Σάββατο 21 Απριλίου 2012

A politic

A politic!

Η Ελλάδα η περήφανη
που την γνωρίζουν οι πάντες,
μπήκε με τις μπάντες στην ΕΟΚ
και βγαίνει με τις ζάντες

Το φως στο τούνελ έβλεπε
καθώς το τραίνο σφύριζε,
αυτή νόμιζε πήγαινε
κι έτσι πανηγύριζε

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή
γιατί εκείνο ερχότανε,
μέσα στο τούνελ η νωθρή
το ατύχημα χρεωνότανε.

Το δυστύχημα θεωρείται σύνηθες
λεπτομερώς περιγράφεται,
κι επί τοις εκατό σαν ποσοστό
στους πίνακες καταγράφεται.

Τώρα, ξαπλωμένη στην εντατική
της ζητάνε και τα ρέστα,
κι όλοι οι παρεμβατικοί
μοιράζουν μανιφέστα.

Έτσι όπως τα κατάφερε
και τα’κανε σαλάτα,
οι πάντες  την κήρυξαν
Persona  non grata.

Η κατάσταση  είναι   tragic
πάτωσε σαν   Titanic
την πούλησαν για το δικό τους brick
γι’ αυτό σας λέω… a politic!
                        O ξέμπαρκος

Το παλιατζίδικο των αναμνήσεων:Το παλιό Ελληνικό Σχολείο

Οταν Νοσταλγουμε... Ας μην ωραιοποιουμε. Μαιρη Φασιλη

Εμείς οι νεο-Έλληνες πάντα νοσταλγούμε. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το παλαιότερο είναι καλύτερο. Προφανώς δεν είναι πάντα έτσι. Όμως ψυχολογικά ο άνθρωπος νοσταλγεί πάντα εκείνο που δεν έχει. Πολλές φορές δε ωραιοποιεί παλαιότερες απλούστερες κοινωνικές δομείς, ίσως επειδή οι απαιτήσεις της εποχής εκείνης ήταν λιγότερες και μάλλον ευκολώτερες. Αξίζει πάντως να δούμε κάποιες φωτογραφίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, που απεικονίζουν τη μαθητική ζωή σε Σχολεία της Πατρίδας μας.όταν ο μαυροπίνακας είναι χαρακωμένος και μόλις διακρίνονται τα σημάδια επάνω του..η σόμπα στη μέση της "αίθουσας" προσπαθεί

Κύκλωμα με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε Μεσσηνία, Αργολίδα και Κορινθία

Εκτεταμένη έρευνα σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pheme.gr, μετά από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ ήρθε στην επιφάνεια το εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που σε συνεργασία με αγρότες των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου χρόνου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια. Στο επίκεντρο των

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης Δελτίο τύπουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Σύλλογο και με τη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας και του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Πολιτισμού & Παιδείας διοργάνωσε την Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι της Ερμιόνης την αναβίωση  του εθίμου « Το κάψιμο του Ιούδα». Ένα έθιμο που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες και συνεχίζει να γίνεται κάθε χρόνο με μεγάλη λαμπρότητα.
 Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Κούστας και Παντελής Κολυμπάδης, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, ο τέως Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας και πλήθος κόσμου το οποίο πλημμύρισε κάθε σημείο του λιμανιού και έζησε από κοντά το έθιμο και κατενθουσιάστηκε από τη φαντασμαγορική παρουσίαση του.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σ` όλους αυτούς που συντέλεσαν σ` αυτή την επιτυχία. Στα μέλη του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης που κι εφέτος διέθεσαν τα σκάφη τους και στήριξαν με όλη τους την ψυχή την αναβίωση του εθίμου. Στα παιδιά των χορευτικών τμημάτων  Δημοτικού Σχολείου - Λυκείου Ερμιόνης και του γυμναστηρίου «ΑΔΩΝΙΣ» και στους χοροδιδασκάλους τους Αθανάσιο Μαλτέζο και Αγγελική Παπάζογλου για το πολύ ωραίο θέαμα που  παρουσίασαν.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη φοιτήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Κρινή για την εμπεριστατωμένη  ομιλία της, όπου έκανε ιστορική αναδρομή του εθίμου, την κ. Κυριακή Ελευθερίου για την εξαίρετη παρουσίαση της όλης εκδήλωσης, την πολιτιστική επιτροπή της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κι όλους εκείνους που με  εθελοντική εργασία και πολύ μεράκι προσέφεραν τα μέγιστα για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που με την οικονομική  τους στήριξη συνέβαλαν καθοριστικά στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ευχόμαστε σ` όλους Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ


5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (4)

Εντυπώσεις, συζητήσεις, παρατηρήσεις κ.λ.π.
Η πραγματικότητα και η προοπτική του βασικότερου αγροτικού μας προϊόντος.

 Του Βασίλη Γκάτσου
 

Η Ισπανία παράγει 1 300 000 τόνους λάδι εκ των οποίων το 25% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο. Τα αμέσως επόμενα χρόνια η παραγωγή της θα φτάσει τους 2 000 000 τόνους λάδι (το 50% της παγκόσμιας παραγωγής) ουσιαστικά μαζικής εντατικής καλλιέργειας. Φέτος η τιμή του Ισπανικού ήταν γύρω στα 1.85 €.

Η Ιταλία παράγει 450 000 τόνους λάδι εκ των οποίων το 40% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο. Φέτος η τιμή του ήταν γύρω στα 2 €. Δεν αναμένεται επέκταση της καλλιέργειας.

Η Ελλάδα επισήμως παράγει 350 000 τόνους λάδι, όμως στη πράξη και όχι στα χαρτιά των συνεταιρισμών και των επιδοτήσεων δεν φαίνεται να παράγει πάνω από 240 000 τόνους εκ των οποίων όμως το 75% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο. Φέτος η τιμή του ήταν γύρω στα 2 €.  Η παραγωγή τα επόμενα χρόνια δείχνει ότι θα είναι φθίνουσα. Όμως η ύπαρξη 100 000 000 ελαιοδέντρων, πολλά από αυτά παρατημένα, στους παράλιους κάμπους μας και στα νησιά μας χαρακτηρίζει αυτό που λέμε ελληνικό τοπίο, γη της ελιάς. Δηλαδή δεν γίνεται να το καταστρέψουμε.
Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ μικρή η ποσότητα λαδιού που καταναλώνεται στη χώρα μας ή εξάγεται ως πιστοποιημένο και τυποποιημένο προϊόν. Είναι λίγα τα κτήματα που μπορούν να εγγυηθούν την ορθή καλλιέργεια της ελιάς και την αρίστη ποιότητα του λαδιού τους και λίγα τα λιτρίβια που πληρούν όλους τους όρους ορθής παραγωγής λαδιού, υγιεινής και περιβαλλοντικής προστασίας. Γιατί η βιολογική καλλιέργεια, τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα ISO και HACCP, κ.λ.π. πρέπει να οδηγούν σε ένα τελικό προϊόν με άριστες φυσικές ιδιότητες, εξαιρετική γεύση και αρίστη χημική ανάλυση, αλλιώς καταντούν απλά διακοσμητικά σήματα χωρίς περιεχόμενο. Τον μύθο του λαδιού τον έχει η Ελλάδα, σε δεκάδες περιοχές, σε κτήματα ακόμη και σε δέντρα (για την Ερμιονίδα έγραψα σχετικά).
Αρίστη ποιότητα λαδιού ενωμένη με τον ξεχωριστό μύθο του είναι το παγκόσμιο διαβατήριο του λαδιού μας.

