Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ανήμερα των Φώτων, 6 Ιανουαρίου1 του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη



Ανήμερα των Φώτων, 6 Ιανουαρίου1
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται»
Η ώρα του Μεγάλου Αγιασμού φθάνει. Οι ψάλτες γλυκόφθογγα, πανηγυρικά ψάλλουν «Φωνή Κυρίου επί των υδάτων», «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις…». Τα νερά στις θάλασσες, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα πηγάδια και τις πηγές παντού αγιάζονται. «Κανένας δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα δε χωράει πια». Η εκκλησία μας το διδάσκει και το βροντοφωνάζει! Οι πιστοί παρακολουθούν με ευλάβεια. Τα λόγια και η μουσική του αξεπέραστου υμνογράφου και μελουργού Σωφρονίου του Πατριάρχου, τους μαγεύουν.
 Κάτω από τις σοβαρές και στιβαρές μελωδίες του πλάγιου τέταρτου ήχου, ο Ιησούς προσέρχεται στο βάπτισμα. Ο ιερέας βγαίνει από το Ιερό Βήμα και παίρνει τη θέση του πάνω στη στολισμένη εξέδρα, για να τελέσει τον Μεγάλο Αγιασμό. Διαβάζονται οι τρεις προφητείες. Στην αρχή της τρίτης προφητείας, τη στιγμή που ο Αναγνώστης λέει «Αντλήσατε ύδωρ μετ’ ευφροσύνης», ο κυρ Γιάννης, ο επίτροπος του Ναού, ρίχνει μες τη μικρή κολυμβήθρα το νερό, για να «μεταποιηθεί» σε ίαμα και αγίασμα. Ο ήχος του μοιάζει με τον παφλασμό των κυμάτων της θάλασσας, με το κελάρυσμά του καθώς αναβλύζει από τις πηγές, με τη μουσική του καθώς κυλά στα ποτάμια! Πάντα περίμενα να τον ακούσω... Εκείνη ακριβώς τη στιγμή προσθέτει και ο ιερέας ό, τι έχει μείνει από τον περσινό Μεγάλο Αγιασμό, φυλαγμένο σε γυάλινο μπουκάλι, για να τον χρησιμοποιεί ως Θεία Κοινωνία σε ώρα ανάγκης.

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΕΡΜΙΟΝΗ 1983 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ρ.Τ.



Το έθιμο "Γιάλα Γιάλα" έχει τις ρίζες του στα χρόνια που  στη θάλασσα έπεφταν για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού οι  Ερμιονίτες σφουγγαράδες.  
Το δύσκολο ταξίδι  ως τις  ακτές της Λιβύης και στην Μπαρμπαριά  για να μαζέψουν σφουγγάρια, ξεκινούσε από το λιμάνι της Ερμιόνης και  οι ιερείς άγιαζαν τα νερά για να έχουν καλό ταξίδι.
Η επιστροφή των ναυτικών εορταζόταν  και καθώς περνούσαν τα χρόνια  ταυτίστηκε με τον εορτασμό του καθαγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου.
Από τότε καθιερώθηκε να βουτούν στη θάλασσα οι νέοι Ερμιονίτες, που  την επόμενη χρονιά πρόκειται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η ΕΡΤ το 1983 κατέγραψε το μοναδικό αυτό έθιμο.

                           "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης"

