Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ΟΚΤΩΒΡΗΣ: μήνας υπενθύμισης της πρόληψης που είναι χρέος μας στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

 ΟΚΤΩΒΡΗΣ: μήνας υπενθύμισης της πρόληψης που είναι χρέος μας στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.


Η ΑΚΟΣ σε συνεργασία με το 3ο Εικαστικό Εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, συνδιοργανώνοντας εικαστικό πρότζεκτ με σύμβολο το άπειρο, το οποίο μορφολογικά θυμίζει δύο μαστούς.
Μέσα στους καλλιτέχνες που δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από το άπειρο/μαστός και δημιούργησαν το μοτίβο εννοιολογικά ή γεωμετρικά με όποιο μέσο επιθυμούσαν,  είναι η συμπατριώτισσά μας Σαρωνίς Γκάτσου Βατικιώτη.

Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε αναρτημένα τα έργα του πρότζεκτ "Το σύμβολο του Απείρου στον καρκίνο του μαστού".

https://akoslife.com/2022/10/12/symvolo-apeirou/


Με αφορμή τη δράση η Ογκολόγος ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει: « Στην ενδεκάχρονη πορεία της η ΑΚΟΣ χρησιμοποιεί συχνά την Τέχνη ως όχημα για να ευαισθητοποιήσει σε θέματα αιχμής για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού. Μία στις οκτώ Ελληνίδες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες η οποία ωστόσο πλήττει -αν και σπανιότερα- και τους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου υπόσχεται αποθεραπεία. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τακτική αυτοεξέταση  των μαστών, μαστογραφία και συνοδό υπερηχογράφημα είναι υποχρεωτικός. Ας μην είμαστε αμελείς».


Ο Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός, Καθηγητής  της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας & συντονιστής του τρίτου εικαστικού εργαστηρίου υπογραμμίζει: «Με την αίσθηση  της αφής διακρίνουμε απτικά  με απλές κινήσεις την ομορφιά αλλά και την δυσμορφία των μαστών. Αυτή η απλή κίνηση, κυκλική και απεριόριστη,  αποτελεί σταθμό για την συμβολική αποθέωση του στήθους ως τροφού και ως απέραντου ερωτικού καλέσματος. Αυτή η μοναδική εικόνα του γυναικείου στήθους ωσάν απείρου, θα ψηλαφιστεί για να ιχνηλατηθεί η αγάπη και η φροντίδα. Θα ψηλαφίζεται άπειρα από το βρέφος, από τον αγαπημένο αλλά και από τον γνωμοδότη μαστογράφο, με αυτήν την αμφίπλευρη απειροελάχιστη ενσαρκωμένη κυκλικότητα  της ζωής και των κινδύνων της. Το άπειρο στην τέχνη είναι ένα εικαστικό κατόρθωμα γεωμετρίας, ένα μοτίβο ζωής και εν-συναίσθησης του απειροελάχιστου της ζωής, ικανό να ενεργοποιεί την υπενθύμιση της  μαστογραφίας και της αυτοεξέτασης». 

Μπροστά στα εκθέματα | Εκπαιδευτικά Προγράμματα από την Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος Μπροστά στα εκθέματα | Εκπαιδευτικά Προγράμματα από την Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος

Μία εβδομάδα πέρασε με επισκέψεις στο Μουσείο παιχνιδιών Ερμιόνης - Εστία πολιτισμού, των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά Προγράμματα σχεδιασμένα από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.
Με τις συλλογές να αποτελούν ερέθισμα για βιωματική και εμπειρική γνώση, που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, (φυσική, νοητική, κοινωνική, συναισθηματική), τα παιδιά έγιναν ταξιδιώτες στο χρόνο.

Χάρηκαν την ομορφιά των μύθων του Αισώπου, αφηγώντας τους τα ίδια, με βάση τις εικόνες από παλιούς χάρτες.
Ενεπλάκησαν σε παιχνίδια ρόλων δάσκαλου-μαθητή και τα συνέδεσαν με τα σημερινά τους βιώματα.
Δεν περιοριστήκαμε σε ρόλους θεατή - αφηγητή, αλλά παίξαμε με την ψυχή μας, καθώς τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα με πολύ-αισθητηριακά ερεθίσματα, που δίνουν τα διαδραστικά εκθέματα, ώστε η επίσκεψη να μην είναι βαρετή.