Η ζήτηση λαδιού παγκοσμίως είναι σχεδόν στάσιμη και η

Η αγάπη σε… 12 κουβέρτες, στον Πόρο

Μια ζεστή και πολύχρωμη έκθεση έγινε στην αίθουσα Συγγρού στον Πόρο. Δώδεκα χειροποίητες κουβέρτες. Μια αγκαλιά για τα Παιδικά Χωριά SOS, έστειλαν οι γυναίκες και τα παιδιά από τον Πόρο, που για έναν ολόκληρο χειμώνα, κάθε 15 μέρες, έπλεκαν τετράγωνα, στον χώρο του ΚΔΑΠ, στο ΠΙΚΠΑ.
Τα τετράγωνα ολοκληρώθηκαν και έγιναν κουβέρτες. Οι κουβέρτες έγιναν έκθεση και ο κόσμος θαύμασε τις προσπάθειες που στέλνουν μήνυμα αγάπης, στοργής και ανιδιοτέλειας, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έγινε εργαστήριο χειροποίητων καρτών για τα παιδιά των χωριών SOS.

ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ


ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ
Γιατί μονάχα οι μικροί και όχι οι μεγάλοι;
Γιατί καμπόσοι κύριοι να ιδούν τη φυλακή
Και άλλοι έξω να γελούν με σηκωτό κεφάλι;…
Μήπως κι οι αφεντάνθρωποι δεν είναι παστρικοί;
Γιατί και η διάκρισις αυτή περικαλώ;
Ή όλοι μες’ στη φυλακή ή όλοι… στο γιαλό.

Ως πότε πια ο τίμιος θα προσκυνή τον κλέφτη;
Ως πότε ο ψευδευγενής θα δέρνη το χωριάτη;
Ως πότε ο αληθινός θα χαιρετά τον ψεύτη;
Ως πότε κάθε άτιμος θα μας κτυπά ’στο μάτι;
Στρώστε κάτω, κύριοι, τεφτέρια και χαρτιά
Κι ας ξεχωρίση η τιμή από την μπερμπατιά
………………………………………
Κολλήσετέ τους τενεκέ για γνώρισμα στην πλάτη,
Για σύμβολα στ’ αμάξια των κρεμάστε καϊμέδες ,
Mε χίλια φώτα ψάξετε το κάθε τους παλάτι,
Τις κόραις τις γυναίκές των και τους χρυσούς λακέδες.
Κυτάξετε τους κόρφους των και όλα τα κρυφά…
Το σώμα των γυμνάστηκε παράδες να ρουφά.
                                                             Σουρής            
(Εφημ. «ΜΗ  ΧΑΝΕΣΑΙ» Ιανουάριος 1880)

Γιάννης Λακούτσης

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Επαναληπτική συνεδρίαση Δήμου Ερμιονίδας

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, για  την επαναληπτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφ΄όσον η προηγούμενη συνεδρίαση με α.α. 4093.6/4/2012 δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία ,σύμφωνα με   τις  διατάξεις  του άρθρου 67 του Ν. 3852/10  στις 19/4/2012 ημέρα Πέμπτη ώρα  19:00 για συζήτηση  και  λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα :

        1ο ΘΕΜΑ: Σχετικά με αίτημα Δημοτικών Συμβούλων για συζήτηση για την λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων παραγ.2 άρθρο 67 του Ν.3852/2010
        2ο ΘΕΜΑ: Αντικατάσταση εκκαθαριστών για την πρώην ΔΕΣΦΑΚ
        3ο ΘΕΜΑ: Σχετικά με απόφαση α.α 142/2012 του Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ - μήνυση  εταιρίας «Γ.Θ. Λαδόπουλος»
        4ο ΘΕΜΑ: Έγκριση της γνωμοδότησης της επιτροπής ΕΚΠΟΤΑ, για την απ΄ ευθείας διαπραγμάτευση του διαγωνισμού των καυσίμων και επαναπροκήρυξη νέας διαπραγμάτευσης
        5ο ΘΕΜΑ: Σχετικά με χρήση πάγιας αντικαταβολής από τους Προέδρους Δημοτικών καιΤοπικών Κοινοτήτων
        6ο ΘΕΜΑ: Σχετικά με μητρώο εθελοντών πολιτικής προστασίας
        7ο ΘΕΜΑ : Σχετικά με μίσθωση της δημοτικής έκτασης στη θέση «ΚΡΟΘΙ» - έγκριση απόφασης α.α 11/2012 της Δ.Κ. Ερμιόνης
        8ο ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Δήμου στο Φεστιβάλ Τουλίπας στο Pitesti Ρουμανίας, με θέμα έκθεση και πώληση  παραδοσιακών προϊόντων .
        9ο ΘΕΜΑ: Σχετικά με διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την ένωση νέων αγροτών Αργολίδας  με θέμα : «καλλιέργεια φαρμακευτικών & αρωματικών φυτών»
                                                                         

