Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΣΙΣΙΝΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΣΙΣΙΝΗΣ

(1769 – 1831)

Οπλαρχηγός και πολιτικός της Επανάστασης του 1821

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Γεννήθηκε στη Γαστούνη της Ηλείας το 1769. Γιος του γιατρού Χρύσανθου Σισίνη και της Γαλλίδας Βικτωρίας είχε τρεις αδελφούς γιατρούς και μία αδελφή. Παντρεύτηκε την Υακίνθη Σταθακοπούλου και απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Χρύσανθο.
Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819, κήρυξε την Επανάσταση στην Ηλεία και βοήθησε σημαντικά τον αγώνα. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στις μάχες της Πάτρας και του Λάλα.
Ως πολιτικός ήταν «ο πρώτος των πρώτων προεστώτων (προεστών) της Ηλείας τιμώμενος όχι μόνο από τους συμπολίτες του αλλά και από όλους τους Πελοποννησίους». Διετέλεσε Πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων Γ’ (Ερμιόνης – Τροιζήνας), Δ’ (Άργους) και της Γερουσίας το 1829. Απεβίωσε στη Γαστούνη το 1831.
Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σώζονται τα παρακάτω κειμήλια του Γεωργίου Σισίνη και των παιδιών του καθώς και δύο προσωπογραφίες του.
Ευχαριστούμε τον ιστορικό κ. Μαρίνο Αργυριάδη – Καχρίλα, που για μια ακόμη φορά με περισσή ευγένεια και προθυμία μάς έστειλε τις φωτο των κειμηλίων.


ΦΩΤΟΣ
 

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Όθωνας: αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι

Inline image

Όθων μελέτη – Νικηφόρος Λύτρας, Λάδι σε ξύλο 31 x 19 εκ.
Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Αλ. Σούτζου
Κληροδότημα Αντωνίου Μπενάκη
γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης
Στην είδηση του θανάτου του Όθωνα, στα 1867, ο Αχιλλέας Παράσχος χρωστάει ένα από τα πιο πηγαία, τα πιο συγκινημένα ποιήματά του. Αφού πρώτα δηλώσει ότι ο ίδιος υπήρξε πολέμιος του μονάρχη και ότι τον αντιπολιτεύθηκε κάποτε παράφορα· κι αφού διαπιστώσει πικρά πως πρώτοι οι άλλοτε φίλοι του τον λησμόνησαν αφότου εξέπεσε από τον Θρόνο («εις λήθην σ' εγκατέλειψαν θανάτου βαρυτέραν»), ο ποιητής πλέκει το εγκώμιο του ανεξίκακου, ευγενικού ανθρώπου, που παρασύρθηκε από τις μοιραίες συμβουλές του περιβάλλοντός του, αναλογίζεται και συμπονεί τη μοίρα του εξόριστου μακριά από τον τόπο που τόσο αγάπησε και στο όνομα της βαθιάς εκείνης αγάπης, τον συγχωρεί με μια χειρονομία καταλλαγής πάνω από το βάραθρο.
Και ο ποιητής κλείνει το "Ελεγείον" του με μια έκκληση. Οι Συνέλληνες να ζητήσουν η σορός του άτυχου ηγεμόνα να τους επιστραφεί και να ταφεί εκεί όπου πράγματι ανήκει, στη γη της Αττικής:

Ιωάννα Βόλη: Γλυκοπατάτες από την Ερμιονίδα


kathimerini
Νικολέτα Μακρυωνίτου

Βούρτσισα καλά δύο λογιών πατάτες, ξεφλούδισα μία κίτρινη και μία λευκή γλυκοπατάτα, έβαλα στο ίδιο ταψί 5-6 σκελίδες σκόρδου,  καροτάκια και ένα ξέχειλο φλιτζάνι άγουρο ελαιόλαδο. Γλύκισμα!
Στους Φούρνους Ερμιονίδας καλλιεργεί τα προϊόντα της η Ιωάννα Βόλη, αγρότισσα από επιλογή, μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη και τον συνεργάτη τους Αντρέα Καλαμπαλίκα. Μέχρι και το ’92 καλλιεργούσαν συμβατικά, ώσπου αποφάσισαν να πιστοποιηθούν από τη ΔΗΩ. «Η γεύση του ελαιολάδου έμοιαζε ξαφνικά αλλιώτικη.Στα χώματα ανάμεσα στους ελαιώνες φύτρωσαν πολλά διαφορετικά φυτά, πενταπλασιάστηκαν τα

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Η αξιοζήλευτη ευνοϊκή συμβίωση» κατά την Τουρκοκρατία.


