Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

«ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ» του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 


«ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ»

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Από τότε φάντασμα η ζωή. Θα μου ειπής: δε μετάνιωσα; Και γω δεν ξέρω. Αλλά και να γυρίσω τώρα στο νησί, πάλι δε θα ησυχάσω. Με κράζει η θάλασσα!»

«Λόγια της πλώρης» είναι ο τίτλος της γνωστής συλλογής των είκοσι θαλασσινών διηγημάτων του λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα (1865 - 1922) από τα Λεχαινά της Ηλείας, αρχιάτρου στο επάγγελμα. Γράφτηκε το 1899 και αναφέρεται στον κόσμο της θάλασσας, «σε δοξασίες, δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις των ανθρώπων της, που τη λατρεύουν, τη μισούν και όμως την υπηρετούν».

Όταν ο Α.Κ. ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το 1891, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος δόκιμος γιατρός, διορίστηκε υγειονομικός γιατρός στο ατμόπλοιο «ΑΘΗΝΑΙ». Με την επαγγελματική αυτή ιδιότητα ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τα παράλια της Μικράς Ασία και τον Ελλήσποντο, φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, και αποκτώντας έτσι ένα τεράστιο πλούτο γνώσεων.

Τα ακούσματα, τα βιώματα και γενικά τις εμπειρίες της οκτάχρονης διαδρομής του τις περιέλαβε στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο, που το ονόμασε «Σ’ Ανατολή και Δύση». Αργότερα αυτό το απόθεμα αξιοποιήθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα «Λόγια της Πλώρης».

Στις διακόσιες σελίδες του λογοτεχνικού αυτού έργου η γραφίδα του συγγραφέα, στυλίστα της δημοτικής, γεμάτη ναυτικές λέξεις, μεταφέρει ολοζώντανα το ορμητικό βουητότων μανιασμένων κυμάτων, την απελπισία, τον κίνδυνο αλλά και τη γενναία αντίσταση των ναυτικών. Καταστρώνει μυθοπλασίες και ζωντανεύει ξεχασμένους λαϊκούς θρύλους, που ενίοτε χαρακτηρίζονται από επική διάθεση και δραματικότητα. Αυτήκοος μάρτυρας μύθων και θρύλων απ’ όλη την Ελλάδα που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά με την προφορική παράδοση, τους μεταφέρει με τα κείμενά του εμπλουτίζοντας έτσι την παράδοση της Χώρας.

Ένας από τους μύθους αγγίζει την Ερμιονίδα και άλλοι δύο την ευρύτερη όμορη περιοχή. 

Στο Κρανίδι, λοιπόν, ζούσε, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους ο καπετάν Πήλιουρης. Οι Κρανιδιώτες έλεγαν πως ο άνθρωπος αυτός βγήκε από τον τάφο καιγύριζε τον κόσμο έχοντας εμφάνιση που «έκοβε τα ήπατα»,όσων τον αντίκριζαν. Ανακατεμένα μαλλιά που είχαν «σκληρύνει από την απλυσιά και έμοιαζαν με αγκάθια», γένια και μουστάκια φρικαλέα, πρόσωπο χλωμό και μάτια βαθιά χωμένα στις κόγχες τους. Εμφάνιση απαίσια και ανατριχιαστική! Ο καπετάν Πήλιουρης πέθανε το 1920.1

Ο δεύτερος θρύλος μιλάει για τους Ραφαλιάδες, δύο αδέλφια βουτηχτάδες από την Ύδρα, στοιχειά αλλά και «λαχτάρες» της θάλασσας. Για το μελάτι, το εκλεκτό και καλοσχηματισμένο σφουγγάρι, ο ένας αδελφός, βάζοντας το προσωπικό κέρδος πάνω από το αδελφικό αίμα, σκότωσε τον άλλο, γύρω στα 1876. Οι σύντροφοί του τον έθαψαν σ’ένα έρημο νησί, στης Μπαρμπαριάς τ αφιλόξενα μέρη. 

Ο τρίτος θρύλος έχει να κάνει με τον Ανέστη, «έναν παίδαρο από τις Σπέτσες, έναν άνθρωπο με αρβανίτικο αγύριστο κεφάλι». Μπίντας, χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα, λόγω της ξεροκεφαλιάς του!2 Για ασήμαντη αφορμή οΑνέστης μπλέχτηκε σε καυγά με τον Γεράσιμο τον …Κρυφονούση3 από την Κεφαλονιά, που με ύπουλο τρόπο σκότωσε τον Ανέστη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση του συγγραφέα για την προφορά των Υδραίων.Τη χαρακτηρίζει βάρβαρη και σημειώνει τον «ατέλειωτο» τρόπο που προφέρουν το (ρ).4

Τέλος ο αναγνώστης του έργου μπορεί να εντοπίσει και άλλες αναφορές στην περιοχή μας και να αντλήσει πολύτιμες γνώσεις για την Τοπική Ιστορία και Λαογραφία.