Προκριματικά Πανελληνίου πρωταθλήματος νεανίδων. Γυμναστήριο Μπουρνάκη


5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (3)

Εντυπώσεις, συζητήσεις, παρατηρήσεις κ.λ.π.
Του Βασίλη Γκάτσου

Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς είναι ένας χρησιμότατος θεσμός ο οποίος πρέπει να λάβει πανελλήνιο χαρακτήρα, δηλαδή να είναι ένα τριήμερο Φεστιβάλ που να γίνεται συγχρόνως στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα και σε 3-4 άλλες μεγάλες πόλεις μας. Και δεν πρέπει να έχει μια παγιωμένη μορφή. Ας το σκεφτούν και κάπως αλλιώς οι παραγωγοί, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εμπορικό πανηγύρι που θα είναι συγχρόνως έκθεση και φεστιβάλ, όπου όμως οι παραγωγοί θα μπορούν να πουλούν το προϊόν τους σε καλή τιμή. Αν ένας παραγωγός διαθέτει το τυποποιημένο λάδι του 12 € το 5λιτρο προς Γερμανία, γιατί να μη το διαθέσει προς 15 στην έκθεση; Το ΣΕΦ για παράδειγμα, που διαθέτει τεράστια πάρκιν και πολύ εύκολη πρόσβαση με Τραίνο – Μετρό και Τραμ, να γίνεται για τρεις μέρες, γιατί όχι και για μια εβδομάδα, μια τεράστια Λαϊκή Αγορά όπου ο παραγωγός, ο συνεταιρισμός, η εταιρεία θα πουλάει λάδι, ελιές και σχετικά προϊόντα κατευθείαν στον καταναλωτή. Και ο καταναλωτής όχι μόνον θα παίρνει πολύ καλά προϊόντα σε χαμηλή τιμή, αλλά θα επιλέγει συγχρόνως. Μπορεί να πάρει 5 πεντόλιτρα λάδι, το καθένα από διαφορετικό παραγωγό, ομοίως ελιές, γλυκά, κ.λ.π. Φυσικά πιστοποιημένο και τυποποιημένο προϊόν. Και να δίδονται και βραβεία ποιότητας, γεύσης, συσκευασίας, καινοτομίας.

Αλλά ας δούμε γιατί το 5ο Φεστιβάλ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο:
1.    Προωθείται το πιστοποιημένο και τυποποιημένο, άρα και εγγυημένο ποιοτικό προϊόν στην πιο γνήσια μορφή του αλλά και στη διαφορετικότητά του. Προβάλλεται το ελληνικό λάδι, η ελιά και τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά, έναντι του βουτύρου, των σπορέλαιων, των μαργαρινών, αλλά και των λαδιών μαζικής παραγωγής ξένων κρατών .... με

Πέρασα δίπλα σου σήμερα..

Προτείνει ο Γιάννης Λακούτσης πηγή 

Η ταινία αυτή  το πρώτο διεθνές βραβείο μικρού μήκους που έγινε στην Αυστραλία. Είναι γυρισμένη αποκλειστικά με κινητό τηλέφωνο.


Η ανθρωπότητα δεν είναι κανένα νησί

Αυτή η ιστορία είναι για δύο πόλεις

που τις χωρίζει ένας μεγάλος ωκεανός

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Πηγή
 Tτο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έναντι 544.000 ευρώ δημοπρατήθηκε τελικά από τον οίκο «Christie's» το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρου Λούη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896.
Το 15 εκατοστών ασημένιο κύπελλο δημοπρατήθηκε μετά από απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη, με τιμή εκκίνησης τα 120.000 ευρώ. Οι προσφορές ήταν πολλές και τελικά το κύπελλο δόθηκε για το ποσό των 544.000 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, ο αγοραστής είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο όπως λέει θα μοιραστεί το νέο του απόκτημα με τον ελληνικό λαό.
Στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρει:

