Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Δυνατή Ερμιονίδα :Χάους συνέχεια στο Δήμο Ερμιονίδας

Οι δημότες μας και το μεγάλο κύμα επισκεπτών, φτάνοντας στη επαρχία μας, αντικρίζουν δυστυχώς για όλους μας, το χάος.
Ο κ. Σφυρής, μετά την συντριπτική ήττα της παράταξής του έχει αφήσει την Ερμιονίδα στο έλεος του Θεού.
Όπως είχαμε τονίσει με δελτίο τύπου στις 26 Ιουνίου, διάφορα θέματα που σχετίζονται άμεσα με την δημόσια υγεία αλλά και την εικόνα του Δήμου μας απαξιώνονται πλήρως από τον απερχόμενο Δήμαρχο. Τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τους χώρους γύρω από τους κάδους, έχουμε γεμίσει με πολλές μικρές χωματερές.

Σπουδαία εκδήλωση σήμερα του Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Αν με ξεχάσεις..

Αν με ξεχάσεις 
Θέλω να ξέρεις

κάτι.

Ξέρεις πως είναι αυτό:
αν κοιτάζω στο κρυστάλλινο φεγγάρι, στο κόκκινο κλαδί
του αργού φθινοπώρου στο παράθυρό μου,
αν αγγίζω
κοντά στη φωτιά
την ανεπαίσθητη στάχτη
ή το ρυτιδιασμένο κορμί του ξύλου,
όλα με φέρνουν σε σένα,
σαν όλα αυτά που υπάρχουν
αρώματα, φώτα, μέταλλα,
να ήταν μικρά καραβάκια που πλέουν
προς εκείνα τα δικά σου νησιά που με περιμένουν.
Όμως,
αν λίγο λίγο σταματήσεις να μ’ αγαπάς
θα σταματήσω να σ’ αγαπώ λίγο λίγο.
Αν ξαφνικά
με ξεχάσεις
μη με ψάξεις,
θα σ’ έχω ήδη ξεχάσει.
Αν τον σκέφτεσαι μακρύ και τρελό,
τον άνεμο απ’ τις σημαίες
που περνά από τη ζωή μου
και αποφασίσεις
να μ’ αφήσεις στην ακτή
της καρδιάς όπου έχω ρίζες,
θυμήσου
ότι ετούτη εδώ τη μέρα,
ετούτη εδώ την ώρα
σηκώνω τα χέρια μου
και οι ρίζες μου βγαίνουν
σε αναζήτηση άλλης γης.
Μα
αν κάθε μέρα,
κάθε ώρα,
νιώθεις ότι είσαι προορισμένη για μένα
με αμείλικτη γλυκύτητα.
Αν κάθε μέρα σκαρφαλώνει
ένα λουλούδι στα χείλη σου να ψάξει για μένα,
αχ αγάπη μου, αχ δική μου,
μέσα μου αυτή η φωτιά ολόκληρη επαναλαμβάνεται
μέσα μου τίποτα δεν εξαφανίζεται, τίποτα δε λησμονιέται
η αγάπη σου δίνει τροφή στην αγάπη μου, αγαπημένη,
και για όσο ζεις θα είναι στα χέρια σου
χωρίς να αφήνει τη δική μου.

Ο Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες ΜπασοάλτοRicardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto12 Ιουλίου 1904 – 23 Σεπτεμβρίου 1973) ήταν Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής

φοιτητές (και όχι "φοιτητές") ΜΠΡΑΒΟ!

