Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Η υπέρβαση των διαιρέσεων του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Η υπέρβαση των διαιρέσεων

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Την τύχη του κάθε λαός/την κάνει μοναχός του,

κι όσα του κάνει η τρέλα του/δεν κάνει ο εχθρός του».

Μια τέτοια «τρέλα» είναι και η διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων σε πολλές κρίσιμες στιγμές της ιστορίας με αποτέλεσμα, τα δεινά που η Πατρίδα μας έχει υποστεί από τις εμφύλιες διαμάχες, να είναι ολέθρια.

Οι διαιρετικές δυνάμεις του εγωισμού και της υπεροψίας, της φιλαυτίας και της έπαρσης, των συμφερόντων, της ζήλιας και της εμπάθειας αναγνωρίζεται από όλους ότι έχουν εισχωρήσει βαθύτατα, στον «πυρήνα της ψυχής του Έλληνα και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Πρόκειται,ίσως, για το μέγιστο ελάττωμα της φυλής μας που το εκμεταλλεύονται την κατάλληλη στιγμή «φίλοι και εχθροί». Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η ψυχολογία, ωστόσο, αναγνωρίζει πως το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται ο άνθρωπος είναι ο πρώτος παράγοντας που διαμορφώνει την αυριανήκληρονομικότητα. Αυτό σημαίνει πως όσο βελτιώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο αυξάνονται οι προσδοκίες για μια μελλοντική «καλύτερη» κληρονομικότητα.

Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, οι Τέχνες και η Οικονομία είναι βασικοί παράγοντες για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή, αν το επιθυμούμε. Ειδικότερα, το σχολείο έχει τη δύναμη μέσα από ποικίλες ευκαιρίες να ξεκλειδώσει τις ψυχές των παιδιών, ώστε «να ακούνε και να βλέπουν». Βέβαια, οι μαθητές έχουν ανάγκη από γνώση. Έχουν, όμως, ανάγκη και από «θεραπεία», η οποία επιτυγχάνεται με την παρουσίαση θετικών παραδειγμάτων και την καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων, όπως η ευγένεια και η ευπρέπεια. Θυμάμαι πως οι παλαιότεροι δάσκαλοι στο τέλος της διδασκαλίας του νέου μαθήματος, κυρίως της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, έκαναν την ερώτηση στους μαθητές:

− Μπορείτε να μου πείτε τι σας έκανε εντύπωση απ’ αυτά που ακούσατε και γιατί;

Σχεδόν όλοι οι μαθητές επέλεγαν εικόνες με πράξεις, όπου κυριαρχούσαν συναισθήματα, έντονα θετικά ή αρνητικά. Αυτό φυσικά κάτι λέει. Νομίζω, πως ο θεόπνευστος συνδυασμός της ισορροπίας, της γνώσης και των συναισθημάτων σε κάθε διδασκαλία θα πρέπει να είναι το ζητούμενο του εκπαιδευτικού. Αυτό δεν είναι τόσο απλό αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Η αξιοπρέπεια και οι καλοί τρόποι, η υποχωρητικότητα και ο σεβασμός της υλικής και πνευματικής περιουσίας του άλλου είναι μερικά από τα ευγενή υλικά που το σχολείο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πλάσει τον νέο άνθρωπο. Όχι ανταγωνισμοί, συγκρίσεις, θράσος, επιθετικότητα, άκρατος ατομικισμός και αυθαίρετες διαπιστώσεις. 

Το σχολείο ασφαλώς πρέπει να επενδύει στη γνώση, έχει όμως την ευθύνη και την υποχρέωση της διάπλασης της ψυχής, της καλλιέργειας αξιών και της εμφύτευσηςσυναισθημάτων.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Πορτρέτο πολιτικών #1 (Μαρία Ευθυμίου) «Ιωάννης Καποδίστριας»

 


Πορτρέτο Πολιτικών #1 (Μαρία Ευθυμίου):
«Ιωάννης Καποδίστριας»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας, σειρά 11 διαδικτυακών διαλέξεων και 1 καταληκτικής διά ζώσης ημερίδας ώστε να παρουσιαστούν τα πορτρέτα των πολιτικών οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.

Το 1ο Πορτρέτο είναι του Ιωάννη Καποδίστρια και θα παρουσιαστεί από την Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 7 μ.μ.


Οι διαλέξεις πραγματοποιούναι διαδικτυακά στο Webex,
χωρίς να απαιτείται εγγραφή.

Περισσότερες πληροφορίες

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Δημοτικό νερό άρδευσης στους αγρότες; Ναι σε άλλους Δήμους.

 


Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στις αρμοδιότητές του και τις ευθύνες του έχει όλο το κύκλωμα γεωτρήσεων - λιμνοδεξαμενών - διανομής νερού άρδευσης.

Δέσμευσή του είναι η επάρκεια νερού και η διάθεσή του στους αγρότες - κτηνοτρόφους του Δήμου στην καλύτερη δυνατή τιμή και ποιότητα. Μιλάμε δηλαδή για Δημοτικό νερό άρδευσης. 

