Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 18-19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ


Το "Καρυδάκι"

 
Συνήθως διαβάζω αναδρομικά κάποια άρθρα, γιατί κινούμαι αρκετά μεγάλα διαστήματα σε περιοχές που δεν έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το  "Καρυδάκι" που αναρτήθηκε στις 16 Ιουνίου, είναι η ουσία της ζωής. Πέρα από τον βαθύ πόνο που περιέχει για τον άνθρωπο που βασανίζεται, δείχνει ότι προγραμματισμός, οργάνωση ζωής, βεβαιότητα, ασφάλεια, σιγουριά, είναι έννοιες όχι απλά που ανατρέπονται, όπως συμβαίνει άλλωστε λίγο  - πολύ σε όλους τους ανθρώπους, αλλά για κάποιους δεν υφίστανται καν.

Είναι αυτή η έλλειψη εννοιών από το λεξιλόγιο, τη φιλοσοφία, την πρακτική, τη μικρή - μεγάλη καθημερινότητα, για όλους όσους υποφέρουν.

Είναι γιατί η γλώσσα του σώματος που πονά, μας κάνει αδύναμους σε όλα τα επίπεδα επικοινωνίας.

Στενεύει ο λόγος από λέξεις, μαζί με το επίπονο να θυμηθεί κανείς και αυτές που ξέρει, γιατί απλά οι πολλές λέξεις δεν του χρειάζονται. Δεν έχουν αντίκρισμα στη ζωή του. Και μένει μόνο με την αίσθηση και το αίσθημα κάποιων ξεχωριστών στιγμών.

Ο πονεμένος άνθρωπος, ξέρει καλύτερα απ' όλους τι σημαίνει ευτυχία.
 
Άλλωστε τα περισσότερα δεινά στη ζωή, τις περισσότερες φορές, τα δημιουργούν άνθρωποι που σφύζουν από "υγεία".

Σαρωνίς Γκάτσου - Βατικιώτη

Κάππαρη, η υπερτροφή

Φωτ: Η κάπαρη στο Μπίστι Ερμιόνης

«Κυνόσβατο»,  «καπρία»,  «μήλο του κόρακα», «φιδόσκορδο», «φιδοστάφυλο»,  «θαλλία»,  «πετραία», «ολόφυτο»,  «ιωνίτη»,  «αείχλωρο»,  «ιππομανές» «τριχομανές». Έτσι αποκαλείται η κάππαρη σε διάφορα  μέρη της Ελλλάδας.

Περιγραφή

Είναι αγκαθωτός θάμνος, ο οποίος είναι στρωμένος κυκλικά στη γη, με αγκάθια αγκιστρωτά σαν τη βάτο, φύλλα στρογγυλά, όμοια με της κυδωνιάς, και καρπό σαν της ελιάς, ο οποίος όταν ανοίξει, βγάζει ένα λευκό άνθος, που όταν πέσει, αποκαλύπτεται κάτι μακρουλό σαν βελανίδι. 

Αυτό, αν ανοίξει, έχει κουκούτσια μικρά σαν του ροδιού και κόκκινα. Έχει ξυλώδεις ρίζες, μεγάλες και πάρα πολλές. Φυτρώνει ως επί το πλείστον στις πετρώδεις και άγονες περιοχές, νησιά και οικόπεδα. Ο καρπός και ο βλαστός τρώγονται παστωμένοι.

Δράσεις-χρήσεις

Η κάπαρη μειώνει το φούσκωμα και έχει σημαντική αντιρευματική δράση. 