Παραμονή των Φώτων, 5 Ιανουαρίου Του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Παραμονή των Φώτων, 5 Ιανουαρίου1
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις…»
Η ακολουθία τελειώνει. Ο παπα - Μιχάλης σιγομουρμουρίζοντας την Απόλυση της Προσκομιδής και κάνοντας τις τελευταίες προετοιμασίες καλεί στο ιερό τα παιδιά, που θα τον συντροφεύσουν στην «πρωτάγιαση». Καμιά δεκαριά παιδιά στεκόμαστε τριγύρω του ακίνητα, σε στάση προσοχής κι αυτός αρχίζει να μας αναλύει «το σχέδιο δράσης».
-      Θα ξεκινήσουμε από τα τελευταία σπίτια στους Μύλους και κάνοντας δεξιά και αριστερά θα κατεβούμε ως τον Ταξιάρχη. Θα κατηφορίσουμε δεξιά προς τα Μαντράκια, στη νότια πλευρά της πόλης και γύρω στις 12:30 θα πρέπει να είμαστε στο Λιμάνι, για να αγιάσουμε το καράβι που θα φτάσει. (Ποιοι θα ’ναι οι τυχεροί να μπουν στο καράβι φέτος, αναρωτιέμαι…). Ο παπα – Μιχάλης συνεχίζει:
-      Θα αγιάσουμε ύστερα τα σπίτια γύρω απ’ το Μπίστι και το Λιμάνι, δεν είναι δα και τόσα πολλά, και ανεβαίνοντας από τη δυτική πλευρά θα καταλήξουμε στο σπίτι μου. Σύμφωνοι; Καλή δύναμη σε όλους! Ξεκινάμε!
Σήμερα περπατάει ο Σταυρός! κι εγώ μαζί του σκέφτομαι και παίρνω τη θέση μου στην …πομπή! Σήμερα περπατάει ο Σταυρός!, λέμε όταν αναφερόμαστε στη διαδικασία της «πρωτάγιασης». Ιδιαίτερα επιτυχημένη έκφραση, δείγμα κι αυτή της λαϊκής σοφίας!   
Μπροστά ο παπα - Μιχάλης! Φορά το καφεκόκκινο πετραχήλι του! Είναι κεντημένο με χρυσοκλωστή και πιασμένο στη μέση του αριστερά, για να τον διευκολύνει στο περπάτημα. Έχει τον Σταυρό και τον βασιλικό στο χέρι. Ακριβώς δίπλα του το πιο σβέλτο παιδί της ομάδας μας, για να προλαβαίνει τις αστραπιαίες κινήσεις άγιασης του ιερέα, κρατά την αγιαστούρα. Ένα χάλκινο δοχείο με καλά επικασσιτερωμένο το εσωτερικό του, που περιέχει τον Αγιασμό. Σ’ αυτό βουτά ο ιερέας τον βασιλικό και ραντίζει τους νοικοκυραίους και όλα τα δωμάτια των σπιτιών, ενώ τα παιδιά ψάλλουν το «Εν Ιορδάνη».
Όσοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σπίτι σταυροκοπιούνται με γρήγορες κινήσεις, «ανασπάζουν» τον Σταυρό και φιλούν το χέρι του ιερέα. Όταν το νερό του Αγιασμού λιγοστεύει, ο …υπεύθυνος γεμίζει την αγιαστούρα ξανά και ξανά.
Κάποιοι, σύμφωνα με παλαιά συνήθεια του τόπου, ρίχνουν κέρματα στο αγιασμένο νερό, για να έχουν την ευλογία της εκκλησίας και η νέα χρονιά να είναι εύφορη και καρποφόρα, με υγεία και πολλά αγαθά. Άλλοι πάλι ρίχνουν τα χρήματα, κέρματα και χάρτινα, στον κουμπαρά, ένα μπρούτζινο κουτί σαν εκείνο που βρίσκεται στο παγκάρι των εκκλησιών. Το έχει κρεμασμένο στον ώμο του το μεγαλύτερο παιδί της ομάδας, που ακολουθεί τελευταίο στη σειρά. Κράτησα κι εγώ τον κουμπαρά, όταν είχα πια μεγαλώσει και πήγαινα στο Γυμνάσιο…
Εκτός όμως από τα χρήματα οι νοικοκυρές φιλεύουν τα παιδιά με διάφορα καλούδια, πορτοκάλια και μανταρίνια, σταφίδες, σύκα και γλυκές σκομαΐδες, (αξέχαστες του Παναγιώτη Φραγκούλη - Χανούτη και του Βασίλη Προβελεγγάτου - Πρόσφυγα), φτιαγμένες με αποξηραμένα σύκα, που έμοιαζαν με μεγάλα πλακουτσωτά βότσαλα!
Όταν γεμίσουν τα πολύχρωμα κεντητά ταγαράκια μας, υφασμένα στον αργαλειό, τρέχουμε να τα αδειάσουμε στο σπίτι του παπα - Μιχάλη και ξανά πίσω στην ομάδα, που είναι εύκολο να την εντοπίσουμε, μιας και γνωρίζουμε καλά το δρομολόγιό της. 
-      Πόσες φορές το άδειασες εσύ, ρε, το ταγάρι; ρωτά το ένα παιδί.
-      Πέντε! απαντά το άλλο.
-      Εγώ τέσσερις, αλλά θα σε περάσω, γιατί τώρα θα πάμε από τις θείες μου, ανταπαντά το πρώτο.
Για να μη λέμε ολοένα το «Εν Ιορδάνη» ψάλουμε και το Κοντάκιο της ημέρας, «Εν τοις ρείθροις σήμερον του Ιορδάνου». Στο τέλος του τροπαρίου, υπάρχει η φράση: «Σώσαι γαρ ήκω». Μια φορά κάποιο παιδί από την ομάδα, καθώς τελειώναμε το τροπάριο, στ’ αστεία ή στα σοβαρά δεν ξέρω, είπε: «Σώσε, Γαρύφω!». Ο Σ. τότε πετάχτηκε λέγοντας:
-      Ρε συ, λέει το όνομα της θειας μου!
Εμείς τότε σκάσαμε στα γέλια. Ο παπα - Μιχάλης το αντιλήφθηκε, μας έριξε μια αυστηρή ματιά και όλοι …μαζευτήκαμε. Όμως η ατάκα «έγραψε»! Γι’ αυτό, όποτε θέλαμε να γελάσουμε, την επαναλαμβάναμε στα κρυφά εμπλουτισμένη και με άλλα σχόλια…
Αλλά και κάποιος άλλος συμπολίτης μας, μακαρίτης σήμερα, ο Ν.Β. ήταν «απρόσεχτος» και έκανε το «γαρ ήκω» του τροπαρίου «Γαρύφω» και αμέσως του κόλλησαν το παρατσούκλι «έρχεται ο Γαρύφος».
Χρόνια αργότερα το γεγονός το συσχέτιζα με ένα απόσπασμα από το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη, «Ο σημαδιακός», που έλεγε: «Ο Καπετάν Θανασός δεν είχε μετρίας απαντήσεις. Ήθελε πλην του κοινού άσματος των Φώτων… το όλον δεκαπέντε άσματα. Πού να τα ορμαθιάσουν τόσα οι δύο αυτοσχέδιοι ψαλμωδοί;»
1.   Απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο μου: «Θεοφάνια στην Ερμιόνη».


