Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Μια βραδιά αγάπης, απο τους νέους μας


Επηρεασμένοι από το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σας περιμένουμε για να περάσουμε μια βραδιά αγάπης και διασκέδασης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς του τόπου μας.

                                http://www.facebook.com/event.php?eid=180621965290518

 Μπράβο τους!
 Θα είμαστε κι εμείς εκεί..

Χριστούγεννα

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης. Το πρόγραμμα


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης " ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ"
για τρίτη χρονιά γίνεται "παραμυθότοπος" για μικρά και μεγάλα παιδιά.
΄Ενα γιορταστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα με αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές ταινιών, μουσική , εικαστικές δραστηριότητες.
Καλούμε μικρούς και μεγάλους "να ταξιδέψουμε",
μέσα σε χριστουγεννιάτικη  ατμόσφαιρα και γιορτινή διάθεση.

Το πρόγραμμα:
΄Ολες οι εκδηλώσεις αρχίζουν  5 μ.μ.
Δευτέρα 27-12-10, η ταινία «Χριστουγεννιάτικη ιστορία»
Τρίτη 28-12-10, η ταινία  «Ο μαγεμένος τάρανδος»
Πέμπτη 30-12-10,η κ.Παρασκευή Σκούρτη-Δαγρέ αφηγείται   τη «Σταχομαζώχτρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Δευτέρα 3-1-11, η ταινία «Ψηλά στον ουρανό»
Τετάρτη 5-1-11, η κ.Ελένη Σιωρά εκπαιδευτικός και γιαγιά   στις ιστορίες «Αχ, αυτοί οι καλικάντζαροι» της Αγνής Στρουμπούλη.
Σάββατο 8-1-11, η ταινία «Στην εποχή των παγετώνων (3)»
Χρόνια πολλά

Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» τηλ.2754 0 32416

Χρόνια σας πολλά!


Ευχόμαστε σε όλους σας καλές γιορτές! 
 Με χαμόγελο κι ελπίδα, με προσφορά  αγάπης και ζεστασιάς σε όσους τη χρειάζονται..
 
Χρόνια πολλά!

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Να τα πούμε;

Ευχές απο την φίλη Έλλη Βασιλάκη, απο το Ναύπλιο.

πιπερίτσες μου,
σας εύχομαι τα καλύτερα δυνατά
και τ΄αδύνατα παλευτά!

(σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία)
Έλλη Βασιλάκη, Ναύπλιο

ΚΑΛΑΝΤΑ 1893

ΚΑΛΑΝΤΑ
( απο την εφημερίδα "ΣΚΡΙΠ'' ΤΟΥ 1893)

Καλήν εσπέραν, δανεισταί, άν είναι ορισμός σας/ του κανονιού την γέννησι να πώ στ' αρχοντικό σας. / Μέγα κανόνι έπεσε στών Αθηνών την πόλι / κ' οι δανεισταί πενθοφορούν και κλαίει η κτίσις όλη./ Είς την Βουλή εβρόντηξε, στην φάτνη των αλόγων,/ και οΤρικούπηςτώριξε

μ' ένα σπουδαίον λόγον. Πλήθος Μακρήδων, ψάλλοντες το " Δόξα εν υψίστοις" / και δια τούτο άξιζε της στρούγκας του η πίστις.Εκ της Αγγλίας έρχονται τρείς μούντζαις δια δώρα / Ο Χάμπρο δε τας οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα./ Δια τον Χάμπρ' ως είκουσε Μπουρλότος ο φρικώδεις,/ αμέσως πολλά ταράχθηκε κι έγινε θηριώδεις. / Ότι πολλά φοβήθηκε δια την εξουσίαν / μήπως του δώσουν μια κλωτσιά και χάσει την αξίαν./ Κράζει τους μάγους και ερωτά τι διάβολο να κάνη,/ κι εκείνοι τούπαν : Βρόντα το, σαν νάταν Καραπάνοι./ Αμέσως πάει στην Βουλή, βρίσκει τον Θεοτόκη / κι εκεί εκβαρβαρίζονται των δανειστών οι τόκοι./ Πολλοί εδώ τον προσκυνούν κι άλλοι εκεί τον βρίζουν / κι εκατόν δύο βουλευταί τον νόμον του ψηφίζουν./ Χιλιάδες δέκα δανειστών σφάζει σε μιαν ημέρα/ των δε λοιπόν ο διάβολος επήρε τον πατέρα

