Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Βιβή Σκούρτη: ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΡΟΥ

 


Το ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας συνεχίζεται

Είναι γνωστό σε αρκετούς πολίτες της Ερμιόνης και σε επαγγελματίες ψαράδες, ότι τους τελευταίους δύο μήνες  τρία σκάφη εκ των οποίων το ένα δεν διέθετε διακριτικά, ψάρευαν ολοθούρια, διαπράττοντας σειρά αδικημάτων σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και της νομοθεσίας περί αλιείας.

Η παρατήρησή μας, αλλά και οι πληροφορίες που για ευνόητους λόγους δεν ήθελαν οι ίδιοι να κάνουν καταγγελία, προχωρήσαμε σε επανειλημμένες καταγγελίες προς το τμήμα του Λιμενικού Σώματος Ερμιόνης, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως αποδεικνύει και το έγγραφο που αναρτάμε.

Μετά από ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, πάρθηκαν μέτρα και επιβλήθηκαν οι ποινές που ορίζει ο νόμος.

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν προς τη Δημοτική Αρχή και προς το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, παραμένουν και είναι τα παρακάτω:

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ-2023

 


27  Ιανουαρίου  2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

 

        Συνδημότες και συνδημότισσες, 

Οι προσεχείς  Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023 σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας δυναμικής περιόδου για τον Δήμο Ερμιονίδας.  Μιας περιόδου  κρίσιμης για τις προοπτικές  του Δήμου μας  την επόμενη δεκαετία, με κύριο  μέλημα να  είναι η  προώθηση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου μας, η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.

Πρωταρχικός στόχος αποτελεί η καλύτερη  ποιότητα στην καθημερινή εξυπηρέτηση και στη ζωή των κατοίκων, με την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου,  η οποία θα αποκαταστήσει  την εμπιστοσύνη  του Δημότη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς, μπροστά στις προκλήσεις του αύριο,  ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης με ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του τόπου μας.  

Βασίλης Γκάτσος: 'Έχουμε εφεύρει άραγε το μαγικό οικονομικό ραβδί στην Ερμιονίδα;

 (Αντιγραφή από Capital.gr

Για να δούμε κατά πόσο η "μαγική σκέψη" στην Ερμιονίδα έχει εκτοπίσει τη σωφροσύνη και τον οικονομικό πραγματισμό των παππούδων μας.)


"Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και το τέλος της "μαγικής σκέψης" που μόλυνε τον καπιταλισμό."

Γράφει ο Mihir A. Desai
    Petra Péterffy για τους The New York Times

Dogecoin• WeWork• Metaverse. Μια εποχή απατηλών και γελοίων υποσχέσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης σε στρατιωτική ακαδημία, όπου ήμουν προσκεκλημένος, την εποχή που η τιμή του bitcoin πλησίαζε τα 60.000 δολάρια, με ρώτησαν, όπως συμβαίνει συνήθως στους καθηγητές οικονομικών, την άποψή μου για τα κρυπτονομίσματα. Αντί να απαντήσω με τον συνήθη σκεπτικισμό μου, ζήτησα την άποψη των φοιτητών. Περισσότεροι από τους μισούς παρευρισκόμενους είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, συχνά μέσω δανείων.

Έμεινα άναυδος. Πώς ήταν δυνατόν αυτοί οι νέοι άνθρωποι να σπαταλούν χρόνο και ενέργεια κατ’ αυτόν τον τρόπο; Και οι εν λόγω φοιτητές δεν ήταν οι μόνοι. Η "όρεξη” για κρυπτονομίσματα ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των εκπροσώπων της γενιάς Ζ και των millennials. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν επενδυτές τα τελευταία 15 χρόνια, εν μέσω επιτοκίων που δεν είχαν ξαναϋπάρξει στο παρελθόν αλλά και ενός ιδιαίτερα αισιόδοξου κλίματος.

Η Ερμιόνη του 1960 του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


 Η Ερμιόνη του 1960

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στον «Φάρο», τον πολύ χρήσιμο εμποροεπαγγελματικόοδηγό της Ελλάδας έτους 1960 που ήδη έχουμε αναφέρει, εντοπίσαμε και τις σελίδες που αφορούν την Ερμιόνη. Με ιδιαίτερη συγκίνηση τις παρουσιάζουμε. Είναι η πατρίδα μας που άλλαξε... Τα λίγα λάθη στα ονόματα προσπεράστε τα και «δώστε τόπο στην οργή»! Κρατήστε τις νοσταλγικές μνήμες και αφήστε τον νου σας να ταξιδέψει εξήντα και πλέον χρόνια πίσωΤετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Κλειστά τα Σχολεία του Δήμου Ερμιονίδας

 


Κρανίδι, 25.01.2023

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, τα σχολεία όλων των Βαθμίδων   Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας, οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας, θα μείνουν κλειστά, λόγω των αναμενόμενων επικίνδυνων και ισχυρών καιρικών φαινομένων σύμφωνα με την ειδοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του «112».

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας,

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Η Χορευτική ομάδα Ερμιόνης διοργανώνει τριήμερη εκδρομή λαογραφικού περιεχομένου

 Η Χορευτική ομάδα Ερμιόνης διοργανώνει τριήμερη εκδρομή λαογραφικού περιεχομένου και σας καλεί να δηλώσετε συμμετοχή εφ' όσον το επιθυμείτε! 

