Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Τι απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος για την αύξηση των αγριόχοιρων στην Ερμιονίδα

Η τρελή αμυγδαλιά. Της Βιβής Σκούρτη

  


    Η τρελή αμυγδαλιά, σύμβολο βιασύνης

«Είτε κοπελούδα είμαι, είτε γριούλα μια φορά το χρόνο ντύνομαι νυφούλα»

(αίνιγμα)

Το δέντρο αμυγδαλιά είναι ο προάγγελος της άνοιξης. Ανθίζει και στολίζεται πρόωρα μέσα στο κρύο και στη μοναξιά του χειμώνα φέρνοντάς μας το χαρμόσυνο μήνυμα, ότι πίσω έρχεται η άνοιξη. Γεμίζει με λευκά άνθη στα μέσα του Γενάρη κι άλλοτε προς το τέλος του.

Τα πέταλά της αναδύουν μια ελαφριά ευχάριστη μυρωδιά,  προκαλώντας και προσκαλώντας τις μέλισσες, ενώ τα πράσινα μικρά της φύλλα είναι ελαφριά οδοντωτά στις άκρες. Οι μη ώριμοι καρποί της γκριζοπράσινοι σκεπασμένοι με λεπτό χνούδι •τα αγαπημένα τσάγαλα των παιδικών μας χρόνων.

Το τι τραβούσαν οι μυγδαλιές της γειτονιάς από τα παιδιά της γειτονιάς δε λέγεται. Σκαρφαλώναμε στους μανδρότοιχους και δεν αφήναμε τσάγαλο για τσάγαλο.

Οι αμυγδαλιές της κυρα-παπαδιάς και της Ευτυχίας Οικονόμου, θείας του Λούη, δεινοπαθούσαν.

Χιλιοτραγουδισμένη είναι από συνθέτες, μουσικούς, ποιητές. Από το ρομαντικό τραγούδι «Τίναξε την ανθισμένη μυγδαλιά», μιας άλλης εποχής, έως τα παιδικά τραγούδια και τις μαντινάδες:

«Πες μου κι εμένα μυγδαλιά 

το μυστικό να γιάνω

κι όντας χιονίζει στην καρδιά

άσπρους ανθούς να βγάνω».

Γλυκά της χαράς θεωρούνται στην πατρίδα μας τα αχλαδάκια ή τα σκαλτσούνια που έχουν τη βάση τους σε ζύμη από ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, αρωματισμένα με ανθόνερο, αφού συνηθίζεται να προσφέρονται σε χαρές αρραβώνες, βαπτίσεις, γάμους.

      «Ρώτησαν την αμυγδαλιά αν υπάρχει θεός κι αμυγδαλιά άνθισε»

(Ν. Καζαντζάκης) 

Καλλιεργείται από την αρχαιότητα, με τις γνωστές από τότε θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας ως φάρμακο, αλλά και για την παραγωγή μύρου.

Και να και οι δικές μου αναμνήσεις! Είχαμε μια αμυγδαλιά στο σύνορο του μικρού αμπελιού, προίκα της μάνας μουΤην τίναζε ο παππούς Αριστείδης μ’ ένα καλάμι κι εμείς τα μαζεύαμε. Φτιάχναμε τους κουραμπιέδες ή τα αχλαδάκια του Αγίου Δημητρίου που γιόρταζε ο πατέρας μου, αλλά και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Στα σχολικά μας βιβλία υπήρχε και ο μύθος της αμυγδαλιάς, αλλά δεν έλειπαν και οι γλωσσοδέτες από το στόμα μας: «Έχω μιαν αμυγδαλιά που κάνει μύγδαλα τσίγδαλα μυγδαλοστιγδαλόστιγλα».

Στη φωτογραφία που παραθέτω διανθίζοντας το κείμενο, εικονίζεται μια όμορφη συντροφιά από κομψές Ερμιονίτισσες, που γυρίζουν από τον περίπατο έχοντας στα χέρια του ολάνθιστα κλωνάρια αμυγδαλιάς.