ΣΗΜ.

1. Ο Βαγγέλης Πίλουρις (έτσι γράφει το όνομά του), καπετάνιος στο επάγγελμα, μας είπε πως ο Γιάννης Πήλιουρης ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα ήταν ο παππούς του, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες κωπηλασίας! 
2. Μπίντα: δέστρα του πλοίου. Μέχρι σήμερα λέμε στην Ερμιόνη: Αυτός είναι μπίντας (ξεροκέφαλος)! 
3. Κρυφονούσης: ύπουλος άνθρωπος
4. Η εκφορά του λόγου μοιάζει αρκετά με αυτή των κατοίκων της Ερμιονίδας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μαργέτας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του




Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μαργέτας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του και παρουσίασε τον διακριτικό τίτλο και το σήμα  του νέου Δημοτικού Συνδυασμού για τον Δήμο Ερμιονίδας, την Παρασκευή 28 -10-2022 στη κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Ερμιονίδα στο Κρανίδι . 

Ο νέος Δημοτικός Συνδυασμός ονομάζεται: «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ».

Παρατίθεται η παρουσίαση:

Συνδημότισσες συνδημότες,

 Σας καλωσορίζω στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της επίσημης υποψηφιότητάς μου για το Δήμο Ερμιονίδας. Έχω τη χαρά να παρουσιάσω εδώ σήμερα  το όνομα  και το έμβλημα του συνδυασμού μας, τις βασικές αρχές, τις αξίες και τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, δηλαδή την ιδρυτική μας διακήρυξη. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

 Λίγα λόγια για το σήμα της παράταξής μας.




Η έμπνευση και καλλιτεχνική έκφραση ανήκει στο φίλο μας Άρη Σταματούδη, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας. Τον ευχαριστούμε θερμά!

Οι επιλογές δείχνουν τη βαθιά αγάπη για τον Τόπο μας!

Η θάλασσα , ο ήλιος, η σύμμετρη ανάπτυξη των ορεινών όγκων, το φως, τα γήινα και αισιόδοξα χρώματα, οι κύκλοι με τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τα σύμβολα του αρχαίου πολιτισμο΄θ, αλλά ταυτόχρονα και σύμβολα των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης, ο πρωτογενής τομέας σε πρώτο πλάνο – ελιά και ρόδι - , όλα μιλούν για τη μαγεία της Ερμιονίδας.

Η Ερμιονίδα χρειάζεται το «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»

χρειάζεται το όραμα,

αλλά και την προσπάθεια,

τη συνεργασία όλων μας,

μαζί θα δουλέψουμε για το όραμά μας!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Εκδημία Κικής Γεωργίου



 Εκδημία Κικής Γεωργίου.

Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, η Κική Γεωργίου. Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων. Μετά το προσκύνημά της στο Μοναστήρι με το αντίδωρο στο χέρι, θεϊκό ίσως σημάδι της άδολης ψυχής της.

Αφήνει πίσω της τον Κωνσταντίνο.

Θα λείψει από τη γειτονιά μας το χαμόγελό της, η καλοσύνη της, ο αλτρουισμός της.

Καλή ανάπαυση. 

Τίνα Αντωνοπούλου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

4ο ΣΥΡΙΑΝΟΠΑΤΩ | ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 ♦️ Ένα υπέροχο βίντεο ήρθε στην επιφάνεια της δημοσιότητας από την οργανωτική επιτροπή του τέταρτου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Συριανοπατώ" που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη Σύρο!!!

♦️ Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν την εμφάνιση μας, πράγμα που αποτελεί τη δημοσιοποίηση του εν λόγω βίντεο, μονόδρομο!
Ευχόμαστε να το χαρείτε κι εσείς!




Νέο βιβλίο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη και της Τζένης Ντεστάκου



 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Συμβολή στη Νεότερη Ιστορία της Ερμιονίδας (1828-1899)

Κείμενα-Μελέτες

Με τον ανωτέρω τίτλο κυκλοφόρησε το νέο μας βιβλίο. Περιλαμβάνει τριάντα δύο κείμενα με θεματογραφία που αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα της επαρχίας Ερμιονίδας τον 19ο αιώνα με αρκετά από αυτά να γίνονται γνωστά για πρώτη φορά. Θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε όσους δεν επέτρεψαν να γκρεμιστούν οι μνήμες και να στερέψουν οι πηγές των τεκμηρίων διασώζοντας έτσι εικόνες προσώπων και γεγονότων. Σε εμάςαπομένει η θέληση να μένουμε συνδεδεμένοι με το ιστορικό παρελθόν για να συνεχίσει να υπάρχει, να μας στηρίζει, να μας οδηγεί, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στις βιβλιοθήκες Ερμιόνης και Κρανιδίου καθώς και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη. 

