Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΜΙΟΝΗ: ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ


ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΞεχωριστές γιορτές της Ερμιόνης

Στη φετινή ευχετήρια κάρτα του Συνδέσμου μας παρουσιάζονται τέσσερις από τις πολλές και σπουδαίες γιορτές της Ερμιόνης στο διάβα των χρόνων. Τις ζωντάνεψε με τον χρωστήρα της και το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα, η σεμνή δημιουργός της παράδοσης, Κυρία Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Οι γιορτές αυτές είναι:
«Τα Χθόνια»: Πανάρχαια καλοκαιρινή γιορτή προς τιμή της Χθονίας Δήμητρας της οποίας περικαλλής ναός βρισκόταν στον λόφο του Πρωνός (Μύλους). Ορισμένοι θεωρούν τη χριστιανική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου «Κοίμησις της Θεοτόκου» ως συνέχεια των Χθονίων.
«Το Γιάλα-γιάλα»: Μοναδικό, πανελλαδικά, τοπικό έθιμο που συνδέεται με τη γιορτή των Θεοφανείων (παραμονή και ανήμερα) και τον αγιασμό των υδάτων, αρχικά στα Μαντράκια και αργότερα στο Λιμάνι της Ερμιόνης. Κύριο χαρακτηριστικό η στενή σχέση της θρησκευτικής γιορτής και τελετουργίας με την κοινωνική ζωή του τόπου.
«Οι Συντραέρες»: Μια υπερθεαματική αγωνιστική θαλασσοχορογραφία που λάμβανε χώρα στον Ερμιονικό κόλπο την παραμονή των Αγίων Αναργύρων, πριν από τον πόλεμο του 1940. Τη διοργάνωναν τα παιδιά των ψαράδων της Ερμιόνης με τις φρεσκοβαμμένες βάρκες των γονιών τους, που «αιωρούνταν» πάνω στα κύματα της θάλασσας με τα φουσκωμένα πανιά τους.
«Η γιορτή του ροδιού»: Η νεότερη γιορτή του τόπου μας. Καθιερώθηκε το 2011 με στόχο την προβολή, στα μέσα του φθινοπώρου, του μοναδικού και άριστης ποιότητας προϊόντος της ερμιονίτικης γης, του ροδιού. Ενός θρεπτικού καρπού με μεγάλη απήχηση και πολλούς θρησκευτικούς - κοινωνικούς συμβολισμούς από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις ημέρες μας.
«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος»,
είχε πει πριν από 2.500 χρόνια ο Δημόκριτος, φυσικός και φιλόσοφος από τα Άβδηρα της Θράκης, που σημαίνει:
Ζωή χωρίς γιορτές είναι δρόμος μακρύς χωρίς πανδοχείο.
Ξεκινώντας, λοιπόν, από εκείνα τα πολύ μακρινά χρόνια και φθάνοντας στις ημέρες μας διαπιστώνουμε πως οι Ερμιονίτες, ευλαβείς και φιλέορτοι, με σοφία και αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις κοσμούν τη ζωή τους με λαμπρές γιορτές. Είναι το αντίδοτο στον καθημερινό μόχθο και τη βιοπάλη. Πρώτιστα με αυτές αποδίδουν τον οφειλόμενο σεβασμό στο θείο που ενισχύει και στηρίζει την ύπαρξή τους. Τιμούν και δοξολογούν, όμως, και τη μητέρα φύση για τα αγαθά και ό,τι άλλο τους προσφέρει. Τέλος, χαίρονται και διασκεδάζουν με ταλέντο και φαντασία. Ζουν στιγμές ανακούφισης και γαλήνης, ονειρεύονται και απολαμβάνουν με όλη τους τη δύναμη την αναβλύζουσα συγκίνηση που απορρέει από αυτές.
Καλή χρονιά!
                                           Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου

Βαρύτατα ποινικά αδικήματα στην ΔΕΥΑ Ερμιονίδας

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα εξελέγη αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα ως αντιπρόεδρό της, για το έτος 2019, την Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία θα είναι πρόεδρος για το έτος 2020. Για το 2019 πρόεδρος της Ακαδημίας θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος, Στέφανος Ήμελλος.
Το βιογραφικό της κ. Μπενάκη
Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόνης και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ. Η Νομική Σχολή της Βόνης την ανακήρυξε το 1961 σε διδάκτορα Ποινικού Δικαίου. Το 1962 ανέλαβε βοηθός της Β' έδρας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1971 εξελέγη υφηγήτρια του Ποινικού Δικαίου, εν συνεχεία έλαβε εντολή διδασκαλίας, το 1979 έγινε έκτακτη καθηγήτρια και το 1986 καθηγήτρια Α' βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος Αθηνών, επί ποινικών υποθέσεων (1962-2008).

συναισθήματα: δαμάζοναι


Φωτ: Ο ακροβάτης του Ανάργυρου Πασχάλη
Στο καινούργιο της βιβλίο «Πως φτιάχνονται τα συναισθήματα: Η μυστική ζωή του εγκεφάλου», η ψυχολόγος Lisa Feldman Barret κάνει μια συναρπαστική διαπίστωση για την κατασκευασμένη θεωρία των συναισθημάτων. Σε αντίθεση με την κλασική θεωρία που θέλει τα συναισθήματα να είναι built-in αντιδράσεις που προκαλούνται από το περιβάλλον, η Barret ισχυρίζεται πως τα συναισθήματα δεν -μας- συμβαίνουν χωρίς την θέλησή μας. Μάλλον, κατασκευάζουμε τα συναισθήματά μας, βγάζοντας νόημα από τις αισθήσεις μας και κάνοντας προβλέψεις χρησιμοποιώντας εμπειρίες του παρελθόντος και την συλλογή ιδεών. Έτσι, ως «αρχιτέκτονες των εμπειριών μας», δεν χρειάζεται να είμαστε στο έλεος των συναισθημάτων μας, αλλά μπορούμε να μάθουμε πως να τα δαμάζουμε.
Ορίστε 7 προτάσεις από την Barrett που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ακριβώς αυτό, όπως τις διαβάζουμε στο Psychology Today:
1. Κράτα το σώμα σου σε καλή φόρμα
Το να δαμάσεις τα συναισθήματά σου ξεκινάει από την διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού “budget”. Είναι συμβουλές που όλοι μας έχουμε ακούσει στο παρελθόν -να τρως υγιεινά, να ασκείσαι τακτικά, να κοιμάσαι αρκετά- αλλά η επιστήμη είναι συνεπής με τις προϋποθέσεις μιας υγιούς συναισθηματικής ζωής. Ο πιο απλός τρόπος για να δαμάσεις τα συναισθήματά σου είναι να κινήσεις το σώμα σου, λέει η Barrett. Τα ζώα για παράδειγμα συχνά βρίσκουν τις ισορροπίες τους μέσα από την κίνηση. Μια απλή βόλτα (στη φύση) μπορεί να μειώσει τους συλλογισμούς και την δραστηριότητα των νεύρων, βελτιώνοντας την πνευματική ευεξία. «Κινώντας το σώμα σου, μπορείς να αλλάξεις τις προβλέψεις σου και ως εκ τούτου την εμπειρία σου», γράφει η Barrett. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι βέβαια, όπως τα μασάζ, η γιόγκα, το διάβασμα και το να περνάς χρόνο στη φύση.
2. Καλλιέργησε την συναισθηματική νοημοσύνη σου
Περισσότερα: popaganda