Κι επληρώθη το ρηθέν σ' Ανατολή και Δύσι / πως η "Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση"./Ιδού όπου σας είπαμεν όλην την υμνωδίαν / και της Ελλάδος της φτωχής την φοβεράν κηδείαν, / και σας καλονυκτίζομεν, πέσετε κοιμηθήτε, /ολίγον ύπνον πάρετε χωρίς να σηκωθήτε

και βάλλετε τα ρούχα σας, άν είνε ιδικά σας,/ αλλέως να σουφρώσετε απ' τα γειτονικά σας./Ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητό σας/ κι' αν άλλο τι δεν έχετε να φάτε τ' απ' αυτό σας.

Εις έτη πολλά/ με δίχως ψιλά.


Πρόταση ανάρτησης:Γιάννης Λακούτσης

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρακαλώ όπως αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας τα επισυναπτόμενα αρχεία, που αφορούν την " Παύση Λειτουργίας Χώρων Ανεξέλεγκτων Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)"

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας

  Πολλοί Ερμιονίτες έχουν τις ρίζες τους στο ηρωικό Βαλτέτσι Αρκαδίας και πάντα μιλούν με πολλή αγάπη και περηφάνια για τον τόπο τους.
  Αυτές τις μέρες, που έχει κυκλοφορήσει η  εκπληκτική έκδοση τραγουδιών από το Βαλτέτσι, πολλούς ακούμε να  σιγοτραγουδούν με συγκίνηση τα τραγούδια τους και να θυμούνται..
  Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας παρουσίασε την έκδοση αυτή των Σωτηρίου Τσιάνη, Ιωάννη Καϊμάκη – Σταύρου Κοκκάλα Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας - Folksongs from Valtetsi, Arcadia , στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.
   Με την παρούσα έκδοση τραγουδιών, γράφουν οι εκδότες, από το Βαλτέτσι Αρκαδίας σε δύο ογκώδεις τόμους, δώδεκα (12) δίσκους πυκνής εγγραφής (CD) και ένα δίσκο εικόνας και ήχου (DVD) επιχειρείται να δοθεί ένα επιστημονικό και παράλληλα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί με επιτόπια έρευνα σε συγκεκριμένο τόπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, από διαφορετικούς ερευνητές και κάτω από διαφορετικές συνθήκες επιτέλεσης.