Από αριστερά: Γιώτα Βιρβίλη, Αργυρούλα Γκάτσου, Γεωργία Γεωργίου, Ελένη Λίτσα, Άννα Ταγκάλου, Καλομοίρα Νάκου

Βιβή Σκούρτη

Σε εγρήγορση ο Δήμος Ερμιονίδας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας.


 Κρανίδι, 21.01.2022

Ανακοίνωση

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο Δήμος Ερμιονίδας, μετά την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, χιονόπτωση  και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ο Δήμος μας ανοίγει θερμαινόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από το ψύχος.

Ειδικότερα, από αύριο Σάββατο 22 Ιανουαρίου και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ανοίγουν οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

– ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ). Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6984613209

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Λόγω επισκευών στις αίθουσες του Δημαρχείου στο Κρανίδι, για την Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου, θα λειτουργήσει,  

– ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6989922322

Οι δημότες μας που ίσως θα έχουν ανάγκη, μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, και να προστατευθούν από τα καιρικά φαινόμενα. Οι θερμαινόμενες αίθουσες διατίθενται προς χρήση κάθε συμπολίτη, σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος του στην κακοκαιρία.

Ο Δήμος Ερμιονίδας βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της επερχόμενης κακοκαιρίας, και γενικά για να στηρίξει σε κάθε πιθανό κίνδυνο και να προσφέρει βοήθεια σε κάθε πολίτη που θα την χρειαστεί, εάν υπάρξει ανάγκη.

Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Στηρίξτε την Απογραφή, Στηρίξτε τον τόπο μας.


 Κρανίδι, 20.01.2022

Ανακοίνωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη Χώρα. Κατά τη διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, καταγράφονται, σύμφωνα με το Ν. 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05.02.2021), στοιχεία που συντελούν στη συλλογή δεδομένων για θέματα όπως :

Η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, η συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των νοικοκυριών και των οικογενειών, η συλλογή στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού, η καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών κατά είδος, η συλλογή στοιχείων σχετικά με τη μετανάστευση, και άλλα στοιχεία σημαντικά για την Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Στη σκιά των φωταψιών, των στολισμών, του μορφοποιημένου φελιζόλ.

 Σύγκριση Λογαριασμών Νερού ΔΕΥΑΕΡ με ΕΥΔΑΠ:


ΕΥΔΑΠ: Κατανάλωση Πόσιμου νερού: 20 κ.μ. Αξία νερού: 8,45 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 21 Ευρώ.
ΔΕΥΑΕΡ: Κατανάλωση  νερού (που είναι εκτός προδιαγραφών πόσιμου): 25 κ.μ. Αξία νερού: 7,91 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 50,10 Ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Κατανάλωση Πόσιμου νερού: 7 κ.μ. Αξία νερού: 2,45 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 9 Ευρώ.
ΔΕΥΑΕΡ: Κατανάλωση  νερού (που είναι εκτός προδιαγραφών πόσιμου): 0 κ.μ. Αξία νερού: 0 Ευρώ. Σύνολο λογαριασμού: 25,40 Ευρώ.

Ο Λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ είναι για 3 μήνες, ενώ της ΔΕΥΑΕΡ για 4 μήνες. Άρα αν ένας έχει κλειστό το σπίτι του στην Πρωτεύουσα και στο Πορτοχέλι, δηλαδή μηδέν κατανάλωση νερού και στα δύο για ένα χρόνο, για μεν το σπίτι της Πρωτεύουσας θα βρει Λογαριασμούς συνολικά 4Χ9 = 36 ευρώ, για δε το σπίτι στο Πορτοχέλι συνολικά 3Χ25,40 = 76,20 ευρώ.

Για τα παραπάνω ας δώσουν μια πειστική εξήγηση ο Δήμαρχος, η Αντιπολίτευση, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, η ΔΕΥΑΕΡ.

