρίσκοντας 5 μηνών σκουπίδια παντού.
Είμαι υποχρεωμένος όμως να παρουσιάσω την επιδιωκόμενη ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ του κου Γεωργόπουλου σε μέρη που προσπάθησε να παραπλανήσει και να συκοφαντήσει προεκλογικά, τότε που ο Δήμος διέθεσε 4 εργάτες καθαριότητας. 
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
 Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους. Πως καθαρίσαμε τα σημεία και πως είναι στις 10 Σεπτεμβρίου ( 10 μέρες διοίκησης του Δημάρχου κου Γεωργοπούλου).
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ

Κρανίδι 11/09/2019

ΠΡΟΣ 
Γραφείο Δημάρχου
κ. Γιάννη Γεωργόπουλου
Κοιν : 
Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις 
του Δήμου μας 


ΘΕΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ , ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κύριε Δήμαρχε 
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου θα ήθελα και δημόσια να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχετε αναλάβει και σας δηλώνω ότι στόχος της παράταξής μας είναι να ανταποκριθεί στα θεσμικά της καθήκοντα, με κύρια μέριμνα να φανούμε όλοι χρήσιμοι στον τόπο μας και όλοι μαζί να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των δημοτών μας. 
Σε αυτό το σημείο και αφορμή την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου αλλά και τον ορισμό από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας νέων διοικήσεων , νέων διοικητικών συμβουλίων σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε την οικονομική κατάσταση τόσο του Δήμου μας όσων και των Νομικών Προσώπων – Επιχειρήσεων με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2019.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την οικονομική τους κατάσταση , σύνολο ενεργητικού – παθητικού , (σύνολο υποχρεώσεων - απαιτήσεων , ταμειακά διαθέσιμα) , για να γνωρίζουν τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι δημότες που θα αναλάβουν την διοίκηση τους ποια οικονομική κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν, με αλλά λόγια τι θα αναλάβουν.
Θεωρώ ότι το αίτημα μου αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση , για να αξιολογηθούν πρόσωπα και καταστάσεις τόσο της απερχόμενης διοίκηση όσο και να γίνουν οι καλύτερες επιλογές στελεχιακού δυναμικού και αυτοί να ανταποκριθούν με την σειρά τους στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

2019 Τα μνημεία της Παιδείας και του Πολιτισμού της Ερμιόνης γιορτάζουν


Γράφουν οι :Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Η φετινή χρονιά 2019 έρχεται να θυμίσει σειρά από γενέθλια ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τη σύσταση και τη λειτουργία των Σχολείων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, των δύο Δημοτικών (Αρρένων – Θηλέων) και του Γυμνασίου. Θεωρούμε, πως η βιωματική προσέγγιση, σπουδή και γνώση αυτής της ζώσας ιστορίας της Ερμιόνης είναι απαραίτητη. Επιβάλλεται δε η ανάδειξή της για λόγους ιστορικούς, μορφωτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς ως ελάχιστο δείγμα ανιδιοτελούς αγάπης προς τον τόπο μας. Φέτος συμπληρώνονται:
1.   Εκατόν ενενήντα (190) χρόνια από τότε που ο Ερμιονίτης οπλαρχηγός Σπύρος Γεωργ. Μερκούρης, «ως πληρεξούσιος της κώμης Ερμιόνης», κατέθεσε την 5η  Αυγούστου 1829 στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση έγγραφη αναφορά για τη σύσταση σχολείου στην πατρίδα του. Πέντε μήνες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1829, τριάντα επτά (37) Ερμιονίτες προσφέρουν οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση του κτηρίου. Τα ονόματά τους διασώζονται στον «κατάλογο… περί της σχολής προσφορών».
2.   Εκατόν είκοσι (120) χρόνια, από την ίδρυση, με δεκαετή καθυστέρηση, της Αλληλοδιδακτικής Σχολής Αρρένων Ερμιόνης και την τοποθέτηση, σύμφωνα με το Β.Δ. 29544/23 Οκτωβρίου 1839,του Ιωάννη Σακόρραφου, ο οποίος «είχεν τριβήν γραφής», ως πρώτου δημοδιδασκάλου στο ως άνω σχολείο.
Το «Καποδιστριακό Σχολείο» του τόπου μας ξεκίνησε να λειτουργεί τους δυο τελευταίους μήνες του 1839.1 Στεγάστηκε, όπως είναι γνωστό, στην «Εθνική οικία του Αλή Μπαρδουνιώτου», που παραχωρήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια μετά από αίτημα της Δημογεροντίας Ερμιόνης για να «χρησιμεύση εις την υπηρεσίαν αυτήν».Είναι βέβαιο πως εκείνη η οικία στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διδακτηρίων του 19ου αιώνα.2

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Νηπιαγωγείο Ηλιοκάστρου

Βιβή Σκούρτη
Η εκπαιδευτική νομοθεσία μεριμνά και ρυθμίζει τη λειτουργία και την οργάνωση του σχολείου• σύμφωνα λοιπόν με το νόμο το Νηπιαγωγείο του Ηλιοκάστρου  αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του για το έτος 2019-2020 ανάμεσα σε άλλα 28 Νηπιαγωγεία, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού εγγραφών, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.  Το διάβασα και με λύπησε βαθύτατα. Το Νηπιαγωγείου Ηλιοκάστρου  ήμουν η πρώτη νηπιαγωγός με την οποία ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις ιδρύθηκε. Διορισμένη στην Ερμιόνη και αποσπασμένη εκεί προς όφελος της υπηρεσίας το σχολικό έτος 1979.

πάει...Και νοσταλγώ πώς να στο πω...

Έλλη. Βασιλακη