Στην αγιουβερδική ιατρική (σύστημα εναλλακτικής, παραδοσιακής

EΠΙΚΑΙΡΟ μετά από 2,5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΗ

















Γιώργος Μπόλμπος

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

FOUGAROCK FESTIVAL #2

Tο ΦΟΥΓΑΡΟ σας περιμένει στον υπαίθριο χώρο του, για να δείτε μερικά από τα πιο δυνατά γκρουπ της αγγλόφωνης ροκ ελληνικής σκηνής της εποχής μας.
Παίζουν έξι μπάντες, από τις οποίες οι τρεις (Planet of Zeus, 1000 Mods, The Noise Fingures ) σάρωσαν πρόσφατα την Ευρώπη παίζοντας δίπλα σε μεγάλα ξένα ονόματα, αλλά και οι υπόλοιπες τρεις που είναι από τις πιο ανερχόμενες στο είδος τους (George Zervos & his band, Deaf Radio, HalfNote). Όλοι μαζί θα σας έχουν συμμέτοχους για δύο ώρες κάθε βράδυ, κάτω από τους ήχους : Rock'n'Roll – Psychedelic – Southern – Hard – Heavy Metal – Fuzz – Alternative – Experimental & Stoner.
Το Fougarock Festival #2 θα διαρκέσει τρεις μέρες με ελεύθερη είσοδο.
FOUGAROCK FESTIVAL #2
Παρασκευή 17 - Σάββατο 18 - Κυριακή 19 Ιουνίου 2016
ΦΟΥΓΑΡΟ Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Ώρα Προσέλευσης: 8:00μμ
Ώρα Έναρξης: 9:30μμ
Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκεί στο Ορλάντο

Στο Ορλάντο, καθώς οι αστυνομικοί βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος με τα πτώματα ολόγυρά τους, τα κινητά που παρέμεναν στις τσέπες των θυμάτων χτυπούσαν διαρκώς. Απεγνωσμένες κλήσεις. Άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σου, να μάθουν αν είσαι καλά κι άνθρωποι που φρόντισαν να μην είσαι πια καλά. Άνθρωποι που δολοφονούν μαζικά, που δεν δολοφονούν καν το συγκεκριμένο εσένα, που σε δολοφονούν στο πλαίσιο άλλοτε μιας ατζέντας, άλλοτε μιας ψυχικής διαταραχής, καμιά φορά και των δυο μαζί.
Στην προκειμένη περίπτωση άνθρωποι που εκτελέστηκαν επειδή

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΩΝ "ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ"

Ο μαθητής απάντησε "σωστά" σε όλα και μηδενίστηκε!
1 - Σε ποια μάχη σκοτώθηκε ο Λεωνίδας;
    - Στην τελευταία του.

2 - Πού υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας;
    - Στο κάτω μέρος της σελίδας.

3 - Ποια είναι η κύρια αιτία διαζυγίων;

    - Ο γάμος.

4 - Ποια είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας;
    - Οι εξετάσεις.

5 - Τι μοιάζει περισσότερο με μισό μήλο;
    - Το άλλο μισό.

6 - Τι δεν μπορείς να φας ποτέ για πρωινό;
    - Γεύμα και δείπνο.

7 - Αν ρίξεις ένα βότσαλο σε μια λίμνη, τι θα συμβεί;
    - Θα βραχεί.

8 -Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει 8 ημέρες άυπνος;
    - Κανένα πρόβλημα. Θα κοιμάται τις νύχτες.

9 - Πώς μπορείς να σηκώσεις έναν ελέφαντα με ένα χέρι;

    - Δεν θα βρεις ποτέ έναν μονόχειρα ελέφαντα.

10 - Αν έχεις στο ένα χέρι 3 μήλα και 4 πορτοκάλια και στο άλλο χέρι 4 μήλα και 3 πορτοκάλια, τι έχεις;
    - Πολύ μεγάλα χέρια.

11 - Εάν σε 10 ώρες 8 άντρες χτίζουν έναν τοίχο, σε πόση ώρα θα τον χτίσουν 4 άντρες;

    - Μηδέν χρόνο, γιατί είναι ήδη χτισμένος.

12 - Πώς μπορείς να πετάξεις ένα αυγό σε τσιμεντένιο πάτωμα χωρίς να το σπάσεις;
    - Το τσιμεντένιο πάτωμα δεν σπάει όπως και να πετάξεις το αυγό.