Είχα την εντύπωση ότι το νερό άρδευσης είναι απαγορευμένη αρμοδιότητα για τους Δήμους. Προφανώς δεν είναι έτσι.
Ο δικός μας Δήμος γιατί στέκεται μακριά από την άρδευση της, υπό ερήμωση, Ερμιονίδας και τα αναγκαία συνοδά έργα;
Γιατί περιμένει από βουλευτές, Περιφέρεια και Υπουργεία την άρδευση της Ερμιονίδας;
Γιατί ποτέ δεν κατασκεύασε έστω ένα υποτυπώδες φράγμα ανάσχεσης ροής προς εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων, έστω για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Έστω μια μικρή λιμνοδεξαμενή για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων;

«Θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν ως άνθρωπο, όχι μόνο για την αναπηρία μου»

 Ισπανία: Η Mar Galcerán γράφει ιστορία, γίνεται η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down


Έλλη Βασιλάκη

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Μια ματιά (δεν είναι ... αμαρτία) στο τι εστί βιομηχανία και επιχειρηματικότητα από τον κορυφαίο Ελληνα βιομήχανο

 


"Σήμερα η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4% ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές".


Αυτό υπογράμμισε χθες το βράδυ στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση αγιασμού, κοπής πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος του επιμελητηρίου.

Ο κ. Μυτιληναίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του: "Συνδέομαι συναισθηματικά με τον Πειραιά, καθώς όπως ίσως κάποιοι γνωρίζετε, από εδώ ξεκίνησε ο παππούς μου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, την βιοτεχνία του. Το 1908, στον Πειραιά, δημιούργησε την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά πίσω από τον Παπαστράτο. Εκεί ήταν και το πρώτο μου γραφείο".

Αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας.

Συνέντευξη με τον Τσέχο καθηγητή Radomyr Tichý για το ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας στο σπήλαιο Φράγχθι

 


Τον Ιούλιο του 2023 μια πρωτότυπη αρχαιολογική αποστολή πραγματοποιήθηκεαπό μια ομάδα Τσέχων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Radomyr Tichýαπό το πανεπιστήμιο της Hradec Králové. Εμπνευσμένοι από την ανακάλυψη ενός πλοίου 6000 ετών στη λίμνη Μπρατσιάνο της Ιταλίας, ξεκινούν ένα ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας από ένα προϊστορικό οικισμό κοντά στην Έφεσο μέχρι το σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα. Η αποστολή αυτή συναρπάζει με την ανακάλυψη σημαντικών προϊστορικών θέσεων, αναδεικνύοντας τις ρίζες της ναυσιπλοΐας και της πολιτιστικής ανταλλαγής στην αρχαία Ευρώπη.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

-Κύριε Radomyr Tichý,

 

Σας ευχαριστούμε πολύ που συμφωνήσατε να συμπεριλάβετε αυτή την συνέντευξη στο πολύ πιεστικό σας πρόγραμμα. Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώσατε ένα "πρωτόγονο" ταξίδι από τη Μικρά Ασία στο Σπήλαιο Φράγχθι.

-Ναι, τον Μάιο και τον Ιούνιο του φετινού έτους (2023) διανύσαμε 500 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου μέχρι την Πελοπόννησο. Το σκάφος ήταν κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κορμό δέντρου. Το πλήρωμα αποτελούνταν από 20 κωπηλάτες και έναν κυβερνήτη. Ο προορισμός μας ήταν το Σπήλαιο Φράγχθι.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης Δελτίο τύπου



 Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκαν, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024,

τα Θεοφάνεια στο Βόρειο Λιμάνι της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης του Δήμου
Ερμιονίδας.
Ενώ για ακόμα μια χρονιά, αναβίωσε το γνωστό τοπικό έθιμο «Γιάλα – γιάλα».
Ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά από την τοπική κοινωνία και από τους νεαρούς Ερμιονίτες
που είναι η σειρά τους να στρατευθούν , από την παραμονή των Φώτων στολίζουν με
φύλλα μυρτιάς και φοίνικα τις βάρκες, από τις οποίες θα βουτήξουν στη θάλασσα για να
πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και την ιερή εικόνα.
Το βράδυ φόρεσαν τις παραδοσιακές ναυτικές στολές τους και το έθιμο ξεκίνησε από το
Δημοτικό Κατάστημα Ερμιόνης, όπου τους καλοδέχτηκαν με πολλά κεράσματα ο Δήμαρχος
Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Αθανάσιος
Πάτσιος, ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανός Κουτούβαλης, η Αντιδήμαρχος, κα
Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, ο Αντιδήμαρχος, κ. Γεώργιος Πιτσάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ.
Αριστείδης Μπίμπας, καθώς και οι Κοινοτικοί Σύμβουλο, κ. Μιχάλης Φραϊδάκης και η κα
Ιωάννα Λιναρδοπούλου.