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (2)

Εντυπώσεις, συζητήσεις, παρατηρήσεις κ.λ.π.
Του Βασίλη Γκάτσου

Φτάνω λοιπόν στο περίπτερο της ΠΕΔ, που είναι αυτό της φωτογραφίας, και που γράφει «το Λάδι της Πελοποννήσου ο Χυμός της Ζωής».
Έχει τέσσερα ράφια, ένα μπάγκο και δύο καρέκλες άδειες. Χρώμα λαδί φυσικά. Σκέτη ψύχρα. Είναι το περίπτερο που δεν πλησιάζει κανένας, δεν τραβάει κανέναν, το μόνο περίπτερο που δεν προσφέρει τίποτα.
Το βλέπω και υποθέτω ότι αυτή είναι η είσοδος και ακολουθούν τα περίπτερα της Πελοποννήσου. Συνέχισα λοιπόν στα περίπτερα. Απογοήτευση. Υπήρχαν 3-4 περίπτερα παραγωγών και ανάμεσά τους για να γεμίζει κάπως ο χώρος, είχε εγκατασταθεί ένα περίπτερο με κρητικά τυριά (εμπορικού χαρακτήρα, τις προηγούμενες μέρες ήταν σε εκθεσιακό χώρο στο Μετρό Συντάγματος) και άλλο ένα όμοιου χαρακτήρα με γλυκίσματα. Πουλούσαν οι άνθρωποι κανονικά το εμπόρευμά τους ως επαγγελματίες και καλά έκαναν.

 Έψαξα για περίπτερο Ερμιονίδας ή παραγωγού Ερμιονίδας, αλλά δεν υπήρχε κανένα. Άλλωστε η παρουσία από ολόκληρη και μάλιστα τιμώμενη Πελοπόννησο ήταν απογοητευτική. Τα λίγα όμως περίπτερα ήσαν πολύ καλά. Με εντυπωσίασε του Γιάννη Γεροντίδη η οικογένεια του οποίου διατηρεί στο Καστόρι Λακωνίας μονάδα παραγωγής πέστροφας και σολομού στα νερά των πηγών του Ταϋγέτου και παράγει γκουρμέ ελληνικά προϊόντα: καπνιστή πέστροφα, καπνιστό σολομό, καπνιστό οξύρρυγχο και μπρικ! Και μετά λέμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί. Ντροπή και που το γράφω. Ο Γιάννης Γεροντίδης και οι γυναίκες του συνεταιρισμού της Νέας Κίου, και όλοι οι άξιοι καινοτόμοι παραγωγοί πρέπει να καλούνται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να μεταφέρουν πραγματικές αξίες.

Στάθηκα στο περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αργολίδας ‘’ΚΙΑΝΩΝ ΕΡΓΑ’’. Εντυπωσίαζε η ποικιλία των προϊόντων και η συσκευασία. Μεταξύ αυτών, γλυκό του κουταλιού

Στην φυλακή ο 62χρονος συνταξιούχος πρώην υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

Προθεσμία για χθες Τρίτη είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον εισαγγελέα ο 62χρονος συνταξιούχος πρώην υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού, προερχόμενο από παραποίηση των στοιχείων των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Με την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 62χρονος Χ.Σ συνταξιούχος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και πρόκειται να μεταχθεί στις φυλακές του Μαλανδρίνου στην Άμφισσα.
Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, που αφορούσε μόνο ένα συγκεκριμένο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία τριετία, είχε υπεξαιρέσει το χρηματικό ποσό των 252.000 ευρώ

«H απόφαση»

Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη

(Andere die Welt: sie braucht es)

Μπέρτολντ Μπρεχτ (1898-1956)

Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;
Ποιο γιατρικό θα ‘ταν πολύ πικρό
για τον ετοιμοθάνατο;
Tι βρωμιά δε θα ‘κανες
τη βρωμιά για να τσακίσεις;
Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, 
 δεν θα καταδεχόσουν να το κάνεις;
Ποιος είσαι;
Bυθίσου στο βούρκο
αγκάλιασε το φονιά, όμως
άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη.
(Στο τέλος του έργου, ο Xορός συμπληρώνει:)
Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.
(Aπό το θεατρικό έργο «H απόφαση» -Die Massnahme - 1930,
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης)
Έλλη Βασιλάκη 

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Περίεργο παιχνίδι

Κι άλλο φευγιό..Καλό ταξίδι μεγάλε..