Φοιτητές του ΟΠΑ έφτιαξαν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική Οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με ένα κωφό ή κωφάλαλο άτομο στη νοηματική γλώσσα. Αυτό σημαίνει πως κωφά ή κωφάλαλα άτομα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, αφού για παράδειγμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν  στις δημόσιες πρέπει να έχουν διερμηνέα. Μια ομάδα φοιτητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έφτιαξε το project Sing me up. Ουσιαστικά αποτελείται από ένα «έξυπνο γάντι» εφοδιασμένο με αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν τις κινήσεις και μεταφράζουν τις χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας, δείχνοντας αυτομάτως τη μετάφραση στην οθόνη του κινητού μας. Στη συνέχεια, η απάντηση του συνομιλητή εμφανίζεται επίσης στην οθόνη του κινητού, μέσω συστήματος αναγνώρισης φωνής. Αν και υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες, οι περισσότερες επικεντρώνονται στην αγγλική γλώσσα ενώ τα περισσότερα συστήματα δεν είναι φορητά και απαιτούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δημιουργώντας περιορισμούς στην επικοινωνία. Στόχος του Sign Me Up είναι η δημιουργία ενός προϊόντος που θα απευθύνεται σε όλους επιτρέποντας επικοινωνία χωρίς περιορισμούς. Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν με το project τους στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019. Το ζευγάρι γαντιών θα πωλείται στην τιμή των 250 ευρώ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συνοδεύει τα γάντια, θα είναι διαθέσιμη μέσω ηλεκτρονικών καναλιών (Play store, App store), με κόστος 1.99 ευρώ για 5 άτομα, δηλαδή το άτομο που την κατεβάζει θα μπορεί να δώσει τους κωδικούς σε άλλα 4 άτομα με τα οποία έχει συχνή επικοινωνία. Το Sign Me Up όπως αναφέρει το "doctv" θα ξεκινήσει μεταφράζοντας την ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες γλώσσες. Έλενα Δούρου (CEO),Ευδοκία Παπαπολίτη (CTO), Άντα Χαλκίδου (CMO) , Γιώργος Βγόντζας (CFO)

Πηγή: 


https://www.foititikanea.gr


 Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Βιβλιοθήκης Ερμιόνης


Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης Είστε έτοιμοι ;;;Είστε έτοιμοι ;;;
Κάτι όμορφο, με πολύ μεράκι, ετοιμάζεται ...
Το Σάββατο, 24/08/2019 !
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες ...

Μείνετε συντονισμένοι ...

#χοερλελέ κιος φιέστα 2019


Τολστόι στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»


Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς
Mε το έργο «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» του Λέοντος Τολστόι θα ανοίξει η αυλαία του φετινού 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στις 9 μ.μ. στον Πολυχώρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ (περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης).
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς.
Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 697 697 2224. Είσοδος: 10€/ Φοιτητικό-Μαθητικό: 5€

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ήμουν κι εγώ εκεί…


Αφορμή να ξαναγράψω για τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα της παιδικής ηλικίας μού έδωσε μια σπάνια φωτογραφία,ηλικίας 60 και πλέον χρόνων, γεμάτη μνήμες και ιστορία.Την είχε καλά φυλαγμένη, από το 1958, ο «φτερωτός» παιδικός μου φίλος Τάκης Σχοινάς και μου την έδειξε σε μια από τις καλοκαιρινές συναντήσεις των συνομηλίκων
Ασυναγώνιστος στο τρέξιμο, ο Τάκης, ο γείτονάς μου!Καλόκαρδος, σεμνός, λιγόλογος, αγαπητός σε όλους, αλλά και πιστός συνοδοιπόρος και συναγωνιστής σε κάθε «παράπτωμα» των παιδικών χρόνων. Καμαρώστε μας!
Όρθιοι (από αριστερά):
Σταμάτης Λακούτσης, Γιώργος Αγγελής, άγνωστος+Μανόλης Πολίτης, +Λευτέρης Γκάτσος, Σταμάτης Δαμαλίτης, Σταύρος Νάκος.
Καθιστοί (από αριστερά):
Τάκης Σχοινάς, Αργύρης Ντανές, +Νίκος  Καρατζάς και ο υπογράφων.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η «ΠΑΝΕΡΜΙΟΝΙΣ», η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του Ταξιάρχη με κάποιες «μεταγραφές» από άλλες γειτονιές.
Με τόλμη και αυτοπεποίθηση, φαντασία και υψηλή αίσθηση του χρέους, ποζάρουμε στον φακό αγνοώντας τα «δυσάρεστα» επακόλουθα στο σπίτι και το σχολείο... Μικροί παίκτες, με μεγάλα οράματα, έτοιμοι για όλα! σκεφτόμουν με νοσταλγία για αρκετή ώρα 
Τότε, όπως κι άλλες φορές έχω γράψει, κάθε γειτονιά είχε τη δική της ποδοσφαιρική ομάδα. Οργανώναμε, μάλιστα, και τοπικό πρωτάθλημα! Το ντέρμπι του πρωταθλήματος ήταν ο αγώνας Ταξιαρχιώτες - Λιμανιώτες. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, οι Λιμανιώτες είχαν καλύτερη ομάδα και τις περισσότερες φορές μας νικούσαν.
Ωστόσο, σπάνια χαίρονταν τη νίκη τους, γιατί σχεδόν πάντα μετά τον αγώνα ακολουθούσαν «βίαιες συγκρούσεις» για ασήμαντη αφορμή! Σ’ αυτές τις «συρράξεις» οι Ταξιαρχιώτες είμαστε ανίκητοι…
Έτσι πανηγυρίζοντας και έχοντας ξεχάσει εντελώς το αποτέλεσμα του αγώνα με ιαχές και αλαλαγμούς γυρίζαμε πίσω στο στρατηγείο μας, στου «Μπούλη του Παπά» το σπίτι. Ακολουθούσε ξέφρενο πανηγύρι με σημαιοστολισμούς, παρελάσεις, λαμπαδηφορίες, κρυφές συναντήσεις των μηδισάντων… και όχι μόνο!
Καλό καλοκαίρι!
ΣΗΜ.
Αργότερα, όταν μαλώσαμε, αποχώρησαν μερικοί, πήραν και το όνομα και οι …εναπομείναντες τη νέα ομάδα την ονομάσαμε «Δάφνη».

Πρόσκληση σε εκδήλωση του ΙΛΜΕ: "Το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο στην Ερμιόνη"


Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας
θα έχει πολύ ξηρασία» Μ. Κατσαρός
Αγαπητοί συμπολίτες-συμπολίτισσες
οι εκλογές ολοκληρώθηκαν και τα εκλογικά αποτελέσματα και οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.
Η κυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας έχει αφήσει ισχυρή σπορά πίσω της. Ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του κράτους, η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η επανασύσταση της Υγείας και της Παιδείας έχουν ήδη αποδυναμώσει το αίσθημα αδυναμίας των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων μπροστά στο «άγνωστο».
Με άλλα λόγια η «αριστερή παρένθεση» δεν πρόκειται πια να κλείσει. Και γι’ αυτό θα φροντίσει η ίδια η Αριστερά, που κρατά δεσμούς ισχυρούς με την κοινωνία και τους «πολλούς». Και βεβαίως η Αριστερά παραμένει παρούσα, σε πείσμα όσων  επιθυμούσαν τη στρατηγική της ήττα.
Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς , που με πείσμα και σταθερό χέρι ρίξατε στην κάλπητο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους 1097 φίλους και φίλες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Τους υπόσχομαι, ότι θα συνεχίζω να παλεύω για τα οράματα της Αριστεράς και την επίλυση των  προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας με τον ίδιο ζήλο.
Όλο αυτό το «επίπονο» διάστημα ανακάλυψα για ακόμα μια φορά τη γλυκύτητα της επαφής, το ζείδωρο των συζητήσεων, τους προβληματισμούς για την κοινωνία, την πολιτεία, το μέλλον μας. Απέκτησε και πάλι την αξία της η απλότηταη συμπόρευση, η αλληλεπίδραση, η συμμετοχή της καθημερινής επικοινωνίας με τους πολίτες, τα βιώματα, οι στάσεις, η συμμετοχή και δραστηριοποίηση στους κοινωνικούς θεσμούς.Επανεμφανίστηκαν οι ανθρώπινες αξίες και επαναξιολογήθηκαν
Αυτές θα πάρω μαζί μου και θα πορευτώ! 
Σας ευχαριστώ
Βιβή Σκούρτη