Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα με τον αυτοκράτορα στην Παναγία του Φάρου Του Γιάννη Σπετσιώτη


 Χριστούγεννα με τον αυτοκράτορα στην Παναγία του Φάρου 

(Κωνσταντινούπολη, σωτήριο έτος 820)

 

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων ακολουθεί άρθρο βασισμένο στο διήγημα «Βυζαντινός όρθρος» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που συγκαταλέγεται στην έρευνά μου «Η ψαλτική τέχνη στην Ελληνική Λογοτεχνία».

 

Βρισκόμαστε στις αρχές του 9ου μ.Χ. αιώνα. Αυτοκράτορας του Βυζαντίου είχε αναλάβει ο Λέων Ε΄ (813 μ.Χ.) γνωστός ως Αρμένιος, επειδή γεννήθηκε στην Αρμενία. Φανατικός εικονομάχος «κατέβασε» τις εικόνες, έκλεισε τα μοναστήρια, σκόρπισε τα ιερά λείψανα και εξόρισε τον Πατριάρχη. Πλησίαζαν, όμως, τα Χριστούγεννα και ήθελε να προσευχηθεί, Χριστιανός ων. Έτσι αναζήτησε τη μορφή του θείου στους υπέροχους ύμνους, προεόρτιους και εορτινούς, της Μεγάλης Ημέρας.

− Οι ήχοι είναι άυλες εικόνες, έλεγε στον Πρωτοψάλτη. Οι ήχοι είναι εκείνοι που ξαναζωγραφίζουν όλες τις εικόνες που αφάνισα!

Αγαπούσε την ψαλμωδία ο αυτοκράτορας και ζητούσε από τον Πρωτοψάλτη να τον οδηγήσει στους λειμώνες της που πραγματικά ευωδίαζαν με τα θαυμαστά τροπάρια των Χριστουγέννων..

Ο Πρωτοψάλτης έσκυψε με ταπεινοφροσύνη και ξεκίνησε πρώτος τη μελωδία. Ο Αυτοκράτορας ακολουθούσε.Σταδιακά ο Πρωτοψάλτης χαμήλωνε τη φωνή του και ακουγόταν μόνο ο αυτοκράτορας. Ήταν εραστής της ψαλτικής! Έψαλε σαν καλόγερος ασάλευτος όμοιος με σεμνή βυζαντινή κολόνα!

− Δεν άκουσα πιο σωστά εκτελεσμένο μέλος! σχολίασε ο Πρωτοψάλτης.
− Δεν άκουσα κανέναν αυτοκράτορα με ελαττώματα…,ανταπάντησε ο βασιλιάς χαμογελώντας για το κολακευτικό σχόλιο.

Ήξερε ο Αυτοκράτορας τις φωνητικές του δυνατότητες και αγαπούσε ιδιαίτερα τις βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Πρωτοψάλτη να μελετήσουν τους θαυμάσιους χριστουγεννιάτικους ύμνους:Το κάθισμα «Δεύτε ίδωμεν πιστοί», το απολυτίκιο «Η γέννησίς Σου Χριστέ», τις καταβασίες «Χριστός γεννάταιδοξάσατε» και τόσους άλλους. 

Ανήμερα των Χριστουγέννων

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Ευχές από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης

 


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Μια νέα δράση πολιτών της Ερμιονίδας για το νερό


Μια νέα δράση πολιτών της Ερμιονίδας.

Μας  ζητούν υπογράφοντας να διεκδικήσουμε  όλοι μαζί το αυτονόητο, νερό καθαρό στις βρύσες μας. 

Για να υπογράψουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια αρκούν  το ονοματεπώνυμό μας και ένα  συμφωνώ στα σχόλια και στην σελίδα μας. https://www.facebook.com/politesermionis



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: 


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ                                                        

                                                        ΠΡΟΣ:ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ            

                                                   ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

                                                   ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


                              ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

                                                                                                                                                                                                                                                                

       Ως Πολίτες της άνυδρης Ερμιονίδας στερούμαστε εδώ και δεκαετίες το πολυτιμότερο και αναγκαίο αγαθό για την επιβίωση μας , το πόσιμο νερό ! Στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας ,ρέει καθημερινώς μη πόσιμο, ακατάλληλο για χρήση , δύσοσμο και υφάλμυρο νερό. 

