Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Αφιέρωμα σήμερα στην Καθημερινή "Eρμιόνη σαν νησί στη στεριά"



PASSPORT
Από την Εφη Παρούτσα

Tο φθινόπωρο στην Eρμιονίδα είναι νοσταλγικό σαν τις οικογενειακές εκδρομές των παιδικών μας χρόνων.H ναυτική παράδοση της πόλης μπερδεύεται γλυκά με τις μυρωδιές του κάμπου, τις ελιές και τις πορτοκαλιές,ενώ στο βάθος λάμπει πανέμορφη η Yδρα.Η εικονα της Ερμιόνης στο μυαλό μου παρέπεμπε πάντα σε νησί. Hξερα βέβαια ότι επρόκειτο για ακρωτήρι στο νοτιοανατολικό άκρο της αργολικής χερσονήσου κοντά στο Πόρτο Xέλι, αλλά το νησιωτικό χρώμα της και η σχέση της με τη θάλασσα πάντα με μπέρδευαν.

Eτσι είπα να πάω να τη γνωρίσω από κοντά. Αποφάσισα να μην ακολουθήσω την κλασική διαδρομή Επίδαυρος - Κρανίδι - Ερμιόνη.
Μετά την Επίδαυρο έστριψα για Γαλατά. Oταν σταμάτησα να ρωτήσω αν πηγαίνω σωστά, με κοίταξαν με απορία.
«Γιατί κάνεις τέτοιο κύκλο κορίτσι μου;». Iσως γιατί χρειάζομαι σε αυτό το διήμερο τη θάλασσα να με ακολουθεί.
Απέραντες παραλίες, υγρότοποι με παρατηρητήρια, καλαμιώνες δεξιά κι αριστερά, αγρότες χωμένοι στα χωράφια τους, γραφικά χωριά που αντέχουν ακόμα. Εικόνες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς μπορεί να είσαι μόνο δυο ώρες μακριά από την Αθήνα. Προσπερνώ μια πινακίδα που δείχνει δεξιά για τα αρχαία της Τροιζήνας. Xρόνο έχω, την ακολουθώ. Bρίσκομαι στη μέση του πουθενά, ανάμεσα σε απέραντες αγροτικές εκτάσεις. Διαβάζω ότι η Τροιζήνα ήταν σημαντικό βασίλειο και ότι στα χρόνια του βασιλιά Πιτθέα, περίπου το 1230 π.Χ., γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της. Είναι γενέτειρα του Θησέα και ο χώρος που διαδραματίστηκε η τραγική ιστορία αγάπης του Ιππόλυτου και της Φαίδρας. Σήμερα, σώζονται τμήματα από το αρχαίο τείχος της πόλης, ο προμαχώνας καθώς και ερείπια αρχαίων και μεσαιωνικών κτιρίων. Είναι μια εικόνα που πραγματικά αξίζει να δεις.
Ο Ηλιος παλεύει με τα σύννεφα, μια και το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, κι εγώ με τις στροφές του δρόμου! Σίγουρα δεν είναι ο πιο βατός, αλλά οι φυσικές ομορφιές που συναντάει κανείς επιβραβεύουν την απόφασή μου για τη δύσκολη διαδρομή. Επειτα από τρεις ώρες οδήγησης φτάνω στο Θερμήσι, ένα παραλιακό χωριό 10 χλμ. από την Ερμιόνη.

Κομποστοποίηση στο σπίτι

Ενώ περιμένουμε να υλοποιηθεί επιτέλους, η ανακύκλωση στον τόπο μας, για να μη χάνουμε χρόνο μπορούμε  να βοηθήσουμε - όσοι δεν το κάνουμε ήδη- μειώνοντας τα απορρίμματά μας  και ταυτόχρονα εξοικονομώντας το λίπασμά μας.
Κομποστοποίηση στο σπίτι
 Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους διαχείρισης των οργανικών αστικών απορριμμάτων είναι η κομποστοποίηση. Με τον όρο κομποστοποίηση εννοείται η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) κάτω από ελεγχόμενες αερόβιες συνθήκες με τη βοήθεια μικροοργανισμών, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.,

  Η διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να επιτευχθεί κατ’ οίκον εφαρμόζοντας κάποιο σύστημα οικιακής κομποστοποίησης. Αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα στον κήπο ή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Από το σύνολο των οργανικών αποβλήτων ενός σπιτιού το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχοντας ενεργά στην οικιακή κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου παράγοντας ένα πολύ καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στο αγρόκτημα ως λίπασμα.
Υλικά που μπορούν να συμμετέχουν στο σχηματισμό κομπόστας
Γενικά όλα τα οργανικά υλικά μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κομποστοποίησης, αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αφορούν το μέγεθος τους καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό κλάσμα.
Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω οργανικά υπολείμματα:

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

«Λόγια Φτερά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου


Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009
6:3Ο μ.μ
Ενιαίο Λύκειο Κρανιδίου

                                 Π ρ ό σ κ λ η σ η

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα
Χρήστο Α. Χωμενίδη και να συζητήσετε μαζί του το τελευταίο μυθιστόρημά του
«Λόγια Φτερά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.