«Η  αξιοζήλευτη  ευνοϊκή  συμβίωση»  κατά  την  Τουρκοκρατία.
Του Γιάννη Λακούτση

Η  καθιέρωση του  απάνθρωπου  και  ανατριχιαστικού  θεσμού  του  παιδομαζώματος,  γνωστό  στις  τουρκικές  πηγές  με  τον  όρο  devshirme,  στις  περιοχές  εφαρμογής  του  στην  άλλοτε  ακμάζουσα  Οθωμανική  Αυτοκρατορία,  ξάφνιασε  ολόκληρο  τον  χριστιανικό  κόσμο.  Όπως  συνέβη  στα  ισλαμικά  σουλτανάτα  της  Αιγύπτου  και  του  Ιράν,  έτσι  και  οι  Οθωμανοί  συγκρότησαν  ένα  στρατό  από  σκλάβους  και  εμπιστεύθηκαν  τις  διοικητικές  υποθέσεις  του  κράτους  σε  ειδικά  εκπαιδευμένους  σκλάβους,  γιατί  όταν  ο  σουλτάνος  παραχωρούσε  την  εξουσία  σε  άτομα  που  του  είχαν  τυφλή  υποταγή,  τότε  εξασφάλιζε  την  απόλυτη  κυριαρχία  του.  Οι  περισσότεροι  από  τους  σκλάβους  αυτούς  ήταν  πρώην  αιχμάλωτοι ,  η  προέρχονταν  από  σκλαβοπάζαρα.  Τον  17ο  αιώνα  έφθαναν  μόνο  στην  Κωνσταντινούπολη  20.000  δεσμώτες  το  χρόνο.  Τον  15ο  και  16ο  αιώνα  οι  περισσότεροι  σκλάβοι  προέρχονταν  από  το  παιδομάζωμα,  το  οποίο  αφορούσε  τα  αγόρια.  Το  σύστημα  αυτό  λειτουργούσε  από   το  τέλος  του  14ου  αιώνα. Το γιατί  δεν  γίνονταν  σκλάβοι  του  σουλτάνου  οι  μουσουλμάνοι,  εξηγεί  ο  καθηγητής  της  τουρκικής  ιστορίας  του  Πανεπιστημίου  της  Άγκυρας,  Χαλίλ  Ιναλτσίκ:  «Θα  έκαναν  κατάχρηση  του  προνομίου  τους.  Οι  συγγενείς  τους  στις  επαρχίες  θα  καταπίεζαν  τους  ραγιάδες,  θα  απαιτούσαν  την  κοινωνική  άνοδό  τους  και  δεν  θα  πλήρωναν  τους  φόρους  τους.  Θα  γίνονταν  αντάρτες.  Αν  όμως  τα  χριστιανόπουλα  δέχονταν  το  Ισλάμ,  θα  γίνονταν  φανατικοί  οπαδοί  της  πίστης  και  εχθροί  των  οικείων  τους,  και  οι  συγγενείς  τους  δεν  θα  είχαν  περαιτέρω  αξιώσεις».

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΏΝ ΕΤΟΥΣ 2017Πέμπτη 23/03/2017
Προς Πρόεδρο Οικονομικής
Επιτροπής Δήμου Ερμιονίδας
κ. Ι. Αντωνόπουλο
Κοινοποίηση
1.      Γραφείο Δημάρχου
                                                                                                                    κ. Δ. Σφυρή
                                                                                                             2.   Γραφείο Προέδρου
                                                                                                                   κ. Α. Δημαράκη
ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΏΝ ΕΤΟΥΣ 2017
Κύριε Πρόεδρε
Θα ήθελα να μας ενημερώσετε στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για την πορεία του ανοικτού ψηφιακού διαγωνισμού για την προμήθεια καύσιμων και λιπαντικών έτους 2017. Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης η κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού , όμως υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην διαδικασία και στην εξέλιξη του διαγωνισμού που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο να μείνει ο δήμος μας από καύσιμα και λιπαντικά. Ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του έτους και η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού εάν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.

