Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (1900 – 1929)


 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (1900 – 1929)

 

Στο πλαίσιο της έρευνάς μας για την ιστορία της εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη εκατονταετία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους (1829 - 1929)κυκλοφόρησε το όγδοο βιβλίο με τίτλο «Τα Δημοτικά Σχολεία Αρρένων και Θηλέων Ερμιόνης (1900 - 1929)». Στο βιβλίο περιγράφεται η λειτουργία των δύο Δημοτικών Σχολείων της πόλης κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ουαιώνα. Η έκδοση περιλαμβάνει, όπως πάντα, παράρτημα «αποδεικτικών» εγγράφων καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στη βιβλιοθήκηΚρανιδίου καθώς και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη. Ευχαριστούμε για την αποδοχή και σας ευχόμαστε Καλή Ανάγνωση!

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα..

 σκίτσο @hengontheworld στην Le Monde

"Γυφτάκι," σκέφτονταν, και προσπερνούσαν. "Γυφτάκι," σκέφτονταν, και προσπερνούσαν.

Πρώτα, φοβήθηκα. Τρόμος, πανικός! Παγιδεύτηκα!

Ο φόβος είναι αόρατος.

Εγώ;

"Γυφτάκι," σκέφτονταν, και προσπερνούσαν.

Έπειτα, πόνεσα. Πόνος φριχτός, στο στήθος, στα πλευρά!

Ο πόνος είναι αόρατος.

Εγώ;

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: Νερό δεν θέλουμε;;;;; Το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0 δεν μας αφορά;;;;;

Παρακάτω τα έργα τού προγράμματος 'Υδωρ 2.0.

Εμείς ως Ερμιονίδα δεν είμαστε ΠΟΥΘΕΝΑ, ενώ η Μεσσηνία από τους πρώτους και καλύτερους.Τυχαίο;
Έγραψα σχετικά σε προηγούμενο σημείωμά μου.

Περιέργως ΟΥΔΕΙΣ διαμαρτυρήθηκε που άφησαν και πάλι έξω από τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές την Ερμιονίδα μας, τη Ριβιέρα μας, που την χαρακτηρίζουν επισήμως άνυδρη και υπό ερημοποίηση περιοχή. Ούτε ο Δήμος μας, ούτε συνεταιρισμοί, ούτε επαγγελματικές τάξεις, σαν να έχουμε άφθονα τρεχούμενα νερά.
Ο Δήμος μας μάλιστα έχει ξεχάσει τη μία, μετά τις δύο, και τελικά τις τρεις μονάδες αφαλάτωσης που ευαγγελίζονταν οι προηγούμενες διοικήσεις του.
Αφού δεν ενδιαφερόμαστε εμείς για την υδατοκατάντια μας, θα ενδιαφερθούν άλλοι;
Χωρίς νερό, οι γιορτές των προϊόντων μας είναι Γιορτή ή Ρέκβιεμ;

Υπάρχει καιρός να διεκδικήσουμε κάτι. Το πρόγραμμα έχει και .... ουρά. Πρόκειται να ενταχθούν και άλλα έργα μελλοντικά. Δεν τελειώνει στον επισυναπτόμενο κατάλογο. Έργα που θα υλοποιηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και όχι σαν τον αναβαλλόμενο Ανάβαλο.

Κάθε πρόγραμμα ενισχύει την παραγωγή στα όντως παραγωγικά μέρη, όπως η Θεσσαλία κ.λ.π., αλλά δεν αφήνει απέξω και αυτά που δεν τα ευνοεί η φύση. Η ΔΕΗ δεν πήγε το ρεύμα μόνο στα αστικά κέντρα όπου λόγω βιοτεχνίας, βιομηχανίας και πυκνής κατοίκησης θα είχε μεγάλο κέρδος, αλλά το πήγε και στο πιο μικρό χωριό με ζημία της, δηλαδή χρηματοδότηση από το δημόσιο, όπως γίνεται και στις άγονες γραμμές προς τα μικρά νησιά (Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεκαετία 1950). Στη βάση αυτή να διεκδικήσετε οι σημερινοί διοικούντες.

Βασίλης ΓκάτσοςΜΙΛΑ...ΜΗΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΣΙΩΠΗΛΑΚρανίδι, 24/11/2021

Ανακοίνωση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Τα χρόνια περνούν, η βία κατά των γυναικών και ειδικότερα η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να υπάρχει.

Στις μέρες μας, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, μια ακόμα πανδημία αυτή της βίας κατά των γυναικών δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.  Κατά την διάρκεια της καραντίνας  και των άλλων περιοριστικών μέτρων  αναγκάστηκαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν «παγιδευμένες» στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Πρόσκληση – Πρόγραμμα “9η Γιορτή Ελιάς & Ελαιόλαδου” στο Κρανίδι!

 

9η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι!

26, 27 & 28 Νοέμβρη

 

Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο τριήμερο της Γιορτής Ελιάς & Ελαιολάδου.

– Την Παρασκευή, μαθητές τμημάτων των δύο Δημοτικών Σχολείων του Κρανιδίου θα επισκεφθούν ελαιοτριβεία. Σκοπός είναι να παρακολουθήσουν τα παιδιά από κοντά την διαδικασία, από την στιγμή που φθάνουν οι ελιές στο λιοτρίβι μέχρι να παραχθεί το λάδι.

Το Σάββατο νωρίς το απόγευμα,«Αναζητώντας την χρυσή ελιά στο Κρανίδι» οι μικροί φίλοι που συμμετέχουν, ανακαλύπτουν τις γειτονιές της πόλης μας, μαθαίνουν πως καλλιεργείται η ελιά, πως οι κάτοικοι χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν το λάδι και τις ελιές.

Το Σάββατο στις 18.30, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, μας προσκαλεί στην μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Μπήκαν οι κλέφτες στο χορό να ρίξουν το λιθάρι», στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάλεζας με την ορχήστρα του.

Την Κυριακή, στην πλατεία Κύπρου, στις 10.30 θα γίνει η έναρξη της Έκθεσης προϊόντων, γεύσεων και καλλιτεχνημάτων με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο. Στην διάρκεια της εκδήλωσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλίες, να περιηγηθείτε στα περίπτερα, να δοκιμάσετε γεύσεις ελαιολάδου και ελιάς, να συμμετέχετε στο περίπτερο μαγειρικής δημιουργίας, να ακούσετε μουσική, να απολαύσετε μια όμορφη μέρα στο Κρανίδι της Ελιάς και του Ελαιόλαδου!

Σας περιμένουμε!!!!