Γιώργος Μπόλμπος

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης 2η δράση


Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΖΕΡΒΑ, ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΦΟΥΓΑΡΟ –Ναύπλιο
Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ώρα 20.30

Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΖΕΡΒΑ
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

                                                     
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η επαρχία παρουσιάζει για κάποιους κατοίκους κάτι το ασφυκτικό. Το στενό περιβάλλον και η κυριαρχία της πρακτικής πλευράς της ζωής ψαλιδίζουν το μερτικό τους στην ισορροπία και τη χαρά. Πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, αποτελούν σανίδα σωτηρίας γι’ αυτούς τους ανήσυχους ερασιτέχνες κάθε ηλικίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ



Από το 2008 λειτουργεί στο Κρανίδι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Γυμνάσιο Κρανιδίου. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την τοπική μας κοινωνία αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς  κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας να ολοκληρώσουν τις Γυμνασιακές τους γνώσεις και να αποκτήσουν το απολυτήριο γυμνασίου απαραίτητο «διαβατήριο» της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας. Κατά την σχολική χρονιά 2015-2016 από το Υπουργείο Παιδείας είχαμε απόφαση αναστολής εγγραφών για τον Α΄ κύκλο μάθησης, ελπίζουμε κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 να ανατραπεί αυτή η απόφαση για να λειτουργήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου κανονικά . Ήδη έχουμε καταθέσει στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου και στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης  νέες αιτήσεις ενδιαφερομένων και ελπίζουμε στην ανατροπή αναστολής αυτής  της απόφασης. Έχουμε επισημάνει ότι η αναστολή λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν μια άδικη απόφαση για την περιοχή μας  γιατί δημιουργεί αποκλεισμούς και χάνεται η δεύτερη ευκαιρία για τους ενδιαφερομένους μαθητές οριστικά και αμετάκλητα.
1)      Η χιλιομετρική απόσταση Κρανιδίου – Ναυπλίου ( 75  χιλιόμετρα) λειτουργεί αποτρεπτικά στο να παρακολουθήσει κανείς καθημερινά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

Ξεκίνησε η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς στην Αργολίδα

Αποτελεί κοινή πίστη ότι η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς με βιολογικό τρόπο δεν αποτελεί και την πλέον συνηθισμένη καλλιέργεια, αφού η πλειονότητα δεν γνωρίζει ούτε το πώς τρώγεται αυτό το φρούτο, ούτε τη χρησιμότητά του στον οργανισμό.
Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους καλλιεργητές στην Αργολίδα να ξεκινήσουν την καλλιέργειά της, προσδοκώντας ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος παραγωγής, αφού οι απαιτήσεις του είναι ελάχιστες. Στο Άργος, ξεχωρίζει η περίπτωση του Παναγιώτη Τσόκολα, ο οποίος δεν είναι παλαιός καλλιεργητής, αλλά κινήθηκε προς την αγροτική ζωή τα τελευταία τρία χρόνια, βιώνοντας τις συνέπειες της κρίσης ως κατασκευαστής, αλλά και ως εργολάβος δημόσιων έργων.
Το κέρδος που δίνει η φραγκοσυκιά δεν πηγάζει μόνο από τη συλλογή του καρπού, αλλά και από την αξιοποίηση και την επεξεργασία των φυλλώματος
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», η επένδυση στην αγροτική παραγωγή του έδωσε τη δυνατότητα να έχει μία δημιουργική απασχόληση και προσδοκίες για πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Τα προβλήματα στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου, τώρα που είναι στην αρχή, έχουν να κάνουν με τη διάθεσή του στην αγορά που μπορεί να έχει σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή τη διάθεση σε εξαγωγική εταιρεία.
Οι ποσότητες που έχει ο κάθε παραγωγός στην Αργολίδα δεν είναι ακόμα μεγάλες, αλλά ήδη υπάρχουν διεργασίες για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα μπορέσει να λύσει προβλήματα αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος αλλά και με την επεξεργασία του. Το κέρδος που δίνει η φραγκοσυκιά δεν πηγάζει μόνο από τη συλλογή του καρπού, αλλά και από την αξιοποίηση του φυλλώματος που, με τη σωστή επεξεργασία, μπορεί να δώσει εντυπωσιακά στοιχεία.
Γιώργος Αργυρίου
ypaithros 