Πρόσκληση από τη Δημ. Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ¨Απόστολος Γκάτσος¨


στην κορυφή της λίστας των πιο υγιών και ευτυχέστερων πόλεων του κόσμου

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Τα Θεοφάνεια και οι δημοτικές εκλογές του 1874 στην Ερμιόνη

Πηγή φωτογραφίας "Η Ερμιόνη του 1900"

Τα Θεοφάνεια και οι δημοτικές εκλογές του 1874 στην Ερμιόνη
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Το έτος 1874 μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα γιορτάστηκαν τα Φώτα στην Ερμιόνη με τους κατοίκους της πόλης μας μουδιασμένους και αμήχανους. Αιτία τα γεγονότα που προηγήθηκαν την παραμονή των δημοτικών εκλογών της 4ης Ιανουαρίου, με υποψήφιους για τη θέση του δημάρχου τους Ιωάννης Γ. Οικονόμου (νυν δήμαρχο) και Κ. Γουλεμά (Γκολεμά).1
Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν έντονα φορτισμένη αρκετό καιρό πριν με τους κατοίκους της φανατισμένους και χωρισμένους σε δύο κομματικά στρατόπεδα. Την παραμονή των εκλογών (3 Ιανουαρίου) η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα οι αντιμαχόμενες παρατάξεις, γύρω στις 6 μ.μ., να συγκρουστούν ενόπλως με ιδιαίτερη βιαιότητα και να τραυματιστούν τρία άτομα από τα οποία το ένα απεβίωσε τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα.
Ο έπαρχος Σπετσών και Ερμιονίδος Αλεξανδρόπουλος για να περιορίσει τα ακραία αυτά γεγονότα, ενίσχυσε τη στρατιωτική δύναμη της πόλης που είχε αποσταλεί για τις εκλογές και διέταξε τον γραμματέα του Επαρχείου να μεταβεί από το Κρανίδι που βρισκόταν στην Ερμιόνη. Παράλληλα ανάφερε στο Υπουργείο των Εσωτερικών ότι ήταν άμεση η ανάγκη να έλθει ειδικός ανακριτής από το Ναύπλιο, προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης.
Την επόμενη ημέρα οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά σε όλους τους δήμους του Επαρχείου, «εις Ερμιόνην όμως τα πνεύματα παρέμεναν ερεθισμένα».
Στις 6 Ιανουαρίου τρία τηλεγραφήματα του επάρχου προς το Υπουργείο διαβεβαίωναν «ότι έρις κατέπαυσεν και αφοπλισμός ενεργείται δραστηρίως», καταφθάνει από το Ναύπλιο ο εφέτης Γκιων για να αναλάβει τις ανακρίσεις και τέλος ότι «εις Ερμιόνην επανήλθεν ολοσχερώς η τάξις και η ησυχία».
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, για την ιστορία αναφέρουμε πως ψήφισαν 443 άρρενες συμπολίτες και εξελέγη δήμαρχος, για μια ακόμη φορά, ο Ιωάννης Γ. Οικονόμου, ενώ στο Κρανίδι και τα Δίδυμα εκλέχθηκαν οι: Κωνσταντίνος; Κωνσταντούρος και Ευθύμιος Οικονομόπουλος, αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και το παρακάτω γεγονός, όπως περιγράφεται σε τηλεγράφημα του επάρχου Σπετσών και Ερμιονίδος: «Εσφαλμένως επληροφόρησα περί πλειονοψηφίσεως Γουλεμά (Ερμιόνη), διότι κατά νεώτερον τηλεγράφημα επλειοψήφισεν Οικονόμου, νυν δήμαρχος».
Σπέτζαι τη 8η Ιανουαρίου 1874, ώρα 8 π.μ.

Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΗΜ. Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για τον Κυριάκο Γουλεμά ή Γκολεμά του Νικολάου, που είχε εκλεγεί πληρεξούσιος αντιπρόσωπος Ερμιονίδας στην Εθνοσυνέλευση του 1862 και Βουλευτής το 1869. Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σ’ αυτόν.


Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Έγκριση 4 λιμενικών έργων στην Αργολίδα

Από το πολιτικό γραφείο του Γιάννη Γκιόλα βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας μας ενημερώνουν οτι σήμερα 2-1-2019 αποστάλθηκε δελτίο τύπου του υπουργείου ναυτιλίας που αφορά σε λιμενικά έργα σε όλη την Ελλάδα και αναφέρει τα εξής:

Σημαντική αύξηση των πόρων του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ενενήντα τεσσάρων (94) νέων και πενήντα εννέα (59) συνεχιζόμενων έργων αποκατάστασης ζημιών , βελτίωσης της λειτουργικότητας και αντιμετώπισης προβλημάτων ασφάλειας σε δεκάδες μικρά και μεγάλα λιμάνια όλης της χώρας>>

Ειδικότερα για το Νομό Αργολίδος τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι τα ακόλουθα:

1. Προμήθεια κινητής μονάδας ελέγχου επιβατών στο Λιμένα Ναυπλίου (Συνολικού Ποσού Προϋπολογισμού: 204.612,40)

2. Επισκευή χώρων στάθμευσης Χ.Ζ Λιμένα Πορτοχελίου (Συνολικού Ποσού Προϋπολογισμού:152.855,00)

3. Ασφαλτόστρωση παραλιακής οδού Χ.Ζ Λιμένα ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ (Συνολικού Ποσού Προϋπολογισμού: 134.313,00)

4. Επισκευή κρηπιδότοιχου Χ.Ζ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ (Συνολικού Ποσού Προϋπολογισμού: 44.779,00)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2019 ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΚΙ



Πολύ και πολύτιμο  νερό  από το Καταφύκι,  κύλησε  από τον κάμπο και πλημμύρισε τον κεντρικό δρόμο.
Πρωτοχρονιάτικο δώρο στην διψασμένη γη .

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Καλή χρονιά!!

Ας είναι μια καλή, καλύτερη χρονιά για όλους!