5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (1)

Εντυπώσεις, συζητήσεις, παρατηρήσεις κ.λ.π.

Του Βασίλη Γκάτσου
Διαβάστε προκαταβολικά τα της συμμετοχής του δήμου μας στις παρακάτω ανακοινώσεις του. Θα χρειαστούν αργότερα. 
 Συμμετοχή Δήμου Ερμιονίδας στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 
  Ο Δήμος Ερμιονίδας συνεχίζοντας την προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας, θα συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 6, 7και 8 Απριλίου 2012.
Τα ελαιοκομικά προϊόντα του Δήμου μας θα εκτίθενται σε τμήμα του περιπτέρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου με αριθμούς 67-69, όπου επαγγελματίες και παραγωγοί του της περιοχή μας συμμετέχουν, επίσης θα προσφέρουν δωρεάν δείγματα προϊόντων για δοκιμή ενώ θα διανέμεται  και  ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου Ερμιονίδας.  
        Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, θα μιλήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ το

Το πουκάμισο το θαλασσί

Σήμερα φοράω θαλασσί πουλόβερ. Με παλ γαλάζιο φουλάρι. Το πιο άνετό μου τζιν και γαλάζια αθλητικά με λυτά κορδόνια. Νομίζω ότι θα σου αρέσει αν το δεις. Ίσως να εγκρίνεις, το πουλόβερ έστω. Σκέφτηκα το ροζ κουφετί που είναι το αγαπημένο σου χρώμα, αλλά αυτό είναι το κατώτατο όριό μου στην κλίμακα του παλ. Για το χαχόλικο τζιν θα στραβώσεις σίγουρα. Και θα μαλώσουμε. Πάλι. Εσύ με τη γκρίνια της άθλιας αμφίεσης, εγώ με τη λύσσα του αυτονόητου χύμα. Θα περάσει το δικό μου. Θα μου κρατήσεις μούτρα. Και θ' αναπολήσεις τον καιρό που δεν έφερνα αντιρρήσεις και φορούσα πειθήνια ό,τι μου διάλεγες, και σ' ακολουθούσα όπου με πήγαινες, και έπινα το ζαχαρούχο νουνού που σιχαινόμουν (αλλά δε στο ΄λεγα), και μετά ελληνικό γλυκό με γάλα που τον λέγαμε "καφέ βιενουά", κι έπαιρνα αγόγγυστα τηλέφωνο τη θεία Κατίνα τις Κυριακές γιατί έτσι είναι το πρέπον, και έτρωγα ό,τι μου έφτιαχνες. Αυτό το τελευταίο ακόμα ισχύει και το ξέρεις. Πάντα τρώω ό,τι μου φτάχνεις, ας είναι κι αλατόνερο.

Και μετά θα με ρωτήσεις τι θέλω να μαγειρέψεις γιατί ακόμα και

«Μουσείο Άμμου» για τους Ολυμπιακούς 2012

Προς τιμη των Ολυμπιακων αγωνων του 2012,τα εκθεσιακα κεντρα του πλανητη αρχισαν να εκθετουν αριστουργηματα. Απολαυστε ενα απο αυτα αυτα. Μαιρη Φασιλη

perierga.gr - Το "Μουσείο Άμμου" γιορτάζει τους Ολυμπιακούς 2012!Έκπληξη, εντυπωσιασμός αλλά και απορία προκαλούνται συνήθως στη θέα των αριστουργημάτων που εκτίθενται στο πρώτο «Μουσείο Άμμου» στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Ιαπωνία, και πιο συγκεκριμένα στο Tottori Sand Dune, τον μεγαλύτερο αμμόλοφο της χώρας.
Και πώς αλλιώς, άλλωστε, όταν οι «τυχεροί» επισκέπτες βρίσκονται μπροστά σε γιγάντια έργα τέχνης, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αξιοθέατα από όλο τον κόσμο, αντικείμενα αλλά και