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Τριήμερο Συνέδριο με την Περ. Πελοποννήσου για Τουρισμό ΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τριήμερο Συνέδριο με την Περ. Πελοποννήσου για Τουρισμό ΑμεΑ
Την επίσημη έναρξη των εργασιών του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου "Καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδανικό προορισμό για τουρισμό ΑΜΕΑ και Ιατρικό Τουρισμό" θα κηρύξουν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο Club Hotel Loutraki, στις 6 το απόγευμα. Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα συνεχιστεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΣΑμεΑ και την ΠΟΑμεΑ Πελοποννήσου.
Παράλληλα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα και η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξει ενημέρωση από τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ κ. Πλιάκη και από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ κ. Γεωργακόπουλο για θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής θα πραγματοποιήσουν ομιλίες την Κυριακή στις 11 το πρωί.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του τριημέρου.
Παρακαλούμε για την κάλυψη.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.
Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Συνθέτης : Παιδί της Ερμιόνης !


Θεατρικός Περίπλους - Παιδική Σκηνή 2018-19
"Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπερτολτ Μπρεχτ σε μια διασκευή για παιδιά.
Δεκέμβριος 2018 - Ιανουάριος 2019

Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές
Μουσική: Θανάσης Παπαθανασίου
Δημιουργία Spot: Άννα Τζανιδάκη

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6945458516
Θεατρικός Περίπλους, Κουρμούλη 127, Ρέθυμνο


Κοινοποίηση: Γεώργιος Μπόλμπος

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 7-12 ΩΡΑ 22.30 ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 7-12 ΩΡΑ 22.30 ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων παίζονται και τέσσερις ελληνικές ταινίες καθολικά προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρία. Στις 7 Δεκεμβρίου, αυτή την Παρασκευή, στην Ταινιοθήκη, από το απόγευμα: ''Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει'' του Γ. Πανουσόπουλου'',''Θου -Βου, Φαλακρός πράκτωρ'' του Θ. Βέγγου, ''Το προξενιό της Άννας '' του Π. Βούλγαρη και ''Μετέωρο και Σκιά''. Ο Τάκης Σπετσιώτης θα παρίσταται στην προβολή της ταινίας του.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046.

σήμερα από το πρωί για το χαμόγελο

Η ΕΡΤ στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

23 Χρόνια Χαμόγελο στην ΕΡΤ

Ολοήμερο αφιέρωμα για την προβολή των δράσεων και την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» πραγματοποιεί η ΕΡΤ την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια της, τα ραδιόφωνα και τα Νέα Μέσα.
Ειδικότερα, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, η ΕΡΤ1, η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3, όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, οι Περιφερειακοί Σταθμοί, η ERT World και Η Φωνή της Ελλάδας που εκπέμπουν σε όλο τον κόσμο, φιλοξενούν αφιερώματα και ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις δράσεις του, καθώς και θεματικές ενότητες σε ενημερωτικές εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων.
Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Κρανίδι 03/12/2018
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο του ΔΣ
κ. Α. Δημαράκη
Κοινοποίηση
- Γραφείο Δήμαρχου
κ. Δ. Σφυρή
Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων


ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Κύριε Πρόεδρε
Ζητούμε άμεσα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με θέμα τον αποκλεισμό των κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας από την εξισωτική αποζημίωση για τους αγρότες του τόπου μας.
Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απαιτείται να προσκληθούν οι βουλευτές του Νομού μας και οι εκπρόσωποι από τους αγροκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Ερμιονίδας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Λάμπρου Αναστάσιος
Αγρίμης Παναγιώτης
Κρητσιωτάκης Ιωάννης

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο έβδομο μέρος


ΗΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο έβδομο μέρος

Δημήτρης Τουτουντζής

Οι πειρατές του Μαλαμπάρ.