Ολόκληρο το γερμανικό ντοκιμαντέρ που δείχνει πως η Τρόικα κατέστρεψε την Ελλάδα


Ολόκληρο το γερμανικό ντοκιμαντέρ που δείχνει πως η Τρόικα κατέστρεψε την Ελλάδα και ξεσήκωσε αντιδράσεις στη Γερμανία | Βίντεο

  • Διαθέσιμο με ελληνικούς υπότιτλους είναι το ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στο πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Στα ίχνη της τρόικας – Ισχύς χωρίς έλεγχο».

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ο δρόμος και πάλι του Μοναστηριού.

Του Βασίλη Γκάτσου

"Για να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας  του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου"  χρειάζεται νομικός και γνωμοδότηση." (Ομόφωνη απόφαση Δήμου Ερμιονίδας).

Ομόφωνη η απόφαση του Δήμου, αλλά υπάρχει και η πολιτισμική - κοινωνική - θρησκευτική - μοναστική διάσταση που απαιτεί επίσης ομόφωνη απόφασή σας.

Για σκεφτείτε το και αλλιώς: Για να διατηρηθεί ο πολιτισμικός, κοινωνικός, θρησκευτικός, μοναστικός χαρακτήρας της ξακουστής Μονής Αγίων Αναργύρων και του πέριξ αυτής επί αιώνες αναλλοίωτου  ιερού χώρου, όπου βρίσκεται και ο αρχαιότερος ελαιώνας της Ερμιονίδας, δεν χρειάζεται νομικός και γνωμοδότηση;

Στα προεκλογικά προγράμματα δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με αυτόν το δρόμο από καμιά παράταξη. Πώς προέκυψε το "ομόφωνον"; Ούτε ένας σύμβουλος δεν διαφώνησε;

Πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί, φυσιολατρικοί σύλλογοι, ιστορικά και λαογραφικά κέντρα, κάθε συλλογικότητα θα αποδεχτεί το "ομόφωνον" του Δήμου μας; Θα επαναληφθεί η απόλυτη σιωπή του παρελθόντος, τότε που ο δρόμος θα πέρναγε μέσα από το Καταφύκι; Πάλι "ομόφωνα" !

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣΝ ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ;;;

Αγαπητοί συνδημότες,

Οι αρχές μου δεν μου επιτρέπουν να έρθω σε αντιπαράθεση με τον κ. Χρήστο Μπαλαμπάνη. Αφού αυτός όμως το προκαλεί για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, θα απαντήσω στον κύριο Μπαλαμπάνη έτσι όπως έχω μάθει, σταράτα , με ειλικρίνεια και συνέπεια, δίχως ειρωνείες και υπαινιγμούς.

Κύριε Μπαλαμπάνη,

να σας ευχαριστήσω που ήσασταν κι εσείς ένας ψηφοφόρος μου (όπως εσείς επικαλείστε) απ΄ το χωριό του Ηλιοκάστρου που αγάπησα και με αγάπησαν, που ήμουν παρών και συνεχίζω μέχρι σήμερα να είμαι παρών σε αυτούς που μου έδιναν τις πλειοψηφίες σε όλη την Δημαρχιακή μου πορεία και σήμερα μετά από 7 χρόνια με καλούν στις λύπες τους και τις χαρές τους.

Να το ξέρεις, είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ


Το Ι.Λ.Μ.Ε. συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη οργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης στις 11-3-2017, εκδήλωση - αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με θέμα: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:  Η μακρά, δύσκολη και ηρωική πορεία ζωής του.  Η συμβολή του στην Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης».

Ομιλητής ο Παναγιώτης Πυρπυρής, διδάκτωρ ιστορίας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Η ομιλία του κ. Πυρπυρή αρθρώθηκε σε τρία μέρη.

Το πρώτο εστίαζε  στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Θ. Κολοκοτρώνης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την Επανάσταση του 1821, με έμφαση σε εκείνες γύρω από την Τρίπολη,  στην καταστροφή της στρατιάς του Μαχμούτ πασά Δράμαλη  στα Δερβενάκια, μα και στην εκ μέρους του υιοθέτηση του κλεφτοπολέμου ως τακτικής πλέον κατάλληλης για την αντιμετώπιση του στρατού του

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

είναι επίσημο: ήρθε η άνοιξη ξανά!