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ελεύθερη γνώμη για "Το κάψιμο του Ιούδα"

Αγαπητή "Πρωτοβουλία"

Το έθιμο "Το κάψιμο του Ιούδα" άρχισε να τελείται από το 1973(;) περίπου.
Μάζευε κόσμο από την περιοχή και ήταν αξιοθέατο δρώμενο.
Για την προ 1973 εποχή, ας μας πουν όσοι θυμούνται.
Αν ένα έθιμο καθιερώνεται γιατί επαναλαμβάνεται και γίνεται αποδεκτό από μια κοινότητα, τότε μπορεί να θεωρηθεί μεταγενέστερο έθιμο, αλλά να δηλώνεται.
Είναι ολοφάνερο ότι δύο, κυρίως, λόγοι το προκάλεσαν.
Ο ένας της αναζήτησης παραδοσιακών δρώμενων που θα αναθέρμαιναν τους δεσμούς με την ερμιονίτικη παράδοση,
που λόγω αστυφιλίας είχε ατονίσει και ο άλλος της προσέλκυσης επισκεπτών, με το ζωντάνεμα της εμπορικής κίνησης των παράλιων καταστημάτων.
Από τότε έγινε απαραίτητο συνοδευτικό της ημέρας της Λαμπρής στην Ερμιόνη.
Το ίδιο όμως το γεγονός, της συμβολικής τιμωρίας του προδότη Ιούδα, δε συνάδει με το πνεύμα της Ανάστασης και της Αγάπης που κηρύσσει η χριστιανική θρησκεία.
Πρόκειται, επομένως, για κάτι διαφορετικό, αποδεκτό από τους πολλούς, αν και αρκετοί θα αρνούνται, υποψιάζομαι, κατά βάθος μια τέτοια τελετή με χαρακτηριστικά εκδίκησης, πολεμικής αντάρας, μπαρουτιού, καπνού και στάχτης, παρά τη φαντασμαγορία του.
Θα συμφωνήσω με τη γνώμη σου, αγαπητή  "Πρωτοβουλία"
και θα διαφωνήσω "με οποιοδήποτε κάψιμο Ιούδα".

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Μυρσίνη Σαμαρά.

Η περιφορά των επιταφίων της Ερμιόνης


 Απο τους ακούραστους Ιχνηλάτες

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Το "Κάψιμο του Ιούδα" στην Ερμιόνη


Από την προσέλευση του  κόσμου, φαίνεται ότι το έθιμο «Το κάψιμο του Ιούδα» στην Ερμιόνη αρέσει. Τα μαγαζιά ήταν γεμάτα.
Αρέσει και  στους περισσότερους Ερμιονίτες, γιατί όσοι δεν κατεβαίνουν  στο λιμάνι από τα μπαλκόνια περιμένουν και απολαμβάνουν τον αλλιώτικο ουρανό.  
Οι χορηγοί βοήθησαν, μάλλον ανέλαβαν το κόστος της εκδήλωσης ( βεγγαλικά και πυροτεχνήματα) .
Στο κάψιμο του οποιουδήποτε Ιούδα εμείς δεν συμφωνούμε . 
Συγχαρητήρια όμως σε όλους εργάσθηκαν για το Λαμπριάτικο έθιμο, που αρέσει στους περισσότερους...

 Φωτογρ απο το  αρχείο μας
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

OCTΡOB-ΤΟ ΝΗΣΙ Μια εξαιρετική ταινία

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΩΣ ΒΙΩΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


-Χριστός Ανέστη!
-Αληθώς!
Ο κόσμος εύχεται
καθώς
δεν του’χουν μείνει άλλα λόγια
παρά για ευχές και ευχολόγια.


           Ο ξέμπαρκος