Στην υποδοχή πάντα η υπεύθυνη του Μουσείου Μαρία Τράκη και το μέλος του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου Θέλξη Ζερβού.
Τα παιδιά συνόδευαν οι δασκάλες τους Ζωή Ασβεστοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Μιρέλα Ζωγράφου.
Υπεύθυνη του Προγράμματος η εκπαιδευτικός:
Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη.

Για το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.
Η Πρόεδρος
Παρασκευή (βιβή) Σκούρτη
ο Γραμματέας
Κωστής Σκούρτης

1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στην Ερμιονίδα


Κρανίδι, 19.10.2022

Ανακοίνωση

Μια μεγάλη αθλητική γιορτή με συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών έφτασε στο τέλος της. Το 1ο Φεστιβάλ αναρρίχησης στην Ερμιονίδα πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 14, 15 & 16 Οκτωβρίου 2022.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας, υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης με την υποστήριξη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ερμιονίδας, του ΕΟΣ Τρίπολης και πρωτεργάτες την τοπική αναρριχητική κοινότητα “Climb Ermionida” συνδιοργάνωσαν  το 1ο Φεστιβάλ αναρρίχησης, το οποίο έλαβε χώρα στα γνωστά σε όλους πλέον, αναρριχητικά πεδία της Ερμιονίδας: το Καταφύκι, το Κάστρο Θερμησίας και το όρος Δίδυμο.

Η σύνθετη αυτή διοργάνωση είχε ελεύθερη είσοδο και γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή, καθώς στο Φεστιβάλ προσήλθαν εκατοντάδες αθλητές και  φίλοι της αναρρίχησης.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ένας σύγχρονος Διογένης

 

Ο άνθρωπος των φωτογραφιών λεγόταν Παναγιώτης Φαρμάκης και γεννήθηκε στα Δερβενοχώρια πριν πολλές δεκαετίες.
Στο κορυφαίο ( κατά τη γνώμη μου) ελληνικό ντοκιμανταίρ "Αγέλαστος Πέτρα" (του Φιλίππου Κουτσαφτή, ελεύθερο στο Διαδίκτυο),
αποτυπώθηκαν στιγμές του αποκλίνοντος βίου του πίσω στα 90's.

Με φθαρμένη στρατιωτική φόρμα, μονίμως μια στρατιωτική χλαίνη στο κεφάλι και με ένα οικοδομικό καρότσι,
διέτρεχε την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο κάνοντας αυτό στο οποίο είχε τάξει την ύπαρξή του,
μάζευε με το καρότσι του από σωρούς με μπάζα και σκουπίδια πεταμένα κτερίσματα και αρχαιότητες
που είχαν μεταβολιστεί ως περιττώματα από τον αποχαυνωμένο "αναπτυξιακό" πυρετό μιας κοινωνίας που κάλπαζε προς τον γκρεμό,
τα παρέδιδε στους αρχαιολόγους και τα διέσωζε.
Πολλές φορές χτυπήθηκε άσχημα από μπράβους εργολάβων, επειδή έπεφτε μπροστά σε μπουλντόζες έτοιμες να "σκουπίσουν" αρχαιότητες
και όλοι τον ήξεραν ως τον "τρελό της Ελευσίνας".


Ένας απόκοσμος σαλός, ένας περιθωριακός ρακοσυλλέκτης της μνήμης, αεικίνητος και λιγομίλητος,

επίκαιρο

 Γράφε, Ιστορία, τα ψέματά σου αράδα

και βλόγα το Φονιά, βρίζε το θύμα!
Κι Αρετή, των δρομάκων σουσουράδα,
τον κάθε σωματέμπορά σου τίμα.

Και συ, Νόμε, των άνομων ασπίδα,
σαν τη μαϊμού από κλώνο σ’ άλλον πήδα
κι απ’ την κορφή με την ουρά κρεμάσου,
να μη γλέπει ο Λαός τα πισινά σου.

ΒΑΡΝΑΛΗ


Έλλη Βασιλάκη 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Είναι αδύνατο στη ζωή να πας πίσω..

 


«Λέγεται πως πριν μπει ένα ποτάμι στη θάλασσα

τρέμει από φόβο.

Κοιτάζει πίσω το μονοπάτι όπου πορεύτηκε,
από τις κορυφές των βουνών,
τον μακρύ ελικοειδή δρόμο που διασχίζει δάση και ποτάμια.