 

Καλή ανάγνωση!

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ: Μια ευχάριστη έκπληξη.

 

Αρχές Αυγούστου είδαμε να επανατοποθετούνται, μετά από χρόνια, παράλληλα με την ακτή, και σε απόσταση 100 μέτρων, οι σημαδούρες που απαγορεύουν στα πλεούμενα να εισέρχονται στον εύλογο χώρο κολύμβησης κατά μήκος της νότιας παραλίας του Μπιστιού (μπλε γραμμή στη φωτογραφία). Επεκτάθηκαν οι σημαδούρες και στην ακτή του Γκουριμέσι.

Σε όποιον ανήκει η πρωτοβουλία, τον ευχαριστούμε.

Αποτέλεσμα: Όλα τα σκάφη, και κυρίως τα τουριστικά κότερα, έπλεαν σε απόσταση 50-100 μέτρων μακρύτερα από τις σημαδούρες, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κολυμβητές.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνοθα είναι δηλαδή μια διαδικασία, και όχι στη διάθεση ενός αρμοδίου.

Δεδομένου ότι η κολύμβηση παράλληλα προς την ακτή, από το Φανάρι του Μιστιού ως την είσοδο των Μαντρακιών, είναι παράδοση για τους Ερμιονιτες και, κακά τα ψέματα, ένας από τους ωραιότερους τόπους κολύμβησης της χώρας μας, καλό είναι να διαφυλάξουμε και βελτιώσουμε τις συνθήκες κολύμβησης, αλλά και τις μικρές μπανιέρες καθώς και τα χαρακτηριστικά βράχια.

Πρόταση:
 - Οι σημαδούρες να αρχίζουν από το Φανάρι του Μπιστιού μέχρι την είσοδο στα Μαντράκια, και στη συνέχεια από τη μπανιέρα του Γκουριμέσι μέχρι την αρχή του πρώτου λόφου της Μαγγούλας (στη φωτογραφία κόκκινη + μπλε γραμμή).
-  Να έχουν μεγαλύτερο βάρος αγκύρωσης για να μη παρασύρονται από το κύμα.
-  Να τοποθετούνται μέσα Ιουλίου και να αποσύρονται αρχές Οκτωβρίου.
- Να τοποθετηθούν σε 15 σημεία (είναι γνωστά και προφανή και σημειώνονται στη φωτογραφία με πράσινο χρώμα) στέρεες ανοξείδωτες σκάλες στα βράχια. Ντόπιοι και ξένοι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, αποφεύγουν να κολυμπήσουν (ενώ πολύ το επιθυμούν), γιατί είναι πολύ επικίνδυνο το πέσιμο στη θάλασσα και μετά το ανέβασμα στα βράχια.

Ο γράφων πιστεύει, εκ μακροχρόνιας πείρας φυσικά, ότι αυτά τα έργα είναι απολύτως απαραίτητα και πολύ χαμηλού κόστους. Συμβάλλουν στην βελτίωση της καλοκαιρινής καθημερινότητάς μας αλλά και στον τουρισμό.
Υπάρχουν και άλλα που πρέπει να βελτιωθούν στον εν λόγω χώρο, αλλά τα ως άνω είναι πολύ βασικά. Για τα υπόλοιπα σε επόμενο σημείωμα.

Βασίλης Γκάτσος

το συνθηματικό για να ζητήσει βοήθεια ένα κακοποιημένο παιδί

 Η «τρύπια❤️καρδούλα» 👉 μαθαίνουμε τα παιδιά να ζητούν βοήθεια με μια ζωγραφιά. 


Ως καρδιολόγος το σχήμα καρδιάς έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για μένα, γι’ αυτό προτείνω αυτό το απλό σύμβολο, 
η «τρύπια  ❤️ καρδούλα», να γίνει εργαλείο μη λεκτικής επικοινωνίας, 
το συνθηματικό αν θέλετε, για να ζητήσει βοήθεια ένα κακοποιημένο παιδί.

Πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να βρουν τις λέξεις, το θάρρος ουσιαστικά, να μας πουν αυτό που τα απασχολεί, ειδικά όταν συνοδεύεται από αισθήματα φόβου, ντροπής ακόμη και ενοχής. 