Η δυτική ακτή της Ινδίας, από τη Βομβάη ως το Κοσέν, γνωστή στους ναυτικούς με το όνομα ακτή του Μαλαμπάρ, έβγαλε στο τέλος του 17ου αιώνα μια δυναστεία πειρατές, που απόκτησαν ουσιαστικά το μονοπώλιο στην πειρατεία και έγιναν τόσο ισχυροί, ώστε για εξήντα χρόνια η δύναμη της Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών, βοηθούμενη πότε-πότε από το αγγλικό βασιλικό ναυτικό, στάθηκε ανίκανη να τους κάνει καλά. Ο έλεγχος της ομοσπονδίας τους έμεινε στα χέρια της οικογένειας Άνγκρια, που τα μέλη της ήταν Μαράττες από καταγωγή, το προσωπικό της ομοσπονδίας όμως δεν αποτελούνταν μόνο από Ινδούς. Ένας από τους χειρότερους πειρατές ήταν Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα Άγγλοι, τραβηγμένοι προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό από τις αφηγήσεις για τα μυθικά πλιάτσικα που είχε εξασφαλίσει ο Αίηβερυ.
    Ο πρώτος από την οικογένεια Άνγκρια, που έγινε αναγνωρισμένος αρχηγός, ήταν ο Κανχοτζί ή Κονατζή, που έγινε

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ 500 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε χτες Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, όπου εδώ και τρεις βδομάδες φιλοξενούνται 500 μετανάστες. Πρόκειται για νεαρές οικογένειες με παιδιά, ως επί το πλείστον Συρίων, Ιρακινών και Παλαιστινίων.
Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας ήταν παρών, συνεργάστηκε με την ομάδα ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο να διευκολύνει και να ολοκληρώσει το έργο της, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της. Τα μέλη του κλιμακίου αποτελούσαν η Ιατρός –μικροβιολόγος κ. Βώρου, εξειδικευμένη και με εμπειρία σχετικά με την τοπική ιατρική των χωρών της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, 1 νοσηλεύτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, 3 υπάλληλοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (μεταφραστής, ψυχολόγος,

Τάσος Λάμπρου:Ποτέ δεν είναι αργά, όλα παλεύονται αρκεί να υπάρχει θέληση


Ποτέ δεν είναι αργά, όλα παλεύονται αρκεί να υπάρχει θέληση
Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,
Η υποκρισία του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή δεν έχει όρια!!!!
Αυτή τη φορά βγαίνει στο Διαδίκτυο, όπου διαμαρτύρεται και καταγγέλλει  τον αποκλεισμό της Ερμιονίδας από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προσπαθώντας να κρύψει την δική του ανικανότητα και να μεταφέρει τις ευθύνες του αλλού, όπως μας έχει συνηθίσει να κάνει πάντα!!!!!
Και ρωτώ κύριε Δήμαρχε, όταν έπρεπε, γιατί δεν ενημέρωσες τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Κρανιδίου, της Ερμιόνης, του Πορτοχελίου, των Διδύμων, της Κοιλάδας, της Θερμησίας, του Ηλιοκάστρου και των Φούρνων, ότι η υπόθεση αυτή έχει βγει σε δημόσια  διαβούλευση, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2018 έως την 1η Οκτωβρίου 2018 και η Ερμιονίδα δεν ήταν μέσα στις επιδοτήσεις;;;
Βλέπε την ανακοίνωση της δημόσιας διαβούλευσης:

Γιατί απόκρυψες αυτό το σοβαρότατο θέμα από τους Δημοτικούς Συμβούλους και

χριστουγεννιάτικα διηγήματα και παραμύθια

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Κυριακή 02-12-18 09.00-10.00

Παραγωγή-Παρουσίαση : Άννα Σακαλή


Inline image

Δεκέμβρης, ο μήνας των Χριστουγέννων. 
Όλες τις Κυριακές του, θ’ακούτε χριστουγεννιάτικα διηγήματα και παραμύθια.

Αυτή την Κυριακή ο Κώστας Γιαλίνης (εκφωνητής της ΕΡΤ για πολλά χρόνια,και μελετητής του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) διαβάζει το διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα «Η σταχομαζώχτρα» 
και η Άννα Σακαλή διαβάζει το σύντομο διήγημά του «Τα πτερόεντα δώρα».

Έλλη Βασιλάκη