η Έλλη Βασιλάκη

Γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης με 9 υπέροχους πίνακες

Σήμερα, 20 Μαρτίου, στις 12:29 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρίσκεται ακριβώς πάνω τη γραμμή του ισημερινού. Το φαινόμενο ονομάζεται εαρινή ισημερία και για το βόρειο ημισφαίριο, σηματοδοτεί τον επίσημο ερχομό της άνοιξης. Τον γιορτάζουμε!
H εαρινή ισημερία είναι το αστρονομικό γεγονός, κατά το οποίο καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, λαμβάνει τέτοια θέση ώστε οι ακτίνες του άστρου μας να πέφτουν κάθετα στον ισημερινό. Για τη στιγμή αυτή, η μέρα είναι περίπου ίση με τη νύχτα, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.
Οι ισημερίες καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα. Φυσικά, ονομασίες όπως εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν το βόρειο ημισφαίριο. Τις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΗΛΙΟΚΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΗΛΙΟΚΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ
Σοφό για όλους, αλλά και για κάθε δημόσιο πρόσωπο ακόμη περισσότερο είναι: Όχι πότε θα ξεκινήσεις αλλά πότε θα αποχωρήσεις με αξιοπρέπεια, με το κεφάλι ψηλά, να σε σέβονται για ότι προσέφερες, πολύ ή λίγο.

Όταν αποχωρείς και μάλιστα την στιγμή που έχεις εκλεγεί τέσσερες τετραετίες Δήμαρχος, οι δημότες περιμένουν και έχουν απαίτηση να παρακολουθείς τις εξελίξεις, να κριτικάρεις καλοπροαίρετα, να προτείνεις και όχι να προσπαθείς να καπηλευτείς έργα που έγιναν από κάποιους άλλους, ενώ είχες την δυνατότητα να τα υλοποιήσεις στο τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα της Δημαρχιακής σου θητείας.

ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΜΟΥΝ...!( ΟΔΥΣΕΑΣ ΓΚΡΑΝΤ,18ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ των Η Π Α )

NEA ΥΟΡΚΗ: Σκοπευτικοί αγώνες προς τιμή δύο ξεχασμένων φιλελλήνων

Υπό την πνευματική ποιμαντορία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
Νέα Υόρκη 7 Μαρτίου 2017
Η Ομοσπονδία μας τιμά με σκοπευτικούς αγώνες και ασκήσεις τον 18ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ulysses Grant στις 12 Μαρτίου 2017 και τον ήρωα Γεώργιο Σαίνοβιτς Ιβάνοφ Ελληνοπολωνό από την Βαρσοβία, ήρωα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ειδικό σαμποτέρ των συμμάχων της μυστικής υπηρεσίας SOE , στους αγώνες που θα γίνουν στις 30 Απριλίου 2017 Κατά την μηνιαία ηλεκτρονική διαδικτυακή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας που συνεκάλεσε ο Γραμματεύς μας κ. Σπυρίδων Χριστοφοράτος εγένοντο προτάσεις να τιμηθούν ο 18ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αείμνηστος Ulysses Grant και ο ήρωας Ελληνοπολωνός Γεώργιος Σαϊνοβιτς Ιβάνοφ ο οποίος έπεσε υπέρ της ελευθερίας από το εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών στην Καισαριανή στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου 1943.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΑΙ (Γ. 82.)


« Και άλλαζαν το νόημα των λέξεων για να δικαιώσουν τις πράξεις τους. Το απερίγραπτο θράσος το ονόμαζαν θαρραλέα υπεράσπιση των συνεργών τους· την προνοητικότητα, μασκαρεμένη δειλία· την φρόνηση, μασκαρεμένη ανανδρία και την επιφυλακτικότητα, αναβλητικότητα.
[...]