    Αποτέλεσμα του υφάλμυρου νερού είναι η διάβρωση και καταστροφή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μας  και των οικιακών συσκευών ( πλυντήρια, στεγνωτήρια, θερμοσίφωνες )  αυξάνοντας έτσι το κόστος συντήρησης και καλής λειτουργείας ,εκ τινάζοντας  τον ήδη συμπιεσμένο οικογενειακό προυπολογισμό στα ύψη ! 

    Κάνουμε μπάνιο,  βουρτσίζουμε τα δόντια μας με νερό που η ποιότητα του είναι απαγορευτική για τις καθημερινές ανάγκες της προσωπικής μας  υγιεινής. Πλένουμε τα ρούχα μας  και  η δυσοσμία τους είναι χειρότερη από ότι, όταν ήταν άπλυτα!

     Το σημαντικότερο  όλων όμως,  δεν είναι μόνο η κατά ανάγκη αγορά του πολυτιμότερου αγαθού , σε εμφιαλωμένα μπουκάλια , επιβαρυνόμενοι ενός υπολογίσιμου  μη αποφευεκτέου πάγιου ,αλλά  είναι  θέμα επιβίωσης  καθότι  χωρίς  νερό  ζούμε το μέγιστο  επτά ημέρες !

     Ας αφουγκραστούμε λοιπόν ο καθένας μας, τί ολέθριες συνέπειες θα έχουμε σε περίπτωση                                      ,ὅ μη γένοιτο, που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί όλη η Ερμιονίδα  να τροφοδοτηθεί από εμφιαλωμένο νερό;    

ΧΟΕΡ: ΒΑΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ



Εσείς ακόμα να παραγγείλετε;
‼️ΒΑΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ‼️
•Ψάχνεις ένα πρωτότυπο δώρο για τα Χριστούγεννα;
✅️Σου έχουμε την λύση!
🔸️Μπορείς να προμηθευτείς την διπλή έκδοση του CD μας, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020 από την ομάδα μας, σε συνεργασία με το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Πεντάηχον» και περιλαμβάνει 48 σελίδες ένθετο καθώς και τις παραδοσιακές μουσικές του τόπου μας‼️
♦️Τρόποι παραγγελίας:
Α) Μπορείτε να το βρείτε στο κατάστημα του Ανάργυρου Παπαβασιλείου στην Ερμιόνη!
Β) Τηλεφωνική παραγγελία στο: 6978826680
Γ) Μήνυμα (inbox) στα κοινωνικά δίκτυα (social media) της ομάδας μας (Facebook & Instagram)!
Ε) Απευθυνθείτε σε κάποιο από τα μέλη της ομάδας μας και φυσικά...
Ζ) Στην αίθουσα της χορευτικής μας ομάδας‼️
✅️Αποστολή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!
✅️Κατόπιν αιτήματος, σας στέλνουμε τα CDs σε συσκευασία δώρου χωρίς επιπλέον χρέωση!
Μην ξεχαστείτε!!!
Σας ευχαριστούμε #χοερ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Η ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 



Πρόσκληση της Κοινότητα Ερμιόνης προς όλα τα νέα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τοπικό και Χριστιανικό μας έθιμο του Γιάλα – γιάλα


Η Κοινότητα Ερμιόνης  ενημερώνει όλα τα νέα παιδιά,  κληρωτούς  των τριών τελευταίων ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τοπικό και Χριστιανικό μας έθιμο του Γιάλα – γιάλα των  Θεοφανίων,  να επισκεφθούν ομαδικά το γραφείο της Κοινότητας μας, την Παρασκευή 23/12/2022 και ώρα 18.00,  ώστε με την στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας  και των τοπικών μας Δημοτικών Συμβούλων να συντονίσουμε το πρόγραμμα  του εορτασμού

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

τηλ. επικοινωνίας 6974349663 και 2754360219

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Χρήστος Δρούζας: Όπως η λαϊκή παράδοση έπλασε τους στίχους συλλογικά εμείς σήμερα τους φέρνουμε στα δικά μας μέτρα

του Χρήστου Δρούζα 

 Απο την σελίδα του στο fb


 Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά...

