Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Δύο μέρες μένουν για τις εγγραφές στη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

Σάββατο 23/09 : από τις 18:30 έως τις 21:30
Κυριακή 24/09  : από τις 12:00 έως τις 14:30 & από τις 18:30 έως τις 21:30

Σας περιμένουμε :)

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : 25/09

Καλούμε παλιά & νέα μέλη στην αίθουσα της Χορευτικής μας Ομάδας για εγγραφές ώστε να δώσουμε μια ξεχωριστή & απόλυτα χορευτική πνοή στα απογεύματα του χειμώνα μας !!!
Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε παρέα μας στο ταξίδι της παράδοσης που κάθε χρόνο με αγάπη & νοσταλγία μας περιπλανεί στο ''χθες'' του παραδοσιακού / ελληνικού ρυθμού !!!

ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Κρανίδι, 23-09-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ  ΝΕΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Λόγω βλάβης του αντλιοστασίου του αποχετευτικού δικτύου στο Γήπεδο Ερμιόνης έχει έχει γίνει διακοπή της υδροδότησης σε όλο το δίκτυο, που θα διαρκέσει έως τις 5 μ.μ.

Θερμησιώτης Ηλίας (1788-1870)


Θερμησιώτης Ηλίας (1788-1870), ελαιογραφία, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ο Ηλίας Θερμησιώτης γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1788 από γονείς μέτοικους από τη Θερμησία της Ερμιονίδας, εξού και το επίθετο Θερμη­σιώτης. Το προεπιθετικό του είναι άγνωστο. Ο Ηλίας, γνώστης της ναυτικής τέχνης από μικρός, έμαθε γράμματα, ασχολήθηκε με το εμπόριο και πολύ νέος έγινε πλοίαρχος. Σύντομα απέκτησε ιδιόκτητο πλοίο, το βρίκι «Αχιλλεύς», που λίγο αργότερα το μετέτρεψε σε πολεμικό για τις ανάγκες της Επανάστασης και το κυβερνούσε ο ίδιος. Επίσης, είχε συμμετοχή σε δύο καράβια ως συνιδιοκτήτης με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Λόγω αυτής της συνεργασίας, του ηθικού του χαρακτήρα και της τιμιότητας που τον διέκρινε, κλήθηκε να παίξει διαιτητικό ρόλο στις οικονομικές κληρονομικές διαφορές που είχε η Μπου­μπουλίνα με τα προγόνια της Γιάννη και Παντελή, γιους του Δημητρίου Χατζηπαντελή Γιάννουζα. Επειδή δεν υπήρχαν τότε ελληνικά δικαστήρια η υπόθεση έφτασε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινου­πόλεως και ο Γρηγόριος ο Ε’ ανέλαβε να τη ρυθμίσει.
To 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία μαζί με τους Νικόλαο Μπόταση, Ρήγα Κρανιδιώτη και Γιώργο Πάνου και στις 3 Απριλίου του 1821 συμμετείχε στην κήρυξη της επανάστασης στο νησί των Σπετσών μαζί με άλλους πρόκριτους μυημένους στη Φιλική Εταιρεία.

Παρουσίαση του πεζογραφικού έργου του Γιάννη Ατζακά στο Artίκι

Στον Κύκλο Μεταφεστιβαλικών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ με τίτλο «Πνευματικές Συναντήσεις στην Ερμιονίδα - Συνομιλώντας με Συγγραφείς και Κείμενα», εντάσσεται η 2η «Συνάντηση», που φιλοξενεί τον συγγραφέα Γιάννη Ατζακά, το πεζογραφικό έργο του οποίου θα παρουσιάσει η Δήμητρα Μπεχλικούδη, δ.φ., επίτιμη Σχολική Σύμβουλος.

Στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Ατζακά, με αφετηρία την τριλογία του (Διπλωμένα Φτερά - Θολός Βυθός - Φως της Φονιάς), το προσωπικό βίωμα του εγκλεισμού του στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης γίνεται η αφετηρία για την ανάδυση της συλλογικής μνήμης μιας ολόκληρης εποχής, στα χρόνια της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Βραδιά χορού στο 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμιονίδας

Η ομάδα κλασσικού και σύγχρονου χορού «Ερατώ Danzarte Project», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Ασωνίτη, παρουσιάζει αποσπάσματα έργων κλασσικού και σύγχρονου χορού, την Παρασκευή 22/9, ώρα 20.00, στον Πολυχώρο Artίκι ΜαράΪκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ στο Κρανίδι, στο πλαίσιο των Μεταφεστιβαλικών Εκδηλώσεων του 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ”.

Τάσος Λάμπρου: Οι δυο γιορτές προβολής τοπικών προϊόντων


Όπως γνωρίζετε το 2011 καθιερώθηκε η διοργάνωση των δυο σημαντικών εκδηλώσεων στο δήμο μας, η γιορτή του ρόδιου στην Ερμιόνη και η γιορτή της ελιάς και του ελαιολάδου στο Κρανίδι. 