Γιατί οι κομματάρχες κραύγαζαν καθένας τα δικά του συνθήματα: οι δημοκρατικοί την ισότητα απέναντι στους θεσμούς και οι ολιγαρχικοί την αξιοκρατία, υποστηρίζοντας πως υπηρετούν το κοινό συμφέρον, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούσαν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Και προσπαθούσαν να παραμερίσουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας τερατώδεις μεθόδους, οι οποίες μοναδικό κριτήριο δεν είχαν βέβαια την δικαιοσύνη και το κοινό συμφέρον, αλλά την επίτευξη των στόχων της ομάδας τους.
Και διψούσαν για εκδίκηση είτε σέρνοντας στα δικαστήρια τους αντιπάλους τους ή ξεμπερδεύοντας μαζί τους μια και καλή με απειλές.

Όσο για τους πολίτες, που δεν συντάσσονταν με καμιά ομάδα, βάλλονταν και από τις δύο πλευρές είτε γιατί αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί τους είτε γιατί τους προκαλούσε η αποκλειστική προσήλωσή τους σε μιαν ήσυχη, ειρηνική ζωή. »


Έλλη Βασιλάκη


Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση «πορτρέτων» ποιητών της Αργολίδας


Παρουσίαση «πορτρέτων» ποιητών της Αργολίδας
Παρευρέθηκα το Σάββατο το απόγευμα 18 Μαρτίου 2017 στον πολυχώρο «Φουγάρο» στη γιορτή της ποίησης και παρακολούθησα την παρουσίαση των «πορτρέτων» ποιητών της Αργολίδας από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ανάμεσα στους τιμώμενους δημιουργούς ποίησης ο Ανάργυρος Παλούκας, η Ζιζή Σφυρή και η Έφη Βελέντζα Λαδά. Έφεραν την πνευματική συγκομιδή τους, τα ποιήματά τους, άνοιξαν την καρδιά τους και σε μια ολιγόλεπτη παρουσίαση έδωσαν το στίγμα της δικής τους δουλειάς, με λόγο μεστό και ανεπιτήδευτο, σε μια εκδήλωση, που ήταν εμφανής η ποιότητα και η απλότητα.Επειδή η Έφη Λαδά έκανε την παρθενική της εμφάνιση με την πρώτη ποιητική της συλλογή «…ίχνη καλπασμού» από καρδιάς θέλω να πω ότι ανέβηκε το Καβαφικό «πρώτο σκαλί» έχοντας το βλέμμα της στραμμένο «στην Ανατολή και την Ελπίδα», όπως η ίδια γράφει.
Με το νεωτερικό τρόπο γραφής της, με στοιχεία υπερρεαλισμού, με εικόνες που μετουσιώνονται σε σύμβολα, γράφει για ό,τι αγαπά. «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. ‘Ο,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα» κατά τη φράση του Ελύτη
Μοτίβα της ο έρωτας, η ομορφιά, τα αγαπημένα της πρόσωπα και πράγματα, η Ερμιόνη, την οποία νανουρίζει σε ποίημά της.
Θερμά συγχαρητήρια και στους τρεις δημιουργούς, που έχουν καταφύγιο στη ζωή τους την ποίηση και που έστω για λίγο κατάφεραν να μας οδηγήσουν να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητά μας και να ρίξουμε τη ματιά μας στο παραθύρι ενός άλλου κόσμου, αυτού της ποίησης, που δημιουργεί μυσταγωγία και υποβολή.

Τίνα Αντωνοπούλου Δημαράκη    .  

Οι άρχοντες και τα "ξένα κόλυβα"


Παρακολουθώ μια συζήτηση για τα εγκαίνια του γηπέδου Κρανιδίου.Το έργο ολοκληρώνεται και όλοι θέλουν το κατί τι τους στην δόξα ,της προσφοράς τους.
Κατα αρχήν τα χρήματα για όλα τα έργα ,είναι των Ελλήνων πολιτών.Απο τους φτωχότερους μεχρι τους πλουσιότερους.Είναι χρήματα ,απο τον ΦΠΑ,απο το φόρο εισοδήματος.,και απο τους απειρους αλλους φόρους που έχουν επιβάλλει  όλοι αυτοί που διεκδικουν την πατρότητα ,την ιδιοκτησία του έργου..
Αρα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα έργα δεν ανήκουν ,ουτε στην ΝΔ,ούτε στο ΠΑΣΟΚ,ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. και φυσικά στους εκπροσώπους τους..

Σχετικά με αίτημα ασφαλτόστρωσης χωμάτινου τμήματος πριν από την Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Δ.Κ. Ερμιόνης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ


ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΥΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