  Ο πρώτος τόμος αποτελείται από 342 σελίδες. Περιέχει 79 τραγούδια που κατέγραψε το 1959 στο Βαλτέτσι Αρκαδίας ο Ελληνοαμερικανός εθνομουσικολόγος Σωτήρης Τσιάνης. Τα τραγούδια αποδίδονται πιστά και αναλύονται μουσικολογικά σε ευρωπαϊκή μουσική γραφή από τον Σωτήρη Τσιάνη. Στον ίδιο τόμο δημοσιεύονται και τρία τραγούδια από το Βαλτέτσι, που κατέγραψε ο Σπύρος Περιστέρης το 1956 με μουσική επεξεργασία από τον Σωτήρη Τσιάνη. Τον τόμο συνοδεύουν οι μουσικές καταγραφές σε 3 ψηφιακούς δίσκους (CD).  Ο δεύτερος τόμος αποτελεί ένα πιλοτικό εγχείρημα καταγραφής τραγουδιών από το Βαλτέτσι σε διάφορες χρονικές στιγμές και περιστάσεις. Περιλαμβάνει τραγούδια που ηχογράφησε ο Σταύρος Κοκκάλας το 1979 και σε διάφορες άλλες χρονικές στιγμές και ο μουσικολόγος Γιάννης Καϊμάκης, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2001 και το 2005. Συνολικά δημοσιεύονται 154 κείμενα τραγουδιών, που απομαγνητοφωνήθηκαν με προσοχή, με τις επαναλήψεις και τα τσακίσματα, καθώς και το ποιητικό-οργανικό κείμενό τους. Πάνω από είκοσι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τον Σωτήρη Τσιάνη το 1959 περιλαμβάνονται και στην ηχογράφηση του 2001 του Γιάννη Καϊμάκη. Μερικά μάλιστα από αυτά τραγουδιούνται από τους ίδιους τραγουδιστές. Ο τόμος συνοδεύεται από 9 ψηφιακούς δίσκους ακτίνας (CD) και ένα ψηφιακό δίσκο ήχου και εικόνας (DVD).
  Συνολικά το έργο αποτελεί άριστο βοήθημα για την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του δημοτικού τραγουδιού σε χρονικό διάστημα μισού περίπου αιώνα με καταγραφές και σχόλια από τους τους ερευνητές. Έγινε προσπάθεια να αποδοθούν με ακρίβεια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιτόπια έρευνα, ο τρόπος προσέγγισης των τραγουδιστών, ο χώρος και ο χρόνος επιτέλεσης των τραγουδιών, καθώς και κάθε εθνογραφική πληροφορία, που θα διευκόλυνε και τον μελλοντικό ερευνητή στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος", ευχετήρια κάρτα

ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ"

Ο Βάρναλης έχει γράψει κι άλλα διηγήματα «εις ύφος Παπαδιαμάντη», αλλά τούτο εδώ έχει το μοναδικό γνώρισμα ότι παρουσιάζει ως ήρωα και τον ίδιο τον κυρ Αλέξανδρο. Εκτός αυτού, ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει μέσα στο κείμενο ξεσηκωμένες αυτούσιες φράσεις από διηγήματα του Παπαδιαμάντη και θα ευφρανθεί με λέξεις παπαδιαμαντικές. Πήρα το κείμενο από την έκδοση του Κέδρου «Πεζός Λόγος». Αγνοώ αν το «Καλοκαιρής» (το παπαδιαμαντικώς σωστό είναι Καλοσκαιρής) είναι λάθος του τυπογράφου ή αβλεψία τού Βάρναλη
Πηγή:http://www.sarantakos.com/

ΈΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών τας παραμονάς των Χριστουγέννων του έτους…

Ο κυρ Αλέξανδρος είχε νηστεύσει ανελλιπώς ολόκληρον το Σαρανταήμερον και είχεν εξομολογηθεί τα κρίματά του (Παπά-Δημήτρη το χέρι σου φιλώ!). Και αφού εγκαίρως παρέδωσε το χριστουγεννιάτικον διήγημά του εις την "Ακρόπολιν" και διέθεσεν ολόκληρον την γλίσχρον αντιμισθίαν του προς πληρωμήν του ενοικίου και των ολίγων χρεών του, γέρων ήδη κεκμηκώς υπό των ετών και της νηστείας, αποφεύγων πάντοτε την πολυάσχολον τύρβην, αλλά φιλακόλουθος πιστός, έψαλεν, ως συνήθως, με την βραχνήν και σπασμένην φωνήν του, πλήρη όμως ενθέου πάθους, ως αριστερός ψάλτης, εις το παρεκκλήσιον του Αγίου Ελισσαίου τας Μεγάλας Ώρας, σχεδόν από στήθους, και ότε επανήλθεν εις το πτωχικόν του δωμάτιον, δεν είχεν ακόμη φέξει!