Αυτό που ο γράφων μπορεί να εξηγήσει είναι το παρακάτω:
Ο καταναλωτής κοιτάει την τσέπη του και το εισόδημά του. Για αυτόν το μη πόσιμο νερό της ΔΕΥΑΕΡ κοστίζει 2 ευρώ το κ.μ. Τα δύο ευρώ είναι από το καθαρό εισόδημά του. Αν προσθέσουμε και τον φόρο που πλήρωσε, και την ασφάλισή του, τα δύο ευρώ προέρχονται από απολαβές 2.5 ευρώ.
Τα περισσότερα σπίτια των οικισμών της Ερμιονίδας είναι ακατοίκητα για πάνω από 10 μήνες τον χρόνο. Χωρίς λοιπόν να επιβαρύνουν τις γεωτρήσεις, τα δίκτυα διανομής, και κυρίως την αποχέτευση και τους βιολογικούς σταθμούς, πληρώνουν με μηδενική κατανάλωση 25,40 ευρώ, ενώ αν ήσαν στην Αθήνα θα πλήρωναν περίπου 9 ευρώ. Γιατί η ΕΥΔΑΠ έχει 75% αποχέτευση επί της κατανάλωσης.Δεν καταναλώνεις νερό, δεν πληρώνεις αποχέτευση.
Η ΔΕΥΑΕΡ όμως έχει  Πάγιο αποχέτευσης 15 ευρώ, άσχετο με την κατανάλωση.
Το Πάγιο ύδρευσης της ΔΕΥΑΕΡ είναι 5,5 ευρώ, ενώ της ΕΥΔΑΠ 3 ευρώ, που το πληρώνεις ασχέτως κατανάλωσης.
Έτσι η ΕΥΔΑΠ για μικρές καταναλώσεις χρεώνει πολύ λίγα, αλλά όσο μεγαλώνει η κατανάλωση πάρα πολλά, ως είναι φυσικό, γιατί το τέλος της αποχέτευσης 75% επί της κατανάλωσης πάει στα ύψη.
Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν κάνει λαϊκή πολιτική, χρεώνοντας μέχρι τα 20-25 κυβικά πολύ λίγα ευρώ.
Αντίθετα η ΔΕΥΑΕΡ χρεώνει πάρα πολλά μέχρι 20-25 κυβικά, αλλά από εκεί και πέρα όλο και λιγότερα. Μπορεί να αυξάνει η τιμή του κλιμακίου κατανάλωσης νερού (όπως και στην ΕΥΔΑΠ συμβαίνει), αλλά ένα νοικοκυριό πλούσιο που θα καταναλώσει νερό αξίας 100 ευρώ στην μεν ΕΥΔΑΠ θα πληρώσει και 75 ευρώ για αποχέτευση +ΦΠΑ 24% επί του ποσού, ενώ στην ΔΕΥΑΕΡ μόνο το πάγιο αποχέτευσης 15 ευρώ +ΦΠΑ 24% επί του ποσού.
**** Το ΠΑΓΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ είναι 15 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΕΡ, αλλά ο Δήμαρχος πολλάκις βεβαιώνει ότι οι βιολογικοί σταθμοί ήταν σε χάλια κατάσταση όταν τους παρέλαβε, όπως δηλαδή τους παρέλαβε και ο προηγούμενος από τον προηγούμενο και ούτω καθεξής, όπως και οι γεωτρήσεις και τα παρόμοια. Αντίθετα η ΕΥΔΑΠ βεβαιώνει ότι ολόκληρος ο εξοπλισμός της είναι σε αρίστη κατάσταση.

Βασίλης Γκάτσος

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ήθελα. να ζωγραφίζω


 Ήθελα να ζωγραφίζω 

από τη στιγμή 

που κατάλαβα τον κόσμο.


Πολλές φορές έκλαιγα, κρυφά,


γιατί δε μπορούσα να καταλάβω

τί είναι ζωγραφική.


Μου άρεσε όμως 

να απλώνω ένα χρώμα έντονο, 

ένα κόκκινο ή ένα μπλε


σε μια μεγάλη επιφάνεια 

που να παριστάνει κάτι.


Το πρώτο έργο που έφτιαξα,

ένας μουσικός με στολή,

το κοίταζα για μια εβδομάδα.


Ήταν το δημιούργημά μου.