Και μπροστά του, βλέπει έναν ωκεανό τόσο απέραντο,
που για να μπει δεν φαίνεται εκεί τίποτα παραπάνω
από το να εξαφανιστεί για πάντα.
Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Το ποτάμι δεν μπορεί να πάει πίσω.
Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω.
Είναι αδύνατο στη ζωή να πας πίσω.

Το ποτάμι χρειάζεται να πάρει το ρίσκο να μπει στον ωκεανό
γιατί μόνο τότε ο φόβος θα εξαφανιστεί,
γιατί έτσι εκεί θα ξέρει
ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί στον ωκεανό,
αλλά να γίνει ο ωκεανός.»


 Χαλίλ Γκιμπράν

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ"

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» ανακοινώνει ότι

καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων

για την 7η απονομή του Βραβείου Αριστείας

«ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»

ορίζεται το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022.


Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» απονέμεται ετησίως κατά την πρωτοχρονιάτικη πανηγυρική συνεδρίαση του «Ερμιονικού Συνδέσμου» στον/στην μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια, ο/η οποίος/α κατά το προηγούμενο της βραβεύσεως ακαδημαϊκό έτος, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από ελληνικό πανεπιστήμιο - πολυτεχνείο ή από ομοταγές προς αυτά αλλοδαπό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αναγνωρισμένο από τον αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ) και, είτε είναι εγγεγραμμένος/η στο δημοτολόγιο οιασδήποτε κοινότητας του Δήμου Ερμιονίδος, είτε κατά τον χρόνο της βραβεύσεώς του/της είναι ο/η ίδιος/α μέλος του «Ερμιονικού Συνδέσμου», ή ένας εκ των γονέων του/ης, τουλάχιστον επί τριετία. Κατά σειράν αξιολογήσεως προηγούνται οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) και έπονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού (M.Sc.). Σε περίπτωση περισσοτέρων προσοντούχων, το Βραβείο Αριστείας απονέμεται στον/ην έχοντα/ουσα την υψηλότερη βαθμολογία και σε περίπτωση ισοβαθμίας, μοιράζεται ισομερώς.

Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»

συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΚΡΑΝΙΔΙ: ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "KΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ... O ΣΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ

 


ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΜΑΡΑΙΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ - ΚΡΑΝΙΔΙ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2023


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ στο Κρανίδι ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας φιλοξενεί τη θεατρική παράσταση «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ … Ο Σαλός Άγιος» του Άγγελου Ανδρεόπουλου 

το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.30, Θέατρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος
Κρανιδίου-Ερμιόνης

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας με χαρά ανακοινώνει την πρώτη φιλοξενία για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 που εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου, για μία μόνο βραδυά, με τη 
θεατρική παράσταση «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ … Ο Σαλός Άγιος » του Άγγελου Ανδρεόπουλου. 

Μια πολυσυζητημένη παράσταση, που ο Θ.ΟΕ. εξασφάλισε για το κοινό της Ερμιονίδας. Η παράσταση, μετά τη θριαμβευτική της πρεμιέρα στην Τήνο το περασμένο καλοκαίρι, ανέβηκε στο Θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι τον Ιανουάριο.

Τιμή εισιτηρίου: 12€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ενημέρωση σχετικά με την επισκευή και συντήρηση υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου

 Κρανίδι, 18.10.2022

Δελτίο Τύπου

Στις 8/02/2022 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ασημίνα Γκάγκα, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Ι. Καρβέλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Α. Χρονά, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 892 έγγραφο, με θέμα “Αίτημα επισκευής και συντήρησης υποδομών και κτιρίου του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου”.

Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο μεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε και στους τρεις Βουλευτές Αργολίδας, τονίζεται η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου και τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης επισκευής των κτιριακών του εγκαταστάσεων, οι οποίες λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης καθίστανται επικίνδυνες για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών που το επισκέπτονται καθημερινά.

Το έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας:

Περισσότερα

αφιερωμένο σε Φίλους γκαρδιακούς, μόνο

 


Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στο Μουσείο Παιγνιδιών της πατρίδας μας, πραγματοποίησε δύο διαφορετικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα, σε δύο διαφορετικές τάξεις του Δημοτικού μας σχολείου.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και θεωρίες, ώστε η επίσκεψη των παιδιών να καταγραφεί ως μια θετική εμπειρία. 