Είναι όμως πολύ ευκολότερο να ζωγραφίσουν μία «τρύπια  ❤️καρδούλα» σε ένα χαρτάκι και να το δώσουν σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύονται, 
εντός ή και εκτός της οικογένειας. Γονείς, συγγενείς, δάσκαλοι, καθηγητές και φίλοι θα πρέπει να γίνουμε η φωνή αυτών των παιδιών, 
αν δούμε μια «τρύπια❤️καρδούλα» ζωγραφισμένη, σε ένα κομμάτι χαρτί, στο πίσω μέρος ενός τεστ, σε ένα μήνυμα στο κινητό.

Παράλληλα, θα πρέπει οι ενήλικες να εκπαιδευτούμε πώς πρέπει να αντιδρούμε σε μία τέτοια έκκληση για βοήθεια από ένα παιδί: 
με ψυχραιμία, εχεμύθεια και μεθοδικότητα, χωρίς ταραχή αλλά με αποφασιστικότητα, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό. 
Ας γίνει η «τρύπια❤️καρδούλα» το συνθηματικό κάλεσμα για βοήθεια για κάθε παιδί που δεν βρίσκει το θάρρος να μιλήσει, 
για κάθε είδους κακοποίηση ή κακοποιητική συμπεριφορά και όχι μόνο.

Στην εποχή μας πολλά παιδιά και έφηβοι υποφέρουν σιωπηλά κάτω από το βάρος της λεκτικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού και της κατάθλιψης 
και θέλουν να ζητήσουν βοήθεια αλλά ντρέπονται. 
Όταν τα λόγια είναι δύσκολα, μια ζωγραφιά μπορεί να γίνει το κάλεσμα για βοήθεια.

Όπως η «τρύπα στην καρδιά» αντιμετωπίζεται ιατρικά και ο ασθενής θεραπεύεται, 
έτσι και η «τρύπια❤️καρδούλα» γιατρεύεται, ειδικά όταν υπάρχει αγάπη και έγκαιρη παρέμβαση.

Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την πρωτοβουλία και ας γίνουμε μέρος της λύσης με αυτό τον απλό και πρωτότυπο τρόπο. 
Μια ζωγραφιά σε ένα χαρτάκι μπορεί να κάνει τη διαφορά για ένα παιδί. 

Ιατρός Καρδιολόγος
Μιχάλης Λιβανός

_

Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Όταν η μουσειακή πληροφορία μετατρέπεται σε βιωματικό παιγνίδι, σε βιωματική δράση...



 Όταν η μουσειακή πληροφορία μετατρέπετε σε βιωματικό παιγνίδι, σε βιωματική δράση...

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε το Μουσείο παιχνιδιών η Στ΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, συνοδευόμενη από τον δάσκαλό της Γιώργο Αλεξάκο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες «ταξίδεψαν» ανακαλύπτοντας τα παιχνίδια του χθες, σ΄ ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο από μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος και είχαν την ευκαιρία της ενεργούς δράσης και του παιγνιδιού.
Τα παιδιά είχαν ένα μέρος να εξερευνήσουν, αλλά και μια αυλή να παίξουν, καθώς η επίσκεψη στο Μουσείο παιχνιδιών συμπλέκει γνώσεις αντικειμένων, εκπαίδευση, ψυχαγωγία. Μαζί με αυτά παίξαμε κι εμείς.
«Αιών παις έστι παίζων, πεσσεύων παιδός ή βασιλίη» (η βασιλεία είναι του παιδιού) (Ηράκλειτος)

Η 11η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


 Κρανίδι, 31.10.2022

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 11η  γιορτή Ροδιού, το διήμερο 29 & 30 Οκτωβρίου, στην Κοινότητα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας.  Ένα διήμερο Φεστιβάλ, όπου πρωταγωνιστεί το Ρόδι και συνδυάζει τα καλλιτεχνικά δρώμενα με την πλούσια καλαίσθητη υπαίθρια Έκθεση, η οποία για καλωσόρισμα δίνει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να απολαύσει το φρέσκο χυμό του Ροδιού και άλλα πλούσια εδέσματα με βάση το ρόδι.

Η διοργάνωση της γιορτής έγινε με την συνεργασία της Κοινότητας Ερμιόνης, του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και φέτος στις εκδηλώσεις, σε μια γιορτή που αποτελεί πλέον θεσμό και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες γιορτές στον Τόπο μας.

Πρωταρχικός στόχος της γιορτής είναι η ανάδειξη και η προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας και ξεχωριστής γεύσης του Ροδιού Ερμιόνης. Το Ερμιονίτικο Ρόδι είναι ένα μοναδικό προϊόν μια ιδιαίτερης ποικιλίας που παράγεται αποκλειστικά στη γη της Ερμιόνης. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, έχει διακριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και πωλείται ως  προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).