Ήναψε το κηρίον του και τη βοηθεία του κηρίου (και του Κυρίου!) έβγαλε το υπόδημά του το αριστερόν, διότι τον ηνώχλει ο κάλος, και ημίκλιντος επί της πενιχράς στρωμνής του, πολλά ρεμβάζων και ουδέν σκεπτόμενος, ήκουε τας ορυγάς του κραταιού ανέμου και τους κρότους της βροχής και έβλεπε νοερώς τον πορφυρούν πόντον να ρήγνυται εις τους σκληρούς αιχμηρούς βράχους του νεφελοσκεπούς και χιονοστεφάνου Άθω.

Εκρύωνεν. Αλλά το καφενείον του κυρ Γιάννη του Αγκιστριώτη ήτο κλειστόν. Αλλά και οβολόν δεν

Το πείραμα της συμμόρφωσης του Σόλομον Ας

Του Γιάννη Λακούτση
  Ο Σόλομον Ας (Solomon Eliot Asch), ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός κατά την δεκαετία του ’50, όταν και διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων, που έμειναν γνωστά ως «Το πείραμα της συμμόρφωσης του Ας» (The Asch conformity experiment) ή «Το παράδειγμα του Ας» (Asch paradigm).
 Ο Ας χρησιμοποίησε ομάδες των 5-7 ατόμων, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν εθελοντές. Στην πραγματικότητα, μόνο ο ένας στην κάθε ομάδα ήταν ο εθελοντής -και πραγματικό υποκείμενο του πειράματος- και οι υπόλοιποι συνεργάτες του Ας. Οι συμμετέχοντες καλούνταν σε μια δοκιμασία οπτικής αντίληψης. Οι συνεργάτες του Ας, απαντούσαν επίτηδες λάθος σε ερωτήσεις που είχαν οφθαλμοφανείς απαντήσεις. Ο πραγματικός εθελοντής παρ’ ότι είχε στο μυαλό του την ευνόητη απάντηση, εν τούτοις βλέποντας πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απαντούσε διαφορετικά, αμφιταλαντεύονταν κι ενίοτε συμφωνούσε χωρίς να το πιστεύει με την γνώμη τους.
 Τα πειράματα του Ας που συνεχίστηκαν με διάφορες παραλλαγές, κατέδειξαν πως πολλοί άνθρωποι, υπό ορισμένες συνθήκες, μπροστά στο ενδεχόμενο να περιθωριοποιηθούν από ένα κοινωνικό σύνολο, είναι διατεθειμένοι να αυτοϋποβληθούν, να υποκύψουν και να συμμορφωθούν με το «κοινωνικά ορθό», ακόμη κι όταν αυτό είναι προφανέστατα λάθος κι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αντίληψή τους και τα πιστεύω τους…

Παπαράτσι

      Είναι ελληνικό επώνυμο ο Παπαράτσι (< Παπασαράτσης);
  Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
  Η ιστορία της παγκόσμιας, πλέον, λέξης παπαράτσι (ιταλ.: paparazzi) ξεκίνησε, το 1959, από τον Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Γλυκιά Ζωή (La dolce Vita). O Fellini απέδωσε αυτό το παρατσούκλι σε έναν από τους φωτορεπόρτερ της ταινίας του, με αποτέλεσμα να διαδοθεί παγκοσμίως και να προσδιορίζει τον “αδιάκριτο φωτορεπόρτερ”
  Τι σημαίνει, όμως, το όνομα παπαράτσι και ποια είναι η σχέση του με την Ελλάδα;  Ο καθηγητής Μπρούνο Μιλιορίνι αναφέρει ότι ο Φελίνι δανείστηκε αυτό το όνομα από το μυθιστόρημα του Άγγλου George Gissing (1857-1903) , “by the Ionian sea”, το οποίο είχε γραφτεί το 1901, αλλά μεταφράστηκε στα Ιταλικά το 1957. Στο έργο αυτό ο Gissing αναφέρει κάποιον ξενοδόχο στο Καταντζάρο με το ελληνικό όνομα Papasaratsis (: prete sellaio, παπάς-σελοποιός). Αυτό το όνομα άρεσε στο Φελίνι και το έδωσε σε ένα από τους φωτογράφους της ταινίας του. O Παπασαράτσης (στα ελληνικά γνωστό και το επώνυμο Παπασαμαράς), λοιπόν, κατέληξε να γίνει ο γνωστός μας παπαράτσι. Ας μην υποτιμήσουμε και την προσωπική άποψη ότι, ίσως, ο Γκίσινγκ παράκουσε το “Παπασαράντης” (διαδεδομένο, μέχρι σήμερα, στην περιοχή της Καλαβρίας) και το έγραψε ως Παπασαράτσης. Αυτό, όμως, μόνο, ο Γκίσινγκ μπορεί να το επιβεβαιώσει…
  Στη φωτογραφία: Ο Tazio Sechiarolli (1925-1998), υπήρξε ο αυθεντικός παπαράτσι στην ταινία La Dolce Vita. Σταδιοδρόμησε ως φωτογράφος
πηγές
Bruno Migliorini, σελ 104, 105, parole e storia, fogli di Vocabolario, εκδ. Rizzoli
La solitudine del satiro Autore, Flaiano Ennio, ed. EditoreAdelphi