Σας περιμένουμε! 
#χοερ


Φόρος τιμής


 Απο τον Χρήστο Παπανίκο 

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Έρευνα-Ανάλυση του καθ.Γιάννη Μανιάτη :Η τέλεια καταιγίδα της κλιματικής κρίσης

 

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Μ. Χατζηγεωργιάδη

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF, 2023), σε ορίζοντα 2 ετών, τα 5 από τα 10 σοβαρότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αφορούν την κλιματική αλλαγή: φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, κρίση στους φυσικούς πόρους, αποτυχία προσαρμογής στα σχέδια για την κλιματική αλλαγή και αποτυχία περιορισμού της. Στα επόμενα 10 χρόνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται με 6ο κίνδυνο, την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατάρρευση οικοσυστημάτων. Προφανές ότι βρισκόμαστε στην «τέλεια καταιγίδα» της κλιματικής κρίσης!

Περισσότερα στην Καθημερινή

KARGA Group Exhibition

 


Κάργα σημαίνει φουλ.

Κάργα είναι η Κιβωτός του Νώε.
Είναι το σώμα στα όριά του, το ανώνυμο πλήθος που γεμίζει ολοκληρωτικά έναν χώρο ή μια εικόνα. Κάργα σημαίνει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Σημαίνει έκπληξη, ένα τσακ πριν την παρέκκλιση και τον εκτροχιασμό.
Το κάργα, δηλώνει το απροχώρητο, το αδιαχώρητο και το αλλόκοτο.
Κάργα είναι το προσκύνημα στη Μέκκα. Το όργιο και το κρεματόριο. Τα πλοία-φαντάσματα και οι ασφυκτικά γεμάτες βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες.
Κάργα είναι το αρχαϊκό κοράκι που κατοικεί στις «πένθιμες ακρογιαλιές της νύχτας», το μαύρο, ο κακός οιωνός, μια δυσοίωνη σχέση, συνθήκη ή προοπτική. Είναι ο Hieronymus Bosch, ο Breughel και ο Tintoretto. Είναι το μπαρόκ, η Καπέλα Σιξτίνα και η Αίθουσα των Κατόπτρων στις Βερσαλλίες.
Πίσω από τη λέξη κάργα μπορεί να κρύβεται το ανοίκειο, το δέος και το Υψηλό.
Κάργα είναι η ίδια η σύγχρονη τέχνη και οι υπερβολές της.

5η Γιορτή παραδοσιακής Τηγανίτας στην Κοινότητα Θερμησίας

 


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Δελτίο τύπου της Ε.Μ.Ε.Δελτίο τύπου της Ε.Μ.Ε.

Χθες 22-1-2023, μέσα σε ατμόσφαιρα ζεστή και φιλική, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στο εστιατόριο ΜΙΧΑΛΗΣ.

Ταυτόχρονα διανεμήθηκε το νεοεκδοθέν Περιοδικό «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» με αριθμό τεύχους 30.

Με τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, νικώντας τους πιθανούς υγειονομικούς φόβους, δώσαμε από κοινού τις ευχές για το νέο έτος, επιθυμώντας και ελπίζοντας να είναι γεμάτο υγεία, ευημερία, πρόοδο, ειρήνη, αισιοδοξία.

Μαζί τους επίσης γιορτάσαμε την έκδοση του 30ου μας τεύχους.Αναφερόμενοι στις παρουσίες των μελών του Δ.Σ. αναφερθήκαμε και στην απουσία του πρώην Προέδρου της Εταιρείας Λίνου Μπενάκη και ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας, το επόμενο τεύχος μας να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, σ’ εκείνον και στην προσφορά του.

Επίσης γράψαμε νέους συνδρομητές!

Ακολούθησαν οι ευχαριστίες σε συνδυασμό με την απόλαυση του γλυκού.

Τυχεροί του πρωτοχρονιάτικου παρά, η Καλομοίρα Κρινή και ο Θανάσης Φασιλής που παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της Ερμιόνης.

Για το Δ.Σ της Ε.Μ.Ε. 

Η Πρόεδρος Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη

Γιάννης Σκαρίμπας (28/9/1893 - 21/9/1984)

 Είμαι ογδόντα οχτώμισι ακριβώς.
Από φαγητά τρώω απ' όλα.
Και ούζο μπορώ να πιω
ίσαμε ένα μπουκάλι την ημέρα.
Είχαμε κάποτε ένα οικογενειακό γιατρό.
Θεός σχωρές τον.

Ταξιδεύαμε από την Αθήνα στη Χαλκίδα με τρένο.
Εγώ εδώ, ο γιατρός απέναντί μου
και δίπλα μου μία κυρία.
Κουβεντιάζαμε γόνα με γόνα με την κυρία,
που κάποια στιγμή σκύβει και με ρωτάει:
- Κυρ Γιάννη, ο κύριος είναι γιατρός;
- Ναι, της λέω.
- Και είναι καλός;
- Θαύμα είναι. Μου έχει σώσει τη ζωή.
Κάποτε αρρώστησα βαριά,
αλλά έλειπε στο Παρίσι κι έτσι σώθηκα.

Έβαλε τα γέλια η γυναίκα
και γέλαγε σε όλο το ταξίδι.

Γιάννης Σκαρίμπας


via

Πρόσωπα


Έλλη Βασιλάκη