Δυο σημαντικές εκδηλώσεις στις οποίες μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες αλλά και τους φίλους –επισκέπτες της περιοχής μας για την διαχρονική, διατροφική αξία που έχουν τα προϊόντα της γης της Ερμιονίδας καθώς να ενημερωθούν οι παραγωγοί για θέματα που αφορούν το προϊόν τους και την δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης της παραγωγής τους.

Από τότε μέχρι σήμερα η γιορτή του ροδιού διεξάγεται κανονικά , στα πλαίσια του ετήσιου ραντεβού μας και οι φορείς της Ερμιόνης προσπαθούν κάθε χρόνο να διοργανώσουν όσο το δυνατό μια καλύτερη γιορτή, προσφορά στην τοπική κοινωνία της Ερμιονίδας και ευρύτερα της Αργολίδας.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΑΣΟΥ ΤΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20 -9-2017


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΑΣΟΥ  ΤΖΑΝΗ ΣΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ  20 -9-2017  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ  *  Έγκριση Σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου  & του  ΦΟΣΔΑ *                                                

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι ,

Η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεση των μεγάλων έργων  είναι πλέον μονόδρομος λόγω της οικονομικής κρίσης, και της αδυναμίας των  Δημοσίων Φορέων  να εκτελέσουν από μόνοι τους έργα. Το τεράστιο κοινωνικό όφελος από την επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων , σε όρους περιβαλλοντικούς, υγείας και πολιτισμού δυστυχώς απαξιώνεται και εξανεμίζεται από τον κουρνιαχτό από την ενδεχόμενη υπέρμετρη κοστολόγηση και κατ΄επέκταση  την τιμολόγηση της συγκεκριμένης  παροχής υπηρεσιών.

Μιλάω για  *κουρνιαχτό* γιατί πάρα πολλοί και μάλιστα  Θεσμικοί  Αυτοδιοικητικοί ,μιλούν χωρίς απ΄ότι φαίνεται να γνωρίζουν , πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή. Με δύο κουβέντες λοιπόν   η  τ ε λ ι κ ή    τ ι μ ή  είναι  το άθροισμα του συνολικού κόστους, σε ετήσια βάση,   συν το επιχειρηματικό κέρδος σε συνάρτηση με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα .

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση Προέδρου Δ.Σ.


Κρανίδι 21-09-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Σχετικά με την καθυστέρηση των καταμετρήσεων των υδρομέτρων των Φούρνων έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Η καθυστέρηση προέκυψε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του υδρονομέα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. κου Νεκτάριου Μόρογλου και επειδή ήταν η πρώτη Κοινότητα που καταμετρούσε ανέκαθεν. Για αυτό το δυσάρεστο γεγονός σας είχαμε ενημερώσει εδώ. Στη συνέχεια η επιχείρηση ανέθεσε τα καθήκοντα του κου Μόρογλου σε άλλον υπάλληλο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τις διαδρομές καταμέτρησης και να υπάρχει φυσική καθυστέρηση. Επιβαρύνθηκε δε ο υπάλληλος αυτός με τις καταμετρήσεις όλης της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου.
Με την καθυστέρηση που δημιουργήθηκε χρεώθηκαν άνω των 100 m3, που είναι η ανώτερη κλίμακα χρέωσης, 67 καταναλωτές από τους 272. Ο δε συγκεκριμένος λογαριασμός που αναφέρεται στην καταγγελία του κου Τάσου Λάμπρου ανήκει σε κατάστημα και με ενοικιαζόμενα δωμάτια, που εκ των πραγμάτων έχει αυξημένη καλοκαιρινή κατανάλωση.

Τάσος Γ. Λάμπρου:ΝΕΕΣ ΑΥΑΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΕΡ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΚ ΦΟΥΡΝΩΝ


Kρανίδι 21/9/2017

ΝΕΕΣ ΑΥΑΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΕΡ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΚ ΦΟΥΡΝΩΝ

Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες

Συγνώμη που σας κουράζω και πάλι με υποθέσεις της ΔΕΥΑΕΡ αλλά είμαι υποχρεωμένος από την θεσμική μου θέση , του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας όταν διαπιστώνω αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες να τις καταγγέλλω τόσο στους δημότες όσο και στα εποπτικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι παράνομοι οι λογαριασμοί  που εκδόθηκαν για την Τ.Κ Φούρνων αφού το χρονικό διάστημα της κατανάλωσης είναι για πέντε μήνες και όχι τετράμηνο όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΥΑΕΡ.

Είναι αυθαιρεσία της διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ να εκδώσει τους παραπάνω λογαριασμούς και  με αυτό τον τρόπο να επιβαρυνθούν αρκετοί καταναλωτές με μεγάλες χρεώσεις  στα πλαίσια του πενταμήνου , έτσι κοστολογήθηκε η κατανάλωση τους με υψηλότερο συντελεστή με 1,13 ευρώ / κυβικό μέτρο.