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης 

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Μισώ την Πρωτοχρονιά



Μισώ  την  Πρωτοχρονιά

Κάθε  πρωί,  καθώς  ξυπνώ  άλλη  μια  φορά  κάτω  από  το  πέπλο  του  ουρανού, νιώθω  πως  για  μένα  είναι  πρωτοχρονιά.  
Γι  αυτό  μισώ  τις  πρωτοχρονιές  με  καθορισμένη  ημερομηνία,  που  μετατρέπουν  τη  ζωή  και  το  ανθρώπινο  πνεύμα  σε  μια  εμπορική  επιχείρηση,  με  τον  ωραίο  τους  απολογισμό,  με  τον  ισολογισμό  τους  και  την  πρόβλεψη  για  το  νέο  διαχειριστικό  έτος. 
Ακυρώνουν  την  αίσθηση  της  συνέχειας  της  ζωής  και  του  πνεύματος.  
Καταλήγει  κανείς  να  πιστεύει  πραγματικά  ότι  μεταξύ  των  ετών  υπάρχει  συνέχεια,  και  ότι  ξεκινά  μια  νέα  ιστορία,  και  βάζει  κανείς  στόχους  και  μετανιώνει  για  τις  αστοχίες.  
Αυτό  είναι  ένα  γενικότερο σφάλμα  των  ημερομηνιών…  
Η  ημερομηνία  γίνεται  ένα  εμπόδιο,  ένα  παραπέτασμα  που  εμποδίζει  να  δούμε  ότι  η  ζωή  συνεχίζει  να  εκτυλίσσεται  με  το  ίδιο,  αμετάβλητο,  βασικό  μοτίβο,  χωρίς  απότομες  μεταβολές,  με  τον  ίδιο  τρόπο  που  στον  κινηματογράφο  σκίζεται  το  φιλμ  κι  έχουμε  ένα  διάλειμμα  εκτυφλωτικού  φωτός.  
Για  αυτό  μισώ  την  πρωτοχρονιά.  
Θέλω  κάθε  πρωινό  να  ‘ναι  για  μένα και  μια  πρωτοχρονιά.  Καμιά  μέρα  καθορισμένη  εκ  των  προτέρων  για  ανάπαυση.  
Τις  παύσεις  μου  εγώ  τις  επιλέγω,  όταν  αισθάνομαι  μεθυσμένος  από  έντονη  ζωή  και  θέλω  να  κάνω  μια  βουτιά  στη  ζωτικότητα  για  να  αντλήσω  από  κει  καινούργια  δύναμη. Καμιά  πνευματική  αγκίστρωση. 
Κάθε  ώρα  της  ζωής  μου  θα  ‘θελα  να  είναι  νέα,  παρότι  συνδεδεμένη  με  τις  περασμένες.  
Καμία  μέρα  ξεφαντώματος  με  συλλογικές  στιχοπλοκές,  που  τις  ανταλλάσσω  με  ξένους  που  δεν  με  ενδιαφέρουν. 
Επειδή  ξεφάντωναν  οι  πρόγονοι  των  προγόνων  μας  κ.τ.λ.  πρέπει  κι  εμείς  να  αισθανόμαστε  την  ανάγκη  του  ξεφαντώματος. 
Όλα  αυτά  μου  φέρνουν  αναγούλα.

( Αντόνιο  Γκράμσι  εφημ.  Avanti  1  Ιανουαρίου  1916. Controlacrisi.org.)


Γιάννης Λακούτσης

Χρήστος Μπαλαμπάνης: Ευχές


Πρόσκληση στη κοπή της πίτας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ"


ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Σχετικά με τα περιβόητα κολονάκια


Σχετικά με τα περιβόητα κολονάκια στην πάνω πλατεία Κρανιδίου και την απόφαση του ΔΣ της 27-12-2018, δηλώνουμε ότι οι απόψεις της κ. Ελένης Σιάνα-Γκαμίλη όπως εκφράστηκαν στη γραπτή δήλωσή της, ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις της παράταξής μας, ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.
Με δεδομένη την κυκλοφοριακή ανακούφιση στην πάνω πλατεία του Κρανιδίου και τη διαβεβαίωση ότι σύννομα έγινε η συγκεκριμένη παρέμβαση, επανακαθορίσαμε τη στάση μας, χωρίς να σκεφτούμε αντιπολιτευτικά ή ψηφοθηρικά.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή,έστω και τώρα, να προβεί σε μία πλήρη και ολοκληρωμένη μελέτη για συνολική ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Κρανίδι.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

παγκάκια φιλίας

"Αν κρατήσετε τα προβλήματά σας για τον εαυτό σας, 
θ΄ αναπτυχθούν"
Στη Ζιμπάμπουε, σχεδόν ένας στους τέσσερις πάσχει
 από kufungisisa, δηλαδή από κατάθλιψη. 
Σημαίνει "αυτός που σκέφτεται πολύ". 
Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας είναι βαρύ, το κόστος των 
συνεδριών, σε μια χώρα με 80% ανεργία,  δυσβάσταχτο κι έτσι οι 
περισσότεροι στρέφονται σε μάγους, σε προφήτες ή σε εξορκιστές 
και πολύ συχνά επιλέγουν την αυτοκτονία. 
Μέχρι που ο κ. Τσιμπάντα, ένας από τους 12! ψυχιάτρους που 
υπάρχουν στη χώρα (με πληθυσμό15 εκ.) είχε την καταπληκτική 
ιδέα να εκπαιδεύσει γιαγιάδες και οι συνεδρίες να γίνονται σε παγκάκια. 

Κι έτσι, στην Χαράρε οι σοφές ηλικιωμένες απλώς κάθονται 

καληνύχτα Κεμάλ... αυτός ο κόσμος δε θ΄ αλλάξει ποτέ!