Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

συναισθήματα: δαμάζοναι






Φωτ: Ο ακροβάτης του Ανάργυρου Πασχάλη
Στο καινούργιο της βιβλίο «Πως φτιάχνονται τα συναισθήματα: Η μυστική ζωή του εγκεφάλου», η ψυχολόγος Lisa Feldman Barret κάνει μια συναρπαστική διαπίστωση για την κατασκευασμένη θεωρία των συναισθημάτων. Σε αντίθεση με την κλασική θεωρία που θέλει τα συναισθήματα να είναι built-in αντιδράσεις που προκαλούνται από το περιβάλλον, η Barret ισχυρίζεται πως τα συναισθήματα δεν -μας- συμβαίνουν χωρίς την θέλησή μας. Μάλλον, κατασκευάζουμε τα συναισθήματά μας, βγάζοντας νόημα από τις αισθήσεις μας και κάνοντας προβλέψεις χρησιμοποιώντας εμπειρίες του παρελθόντος και την συλλογή ιδεών. Έτσι, ως «αρχιτέκτονες των εμπειριών μας», δεν χρειάζεται να είμαστε στο έλεος των συναισθημάτων μας, αλλά μπορούμε να μάθουμε πως να τα δαμάζουμε.
Ορίστε 7 προτάσεις από την Barrett που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ακριβώς αυτό, όπως τις διαβάζουμε στο Psychology Today:
1. Κράτα το σώμα σου σε καλή φόρμα
Το να δαμάσεις τα συναισθήματά σου ξεκινάει από την διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού “budget”. Είναι συμβουλές που όλοι μας έχουμε ακούσει στο παρελθόν -να τρως υγιεινά, να ασκείσαι τακτικά, να κοιμάσαι αρκετά- αλλά η επιστήμη είναι συνεπής με τις προϋποθέσεις μιας υγιούς συναισθηματικής ζωής. Ο πιο απλός τρόπος για να δαμάσεις τα συναισθήματά σου είναι να κινήσεις το σώμα σου, λέει η Barrett. Τα ζώα για παράδειγμα συχνά βρίσκουν τις ισορροπίες τους μέσα από την κίνηση. Μια απλή βόλτα (στη φύση) μπορεί να μειώσει τους συλλογισμούς και την δραστηριότητα των νεύρων, βελτιώνοντας την πνευματική ευεξία. «Κινώντας το σώμα σου, μπορείς να αλλάξεις τις προβλέψεις σου και ως εκ τούτου την εμπειρία σου», γράφει η Barrett. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι βέβαια, όπως τα μασάζ, η γιόγκα, το διάβασμα και το να περνάς χρόνο στη φύση.
2. Καλλιέργησε την συναισθηματική νοημοσύνη σου
Περισσότερα: popaganda