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ :ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 € ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ-ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επιστολή για ενημέρωση απέστειλε σήμερα η παράταξή μας στον κ. Αποστόλη Λαδά,  εκπρόσωπο του Δήμου Ερμιονίδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΑΕ", μετά την επιβολή προστίμου 5.000€ από  το  Τμήμα  Περιβάλλοντος  & Υδροοικονομίας της  Περιφερειακής  Ενότητας  Αργολίδας γιατί  τα υλικά για την κατασκευή του έργου δεν προήλθαν από νομίμως λειτουργούντα λατομεία σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτήν και αφετέρου δεν πιστοποιείται η καταλληλότητά τους για τη χρήση τους στο έργο και η συμβατότητά τους με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ακολουθεί η επιστολή

Δελτίο Τύπου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης ''Απ. Γκάτσος'' για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2017


Αθάνατε Σουρή!


Γιώργος ΜπόλμποςΤετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ του Γιάννη Μ. ΣπετσιώτηΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

γρευθες ορανόθεν πρς εσέβειαν νδοξε, τ του σο φθέντος δυνάμει, δι’ λάφου Εστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, κα θλησας λαμπρς πρ Χριστο…”
Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου, προστάτη των κυνηγών. 
Την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανού υπηρετούσε στον ρωμαϊκό στρατό ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ευγενικός και φιλάνθρωπος, ο Πλακίδας. Ο θρύλος λέει πως κάποτε, την ώρα που κυνηγούσε με την ακολουθία του, παρουσιάστηκε μπροστά του ένα ελάφι. Ο Πλακίδας θέλησε να το σκοτώσει. Το ελάφι μ’ έναν πήδο βρέθηκε στον αντικρινό βράχο κοιτάζοντάς τον κατάματα. Ο Πλακίδας, έκπληκτος, διέκρινε ανάμεσα στα κέρατα του ελαφιού έναν φωτεινό σταυρό και συγχρόνως άκουσε μια φωνή, παρόμοια με εκείνη που είχε ακούσει ο απόστολος Παύλος. 
-      Πλακίδα, Πλακίδα, γιατί με κυνηγάς; 
Ο Πλακίδας έστρεψε γύρω το κεφάλι του ξαφνιασμένος. Κανείς!
-      Μα από πού έρχεται αυτή η φωνή; αναρωτήθηκε. Με ποιον μιλάω;
-      Άδικα πασχίζεις να με δεις! Μιλάς με τον Δημιουργό σου! Σταμάτα πια να με καταδιώκεις, πήγαινε να βαφτιστείς και γίνε Χριστιανός!
Πράγματι ο Πλακίδας, χωρίς δεύτερη σκέψη, βαφτίστηκε και πήρε το όνομα «Ευστάθιος». Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας, τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Αργότερα όταν ο επόμενος αυτοκράτορας Αδριανός του ζήτησε ν’ αλλάξει την πίστη του, εκείνος αρνήθηκε. Αμέσως τον συνέλαβαν μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και όλοι υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο. 
Ο άγιος Ευστάθιος τιμάται και από τους καθολικούς και υπάρχει μεγάλη εκκλησία στο Παρίσι. Στις εικόνες του Αγίου συχνά διακρίνουμε το όραμά του με το ελάφι. 

Στην Ερμιόνη οι κυνηγοί τον έχουν προστάτη και ανέκαθεν τιμούσαν τη μνήμη του, που συμπίπτει με την περίοδο του κυνηγιού. Έκαναν λειτουργία με αρτοκλασία στο εκκλησάκι του αγίου Χαράλαμπου στη Δάρδιζα, πάνω στο ύψωμα ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, προσφέροντας διάφορα γλυκίσματα.
Το μικρό αυτό πανηγυράκι και το έθιμο νομίζω πως έχει εκλείψει στις μέρες μας…
Από τις σημειώσεις της μητέρας μου αντιγράφω «… ο άγιος Ευστράτιος θεωρείται ακόμη προστάτης των εγκύων γυναικών. Επικαλούνται το όνομά του που προμηνύει κάτι καλό, για να τους «σταθεί» το παιδί κατά την εγκυμοσύνη και να γεννηθεί γερό, κάτι ανάλογο με τον άγιο Ελευθέριο».

Από όσα γνωρίζω ναός προς τιμή του αγίου Ευσταθίου στην επαρχία μας δεν υπάρχει.Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας

Εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας ως το τέλος Ιανουαρίου 2018
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ως το τέλος Ιανουαρίου 2018. Λεπτομέρειες για κάθε εκδήλωση θα υπάρξουν εν καιρώ.


Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως το αργολικό κοινό θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης: Ελάτε να χορέψουμε..

Λίγες μέρες έμειναν για την εναρξη της χορευτικής μας χρονιάς !!!
Καλούμε παλιά & νέα μέλη στην αίθουσα της Χορευτικής μας Ομάδας για εγγραφές ώστε να δώσουμε μια ξεχωριστή & απόλυτα  χορευτική  πνοή στα απογεύματα του χειμώνα μας !!!

Σας περιμένουμε :) #χοερ

Μαρία Ευθυμίου: Τι πιστεύουν οι Έλληνες