Ο πρόεδρος του Δ.Σ
Της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου
Τόδωρης Παντελεήμων
Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη

27540-23461

100 ιδιώτες στη Ροδόπη σε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.. Eμείς?


Υπολείμματα λαχανικών, φρούτων, σαλάτες, φύλλα από γλάστρες, κλαδιά κι άλλες οργανικές ύλες θα μετατρέπονται απευθείας σε λίπασμα .

Η διανομή των κάδων χωρητικότητας 310 λίτρων θα αρχίσει από την Τρίτη με ευθύνη της Οικολογικής Ομάδας.
Ελαχιστοποιούνται τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και επιτέλους οι πολίτες μπαίνουν στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης .
Σε 100 ιδιώτες που έδειξαν ενδιαφέρον για να κάνουν πράξη την ανακύκλωση στο σπίτι τους, θα μοιραστούν οι ειδικοί κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, που παραδόθηκαν χθες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης. Η συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε ένα χρόνο και με την παράδοση των κάδων ολοκληρώνεται η πρώτη φάση ενός προγράμματος, το οποίο υλοποιούν ακόμα τέσσερις οικολογικές οργανώσεις της Περιφέρειας, Οικολογική Εταιρία Έβρου, Εταιρία Φύσης και Οικοανάπτυξης με έδρα την Χρυσούπολη, Οικολογική Κίνηση Καβάλας και Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Έκθεση έργων τέχνης από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Έκθεση έργων τέχνης αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων(αίθουσες "Γ. Ιακωβίδης" και "Ν. Γύζης", Ακαδημίας 50). Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα έργα θα διατεθούν σε προσιτές τιμές. Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΚΕΠΑΔ για την προστασία θυμάτων βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Μεταξύ των 80 έργων ζωγραφικής είναι και των Αγγελίδου, Αδαμάκη, Ανδρεαδάκη, Αντωναρόπουλου, Βέργη, Βερούκα, Ηλιοπούλου, Καλογεροπούλου, Καρά, Κόττη, Κτιστοπούλου, Λάμπερτ, Λασηθιωτάκη, Μαδένη, Μακρουλάκη, Μιγάδη, Μιχαλιτσιάνου, Μπότσογλου, Παλλαντζά, Παντελιά, Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Παπανικολάου, Ραζή, Ρήνα, Σάμιου, Χάρου, και των 20 χαρακτικών και γλυπτών των Βασιλείου, Γέρου, Γκόνου, Μόραλη, Μυταρά, Σαρακατσιάνου, Σόρογκα, Τέτση, Φασιανού, Ψυχοπαίδη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης  πραγματοποιηθηκαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ώρα 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι από 9:00-13:00 και από 17:00-21:00, (εκτός από Δευτέρα και απόγευμα Κυριακής).
ΑΝΑ ΜΠΑ

Βιβλία στη κατηγορία ΄΄Ευπώλητα΄΄


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΗΝΑ
Από 30/10 έως 5/11/09
1  ΛΥΤΡΩΣΗ Γ. Πολυράκης
2  LOGICOMIX Δοξιάδης, Παπαδημητρίου
3 ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ Ζ. Ζατέλη
4  ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΘΑ, ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ Δ. Μπουραντάς
5  ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ Λ. Μαντά
6  ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΑΛΛΙΩΣ Α. Παπαδάκη
7 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ Μ. Βαμβουνάκη
8  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Ι. Φραγκούλη-Αργύρη
9  ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ Κ. Ταχτσής
10 ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΤΕΣ Θ. Καλλιφατίδη

ΞΕΝΑ ΑΘΗΝΑ

1 1 ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Ντ. Μπράουν

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι επικίνδυνα μόνο όταν καίγονται..


  Άντρες που εργάζονται σε εργοστάσια της Κίνας και εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε σκληρά πλαστικά μπουκάλια είχαν υψηλά ποσοστά σεξουαλικών προβλημάτων, ανέφεραν ερευνητές.