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Την Τετάρτη  15 Ιουνίου 2016, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στο Ναύπλιο,  οι  επικεφαλής τριών  συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας μαζί με κάτοικους Διδύμων και Φούρνων καταθέσαμε στον Πρόεδρο του Π.Σ. το Ψήφισμα  της συγκέντρωσης  της 12ης Ιουνίου στα Δίδυμα.
 Με το ψήφισμα, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι κάτοικοι Διδύμων και Φούρνων, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σχεδιαζόμενη «αποκατάσταση » στο ΧΑΔΑ στο Σταυρό Διδύμων με την οποία    η Περιφέρεια Πελοποννήσου  σε συνεργασία με την πλειοψηφούσα παράταξη  του Δήμου Ερμιονίδας  αποφάσισαν το θάψιμο όλων των χύδην  απορριμμάτων μαζί με τα περίπου 30.000 δέματα που  βρίσκονται στο χώρο του δεματοποιητή.
Ζητήσαμε, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το θέμα να μπει στην ημερήσια διάταξη αλλά τελικά  μας δόθηκε από το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου το δικαίωμα να τοποθετηθούμε με ολιγόλεπτη παρέμβαση.
Στις τοποθετήσεις μας ενημερώσαμε το σώμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Σταυρό Διδύμων τονίζοντας πως η  τροποποιημένη μελέτη  για την αποκατάσταση του χώρου είναι επιστημονικά αβάσιμη, διάτρητη και επικίνδυνη περιβαλλοντικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του χώρου.
Επίσης ζητήσαμε να διακοπούν οι εργασίες  στο χώρο και να ανακληθεί η μελέτη τονίζοντας πως η αποκατάσταση πρέπει να στηρίζεται σε περιβαλλοντικά ορθές λύσεις χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες για την  δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Τέλος αναφέραμε ότι διαφωνούμε με αυτή την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Διδύμων λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης και ότι δεν διαφωνήσαμε για τις άλλες δύο αποκαταστάσεις στο Κρόθι   και στο Ρορρό.

Κατόπιν των αιτημάτων μας ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε ότι:
1)    Το θέμα της αποκατάστασης στη χωματερή Διδύμων θα μπει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο
και
2)     Θα επισκεφτεί το χώρο του ΧΑΔΑ και του δεματοποιητή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας για το θέμα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη εφικτή λύση και έως  τότε  δεν θα γίνει καμμία εργασία στη χωματερή
Γιάννης Γεωργόπουλος,
Τάσος Λάμπρου
Τάσος Τόκας