Πρόταση ανάρτησης του κου Λακούτση

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Έτσι κρατάμε αναμμένο το καντήλι της μνήμης και άσβεστη τη φλόγα του Πολιτισμού

Η ευχετήρια κάρτα για τις χρονιάρες μέρες, του «Ερμιονικού Συνδέσμου»

Πολύτιμη για τον τόπο μας  η προσφορά του "Ερμιονικού Συνδέσμου".
 Τους ευχαριστούμε και  ευχόμαστε να παραμένει άσβεστη, η φλόγα της αγάπης τους για την Ερμιόνη.

Σελήνη 20 ημερών

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ (1922-1988)
Γεγονότα και πρόσωπα της πιο ωραίας μου ζωής, της φανταστικής, που δεν την έζησα ποτέ και θα την κληροδοτήσω ανέπαφη στους μεταγενέστερους.
Και συχνά σχεδίασα ταξίδια στο άγνωστο — θέλω να πω καλύτερα να μη ρωτάει κανείς γιατί ώσπου να γυρίσω εκείνο το βράδυ απ’ το συμβολαιογραφείο του θείου Ιάκωβου είχαν όλοι πεθάνει — από τότε περιπλανιέμαι στην τύχη ή αργοπορώ στα δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων όπου στενάζει το ανεκπλήρωτο των εραστών, απομεινάρια μοναξιάς κάτω απ’ τα έπιπλα, σκιές από φτωχές αμαρτίες.
Και συνήθως τα πράγματα που κράτησες στα χέρια σου χάνονταν μυστηριωδώς: σα να 'σουν κάπου άλλου την ώρα που τα χρησιμοποιούσες.
Ίσως γι' αυτό κι οι αποτυχίες σου δε σε πλήγωσαν ποτέ, αφού βέβαια την ώρα που αποτύχαινες
εσύ δεν ήσουν εδώ. Πού ήσουν λοιπόν; Και γιατί γύρισες;
Στο δρόμο, κάτω απ’ τη βροχή, εκείνος ο άγνωστος στεκόταν χρόνια τώρα
ακουμπισμένος στο φανοστάτη.
Ποιος άγνωστος! Κι οι φλόγες των κεριών τα βράδια που τις σαλεύει μια πνοή από κάποια πανάρχαιη συγνώμη — ποιόν συγχωρεί;
Εγώ, όσο μπορώ να θυμηθώ, στεκόμουν στη μικρή γέφυρα του πατρικού κήπου σε κάποια γέφυρα τέλος πάντων — κι ένιωθα σα να μ' έχουν μυστικά ετοιμάσει να υποδεχτώ
 τη μητέρα τη μέρα που θα με γεννούσε.
Έτσι κι οι εραστές μέσα στην κάμαρα απλώνουν τα χέρια ο ένας
στον άλλον ενώ εκείνοι στέκονται έξω, μόνοι.
Λοιπόν, τι κάνουμε εδώ και πότε θ' αλλάξει ο κόσμος, γιατί όπως όλοι μας
έζησα κι εγώ αφηρημένα — βέβαια αγάπησα τα ιδανικά της ανθρωπότητας
αλλά τα πουλιά πετούσαν πιο πέρα (κι αλήθεια κάποτε παιδιά αφήναμε στη μέση τις υπερπόντιες εκστρατείες μας για ν' ανεβάσουμε εν' άρρωστο πουλί στο δέντρο) και τις νύχτες σχεδίαζα έκτακτα δρομολόγια τραίνων για κείνους που άργησαν ή ονειρευόμουν να ζήσω υπέροχα, απερίσπαστος από προσωπικές ευδαιμονίες και στάθηκα πάντα ανυπεράσπιστος μπροστά στους άλλους όπως οι νεκροί έτσι έμαθα τι θα πει αιωνιότητα.
Τώρα ανεβαίνω σε μιαν άμαξα απ’ αυτές που διασχίζουν τον ύπνο μου και δραπετεύω. Θα με