Με αυτό το τραγούδι και συγκεκριμένα με το στίχο που είναι στη φωτογραφία ξεκίνησε συνειδητά η πορεία που με έβγαλε σε αυτό το project όταν πριν από έξι χρόνια παίζαμε ντουέτο με τον Onemansnoise στο Βερολίνο (έκανε και τη διασκευή στου στίχους "Τα νέα της Αλεξάνδρας reclaim" - αν δεν τον ξέρετε ψάξτε τον και δεν θα χάσετε). 


Παίζαμε στο δρόμο, σε μικρά μαγαζιά με ελεύθερη συνεισφορά, σε καταλήψεις. Είχα ψηθεί να τραγουδήσω και εγώ για πρώτη φορά και επέλεξα το "Έιβαλα" γιατί μου άρεσε πολύ και άρεσε και στις φίλες και τους φίλους μου. Με το Δημήτρη συζητάγαμε όλους τους στίχους και το περιεχόμενό τους και πολύ γρήγορα αποφασίσαμε να μην παίζουμε το συγκεκριμένο τετράστιχο.

Ο στίχος όμως αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός και άσχετα με το κοινό που παίζαμε - ακόμα και όταν παίζαμε σε καταλήψεις ή σε άλλους προοδευτικούς χώρους - ο κόσμος ζητούσε να το ακούσει και καθώς πολλές φορές παίζαμε χωρίς ενίσχυση και στο νταβαντούρι πάνω ο κόσμος τραγουδούσε πιο δυνατά από μας, έπιανε το συγκεκριμένο τετράστιχο παρά την θέληση μας. Θυμάμαι να προσπαθώ ένα βράδυ να γκαρίξω "πες μου τι δασκάλισσα σου που σου έμαθε χορό και τα πόδια σου στραβώνεις σαν την πάπια στο νερό" και τα παιδιά από κάτω να τραγουδάνε μεθυσμένα και αγκαλιασμένα "θα στο κλέψω με το ζόρι και θα είναι πιο γλυκό".

Και εκεί συνειδητοποίησα αυτό που με ενοχλεί αρκετά χρόνια που παίζω μουσική σαν διασκέδαση: αφού μας αρέσει να χορεύουμε και μας ενώνει το να τραγουδάμε όλα μαζί, γιατί πρέπει να το κάνουμε με στίχους που δεν μας εκφράζουν; Γιατί στην προσπάθειά μας να ξορκίσουμε την καταπίεση μέσα απ' το χορό και το τραγούδι την αναπαράγουμε;

Και η απάντηση είναι απλή κατά την γνώμη μου: γιατί έτσι μάθαμε και γιατί ζούμε σε ένα κόσμο που οι μόνες εναλλακτικές που μας προσφέρονται είναι αυτές. (και αυτό είναι βαθιά πολιτικό)

Και η δική μας η απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο απλή: Δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και τη μουσική μιλάει στο σώμα μας. Αντίθετα με αυτά που μαθαίνουμε για την μουσική, οι νότες έχουν το χρώμα που τους δίνουμε εμείς και φέρουν το νόημα που βάζουμε στους στίχους τους. Όπως η λαϊκή παράδοση έπλασε τους στίχους της συλλογικά, έτσι ερχόμαστε εμείς σήμερα με φρέσκες ιδέες και φέρνουμε τους στίχους των μελωδιών (που έρχονται από πολλές γενιές πριν και από πολλά διαφορετικά μέρη πάντα αλλάζοντας μορφή και κουβαλώντας νέα νοήματα) στα δικά μας μέτρα: τα αλληλέγγυα, αντισεξιστικά, αντιομοφοβικά, αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά μας μέτρα. 

Προφανώς όλα αυτά δεν τα κατάλαβα σε ένα βράδυ αλλά με βοήθησαν οι φίλες και οι φίλοι μου και κατάλαβα μέσα στα επόμενα χρόνια ότι έχω αυτή την ευθύνη σαν μουσικός και σαν δημιουργός. 

Μετά, πίναμε καφέ με τη Βιργινία ένα απόγευμα κάπου το Μάη 2018 και μου λέει κάτι σε "θα 'ταν ωραίο ένα project που να δείχνει την πραγματική διάσταση ενός σεξιστικού στίχου"... 😁

Οι σελίδες της δουλειάς μας:

Παγκόσμια ημέρα μεταναστών


 "...ήταν στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας." 

 Γιάννης Μπεχράκης