  Η μεγάλη έκθεση στο BPA, ή δισφενόλη A, στον εργασιακό χώρο, συνδέθηκε με δυσκολία στύσης και μειωμένη ερωτική επιθυμία και ικανοποίηση, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του BPA στους περισσότερους καταναλωτές.
 Οι άντρες της έρευνας εκτέθηκαν σε επίπεδα 50 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά στα οποία εκτίθεται ο μέσος Αμερικανός, δήλωσε ο ερευνητής Dr. De-Kun Li, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν περισσότερο συνήθεις δόσεις έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ο ερευνητής, του Πανεπιστημίου ‘Οκλαντ, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός από τα ευρήματα, αλλά θεωρεί πως είναι σοφός ο περιορισμός της έκθεσης όσο διαρκεί η έρευνα για την επίδραση των χαμηλών ποσοτήτων. Ο Li δημοσίευσε τα αποτελέσματα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Human Reproduction’.

Ο καιρός προσφέρεται για βόλτες..

Πρόταση για πεζοπορία : Από Ευκάλυπτα ανεβαίνουμε προς το Μοναστήρι, περνάμε πίσω από τις στάνες φτάνουμε στα  Βουλγαρέϊκα, επιστροφή  στα Ευκάλυπτα .
Το τοπίο με κάθε καιρό είναι όμορφο..
Μία ώρα διαδρομή.
Μερικές φωτογραφίες για να σας πείσουμε..



Ψάχνουν στους ουρανούς για εξωγήινους... και όχι αγγέλους


Οι αστρονόμοι και λοιποί επιστήμονες που διαθέτει το Βατικανό, αναζητούν στην πράξη απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως κατέστη σαφές στη διάρκεια ενός πενθήμερου συνεδρίου αστροβιολογίας που διοργάνωσε η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009 και στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, αστρονόμοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, φυσικοί και άλλοι ειδικοί.

"Τα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής και το αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν, είναι πολύ κατάλληλα και αξίζουν σοβαρή εξέταση", δήλωσε ο αστρονόμος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού, ιησουΐτης πατήρ, Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και πρόσθεσε ότι τέτοια ερωτήματα "έχουν πολλές φιλοσοφικές και θεολογικές επιπτώσεις".
"Υπάρχει μια χειροπιαστή προσδοκία ότι το σύμπαν φιλοξενεί ζωή και υπάρχει η ελπίδα ότι η πρώτη ανακάλυψη απέχει μόνο λίγα χρόνια", δήλωσε ο Κρις Ίμπι, καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος πρόσθεσε ότι "μπορεί τα κίνητρα και οι μεθοδολογίες της θρησκείας και της επιστήμης να διαφέρουν, όμως και οι δύο θεωρούν τη ζωή ένα ξεχωριστό συμβάν σε ένα πελώριο και κατά βάση αφιλόξενο σύμπαν".

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Δεματοποιητές


Προσπαθούμε να βρούμε άκρη, με το τι γίνεται με τους δεματοποιητές και την ανακύκλωση στην Ερμιονίδα..

Το τοπίο είναι θολό και όλα φαίνεται να είναι μετέωρα..
Έχουμε έρθει σε επαφή με αρμόδιους και περιμένουμε κάποιες απαντήσεις.

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά..

Στο χιόνι με κόκκκινη ομπρέλα



Ο βιαστικός περιπατητής με την κόκκινη ομπρέλα του δίνει χρώμα στη χιονισμένη Αγία Πετρούπολη. Το θερμόμετρο έπεσε ήδη στην παγωμένη ρωσική πόλη, όπου η βαρυχειμωνιά κάνει πάντα νωρίς την εμφάνισή της.

Καθημερινή

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ιστοσελίδα για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη


Η ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, "ζωντανεύουν" μέσα από την ιστοσελίδα www.tsitsanis.gr που σχεδίασε και "ανέβασε" στο διαδίκτυο ο δήμος Τρικκαίων, τιμώντας το μεγάλο Τρικαλινό δημιουργό.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το δήμαρχο Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλο, ο Δήμος επιχειρεί να καλύψει το κενό σχετικά με την ανάδειξη και προβολή του έργου του διάσημου Τρικαλινού συνθέτη.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε έκθεση τεκμηρίων από τη ζωή και την εποχή του και πλέον προχωρά η δημιουργία του Μουσείου Τσιτσάνη, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους θαυμαστές και μελετητές της ζωής και του έργου του.
"Με τη δημιουργία του ιστοχώρου, πιστεύουμε πως δίνουμε την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να προσεγγίσει και να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Στόχος της ιστοσελίδας είναι ακόμα να ενημερώσει για το έργο του δημιουργού, όπως επίσης και για τις εξελίξεις σχετικά με το "Μουσείο Τσιτσάνη" που θα λειτουργήσει σύντομα στα Τρίκαλα", δήλωσε ο κ. Ταμήλος.
Στην ιστοσελίδα, ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνια ντοκουμέντα από το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, ηχητικά χειρόγραφα και παρτιτούρες, τη βιογραφία του, πληροφορίες για τη δισκογραφία του αλλά και όλες τις δραστηριότητες του δήμου Τρικκαίων, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του έργου του Τρικαλινού δημιουργού.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης σύμφωνα μ' αυτά τα στοιχεία, γεννήθηκε στα Τρίκαλα από γονείς Ηπειρώτες. Τσαρουχάς ο πατέρας του, είχε ένα μαντολίνο με το οποίο έπαιζε σχεδόν αποκλειστικά κλέφτικα τραγούδια της πατρίδας του. Αυτά ήταν τα πρώτα ακούσματα του μικρού Βασίλη, μαζί με τις βυζαντινές ψαλμωδίες που άκουγε στην εκκλησία.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Φεστιβάλ φωτογραφίας.


Εργο του Γιάννη Τζώρτζη
 Σας έχουμε ξαναμιλήσει για το Athens photo festival που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 6-11 στην Αθήνα (στο Κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do)

  Επανερχόμαστε για να προτείνουμε σε όσους γενικά αγαπούν την φωτογραφία και μπορούν να ακούν μέσα από τις σιωπές της, αλλά και στους φίλους - φίλες που συμμετείχαν στα σεμινάρια φωτογραφίας στην Ερμιόνη και στο Κρανίδι να επισκεφτούν οπωσδήποτε αυτήν την έκθεση, όχι μόνο για να χαρούν δουλειές φωτογράφων καταξιωμένων παγκοσμίως, αλλά και να μαθητεύσουν, γιατί το φεστιβάλ είναι από μόνο του ένα σεμινάριο της τέχνης της φωτογραφίας.
Η διάρκεια του είναι έως 6-12-2009  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 17:00-22:00.


Έργο της Δέσποινας Μαριάνου " Ανδροκρατία"
Το Κτίριο της Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας στο Δέλτα του Φαλήρου έχει διαμορφωθεί εκπληκτικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ και εκεί διοργανώνονται 11 Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, 21 Video projects, συμμετέχουν120 Φωτογράφοι από 22 χώρες ενώ λειτουργεί Φωτογραφικό βιβλιοπωλείο.

Ανάμεσα στους φωτογράφους που συμμετείχαν ξεχωρίσαμε, τα ¨38 δευτερόλεπτα¨ του Παναγιώτη Τομαρά και την εκπληκτική δουλειά του Γιάννη Τζώρτζη, που απ ότι μάθαμε γεννήθηκε στον Αγ Νικόλαο της Κρήτης και σπούδασε φωτογραφία στο Λονδίνο. Είναι μέλλος του ¨φωτογραφικού κύκλου¨ και έχει διακριθεί πολλές φορές ..

Ο τίτλος του θέματος των έργων του είναι « Ο δρόμος του μεταξιού » και καταγράφει φωτογραφικά, μια πορεία 13.000 χιλιομέτρων από Αθήνα- Πεκίνο με στόχο την αποτύπωση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε.
Τον ρωτήσαμε πόσες εικόνες έχουν καταγραφεί στο μυαλό του, σε όλη αυτή την διαδρομή και αν ξέρει πόσο τυχερός είναι.
Μας απάντησε ¨Ναι είμαι τυχερός..¨ και πως τώρα ετοιμάζετε για την Αφρική.

Σε πρόταση μας να διοργανώσουμε μια έκθεση της δουλειάς του στην Ερμιόνη μας είπε: Ευχαρίστως!! και ότι έχει κάποιον φίλο που έρχεται συχνά εδώ..(Στην Ερμιόνη)
Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, θα είναι μεγάλη τιμή για μας, αυτό το καλοκαίρι να διοργανώσουμε μια δική του έκθεση στην Ερμιόνη..


     Απο τα 38 δευτερόλεπτα του Παναγ. Τομαρά

Για περισσότερα πατήστε στο ¨διαβάστε περισσότερα..¨