Ευχές απο το Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης

"Γιορτινή Αγία Ερμιόνη"
Έργο την ερμιονίτισσας ζωγράφου Κατερίνας Παπαμιχαήλ - Ρήγα (1976)
Ευχετήριες κάρτες σαν αυτές,  γίνονται δείγματα πολιτισμού..

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

Του Γιάννη Λακούτση
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες από την αρχαιότητα.

Το 1650 υπάρχει μια αναφορά για Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήθηκε στο Στρασβούργο και ήταν στολισμένο με τριαντάφυλλα από χρωματιστά χαρτάκια, γλυκίσματα και ζαχαρένια ανθρωπάκια.

Στη χριστιανική θρησκεία τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού και τον 8ο αιώνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο. Μάλιστα η επιλογή του έλατου έγινε από τον aγιο Βονιφάντιο για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδε ο κόσμος μέχρι τη στιγμή εκείνη(κατάλοιπο της ειδωλολατρίας) στη δρυ. Έτσι το έλατο έγινε σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα των Χριστουγέννων.

Βρίσκουμε μία μαρτυρία κάπου στην Ρωμαϊκή εποχή το 336 μ.Χ. όπου κάθε 25 Δεκέμβρη γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια στην μνήμη του θεού Σατούρνο (πιθανότατα του Κρόνου). Σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί τον πρόδρομο της γιορτής των Χριστουγέννων που με διάφορες προσθήκες και παραλλαγές θέλησαν να προσδώσουν στην γιορτή χριστιανικό περιεχόμενο ώστε να απομακρυνθεί και να ξεχαστεί στα βάθη των αιώνων η παγανιστική της προέλευση. Άλλωστε η 25 Δεκέμβρη καθιερώθηκε ως ημερομηνία γέννησης του Χριστού τον 4αι. μ.Χ. και ταυτόχρονα σηματοδοτούσε την αλλαγή του χρόνου. Στα Σατουρνάλια, οι Ρωμαίοι στόλιζαν διαφόρων ειδών

Δελτίο τύπου Δήμου Κρανιδίου

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Χαμένοι άγγελοι..

Νέος Δήμος και Δήμαρχος. Νέο καλό ξεκίνημα..

  Ευχόμαστε στον νέο μας Δήμαρχο κο Καμιζή και στους συνεργάτες του που ορκίστηκαν χθες, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.  Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες .   Ότι θα εργασθούν ενωτικά για την πρόοδο και την ευημερία της Ερμιονίδας.
  Επίσης στον κο Σφυρή , ευχόμαστε να ασκήσει εποικο-δομητική αντιπολίτευση .
  Σ αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα μας, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες απο όλους και δεν περισσεύει κανείς.

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους σας!

Εμείς η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί στα καλά, αλλά αντίπαλοι στα άσχημα..