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ



Xθες το πρωί ενώ ξυριζόμουνα είδα ξαφνικά τον αντίχειρα του δεξιού μου χεριού να στάζει αίμα. Κρατώντας το ξυραφάκι, χωρίς να το θέλω, είχα τραβήξει μια αρκετά μεγάλη φλούδα απ' το δάχτυλό μου. Ενώ κατάφερα να σταματήσω το αίμα, πιέζοντας το δάχτυλο μ' ένα βαμπάκι, δεν σταμάτησαν οι σκέψεις -τύψεις που με κατατρύχουν χρόνια για τη γενικότερη δυσκολία, τη δυσκαμψία που έχω με τα χέρια μου. Για μια φίλη μου μοντέζ, που δούλευε αποκλειστικά με τα χέρια, σα να έκοβε ή σα να έραβε στη μουβιόλα, ή κόλαγε στην κολέζα με τα χέρια της το φιλμ, το περφορέ για τον ήχο ( τα παλιά, βαριά χρόνια του κινηματογράφου, πριν τα ψηφιακά μοντάζ), ήμουν πάντα ο ''καρκανοχέρης'', τα χέρια μου ήταν ''πιασμένα με μανταλάκια''. Οι χαρακτηρισμοί της έκαναν ακόμη πιο ορατή την αδεξιότητα των χεριών μου ή και την πιο μικρή ζημιά, ενώ δούλευα δίπλα της. Πριν μού φωνάξει, αμυνόμενος, την αποκαλούσα ''Κακιά γυναίκα στο μηχάνημα''. Γοητευόμουνα πάντα από τα κοντινά κινηματογραφικά πλάνα χεριών στον κινηματογράφο που ολοκλήρωναν μια δράση από μόνα τους, σα μια ορχήστρα χωρίς ανθρώπους. Τα ευκίνητα χέρια του ''Πορτοφολά'' του Μπρεσσόν να ξαφρίζουν επιβάτες στο μετρό με μάγευαν και συγχρόνως με φόβιζαν. Ακόμη και σήμερα, με τους τόσους πορτοφολάδες, τα βλέπω μπροστά μου λιγότερο σαν ποίηση και περισσότερο σαν εφιάλτη στα συνωστισμένα βαγόνια, πιάνοντας την τσέπη μου για να δω αν το πορτοφόλι μου είναι ακόμα στη θέση του, ή φέρνοντας την τσάντα μου στο στήθος κολλητά, αν έχει κάτι πολύτιμο μέσα. Στο ''Μετέωρο και Σκιά'' μια από τις σκηνές μου που θυμάμαι με αγάπη είναι κοντινά πλάνα χεριών του Λαπαθιώτη και της παρέας του να φτιάχνουν ένα τσιγάρο με χασίς, νύχτα στο Ζάππειο του '27. Εκεί που τα χέρια μου πιάνουν κι εμένα είναι όταν μαγειρεύω. Και όλη η ιεροτελεστία, πριν και μετά το φαγητό, shopping, cleaning the sink.Το 2009 σήκωσα απρόσεκτα ένα σακί με δέκα κιλά ασβέστη από μια μάντρα οικοδομών στα Κάτω Πετράλωνα, τραυματίζοντας το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού μου χεριού. Παρά τη φυσικοθεραπεία, βοηθούσης και της αρθρίτιδας, έχει ακόμη την παραμόρφωση. Αργότερα, ύστερα από εξέταση, έμαθα ότι πάσχω από σύνδρομο καρπιαίου στο ένα χέρι, και δεν θα μπορώ να πιάνω πράγματα. Ευτυχώς, είναι πολύ στην αρχή, απέφυγα το χειρουργείο. Θαυμάζω ανθρώπους που ''τους πιάνουν'' τα χέρια, αλλά ένας πρώην φίλος μου ήταν τόσο καταφερτζής μ' αυτά που μού τήν έδινε. ΄Ηταν τόσο έτοιμα για όλα, σαν στημένα, σαν σικέ. Μ' έβλεπε με δέος τόσο κοινωνικά άπειρο, αφημένο στην ρομαντική περιπέτεια -εκείνος-, στην μη χειραγώγηση, τον έβλεπα άφταστο καταφερτζή στις κοινωνικές επαφές, στις πρακτικές κινήσεις, εγώ. '' ΄Η σικέ, ή τίποτα, χρυσό μου!'', μούλεγε με στόμφο, κι εγώ αυτού του είδους την επιτυχία τη θεωρούσα επιτυχία μεν, αλλά που δεν ξέφευγε από την συμβατικότητα ή την τυπικότητα. Δε βαριέσαι. Πρώην φίλοι, πρώην χέρια.

TAKHΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Ίσως δεν μπορείς να το καταλάβεις...

Προσπάθησε να καταλάβεις...
Γιατί κουράστηκα να είμαι έτσι...
 Έλλη Βασιλάκη

κείμενο στα Νέα, Σάββατο 11/006/2016, της Έλενας Ακρίτα
Τίτλος: "Το Καρυδάκι κι η Σκλήρυνση κατά πλάκας"

Η συνάδελφος μου Κάρυ Γκλεζάκου – χαϊδευτικά ‘το Καρυδάκι’ μου - είναι μια πανέμορφη, καλλιεργημένη κι έξυπνη γυναίκα που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Σήμερα θα ήθελα να αναδημοσιεύσω αποσπάσματα από ένα βιωματικό της κείμενο. Ένα κείμενο που μας διδάσκει, ένα κείμενο που θα έπρεπε να διδάσκεται.
Λέει, λοιπόν, το Καρυδάκι:

«Οι μπόρες μου αρέσουν γιατί συνήθως περνάνε γρήγορα.
Όχι όμως όλες...
Η δική μου μπόρα άλλοτε είναι περιπετειώδης, μουσκεμένη σαν παιδί που τσαλαβουτά σε λάσπες για να παίξει κι άλλοτε μελαγχολική πού απλώς χαζεύει από το κλειστό παράθυρο το πυκνό πέπλο, να στάζει από τον ουρανό με μανία, θολώνοντας για λίγο, τον ορίζοντα.
Αυτό σημαίνει για μένα η σκλήρυνση κατά πλάκας...
Ήρθε στη ζωή μου ξαφνικά, ύπουλα. Εικοσιδύο χρόνια ζούσα μαζί της χωρίς κανένας να μπορεί να αντιληφθεί τι έχω..
Προσπάθησε να καταλάβεις ότι ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι τα πιο δύσκολα της ζωής μου. Δεν μπορώ να στέκομαι πάντα όρθια και δυνατή.
Προσπάθησε να καταλάβεις ότι δακρύζω και μόνο στη σκέψη όλων

ΝΑΥΠΛΙΟ: Αν … οικοδόμηση; Περιηγητική παράσταση Θεάτρου

Αν … οικοδόμηση;  Περιηγητική παράσταση Θεάτρου Ντοκουμέντο για τη δράση της αρχαιολόγου Ευαγγελίας Δεϊλάκη και τη διατήρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου στις δεκαετίες ’60 και ’70.
Έρευνα, δραματουργία & ερμηνεία από τους φοιτητές-τριες και τους ακροατές-τριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.
 
Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στις 8μμ.
 
 Πότε το Ναύπλιο κηρύχθηκε διατηρητέο; Ποια ήταν η κυρία Δειλάκη; Ποια είναι η πραγματική ιστορία της Ακροναυπλίας;  Τι ιστορίες κρύβουν οι γραφικοί δρόμοι του Ναυπλίου; Τι είναι θαμμένο κάτω από τις πισίνες των πολυτελών ξενοδοχείων; Πώς άλλαξε η πόλη τα τελευταία χρόνια; Πώς συγκρούσθηκε η πολεοδομία με την αρχαιολογία και πώς η ανοικοδόμηση και η πρόοδος με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής κληρονομιάς;

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

υπάρχει ελπίς

 
Προτείνει η 'Ελλη Βασιλάκη
 
ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΧΙΟ
από τη Sofia Lampiki

Όσο θυμάμαι το 2004, τέτοιες μέρες, σ' ένα δημοτικό σχολείο στου Γκύζη παιδιά να αναπαράγουν τη χορογραφία της Έλενας Παπαρίζου στο τραγούδι της στη Γιουροβίζιον, λέω πως έχουμε καταλήξει ότι τα βιώματα που δίνουμε στα παιδιά μας στα σχολεία είναι ζήτημα τύχης, σε ποιον δάσκαλο θα πέσουν δηλαδή.
Οπότε;...

Σήμερα,περνώντας από ένα δημοτικό στο κέντρο της Χίου άκουσα απ τα μεγάφωνα να παίζει το Βαλς των Χαμένων Ονείρων.
Έριξα μια ματιά απ τα κάγκελα και είδα παιδάκια να χορεύουν ανάκατα σε ζευγάρια,αγόρια με κορίτσια,κορίτσια με κορίτσια,αγόρια με αγόρια ένα δικό τους, φαντασιακό, βαλς, μόνα τους,αυθόρμητα.
Η πιο ωραία εικόνα που έχω δει πολύ καιρό τώρα.
Μπράβο στους δασκάλους για τη μουσική επιλογή.
Καλό καλοκαίρι σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Μάνος Χατζιδάκις ~ Το βαλς των χαμένων ονείρων

Για όσους παραμένουμε παιδιά