Κέντρο Υγεία Κρανιδίου Μια εικόνα για κλάματα και καθόλου για γέλια


 Κέντρο Υγεία Κρανιδίου

Μια εικόνα για κλάματα και καθόλου για γέλια

Την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, ημέρα βροχερή, πήγα στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου προκειμένου να κάνω την αναμνηστική δόση του εμβολίου για θωράκιση από τον covid-19 και βρέθηκα μπροστά στις εικόνες που σας παραθέτω, με αδιάψευστους μάρτυρες της οικτρής κατάστασης τις φωτογραφίες.

Πώς να γίνει άλαλη η όρασή μου;

Ήρθε στο νου μου η ατάκα του Καραγκιόζη, όταν τον ρωτούσαν για την παράγκα του, τι κάνει όταν βρέχεικι εκείνος απαντούσε: «Βγαίνουμε όλοι έξω για να μη βραχούμε».

Αυτή η εικόνα που σίγουρα είναι για κλάματα, υποτιμά εκτός από το ιατρικό και το υπόλοιπο εργατικόπροσωπικό, υποτιμά και τους κατοίκους και επισκέπτες της Ερμιονίδας.

Εύλογα γεννιέται το ερώτημα ποια μέριμνα έχει υπάρξει από την αρμόδια 6η Υ.Π.Ε. και τον Διοικητή της κ. Ιωάννη Καρβέλη, ώστε να γίνουν οι επείγουσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των χώρων λειτουργίας. Έχει υπάρξει κάποια μελέτη ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη;

Η Δημοτική Αρχή είναι ενημερωμένη για το σοβαρό πρόβλημα και αν ναι, τι ενέργειες έχει κάνει;

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΗΛΙΟΥ

 


Δημήτριος Προκοπίου Ηλιού

1885 - 1923

Εκτός από τους πεσόντες στα πεδία των μαχώνυπερασπιζόμενους την πατρίδα και την ελευθερία, πολλοί ήσαν κι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους τραυματίες στα νοσοκομεία ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σπίτια τους ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες. Σε έναν τέτοιον ήρωα, τον Δημήτριο Προκοπίου Ηλιού, αναφέρεται το κείμενο που ακολουθεί. Το έγραψε ο συνονόματος εγγονός του Δημήτριος Προκοπίου Ηλιού, ο νεώτερος, βασισμένος στις διηγήσεις της  γιαγιάς του Βασιλικής Κεφάλα Ηλιού.Ο αείμνηστος παππούς μου, Δημήτριος Ηλιού του Προκοπίου, γεννήθηκε στο Κρανίδι στις 2 Ιουλίου 1885όπως αναφέρεται στην οικογενειακή, διπλή εικόνα, που παραγγέλθηκε στο Άγιο Όρος, ως αφιέρωση των γονιών του για τη γέννησή του. Στην εικόνα αυτή απεικονίζονται στο επάνω μέρος οΕυαγγελισμός της Θεοτόκου και στο κάτω ο Άγιος Οσιομάρτυρας Προκόπιος. Επίσης, στην αφιέρωση της εικόνας μπορούμε να διαβάσουμε: «Η παρούσα εικών έζωγραφήθη εν τώ Αγίω Ορει του Άθωνος δια χειρός Αβραμίου Μοναχού Σεραφείμ Ιερομονάχου, δια συνδρομής του κυρίου Προκοπίου εκ της πόλεως Κρανιδίου, Εν τη ιερά Νέα σκήτη τη 2 Ιουλίου 1885». Ο αείμνηστος υπηρέτησε, συνολικά, στο Ναυτικό επί εξήμισι (6,5) χρόνια, αρχομένης της κανονικής του θητείας και κατόπιν ως έφεδρος υπαξιωματικός πυροβολητής στο Θ/Τ Γ. Αβέρωφ από την παραλαβή του. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο πολεμικό πλοίο ήταν αυτός που φρόντιζε και τον μικρό Ναό του Αγίου Νικολάου,αφού ως ιδιώτης, εκτός από τις εργασιακές ενασχολήσεις του ήταν και Ιεροψάλτης στον μοναδικό, τότε, Ναό της Παναγίας με το ομώνυμο Μοναστήρι, της Κοιλάδας, ιδιοκτησίας της οικογένειας, όπου και βρίσκεται το μνήμα του εξαδέλφου του, Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Ηλιού.1 Ο εν λόγω ιερός χώρος είχε ανεγερθεί προ της Επανάστασης του 1821 και ακόμη υπάγεται στη Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών,Αιγίνης και Ερμιονίδος.