Τάματα

Επιμέλεια : Γιάννης Λακούτσης
Λαική αφιερωματική απο την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας
" Όσο κι αν είστε Χριστιανοί, πάντα είστε ειδωλολάτρες!"  Κ.Παλαμάς ( "ο δωδεκάλογος του γύφτου")
  Κάτω απο τις εικόνες των εκκλησιών συνήθως, κρέμονται κάποια ασημένια, ως επι το πλείστον, αφιερώματα πιστών. Πάνω τους έχουν χαραγμένα διάφορα μέλη του ανθρωπίνου σώματος η αντικείμενα. Το τάμα ή τάξιμο ή ταξιά ή τάσιμο, όπως το λένε στην Κρήτη, δεν είναι τίποτε άλλο απο μια άγραφη υπόσχεση. Και απο τα δυο μέρη. Ο λαός μας πιστεύει, πως αν κάποιος τάξει σε εναν άγιο πρέπει να το κάνει, ο κόσμος να χαλάσει. Λέει σχετικά μια παροιμία: " Μη τάξεις σε άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι". Αν δεν φανεί εντάξει στο τάξιμό του, ο πιστός, τότε κινδυνεύει να χάσει την εύνοια του αγίου. Ή ακόμα, να τον βλέπει στον ύπνο του τα βράδια και ετσι να αναγκαστεί να εκτελέσει το χρέος του.Η πιο απλή μορφή τάματος είναι η προσευχή. Μετά έρχεται το κερί.(Το μεγαλύτερο τάμα με κεριά, που έχει καταγραφεί στην ιστορία, είναι τα 10.000 κεριά που άναψε Ρουμάνος φίλαθλος της εθνικής ομάδας της χώρας του, στο Μουντιάλ του 1998! ).Οι χριστιανοί ανάβουν κεριά στις εκκλησιές σε ανάμνηση των πρώτων ομοδόξων τους, οι οποίοι στα χρόνια των πρώτων διώξεων συναθροίζονταν σε υπόγειους χώρους, όπου δεν υπήρχε φώς και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούσαν κεριά.Το κερί απο γνήσιο κερί μέλισσας το λένε αγιοκέρι.Στην Σαμοθράκη τα μεγάλα κεριά απο μελισσοκέρι τα λένε παλαμιστά και τα τάζουν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.Η κεροδεσιά, άλλη μια μορφή τάματος. Ήταν μια συνήθεια να " δένουν " την εκκλησία

Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern

Πρόταση για ανάρτηση του φίλου του ιστολογίου μας, Τίμου Μποζίκη.
Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις ?, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις ?. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.

Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε

Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου για τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας

Δεκεμβρίου 19,
Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου στέλνει μήνυμα αγωνιστικής συμπαράστασης στους πολίτες της Κερατέας.
            Ο αγώνας μας είναι κοινός .
Απ την Θεσσαλονίκη την Κέρκυρα και την Θήβα μέχρι την Καλαμάτα τα Αθίκια και το Κρανίδι ενεργοί πολίτες διεκδικούμε το αυτονόητο.
  Όχι στους σχεδιασμούς για νέους ΧΥΤΑ (με ταφή σύμμεικτων η δεματοποίηση) όχι στην καύση ενεργειακή αξιοποίηση που θα χαρισθούν στο μεγάλο κεφαλαίο αλλά μείωση του όγκου, επαναχρησιμοποίηση , κομποστοποίηση, ανακύκλωση.
  Αλλά πάνω από όλα αρνούμαστε να λαμβάνονται αποφάσεις κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών ,αποφάσεις που υλοποιούνται με ψέματα και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, με στρατιωτικά μέσα, χρήση χημικών αερίων, ξύλο , συλλήψεις, και κατάληψη της γης από ένοπλα τμήματα χωρίς να υπάρχει μάλιστα και νομιμοποίηση των αποφάσεωνλες και ζούμε σε κατοχή.
                   Είμαστε στο πλευρό σας.Σήμερα εσείς αύριο η σειρά μας.

Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου.